- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Egy ponton visszaléphet a Z Fold8
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Android szakmai topik
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Túlságosan bezár - elgondolkodtam - ez is érdekes, pld ha befogom a füleimet, amolyan klausztrofóbiás érzés(de nem vagyok az).
A békákat amúgy zártban is hallom, pld a zenék közötti szünetben, nyitottban meg lehet hogy zene alatt is ? - zárt ablak, lehúzott redőnyön is itt van a kuruttyolás. -
energomatt
őstag
A Hifi magazin létrehozója egy humán beállítottságú újságíró volt, aki sosem állította magáról azt, hogy szakember. Aki elolvasta ezeket a magazinokat, az megérthette, hogy a hifi zenehallgatás minőségének megítélése magasabb szinten, már nem szakmai kérdés és ennek a témakörnek nincsenek úgymond szakemberei. Egy audiophil hifi zenehallgató számára pejoratív jelentéssel bír az a kijelentés, hogy "szakember vagyok". Ha valaki ezt vitatja, megteheti, de akkor az egy alacsonyabb szintre húzza le a vitát.
-
-Skylake-
addikt
nem érted.
"ott már a valós paraméterekből látod, hogy kilókkal könnyebb mint a másik."
Én épp arról beszélek (eddig is erről beszéltem), hogy egy nagyon luxi bicónál NEM KELL megnézned, hogy hány kiló. Nem kell megnézned, hogy milyen váltó van rajta. Nem kell megnézned, hogy milyen fék van rajta. Mert mindenből az egyik elérhető legjobb lesz rajta, ez indokolja, hogy iszonyat drága.
Ugyan ezen a vonalon, egy 5ezer dolláros fejesnél nem kell megnézned, hogy milyen anyagból van, nem kell megnézned, hogy milyen a membrán , nem kell meghallgatnod, hogy milyen a hangja , mert ahogy a bicó is, ez is minden pontján a legteteje lesz. -
S e t h
nagyúr
10-15 ezer forintos fejhallgatókat használt eddig és véleményem szerint mindegyik esetben a kábel adta meg magát.
Sistergés, kapcsolat szakadozás játék közben. Haver mondta készüljek rá, de engem is meglepett. Most vagy veszek egy talicska olcsót, hogy mindig legyen kéznél, vagy vmi jobb minőségű vezetékkel ellátottat, amit nem tud szétugrálni.
Sajnos vezetékmentes megoldásra nem találtam megoldást( köszi Microsoft) xboxhoz.Esetleg olyan, aminek cserélhető a vezetéke?
-
-Skylake-
addikt
Persze , csak azt 100ból 100ember ugyan úgy fogja értékelni. Akár marikát akár pistát állítod be dragrace-n egy lambo aventadorral majd utána egy traktorral , mindketten érezni fogják , hogy talán nem a 0-100 a traktor erőssége. Ahogy eszébe nem jutna egyikuknek sem felszántani a búzamezőt egy aventadorral. Ez a lényeg, hogy van aki egy másik 500k-s fülest hall sokkal jobbnak mint Ő a 800s-t. Szerinted olyan is van aki megkapaszkodik amikor lepadlózod a kombájnt ?
-
niof
veterán
Persze, tisztában vagyok vele, ha az ember várja a csodát, akkor az nagyobb eséllyel is fog bekövetkezni, ilyen esetben. Mint írtam, egyszerűen akartam egy ilyen erősítőt, csodát nem vártam, de az tény, hogy nagyon kíváncsi voltam rá. Aztán megérkezett, bekötöttem, végre rendes XLR kábellel, nem RCA-val (ugye a Magni-t csak így lehetett etetni a Spartan-ról...). Felraktam a fejhallgatót, és az első szám, amit meghallgattam Róisín Murphy - Overpowered-je volt, és az 30mp alatt világos volt, hogy jobban tetszik ez a hang, mint amit a Magni adott vissza.
-
4C
csendes tag
Ezen én is gondolkodtam, hogy ez vajon tényleges hallás-e, vagy érzékelés. Mindegy, mindenesetre örülök, hogy nem kattogás jön belőle 15Hz-től lefelé.
Amúgy egy Behringer UM2 Euphoria külső hangkártya van most a gépemen, ami nem nagy szám, könnyen elképzelhető, hogy az csapja le a magasabb tartományokat.
-
bkercso
nagyúr
Bár ezt én sem értem, mert elég sok open bafle hang
dobozlapvan ami kiad 50Hz-et. (de lehet itt félreértem ki mit akart mondani)
Nem értetted, amit nem mondtam ki.Van open baffle, de azért ott is van egy kicsi hangfal, és nagy emelés teljesítményben a mélyek felé. És ami fontosabb: erre a felhasználásra nem minden hangszóró alkalmas, mert nem mindegyiknek elég nagy a mechanikus csillapítása (lengéssel szembeni ellenállása). Ha iulyet járatsz 100Hz-en magában - és nagy eséllyel igen, mert a legtöbb mai mélyhangszóró ilyen - akkor az magasabb hangú rezonanciákat is kelt. És ezek hangosabbak lesznek a 100Hz-es alaphangnál, mert akusztikai rövidzárjukat a membrán maga is korlátozza, mivel kisebb a hullámhosszuk.
Darnya művészete ne tévesszen meg, nem hinném, hogy ne értené.
Bár a mozgásból nem mind lesz hang, ebben igaza van. Minél kisebb az amplitúdó (azaz minél nagyobb a hangot sugárzó felület), annál jobb a hangkeltés hatásfoka. Ezért építünk tölcséreket! Nem igaz, mert én ezért egyelőre nem építek. -
sNk77
aktív tag
Nem akarom megmondani, csak amikor láttam, hogy 70mw 32 ohm (?) és 4xx a fejes, hát, hogy is mondjam. Gondoltam jön valaki tapasztaltabb aki mondja, hogy nem, nem lesz elég. Én meg csak gondolom, hogy nem elég, egyszerűen nem lehet elég, nem akarok okoskodni, ki vagyok én itt. Ha élvezi akkor elég és kész, ez a lényeg végülis.
Én csak jót akarok, a többiek is szerintem és nem az irigység szól belőlem, hogy neki nem lehet jó M6-tal, lehetne sokkal jobb is, de mindenki a saját bőrén vagy nem.
Én amikor megvásároltam a gusztit úgy voltam vele, hogy ez lesz az utolsó vásárlás és hagyom ezt a hobbit ha nem lesz meg ezzel se a "wow" érzés. Azért a Liquid Spark papíron nem olyan gyenge, de szavakban nem tudom megfogalmazni a különbséget a guszti javára. Az igaz, hogy csak két nehezen hajtható fejesem van, és nem kis különbségek vannak.
-
Igazából nem is neked szólt; értem mit írtál.
Csak a sok milliwatt, energia, kimenő és bemenő ellenállás, grafikonháború vonalat akartam kicsit életszagúbbá tenni. Písz.ja, dupla-tripla off: Olcsó autót nem azért veszünk, mert "jó", hanem mert olcsó. Aztán áráért lehet akár jó is, legalább ár/érték arányban. És ez mindenre igaz a világon - nem szarozom le a Suzukit. A francia autókat szarozom le
-
törölt tag
Azért te sem gondolod komolyan, hogy egy M6-os egy normálisabb fejest kiszolgál?
Felesleges volt az egész vita, SirRasor fórumtárson kívül senki nem gondolja így szerintem.
Ő meg azt akarja hallani amit hisz, hinni akar és a mellett áll ki.
M6 inkább fülhallgatókhoz való fejhallgatókhoz pedig az M9. -
Sinesol
veterán
Akkor nincs ötletem, hogy honnan jönnek ki a számok.
Ba cy lus : Amugy kb. egyszerűbb lett volna tv-s példával magyarázni a HDR-t, ott is az van, ha nincs elég fényerő, akkor nincs látható HDR.
Fejes se tudja megjeleniteni a nagy dinamikatartományt ha nem kellő energia, azt meg erősen befolyásolja az erősítő.
Mondjuk nincs miért aggódni, "szerencsére" a tömörített, loudnesses zenék elhozták a megoldást. -
Sinesol
veterán
Nincs semmi furcsa szerintem a számokban.
Az a 93dB/1mW csak az összehasonlíthatóság miatt van, hogy láthasd egymáshoz hogy viszonyulnak hatékonyságban a referenciaként használt teljesítményszinten.
Viszont maga a decibel nem lineáris, hanem logaritmikus mértékegység, szóval elég jelentősen el tud térni az energiaigény pár db-el nagyobb hangerőnél is. -
SirRasor
addikt
Az csak az én számolgatásom, mind1, talán hibás is. A lényeg, hogy szerintem elbírja. A kolléga meg jól mondta: ha nem jön be, majd eladom aprón.
Meg is rendeltem a Drop-os Hifiman HE4XX-etVégigolvastam az ottani topic nagy részét és többen meg tudták hajtani tabletről, telefonról, úgyhogy nem aggódom. Ha más nem, majd használom a számítógép mellett, ha tényleg olyan lenyűgöző a hangja.
Ja amit még írtak, hogy baromi jól skálázódik felfelé a hangja, ahogy egyre komolyabb erősítőkre kapcsolják rá, azaz telefonról is *jól* szól! Egy telefon árába kerülő DAP meg csak elboldogul vele naAddig meg...mi van itt kéznél: Superlux HD681F. A helyzet az, hogy szerintem baromi szép a közepe, a teteje meg sok. Basszus kb. nemlétezik
De találtam hozzá egy MOD-ot, ami lényegében driver szinten 12db-vel emeltet 50hz-nél rajta és az a helyzet, hogy ezzel a moddal baromi jól szól. Mármint élvezhető. Nyilván, ha odafigyelek, akkor hiányoznak részletek, amiket a FiiO FH1-el hallok, a tér kicsi, textúrák nem léteznek, de mégis lehet élvezni úgy egy az egyben. Egy másik MOD-ot majd holnap kipróbálok, az a papírdarab az F-ben is ott van
, attól lesz szélesebb tér, de még elviselhetetlenebb magas, amire majd egy harmadik, zsebkendős MOD a megoldás
Csak hogy ne unatkozzak, amíg ideér a Hifiman...
-
-Skylake-
addikt
Vagy itt, vagy a dac topikban, nem emlekszem, kb 3-4 hete, talan pont bacylus(is) allt bele, hogy siman el lehet kolteni egy fules aranak a sokszorasat dacampra. Ami igaz is amugy, csak ne egy k712p legyen a kiindulasi alapunk ami egy ~60k-s fules (es nem rossz amugy, nekem is van egy, csak az eletbe eszembe nem jutna tobb szazezres elektronikat ala rakni, mert ez kvazi egy belepo fules)
-
törölt tag
Nézd, akkor volt itt egy társaság (ami nem tudom, mennyire fedi le jól a nagy átlagot), akik nagy része akkoriban kezdte a minőségibb fejhallgatózást. Mikor az ember elkezdi a hifizést, általában a lenyűgözőbb hangúra esik a választása. A karaktert jórészt a fejhallgató adta akkor is, így van ez ma is. Általában el kell telnie némi időnek, míg az ember ízlése a semlegesebb, "unalmasabb", kevésbé magamutogató cuccok felé irányul. Nyilván egy ilyen topik közösségnek van húzóhatása is az újakra. Főleg, ha van több karizmatikus figura is, és akkor ez jellemzőbb volt.
Akkoriban tényleg nagyon népszerűek voltak itt a Beyerek. De hogy a változás a korábbi állapotokhoz képest nem a forrásra vezethető vissza, hanem sokkal inkább az egyéni ízlések alakulására, illetve a régiek "el-elpárolgására", abban biztos vagyok, én ugyanis olvastam a topikot már 2011-ben is, a szúrós beyeres magas akkor is állandó téma volt, nem állja meg a helyét, hogy akkor ez nem tűnt fel az embereknek, mert a forrás elfedte. Valaki tudott vele együtt élni, valaki meg nem. Akkor többen voltak itt olyanok (a mostanihoz képest) a hozzászólók között, akik igen, ennyi az egész. -
vodkaboy22
addikt
Pedig, ha ismernéd kicsit a DAC-ok lelki világát tudnád, hogy a legjobban pont az USB-s rész fejlődőtt.
Minden más 10+ éves technológia rajtuk. Nem is beszélve amikor egy "kafa új jó DAC" analog kimenete pár csenevés NE5534...Szerintem minden ami itt ebben a topikban van termék, réteg termék. Tudod mi nem réteg termék? A cipőfűző...
Ez a DAC/AMP/ hifi fejes világ annyira szubkultúra, mint a rally kocsik világa...Az, hogy ezen a csoporton belül is van mainstreamebb oldal az azért van, mert van olcsóbb meg drágább és jó nagy túróskiflibien mernék fogadni, hogy az <50k-nál olcsóbb a mainstreamebb minden más mégjobban szubkultúra...
Ettől független ne legyünk szemellenzősek. Nyílván 15-20 olcsóra jut 1 drága ajánlás a topikban. Ez nem jelenti azt, hogy valami kihallt sőőőt tovább megyek érdemes a topikon túl is gondolkodni. No már most
-
vodkaboy22
addikt
Hifi viszonlyag független volt sokáig a PC-től. A DAC/amp fejes világ nem. Sőt jobban hatott rá a PC-s világ mint bármi más.
Ennek a következménye volt, hogy a DAC-ok egyre jobban mellőzték az SPDIF-et és más hasonló digit bementeket (még a firewire-t is) és kezdtek USB - felé átállni. Na most mivel az USB is elég gyorsan fejlődőtt 1.1- 2 . - 3. - 3.1 , így a DAC-ok is. Nem is oly rég nem volt nagyon más USB- I2S konverter mint a jó őreg PCM 2704 ami 16bit/44.1-48kHz volt csak.
Néz meg egy "kis MYTEK96-ot. Bátran köröket ver a legtöbb mostani kis játékosra 100k-ig. Más kérdés, hogy nincs USB bemenet, így háttérbe szorult. Mindazonáltal annyira jó hangja van, hogy egy értelmes usb/spdif vagy aes/ebu konverterrel bátran merem ajánlani mindenkinek ma is.
De ha már 10 éves. Visszanéztem már 10 éve volt HRT music streamer. Anno 40-50k volt a 2-es újonnan, ha jól emlékszem. Azt is bátran ajánlom és szerintem máig tudja a legtőbb hasonló árú dac szintjét. Utána lehet járni az újabb verzióknak. Szerintem most is jó ár/értékkel bírnak. (Bár nem tudom hol van most az áruk.
Ja és még 1 pofon az elméletednek csak sluszzpoénként. Az összes valódi csöves fejeserősítő 30-40 év plusszos mégis ma is ajánljuk és építjük őket, több cég is, nem csak DIY-erek.
-
Beri
addikt
A max impedanciát úgy értettem, hogy olyan maximális ellenállás, amivel még úgy bír el, hogy nem szalad bele valami korlátba (gyanítom, nem csak a teljesítmény korlátos felülről, hanem a fesz és az áramerősség is). Ahogy néztem, a gyártók is valahogy így értelmezik ezt, ha megadnak ilyen adatot.
Ez az egy volt a telefonoknál egyébként mennyire általános? Guglizgattam, hogy egyik-másik típusból mennyi delej jön ki, de valahogy sehol sem találtam ilyen adatokat, pláne nem a gyártó oldalán.
-
jippa
aktív tag
nyári szabadságon vagyok, úgyhogy
nem mintha az örök vita a komponensek jelentőségéről olyan nagyon lázba tudna már hozni, mégis, az a helyzet, hogy sok száz, meg ezer óra hallgatás után az itthon lévő Master 11 Singularity és a 20eHUF értékű ebayes douk dac/amp között semmilyen olyan különbséget nem találok, amire másnap megint rá tudnám mondani, hogy bizony-bizony, tényleg ott van az a különbség és a sok, az tényleg jobb is, mint a 20
pedig igény volna rá, mert az ember gyarló, és ilyenkor nagyon keresi az önigazolásra lehetőséget adó nüanszuokat
jippa
-
törölt tag
A karaktert tényleg nagyrészt a fejhallgató határozza meg, viszont gyenge DAC-ról, erősítőről csak félkarú óriás, hiányoznak azok a finomságok, ami miatt jó zenét hallgatni.
Hogy melyik a jobb eset: erős fejhallgató, gyenge erősítő/DAC, vagy fordítva? Technikailag szerintem többet ad előbbi, zeneileg/hallgathatóságban viszont utóbbi, én eddig inkább így tapasztaltam. -
s4tch
veterán
https://mobilarena.hu/tema/nagy_fejhallgatos_topik_kerdezes_elott_olvasd_el_a/hsz_78393-78393.html
Fejhallgatóról ír a fejhallgató topikban. Szerintem joggal feltételezem, hogy fejhallgatót keres.Inkább ajánlj neki valamit te is.
(#78413) Beri: melyik fórumtársról beszélsz?
-
s4tch
veterán
100 rongyot hogy költenél el a kolléga igényeinek megfelelően?
Én megvenném ezt a dacot, és elindulnék vele hallgatózni. Lehet, hogy Yamaha MT7 lenne belőle, de az is lehet, hogy valamelyik nyitott Beyer.
(#78399) Milán13: elsőként témaösszefoglalókat nézd meg, itt és a dac/amp topikban is.
-
margithid
veterán
AD700X, elnézést.
Igen, rendkivül kevés benne a mély, de ezt tudtam is, viszont a hangjával se voltam annyira megelégedve.
Mondjuk alapvetően eladtam volna igy is úgy is, de valahogy többet vártam tőle. Hogy mit azt nem tudtam, de nem volt meg a wow érzés
Amit nem lehet tőle elvenni, az az, hogy nagyon kényelmes! -
alphamooncam
őstag
A megoldás a referencia hangerőre a Fletcher-Munson görbékben van.
Konyhanyelven a különböző frekvenciákat nem azonosan hangosnak halljuk annak ellenére, hogy azonos hangnyomást produkáltunk minden frekvencián.
[Oktató anyagok, Brukner Viktor hangmérnök tollából]
Egy részlet a cikkből - érdemes elolvasni:
"Mi a helyzet a fejhallgatókkal?
Nos, a fejhallgatókat még műszerekkel is elég nehéz bekalibrálni, mi viszont egy egyszerű megoldással ezt is megtehetjük. A bekalibrált monitoraink hangerejéhez állítjuk a fejhallgatónk hangerejét is! Vagyis egy adott zenét felváltva hallgatva a hangszórókon és a fejhallgatón, a fejhallgató hangerejét addig állítjuk amíg azonos hangerővel nem halljuk a zenét. Ilyen egyszerű!"
fehér_ember :
Köszi a cikket, elolvastam !
Ebből is látszik, hogy miért nem elég egy kalibrált mikrofon a méréshez, mennyire fontos, hogy a speckó "fejben" a mikrofon pontosan hol helyezkedjen el a fejhallgatóhoz képest, és ha helyes a fordítás akkor talán öt-öt mm.-es mozgatással kell többször mérni, a szögekről, meg egyebekről nem is beszélve.
Azt hiszem otthoni körülmények között kizárhatjuk az ilyen fajta méréseket, de egy megközelítő referenciaszintet a fenti linkelt cikk alapján akár otthoni körülmények között is be lehet állítani.
-
kromatika
veterán
Nagyon köszönöm a részletes választ.Még egy utolsó kérdés tisztelt szakukhoz.
Beyerdynamic DTX 910 ről igen jókat irnak,főleg ár kategóriában.Gondolom az is nyiltabb mint a 40x.Csak azt néztem hogy ugye 120oMH.Írtátok hogy van olyan eset is amikor hiába sok az oMH,de könnyen hajható.Kvázi egy mobilról is. A DTX 910 is ilyen?
-
Elolvastam
De az ajánlottaknál nem mindnél volt az izoláció, ami egy igen fontos szempont, így bátorkodtam kérdezni
(#56657) pulutodurumo, (#56658) Spíler, (#56659) Bodz : szuper lesz neki a Pio, köszi
A HD2000-et ismerem, elég picik a párnák, kétesélyes, hogy nem nyomná-e a fülét.
-
Tulku
veterán
Sohasem mondtam, hogy az jó...de a jelen technika - úgy tudom - a masteren található sávok összevágását végzi ilyedténképp....persze egy "tökéletes" 2-3 mikrofonos felvétel lenne az igazi (sokak szerint az is megvalósíthatlan, mert sérül mindig valami) de mi van ha 10 féle hangszert, 10 hangsávon vesznek fel és a hangmérnöknek egybe kell gyúrnia...
..a kérdés itt az, hogy egy ily módon összehozott felvételt egy félrehordó készülék miatt minek torzítani, a másik irányba hordatni...ezt nem értem és megértek minden költségcsökkentésre irányuló kezdeményezést!
Szó sincs róla, hogy köpködjek bárkire, nem az én asztalom, természetesen azt hallgatja és úgy, ahogy jól esik...
-
Speeedfire
félisten
Ez benne van a pakliban.
De legalább te már meghallgattál jó pár alternatívát. Én még nem, sajnos. De időben remélem megismerem ezt az árszegmenst és találok egy utódot a CAL!-nak.
Igazából a CAL!-as sincs bajon, csak jó lenne egy szintet ugrani, ha kész lesz a dac+amp, mert akkor meg lehet, hogy a CAL! lesz kevés. -
Speeedfire
félisten
Én most a fejes talit várom, de nem akarok meghallgatni n db fejest, mikor n-x db is elég lenne az igényeimnek.
Jövő héten tervezek elmenni a fejhallgató plázába is, de ott sincs időm/kedvem mind végighallgatni. Jelenleg az m50x felé húzok, tele vannak a fórumok vele, hogy mennyire jó. Itt is elég jókat írtak róla. De érdekességképpen meghallgatném a Q701-et is, mert amazonon elég olcsón van most. Illetve itt a fórumon nagyon fröcsög a D770 is, arra is kíváncsi vagyok. -
Speeedfire
félisten
Pedig érdemes lenne szerintem összeszedni őket.
kammerer: Szerintem meg pont, hogy itt lenne érdemes. Mivel már nem kicsi összeg (szerintem) és jó lenne több véleményt hallani róluk.
pl amiket kinéztem jó lenne leírást kapni róluk, hogy melyik mire ajánlott és miért
Úgy kell összekaparni az infókat.-Beyerdynamic DT 770 pro
-Beyerdynamic DT 880 pro-Grado SR80i
-Audio-Technica ATH-M50x-AKG K 550mkII
-ATH M40X
-akg q701 -
yesman
csendes tag
Én is úgy kezeltem a dolgot, hogy nem hittem az egy órás kézrátevéses csodában. De a hallgatott zenékben biztosan nincsenek benne azok a frekvenciák, mint a "zajokban". Sokat megnéztem és ez legalább egy összeválogatott egy óra.Nem váltja meg a világot, de nekem hasznos volt.
A szöveg időnként valóban kissé teleshopos, belátom.
Az mindenesetre nekem nem ezotéria, hogy járatni kell a fejhallgatókat. Hallottam, hogy javul a hangja.
Az megint túlzás, hogy egyfolytában 48 órát menjen. Az egy bejáratós autónak is inkább ártalmas, mint hasznos dolog. -
vodkaboy22
addikt
1Vrms az 1.4Vpeek vagy 2.8Vp-p Ezt figyelembe véve ez barátok közt is a felhasználható 3.3V tápfeszhez nagyon közel van. Itt már a legtöbb analog fokozat clippingel...
Ha ez nem lenne elég akkor mondjuk 30mW-al számolva is az elméleti dinamika határ 108dB (23mW - 110dB amit számoltál szerintem nem helyes mivel 1mW>93dB akkor 10mW 103dB 20mW 106dB, 110dB az kb 50mW)
Na most a gond nem az hogy nem tudna a kütyü 108dB-t hanem az hogy ez komplett határán van a kütyünek és itt már eléggé tud torzítani illetve a dinamika határa kicsi.De tapasztalatból mondom, hogy hallgattam már AK100 Ak120 ColorflyC4 Fiio X5-el talikon LCD-2 vagy 3-mas fejhallgatót. Egyik lejátszó se volt elég az LCD-khez. Ezt mindenki aláírta aki kipróbálta. Egyszerűen 3.3V-os tápfeszből nem lehet csodákat csinálni.
-
gógyi
aktív tag
Bocs az F az R akart lenni, csak lejjebb csúszott a kezem a billentyűzeten.
(#36018) DEJVID Olvastam, csak más mást tanácsolt. Van rajta sima out is, mondjuk az van még a csatlakozók alá írva, hogy VCR meg DVR, akkor azok jók lehetnek?
-
vodkaboy22
addikt
Kicsit elbeszélünk egymás mellett.
De gondold át miért nem lehet kapumultiplexelés nélkül megoldani a 2 kimenet 3 tulajdonságát
Segítek egy normál jack fülesen a hegye és a karika az egy-egy csatorna és a test a föld. Egy balanced dupla jack csatis fejes pedig > egyik jack hegye jel + karika jel - test föld másik jack másik oldal csatorna.
Na most ha fix a kimenet kapumultiplex nélkül. Akkor egy balanced jack kimenetbe bedugva egy sima 1 jack-es fülest mit kapsz?Ez a dac chip digitálisan konfigurálható V kimenetre vagy I kimenetre. Ha V kimenetre konfigurálod akkor nem kell I/V konverzió... A DAC hangerő szabályzója nem analog. Ők leírják hogy analog hangerőszabályzás van a kütyüben mer az kell az audiofeel népnek.
Infók headfi (gyártóval interjú alapján) > gyári honlap > kickstarter.
A végső állapotú cucc képei alapján látható, hogy analog OPA van a jelútban (ezt be is ismerik).
MIvel digit szabályzós hangerő beállítás van (softverből) és leírják hogy analog hangerőszabályzásuk van ezért csak létrás hangerő IC marad. (csak stereo típus létezik, így kettő kell.) Mivel ezeket az IC-ket OPA-val kell hajtani (datasheet) és utána is buffer kell ezért is már sejthető, hogy miért van OPA.
Az hogy a kimeneti buffer és az I/V konverzió milyen diszkrét kapcsolást használ azt nem tudjuk tény. De látszik nem tanultál az egyetemen rendszer szemléletet. Mert blokkokban kell gondolkodni és felépíteni a rendszert. Egyik blokk követi a másikat. Ha analog hangerőszabályzás van digitális vezérléssel akkor kell létrásIC (nincs más megoldás). Ha nem V-re konfigurálod a dac chippet akkor kell I/V konverzió (ellenben nem). Ha 2db stereo kimeneted van és azoknak a fukncióit így úgy akarod váltani akkor kell kapumultiplexelés (Nincs más megoldás megint csak). Ha 3.3V fix tápod van és elakarod kerülni a kondi csatolást a jelútba (ezt is leírják) akkor vagy balanced meghajtást használsz vagy az unbalanced meghajtáshoz egy kvázi balanced rendszert csinálsz csak a föld pont az két táp felén csücsülő erősítő lesz. Így már látható, hogy minden esetben a fülesek/fejesek egy hídkapcsolt erősítővel működnek csak egyik esetben a híd mindkét oldala meg van hajtva (balanced) másik esetben csak tápföld felén ülnek.
Sajnos ha innen közelítjük meg akkor már 2*0.7V minuszt számolhatunk az amúgy is kevés 3.3V-ból és végül marad egy 1.9Vpeek ami 1.3Vrms ami elég kevés... Számolj utána dinamikatartományt, hogy egy 32Ohm-os 96dB/mV érzékenységű fejes mire képes így (DT770/32Ohm)
Ezek alapján ugyan a két diszkrét részt még mindig nem tudjuk de nem olyan bonyolult hogy egy mérnök ne rajzolja fel egyből a rendszerrajzot...
Leírt funkciók és kijelentések alapján elég jól lehet következtetni hogy az a cucc ami gurul az motor vagy kocsi esetleg kamion.De ez már nagyon off, úgy hogy priviben szívesen folytatom az eszmeváltást,de ide már ne írjunk.
-
vodkaboy22
addikt
Rosszul gondolod, hogy a DAC chip a lényeg... A rendszer a lényeg A chip Az analog fokozat A táplálás A digit fokozat stb stb stb EGYÜTT!
Egy jó motor (DAC chip) mit ér karosszéria, gumi stb nélkül? Ha van 4 virsli gumid egy ferrarin akkor mennyivel veszed be a kanyart W12-es motorral?Ha már van OPA az analog jelútban akkor biztos van feedback is innentől kezdve már van egy Hamis bullshit állítás. Hol többi?
Amit félre értelmeztél:
A 2 stereo kimenet (4 jel csatorna) elméletben így konfigurálható majd az eszközből:
- 2 db fülhallgató párhuzamos meghajtása (2*2 jel csatorna vagyis 2db stereo unbalanced jel)
- 1db balanced fülhallgató (4 jel 1db stereo balanced jel)
- 1db füllhalgató 1db fix jelszíntü kimenet
Na itt már érdekesség van bőven mert ezt 2db kimenetre kipakolni nem1szerű ehhez már vezérlés kell kapu multiplexelés + leírják hogy digitszabályzott analog létrás IC van hangszabályzónak. még 2 IC (Balanced jel miatt) + diszkrét I/V konverzió van a dac után. Megint egy csomó analog fokozat...A dac típusa és képességei határozzák meg az egész kütyü legtöbb tulajdonságát. Tehát ez az állításod sajnos távolról se igaz. Tény és való kell a jó motor is a ferrariba de az nem elégséges feltétel egy jó ferrarihoz.
5Ohm-os kimenet viszont tovább ront a dolgon mivel a maximális tápfesz 3.3V+ és diszkrét kimenet van (vond le a tranyók nyitási feszültségét 0.7V-ot) akkor biza biza nagyon kevés a kivehető teljesítmény a kütyüből!!! Ez még egy komoly cink infó!Vannak még infoim a kütyüről IC-k datasheetjéből és a hivatalos információkból kihámozva. A lényeg hogy sajnos itt is a marketing gépezet az erős és nem a cucc minősége lesz, mivel egyre jobban úgy látom hogy egy minőségi 320-as MP3 és egy FLAC közti különbség megmondására se lesz alkalmas (Ami valljuk be nem nagy szégyen) nem hogy 44.1-es és 192kHz-es felvétel közti különbségre
-
.DLL
veterán
A kimeneti analóg fokozat legalább olyan fontos egy készülékben, ha nem fontosabb, mint a DAC IC. Maradandó élmény volt meghallgatni az AK100-at amiben 1db sz*os kis WM8740 van (mág csak nem is 41, szóval nem a leg-leg) mégis olyan tű részletes, hogy Whattafakk?! Persze egy komoly erősítő hiányzik mögüle, de a DAC utáni analóg rész kristálytiszta. És pedig WM8740 elég sok mindenben van pl. Fiio E10 (nem K) aztán nem egy nagy szám. Ahogy a Musi 03-ra sem érdemes komoly dolgokat rádugni, mert a fejes kimenete mosoda. De külső erősítővel már más a helyzet, nagyon sokak igényét tökéletesen kielégítené.
-
assemble
addikt
Lehet hogy en ertettem felre, de szerintem majd minden amirol itt most szo volt, es amit reszleteztek a linkelt oldalakon is, a koritesrol szol, az aramkor egeszerol es fobb reszeirol, elveirol, a DAC-rol sztem alig esett szo (azon tul, hogy emlitettek a tipusat es a kepessegeit)...
-
vodkaboy22
addikt
Nem! én elmélkedek, mert foglalkoztat a téma az hogy melyik tábor felől közelítem meg a dolgot az más kérdés (magán kérdés talán). Kritikus vagyok mivel a marketing gépezet okot ad a kritikusságra.
Természetesen a következtetéseimet nem kell komolyan venni (én se veszem, csak potenciális kártyák a pakliban, az hogy néha odaírom hogy mire van nagy esély az is csak esély) mivel következtetések, találgatások. De pont azért hogy lássam hogy miért is és hogyan is kell jónak lennie egy ilyen dolognak. Én a lehetséges hibákat írom le inkább mint a marketing gépezetet erősítőm. (Azt teszik bőven elegen...)
Mindig kell ellensúly még ha a felhozott érvek végül kiderül hogy nem voltak megalapozottak, de szerintem kellenek ahhoz hogy utána ha tényleg jó valami azt mondhassuk, hogy:
Ez bizony hozza az elvárásokat!
Az hogy elénk dobnak valamit hogy na ez jóóóóó és az hogy ezt mindenki megeszi az nem jó. Mérnökként kritikusnak kell lennem és keresnem kell a hibalehetőséget, hogy tanuljunk belőle vagy hogy később tovább emeljük ezzel a dolog értékét mivel az mégse hibás!Paraméterek meg honlapjuk alapján és datasheet alapján (datasheet-et ha végén vannak a szabvány számok akkor szentírásnak is vehetők...8szigma gyártás miatt.). Kapcsolás visszafejtést meg lehet tanulni. Én is művelem munkahelyen. Kár hogy nem tanítják egyetemen.
-
-
vodkaboy22
addikt
Na ez már mindjárt szebben mutat! Bár mint mindenhol itt is van pár tervezési dolog amivel nem feltétlen lehet egyetérteni. Az analog fokozat pl. Le is írja hogy a DAC után az I/V konverziót discrete módon oldották meg, viszont az analog erősítés és kimenet bufferálást 12db OPA látja el (3db IC IC-nként 4db OPA). Ezt pl teljesen felesleges... Ráadásul az analog fokozatot egy simple rail 3.3V-os táppal oldják meg
(Nincs +- táp és nincs DC-DC) Ez azért vajmi kevés... Innentől kezdve technikailag máris nagyon szűkül a hozzá használható dolgok listája. Pl kevésbé érzékeny 16-32Ohm-os fülesek és 32- 100Ohm-os érzékeny fejesek. Planar fejes és érzéketlenebb dinamikus vagy nagyobb impedanciás ki van csukva. De még a több (3-4) BA-s és Hybrid fülesek is problémás lehet.
Technikai szemmel nézve!És lehetne még folytatni. Ne értsetek félre! Nem bántani akarom a dolgot csak (én is szoktam Kickstarterezni) nem értem a nagy kirohanást ami a dolog mögött van így sokkal kritikusabban állok szembe vele. 400 dolcsi az mégis csak 100k. 100k-ből Inkább PHA-1 vagy DX50...
(Most nézem az új PHA-1 350 dolcsi és DSD + 192k digit lejátszási idő 12 óra)
-
Ati1979
veterán
Azt nem hallottam sajnos.
Szerintem messze van a w5000 től. Miről hallgattad? Lehet, hogy a w5000 nem volt rendesen kiszolgálva.
(#32967) krx21
A tiédnél jobb szerintem a limitált 900 as.
(#32968) kammerer
Akkor talán ez a magyarázata annak, hogy neked miért "tetszik" vagy inkább jobban tetszik mint nekem.
Azért azt tegyük hozzá, hogy nekem is fontos az, hogy hogyan helyezkednek el a hangszerek a térben. De az első a szeparáció nálam.Nagyon túlárazott az on ear.
Legalábbis szerintem.
''Na de a hangdoboz eleve más, az ott indul, ahol a fejhallgató végetér''
Ez azért szerintem egy kicsit túlzás. Egy jó fejhallgatós lánc simán megközelíti egy jobbfajta hangdobozos rendszer hangzásbeli színvonalát.(pl. LCD3 , human audio sileo) Persze mindkettő más Ez igaz.
Látom erre már válaszoltál egy későbbi hozzászólásoddal.
-
vodkaboy22
addikt
Szerintem meg pont jobb a dB/mW mert kapásból ha megvesznek egy erősítőt nézik ezt az adatot (ennek gyakran lehet hinni)
1mW/250Ohm 0.1% THD
10mW/250Ohm 1%THD
max - 20mW/250Ohm 10%THD
És mellé nézik ezt a fejes papírjáról: 250Ohm 96dB/mW Tehát > 1mW mellett azzal az erősítővel nem fog torzítani és elég hangos is lesz. KIRÁLY.... De ha mondjuk olyan fejest vennének ehhez az erősítőhöz hogy 250Ohm 91dB/mW akkor kapásból jön a probléma hogy 96dB-t ezzel az erősítővel ez a fejes már nem fog tudni és már 94dB-nél is 5-10% THD lesz...Még egy érdekes ahogy mondtam dB/V-nál egy fix amplitúdóval mérnek ami 1V na most ez lehet hogy a membrán maximális tervezett kitérésének kb csak a 30% takarja csak le... Ez gond mivel a membrán nem lineáris ezért 60%-os kitéréshez már sokkal több fesz kellhet. Így ha megadnak mondjuk egy 96dB/V-ot akkor azzal még korrekt módon számolni se tudsz mivel nem tudhatod hogy most ez mekkora membrán kitérésnél volt.
-
vodkaboy22
addikt
A feszültség méréssel az a baj hogy ezt úgy csinálják hogy fognak egy szinusz mérőjelet és mérik a fejesen eső feszültséget (földfüggetlen kimenetről ergó balanced kimenetről 1 drivert mérnik.) és a mérést átlagolják.
Felvesznek kb 20 pontot a 20-20kHz-ig és ezt a 20 pontot végül megint átlagolják. Ebből lesz mondjuk 96dB/mVEzzel sok baj van és nagyon nem korrekt mérés. Gondold végig miért!
Na most mit csinálnak amikor dB/mW-ot mérnek?
Sajnos 20-10kHz-ig megint felvesznek 20 pontot... És azt átlagolják, DE
A mérést úgy végzik hogy 4 pontos mérőműszerrel mérik az erősítőből kijövő áramot és az erősítő kimenetén lévő feszültséget. Aztán a műszer minden mérési pontban 3 adatot ad meg amit átlagol:
Felvett teljesítmény kitérés 0 pont, Felvett teljesítmény kitérés +180fok, Felvett teljesítmény kitérés -180fok.
(Ugye +180fokban az erősítőn kiadott áram lesz a jó mért adat (induktivitásként való viselkedés) -180fokban pedig az erősítőn kiadott feszültség lesz a jó adat (kapacitásként való viselkedés).) És ezt a három kitérésben mért értéket átlagolják (Nem pedig időre átlagolnak!!!)
Remélem érthető!Ja és még egy apró baki sajnos dB/mV-nél nem veszik figyelembe hogy amplitúdó függő is az érzékenység!, míg dB/mW-nál ugye a tervezett maximális két kitérési végállapotban mérnek!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bemutató Beyerdynamic DT880 Bass Mod
- Hír Eszement zajszűrő koncepció a Panasonictól
- Hír Üvegborítású high-end fejhallgató a Sennheisertől
- Hír Hamarosan érkezik a kézzel készített high-end fejhallgató Japánból
- Hír Abszolút prémium high end fejhallgatót villantott a Grado
- Blogbejegyzés Gyémántokkal "kipitykézett" Focal fejhallgató 30 millióért
- Hír Korrektnek tűnő fejhallgatóval jelentkezik az Onkyo
- Hír Fa fejhallgatóval próbálkozik a JVC
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Villanyszerelés
- BestBuy topik
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen autót vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Goddess of Victory: Nikke
- Lassan tálalható a hardverpecsenye
- További aktív témák...
- Apple iPad Pro 11" (3rd Gen) Profi teljesítmény, elegáns külsővel!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy S24 Ultra / Kártyafüggetlen / 12/1024GB
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest