- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
Az AMD CPU-k memóriavezérlője csak 1333MHz-et támogat. A magas MHz melletti alacsony késleltetéssel mindig is köhögött az IMC. Az NB-t célszerű lenne legalább 2600-2800Mhz-en járatni, úgy könnyebben stabilizálható a RAM, de ezt AMD tuning topikban intézd, nem a RAM-on múlik.
Mellesleg megjegyzendő, hogy az AMD CPU-k IMC-je a Micron chipeket szereti leginkább, legalábbis tuningos, extrém tuningos tapasztalaok alapján azzal lehet legmagasabb órajelet, legkisebb késleltetést elérni.
1,5V elég sok az IMC-nek (CPU_NB). 1,4V alatt célszerű lenne megállnod, de finom emelésekkel lehet próbálkozni. Mindenesetre a stabilizáláshoz a magasabb NB órajel kell, nem a feszültség. A feszültség már a magasabb NB órajellel jön.
HGyu
-
Qru
MODERÁTOR
Mellékidőzítés maradhat auto-n azok úgy sem számítanak sokat. Kézzel lődd be a főbb értékeket és küldd meg 1,9V-al (2V a max ami ajánlott 24/7-re ddr3 esetén).
mod:
hann: Alapból 1333MHz-en fog menni, ezért be kell állítanod a bios-ban a sebességét, az időzítését és a feszültségét. De ha XMP-s a ram akkor elég csak az XMP profilt engedélyezed.
-
Qru
MODERÁTOR
Pedig az 1600 7-8-7-20 2T tudnia kéne 1,65V-al.
XMP profil csak annyi előnyt ad, hogy azok a lapok amik képesek XMP-s profilt kezelni nem kell külön beállítani kézzel a sebességet, időzítést és feszt, hanem magától beállítja.
Ettől függetlenül egy AMD-s lapban is tudni kéne a gyári értékeket. -
oz82
senior tag
Sziasztok!
Tesztelgetem a Ram-omat (sajna eddig nem leltem segítségre, a net is elég gyér ezzel a mem-el kapcsolatban)
2 féle beállításon sikerült stabilizálni:
1333Mhz / CL7 1,65V
1600Mhz / CL8 1,8V (XMP profil)Mindkettő stabil, de néha-néha kék halállal indul a win 7 (többnyire hidegen), ezt be tudom annak hogy előtte teljesen más hardverek voltak alatta (2. konfigomról van sz - X2 4200 S939 ás Nforce os DDr1 es lap), ennek megállapításáshoz újra rakom majd a win7-et (ha lesz időm).
Nos mivel a Ram 1600Mhz en tudja a CL7 -et, de az már egy XMP profil, ez jelent hátrányt egy AMD-s rendszernél? Kézzel beállítottam az AIDA által kiolvasott értékeket (RC-RFC-CR stb.), de a gyári 1,65 helyett 1,8V néz ki stabilnak.
Másik problémám az alapalpot érinti: A Biosban ahol a mem. feszültségét állítom van egy olyan hogy NB core voltage (1,1-1,7V ig tudom állítani), most 1,3V on va. Ennek van jelentősége a memória szempontjából? (Ez nem azonos az NB volt al! Van olyan is az közvetlenül a cpu fesz alatt tudom állítani!)
A CL7-et el lehet egyáltalán érni, vagy inkább az intel lapok tudják? Részletes beálításban tud valaki segíteni? Igazán beérem egy tiszta CL8 al (8-9-8-22 modjuk), de ez egyenlőre nem néz ki stabilnak...
THX
-
FehérHolló
veterán
Ha csak 1GB-ot pakolsz bele, akkor nem fog menni a DC. Ha 2GB-ot, akkor sem teljesen biztos, hogy lesz.
Egyébként érdemes lenne elolvasni az első hozzászólást, akkor megtudtad volna a fenti infokat is, kicsit megspékelve azzal, hogy a rendszerednél maximum 5%-os teljesítménynövekedést eredményez a dual channel, tehát nem érdemes csak emiatt nem megvenni a plusz modult. Ha van pénz, akkor természetesen vegyél 2GB-ot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Oneplus Nord 5G
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD X 4060 8GB SPIRIT OF GAMER CLONE 3 Chieftec600W
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest