Hirdetés
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Yettel topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Renault, topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsesz
őstag
Szia!
Pont ezt volt nálunk a fő kérdés anyámáméknál anno 4-5 éve, hogy 1.0 tce kontra 1.2 sce. Városi kevés kilométerre jobb az SCe. 1.2 SCe lett belőle.
Turbós autónál beindítod, vársz, hogy melegedjen kicsit, 1-2 percet. Közlekedsz 900m-t, megint vársz 1.2 percet, hogy leállítsd.
Cserébe az 1.2 SCe (Ami talán 92-től, vagy 93-tól van porondon a Renault palettáján a Clio-ba, persze módosításokkal). A Sandero elődje egy 1.4 16V Fabia volt, 13 liter alatt nem fogyasztott télen a rövidutak miatt, 1.2 SCE 8,6-ba megáll. Akkori futásteljesítmény napi max 3 km volt, 4-5 részletben.
Egy kritkus pontja van: a megbízható szerelő, aki ért is hozzá. Igen, max évente le kell lökni az olajt (vagy 10e km-ként), én vallom az Elf olajalt, gyári olajszűrőve (nekem két 1.5 dci van, egy Megane 2, egy Dokker). Meg figyelni kell a vízre. Onnantól kezdve örök élet +1 nap.
Autópályán nem fogsz hasítani vele, mert nincs benne erő (75 LE, 1.2 SCe, 130-nál már ordítva beszélgettek egymással a menetzaj miatt), de városban pöpec, halad. Rekordom autópályán, 90-nel kamion mögött klímával 4,9 liter benzin (1.5 dci M2 ugyanezekkel a feltételekkel 3,4). Negatív rekordom 1.2 SCe Dacia Sandero 7,4 liter (végigtapostam autópályán 150-nel, nem arra találták ki), kontra 1.5 dci M2 9,7 liter (2 napig napi 8 órában gyakorlatilag nem volt leállítva, hogy legyen hol melegedjünk - munkásautó).
Clio-ban, meg a Sanderoban ugyanazok a motorok vannak (tovább megyek, logan, megane, dokker, duster, lodgy, sőt, egy kalap alatt Renault Kangoo/Dacia Dokker/Merci Citan 1.5 dci). A különbség a "komfort" (Megane2-ben 150-néll szinte0 hang, Sanderonál 130-nál oddibálunk, Dokkernél 110-nél nem beszélgetünk, mert úgyse halljuk egymást).
Balázs -
Bazsesz
őstag
válasz
rob210
üzenetére
Szia!
Erről érdemben nem tudok nyilatkozni, hogy hol olcsóbb, hol nem. Lehet ha bemennél a helyi csavarboltba, akkor 200-ból meg lehetne oldani. Más a felhasználás jellege az autóknak. Ahelyett, hogy 2-3 órát elcs*szek hogy hol olcsóbb 500 forinttal egy adott dolog, inkább dolgozok.
Sokkal olcsóbb lenne, ha magamnak cserélném az olajat, meg a szűrőket, ha nem cégként tekintenék magamra. Nekem jobb az, hogy beviszem reggel a "ribiket", délután hozhatom el. Ha magam csinálom, akkor biztos, hogy legalább 30-40e forintot bukok.
Más a szemlélet a vállakozói, meg a magánszemélyi közt. Nem voltam vállakozó, én is vettem KovácsAutótól a cuccot, és cseréltem az olajat, meg mást is. "Olcsóbban" jövök ki összességében, ha a szerelőm csinálja. Még úgy is, hogy Unixnál fullos kedvezményem van, és onnan rendeli a cuccot, és adja teli áron, minthogy akár 1 nap kiessen. Ketten vagyunk most, ha kiesik reggel autó (volt rá példa, nem is egyszer, pedig nincs nálam többet költő ember az autókra), átülünk/átpakolunk a másikba, és van 1 óra kiesés.
Ismétlem, más a felhasználás, más a szemlélet. Másra fordítjuk az időnket. Písz

Maradjunk annyiban, hogy egyet is értek Veled, meg nem is, és ez így helyes

Balázs
-
Bazsesz
őstag
válasz
rob210
üzenetére
Szia!
No offense, de szigorúan. Leeresztő csavarról beszélünk. Már nem én szevizelem az autókat, hanem szerelőm van. Nálam elvárás, hogy minden egyes olajcserénél cserélje a csavart (tömítéssel együtt). Csavarban első osztályú az AZ-s cucc (egy fém csavarról beszélgetün, ráadásul adják hozzá a tömítés készletet, aki soha semmikor nem cserél). Egy kezemen meg tudom számolni, hogy ki cserél akár tömítést, vagy csavart olajcserénél (és nem félek levágni pár ujjam).
Minden egyes olajcserénél megkapom a maradékot az olajból (az egyiknél 0,5 litert, a másiknál 0,2 litert az 5 literesből, meg a csavart).
Kizárólag Elf 5w30 olaj megy, gyári Renault olajszűrővel (igen, tízezer az a szűrő darabja, és szigorúan tízezrenként cserélem). Egyik céges, másik saját, de mindkettő az én nevemen fut.
Minden másban csakis gyári, vagy jobb. Munkaeszközök, nincs kiesés velük, ez az elvárás.
Balázs

UI: nem lengéscsillapítóról beszélgettünk, meg nem másról, csak a leeresztő csavarról

-
Bazsesz
őstag
válasz
albiosz
üzenetére
Szia!
Én szigorúan 10e-ként cserélek olaj-olajszűrő-légszűrő-pollenszűrő-gázolajszűrőt-olajleeresztő csavar, valamint 50e-ként váltóolaj + csavar. A szerelőmmel is egyeztetve van (többet bont 1.5 dci Renault, mint hogy alsógatyát vegyek, adok a szavára). Két 1.5 dci-m van (Megane 2 2008, Dokker 2013).
2,4 liter váltóolaj kell bele (tehát 3 litert kell megvenni), 25000 megállítja az anyagköltséget. Unixnál az AZ-s olajleeresztő első osztályú, nincs 1000 forint.Balázs
-
Bazsesz
őstag
Üdv mindenkinek!
Beköszönnék én is ide, reméélve, hogy jó itt a társaság

Első körben végignéztem az összefoglalóban szereplő autókat, hát lesz hova fejlődnöm, de igyekszek

Második körben betenném ide az autókról készült képet, amivel kimaxolnám a topik címét (rendszámot direkt nem takarom - nincs titkolni valóm), helyileg Kazincbarcika:
Hivatalos kódnevükön: Dönci és Rönci.Harmadik körben teszek egy kijelentést, ami kicsit ellentmondásos lesz: japán párti vagyok. Ennek ellenére van két franciám, és nemsokára jön a harmadik.
És akkor jöjjön egy kis sztori (garantáltan nem lesz egyszerű, vagy ésszerű a döntések, amiket meghoztam).
Minden azzal kezdődött, hogy 2024 március 1-én felmondtam az akkori munkahelyemen, mint szerelésvezető, a meglévő projektek befejezésének végéig (május 31 volt ott az utolsó munkanapom).
A felmondás pillanatában nem tudtam, hogy hogyan tovább, hogy folytatom-e a szakmát, vagy elmegyek péknek. Viszont a korlátlan céges autó megszűnt alattam, így kellett egy autó. 5 feltételnek kellett teljesülnie: fehér, kombi, horgos, benzines, max 500e. Nagyon sokat megnéztem, volt, ami telefonos beszélés alapján "hibátlan kasztni, hibátlan elektronika" leutaztam 200km-t, majd ott szembesültem vele, hogy össze-vissza van horpadva, és nem lehet bezárni a kocsit. 5 percel érkezés után már hazafele tartottam, otthagyva azt az autót (rá pár napra facebook csoportba volt hirdetve, hogy bontódik). Aztán teltek múltak a napok, szembe jött velem egy hirdetés: Röncié. Nagypéntek volt, felhítvam, hogy infót kérjek, majd megbeszéltük április 3-ra a találkozót. Miskolcon tudtam megnézni, kollégákat kidobtam gyorsan, majd elmentem megnézni. Mondtam az akkori tulajnak, hogy mit keresek (lásd fent), amire a válasz az volt, hogy "akkor nem ez lesz a Te autód". Elvittem egy próbakörre, körbenéztem, megemelték nekem, hogy az alját végignézzem (vizsgaállomáson dolgozott a tulaj, abszolút korrekt volt). Elmondott minden hibáját. Egyik lámpa törött, másik opálos, klíma előző évben működött, most nem, inkább azt mondta, hogy "javítani kell, nem feltölteni". Próbaút után mondtam az eladónak, hogy ez az autó bizony az enyém, munka után megyek a pénzzel, és az adásvételivel.
Szóval 2008-as "Extrém Kék Metál", 1.5 DCI, 86 lovas, 5 sebességes (se DPF, se kettős tömegű), horogtalan, 700e-ért. Enyém lett, imádtam. Elkezdtem vele dolgozni, mint egyéni vállalkozó, a szakmamában, minden szép volt, minden jó volt.
Ment az autó, haladt, októberben kft lettem, és mindenki is boldog volt.Jöttek a nagyobb munkák, pörgés volt, de december 11-én beütött a krakk: Egyik pillanatról a másikra elszállt a kuplunk, meg a váltó, Miskolcon a Búza tér (ahol a buszok járnak) megállt keresztbe, forgalmat korlátozva. A menetrend szerinti járat sofőrje szállt ki segíteni Nekem a parkolóba betolni. Keletkezett egy rövidzárlat, így csak a vezető ajtót tudtam kinyitni, dolgozni nem tdutam ott ezidő alatt.
Mivel december 11-én történt, egy szerelő se vállalta a javítást (erről később). Tervbe volt hogy veszek egy céges autót januárban, csak nem voltam rá felkészülve, hogy decemberben meg kell vennem.Jött előrehozottan a B-terv, kell egy céges autó. Kangoo-t nézegetem, de végül december 13-án vettem egy Dokkert (kódnéven Döncit). Tudtam folytani a munkát, Rönci várta a szerelőt.Megvettem Döncit 1.460.500,- forintért, folytatódott a munka. Egészen 2025 január 16-ig, amikor nem indult be. Jött egy újabb trételezés.
Valami állat (tippre nyest) megrágta a csoportkábelt, betrélezették (Rönci mellé), 1 nap alatt 4 alkalmazott helyre pakolta. Fájt a javítás, de ment az autó (a képen még a cég logója volt fent, akitől vettem).Valamikor januárban csörgött a telefonom a szerelőtől, hogy "szerintük" átléptem a GTK fogalmát, mit tegyünk. Akkor már Röncibe beleöltem 1,5 millát, és 650-nél tartott akkor a javítás (én kértem, hogy MINDENT csináljanak meg, hogy kulcskész legyen). Január 31-én visszakaptam fullosan (lásd első képet).
Azóta lekerült az előző cég fóliázása. Lett egy totál unalmas fehér Dokkerem. Szerencsére van tervem. Kaptam ajánlatot, régi matrica le, teljes új szín, és lightos logózás, 2,2 milla bruttó. Kiröhögtem, megyek fóliázó tanfolymara (150e forint), meg veszek egy vágóplottert (90e forint), valamint a fólia 300e forint. A régi feliratot 3 óra alatt leszedtem. Amúgy csak csendben megjegyzem, hogy ezért a tervért egy havi fizut el akartak kérni, amit küldtem nekik)..
Tervek:
Ehhez még hozzámegy a borstyánsárga figyelmezető jelzés (jogosult vagyok, csak le kell meccselnem a rendőrséggel).Rönci kap egy full minimalista céges logózást, fehérben.
Balázs
Új hozzászólás Aktív témák
- Nagyon szép, fehér Jura Impressa J5 automata kávéfőző profi cappuccino fejjel
- Új, csomagolássérült Philips, TrueLife, Lovi cumisüveg melegítők/sterilizáló/mellszívó - garival! -
- Gyümölcstartó hibátlan állapotban eladó
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Xiaomi Mijia Smart Socket Plug kínai WIFI-set keresek
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / 2K QHD / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / 1300 Nits
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3614
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- ASTRO A50 WIRELESS HEADSET + BASE STATION 4th gen. fejhallgató
- Seagate Desktop SSHD 2TB 3,5" - ST2000DX001 45-80%
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

mycso