-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zin
őstag
GeIL USA GX21GB6400UDC
1 GB
GeIL USA GX22GB6400DCK
2 GB, PC26400
ezek jok?
jovoheten veszek gepet.
ez nem az ultra?
hali -
Synthwave
HÁZIGAZDA
2. Hmmm...
A DDR500-as Kingmax Hardcore-okból mit lehet kihozni (max. 2,8V-on)?
Valaki? -
conair
tag
Az első 3 számról már utána olvastam a 16 érdekelne. Mi a jelentősége? Gondolom, hogy minél kisebb annál gyorsabb erediteg 20 volt nekem most 15 v. 16. Mennyit számít ez?
Fene egy meg nem jött a 6550-n mert nem volt raktáron rendeltem inkább helyett 6750-et. Majd látom mit tud.
[Szerkesztve] -
conair
tag
kingmax memóim vannak alap tuningban gondolkodok. Ma jön egy 6550-es proci a jelenlegi helyett amelyet kb 3ghz-re rántok majd. Valaki megírná nekem, hogy a memóriáknál mit jelentenek ezek a számok? 5-6-6-16 Azt hiszem így járnak most a ramjaim. Tudom, hogy késleltetést jelenti és milyen jobban szaggatom a ramokat annál gyorsabban fog reagálni a gépem és annál gyorsabban írja olvassa ramokat. Beállítottam 4-4-4-12 úgy ment mint az állat egy darabig.... aztán pápá. cl5-ös ramok. Pl ez mit jelent hogy cl5 cas latency 5. És? Eddig még ram tuningal nem nagyon foglalkoztam. Azt mondjuk gondolom, hogy a drágább extreme ramokból jobb késleltetéssel és magasabb mhz-t lehet kihozni.
Tehát a kérdés mit jelentenek a számok? Vagy csak próbáljam meg mindegyik számot a legalacsonyabb értékre bejátszani figyelve, hogy hol érem el a stabilitás felső határát? Jobb késleltetést tudok beállítani ha több feszt adok vagy a fesz nem játszik most? Nem nagyon akarok ramnak feszt adni.
most a proci miatt kezdhetem elölről a tuningot és szeretném a ramjaimat is minél jobban belőni.
thx az építő jellegű hozzászólásokat. -
Kartács
aktív tag
Aloha!
Melyik jobb megoldás:
és miért?
A.) 2db 512MB-os 400-as DDR dualban vagy
B.) 3db 512MB-os 333-as DDR nem dualban
Span kérdi de én sem tom pontosan a választ ^^ -
zolee0307
őstag
Sziasztok!
Egy hozzáértő segítségét kérném a következő dologban.
A twinmos memóriáimat visszaküldtem gariba, mert memtest alatt egy csomó hiba kijött.
Mos néztem az alaplapom memóriatámogatását[link]
és ott van két corsair memória.
Néztem a neten két corsair memóriát 2 Gb DDR2 (2x1 gb 800 mhz PC2-6400 5-5-5-12) XMS2 és ugyanez a memória csak 4-4-4-12 időzítéssel.
Szerintetek ezt a két memót támogatja az alaplapom? Mert megpróbálom kicseréltetni a twinmos ramjaimat.
Egyébként a memóriák javíthatóak?
Előre is kössz a segítséget. -
Buldozer99
senior tag
1050 mhz 4-4-4-4,ma nézem tovább
[link] -
Savage5
senior tag
Próbálok nem fazonálni a szezonnal, de nem én szabom meg gyárilag ezt a piszok magas értéket, nekem még a 0,25V is magas bordával, vagy anélkül, mert melegszik rendesen a modul. Nálam sincs benne a ''biztonságos'' +10%-ban (1,98), bármennyire is silány voltam matekból, de ha egy-két gyártó 2,3-at ír rá, akkor se tudok a hümmögésen kívül mást csinálni.
-
Drizzt
nagyúr
-
péter007
senior tag
Hy
Ma rendeltem 2*1 giga 800-as geil value-t 22K-ért!
Kérdésem lenne hogy mit várjak tőlük tuningban?
Még mielőtt bárki megnézné az adatlapomat, elárulom hogy a d805 egy 2160-ra lesz lecserélve!
Köszi a válaszokat előre is! -
Drizzt
nagyúr
A Kingmax 1066-os ramnak mi kell, hogy hajlandó legyen 1066-on menni? Feszültség mennyi legyen?
-
Savage5
senior tag
válasz
FehérHolló #3166 üzenetére
Féligazság annak ellenére, hogy felhoztam a ''lehető legrosszabb'' esetet, amikor egy Pentium D alatt szinte nem mérhető különbség a két típus között. Konfigurációjánál sem látom, hogy mi mellé akarja tenni, gondolom, nem az Athlon XP-hez szeretné bepréselni. Ha meg A64 mellé teszi, akkor késleltetésben biztos lesz ilyen-olyan programmal mérhető különbség, de nem hiszem, hogy az annyira észrevehető, számottevő vagy befolyásoló lenne.
Közben néztem a két típusra árakat, cirka 2500 Ft a különbség, ez esetben meg már vacillálni sem érdemes. ''hoeerny: Alkalmazás és platformfüggő. Nálad számítana az alacsonyabb késleltetés.''; ''Írtam, hogy ha olcsón vagy nem nagyon drágábban hozzájut a kisebb késleltetésűhöz, akkor az jobb lenne...''
Végül is egyikünk tüzet, másikunk vizet javasolt neki. -
Savage5
senior tag
válasz
FehérHolló #3162 üzenetére
És az annyira számít? Az integrált RAM-vezérlő miatt a kérdező félnek csak jobb lehet a késleltetése, ha memória olvasásra és írásra nem is változik olyan nagyot a helyzet. Írtam, hogy ha olcsón vagy nem nagyon drágábban hozzájut a kisebb késleltetésűhöz, akkor az jobb lenne, ha nem, akkor sincs óriási teljesítménybeli eltérés, késleltetés valamivel rosszabb lesz, de stabilitás a fő szempont...
-
oszili
csendes tag
Melyik jobb és miért?
G.SKILL 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400)
Timing 5-5-5-15
Voltage 1.8V - 2.0V ----kb. 90USD
vagy
A-DATA Extreme Edition 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400)
Timing 4-4-4-12-2T
Voltage 2.0V - 2.1V ----kb. 95USD
Elõre is köszi a választ. -
Savage5
senior tag
válasz
hoeerny #3159 üzenetére
[link], [link]
G-Skill DDR2-800 4-4-4-12 vs. Corsair DDR2-800 5-5-5-18
Memória olvasásban és írásban semmi, késleltetésben van némi különbség. Ha nem tuningolsz és nem sokkal drágább, akkor én a CL4-esre voksolnék, de ha olcsóbban hozzájutsz a másikhoz, akkor az, láthatod, hogy majdnem tökmindegy végül is... -
hoeerny
tag
Hi!
A Corsair Twinx 2Gb DDR2-800 CL5 és Corsair Twinx 2Gb DDR2-800 CL4 között mennyire számottevő a teljesitménybeli különbség, vagy nem igazán érzékelhető? Nem igazán tuningolnék, a stabilitás fontos.
Köszi. -
Savage5
senior tag
válasz
Nikkel15 #3157 üzenetére
Esetleg próbálj meg 1.8V-ot adni nekik, ha nem tuningolsz, annyi a DDR2 alapfeszültsége. Akkor viszont gondban vagy, ha a címkéjükre vagy a gyártó honlapján ezekre a típusokra 2V van írva minimális üzemfeszültségnek, akkor neked sem árt elgondolkodni egy aktív ventilátoron pont a DIMM-ek felé célozva...
Meg egy Memtest sem árt feszültségcsökkentés után, hátha nem szeretik a kisebbet. -
Nikkel15
tag
Sziasztok srácok lenne egy kérdésem miért van ez hogy a memóriáim(Geil value)irdatlan módon melegszenek értem ezalatt hogy a gép bekapcsolása után rendesen tűzforróak a hűtő bordák rajta
nem értem mert még csak húzva sincsenek.Vagy ez normális lenne?
[Szerkesztve] -
Csapi007
veterán
Hello
Melyik jobb?
-1000MHz GEIL Value Dual Channel Kit
-1066MHz KINGMAX Mars
-800MHz A-DATA Vitesta Extreme Edition Dual Kit, CL 4-4-4-12
-800MHz CORSAIR XMS2 Twin2X CL 4-4-4-12
-800MHz GEIL Ultra Dual Channel Kit CL 4-4-4-12/
-800MHz Kingston HyperX Dual Channel Kit /2x1024MB, CL 4-4-4-12
E6550 mellé lenne. -
zsámoly
tag
Üdv.
Az lenne a kérdésem hogy mennyire lehet túlhajtani egy 1Gb-os Kingston 667-est, ha egy ilyen hűtőberendezést rakok rá[link] -
Savage5
senior tag
válasz
FehérHolló #3140 üzenetére
-
Kleroo
veterán
Sziasztok 1 kérdésem lenne:
egy régi hynix 512mb-os sdram jónak számít?( sd kategóriához képest)
minőség és sebesség szempontjából, vagy vacak,van jobb sd ram? -
Gyúrma
tag
Hy!
Szerintetek ez jó memó:[link]
Ebbe a konfigba menne: p35-ds4, q6600, 8800gtx
Előre is köcce -
FehérHolló
veterán
válasz
Tituszazeb #3135 üzenetére
Memória órajel növelésre, vagy késleltetés csökkentésére.
A másikról meg annyit, hogy olvasd el az első hozzászólás ide tartozó részét! -
Tituszazeb
tag
Köszi a válaszokat!
A tuningnál a cpu tuningra gondolsz, vagy a memória órajelének emelésére?
2 ugyanolyan memóriát elvileg mindig lehetséges duálba állítani, nem vagy, hogy van ez az esély dolog?? -
Savage5
senior tag
válasz
Tituszazeb #3132 üzenetére
Kolléga írta, hogy POST-nál (tehát amikor felismeri a hardvereket folyamata...) kiírja általában kiemelt fehér színnel, hogy Dual Channel Enabled, vagy bemész Everestbe, azon belül Alaplap/Lapkakészlet menü bal oldalt és megnézed: Memóriavezérlő; Típus; Aktív üzemmód... [link]. Ha 128 bitet ír, akkor az Dual Channel, ha 64-et, az Single, tehát nem Dual...
Mod: egy kép POST-nál, hogy mire figyelj: [link].
[Szerkesztve] -
FehérHolló
veterán
válasz
Tituszazeb #3132 üzenetére
Ha 2x1GB-ot akarsz mellé venni, akkor teljesen midegy, hogy milyen márka, dual channelre kb. ugyanakkora lesz az esély.
Négy modullal legfeljebb lassabb lehet, mint kettővel. De ha nem tuningolod, akkor nem fogod érezni. (Kivéve azt, ha esetleg nem indul el együtt a 4.)
[Szerkesztve] -
Tituszazeb
tag
válasz
FehérHolló #3126 üzenetére
Bocsi, az előbb nem vettem észre, h írtál.
Everesttel már néztem, de nem igazán tudtam megállapítani, h mi a helyzet. Nem túl valószínű, h a boltban ahol összeszerleték, már alapból duálba állítanák...végülis nem mondtam nekik külön. Sajnos én csak felhasználói szinten értek a gépemhez, így inkább nem piszkáok bele, de ha találok egy olyan embert, akkor majd őt megkérem, h nézze meg!
a további RAM-ok vásárlásával kapcsolatos kérdésemben is tudnál segíteni? -
Savage5
senior tag
A PC már csak ilyen, viszi a pénzt rendesen. Neked nem merem javasolni, hogy adj 2.90V-ot a memóriáknak, nehogy elégjen valami is, de az én lapom picit alulméretezi a feszültséget a RAM-nál: 2.90V van hivatalosan a BIOS-ban, de az összes program (amiknek nem 100%-ig lehet hinni) 2.83-2.85V-ot ír mindenhol, ami ki tudja valamilyen módon olvasni az értékeket. Az ennél eggyel alacsonyabb beállítási lehetőség a BIOS-omban a 2.77V volt, annál nálam is a fekete képernyő fogadott, a ventilátorokon kívül meg se nyikkant a gép (se sípolás, se semmi)...
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
válasz
Savage5 #3128 üzenetére
Igen, ezt elolvastam.
Próbáltam én is több feszt adni, 2.6-on volt alapból, 2.7-re raktam, így sem ment, esetleg még 2.8-cal megnézem. Tovább már nem merném, meg az alaplap sem engedi.
Ha meg minden kötél szakad, eladom a 2 512-est, de így is bukok pár ezret, mert hihetetlen olcsó a ram, én meg csak még kevesebbért (kb 3500Ft-rt darabját) tudnám eladni. -
FehérHolló
veterán
válasz
Tituszazeb #3125 üzenetére
-
Tituszazeb
tag
Sziasztok!
A gépemben van 2*512 MB 800 Mhz-es DDR2-es Kingmax RAM. Ezzel a kombinációval az lett volna a célom, h sebességnövekedést érjek el az 1*1024 -hez képest, mert ugye ezeket így duálba lehet állítani. A gépemet a boltban szerlték össze, így nem tomm, h most ez akkor duálba van-e, vagy csak simán? (vagy, h 2 ugyanolyan memória van benne, akkor az már alapból duálban áll?...bocsi a hülye kérdésért
hússzú távon akarok még bele venni 2*1 GB RAM-ot: érdemes ugyanolyan tipust, és márkát vennem mint a mostani RAM-jaim?? ha 2*2 ugyanolyan RAM van az gyorsabb, mint ugyanannyi MB-nyi, de csak 2 db RAM
tomm: kezdő vok (nagyon)
előre is köszi a választ -
milan_
csendes tag
válasz
FehérHolló #3117 üzenetére
oké! köszönöm
-
Pala
veterán
válasz
FehérHolló #3114 üzenetére
Az egyik 512-es 1oldalas, a másik 2 oldalas (a kettő együtt tökéletesen megy dualban is!), az 1 gigás 2 oldalas
Gyuri27: megpróbálom ezt -
Gyúrma
tag
A #3106-ra valaki
-
Savage5
senior tag
Valahogy úgy, de ha nem megy, akkor szerintem add el a 2 darab 512 megásat és vegyél mégegy ugyanolyan márkájú, lehetőleg ugyanolyan típusú 1 GB-os modult, jóesetben Dual is menni fog és nem lesz más gond sem. Nekem 3x512 van az nForce2-esemben, megy Dualban, csak elég rendesen leterheli a RAM-vezérlőt, 2.90V-ot kell a 3 modulnak adnom, hogy megnyekkenjenek egyáltalán... Mindig érdemes szerintem törekedni az ugyanakkora kapacítás, kevesebb modul elvre...
-
FehérHolló
veterán
Ha az 512-esek 1oldalasok, az 1GB-os pedig 2oldalas, akkor így jártál, nem lehet ellene semmit tenni.
Most nem tudok utánanézni a chipsetnek, sem a lapnak részletesebben.
Erre esetleg vess egy pillantást, ha 400MHz-es memóriákról van szó: [link]
Tituszazeb: Bootolásnál kiírja, egyébként pedig a legtöbb rendszerinformációs progival is meg lehet nézni. Két különböző csatornára kell raknod a modulokat, hogy dualban menjenek. A slotok csatornakiosztást a lapod kézikönyvében tudod megnézni.
[Szerkesztve] -
Tituszazeb
tag
Sziasztok!
A gépemben van 2*512 MB 800 Mhz-es DDR2-es Kingmax RAM. Ezzel a kombinációval az lett volna a célom, h sebességnövekedést érjek el az 1*1024 -hez képest, mert ugye ezeket így duálba lehet állítani. A gépemet a boltban szerlték össze, így nem tomm, h most ez akkor duálba van-e, vagy csak simán? (vagy, h 2 ugyanolyan memória van benne, akkor az már alapból duálban áll?...bocsi a hülye kérdésért
hússzú távon akarok még bele venni 2*1 GB RAM-ot: érdemes ugyanolyan tipust, és márkát vennem mint a mostani RAM-jaim?? ha 2*2 ugyanolyan RAM van az gyorsabb, mint ugyanannyi MB-nyi, de csak 2 db RAM
tomm: kezdő vok (nagyon)
előre is köszi a választ -
milan_
csendes tag
Sziasztok!
Egy új gépet szeretnék összeállítani, eddig ezeket néztem ki.
CPU: Intel Core 2 Duo 2.13GHz E6420
Alpa.: Gigabyte P35-DS3 s775 iP35 DDR2
VGA: Gigabyte GeForce 8800GTS 320MB
Memóriánál egy picit most elakadtam, nem tudom melyiket érdemes belerakni.
1. 3GB 1066MHz DDR-II RAM Kingmax
2. 3GB 800MHz DDR-II RAM Geil Ultra
3. 3GB 800MHz DDR-II RAM Kingston
Tehát a kérdés az, hogy inkább érdemes márkásabb ramot kevesebb mhz-el venni?
Köszi előre is! -
Pala
veterán
Hali!
Egy kis segítséget kérnék tőletek!
Van egy Asus A7N8X-E Deluxe alaplapom, nforce2 chipsetes. Eddig 2db 512 megás Infineon ram üzemelt benne. Most vettem bele harmaiknak egy 1 gigásat. De valami gáz van, mert a 2 512-est akármilyen kombinációban rakosgatom a 3 memória slotba, mennek együtt, viszont ha az 1 gigást is melléjük rakom, akkor sötét két bootnál..Ha csak az 1 gigásat hagyom bent, akkor megintcsak simán megy, de akár 1, akár mindkét darab 512-est mellé rakom, mindegyik esetben sötét kép fogad indításkor.
Valakinek van valami ötlete? Az nem fontos, hogy dual channelben működjön az egész (mert hallottam valami olyasmit, hogyha a harmadik modul mérete egyezik az előző 2 összegével, akkor hárman is képesek dualban működni), csak valahogy menjen!
mod: egyik ram sem hibás, mert külön-külön mindhárom megy. És a foglalatok sem hibásak,mert egyetlen darab ram bármelyik foglalatban elindul.
Előre is köszönöm, ha valaki tud valami hasznos ötlettel / infóval szolgálni!
[Szerkesztve] -
Savage5
senior tag
válasz
zolee0307 #3104 üzenetére
Amit elfelejtette írt, azok nagyon hasznos és megfogadandó tanácsok. Én csak annyit írnék hozzá, hogy vegyél vissza mindent Defaultra és úgy teszteld, illetve egy másik gépben tesztelt másik RAM-ot dugj bele az alaplapodba, ami 100%, hogy másik gépben hibátlan volt és teszteld le a lapod, hogy tényleg kizárd a memóriavezérlő/foglalat hibáját. PQI-ről is jókat hallottam, láttam fórumokon, arra is kevés panasz jött. De 23k környékén egy A-Data 800+ is megfontolandó: [link].
-
Gyúrma
tag
Hy!
Tud vki. olyan helyet(lehetőleg ne ph-s bazár) ahol van 2x2gb kit 800-as ddr2-es memó, viszonylag olcsón, 50k alatt?
Előre is köcce -
TazLeacher
nagyúr
Akkor, ha már ennyiért veszek RAM-ot lehet tuningol(gat)ok egy kicsit. A procit már kezdem kapisgálni, de a RAM-mal kapcsolatban lenne egy jópár kérdésem. Ha valaki esetleg tud majd segíteni, írjon! Köszi!
-
zolee0307
őstag
3100 hsz vki?
Egyébként a PQI milyen memóriák? -
TazLeacher
nagyúr
válasz
Savage5 #3088 üzenetére
Köszi, úgy döntöttem, hogy beruházok, akkor egy 2 GB/1066 MHz DDR2 A-DATA KIT Vitesta Extrem 1066+-ra. Ha már csinálok valamit, csináljam normálisan, nem?
U.I.: bocs, hogy így alakult, de le lett cseréve a regem, innentől goofy2053 megszűnt létezni, ha bárki bármit akra, itt megtalál. -
Savage5
senior tag
válasz
norbertember #3096 üzenetére
Mod: Oakenfold megválaszolta.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- bambano: Bambanő háza tája
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Használt, karcmentes
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest