- Xiaomi Mi 8 - így csinálunk csúcsmodellt Mi
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- iPhone topik
- Kifelé is csukható a Z Flip7?
- One mobilszolgáltatások
- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
- Fotók, videók mobillal
- Magisk
Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Loha
veterán
válasz
mr_ricsi #114 üzenetére
330W-os öszterheléshez 132W-os 12V-os terhelés tartozik...
Ha van egy csutkára húzott procid ami simán megeszik 100-120W-ott a 12V-ról, és mellé pár vinyó meg optikai drive, akkor könyen belátható, hogy a táp elszáll, pedig a PH!-s tesztben bírta a 330W-ott.
Azért 330W-ot írok, mert án már beleszámoltam a 35fok miatti teljesítménycsökkenést...
De ha nézem akár a 430W-os értéket, ez a 12V-os ágon 192W-ott jelent, ez egy Prescottos gépnek szintén nem sok mert a proci alapból megeszik 115W-ot, az ember kicsit meghúzza meg van pár vinyója is, és kapásból elszállt a táp... -
Finwe
őstag
Hello, van vkinek véleménye erről a tápról:Bővebben: link?
A sweex elég megbízható? -
Loha
veterán
válasz
mr_ricsi #114 üzenetére
Néztem a PH!-s tesztet, de ott nem huzamosabb ideig terhelték a tápokat, nem számolták bele azt, hogy a táp már eleve meleg levegőt szív a házból stb...
Tápok hatásfoka a hőmérséklet növekedésével erősen romlik...
A lekapcsolás úgy néz ki a gyakorlatban, hogy kis idő eltelte után a gép kikapcsol, vinyók leálnak, és általában azonnal bissza sem lehet kapcsolni, tuti, hogy a táp nem bírja...
De meg is értem, mert nem állítom, hogy túl jól szellőző házam van, én a csendre hajtok...
Meg ugye azt sem veszed számításba, hogy egy maximálisan terhelt táp már túlkiabálja a porszívót is, a legtöbb táp ventilátora maximum fele terhelésig marad csöndben utána mind1ik elkezd hangosodni...
Egyébként ez nem a Coolink hibája a 400W-os azona elöbb elvérzik...
Egyébként gondolj csak bele, hogy hogyan zajlott a PH!-s teszt...
Kitették az asztalra jól megterhelték és felírták az értékeket, miközben a táp, szívta a 22fokos levegőt...
Tartós használat közben a táp is bemelegszik, meg az egész gép is, és akkor már egyből nem 22fokos levegőt szív be hanem mondjuk 35fokosat, és akkor már egyből nem ad le 400W-ot hanem csak 300-at, és így tovább...
Egyébként nekem a PH!-s tesztben az sem volt tiszta hogy a megadott terhelhetőséget melyik ágra értik, a 12V-osra vagy az 5V-osra vagy a 2-re együtt, mert az sem mind1
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
''Szóval amiket a tápra ráírnak értékek nem igazán felelnek meg a valóságnak, ezért kell jóval túlméretezni...''
Én is hallottam ezt az ''urban legend''-et, de nem értem, hogy hogyan hihetsz benne annak dacára, hogy itt a PH!-en a ''Nagy tápteszt'' szerint szinte minden táp bírta még a névleges teljesítmény felett is! (Ha jól emlékszem, a legcikibb eredményt a ''noname'' 400W és a Codegen 400w produkálta: 350 körül véreztek el.)
Köztudottan nem vagyok Coolink-rajongó, de még én sem állítanék olyat, hogy egy 400-as nem ad le legalább 400W-ot.
(Ez a lekapcsolás a gyakorlatban hogy néz ki? Utána hogyan tudod újra ellindítani a gépet?) -
LukE
veterán
megfeleloen erdemes meretezni. (gagyerak tapok ertelemszeruen kilove, de ha a megfelelo teljesitmeny ertekeket tenyleg csak 1 400-as tudja leadni, akkor persze nincs mas hatra, mint megvenni azt...)
megfeleloen erdemes huteni. (lsd. tapot hazon kivulre, vagy direkt hideg levego bevezetesevel konnyen es alacsony hangerovel kellemes homersekleten marad a tap.) -
belo888
csendes tag
hmmm
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
(az egyes fesz. agak terhelhetosegere kell odafigyelni rendesen, nem esz nelkul tulmeretezni. A regebbi tapok 12V-on joval gyengebbek, meg a 400W+ modelleken sem volt 15A feletti terhelhetoseg, ezert ezek kozul polo kenytelen a nagyobbat venni az ember, mikozben a tobbi ag meg nyaral...)
(a dolog masik fele meg, hogy a tapok igen erzekenyek a kornyezo homersekletre: aszem enermax szerver tapjainal fel volt tunitetve, hogy 25°C-on leirt terhelhetoseg 70°C-ig szepen lecsokken 0-ra. Ugyan biztos nem linearis a csokkenes, de 10 fokos homerseklet emelkedes mar jo 20%-kal csokkenti a leveheto teljesitmenyt. Ezert is lehet gazos, ha valaki minimalis szellozes mellett elvarja, hogy a tapja tokeletesen mukodjon egy meleg hazban...) -
Loha
veterán
válasz
mr_ricsi #100 üzenetére
Ezzel a táptúlsaccolás dologgal nem értek egyet!
Mondok egy példát...
Most mértem le az én gépem 123W-ot fogyaszt tehelve, ezt a tápon kívül mértem, tehát ebben már benne van a táp miatti veszteség...
Ezt a proci 204*9,5-ön 1,3V mellett teszi... (1938MHz)
12,5*204-en 1,8V mellett a táp már nem bírja és lekapcsol (2550MHz)
Szerintem ilyen terhelésnél sem megy a fogyasztás 200W fölé..
A táp egy 400W-os Coolink...
400W-os Azona még elöbb lekapcsol, pedig csak 200W ról van szó...
250W-os már nem emlékszem milyen tápot sikerült kinyírni egy 900-as celeronnal, miután belraktam a TNT2 helyére egy GF3-at...
Szóval amiket a tápra ráírnak értékek nem igazán felelnek meg a valóságnak, ezért kell jóval túlméretezni... -
mr_ricsi
veterán
Ha ezt teszem fel, akkor is kitaláltad volna:
Bővebben: link -
LukE
veterán
válasz
mr_ricsi #104 üzenetére
ups tesztet kerestem meg nyar elejen, es talaltam 1 ilyet:Bővebben: link
-
LukE
veterán
válasz
mr_ricsi #100 üzenetére
Nyah, lehet tippelni, hogy egy 200-as tap mit valaszolt egy 2.8 prescott + 9800 nonpro + 512 ram + DVDRW + 120-as HDD-val terhelesre.
jah, tipp: kvazi-szinuszt eloallito UPS atkapcsol telepre. A kimeneten lathato ez, ha a szurkitett idoben lehuzod a halozatrol. (ha jol szamolok, akkor a kiserlet itthon lett vegrehajtva)
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
A 100. hozzászólásban ismét egy ''napi sacc'':
Mit ábrázol a következő kép?
Bővebben: link
A megfejtés valamilyen hardver valamilyen üzemállapota. (Pl: alma leesése)
A bal szélen lévő szinus 1 teljes periódusának ideje 20ms.
Tippelni holnap estig lehet.
A mérést végrehajtottam, nem tettem tönkre semmit, nem gyújtottam fel a lakást, és ezt a hozzászólást sem az örököseim írták! -
mr_ricsi
veterán
Akkor én értékelnék:
- A tippelők felénél már sikeresen működtek a ''tápügynökök'', és alaposan túlsaccolták a konfig tápigényét. Ebből következik, hogy a gyakorlatban is rengetegen vesznek a szükségesnél nagyobb tápot.
A internetes tápigényszámoló oldalak is túloznak, mivel minden hardvert a maximális teljesítménnyel veszenek figyelembe. Véleményem szerint a gyakorlatban ezt nem lehet elérni. Pl. egy játékos izzíthatja a procit, a VGA-t, a vinyót, de eközben valószínűleg nem fog DVD-t írni. Vagy pl. a vinyó a maximális áramot felpörgéskor veszi fel, de nem lehet úgy használni, hogy akkor is a maximumot fogyassza.
Egy szokásos konfighoz manapság is elég a 300W-os táp.
- A bekapcsolási tápigényre nem kell méretezni a tápot, mert a túlterhelésvédelmük úgy van beállítva, hogy ezt a rövid idejű, nagyobb áramfelvételt gond nélkül elviselik. (Viszont az üzemmeleg táp leállítása után kerülni kellene, hogy a lehűlése előtt újraindítsuk!)
- A túlhajtás nagyon megnöveli a konfig áramigényét. Aki minden hw-ből kisajtolja az utolsó MHzeket is, és halmozza a meghajtókat, az 350W-os táp alatt ne nagyon próbálkozzon, de inkább vegyen 400-ast.
- A szünetmentes tápokból a takarékosság miatt általában az optimálisnál kisebbet vesznek. Nem szabad elfelejteni, hogy az UPS a táp másik oldalán van, azaz neki a táp belső veszteségével növelt teljesítményt kell szolgáltatni. (Egy 70%-os hatásfokú táp és 200W-os gép esetén az UPS-nek ~290W-ot kell tudnia.) Egy 400VA/240W-os UPS egy tuningolt géphez már túl kevés.
- Egy ártatlan lélek regisztrál itt a PH!-n, ekkor még tisztában van a gépe tápigényével. Aztán olvasgatja a hozzászólásokat, és a rangjának növekedésével együtt rugaszkodik el egyre jobban a valóságtól. -
Creator
tag
Ugye hogy milyen kishatár vállasztja el a zsenit és az őrültet.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
VladimirR #89 üzenetére
''es mertel a tap elott is?''
Csak ott mértem.
''tehat mekkora a hatasfoka a tapnak?''
A PH! nagy táptesztje szerint 78%.
''amig nem sugarhajtomu epitesevel foglalkozol a konyhaban, addig nyugodtan elmondhatod, hogy mi is ez a project''
Ha azt építenék, elmondanám.
Egy mérésen törpölök, amellyel kapcsolatban megkérdeztem az erősáramú villamosmérnök ismerőseimet -mondják meg hol a hiba a gondolatmenetemben- és eddig a véleményeik az ''ez életveszélyes''-től az ''nem vagy normális, ha ezt megcsinálod''-ig terjedt.
Ezért nem akarok tippet adni senkinek! -
mr_ricsi
veterán
2, A 95-ben látható a ''mérőeszközöm''. Egy soros 1 ohmos ellenállás, egy monitor tápkábelbe építve. (És 2 kivezetés a digit multiméter részére, ugyanis ''üzem közben'' ez az egész jó vastagon be van tekerve szigetelő szalaggal..)
A multiméter nem ''tesco gazdaságos''-fajta. 40-400Hz-en +/-0.8% +/-2digit pontossággal méri a színuszos feszültség effektív értékét.
Ha most csinálnék egy ilyen zsinórt, 2 db 0,47 ohmos ellenállást alkalmaznék, mert ha egymással párhuzamosan (és a kettőt természetesen sorosan) kötném be, akkor 2000mV-os méréshatáron közvetlenül W-ban tudnám leolvasni a fogyasztást. (Nem kellene amperből szorozgatni.) -
Bazsy
aktív tag
uppsz látom nemnéztem meg a többi oldalt, meg csusztam is...
Viszont érdekelne mennyi egy ilyen config max telj felvétele, amikor minden csutka, szal ilyesmi... -
Bazsy
aktív tag
1. 180W
2. 200W -
Totyi
őstag
Igen,hogyan mérted?Ez érdekelne.Azért,mert én is megmértem az enyémet.Ideírom:3ghz prescott,is7-g,cdrw,dvd-dcrw,dvdrw,80db 7200 maxtor,120 gb 7200 seagate(sata),9600xt,2 venti.Ezt digitális multiméterrel mértem.Tom,van a műszernek belső ellenállása;de ez jött ki.Alaphelyzetben:0.6 A.Ez 139 W.A perscott nagyon eszik(felhúztam 3.6-ra és 0.9-et fett vel alapból).Én nem értem hogy jött ki Neked is 130 W.
-
dearbear
tag
válasz
VladimirR #89 üzenetére
Idezek a #1-bol:
''Szakembereknek, a közös nevező miatt: A tápom felvett teljesítményét mértem. Aktív PFC-s, ezért a teljes mért értéket hatásos teljesítménynek veszem. A PH!-s tápteszt alapján 80%-os hatásfokkal számolom át ezt leadott teljesítményre.''
Ez nagyon idle teljesitmeny meres volt, de azert nem is veletlen hogy brand gepekbe nem nyomatnak ilyen eros tapokat. A #44 mondjuk epp az ellenkezojet az abszolut maximomot adja meg, amit nem valoszinu hogy el lehet elerni a gep normalis hasznalataval. -
VladimirR
nagyúr
szvsz amig nem sugarhajtomu epitesevel foglalkozol a konyhaban, addig nyugodtan elmondhatod, hogy mi is ez a project
egyebkent mivel, hogyan mertel?
es mertel a tap elott is? tehat mekkora a hatasfoka a tapnak?
es ugye akkor jol sejtem, hogy ezek a 500W-os tapok feleslegesek, megha a hatasfokuk igen rossz is (mondjuk azert 50%+) -
Jenő
aktív tag
Ez volt az eddigi legszimpatikusabb téma az utóbbi fél évben! Grat!
-
-
mr_ricsi
veterán
A játéknak vége, de
1, le kellene vonni a következtetéseket. (Ezt a ''fogjuk meg, és vigyétek'' módon gondoltam végrehajtani.)
2, Megkérdezhetné valaki, hogyan mértem meg a gépem áramfelvételét.
3, A terveimben szerepel a folytatás is: DeltaP-k (vinyó töredezettségmentesítés közben, DVD írása, proci 100%-os foglalással, ''coolbit'' hatása AMD-nél, valami izmosabb VGA, stb)
(Csak most nem bírok ezzel foglalkozni, ugyanis olyan projekten dolgozom, amit elmondani sem merek, mert a fórumozók minimum 50%-a őrültnek nézne.Szünetmentes tápokkal kapcsolatos...)
-
mr_ricsi
veterán
''Mért nem fogadtad el nekik ?''
Nem módosítottak. (A hozzászólásokban visszafelé haladtam, tehát mindenkinek a legutolsó tippjeit tartalmazza a táblázat.)
Ők ezt tippelték, nem vették a fáradtságot, hogy módosítsanak, pedig 2 hozzászólásomban is próbáltam efelé terelni mindenkit, akinél nagyon soknak tartottam a tippet. -
Qorthral
őstag
Gratula dearbear és mindenki más
!!!
Azért a teljesítményfelvételnövekményt egész jól megsaccoltam
Köszi mr_ricsi a játékért!!!
-
Creator
tag
Még jó hogy a gépembe 550W-os dualfan Q-tec van.
-
tomcsi23
veterán
Gratula.
Mindenkinek. -
dearbear
tag
Pedig a proci teljesitmenyfelvetel novekedese volt a legbiztosabb szamomra. A teljesitmenyfelvetel a freqval linearisan a corefesszel negyzetes osszefuggesben van.
Puj=Pregi*(Fuj/Fregi)*((Uuj/Uregi)^2)
A Pregi pedig a Bővebben: link-en meglesheto 1533 MHz TbredB eseten 46W. -
mr_ricsi
veterán
Nem is vagyok gonosz:
-
mr_ricsi
veterán
-
Qorthral
őstag
Énis nagyon kíváncsi vagyok már, de az estefelé az 8 is lehet meg 03 is...
-
Totyi
őstag
Na jól van,én lépek.Nem tudom kivárni eztet.Nem lehet idegekkel kibírni.
Azé' az eredményre kíváncsi vagyok.
-
Totyi
őstag
Mi van má'?oly izgatott vagyok,hogy 10 percenként megyek a wc-re,mert rámjött a cifra f*sás.
Hol van már ricsi?Lassan már iccakai hirdetés lesz.
ftc-ok csak poénkodtam.Egyébként kiváncsi vagyok a valós értékekre.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Qorthral
őstag
Na most mi van
?
-
b0unCe
aktív tag
P1: 200
P2: 30 -
doc
nagyúr
idő van
-
iC
tag
Húú, már izgulok.
-
mr_ricsi
veterán
Még 1 óra...
-
P1:115W
dP:28 W -
Docci
senior tag
UP
-
doc
nagyúr
1: 190W
deltapé: 20W -
Docci
senior tag
Na akkor most én:
1. 210W
2. 235W Tehát a deltaP= 25W -
Qorthral
őstag
Up! Gyerünk emberek már csak 4 óra van hátra, tippeljetek
!
-
mr_ricsi
veterán
Eddig itt tartunk:
Ha valaki kimaradt: jelezze.
Ha valaki megbánta: módosítson.
Ha valaki még nem szavazott: gyerünk!
[Szerkesztve] -
tomcsi23
veterán
válasz
rriicchhiiee #46 üzenetére
Csekk disz: Bővebben: link
-
rriicchhiiee
csendes tag
Hali!
Most fogok egy gépet összerakatni, de nemtudom, hogy milyen tápot tegyek vegyek bele
Asus a7n8x-e deluxe
Amd athlon xp 2800+ (512kb/333mhz)barton
2x 512 ddr pc3200 400 mhz kingstone
sapphire radeon 9800 pro ultimate
160 gb samsung 7200 rpm sata
52x cd-rom
dvd-író
mobilrack
Aerocool aeroengine Bővebben: link -
15000
tag
válasz
#29271808 #44 üzenetére
hagyjátok márennek az oldalnakj a linkelgetését mert ír ki akkora hulyeségeket, hogy az csak na. max viszonyszámnak jo. nekem a régi gépemresimán írt ki 400 watt felett, holott ha csak az alkatrészekre írt voltokat szorozam fel a megfelelő amperekkel és adogattam össze, mindig legalább 80-100-al kevesebbet kaptam.
-
törölt tag
mindenki számolja ki magának:
http://www.jscustompcs.com/power_supply/ -
shift+ő
senior tag
1. 128 W
2. 147 W
Egy szőkétől azért nem rossz -
Creator
tag
Csak Tipp:
1, 156 W
2, 162 W -
mr_ricsi
veterán
A tippeket elnézve szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a delta P-t nem az első konfighoz mérten kell megadni.
Ugyanis az első konfigban 2000MHz-en(1,65V) ment a proci.
A második kérdésben a deltaP viszont az 1500MHz(1,5V) és a 2266MHz(1,75V) között értendő.
[Szerkesztve] -
iC
tag
1. 69W
2. 74W
Ha jól értettem minden áll a gépben, azaz IDLE.
[Szerkesztve] -
pBandi
tag
1. 113,568W
2. +17,592W -
jerry311
nagyúr
És milyen windows?
Mert ugye a 9x-ek nem kezdik el nyomatni a proci idle állípotában a halt utasításokat és fűtenek ezerrel -
Blackmate
őstag
1. 178 W
2. 205 W (+27W)
[Szerkesztve] -
atosz
őstag
1. 138W
2. +24W -
_Volkovy_
nagyúr
1.:240W
2.:290W -
Qorthral
őstag
1. : 215 W
2. : +16 W -
VladimirR
nagyúr
1: 180W
2: +10W -
mr_ricsi
veterán
Egy konkrét számot szíveskedjetek írni, hogy értékelhető legyen. (Aki nem így tesz, annál számtani átlagot fogok figyelembe venni!
(Ha valaki egyikre nem ír semmit, ott pedig 100%-nak veszem az eltérést a hiányzó adat tekintetében.) -
mr_ricsi
veterán
- Mindkét esetben azt kell megtippelni, hogy a táp mennyit ad a konfignak.
- A 2.-nál az a kérdés, hogy a procinak mennyivel lett több a tejesítményfelvétele 1500-ról 2266-ra húzva, tehát a DeltaP.
- Egy kombó és egy DVD-RW (nincs bennük lemez.)
Aki félreértette valamelyiket, nyugodtan módosíthat.
[Szerkesztve] -
ha rákattoltok a nevére, ott van benne a fullos konfigja......
-
Dilikutya
félisten
ha jól emlékszem, az első kérdésre CD+DVD meghajtókkal számolva 255-öt saccoltam, a másodikat nem kezdtem el számolgatni
a másodikra is ugyanez jött ki, bár csak a power supply-jal számolgattam, szal nem 100% korrekt eredmény sztem, mert fejből nem vágom, mi mennyit eszik, ezért számoltam itt
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
Egy kis vetélkedőre hívnék minden érdeklődőt.
1,
A konfig:
XP2400+(gyári órajel, gyári core), 1db 512DDR(266MHz-en, 2,6V), 1db 7200-as és 1db 5400-as vinyó, 2db optikai meghajtó, alaplap, integrált hang, PCI tvkártya, USB-s LAN, 2db 4cm-es és 3db 8cm-es venti, GF2MX400/32MB VGA(nincs túlhajtva)
Kérdés: Ez a konfig mennyit vesz fel a tápról?
(Közvetlenül a win elindulása után, amikor a vinyók LEDjei már elaludtak, wattban megadva.)
2,
XP (TBredB) felhúzva 1512(9x168)MHz-ről 2268(13,5x168)-ra, a corefesz 1,5V-ról 1,75V-ra.
A konfigban semmi sem változott, szintén a Win elindulása utáni állapot.
Kérdés: Mennyivel nőtt meg a felvett teljesítmény? (W)
Mindenki írja ide a tippjét szerda 15 óráig. Aznap este majd értékelek.
(Szakembereknek, a közös nevező miatt: A tápom felvett teljesítményét mértem. Aktív PFC-s, ezért a teljes mért értéket hatásos teljesítménynek veszem. A PH!-s tápteszt alapján 80%-os hatásfokkal számolom át ezt leadott teljesítményre.
Az adatok már itt vannak a PDA-mon, minden hálózati kapcsolatát letiltottam, aki meg akarja fújni, azt pofán vágom. Tehát az adatbiztonság garantált.)
Értékelés: Mindkét tippnél kiszámolom a százalékos eltérést. A 2 eltérést négyzetre emelem, összeadom, gyököt vonok, osztom kettővel, és akinél ez a legkisebbre jön ki, az a nyertes.
pl: 5% ill. 13%, Excel formátumban: GYÖK(5^2+13^2)/2
A díj: A nyertest a továbbiakban senki sem nevezheti ''tápügynöknek'' itt a PH!-n.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Hardcore café
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Battlefield 6
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Gyúrósok ide!
- BestBuy topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Túlmelegedik a géped? Segítünk!
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest