Új hozzászólás Aktív témák
-
simico
aktív tag
válasz
daninet #8279 üzenetére
> ivóvízzel miért szabad lehúzni a wc-t esővízzel miért nem
Komolyan el kell magyarázni? Mivel szennyvízmérőd nincs, vízórád viszont igen, ezért a szennyvízterhelésed csak a fogyasztott víz alapján tudják kiszámlázni. Ugye se a csatornarendszer, se a szennyvíztisztitó nincs ingyen, ezért használatarányosan fizetned kell ezek használatáért (is). A budiba kötött vezetékes víznél kifizetted a szennyvízközmű használatát (is), a budiba vezett esővíz után viszont nem. Azaz olyan szennyvizet kell elvezetni és feldolgozni amit senki sem fizetett meg. Ugyanaz mintha nem fizetnél a szemétszállításért, csak behajítanád az úton elmenő kukásautóba a szemeted. Egyébként meg olvasd el a szerződésed, a szolgáltató ÁSZF-t és a vonatkozó jogszabályokat.Egyébként a tisztes esővíz rendszer telepítők ezt el is mondják az ügyfélnek és nem is hajlandóak rákötni a szennyvízhálózatra csatlakozó eszközökre.
Ja, nem csak füstöléssel lehet lebukni...Az összegyűjtött esővíznek egyébként is van jobb helye a budilehúzásnál és mosógépnél. Egyébként meg ahogy valaki fentebb már írta, jó móka az esővíz gyűjtése és hasznosítása locsolásra, de ha nem baromi nagy földalatti tárolóban vagy kerti tóban tárolod, akkor tényleg csak fűszerkertnek elég. Forró nyári napon több köbméter is elmegy locsolásra 500-1000 m2-es kertben, ilyenkor egy IBC tartály meg a barkácsáruházi egy-kétszáz literes vackok hangyafingot érnek.
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
daninet #8265 üzenetére
Az attól is függ, hogy mit akarsz öntözni. Mikor 5 éve építkeztünk, akkor én csináltattam egy 3 köbméteres föld alatti esővíztározót. A ház 106 négyzetméter, a telek 1000. A kivitelező jelezte előre, hogy szerinte az öt köbméteres ideálisabb lenne ekkora telekre, azonban mivel nem két fillér volt a különbség, maradtam a háromnál.
Nos, a tapasztalat ennyi idő után az, hogy egy kiadósabb, 1-1,5 órás esővel simán megtelik a tartály a tetőről, viszont a 3 köbméter az tényleg nem sok. A konyhakert öntözésére elég, de másra nem nagyon jut belőle. A teljes veteményes/füves/fás terület kb. 550 négyzetméter, azt talán egyszer lehet belőle rendesen megöntözni (a fiatalabb fákat néha meg kell itatni nagy szárazságban, a fű pedig bár látszólag az utolsókat rúgja, de ősszel ha jönnek az esők, újra szép zöld lesz - az első egy-két évben azért arra is ügyelni kell, utána már bírja).
Egyébként amikor van elég csapadék, akkor nem igazán van szükség a plusz tárolóra, amikor pedig hónapokig nincs eső, akkor takarékosan használva is pár hét alatt kifogy. Ha a kivitelezés árát vetem össze a víz árával, amit ingyen kapok a természettől, akkor aggastyán leszek, mire megtérül. Viszont a lelkemnek jobb, hogy zöld meg minden.
Összességében az esővíztározó szerintem marha jó, ha van rá pénzed és megfelelően tudod méretezni a célhoz. Nyilván lehet bugázni valahonnan egy tartályt, kezdetnek az sem rossz, de hosszútávon, komolyabb méretnél úgyis a földbe ásottnál kötsz ki, mert ott nincs útban. Nekünk málna, eper, szeder, ribizli és virágok vannak felette, azok jól érzik magukat ott.
Idén megcsinálom az automata öntözőrendszert is (már megvettem hozzá mindent, "csak" össze kellene rakni), azt is úgy terveztem, hogy esővízről és kerti locsolóórás vezetékes vízről is tudjon menni (felénk a kút nem megoldás, 40-50 méter mélyen van folyamatosan kinyerhető víz), az lesz utolsó eleme a rendszernek. Bár nyilván családi ház, sosem lesz olyan, hogy már nincs több ötlet.
Egyébként az esővíztározót nem csak öntözőrendszerrel, kerti csappal lehet összekötni, hanem a fel lehet használni WC-öblítésre vagy pár szűrővel mosógéppel mosáshoz is jó. A kivitelező, aki nálunk csinálta a rendszert, ilyeneket is vállalt volna, ha kérem.
-
ncc1701
veterán
válasz
daninet #8267 üzenetére
Nekem nincs, mert miután kiszámoltam, h ekkora kellene, rájöttem, h irreális a történet. Van egy régi kb 5-6 köbös kis beton medencém, az a terv, h leverem a csempét, mert valahol lukas, csináltatok bele tófóliából belsőt, és lefedem. Ez így relatív aprópénzből megvan.
Amúgy annyit kellene eltárolnod, ami ősztől esik, locsolás végétől tavaszig, míg kezdődik a locsolási szezon.
-
mauimagic
senior tag
válasz
daninet #7583 üzenetére
Csak a csapda vált be, meg kell figyelni, merre halad, jól látszik az új túrások iránya a regiekhez képest. Az utolsó uj túrások környékén kell kiásni a járatot, kitisztítani, és oda tenni a csapdát.
Három csapdát kihelyezve is napokig tartott nekem a vadászat, de többször is működött. Semmi más nem használt.
Swissinno csapda, ha ez számít... -
válasz
daninet #7583 üzenetére
Fokhagyma krémet tegyél a lyukak elé és öntözd be (minél büdösebb annál jobb). Elindulnak kifelé pár óra után.
Ezután seprűvel és vödörrel szedheted őket. Ahogy látod hogy kijön próbálj meg mögé állni. Ne mozogj sokat, és halk legyél, mintha ott se lennél. Hátulról hirtelen beseped a vödörbe és mehet a város vagy falu szélére.
-
justmemory
senior tag
válasz
daninet #7583 üzenetére
Szia,
ismerősömnek hatalmas veteményese van, részben ebből van bevétele; neki van valamilyen vakondriasztója (elemes, hangot is ad, vagy nem tudom pontosan), és a veteményesben nincs is gondja velük. Ha pedig észrevesz valahol egyet ezen a területen kívül, akkor elárasztja a járatot és megfogja, elviszi messzire. Ha gondolod megkérdezem mi az pontosan. Hátránya, hogy viszonylag sok ilyen cucc van leszúrva, és a folyamatos jelzőhang miatt számomra a kertben biztosan zavaró lenne.
-
Flowtation
őstag
válasz
daninet #7583 üzenetére
Egy időben nekem is volt. Én is próbálkoztam ferdén beásott üveggel, meg egy csomó mindennel, de emlékeim szerint nem sokat segített. Ami bevált - de persze már nem kapható - az a füstpatron, rohadt büdös, nem tudom a karbid milyen, de ez valami rettenet volt. Megkérdem még a sógornőmet, gazdaboltban dolgozik, de sok remény nincs, védeni kell őket.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
daninet #6554 üzenetére
Ja én ezt hívom csigapásztornak, csináltam már valamelyik évben, csak ez védte meg a salátámat. Arra figyelj oda, hogy függőlegesen álljon, különben nem esik le a csiga, és villamosszék lesz belőle. Az elem is hamar lemerül úgy. A másik, hogy ne érintkezzen a két vezeték, mert akkor meg rövidzáras lesz, és lemerül az elem egy pillanat alatt. Az elemet is célszerű védeni valahogy az időjárástól. Én tákoltam neki egy kicsi házikót fából. Érdemes néha rámérni az elemre, hogy van e feszültség, illetve körbemenni és több ponton megmérni, hogyha zárod az áramkört, akkor tényleg folyik e áram. Én cinkezett acéldrótból csináltam, és az 2-3 hónap után berozsdált, és onnantól csak néhány helyen volt meg a feszültség. Az alunál és a réznél elvileg nincs ilyen probléma, de nem tudom mi a gyakorlat. A rögzítés még érdekes, mert én apró szögeket használtam rá fához, de téglára fogalmam sincs, hogy hogyan lehetne felfogatni.
-
Brandynew
őstag
válasz
daninet #6541 üzenetére
Szia,
Biztos nincs túl sok víz a földben? Kép alapján nehéz megállapítani, de nekem a túlöntözött növényeim jutnak eszembe a kissé sárgás és kókadt levelekről. Kiszárad a föld felső 5 cm-e, mire megint kapnak vizet? Az állandó víz nem tesz jót a gyökérzetnek, és ha mindig van víz a felső pár centis rétegben, akkor nincs motiválva a gyökér, hogy lejjebb menjen, ami nyilván az egész növény fejlődését visszaveti.
-
lemmy71
őstag
válasz
daninet #5344 üzenetére
Attól hogy egy nagy lyukat barmolsz a csőre attól nem lesz jobb
Nem tudom milyen virágágyásod van, de szinte minden sziklakertben a 2L / óra vízhozam bőven elég a növényeknek. Nekem is az van a rózsa és a tuja sövényemnél is.
A csepegtető csövekben egy úgynevezett labirint rendszer van, az szabályozza a vízhozamot#5345 neo81
Használj Mospilan -t ez a legerősebb felszívódó szabadforgalmú szer, de időben ki kell juttatni. A diófa eléggé terebélyes így egy kicsit nehézkesebb a vegyszeres kezelés de megoldható, én motoros géppel fújom az enyémet. Lényeg hogy ősszel minden lehulló levelet és diót szedjél össze a fa alól és érdemes a beteg maradványokat is leverni a fáról. Most ősszel lombhullás után és tavasszal adjál neki egy olajos rézkénes permetezést -
inf3rno
nagyúr
válasz
daninet #2622 üzenetére
Én bulimocin szoktam venni utángyártott alkatrészeket az MTD kaszámhoz. Igazából ha nem valami alap dolog kell, mint a damilfej, akkor jobban megéri eldobni, mint javítani. Pl most nekem a kuplung kopott el és a szárban darált még le egy fogaskereket, szóval motorikus baja nem is volt, mégis 20-at fizettem az alkatrészekért és a javításért. Újan talán 30-ért vettem az egész kaszát...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- MÁV topic
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- SkyShowtime
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nintendo Switch
- Black Myth: Wukong
- További aktív témák...
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged