- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Google Pixel 7a - venni vagy nem venni?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A holnap határán: itt van minden új Galaxy promóképe
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Aktív témák
-
Polesz
addikt
Úgy látom, hogy nem sikerült igazán használható programot mondanotok :) A movie maker felejtős, mert az minden csak nem felhasználóbarát. Valóban kezdőnek keresek szoftot de nem idiótának. Most a Cyberlink Power Director/Producer családdal szemezgetek. Kb az a progi az ami az általam felvázolt dolgokat tudja.
Egyébként még mindig jöhet programnév. :)
Az Ulead programjai sem rosszak, majd megszemlélem őket közelebbről. A TV tunerhez úgyis adtak egyet. -
bitfarkas
őstag
Salazollal egy sor kérdésben teljesen egyetértek. Amit az Ulied progikról mond, az csak a Video Studióra vonatkozhat. A Media Studio nevű progijuk viszont felveszi a versenyt a Premeierel, szerintem effektjei tekintetében precízebb, és látványosabb.
A Pyro kártya notihoz ráadásul 16kHUF-ért adják is ennek a proginak a VE változatát, ami a franc tudja mit jelent, az Atcompnál rá kell kérdezni, ott értenek is hozzá.
Maga a program hasonlóképp működik, mint a Premierre, én a 7-es változatát használtam, ez külön capture modullal szedi be a filmeket.
Kérdés, hogy a notival a capture frémvesztés nélkül megoldható-e. Ha igen, a vágást - különösen ha nem alkalmazol sok effektet - a notin nyugodtan meg lehet csinálni, (az effektek megnézéséhez ugyanis renderelni kell a vágott részt), a tömörítéshez viszont rengeteg idő és még + hely kell, így a vágott filmet át kéne nyomni egy másik gépbe, ahol a DVD is megírható.
Ehhez a firenet alkalmas, ehhez a kártyához adják ezt a progit is.
Ja, az sem ártalmas, ha a notin XP van, mert akkor nem kell 4GB-os darabokban feldolgozni a filmet, ami a DVD írásnál még külön gondot okoz. -
salazol
őstag
Tényleg utolsó fárasztás.
Akkor számolj kicsit. Mondjuk 40e Ft-ért veszel egynem túl gyors vinyót, vagy még drágábban, hozzá a Pyro kártya, mondjuk együtt 55-60e. 65-ból meg az asztali gépet fel tudod újítani firewire-rel együtt, mert van olyan ECS alaplap AMD prockóhoz, amelyik integrált firewire-ös, és csak 6-7 ezerrel drágább a K7S5A-nál.
És mellékesen lesz egy jó asztali gép is otthon 80G-val.
Na, tényleg megyek.
Üdv: salazol -
salazol
őstag
A külső vinyók sebességenem tudom mennyire jó. Firewire vinyó lehet, hogy galibát okoz a capture-nél. USB2-es is biztos lassabb, mint a belső.
Lehet, hogy jobban járnátok, ha az asztali gépbe beraknál egy K7S5aPro-t új 1.6-os duronnal, 512 DDR-rel, meg 2db 7200-es vinyóval. Nem túl nagy pénz, viszont jobban lehetne dolgozni rajta, mint egy pl. egy 2.4 G-s notin. Ha kezdetnek csak egy vinyót tennél bele, akkor is meg lehet úszni a bővítést 50-60e Ft-ból.
A másik gond a végtermék archiválása. Gondolom nem akarjátok DV kazettán tárolni a rengeteg anyagot, mert az nagyon drága. Pl. biztos vagy-e abban, hogya kamerátok alkalmas a vágott anyag felvételére. A legtöbb olcsóbb DV kamera csak DV-out. A bemenetet külön tortúra engedélyezni a kamerákon, sok típust csak a szervízben tudnak kétirányúsítani, drága pénzért. Asztali gépen lehetne DVD-re renderelni és kiírni.
Szerk.: figyelmetlen vagyok, fentebb írtad, hogy DVD-re írás a cél. Akkor számíts arra, hogy normális minőségű renderelés esetén a vágott anyag idejének 4-8 szorosa időben a renderelés. Mivel a laptopot nem akarod ilyen hosszú időkre mellőzni, gondold meg az asztali gép bővítését. Utólag késő, a picimaci kártyát nehéz eladni. A PCI-os olcsóbb is biztosan, de a választék mindenképpen nagyobb.
[Szerkesztve] -
salazol
őstag
Pedig számíts arra, hogy sokat fog a notin lógni, mert a videóvágási munka sebessége nagyon függ a vinyók sebességétől, az pedig a notikon nem túl jó.
Asztali gépeknél is javasolt, hogy két külön hdd legyen a nyersanyag és a számoltatott bégtermék számára, hogy ne kelljen egyfolytában seek-elni a vinyónak. Notiban ez lehetetlen, ezért aztán számíts hosszú várakozásokra, amikor egy project elkészül és elkezded kiszámoltatni a végleges fájlt. Egy fele sebességű procival is könnyebb dolgozni, ha asztali a gép, de van benne több és gyors vinyó.
Az első konfig, amin vágtam, Pentium 200 volt, 4db SCSI vinyóval. Már ott is a vinyó volt a szűk keresztmetszet, pedig raid-elve volt 3 a nyersanyagnak, a negyedikre ment a végtermék. Windows NT alatt ment, Adobe Premiere 4, ekkor még nem volt DV Magyarországon, úgyhogy MJpeg kártyával. A második gép PIII550 volt, IDE-raidelt IBM-ek a nyersanyagnak (hardveres IDE raid kártya), egy IDE IBM a végterméknek, windows 98 és Adobe Premiere 5, DV+analog kártyával. Aztán megszűnt a cég. -
salazol
őstag
Viszont ha igazán akarsz szép effekteket, akkor reménykedj, hogy legalább egy normális Ulead jár hozzá. Mindjuk Ulead stúdió video edition. Ha olyan kártyát találnál, amihez csökkentett Premiere-t csomagolnak, az lenne az igazi (Premiere 6 LE). Abban aztán gyakorlatilag korlátlan a trükkök tárháza. A movie-maker tényleg csak kezdetben jó. Ha egy kicsit komolyabb dolgokat akarsz, akkor megáll a tudománya. A következő lépés egy olyan editáló progi, amelyikben valódi timeline van egymás fölötti síkokkal, overlay sávokkal. Ott lehet elkezdeni művészkedni.
-
salazol
őstag
Én a notimhoz 6E Ft-ért vettem egy noname firewire kártyát, azzal is megy. Csakehhez nem jártakszoftverek, a pyro meg ad hozzá, valszeg egy csökkentett tudású Ulead-et. Legalábbis a kezdetekben azt adták, de akkor még 40E volt az ára.
Sajnos közben már nem férek hozzá firewire-ös kamerához, úgyhogy mostanában nem használom.
A több effektet én meg nagy ívben ........., ugyanis anno a tanítómesterem arra tanított, hogy a jó múvi sohasem az effektektől jó. Általában a művészi érzék teljes hiányát és a szakmai tudatlanságot palástolják a trükkökkel. A mi anyagainkban csak élesvágás és úszások voltak, néha átszínezések, lassítások, és érdekes hangok. Mégis elhoztunk egy országos első helyet az első fesztiválon, amibe beneveztünk. Sajnos már nem ebben a szakmában dolgozom, de azért az elvek bennem maradtak. -
andorpapa
őstag
Ezt ugye te sem gondoltad komolyan?! Valahogy úgy vagyok vele, hogy ha a Movie Makert kell használni, akkor valami óriási nagy katasztrófa történhetett.
Kezdőknek DV-s edit progi? Huhh, jó kérdés, talán a Ulead cuccai között érdemes körbenézni, emlékeim szerint azok viszonylag kezdőbarát alkalmazások. Meg ha jól rémlik, a Pinnacle is csinált valami direkt DV programot, arról viszont nem tudom, hogy mennyire illik egy kezdő Spielberg kezébe.
Aktív témák
Hirdetés
- Interactive Brokers társalgó
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- Diablo IV
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- iPhone topik
- Androidos tablet topic
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6440 - i5-4GEN I 8GB I 250GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest