- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
--HARDCORE--
senior tag
Jensent se kéne $-al meg Euróval kitömni akkor.
-
ddekany
veterán
válasz
Valamivagyok #91 üzenetére
Valószínűleg egy ASML gépet 0-ról a beüzemelésig végigvinni évekbe telik, akkor is ha mindent belead mindenki. Ez vonatkozik még sok minden másra is, mint FAB-okra, újra megnyitandó bányákra és ami utána van a láncban. Hiába a pénz, vannak fizikai/emberi korlátok, és ebből egy sok éves késleltetés.
Persze, hogy fosnak lerohanni. Hiába a nagy utálat, az átlag embernek nem látható felszín alatt mindenki ezer szálon függ a másiktól.
-
KAMELOT
titán
Mikor jön már? Blokkos verziót kérek az 5090-ből.
Chillert meg veszek hozzá.
2 liter félre van téve rá. -
Valamivagyok
tag
Biztos megérezné a világ, és egy kicsit lassulna a tempó. De szerintem az EU meg az USA marha gyorsan az Intel, GF és a többi félvezető gyártó hóna alá nyúlna az ASML európában van, lenne az a pár 100Mrd dollár ami gyorsan bepörgetné őket. És ezt tudják a kínaiak is. Ők az USA és az EU pénzéből élnek. Egy teljes elszigetelés oda b@szna a gazdaságuknak. Ha kiszorulnának a legjövedelmezőbb piacaikról. Már rég lerohanták volna Tajvant, ha nem f@snának ettől.
-
ddekany
veterán
Csak nincs az Intelnek rá gyártó kapacitása. Ill. valószínűleg a globális kereskedelem szétesése miatt mindenféle apróságból hiány lenne, ami megkerülhetetlen a gyártáshoz. Sok-sok évig irtózatosan drága lenne a hardver, az átlagember nem nagyon engedhetné meg magának hogy bármit vegyen. Szóval ha erre készülünk, akkor most kell felhalmozni sok PC-t meg mobilt a pincében... egy 10 éves PC is bizonyára sokszázezret érne.
-
hokuszla
senior tag
válasz
HUN_Sector #87 üzenetére
intel szívesen legyárt bárkinek bármit
megfelelő bérezésért -
HUN_Sector
őstag
S ha kína és taiwan végül összecsap, akkor egyikből sem lesz egy darab sem, semmilyen áron
-
ddekany
veterán
"ennek versenyfutás tréningnek lehet hamarabb vége lesz, elfogy a használható adat"
Egyenlőre nem úgy fest egyáltalán, hogy ezen elakadnának. A fókusz már egy ideje a minél jobb betanító anyagok generálása AI-al, és nem igazán azért mert elfogyott az anyag, hanem mert olyan jellegű betanító anyag kell, ami nem fordul elő a "vadonban". Lásd pl. OpenAI o1, ahol generáltattak rakás feladat megoldás levezetést, aztán azokat ugyan csak AI-al rangsorolták, és a legjobbakon tréningezték az új AI-t. Tehát levezetés generálásra tréningezték. Most hogy ez a kör lefutott, gondolom tudnak vele még jobb betanító anyagot generálni, és így tovább. Azaz nem nyers adatból kell több, hanem úgy kell masszírozni a meglévőt, hogy összefüggéseket kinyerjék belőle tréningezésre alkalmas formában.
-
Chiller
őstag
szarkazmus on
Örülök, hogy ezt így világ két egyik legfejlettebb cége így meg tudja beszélni egymás közt a vérre menő versengés közepette...
off
-
ddekany
veterán
"már külön vissza kellett kapcsolni egy atomerőművet, hogy fedezni tudják az áramellátását az AI rendszereknek."
MS-nek és OpenAI-nak tervei szerint bizony úgy néz ki, hogy számos új atomerőművet kellene építeni, amik az AI-t futtató adatközpontokat etetik. Persze ciki, mert ha most azonnal kezdik, az akkor is 5+ év amíg elkészül. Szóval naná, hogy lecsaptak arra az amúgy már leállított reaktorra.
"Mi lesz itt ha mindenhol használni kezdik?"
Az energia java része egyenlőre training-re megy. Hiszen, ott le kell előzni a konkurenciát, különben semmit sem ér a megoldásod. Ami az inference-t, azaz a kiszolgálást illeti, könnyen lehet, hogy mikor az AI terület már fejlettebb lesz, annyira szűkében leszünk az energiának és chip-eknek (AI chip, memória, stb.) területén, hogy csak egy szűk felső rétegnek fog jutni. És persze, a termelésbe, meg állami dolgokra.
-
HantekDSO
tag
"megkeresi a számára valóban tartalmas szórakozást nyújtó játékokat, akkor azok azért egy pár tízezerből összerakható 10-15 éves gépen is elfutnak. "
Egyéne válogatja, kinek melyik játék nyújt "tartalmas szórakozást". Nekem pl. az MSFS 2020 jelenti ezt - és nagyon meg lennék lepődve, ha egy pár tízezerből összerakható gépen akár csak el is indulna!
-
hapakj
őstag
Ugyan már, majd használják az nvidia féle AI alapú texture compression.
RAM nincs, AI gyorsítás van. win-win
-
flexxx2
őstag
ez igazából a 4K-soknak lesz probléma,
+talán a fejlesztők is óvatosabbra veszik a dolgot, és talán a játékra fognak koncentrálni a kinézet helyett -
hapakj
őstag
válasz
HantekDSO #69 üzenetére
Uh, én az nvidia helyébe kiadnék a 4090-esből egy Geforce FX4090 Nostalgic Edition-t, ahol a Geforce csak a 3D-t gyorsítja mint régen a Voodoo-k és VGA kábellel kell átkötni a két VGA-t
S akkor lehetne S3 Trio-t párosítani 4090-essel (vagy csak egy 2D-re használt Radeon 7800XT-vel, kinek ahogy tetszik)
-
hapakj
őstag
válasz
Dragon3000 #67 üzenetére
1080 Ti-ok simán belefértek, csak a táp csatlakozóval volt gond.
Akkor úgy tűnik már a magasággal is játszanak, hogy véletlenül se férjen bele -
HantekDSO
tag
Nem kell(ene) ezen a csonton ennyit rágódni! Akinek elég egy Trio S3-as, az használja egészséggel azt, akinek pedig a 4090-es szükségeltetik, az vegye meg azt - a lényeg, hogy mind a ketten elégedettek legyenek a saját választásukkal!
-
hapakj
őstag
-
Dragon3000
nagyúr
A legtöbb consumer házban van a vga felett hely, ahol egy 4090-nél ez gond, ott előbb lesz gond a vga hosszával, mert nem fér bele a házba. A rack esetén meg úgy van az egész kialakítva, hogy hátul legyen a csatlakozó, illetve egy ilyen rackbe egy 4080 vagy 4090 bele se férne a magassága miatt.
-
hahakocka
őstag
Battlemagere èn is. Van róla màr valami infó? 8800xt is jó lehet ha igazak a pletykàk. 4080 Rt S raszter erő 240e -èrt 230w fogyó kb. Battlemage is lehet hasonló lesz. 5080-5090 horror áron 460-600W al 2 hàznyi mèrettel S dupla 12 pin el jön nem az èn kategóriàm vàltásra.
-
hapakj
őstag
válasz
Dragon3000 #61 üzenetére
Értem. Szerintem van
Különben elég feltűnő, hogy csak a consumer vga-kon van fennt a csatlakozó és a professional Quadro, Tesla-n meg hátul.
Egy ilyen házba egyszerűen nem lehet belerakni a consumer Geforce-t.
BTW kínából lehetett rendelni olyan tetőt hozzá aminél van hely bekötni a Geforce-okat. Csak ettől persze magasabb lesz a server és nem lehet olyan jól stackelni
Meg ha esztétikát nézzük, igazából tökre igénytelen hogy a vga tetejéből lóg ki a csatlakozó, sokkal elegánsabb lenne a hátuljából ahogy régen is volt.
-
hapakj
őstag
válasz
Dragon3000 #59 üzenetére
oké, biztos, ennek ellenére biztos örülnek annak is, hogy az ilyen vga-k nem férnek bele a szabvány szerver rackekbe
Biztos nem jön nekik rosszul
-
hapakj
őstag
Uh vagy a Mafia: Definitive Edition.
Egyszerűen ehhez a történethez kell ez a visual fidelity. Az eredeti változatot sose tudott lekötni illetve tudtam komolyan venni, meg hogy a sok balta arcú embert nem lehet megkülönböztetni.
-
hapakj
őstag
kinda igaz. Én pl kiadtam százezreket, hogy Fallout 4 menjen 4K-ban
Azért utána Doom Eternal, Detroit Become Human, Red Dead Redemption 2, GTA V, Mortal Kombat 1 s még egyebek is jó élményt adtak. S ehhez kellett a kraft ami egy 1080 Ti-ban van meg a hw-es képességek. S úgyérzem időarányban abszolút megtérült a dolog + még sok minden másra is használtam a cuccot.Illetve régebbi címekkel is marha kellemes, hogy konstans 144FPS/Hz-zel megy. Most Blood remaket toltam végig s marha jó, hogy olyan smooth
Ha lenne olyan cím, aminél zavar, hogy nem látom teljes pompájában valszeg megint bővítenék, de nem igazán van ami annyira lekötne. -
Pikari
veterán
Tudom. Sokan abban a tévhitben ringatják magukat, hogy rendszeresen százezreket kell hardverre dobálni ahhoz, hogy jó játékélményben legyen részük.
Pedig ha az ember nem a trendvonatokra felülve próbálja az épp aktuálisan felseózott aaa játékot egyfajta szociális-élet pótlékként játszani, hanem megkeresi a számára valóban tartalmas szórakozást nyújtó játékokat, akkor azok azért egy pár tízezerből összerakható 10-15 éves gépen is elfutnak.
-
hapakj
őstag
válasz
Dragon3000 #52 üzenetére
hát egyes házakon meg az a probléma, hogy a tetején van s nem lehet rácsukni az oldalát. De ez már régóta rövidebb kártyákon is így van már 1080 Ti-nál is fennállt ez.
Pl ennél a kártyánál semmi ok a tetejére tenni, s teljesen customnak tűnik [link]
-
Dragon3000
nagyúr
Szerintem nem ez miatt van, a régi megoldásokhoz képest elég sokat nőttek a vga méretek és a hossz is, így került a tetejére a csatlakozó. Egy 4080 vagy 4090 sok házba be se fér a hossza miatt, szerinted ha a végén lenne a táp csatlakozás, akkor mennyivel csökkenne a kompatibilis házak száma?
-
Alusky
senior tag
Ez a ráncfelvarrt verziója a földrengéses, árvizes, áramkimaradásos gyártásproblémának. Nyilván szanaszét aggódnak a gyártók, hogy nem a gamer szektor veszi a kártyát, hanem az AI, ugyanígy atomjaira aggódták magukat a bányászat idején is.
-
Én egy darabig nem variálok a videókártyával. Úgy sincs olyan game ami érdekelne és igényelné is a nagyobb teljesítményt.
Ai-nak úgy sem elég semmi, szóval tökmindegy.
-
tibaimp
nagyúr
Nagyon kíváncsi vagyok, hova lyukad ez ki. Én mindenesetre fejlesztettem már VGA-t idén.
-
jerry311
nagyúr
Ez pont ugy hangzik mintha a gyartok maximalis profitot akarnanak elerni:
- jol megfejni a jatekosokat a nekik szant 12-16 GB-os kartyakkal,
- meg jobban megfejni az AI cegeket a nekik szant joval dragabb AI gyorsitokkal. -
hapakj
őstag
Amúgy olyan apró dolgokkal is szivatva vannak az emberek, hogy consumer kártyáknak a teteje felé van a tápcsatlakozó ahelyett, hogy hátrafele lenne, ahogy régebben mindig is volt.
Ez még egy-egy consumer PC házba is problémát okozhat, de az igazából az a célja, hogy server rackbe alapból használhatatlan legyen a kártya
Persze a quadro-kon meg teslakon mai napig hátrafelé van, nem a tetején
-
hapakj
őstag
Persze, az nvidiának mindig is volt fél profi consumer kártyája. Úgy hívták, hogy TITAN
Ezeken volt mindig is extra dupla ram, vagy valamikor extra képességeik voltak. Pl a Kepler változat elég jó double precisionban is hasonlóan, mint a Quadro vagy a Tesla.
Aztán a 30-as és 40-es szériában a 3090 és a 4090 vette át ezt a szerepet. jó kérdés miért. Lehet hogy a kínai szankciók felé legyen annyira feltűnő a dolog. (Leborult egy raklap TITAN videókártya vs leborult egy széria 30xx-es)
-
Mans20
addikt
Remek lesz az 5060 8GB 200k körül.. leginkább a Battlemage amire kíváncsi leszek.
-
zhit86
csendes tag
Szerintem ez nem egészen így van...
Személy szerint sem a CUDA, sem a mostani AI fejlesztésben nem tudtam komolyabban elmerülni (érdekelne, de nincs időm igazán)... de nekem az a benyomásom (lehet, hogy tévedek), hogy a Nvidia CUDA és később AI sikere azon is múlt, hogy voltak a professzionális kategóriánál olcsóbb szinten is jól használható kártyáik.
Igen, az igazi nagy szereplők megveszik a hivatalosan is AI-ra, compute-ra kitalált terméket, de pl. diákok, egyetemek, kis cégek stb. már nem biztos, hogy tudnak ennyit rászánni. Ezért jött már sok generáció óta képbe ilyen szerepben is a mindenkori top GeForce (3090, 4090 stb.) kártya.
A lényeg az, hogy a kispénzű diák/hobby/mikrovállalkozás stb. és a pro (OpenAI kaliber stb.) cégek között is van kapcsolat. Biztos vagyok benne, hogy az OpenAI-os fejlesztők 99%-a is valamikor úgy kezdte, hogy otthon kockult egy akkori GeForce-szal. Vagy, ha nem otthon akkor az egyetemen stb.
Nyilván vannak cloud platformok is (Google Colab stb.) amik tanulásra is bevethetőek... de egy szint felett (de még mindig amatőr) már kevés az.
Az, hogy az Nvidia sem akar biztosítani olcsón hozzáférhető, AI fejlesztéshez, próbálgatáshoz, tanulgatáshoz kurrens szinten értelmezhető (24-32 vagy még több) VRAM-os kártyát (ami akár lehetne erre optimalizált, gamingre nem annyira jó) az nekem azt mutatja, hogy maguk sem értik a saját sikerük okát egészen.
Amennyiben csak azt látja, hogy egy AI-ra használt top GeForce az elveszett bevétel, akkor az szűk látókörű, sales manager hozzáállás. -
Azt tudom, párszor szívtam de nem rossz az arány így sem és simán venném őket továbbra is.
Egyik egy i9 7900x-nek hirdetett ES ami valójában egy korai Xeon volt ami ugyan működött hibátlanul és kezelt ECC REG ramokat is beleérve ECC rész is aktív volt de szorzózáras volt ez miatt alkalmatlan lett volna amire akartam használni a túl alacsony órajel miatt. 34eft volt, szerencsére el tudtam adni. Annyira jó volt hogy megtanuljak pár dolgot x299 platformról és a management engine-ról ami nem engedi húzni a xeont meg persze mikrokódokról és hogy ecc reg-et is támogat a platform asztali prociainak egy része.
A másik ES pedig egyáltalán nem működött mivel túl korai volt a ramvezérlő és csak nagyon alacsony órajelű ramokkal ment volna (x99-es DDR3 800-1066-ot kezelt csak), ezt is eladtam kis bukóval.De a több szerintem már százat közelítő ES procival nem volt gondom azaz a leírtak szerint működött. Ha nem így lenne akkor is olyan helyről veszem ahol visszakapom az árát. Bár eleve sok értékelésűtől veszek csak.
-
proci985
MODERÁTOR
reszben nem biztos, hogy minden ugy mukodik vele ahogy kene, de ez az igazi ESeknel is stimmel
reszben van az a trukk, hogy egyszeruen hamisitjak a CPU heat spreaderen az infot, es a valos chip helyett valami masik (olcsobb) chip, vagy a nagy semmi van. majd ezeket a hamisitott cuccokat tomegesen teritik a hasznaltpiacon.
---
problema egyebkent ugyanugy megvan VGAknal is hamisitasnal. szoval Kinaba lehet leesik par raklap, de utobbi hetekben azert felmerult, hogy mennyire sebezhetoek a kulonbozo supply chainek, foleg, ha fedocegeken keresztul, szurke- es feketeimporton keresztul aramlik a cucc.
-
"az AI-ra gyúró cégek egyszerűen felvásárolhatnak minden gyárból kijövő terméket"
Van ám erre egy megoldás. Nem kell nekik eladni, csak ez "véletlenül" a bányászláz alatt sem ment. Szóval ez az egész megint csak egy szar duma a gyártók (főleg NVidia) részéről. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
MasterDeeJay #22 üzenetére
ESnel azert ovatosnak kell lenni
csak azert, mert annak hirdetik, siman lehet hamisitvany is
-
Tehét érdemes bespájzolni a kifutó / alig használt RX 7xxx, RTX 40yy szériákból, a következő generációt pedig skippelni. Okés, szupi!
-
válasz
Dragon3000 #21 üzenetére
Azért valljuk be ott gyártják és biztos esik le pár raklappal. Vagy megveszik a szomszédoktól, utaztatják stb, leleményesek ilyenbe.
Kb olyan mint az ES procik, Intelnek lejelentik hogy megsemmisítették közben meg tizezerszám vannak ebay/alin.
De ha nem Kínába akkor máshova ugyan úgy fel tudják vásárolni cégek. 4090 olcsóbb mint a quado megfelelője, ai-ra én is azt vetetnék céggel ha szükséges lenne.
Most amúgy 2080/3080 kártyákat alakítják több rammal 20-22Gb-osra AI-ra akkora hiány van náluk, azaz megtesznek majd mindent hogy az új szériákat is megszerezhessék. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #15 üzenetére
A kínai dolgot ne keverjük ide, főleg, hogy már nem is mehet oda 4090 megoldás. Ez alapján az új szériák közül sem mehet oda erősebb, mint egy 4080 megoldás.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Depression #17 üzenetére
Igazából sem az AMD-nek, sem az NV-nek nem célja a konzumer termékek AI-ra való használata, mert erre ott vannak a 10000+ dolláros megoldásaik. Most az más kérdés, hogy nagyon nehezen akadályozzák meg azt, hogy 1000-2000 dolláros VGA-kat vegyenek a cégek AI-ra. De ha valaki GeForce RTX 4090-et vagy Radeon RX 7900XTX-et vesz AI-ra, akkor az nem siker sem az NV-nek, sem az AMD-nek, mert az olcsóbb terméket vették meg a drágább, AI-ra tervezett helyett.
-
hapakj
őstag
válasz
bitblueduck #16 üzenetére
Basszus, most próbáltam Far Cry-t egy PCI-os Geforce FX-en 128Mb ram, 64 bit memória busz, és valami rettenet alacsony órajelek. Elképesztő milyen jól megy. a Doom 3 viszont játszhatatlan.
-
ilor14
tag
válasz
bitblueduck #16 üzenetére
Igazából csak ezekhez kell a RAM, RT meg Path tracing, ha ezeket nem használod akkor elég a 12-16 giga WQHD-ra is.
-
bitblueduck
senior tag
8GB VRAM mindenre elég... lenne nekem. 2004-ben még olyan grafikai fejlődés volt, hogy egy játék csak a látvánnyal eltudta adni magát. A Far Cry rettentően középszerű fps, de mégis játszottam mert csodálatos volt ahogy kinézett.
Ma egy RTX4060Ti 8GB kártyán vígan elfut pl a Plague Tale: Requiem, Elden Ring @ 1440p 60+fps. és ma már inkább tartalomban várnám ezt a színvonalat mint grafikában az ennél jobbat.
És persze egy path tracelt Cyberpunk gyönyörű de medium RT-vel meg RT nélkül is élveztem azt a játékot is. -
válasz
Dragon3000 #8 üzenetére
4090-eseket AI-ra vásárolják fel. [link]
Kínának meg kritikus az AI, beszerez mindent amit csak tud.
Asztali AI-ra Quadro van GDDR6-al és tömik tele rendesen (és nem olcsón) Nagycéges AI-ra meg HBM ramok mennek és abból is fogy a legtöbb de azt nem láthatjuk asztali kártyákon már régóta. Szóval komolyabb AI az HBM ramos.hapakj
A belső rendszerhez szerintem aláírt hitelesített driver hozzáfér, azaz felül is bírálhatja ez mint szoftveres dolog. Fizikailag nincs semmi átvágva sehol a GPU-ban. Nvidiánál a GPU-n belül van egy Falconnak cpu és az végzi a gpu beállítását, úgy állítgatják ahogy akarják.
Ez kb olyasmi bár nem ugyan az mint a procikban a mikrokód, azaz pl szorzó unlockot is lehetne csinálni akár milyen procin ha úgy akarná a gyártó.
Csak szoftveres kérdés hogy az RT-t és játékra használt AI-t engedi-e a driver és a GPU. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Az a baj, hogy azokat is viszik már, mert van hozzá szoftverkörnyezet. Nekik is figyelni kell erre, mert még a végén a Radeonok tűnnek el a boltokból.
Én például már mindent meg tudok csinálni lokálisan az asztali Radeonon, amit a GeForce-os notin. Már nincs különbség. Sehogy sem jó, maximum azt tudják megtenni, hogy nincs rá hivatalos támogatás, amit meg is tesznek, de ettől még működik, és így le fogják szarni, hogy hivatalosan azt mondják, hogy nem működik.
Ezzel nagyon nehéz lesz mindkét cégnek kezdeni valamit.
-
Pikari
veterán
neptunia sorozat: úgy indult, hogy dx9, core2duo+GMA: tükörsima. később átírták opengl-re, de aztán valamiért az se tetszett nekik nekik, így végül dx11-re írták át. a gépigénye közben kb 30szorosára nőtt (tehát amikkel anno 60 fps volt, most már csak 1 fps), és mindeközben ocsmányabbul néz ki. a teljesen jó és stílusos, szép grafika szinte élvezhetetlenül agyon lett effektezve. minden szét lett mosva, agyon van effektezve, mert az a modern. még a modellek is sterilebbek és stílustalanabbak lettek. nem fog sokaknak tetszeni ez a vélemény, de 8800gt-nél meg kellett volna húzni a határt az iparnak.
-
hapakj
őstag
válasz
MasterDeeJay #6 üzenetére
Az a baj, hogy nvidia nagyon építeni akar az "AI"-ra is a gaming sectorban. Frame generation, ray reconstrucion.
-
hapakj
őstag
-
hapakj
őstag
Bah, AMD nyugodtan pakolhatna RAM-ot a kártyáira, úgyis alkalmatlan AI-ra. Itt lenne az alkalom, hogy valamiben jobb legyen mint az nvidia, de olyan AMD-sen de neeeeem
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #6 üzenetére
Ez miben segítene? Itt nem arról van szó, hogy az ai miatt felvásárolnák a gamer megoldásokat, hanem arról, hogy nem jutna elég vram a gamer megoldásokhoz, ha jobban bővülne rajtuk a vram. Egyik cég sem a bevétele ellensége és ha hiány van az ai megoldásoknál, akkor a készletek oda fognak menni, így hiába lenne low ai rate megoldás, ha ezek sem jutnának a szükséges vram mennyiséghez.
-
Pikari
veterán
Néha előfordul már indie játékoknál is, hogy a 4 giga vram nem elég neki. Beszaggat, ha nincs a segge alatt legalább 8 giga. Kinézetre közben meg úgy néz ki, hogy egy 8800GT-n is illene futnia 30 fps-en 512 mega vram mellett.
-
Adjanak ki Low AI rate kártyákat mint ahogy a bányászatnál volt a LHR. Nvidiának nem kerül semmibe állítgatni ezeket Falconból. Lásd CMP kártyáknál nagyon sok mindent földig butítottak úgy hogy még véletlenül se lehessen használni normálisan őket (még aira is korlátozottan).
Így gémereknek mehet a nagy vramos kártya, AI-ra meg mehet a quadro (vagy ami neve van most) vagyonokért. -
HantekDSO
tag
Pedig a 32 GB nem egy maximalista igény - az MSFS2020 bizonyos szituációkban már sikeresen felzabálta az RTX4090-es 24 GB-jának a 85 százalékát is!
(Azon most ne nyissunk vitát, hogy VALÓBAN szükséges-e ennyi, vagy programozással vissza lehetne-e szorítani a VRAM igényt.)
-
PuMbA
titán
Majd játékmotort igazítanak vagy átállnak VRAM spórolós motorokra
Egyik ilyen, ami egyre több játékban helyet kap az Unreal Engine 5. Jelenlegi játékok esetén natív 4K felbontásban maximum grafikán se szipkáz be 12GB VRAM-nál többet.
-
ripla
addikt
Kíváncsi leszek mikor durran ki az Nvidia lufija, gyakorlatilag úgy elszálltak az árakkal, hogy emberi mértékben már lassan nem is mérhető. A másik az AI lesz, a Microsoftnál már külön vissza kellett kapcsolni egy atomerőművet, hogy fedezni tudják az áramellátását az AI rendszereknek. Mi lesz itt ha mindenhol használni kezdik? Atomerőmű minden utcasarkon? Fenntarthatatlan lesz a rendszer.
-
hokuszla
senior tag
válasz
Depression #1 üzenetére
[link]
Nem az NVIDIA emelt, egyszerűen túl kevés a készlet, így a hiány felviszi az árát.
ha nincs ellenfele -
Depression
veterán
"cserébe minden korábbinál drágább lesz, gyakorlatilag professzionális árszintű."
Még szerencse, hogy a 4090 árát is felemelték. Túl olcsó volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Lenovo 13 Core i3-7100 Cpu laptop eladó
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest