Új hozzászólás Aktív témák
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
lemmy71 #3723 üzenetére
Nem követem pontosan ezen a téren az eseményeket csak feltünt , hogy eltüntek amilyen gyorsan felnőtek mint vállalkozás komoly folytonos tv és rádió reklám tavaly vagy azelőtt. Most mire elhatároztam , hogy kipróbálom sajna beszerezhetetlen , de csak sikerült amúgy rendelnem elvileg 2 max 3 nap és itt lesz.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
lemmy71 #3721 üzenetére
Igen én is gondoltam valami jó lezárt valamibe száraz helyen tárolva. Igazából van még marhajó pellet trágyám is azt a tavaszi felásásnál használtam és majd az őszinél is azt akarom. Nyáron pedig a növényeket ezzel tervezem. Még nem próbáltam ,de biztos jó lesz csak szinte beszerezhetetlen mintha meg akarnák szüntetni , vagy más lesz a neve talán.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3677 üzenetére
A napi 3 óra azért elég távol van a 12-24 órától, amit fentebb írtál. Így már máshogy hangzik. Amikor megy a szivattyú, akkor folyamatos a vízáramlás, vagy hogy működik ez? Nehezen hiszem el, hogy annyi víz elfolyik csepegtetős módszerrel, mint amit egy ilyen szivattyú pumpálni tud. Van erre valami módszer vagy alkatrész, amivel egyeztetik, hogy mit tud a szivattyú biztosítani, és mennyit tud kiengedni az öntöző rendszer? Kapásból kazánokból, ilyesmikből kiindulva túlnyomásra szokott valami szelep lenni, hogy ne vigye szét az egészet, de akár lehetne valami szabályozót is beletenni, ami térfogatáram vagy nyomás alapján visszaveszi a szivattyú teljesítményét. Na szóval csak az érdekel, hogy ezt a részét hogyan oldják meg, vagy hogy ez egyáltalán szempont szokott e lenni?
Én is arra gondoltam eredetileg, hogy az egyik telken egy tartályt feltöltök szivattyúval, aztán a gravitáció majd ad elég nyomást és ez így szépen elfolyik nap közben és ugye a nyomás szabályozással sem kell így agyalni. De ehhez kb. víztorony kéne az egyik telken. A másik telek már érdekesebb, mert az lejt, és az aljában van akár 15 méter esése is, úgyhogy ott működhet a gravitációs megoldás is.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
lemmy71 #3659 üzenetére
Engem érdekelne. Van több hordom és nagyobb halas medence is ami már csak vízgyűjtő és 2 db 200 literes csapos amiből szívesen csinálnék lassú permetező / öntözőt a zöldségekre ami kb 10 max 15 méterre van. Még nem olvastam utána, de elvileg ha a talajtól 50-100 cm magasságban van a vízgyűjtő tartály akkor már elegendő lenne a nyomás miatt? Mennyibe kerülne kb 10 ezerből kijönne a sok mindenféle darabos rendszer?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3626 üzenetére
Mi a nagyanyám tyúkjaira esküszünk.
Bár most láttam valahol az út szélén maradék marhatrágyát. Lusták voltak rendesen alányúlni a markolóval. Úgyhogy az is lesz idén. Résen kell lenni. Olyan leszek lassan, mint az igazi svábok, hogyha meglátták, hogy pottyantott a tehén az utcán már futottak a lapáttal.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
lemmy71 #3626 üzenetére
Kicsit többet olvasgatva tényleg a Szentkirály befutó , bár azt hittem 100- ból meg lesz, de mindenképpen újat és így ,hogy sokak gond nélkül használják elégedetten évek óta. Viszont vannak készlethiányok , ezért gondolom érdemes ősszel nem szezonban venni vagyis inkább nyár végén.
-
Vladi
nagyúr
válasz
lemmy71 #3610 üzenetére
Hát vagy marhajóval.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
lemmy71 #3610 üzenetére
Az az igazság, hogy idén már lekéstem most tavasszal felásva ,de remélem utoljára ,mert mostmár nem halogatom veszek őszre egy rotakapa gépet. Szóval nézegetve a netet újabb hasznos ötletek után keresgélve találtam biokertész videót Győri Győzőtől akit amúgy ismerek olvastam régebben az oldalát és még magokat is vettem tőle , de ezt a talaj előkészítős videóját most találtam. Szerintem kipróbálom én is kíváncsi lettem tényleg jobb lesz a győkérképződés gyorsabb fejlődés várható talán.
-
Vladi
nagyúr
válasz
lemmy71 #3572 üzenetére
Ehhez a permetezősihez azért hadd tegyem már hozzá a történet túlvégét: Janurában a gyönyörű olasz csemegeszőlőt az én lányaim is kétpofára zabálták. Utána gyönyörűen kihányták és 2 napig semmitse bírtak enni.
A bio és öko gazdálkodás nem arról szól, hogy jóúgyahogyvan. Persze lehet ilyen elvadult szemlélet is, annak is van értelme, csak nem a lakóövezet közepében.
Én úgy látom, hogy növénytársítás, meg biodiverzitás meg ilyenek kellenek. Ha nagyon kell permetezhetsz bio besorolású szerekkel, vagy házi praktikákkal. Az is jó.Azért champion barackom nekem is volt, kivágtam a francba. Annyit nem ér, hogy görcsöljek vele.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3576 üzenetére
Állítólag az UV fény hiánya okozza, hogy gyenge az íze az üvegházi cuccoknak: [link] De hallottam már olyat is, hogy nem jó a tápoldat, és nem kapnak meg bizonyos ásványi anyagokat a kellő mennyiségben. Szerintem inkább amiatt lehet az egész, hogy a víztartalomra mennek sok helyen, mert kinézetre és súlyra adják el az árut, és emiatt olyan fajtákat választanak, amiknek vizesebb a termése. Amúgy megfigyelhető ez a trend más élelmiszerekben is, az olcsóbb sajtok és húsok víztartalma magasabb, a szalonna pattog a magas víztartalom miatt, ha felteszed sülni.
-
noorbertt
őstag
válasz
lemmy71 #3569 üzenetére
Olvastam azt is, de itt meg mást írnak a szakik:
https://www.gazdabolt.hu/szaktanacsadas/2-novenyvedelem/41319-lemoso-permetezes -
justmemory
senior tag
válasz
lemmy71 #3572 üzenetére
Azért a biokertészkedés - tudomásom szerint - nem az, hogy hagyod a francba és nem csinálsz vele semmit.
Csupán nem használod a vegyszereket. De nyilván valamit kell, különben a kártevők fölzabálnak mindent. Elvileg vannak természetes cuccok erre, melyek hatékonyságban nyilván nem ekvivalensek a vegyszerekkel.
-
noorbertt
őstag
válasz
lemmy71 #3550 üzenetére
Nekem ez csak kerítés helyettesítő, mivel elnyomja a gyümölcsfákat ezért nincs más megoldás :)
-imadjuk a gyümölcsöt itthon
vagyis lenne de ahhoz 180meternyi kerítés kellene.. plusz az egyik oldalt normális alap sincs.Ftc:
Majd ha végeztem, utána sövényvágóv igazítani fogok még rajta. De ez is nagy meló így elsőre. -
Rive
veterán
válasz
lemmy71 #3538 üzenetére
Az én esetemben _én_ tudom, mi volt: ez inkább csak példa volt, hogy szélcsendben is elég messzire eljutnak a porlasztott cseppek => ha aggályos, akkor bizony kérdezni kell.
Amúgy meg, ha nem mondom akkor rákérdeznek. Néha két kerítéssel odébbról isEz egy ilyen környék.
Mondjuk aztán pl. ha én fújok olyat (ami pöttyöz) akkor előtte szólok a szomszédnak, hogy álljon odébb a kocsival, például.Csak akkor tudnám ő miért "zavarta be" őket
Hát, akár rézkén előtt is illik szólni, ha kint van valaki szélirányban. Elég büdös tud lenni... -
justmemory
senior tag
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3524 üzenetére
Mi is eltüzeljük az ágakat, aztán sütünk egy szalonnát a parázson. Egyelőre még lehet, és utána sem fog senkit sem érdekelni a faluban szerintem. Többszáz éve így mennek itt a dolgok, pont leszarja mindenki, hogy az EU-ban a nagyvárosban a sok gyökér politikus mit talált ki.
-
noorbertt
őstag
válasz
lemmy71 #3517 üzenetére
Köszönöm, igen a tetejét lefogom csapni 40-50centit az előző tulaj is vágta már valamikor.. mivel előre nem sok mindent tervezek max egy kis teraszt így ott csak sövény vágóval fogom igazítani.
Hátul is hasonló az egyik oldal, ott viszont a gyümölcsfákat lekorlátozza, így azt az oldalát ahol érintkezik a fákkal azokat kopasztani fogom egy kicsit.
Csináltam egy tesztet, szerinted nem lesz így baja?
Belső oldalát megnyestem és igyekeztem a két tuja közti fedést meghagyni plusz a tetejét lecsaptam.külső oldalát és a kerítés résznél meg sövény vágóval igazítom majd. (Amúgy a vágott oldal déli fekvésű)
Több fát is muszájbol úgy vágtam hogy ne lógjon a tujába.. -
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3429 üzenetére
Ja ez a bajom nekem is, hogy már minden engedélyköteles, és csak az kaphatja meg, aki nagyban kertészkedik. Aki kicsiben az meg rohadjon meg, vegye meg a nagytól, vagy nézze, ahogy tönkreteszik a kertjét. Tavaly már kézzel vertük le a krumplibogarakat, mert semmi nem használ már ellenük, amit boltban kapni. Az EU tövig bekaphatja a rendeleteivel.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3338 üzenetére
Én csak a gomba miatt gondoltam így, mert könnyebben elkapja, ha még nem indult meg a fa keringése, és már alapból van rajta, nem szeretnék még többet. Körbejártam a kertet, láttam gombát néhány tönkön, azokat betemettem földdel, hátha ezzel csökken a kitettség, bár nem tudom, hogy azok terjedtek e szét, vagy valami más fajta gomba okozza. Majd lefotózom, ha egyszer nem felejtem itthon a fényképezőt.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3331 üzenetére
Nekem még épphogy csak kezdenek dagadni a rügyek, úgyhogy még várok vele pár napot, ha nem egy hetet. Állítólag a kajszit még akkor is lehet metszeni, ha virágzik, permetezni mondjuk nem. Sajna ott van rajta a gomba, amit kivágtam tavaly, hogy rohadna meg. Nem tudom, hogy létezik e felszívódó gombaölő szer. Ha mást nem beleütök egy réz szeget, semmi kedvem újra telepíteni.
-
Dorian
félisten
válasz
lemmy71 #3325 üzenetére
03.03-tól visszaolvastam, ezt az egy releváns hsz-t találtam, egyébként pont tőled:
#3316 lemmy71
Amúgy a kertész is ezt mondta, hogy most lepermetezte őket olajos bogarak elleni lemosóval, aztán majd egy hónap múlva jön (gondolom virágzás után) és majd akkor kell csak vmivel.
De pl. az indexes növényvédelem topikban, erre a kertészt lehülyézték, és hogy ez sokkal bonyolultabb, sokkal többször és többféle dologgal kell permetezni.
Én meg témában tudatlanul így nehezen döntöm el, hogy mi az igazság. -
válasz
lemmy71 #3314 üzenetére
Köszi, pont kérdezni akartam ezt a lemosó permetet én is. Holnap jó idő lesz ha igazat ír az időkép, megcsinálom én is. 2 éve tuti nem volt már gondozva a kert, tavaly elkezdtük. A fákat megmetszettem, lekezeltem. Még át kéne drótkefézni őket, mert mohásak itt-ott. Mindenesetre elég ígéretesek a rügyek, remélem ezek a hajnali fagyok nem viselték meg őket. Jó lenne idén saját barackot is enni, tavaly 2db termett a 2 fán összesen.
-
Zolabol
tag
válasz
lemmy71 #3314 üzenetére
Nógrád megye déli részén van a gyümölcsös. Inkább a szél miatt aggódom, de muszáj lesz lemosnom valahogy, max ott alszok
Mezőgazdaságiba mondta a srác, hogy a virágzás eleji gombaölőt ne kombináljam rovarölővel, mert a méhekre ártalmas lehet (Chorus + mospilan)
Inkább csináljam így:
Pattanás előtt/pattansánál: Chorus
Teljes virágzásban: Chorus
Virágzás után, mikor a méhek nem gyűjtenek Chorus+mospilan. -
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3298 üzenetére
Ja az obi rohadt drága. Mondjuk nálunk a gazdabolt is bizonyos termékeknél. Ollót viszont találtam most jó japanese steelt. Amit netről rendeltem fa nyelű ugyanilyet az nem volt a legkényelmesebb, úgyhogy megvettem újra a sárga nyelű csodát 3000Ft-ért. Szerintem kenterbe veri a Gardena és Fiskars termékeket, amiket az obi árul 3x ennyiért.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3298 üzenetére
Nincs az túlgondolva, mármint kimutatták a vírus jelenlétét a dohány termékekben, sőt még az emberi légutakban is elvan egy darabig, amíg eltakarítja az immunrendszer. Egyszerűen csak nem túl nagy a valószínűsége, hogy ilyen úton fertőzzön le növényeket, mert általában szívó kártevők közvetítésével jut be. Ha mélyebben utánanéznék valszeg kijönne, hogy nincs jelen annyira hatalmas mennyiségben dohányáruban, de arra már igazán nincs időm. Nem valószínű, hogy apád bármit tud erről, mert talán az elmúlt 10-15 év angol nyelvű cikkeiben van csak benne, de ott is a jelentéktelen dolgok között, pl [link] [link]
-
-
-
Zolabol
tag
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3288 üzenetére
Valami olyasmit írnak, hogy ősszel kell meszelni, mert úgy kevésbé melegszenek fel a téli nap miatt és hűlnek vissza, ami miatt esetleg el is repedhetnek. Nem tudom, hogy ebben mi az igazság, én eddig azt hittem, hogy azért meszeljük, hogy a bogarak ne másszanak fel rá.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3280 üzenetére
Nálunk mospilánt ajánlották, azt kb. kiröhögték. A karate működött régebben, az EU azt is betiltotta konyhakertekben. Persze a lényeg ugye, hogy a nagy cégektől vegyük a zöldséget, mert azok használhatják, csak mi nem. Tavaly már végigment öreganyám minden nap és begyűjtötte a bogarakat. Egész tűrhető lett a krumpli ezzel a módszerrel, de baromi munka igényes.
Illóolajokkal érdemes próbálkozni a tetvekre. Elég durván le tudja marni a rovarokat a narancs és fahéj olaj és elvileg a gomba ellen is jó. Viszont nem tudom milyen arány, ami még nem tesz kárt a növényekben.
-
ftc
nagyúr
válasz
lemmy71 #3278 üzenetére
Ha kiindulok pl a burgonyabogárból... régen elég volt a Decis azt KArate...Azt jött a Mospilan.
Jelenleg a Decis csak tusolónak jó nekik...bőven vigadnak tovább.. Mospilan se jó már ha az előírt adaggal nyomatom... Jelenleg MAvrik 2F ami bejött Vagy keverék Mospilan+ KArate .
Vagy a permetek gyengülnek, vagy egyre inkább elenállók a kedves kártevőink... De minidg jó egy kis olaj szerűt belekeverni..
-
justmemory
senior tag
válasz
lemmy71 #3275 üzenetére
Nekem most az egyik normann fenyöm lett fekete levéltetves. Arra is kell valami (van is, csak be kell keverjem), de nem vagyok híve a vegyszereknek. Meg, tudod, ez erősíti a rezisztenciát is, hatással van sok mindenre. A régi gazos fűvel nem csináltam mást, csak nyírtam rendszeresen és 7 év alatt rendes kis gyep lett belőle. A korábbi élettelen, akácfás sz@rból lett egy változatos életközösség gyíkokkal, madarakkal, rengeteg rovarral úgy, hogy persze ültettünk ezt-azt, tereprendeztünk picit, de vegyszert nem látott, adtunk neki időt. Ezt vegyszeresen soha nem értem volna el, és jobban tetszik, mintha egyengyep lenne. Mennyi kártevőm van...? Van. Viszont van sün, bagoly, banka, hogy összeszedje. Remélem rovaroknál is beáll majd az egyensúly
Világbéke
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3263 üzenetére
Köszi! Elvileg a 2 éves magok is lehetnek csírázóképesek, de nem tudom a szárítás mennyire befolyásolja. Lehet, hogy az totál kinyírja őket. Elvileg egy hét alatt kicsírázhatnak meleg vizes környezetben is, de azt mondják, hogy jobb hűtőben tartani őket 2-3 hónapig, mert valami utóérés akkor megy végbe a legnagyobb eséllyel. Vizes törlőkendőt szoktak betenni melléjük egy zacsiba. Az, hogy milyen az utód gyakorlatilag lottó ezeknél a magról kelteknél, de próba cseresznye. [link]
Ja most jutott eszembe, hogy láttam tövis nélküli csipkebogyót tegnap. Vissza kell mennem gyűjteni róla vagy gyökereztetni valahogy.
Lehet, hogy csak valami illúzió, még most sem hiszem el, hogy létezik ilyen.
-
inf3rno
nagyúr
-
justmemory
senior tag
válasz
lemmy71 #3227 üzenetére
Csongrád megye déli csücske
Szóval ma a kajszikat meg is metszettem, mert a virágrügyek elindultak. Plusz van egy fánk, ami nem tudjuk még mi, de valószínűleg meggy (vadon nőtt a kertben, megmentettük, tavaly egyetlen virága volt csak), azt csak óvatosan metszettem. Alma és szilva majd hamarosan sorra kerül.
Kezelni sajnos eddig nem kezeltem őket, de muszáj lesz majd, köszi a tippeket
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3210 üzenetére
Ja a használt lutri valamennyire és a motorokhoz nem igazán értek sajna. Valahol mondjuk ezt is el kell kezdeni. Néztem az aksisokat, de itt nagyjából ki is jön a különbség:
- TERRA 12 KÉZI PERMETEZŐ: 3 bar, Hatótávolság 1,5 m
- VBS 16 LI AKKUMULÁTOROS PERMETEZŐ: 2.7 - 4.0 bar, Hatótávolság maximum 3 méter
- Permetező kézi háti Magyar D-5 18 liter 6 bár szórószerelvénnyel D5
- PS 15 E MOTOROS PERMETEZŐ: 0 - 25 bar, Hatótávolság 9-től 12 méterigMáshol olvasom, hogy nagyjából 7 méter a reális, ennél a 12 méternél, ha felfelé szórjuk, mert ezt vízszintesen értik hátszéllel gondolom.
Szóval a lényeg, hogy a régi karos háti permetező az elvileg többet tud, mint egy aksis és a mostani nyomós pumpálóshoz képest is alig lenne valami előnye. Ezekre a cseresznyékre szerintem totál alkalmatlan lehet, ha tényleg csak a nyomástól függ, már pedig nagyobb részt úgy tűnik, hogy attól. Nézelődök még, de a vége szerintem így tutira motoros lesz. Talán majd 10 év múlva lesz villanyos, ha fejlődik annyit az akkumulátor technológia...
Talán ez a Milwaukee M18, ami 8 bar-al elmenne: [link], de ilyen áron már baromi jó motorosat kapni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3206 üzenetére
Ez cseresznye a képen, olyan 50 éves legalább, még a dédapám ültette. A kajsziból is van egy régi, az alacsonyabb valamivel, de az is nagy fa. Sajnos nálunk hideg az idő, nem élnek sokáig a barackok. Van még kettő kajszi, amit olyan 5-10 éve ültettem, de már rájuk ment valami tapló szerű gomba. Max 5 évet jósolok nekik még, nem bírják a klímát állandóan meg nem szeretném permetezni őket, mert akkor ennyi erővel vehetném a boltit is. Legtöbbször csak lemosó van.
Ja hát igen a Stihl az más kategória, mint a Hecht, de sajnos árban is. Egyelőre most az akkumulátorosokat nézem, hogy azok mit tudnak, szimpibb egy lítium ionos, mint egy benzines, nem annyira zajos, nem szívom a kipufogóját és ide talán még az is elég. Ezen a telken 6 fa van, ami hasonló magasságú, van még kb 15-20 amit én ültettem, azok jóval kisebbek. Lassabban nőnek, mint kellene, de azért már a többségük terem valamit. A másik telken van még 10-15 fa kb. de tervezek oda is telepíteni még legalább 20-at, hogyha esetleg ezt eladjuk, akkor ott is legyen elég. Kézivel már szívtam eleget, nem az zavar, hogy gyúrni kell rá, hanem hogy bármennyit pumpálok, egyszerűen nincs meg az a nyomás, mint egy motorossal és az is elveszik pár perc után, ami van. Az inkább csak a krumpli permetezésére jó, nem fákra. Szerintem.
A hosszabbító jó ötlet. Szerintem simán rá lehet toldani egy permetező szárára egy hosszabb menetes csövet, ha fel tudja nyomni addig a motor a vizet. Kell rá valami fogantyú, aztán lehet akár 5 méteres is.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3201 üzenetére
Nálunk ilyenek a legnagyobb fák (olyan 10-15 méter magas lehet), kézivel ez tök esélytelen volt:
Szerinted erre mi lenne elég? Gondolom a bar értéket kell nézni. Még van olyan kérdésem, hogyha lakott területen permetezek, akkor azt be kell jelentenem, vagy szóljak a szomszédnak, hogy most ne jöjjenek ki vagy ilyesmi? Igazából csak ez a rezes lemosó lenne, komolyabb vegyszereket nem szoktam használni pont emiatt. -
Zolabol
tag
válasz
lemmy71 #3179 üzenetére
Köszi a választ.
Igen az már nem kis mennyiség, legalábbis számomra. Ráadásul tőlem 30km-re található, szóval bele kell kalkulálnom az utazgatásokat is.
Átnézek, és megkérdezem tőle.
Még néztem egy típust, Oleo mac MB800. igaz egy egy más kategória...Közben kaptam információt, hogy előzőleg hogy permetezték őket, sajnos az idős bácsival már nem volt lehetőségem beszélni
Csak a jegyzeteket láttam.
Rövid léptekben megyek, javítsatok ha nem jó.
1. Március -Ahogy írtad- metszés+lemosó permetezés. olajos rézkén vagy vegasol eres.
A jegyzetében Miltox speciál és Chorus volt. Miltox helyett menne az általad javasolt. Viszont a Chorust a lemosóba keverte volna? Egyáltalán érdemes?2. Április- Score 250 EC , chorus + mospilan. A Score-t almára és barackra permetezhette?
Chorus+mospilant pedig a szilvára?Másik kérdés, hogy a vegyszer mennyiségét hogy kalkuláljam? Gondolok itt arra, hogy a 100-120 fára 200-300 liter permetlé, vagy ezt így elég nehéz megsaccolni? Átlag 3 méteres fák vannak.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3160 üzenetére
Milyen lombhullató bokrokat használsz?
Nálunk nagyon száraz a telek egyik része, és a fákon kívül alig marad meg valami. Azok is lassan nőnek amíg nem jutnak elég mélyre a vízhez. Pl tavaly a szilva egy év alatt duplázta meg a magasságát. Annyira nem hatalmas probléma, mert időm van, csak hát na. A bokroknak esélyük sem nagyon van. Az ellenállóbbak maradnak csak meg, vagy azok, amik nyáron árnyékban vannak. Sajnos nem tudok minden nap odamenni öntözni, csak kb. heti egyszer, és igazából mindegy, hogy ősszel vagy tavasszal ültetem a bokrokat, az első nyár elviszi őket. Próbálkoztam már kivivel, málnával, mogyoróval, szőlővel, de emiatt nem volt túl sok sikerem. A szőlő fele megmaradt és egy kis málna. Van még jósta, az valahogy túlél, de alig nőtt valamit, pedig már 5+ éve ültettem és tavaly úgy néztem, hogy valami élősködő azt is tönkre tette. Máshol ennyi idő alatt benőtte volna már az egész kertet. :S Közben utána gondoltam, és ahol kipusztult a sövénytuja, az is olyan részen van, ahol nincs árnyékban. Egyedül ott maradt meg, ahol a ház vagy a diófa árnyékolja. Az orgona bezzeg túlél, hogy rohadna meg, azt kiirtani sem lehet. Ez van, jó lenne valami, ami bírja a szárazságot és még terem is, de gondolom ilyen bokor nem létezik. :S Hosszú távon valamit talán segítenek majd a fák, ha megnőttek és elkezdenek rendesen párologtatni.
-
gzbotii
nagyúr
válasz
lemmy71 #3148 üzenetére
Egész szép az a fal. Nekem is ilyen kellen a telek végébe, ahol az út lesz
Így a képet elnézve, lehet nekem is a 4m magas kell inkább majd.
Éves szinten mennyit nőnek ezek, optimális esetben? Évi 3 permetezés még belefér, ha ennyire szépek lesznek cserébe.Akkor nem annyira problémás, ha ezt az odafigyelést megkapja, jó eséllyel egészséges lesz, vagy úgy is benne van a pakliban, hogy gomba/lisztharmat/etc miatt kipuszul pár?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3147 üzenetére
Én most úgy csinálom a régi almáknál, hogy meghagyok egy alulról - de még az oltás felettről - kijövő hajtást, aztán a végén lecsapom az egész régi törzset és csak az új hajtás marad meg új törzsnek. Sokkal jobban teremnek a fiatal ágak, mint az 50 évesek. Az egyiken már megcsináltam olyan 10 éve, jövőre talán már megerősödik annyira a másikon a hajtás, hogy azon is meg tudom majd. Nagy jövője így sincsen, mert már odvas a földhöz közeli része, de kivágni nem akarom, amíg még terem.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3036 üzenetére
Ez a bajom, hogy nagyon nehezen kezelhető az alatta lévő rész, mert eper van végig, és azt nem akarom tönkrecseszni. :S Most olvastam, hogy hálót szoktak kiteríteni, amikor kirajzanak ezek az imágók. Lehet, hogy ahhoz folyamodok majd. Az talán az epret sem nyírja ki. Amúgy baromi nagy fák, legalább 50 évesek. Régebben olyan 50% volt a fertőzöttsége, most viszont már közelítjük a 100%-ot, úgyhogy muszáj tenni vele valamit.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
lemmy71 #3003 üzenetére
Persze, a kertészetekben meg annyit sem mondanak, hogy öntözni kellene. Szomszédom is láttam, hogy ültetett gyümölcsfákat, aztán 20-ból talán ha 3 megmaradt, mert nem öntözte. Pedig ő megtehetné, mert tényleg csak annyi neki, hogy kiáll a slaggal a kert végébe. A kertészeteknek ez baromi jó üzlet.
-
justmemory
senior tag
válasz
lemmy71 #2990 üzenetére
Az oltásról nagyapám tudott sokat, rengeteg csodaszép rózsa volt a nyaralón; de sajnos már őt sem tudom megkérdezni, nagymamám meg nem volt benne annyira, hogy tudja.
Lehet érdemes kipróbálni amit Chaser írt; elvileg szőlőt is lehet így szaporítani. Viszont a rózsán szerintem csak a fiatal vesszők elég hajléjonyak ehhez.
-
justmemory
senior tag
válasz
lemmy71 #2970 üzenetére
Szia,
megkérdeztem nagymamámat, mert nagypapám testvére volt ebben profi; szóval azt mondta, hogy augusztusban kell levágni olyan 5 szem hosszú ágat, ami fejjel lefelé cserépbe kell rakni 3 szem mélységben, majd mehet rá a befőttes üveg (vagy műanyag flakon). Tavaszig így kell álljon, elvileg kihajt. Nedvesen kell tartani nyilván; azt sajnos nem tudom, hogy esetleg valamilyen táp kell-e hozzá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Corsair TC100 RELAXED gamer szék jóformán új
- Duotts C29 elektromos kerékpár
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- BMW E39 - 540i V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged