Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • td

    senior tag

    Hali!

    Látom, ajánljátok a SanDisk kártyákat, de nekem olyanok a tapasztalataim, mintha szinte egyszer használatosak lennének... Tavaly írtam ide, hogy a 16 GB-os (SDHC) Ultra, 90 MB/s, amit egy régi fényképezőben használok, a vége felé (talán 600-700 MB hátralévő helynél először) elkezdett hibákat produkálni. A fényképező az elkészítésekor lementette a képet, de playback-ben már csak a thumbnail-t jelenítette meg.

    Akkor rendeltem egy 48 MB/s-es SDHC kártyát, gondolván arra, hogy hátha a régebbiek még jobbak (mint ahogy volt ez anno az írható DVD-knél is), illetve a biztonság kedvéért egy microSD-t is, 98 MB/s-eset, de amúgy ugyanolyan Ultra (A1), és 16 GB-os az is. Így legalább nem kellett a szállításért fizetni az ITmediánál.

    Ezek közül az SD az elején talán 1-2 alkalommal hibás volt, aztán már csak a vége felé esetleg, ezt most nem tudom, de úgy tűnt, bevált az ötlet. A legvégén viszont már elég sűrűn szórta a hibákat.

    A microSD jónak tűnt az elejétől fogva, de 1 GB és 900 MB hátralévő hely között, inkább 900 MB felé, jöttek a hibák, nem sok, aztán úgy 500 MB felé hasonlóan, majd 150 MB-tól lefelé sűrűbben. A legvégén már olyan is volt, aminél még a thumbnail-t sem jelenítette meg, hanem csak közölte, hogy read error (én meg már azt hittem, a file-rendszer szállt el, de ez csak a Panasonic felhasználó-nembarátsága miatt volt így).
    Furcsa módon viszont amikor a kártya elejéről a már gépre másolt fotók közül töröltem, hogy majd oda folytassa a felírást a fényképező (előtte szinte betelt a kártya), ott is jöttek viszonylag gyakran hibák, illetve volt olyan is, amikor az elkészítés után jónak tűntek a képek, de kicsivel (kb. fél-egy órával) később rájuk nézve már csupa feketeség fogadott többnél is, és még a thumbnail-eket sem jelenítette meg...

    Plusz infó még, hogy amikor töröltem egy adag képet a microSD kártya elejéről, tehát a legelsők közül, akkor megpróbáltam egyből vissza is másolni azokat, de igencsak lassan ment, szemre lassabban az USB1-es sebességnél is, de ezt most nem tudom pontosan. Szóval azt le is állítottam, nem vártam végig.

    (Egyébként lőttem jópár képet ezek után az SD végére is, kb. az utolsó 100 MB-nyi helyre, és ott már azon is sűrűn voltak hibák, pl. kétszer egymás után is - a hívásokat nem töröltem, de olyan is volt, amikor igen, és a képet egyből megismételve az rendben lett. Ez bármelyik kártyánál igaz, viszont csak ha a thumbnail-t megjeleníti a gép, ugyanis a read error esetében nincs mód a törlésre. Továbbá az is igaz, hogy a meghagyott hibásakat, tehát a thumbnail-eket is nem ritkán fel lehet másolni kártyaolvasóval a gépre, vagy talán eddig lehet, hogy mindet is sikerült, ezt nem figyeltem -- csak onnan lehet utólag tudni, hogy a "szemrevételezésnél" ismétlődések vannak, de ha nem szúrtam ki a fotózásnál a hibát, akkor nyilván nem.)

    Ezekből olyan benyomásom van, mintha már csak egyszer lehetne normálisan végigfényképezni egy ilyen kártyát, illetve azt sem teljesen, mert a hibák elsőre is jönnek. Ehhez tartozik, hogy a felmásolásnál derült csak ki, hogy már az első kb. 800 képben is volt egy olvashatatlan, illetve kettő egymás utáni olyan, amiket olvasott, de nem voltak érvényes JPEG file-ok. Bele is néztem editorral, és rögtön látszott, hogy az elején nincsenek ott a felismerhető EXIF-értékek (pl. gyártónév, típus stb.).

    Szóval ez elég gáz, mert így az ember még zsír új kártyánál sem lehet biztos benne, hogy az elkészült fotók rendben lesznek, és egyfolytában paranoiásan ellenőriznie kell őket.

    Itt a topikban elsőre nem láttam panaszokat. Nektek mik a tapasztalataitok? Ha biztosra akarok menni, kénytelen vagyok jóval többet fizetni? Esetleg konkrétan csak a SanDisk-nél ilyenek az olcsóbb kártyák?

    ''Pre-visualization hardware by AMD Opteron processors.''

Új hozzászólás Aktív témák