- Prohardver app (nem hivatalos)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen GPS-t vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
Allien
veterán
Azért, ez nem biztos. Igaz, sarkallatos, de pl asztali telefon készülékek "kagylójába" (kézibeszélő) is szoktak bele passzintani egy fém lapocskát, már némelyikbe.
Persze, fordítva is igaz, hallottam már mercibe is olyan alkatrészről, ami műanyag volt fém helyett.
De, úgy is fel lehet fogni, hogy fejlődik a technika, mondjuk, ugyan az a tudásu elektronika kisebb helyen is elfér.
-
Mercutio_
félisten
Azért, mert bár szomorú, de bizony az amatőrök, mitöbb kocafotós családapák és anyák is a DSLR-ek felé kacsingatnak mostanság.
Márpedig náluk bizony számít a súly is, különösen amikor balkarodon, Józsika, jobbodon Béluska csimpaszkodik, miközben a kis Enikő a nyakadban osztja az észt -
Mercutio_
félisten
-
Szten Márs
nagyúr
"a műanyagok mivel mesterségesen lettek előállítva könnyen bomlanak."
Itt az érvelés nem állja meg a helyét és az állítás sem igazán. Spontán módon legalábbis a legtöbb nem mutat erre kifejezetten nagy hajlandóságot. Pedig kifejezetten jó lenne a nem kevés műanyaghulladék miatt.
Mindenesetre nem a természetes műanyagbomlás miatt vérzik, izé, olajozik a géped, ebben egész biztosak lehetünk. -
Hydra SR
addikt
Nálam is megmarad a végtelen, én is Holdat fotóztam vele (nem most).
Milyen kétszereződ van?Mercutio: nincs K bajonettel AF átvezetős kétszerező?
A fényerőt biza megeszi, ez tiszta sor. És ez még csak nem is minőség vagy gyártmány kérdése, egyszerűen ez a kétszerezés működési elvének egy kikerülhetetlen velejárója. -
Hydra SR
addikt
Én elhiszem neked, csak megnéztem, hogy nálam is működik-e. Úgy tűnik, nem. De legalább megtudtuk, hogy nem lehet így általánosan kijelenteni, hogy a kétszerezők minden esetben X dolgot csinálnak a közelponttal. Én egy kisebb összeget mertem volna arra tenni, hogy távolabb viszik. Még jó, hogy nem tettem rá semekkora összeget
-
Hydra SR
addikt
Kipróbáltam most kíváncsiságból egy M42-es kétszerezőt a 135mm-es Jupiter 37-A alatt. Az eredmény elég meglepő: gyakorlatilag semmit nem változtatott a közelponton. 1,2m volt kétszerező nélkül, és szemmel láthatóan kétszerezővel is pont annyi. Ugyanez a helyzet a 200mm-es Pentaconnal, marad a 2,5m-es közelpont. Persze dupla gyújtótávval, szóval a leképezési arány és a mélységélesség változik, de a közelpont nem. Én is arra számítottam, hogy messzebb lesz, de még azt is hihetőbbnek tartottam a tapasztalt végeredménynél, hogy közelebb jön. Arra végképp nem számítottam, hogy ugyanannyi marad. A kétszerező egy VEB Optisches Werk Weixdorf típusú M42 telekonverter volt. Találam még a fiókban egy Miranda Auto Tele Converter 2x-et is, szintén M42, japán. Az eredmény még mindig ugyanez. Megnéztem még egy Yashikor 35mm-essel is. Annak mintha egy iciripicirit közelebb hozta volna a közelpontját, de alig érzékelhető és lehet, hogy az is csak mérési hiba. 50cm-ről csökkent úgy 48-ra, már ha pontosan mértem, de lehet, hogy belerúgtam az állvány lábába véletlenül
Ezen kívül egy 300mm-es Pentaconom van, de annak a közelpontjához kicsi a szobám
Bajonettes optikákkal és kétszerezőkkel még nem próbáltam, de ha lehetőségem adódik rá, feltétlenül megnézem.Viszont tapasztaltam egy egészen más, vicces mellékhatást: a digitális gépeken szörnyen rosszul muzsikáló Yashikor a kétszerezővel JOBB eredményt hozott rajzolatban, mint nélküle. A telék rajzolatát viszont elég masszívan rombolták a kétszerezők, különösen a Miranda. Az okot a Yashikor esetében abban sejtem, hogy a kétszerező segít párhuzamosítani a fénysugarakat. De lehet, hogy tévedek. A telék rajzolatának lerontása meg nem lepett meg.
-
Kerio
őstag
-
Szten Márs
nagyúr
Meg szokott lenni adva specifikációban, hogy a szenzor x számú képpontot tartalmaz, amiből y számú a hasznos, azaz ami részt vesz a képalkotásban y pedig mindig kisebb x-nél. Így vélhetően mivel a képalkotásban részt nem vevő pixelek sem nulla kiterjedésűek, a teljes szenzorméret nagyobb, mint a hasznos szenzorméret.
-
Hydra SR
addikt
Nem CSAK a darabszám után járhat kedvezmény. Az szól a viszonteladónak. És van egy másik kedvezmény, ami meg a vevőnek szól. Ez a kit. És igenis érdekli a gyártót, hogy a vevő mennyire elégedett, amit erősen befolyásol az is, hogy kapott-e kedvezményt amiért kitet vásárolt. A gyártónak sokkal több mindenbe van beleszólása, mint hinnéd. Bármennyire is úgy tűnik, hogy a viszonteladók az ő vevői és a vevő diktál, ez a valóságban majdhogynem fordítva van. Dell disztribútor cégnél dolgozom és néha a hajam leteszem, hogy mikbe merészel beleszólni a Dell, hogy mit hogyan csinálhatunk, mintha ő tenne szívességet, hogy kiszolgál minket áruval a pénzünkért. A cégünk éves árbevétele 8 milliárd Ft fölött van és ennek több, mint 70 százaléka a Dell disztribúcióból származik szóval nem a sarki PC bolt vagyunk aki vett 2 Dell gépet, hátha el tudja adni. És mégis, a Dell gyakorlatilag diktál nekünk. Ha konfigot veszünk, nem adhatjuk el alkatrészenként mert az auditor kiszúrhatja és pápá Platinum Partnership. És mégis Dellt forgalmazunk, kénytelenek vagyunk megbízni abban, hogy a gyártó marketingje beválik és nem bírálhatjuk felül, nem cselezhetjük ki. Ha neki az a heppje, hogy a konfigban vásárolt alkatrészt csak konfigban lehet eladni, akkor úgy kell tennünk, mert akkor járnak nekünk az EGYÉB kedvezmények amik a kiemelt partnerkapcsolattal járnak. Ha a Pentax kitalálja, hogy amit kitben vettél az kitben is kell eladnod, akkor úgy kell tenned. Erről akár szerződése is lehet, beleírhatja a saját garancialevelébe, hogy kizárólag együtt kerülhet kereskedelmi forgalomba. Ha ettől a kereskedő eltér, megvonhatják tőle a garanciát, a további beszállításokat, sőt, talán még büntetőjogi felelősség is terheli. Már persze ha tényleg létezik ilyen szabály a Pentaxnál.
Hasonló példa: elvileg megbüntethetnek azért is, ha Metro újságot árulsz pénzért. Rá van írva, hogy ingyen kell adni. Te ezt nem bírálhatod fölül önkényesen, kijelentve, hogy "nem mindegy az a szerkesztőségnek? A lényeg, hogy elfogyjon". Ők ezt nem így gondolják, és joguk van nem így gondolni.
-
Hydra SR
addikt
Hmm, hát nem tudom. Akár még jó is lehet: megakadályozhatja, hogy a kereskedő megvegye kedvezményesen a kitet, aztán nagyobb haszonnal külön adja el, ezzel megfosztva a gyártót a többlet haszontól a saját előnyére (és hol történne ilyen legelőször, ha nem Magyarországon...).
Abból a szempontból meg rosszabb, hogy gátolja, hogy a vevő mihamarabb lecserélje a kitobit. Ki tudja, hogy a számok alapján melyik a jobb a Pentaxnak? Biztos kiszámolták, ők látják a számokat. -
Hydra SR
addikt
OK, akkor úgy mondom, hogy nem FELTÉTLENÜL oda viszik vissza (hacsak nem tud valaki valami konkrétat, mert egyelőre találgatunk), szóval ez nem biztos, hogy akadálya lehet a kit együtt kezelésének még akkor sem, ha a darabjai nem is azonos országban készültek
Én még ott tartok, hogy az itt elhangzott infók alapján simán lehet, hogy egyben kezelik a kitet és az eladónak igaza volt. És az ellenkezője is lehet, hogy hülyeséget mondott. Nem értem, hogy te mi alapján állítottad mindjárt az elején határozottan, hogy hülyeségeket beszélt. Tudsz valamit erről amit még nem mondtál el?
-
Hydra SR
addikt
"Gyártó" alatt a nagy Pentaxot mint márkát értem, nem a konkrét összeszerelő üzemet, és nem is Jing-Hang Li-t aki személyesen betekeri az utolsó csavart. Nem oda viszik vissza a hibás példányt, ahol készült. Nem hangzik teljesen hülyeségnek, hogy összepárosítják őket csomagoláskor kitekbe és regisztrálják, hogy ezek összetartoznak. Műszakilag persze semmi nem indokolja, de kereskedelmileg lehet nekik jó.
Ettől még lehet, hogy nem párosítják össze és az eladó beszélt zöldeket. Canonnál biztos, hogy nem párosítják, ennek ellenére a CCS Fotó alapból egy garlevélre teszi (és még sokan). De ha szólsz, külön szedik. -
:AMF:
senior tag
A váz fülöp-szigeteki, a kitobi vietnámi.
Én nem mondtam, hogy szándékosan vesznek hibás cikket. csupán azt, hogy szándékosan teszik vissza a polcra.És ha emiatt "hozzák hírbe a bakterházat", akkor meg is érdemlik.
Apropó, hallottátok, hogy az e-digital terjeszkedik? Megy Romániába és Bulgáriába is.
#225: A cég magyar tulajdonú. Bár most vásárolt benne 26%-os részesedést egy svájci befektetési társaság.
-
Kerio
őstag
[OFF]Mondok még valamit. Augusztusban vettem egy FujiFilm 6500fd bridge gépet. Másnap vittem vissza, mert volt benne egy világító pixel. [Katt ide]
A garis srác azt mondta, hogy katasztrófa, hogy milyen az a gép. Mert ő nem egy hibás pixelt talált, hanem vagy 100at. Aztán kihozott egy másikat, az is. Aztán egy másikat, az is. Végül a negyedik gépet vittem el.
[/OFF]
-
Kerio
őstag
Igen, az optikában, fekete szmötyi. Méghozzá elég termetes....
Tartsam meg a vázat? De megéri nekem ez igy? A KIT Obi is kellene...
Na mindegy. Most irt az edigital egy mailt, hogy csodálkoznak az egészen. És hogy a vezetővel, meg a fotos kollégákal karöltve megpróbálják megoldani a problémámat..... Jó lenne ha vissza lehetne kérni a lovét.. Mert már nincs kedvem ezen idegeskedni. -
Hydra SR
addikt
Akkor mégiscsak jól emlékeztem, hogy valami ultrahang van a CCD tisztításban, csak nem volt teljesen tiszta a kép előttem, hogy ez hogyan is megy
Belegondolva rájöhettem volna: az enyimé olyan recsegő hangot ad szenzortisztításkor, mint ha sok pici gázgyújtó kattogna. Jellegzetes elektromos kisüléshang, csak nem tudtam mire vélni a hasonlóságot.
Azt tudom, hogy a CCD/CMOS előtt van egy IR vagy low pass vagy hogyatúróbahívják szűrő és arra tapadhat a kosz, illetve arról kell eltávolítani. (szerk: ahogyan BEE is mondja)
-
levy1983
aktív tag
És mi a különbség? Szerintem semmi. A gyártó munkakultúrája a márka nevét öregbíti vagy épp ellenkezőleg, gyengíti. De azért az akkor is dúrva, hogy egyszerre ennyi rosszat hallok. Nem lennék Kerio helyében.
A másik, ami megfordult a fejemben, hogy mint oly sok más elektronikai cuccnál, így a DSLR gépeknél is hozzánk a gyártósor 3-4. kategóriájú termékei kerülnek, míg az 1-2. kategóriájúak tőlünk nyugatabbra landolnak.
Az ilyen nagy márkáknál a tervezési hibákat kizárhatjuk, legalább is minimális. Így a gyártási minőség az, ami meghatároz egy márkát. (Szerintem)
-
Mercutio_
félisten
Nincs az a pénz amiért ekkora átfogást manuálban használnék
Szvsz manuálobikból a fixeket érdemes használni és a makrókat, de nem minden régi analóg obi jó dslr-re, érdemes megvétel előtt utánaolvasni a jelöltnek, aztán, ha ezen a szűrőn átment tesztelni, és ha így is megfelel az elvárásainknak csak akkor megvenni.
kitobi 30+tréfa boltban is, de kitben véve bestbuy, ami jobb képet rajzol akkora, vagy nagyobb tartományban azt nem lehet megvenni 50ezer alatt még használtan se.
BEE: Karatekutya
-
adik
őstag
az fincsi lesz, mert az obi és a váz sorozatszáma adja a kit sorozatszámát, szóval annyira azért nem egyszerű a dolog, hogy obi1 kicserél obi2-re, de tény, hogy a boltban valamit ezzel orvosolni kell, szerintem ha meg lehet oldani a tisztítást, akkor azért az is talán elég lehet...
-
Kerio
őstag
Amugy azért is ilyedtem meg, mert az elöző gépemet (Fuji 6500fd) hotpixel miatt kellett visszavinnem a második napon. Még szerencse, hogy időben észrevettem. Kipróbált a srác négyet, és utána az 5ik volt olyan, amin elfogadható volt ez a jelenség.
Na nekem van egy olyan érzésem, hogy ezek a gépek utána nem mennek a "levesbe"....
És az a rémisztő, hogy ebből a mostani gépemből az utolsó darabot hoztam el... Egy vastag cellukszal volt áttekerve a két doboz. Az obi,és a gépé egyberagasztva. -
Hydra SR
addikt
Egyetlen fókuszmező volt aktív, ha ezt érted a spot alatt. Mégis tévesztett. És a keresőben nem látszott, csak az, hogy az aktív fókuszmező diódája felvillant, és elvileg a mókuson volt. Sőt, ha jól rémlik (így szoktam csinálni), a középső mező volt aktív, fókuszálás után komponáltam félig lenyomott gombbal. Mint tudjuk, a középső mező mindig a legpontosabb. De nem tévedhetetlen. Nem ártana látni, hogy mikor téved mert elcsesztem egy nagyjából megismételhetetlen képet miatta.
A keret nem tartozik most ide, semmi köze sem a keresőhöz, sem a fókuszhoz.
Thufir meg nem annyira egyedi eset a 90%-ban makrózásával, de ha csak 25%-ban makrózik valaki, annak is kellően gáz a kicsi és sötét kereső.
Igénytelen kattintgatóknak persze minden mindegy, de az nem mérce. -
Hydra SR
addikt
Egyrészt szerintem is túl van lihegve sokszor a kereső mérete, sokkal kevesebb embernek annyira fontos, mint ahányan fontos szempontnak tekintik vásárláskor.
Másrészt szerintem te meg kicsit túlságosan elbagatellizálod, annál azért fontosabb. Makrósoknak alap, hogy fontos, és sok a makrós. Költséghatékonyságból sokan vesznek régi manuális obikat, és azért valljuk be: az AF is téveszthet kritikus esetben. Íme egy ilyen tipikus eset, amikor kicsi volt a téma és frankón sikerült mögé élesíteni, de persze a sötét és kicsi keresőben nem tűnt fel mert a pötty felvillant:Utómunkával amennyire lehetett, javítottam rajta de látszik, hogy nem a mókuson volt az élesség, a mögötte levő gyökér sokkal élesebb és részletesebb. Egy világosabb keresőben sokkal nagyobb eséllyel vettem volna észre, hogy nem jó helyre fókuszáltam. Sőt, egy világosabb keresővel lehet, hogy eleve manuálisan fókuszáltam volna.
400D-vel készült a kép. Néztem BEE K10D-jét, lényegesen világosabb, nagyobb, kényelmesebb a keresője. Ha most választanék vázat, biztos, hogy nagyobb súllyal venném figyelembe a keresőt. -
ThufirHawat
senior tag
Ez butaság. Mindenkinek más számít. Nekem például számít a kereső, nagyon is. Nagyon fontolgatom, hogy csupán a jobb kereső miatt lecserélem tavasszal a 400D-t egy 40D-re. Én a képeim 90%-át MF-ben készítem. Ha hozzátesszük, hogy az MPE65-öm 5:1 leképzésnél, teljes nyíláson is kb. F:16, akkor... képzelheted milyen könnyű a kb. 0,05mm DOF-ot ügyesen elhelyezni úgy, hogy semmit nem látsz. Persze azért néha sikerül.
Esténként, ha nem tudok elaludni, felidézem magamban szép emlékű EOS1-em keresőjét, és szép csendben álomba sírom magam. Éljen a fejlődés. -
Hydra SR
addikt
Értem én, csak nekem meg ezen is megakadt a szemem, hogy tényleg elég fura a kézikönyv és nem csak abban, amit te vettél észre.
Szerencsétlen laikus azt hiszi ez alapján, hogy a gép mindig azonos mennyiségű fényt enged be, és ezt csak "sötétítőfüggönyökkel" lehet változtatni. -
Hydra SR
addikt
Tudom, mire való a szürkeszűrő. Nem arra, hogy "ha túl világos a téma", legalábbis ez így általánosan megfogalmazva elég nagy hülyeség (esetleg még úgy, hogy "ha túl világos SZÁMUNKRA a téma", de még ez is sántít, mert akkor is lejjebb lehet venni a záridőt vagy valamit) . Hanem ha hosszabb záridőt szeretnénk. Ahogy mondtad, például vízesésnél. De ez nem jelenti azt számomra, hogy akkor a vízesés túl világos lenne. Le tudnánk fotózni ND nélkül is, csak másképp. De nem égne ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen légkondit a lakásba?
- XMLTV EPG letöltő progi
- Renault, Dacia topik
- Mercedes topic
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged