-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
válasz
catroot #30724 üzenetére
Én még nem hallottam emiatt megsérült bajonettről, de biztos ez is szempont. A másik, hogy ha nem elég stabil a gömbfej, akkor a nagyon orr nehéz szereléket elhúzhatja.
(#30723) *Ropi*:
Köszi a pontosítást! Érted, Te hogy hogy értettem.
Egyébként, ha csak a napsugárzást nézzük, akkor igenis van különbség a meleg és a fényhatás között, tekintve, hogy a fény egy elektromágneses sugárzás melynek látható tartományba eső komponense adja a megvilágítást, az IR tartományba pedig a hőhatást.
Gondolj pl a régi wolfram szálas izzókra.(#30725) szaki1986
Pedig jó helyen keresgélsz. Pontosan ez a menü hivatott erre. A D5100-en is csak az AF-C állítható. Úgy néz ki az alacsonyabb kategóriás vázakon csak erre van lehetőség. ne kérdezd miért!
Milyen vázat használsz? -
aleister
veterán
válasz
contaxg #30703 üzenetére
Írta, hogy a napfényben való derítésen túl van más felhasználási területe is.
Egyébként nem csak arról van szó, hogy tudjál napos időben rekeszt szűkíteni, hanem gyakorlatilag, hogy tudjál egy nyári, tűző napon egyáltalán fotózni+deríteni. Pl esküvőnél, egy picsa meleg júliusi delelőn, amikor a fehér menyasszonyi ruha reflektorként tolja veled szembe a fényt, simán röpködnek az 1/4000s záridők. Akkor ha nincs HSS-ed (csak azért is a Canon megnevezését használom, mert az legalább értelmes), akkor 1/200-1/250-nel úgy kiégsz, mint a sicc.
Mondjuk B tervként esetleg fel lehet tekerni egy ND8/16-ot, ha van ilyenre idő.
-
aleister
veterán
válasz
r.levente75 #30686 üzenetére
Igazándiból alapból én is azt mondtam volna, hogy nem tudja.
-
aleister
veterán
válasz
contaxg #30670 üzenetére
D40-en nem is volt Live view, nem? Ha LV-ben belenagyítasz, akkor kifogástalan élességet el lehet érni, természetesen állványról. Nem véletlen, hogy makrózásnál is ez a módszer vezet a legjobb eredményre. Bár ennél egy fokkal tán még precízebb a makrosín mikrocsavarjával való közelítés-távolítás.
(#30669) t_a_m_a_s:
Téényleg. -
aleister
veterán
válasz
flyer12 #30661 üzenetére
Ha fémes a felületed, akkor sajna a CPL nem fog segíteni. Bizonyos festékek is tartalmaznak oldott fémrészecskéket.
Úgy kell elhelyezned a tárgyat, hogy a karcokra merőlegesen essen be a fény. Akkor kontúrosabban fog látszódni, és tudsz rá fókuszálni. Esetleg állvány+LV belenagyítva+MF, ha így sem talál rajta fogást. -
aleister
veterán
Ezekben az átfogásokban már nem szabad a képminőséget nézni. Itt a lényeg a kényelem, hogy nem kell cserélgetnek a lencsét. Lerekeszeled f8-ra, végiglősz vele mindent. Középen nagy eséllyel rendben lesz a rajzolat egy darabig, a sarkokban ellenben katasztrófa.
Egyébként ez a 16-300 relatív jónak számít. Meglepő, de nem csinál rosszabb képet, mint egy 18-250 vagy 18-270.
-
aleister
veterán
válasz
r.levente75 #30641 üzenetére
Általánosságban igen.
Már, ha a képminőségre gondolsz. -
aleister
veterán
válasz
contaxg #30619 üzenetére
Az eredeti szál onnét indult, hogy a felhasználás a családi események dokumentálása lenne. Kíváncsi vagyok miképp képzeled el egy ballagás több vakus bevilágítását, de említhetnék egy szimpla szülinapot is.
Ez a fényerős nagylátószög is valami furcsa logika eredménye. Szintén érdekelne, hogy mondjuk a 12. sorból milyen képeket lősz UWA-val a gyereked diplomaátadójáról. Az mondjuk igaz hogy a DOF nagy lesz...a hangyaemberkéknél.
Maradjunk annyiban, hogy sokkal inkább olyan objektívet célszerű használni, ami a szituációnak leginkább megfelel, valamint, hogy ügyesen használva 1 vaku csodákra képes.
(#30620) t_a_m_a_s:
Azért ne a D5000 low light teljesítményét tekintsd vitaalapnak! Úgymond nem marginális a topicban a számuk, hogy ezt tekintsük standardnak. Már egy D3200 is majd másfélszer annyit bír ISO-ban.
Máskülönben egyetértek. -
aleister
veterán
-
aleister
veterán
válasz
szmayer1 #30588 üzenetére
Szia!
Gyakorlatilag leírtad a lényeget. Otthoni felhasználásra, családi események dokumentálásához bőven elég egy helyesen beállított WB-jű jpeg. Bizonyos keretek között még az is módosítható.
PS helyett célszerűbb inkább valami RAW konvertert használnod.. Pl Lightroom, DXO vagy Nikon Capture NX.
-
aleister
veterán
válasz
energomatt #30577 üzenetére
Nincs mit!
Amihez nekem eddig szerencsém volt, az kb a parancssor szinten mozgott. Biztos van kulturáltabb megoldás is, de még nem volt rá szükségem. Ráadásul az esetedben a kötegelt feldolgozás fontos szempont lenne. -
aleister
veterán
válasz
energomatt #30572 üzenetére
Ezt ott rontottad el, hogy bármilyen szoftverrel rámentettél. A Nikon vázak ugyanis első körben megnézik, hogy mit tartalmaz az adott kép EXIF-jének "Software" attribútuma. Ez az esetedben "Adobe Photoshop CSx (oprendszer)" volt, ahol az x a PS verziószáma, az oprendszer meg a platform, ami alatt használod.
A váz által készített képeken viszont "Ver 1.xx" lesz attól függően, hogy milyen a JPEG motor jelenlegi verziója. Ez függ a jelenlegi firmware A és B verziójától. Kvázi itt a váz fw-jét fogod látni.Felvetülhet a kérdés, hogy mi van, ha fw-t frissítesz. Látszanak-e a korábbival készített képek.
Visszatérve az eredeti problémára, EXIF hákoló szoftverrel módosítanod kell az említett kulcsot. Nem kizárt, hogy van más attribútum is. Tehát megoldható, de elég pöcsölős.
-
aleister
veterán
válasz
energomatt #30394 üzenetére
Erre van külön topic, azonnali fotós kérdéseknek hívják. Ha valaki már eljut a dslr topicig, akkor valamiért már erre az útra terelődött. Lásd, a kolléga nagyon helyesen látja a problémát a kompakt fókuszrendszerében és a low light gyengeségében. Ilyenkor tipikusan egy belépő vázat szoktunk ajánlani nagy zoomátfogású kit vagy egyéb objektivvel. D5200 +18-105, 18-140 vagy Tamron 18-200.
Ezek olyan árban mozognak (főleg, ha használt piacról szerzi be), hogy ha:esetleg kilép a fotózás világából, akkor minimális veszteséggel el tudja adni. Ellenben, ha tetszik neki, akkor minden igényét ki fogja elégíteni, és sokkal magasabb szinten mint egy ilyen-olyan kompakt. Ha pedig akar tovább tud lépni, tekintve, hogy már tudni fogja a nagy átfogásnak hála, hogy milyen gyutáv felé kell fejlesztenie.
Nem kell rögtön elbizonytalanítani közhelyekkel. Ajánlanám figyelmedbe a topic összefoglaló legelső mondatát, ami kinyitás nélkül is rögtön fogadja az idetévedőt!
-
aleister
veterán
válasz
energomatt #30386 üzenetére
Mi sem gyakorló pszichológusok, sem gondolatolvasók, de még jövőlátók sem vagyunk, hogy a neten keresztül megállapítsuk egy kérdezőről a fotózáshoz való elhivatottságénak a mértékét és a jövőbeni hozzáállását. Egyetlen dolgot tudunk, a szakmai kérdéseire válaszolni. A technikai paraméterek vonatkozásában pedig nincs létjogosultsága egy kompaktnak az olcsó, kicsi, szuper érzékelővel szerelt, cserélhető objektíves belépő Nikon vázakkal szemben.
-
aleister
veterán
Igen, erre utaltam az utolsó mondatommal.
Azért ne feledjük, hogy mi árgépes, legolcsóbb árak alapján okoskodunk. Egy bolt, főleg egy ekkora termékpalettájú, multi, teljesen másképp képez árat. Ezt tekintetbe véve el sem jut az ember az MM-be, mert a VR II-es kit máshol 10k-val olcsóbb. Lehet, hogy egyetlen darab DX II-jük van már csak készleten, vagy egyszerűen elírták az árat.
-
aleister
veterán
A DX II-es, az az ED lencsetagot tartalmazó optika, amit linkeltem. A 3. a P-s, stepping motoros. A VR és VR nélküli léptetőmotoros objektív között jó 15k a különbség. Kétlem, hogy egy árban árulnák kitben. Sőt kizárt. Senki nem venné a VR nélkülit.
Az is fura, hogy a DX II-vel ennyiért árulják, de ez az ő dolguk. Max nem veszi tőlük meg senki.
-
aleister
veterán
válasz
zolikaDB #30353 üzenetére
Az elsőben van stabi.
A másodikban van ED lencsetag, ami elvileg a képminőségnek kedvez.
A harmadik pedig a legújabb fejlesztés. Léptetős motorral szerelt változat. Ezzel elvileg az LV-ben való fókuszálás gyorsabb.(#30355) catroot
Nem elírás. Ez 3 különböző optika. A DX2 konkrétan ezt takarja. -
aleister
veterán
válasz
Borg76 #30346 üzenetére
Szívesen!
Az említett Tamron jó kis objektív, de nem a leggyorsabb a fókusza. Ne érts félre, abszolút nem lassú, de vannak nála gyorsabbak.
Nem kell egyébként milliós nagyságrendekben gondolkozni. Egy használt D5200 és a régebbi AF-S 80-200 f2.8 minden hobbista igényét kielégíti, és 300k-ból megvan. Igaz ez sem kevés pénz, de azért nem is millió+os beruházás.
Hogy nagyjából el tud helyezni a két optikát egymáshoz képest: Tamron, Nikkor AF speed
Azt meg kis lábjegyzetben jegyzem meg, hogy egy 3rd partynak elméletben sosem lesz olyan az AF találati aránya, mint egy házon belüli Nikkor optikának.Aki ismer, az tudja, hogy előszeretettel ajánlom a Tamronokat, és én is nagy megelégedéssel használok belőlük többfélét is már évek óta, sportfotózáshoz mégis azt mondom, hogy érdemesebb egy gyors Nikkort választani.
-
aleister
veterán
válasz
randras_83 #30344 üzenetére
Igen. Pluszban szenzorban elhanyagolhatóan, szolgáltatásokban némileg előrébb leszel.
A köv lépcső a D7100 lenne, ami azért érezhetőbb változás lenne AF-ben is, szolgáltatásokban is. Igaz árban dupla annyi újként, mint egy D5200. -
aleister
veterán
válasz
Borg76 #30341 üzenetére
Ezeket a válaszokat inkább ne köszönd meg.
Zéé kollégánál a pont.A jelenlegi Nikon D3300-ad az alja AF téren a termékskálának. Csak egyetlen keresztszenzoros érzékelője van (középen), és a többi 10 AF pont sem valami acélos a Multi-CAM 1000-nek "hála". Ezt a D5100-től örökölte meg.
A D5200 volt az első mérföldkő ebben a tekintetben, mert az már 39 AF pontból gazdálkodik, amiből 9 keresztszenzoros. Emögött ráadásul a jóval fejlettebb MultiCAM 4800 csücsül. Ennek pont az általad említett mozgó témánál van jelentősége.
A gyors AF-ű objektív önmagában kevés. Hiba fókuszál gyorsan egy adott pontra, ha az nem a lényeges területen történik. Sajna ez a válfaja a fotózásnak elég zsebbe nyúlós. Nem véletlenül tartják a sportfotózást a legköltségesebb fotózási területnek.
Első körben mindenképp a vázat tedd rendbe, mert esszenciális, hogy a fókusz ott legyen, ahol lennie kell! Utána jöhet az objektív, hogy mindez gyorsan meg is történjen. -
aleister
veterán
Szerintem rosszul állsz hozzá ehhez a problémához.
Régebben volt egy fórumita, aki 5-6-jára tudott végül beszerezni olyan Sigma 50 f1.4 artot, ami nem volt fókuszhibás. Nem adta fel az első után. Nyilván ez egy elég szélsőséges példa, de a fázis alapú AF-ben benne van ez a lehetőség. Egy negatív tapasztalat miatt nem szabad visszatáncolni. -
aleister
veterán
válasz
runner 125 #30230 üzenetére
Az obicserével nem leszel előrébb. Nem jobb a 18-105. Szerintem szimplán vegyél egy használt D3200-öt. Kicsi és szenzorban jobb az említett m4/3-as gépeknél, cserébe olcsóbb, és nem kell hozzá új obiparkot építened. Volt már 45-ért is a Zindexen. 70-75-ért rendszerint már kitobival árulják.
Ha veszel még hozzá egy 50 1.8G-t, és akkor kijössz max 90-ból, és mind szenzorilag, mind optikailag érezhető előrelépést teszel a jelenlegi rendszeredhez képest.
-
aleister
veterán
Szia!
Scott Kelby könyvei elég konyhanyelven írják le a dolgokat. Nem túl szakmai, de pont ezért szeretik egyesek. Alapozásnak tökéletesek, idővel meg majd úgyis átlátod, hogy mely területeken írt balgaságokat.
-
aleister
veterán
Nekem hála égnek eddig mindig mázlim volt.
Franciországból használt Sigma 150. Tökéletes.
Angliából használt D800E. Tökéletes.Az összes vásárolt obim online lett rendelve, és egyedül a legelső üvegem, egy Tami 17-50 volt eddig cserés, amit ingyen és bérmentve meg is csináltak a Camera Kft-s srácok.
-
aleister
veterán
válasz
#65675776 #30108 üzenetére
Szerintem ne fáradj daa-raa! Rezisztensek az érvekre.
Mindenki azt használ, amit akar.(#30110) flash-
Dehogy az.
Írtad, hogy 50 mm alatt is lehet portrézni az izgalmasabb képi hatások miatt, amire azt válaszoltam, hogy igen, akár uwa-t is lehet használni erre a célra, de az már eléggé a véglet. -
aleister
veterán
válasz
_füles_ #30096 üzenetére
Te el is olvasod (értelmezed) is, amit írok?
Ha a jellegtelen bokeh és a gyengébb képminőség (kisebb méretű forrás) szerinted technikai magyarázkodás, akkor valóban nincs értelme ennek a vitának. Főleg, ha olyan magyarázatra bólogatsz, aminek valós felhasználás mellett semmi létjogosultsága.
-
aleister
veterán
válasz
Melorin #30090 üzenetére
+1
(#30091) matyi012345
Ez csak akkor igaz, ha a linkelt, steril körülmények közötti képeket nézzük, ahol egyetlen elem a téma.
Életszerű felhasználás mellett, ahol van előtér, háttér (bár portrénál inkább csak az utóbbi), ez már nem állja meg a helyét.Továbbá a #30077-ben pont azt boncolgatom, hogy mik a hátulütői ennek a módszernek.Sőt mi több, az általad linkelt cikk is ezt írja.
-
aleister
veterán
Tán ezen a sorozaton a legszembetűnőbb, bár itt a modell el is fordul a széles látószögű tartományban az optikai középtengelytől, így a hatás még amorfabb.
Láthatóan 100mm felett már megszűnik a perspekciós torzítás. Az említett 85-ös DX-en ugyebár ekv 127.5mm-nek felel meg.
Ebben a cikkben annyival szerencsésebb a szemléltetés, hogy a háttérmosásban is szépen előjön a különbség. Mondjuk igazán berakhattak volna még egy ekv 75mm környéki fotót is, akkor tökéletes teszt lenne.
-
aleister
veterán
válasz
Larry303 #30080 üzenetére
Ez továbbra sem szól az 50-es mellett. Ha mellképet akarok lőni, akkor növelem a tárgytávolságot a 85-tel.
Kicsit kezdünk eltérni a vitaindító kijelentéstől Olyan az életben nem volt még velem, hogy a 35 és 85-ös mellett nem tudtam valamit meglőni, mert szükség lett volna az 50-esre.(#30079) flash-
Az való igaz, hogy uwa-val is lehet portrézni, de ahogy te is írod, ez a különleges képi hatás elérése miatt van, nem pedig a klasszikus portré stílus végett. Ez egy elég erős véglet.
Jelenleg 2 gyutáv közötti 3. értékről van szó, nem pedig az extrém látószögekről. -
aleister
veterán
válasz
Larry303 #30072 üzenetére
Az általad említett példát nézve nem lesz megegyező a végeredmény, tekintve, hogy ha ugyanazt a látószöget akarod elérni az 50-essel, mint a 85-tel, akkor kénytelen leszel cropolni. Egy képkivágás meg sosem adja azt a minőséget, mint egy vágatlan kép.
Arról nem is beszélve, hogy a nagyobb fókusztávolság előnyösebb a bokeh szempontjából is.Többször is linkelve volt itt régebben a különböző gyutávú lencsékkel lőtt portrékról készült képsorozat. Ezen cikkek konklúziója mindig az volt, hogy az ekv 100mm feletti lencsék használata célszerű. Erre gondoltam "általánosan elfogadott" alatt. Ettől természetesen úgy tér el mindenki, ahogy akar, ettől függetlenül nem véletlenül alakult ki ez a vélekedés.
Nekem is egybevágnak ezzel a tapasztalataim, ezért is írtam, hogy nekem szimpatikusabb a 85-ös produktuma DX-en.(#30076) forceberg
Nekem 50-es és 85-ös is van otthon. Akkor szerinted mit kéne favorizálnom?
Spanyollnak dettó. -
aleister
veterán
válasz
_füles_ #30057 üzenetére
Azért, mert a "normál" látószöget DX-en a 35-ös adja. Erre szűk lesz az 50-es, normálisan portrézni meg túl tág. Ez az ekv 75mm kistele állás. Szimpatikusabb végeredmény születik ekv 100 fölött. Hozzátenném, hogy ez is az általános elfogadott szempont.
Ezért aztán, se általános felhasználásra, se portréra nem az igazi az 50-es DX-en.
-
aleister
veterán
-
aleister
veterán
válasz
Dóra93 #29991 üzenetére
Szia!
Tökéletes helyre írtál. Ez bizony a gép hibája lesz. Küldd el a gépet a boltnak is, ahol vetted, és kérd a váz cseréjét!
(#29992) Hínár929:
Csak kicsit félreérthető volt, amit írtál, mert ugye "mostani VC"-ket említettél, de a 17-50 nem nevezhető éppen újnak. A 24-70 VC óta meg nemigen hallani AF téren kifogásolnivalót a Tamronokról. -
aleister
veterán
válasz
Hínár929 #29987 üzenetére
Sajnos AF téren bele lehet nyúlni a tutiba. Az első példány nekem pl nem volt hajlandó LV-ben fókuszálni. Kaptam helyette egy másikat, ami minden tekintetben tökéletes. Azt tudni kell, hogy képminőségben veri a Sigma 17-50 f2.8 OS HSM-et.
Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy milyen rosszat hallottál a "mostani VC-s verziókról". Rendszerint csak a 17-50-et szokták az AF miatt elmarasztalni. Az meg jó 8 éves (a VC verzió kb 6.5).
-
aleister
veterán
válasz
Throme #29977 üzenetére
Kétlem, hogy a szintetikus tesztek jobbnak hoznák ki a 18-55-öt. Ha valakinek az olcsóság az egyetlen szempont, akkor természetes ez lesz az ő obija, de semmi egyéb érv nem szól mellette.
"D7k hirtelen lett itt jó pár embernek, aztán ma már hányan használják?"
Akikre célzol, azok egy része rendszert váltott, vagy fellépet FX-re, és ez utóbbi egy részüknél indokolt is volt. Akármilyen jó váz is a D7k, mégis csak egy lépcsőfok az ember életében, ha komolyan fotózik, és megköveteli a technika a továbblépést. Az nem világos a számomra, hogy ha kiderül egy vázról, hogy szériahibás (és most ne vesszünk el a 35-tel való mostoha viszonyának a miértjeiben), akkor mégis miért ne cserélné le a masinát? Pont az lenne a "hájp", ha minden hibája ellenére nyomnák a userek a bullshitet, hogy ez mekkora király egy váz. Sokkal életszerűbb volt a történet. Akinek fontos volt ez a gyutáv az vagy vázat váltott, vagy obit.A D90 megint valami fura módon maradt meg benned, ugyanis leginkább a D90 vs D5100 viták mentek. Innét kezdve nem lehet egyoldalú trendről beszélni. Igen, volt egy része a törzsközönségnek, aki a D90 mellett rakta le a voksát, egy másik része meg a D5100-hez húzott.
Nekem sokkal inkább az az érzésem, hogy bizonyos emberekre célzol, pikkelsz, mert valóban volt pár usernél D90-D7k-FX életútj, de nem értem, hogy:
1. ez téged miért zavar?
2. ez miért baj?
Feltehetően fejlődtek az évek során a fotózásban, fizetős munkákat kaptak, és kezdett a technika lenni a gyenge keresztmetszet. Vagy egész egyszerűen csak megtehették, hogy áldoznak a hobbijukra. Bármelyik is legyen a kettő közül, pár emberről beszélünk, nem topic szintről. -
aleister
veterán
válasz
Throme #29971 üzenetére
Kicsit olyan, mintha az hallottál volna meg az itt folyó dolgokból, amit akartál.
A 18-105 azért ajánlott, mert relatív nagy átfogás mellett vállalható képminőséget produkál. Ezért aztán ideális választás a kompakt vonalról jövő hobbifotósoknak, továbbá minden olyan kezdőnek, akinek a zoom fontos. A 18-55-ről ez nem mondható el. Ha valamikor is ajánlott volt, akkor az egy teljesen elhibázott okfejtés eredménye lehetett. Minden bizonnyal ennek az alapja az volt, hogy minél kisebb az átfogás elméletben optikailag annál tökéletesebb a produktum. Ennek az egyik végén csücsülnek az egyszeres átfogású fixek, a másik végén meg az ultrazoomok. Az elmélet viszont nem volt igaz a gyakorlatban a 18-55 megmérettetésében, amit itt idővel fel is ismertek az emberek.
A D7k kb álomváz volt abban az időben, mert egy, a konkurencia által is irigyelt, szenzor köré építettek egy praktikusan kezelhető kasznit. Hobbifotósnak nem kell ennél több. Az akkori termékpalettában a legjobb választás volt, a későbbi árcsökkenések miatt pedig bestbuy.
Ilyen meglehetősen ritkán adódik. Teljes mértékkel érthető, ha abban az időben páran ezt választották. Én is váltottam volna, ha nem kapok anno egy jobb ajánlatot.Jó képminőségre és zumra mindig szüksége van a fotósnak. Ha a kettő egy objektívben jelen van, akkor nyilvánvaló, hogy az az optika kapós lesz. Ez triviális. A Tamron 17-50 f2-8 nonVC meg ilyen több mint 5-6 éve, és biztos tartani is fogja magát még. Ha lesz fényerősebb, jobb optikai paraméterekkel rendelkező versenytársa, akkor nyilván feledésbe merül. Esetleg nyomott áron megéri majd még beszerezni a jó ár/érték aránya miatt.
Észre kell venni, hogy ez nem "hájp". Technikai sportokban nemigen lehet érdem nélküli ajánlásokat begyűjteni, mert nagyon hamar kiderül a turpisság. Olyan nemigen volt itt, hogy azért vegyen valaki ezt vagy azt, mert "csak". Rendszerint bizonyos paraméterek alapján preferálnak egyesek bizonyos termékeket. Ha több user is egybehangzóan állít valamit, az nem hájp, hanem bizonyítást nyert érdem.
"most már ff."
Ez egy elég nagy öngól, mert megmondani nem tudnám mikor volt itt utoljára FX ajánlás.Főleg indokolatlanul. Volt egy időszak, amikor valaki valóban fullframe vázat ajánlgatott egymás után kétszer is ész nélkül a random betévedő kezdőknek, de ő le is volt ezek után oltva rendesen, tehát trendről ebben az esetben sem beszélhetünk.
Rendszerint D3xxx és D5xxx modellek vannak már jó ideje ajánlva. Még a D7xxx is ritka, szóval nem értem honnét jött ez a meglátás.Hájpról akkor lehetne itt beszélni, ha valamelyik túlárazott Nikkor üveget venné itt sorozatosan mindenki, de ilyenről én nem tudok.
-
aleister
veterán
válasz
flash- #29957 üzenetére
Szerintem rosszul látod. A 18-105, 35/50 1.8G mindig is ajánlott volt, csakúgy mint a T17-50 f2.8. Más fényerős zum nemigen szokott itt megfordulni annyira, hogy trendről lehessen beszélni.. A Tamron 24-70-et kb Kutyus emlegette. A nagylátók meg időről-időre témába kerülnek, ahogy aktuális valaki felfedezi a jóságukat.
-
aleister
veterán
válasz
szuszinho #29892 üzenetére
Teljesen rendben vannak a D5xxx-es gépek szerintem. Először a D5100 hozott olyan szenzort, hogy a konkurens Canonosok is csak meggyőzően csettintettek a nyelvükkel. Felette nyilván eljárt már az idő, de a D5200-től tovább tökéletesítették a szenzort. A D5500-ben meg már minden olyan fícsör benne van, amit jelenleg hobbifotós kívánhat. Nincs baj a D5300-mal sem, átmenet a kettő között.
Ha ezek közül BÁRMELYIKET választod, nem jársz rosszul.Természetesen egy D7100-7200 magasabb szintet képvisel, de ennek megvan az ára. Adtál meg végül értékhatárt? Nem követtem a dolgokat a D300 ajánlása után.
Szerintem inkább arra fókuszálj (ééééérteeeeed!?
), hogy milyen optikát csavarsz majd rá!
-
aleister
veterán
válasz
darkarthur #29751 üzenetére
Szerintem a 18-55 + 55-200 kombó, de még a 18-140 helyett is érdemesebb lenne kipróbálnod a Tamron 18-200-at. Az eddigi tulajok csak jókat mondtak róla, és árban is, átfogásban is jobban jársz vele-
A D5200 vs D5500 választás meg számomra fura, mert kis túlzással majdnem kétszer annyiba kerül az utóbbi. Ha nem szempont a pénz, akkor nyilván a D5500 kell venni, ha igen, akkor tökéletes lesz a D5200 is.
-
aleister
veterán
válasz
Angel2014 #29689 üzenetére
A D5100-gyel kb azonos képminőséget produkál a D3200, de jóval fapadosabb. Én a D5100-et vinném. A D90 szenzorban ugyan gyengébb, de kezelésben több lehetőség van benne bőven. Sajnos koros darab már.
(#29690) Zotya21
A felbontása az érzékelőnek csak egyetlen paraméter a tucatnyiból. Ez alapján nem lehet rangsorolni a vázakat. Az okfejtésed alapján a D3200 jobb a D4 szaros 16MP-jénél. -
aleister
veterán
válasz
toth_janika #29677 üzenetére
1. Félig lenyomva az expo gombot fókuszálsz.
2. Ha ez megtörtént, felengeded a gombot, majd átlököd az obit MF-re.
3. Beállítod a CPL-t.
4. Exponálsz.Elég macerás. Tán a kitobiknál szokott ez probléma lenni.
-
aleister
veterán
válasz
flash- #29672 üzenetére
Nem az. Minden bizonnyal valami rossz minőségű kínai másolatot használsz.Ettől függetlenül a Lenspen sem csodaszer. Arra jó, amire hivatott. Nevezetesen, hogy a hirtelen keletkező dzsuvát gyorsan, helyben el tudd távolítani.
(#29671) toth_janika:
A belső fókuszálású objektíveknél nem forog el a frontlencse. Az IF jelölés erre utal. -
aleister
veterán
válasz
Tav-Csoves #29655 üzenetére
Nem. Mint írtam a Nikonnál a RAW az a NEF. Ezzel át tudod konvertálni JPG-re.
-
aleister
veterán
válasz
Tav-Csoves #29652 üzenetére
A Nikonnál a RAW (tehát nyers) formátum megfelelője a NEF. Csak ebben, és JPG-ben tud a váz fotót rögzíteni.
A NEF-ek feldolgozásához un. raw konverter progira lesz szükséged. Ilyen Pl a Lightroom, DXO optics, Nikon Capture NX.(#29639) fanti:
Ezért van a topic. Örülök, hogy segíthettünk!
Szép fényeket a vashoz! -
aleister
veterán
válasz
Oroszlánom #29553 üzenetére
E három közól a D5100-gyel jársz a legjobban.
-
aleister
veterán
válasz
spanyoll #29362 üzenetére
Egyszer már megfizettem a tanulópénzt. Azóta megtanultam, hogy vagy pia vagy fotózás. Nem filléres technikáról van szó, hogy megengedhessem magamnak, hogy ne figyeljek 100%-osan oda.
(#29364) m3ss
Én is meg vagyok lepve. Szerintem kiadták alvállalkozóknak.
És bazz, a jó fókuszrendszer mellé még tapipadot is kap? Ha kiderül, hogy wifi is van benne, akkor kiürült a wishlist.(#29365) Ed Parker
Ezt az árat én sem tudom hova tenni. -
aleister
veterán
Egyébként fura, hogy senki nem említette a D500 kapcsán (vagy csak nekem kerülte el a figyelmem) az egyik leginkább érdekfeszítő új fícsört, az auto AF fine tunningot. Ha ez valóban működik, akkor sok DSLR-es rákfenéjétől szabadít meg most minket a Nikon.
A háttérvilágítást kapott kezelőszervek ..khm...aranyos újítás, bár ezt a pár gombot csukott szemmel is megtalálja az ember. Ettől még fancy effekt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Autós topik
- EAFC 25
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Könyvajánló
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Eladó egy DZOFILM Pictor Zoom objektív szett: 20 55mm T2.8 és 50 125mm T2.8
- Eladó: 4 darab Dulens Apo Mini Prime objektív (EF bajonett)
- MOZA Thumb Controller /MOZA-AIR CR W/L /
- CONTAX ZEISS AUTOFÓKUSZOS OBJEKTÍVEK SoNY E vázakhoz
- Csere is érdekel! Canon C100 super 35mm cinema kamera +Canon EF-S 18-135 obi +Power Zoom adapter
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, külső akkumulátor eladó
- Új FULL HD webkamera + Számla
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z170 i7 7700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA 500W Zalman
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest