- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- Ismét a Honoré a legvékonyabb hajlítható
- iOS alkalmazások
- Porba hullhat a Pixel 10 Pro Fold
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
FireKeeper
nagyúr
az utolsó bekezdésemben ezt ugyan nem írtam, de az FM2(+) lapokra gondoltam. nincsen csilivili 16+24 fázis, meg 8 PCI-e foglalat, de ha kicsit leszállunk a fellegekből, látni teljesen korrekt lapokat, amik az extrém tuningot leszámítva bármire jók. a két platformot/foglalatot eszem ágában sincs most összehasonlítgatnom, mert ugye FM2+-ba még jön cucc.
jah de, írtam, a lapokról beszéltem.
-
leviske
veterán
Azért ez szerintem nem teljesen így működik. Egyébként lehet, hogy félreértelek, de a Piledriver nem a Trinity sajátja volt. A Komodo volt a nagytesó, ami vagy FM2 foglalatba érkezett volna a Trinity-vel együtt, vagy kapott volna egy FMx felépítésű sajátot. Vagyis én erre emlékszem. Rémlik egy lehetséges 4csatornás memvezérlő, de ezt csak egy-két embertől olvastam.
(#13106) Oliverda: A lényeg, hogy nem az AM3 foglalat volt tervben és ez meg is látszott.
-
FireKeeper
nagyúr
felejtsük már el az AM3-at. igazából már a Vishera is csak egy utolsó utáni gesztus volt az AMD részéről, hogy ne csak egy generációt szolgáljon ki a foglalat, mint az FM1 tette (már ha nem számítjuk az AM3+ visszafelé kompatibilitását).
régi, sokat eszik, elavult, randa, felejtsük el. vannak itt szuper kis FM2 és FM2+ lapok, amik gyakorlatilag egy-két, erre hokizó ember kivételével mindenki igényeit kielégítik.
-
Fiery
veterán
"Amúgy a Jaguar magok (8) azért annyira nem erősek, nem? Desktop Kaveri 4 magja simán nagyobb teljesítményt fog adni, más kérdés hogy bizonyára nagyobb fogyasztás is fog járni e bónusz mellé."
Nehez direktben egymashoz hasonlitani a Jaguar es a Piledriver/Steamroller (Trinity/Richland, Kaveri) magokat, foleg az utobbiak modulos felepitese miatt. De ha mindenkepp egymashoz hasonlitod oket, mondjuk core-for-core, clock-for-clock alapon, akkor eleg sz*rul jon ki a Piledriver/Steamroller
A Jaguar ugyanis egy jobb, hatekonyabb, gyorsabb architektura osszessegeben, es ha megfeleloen fel tudjak skalazni orajelben, akkor siman az lehet a jovoje az AMD mainstream desktop/mobil platformjanak is. A Kaverit (a CPU-reszt) elnezve, en amondo vagyok, a Carrizo lehet az utolso a Family 15h (Bulldozer, Piledriver, Steamroller, Excavator) vonalon, es utana a kovetkezo mainstream APU mar inkabb a Family 16h (Jaguar) architekturara epitkezhet. Hasonloan, mint amikor a Pentium M-bol lett vegul a Core 2 (Conroe) az Intelnel, a P4 vonalat pedig kukaztak. De ez csak egy sejtes a reszemrol.
"szerinted mégis hány év telik el mire ez kökemény reality nem lesz, gondolva főként a globális elterjedés és a szoftverprogramozók felnövéséhez a feladathoz?"
Ha atall az AMD minden vonalon a Jaguarra, akkor 4 Jaguar mag teljesen jo lehet egy eros iGPU mellé. A 2 magot / 1 modult a jelenlegi architektura eseten ertettem, Jaguarbol "elfer" 4 mag is.
-
FireKeeper
nagyúr
nyilván rajtam enyhe-piros szemüveg van, de szerintem a sajtó telehányása, vagy a gyártók kínálatának manipulálása (laptopok, OEM gépek) közül az utóbbi a gusztustalanabb. nyilván kezd irritáló lenni ez a PR-os dolog is, de ezt könnyebb ignorálni, mint az igazságtalan termékkínálatot.
nem szeretnék flame-et generálni, ha valaki úgy látja ez mégis sikerült, töröltesse modikkal, meg amúgy is ír ide egy-pár házigazda
-
Fiery
veterán
Onmagaban az a limitacio, hogy mostantol csatornankent csak 1 modul hasznalhato, nem igazan jelentos manapsag. A legtobben amugy sem hasznalnak csatornankent 1-nel tobb modult, raadasul az eladott PC-k tulnyomo tobbsegeben amugy is csak 2 DIMM slot van (a legtobb konfigban 2 SO-DIMM).
"ti ugyanazok a Fiery-k vagytok?"
Csak egy Fiery van
-
Fiery
veterán
A DDR4 azon formaja, amit jovore az Intel a Broadwellel es a Haswell-E-vel bevezet, nem lesz radikalisan mas, mint most a DIMM DDR3. Kicsit alacsonyabb feszultseg, kicsit magasabb orajelek, azonos szervezes (1 vagy 2 db 64 bites csatorna), nagyjabol hasonloan, mint a DDR2 --> DDR3 atallasnal. A GDDR5 azert jott volna jol, mert azzal lehetett volna savszelessegben is ugrani egy kellemeset, nem csak inkrementalisan emelni kicsit a savszelessegen.
A DDR4-nel is ugyanazok a szabalyok lesznek, mint a DDR3-nal: 1 modullal 64 bit, 2 modullal (dual-channel) 128 bit, "business as usual". A DDR4 jol fog jonni pl. a tabletekhez es konnyu notebookokhoz, mert tobb lepcsot kinal az uzem feszultsegbol, eleve ugy terveztek mar, hogy mindenkinek legyen egy kellemes opcio. Lesz nagyon alacsony feszultsegu varians tabletekbe, alacsony feszultsegu notebookokba (es mikroszerverekbe), es normal feszultsegu desktopra (es szerverekbe).
A 2 APU generacionyi tavlat pedig eleg messze van, pl. a Carrizobol sem keszult me'g kisebb szeria sem, csupan prototipus szintjen letezik jelenleg. Me'g a specifikacioja sincs veglegesitve, az architekturanak maganak (Excavator) sem. Az AMD sajnos csak nagyon elvi szinten tud 2-3 generacioval elore gondolkozni, ok azert nem az Intel, no offense. Ha tulsagosan elore gondolkoznak, abbol mindig a kukaban vegzett termek lesz. Lasd K9, Komodo, Krishna/Wichita, az eredeti Kaveri (mert ami most megjelenik, az nem az, aminek a Kaveri indult), stb.
-
Fiery
veterán
A DDR4-re rákérdeztünk az AMD-nél, de nem adtak egyértelmű választ. Ebből én azt deriválom, hogy -- ahogy arra számítani is lehetett -- 2014-ben, a Carrizo még marad a DDR3-nál, aztán a memóriapiac alakulásának függvényében vagy DDR4-re vagy GDDR5-re váltanak 2015-ben, a Carrizo utódjánál.
A 4 csatornás kialakítást én úgy értelmezem, hogy összesen akkor is csak 128 bites a memóriabusz, ergo nincs értelme 4 db DDR3 csatornát használni, hiszen úgy is csak azt a sávszélességet kapnád, mint 2 csatornával. De mindegy is, hiszen a Kaverinél a piac maga determinálja az elvárt alaplap dizájnt, abba pedig nem fér bele a 256 bites memóriabusz sajnos
-
stratova
veterán
-
leviske
veterán
Nem csak szerintem, de nyilván TBA alatt senki nem fog ebben a témában cikket leközölni. Mindenesetre a téma megrekedt és felesleges folytatni., mivel önismétlővé vált hivatalos adatok hiányában.
"Kérdés hogy egy hónap alatt"
Szabad megkérdezni, hogy ez mire jött?
Milyen egy hónap?
-
lee56
őstag
Jah, amit még elfelejtettem hozzátenni az első részhez, hogy viszont ha tényleg érkezik majd Steamroller alapú CPU a szerverekbe, és tényleg minimális költséggel át tudnák ültetni majd desktopra, akkor azzal saját magukon is segíthetnének, mert drágábban árulhatnák a már jobban bejáratott 32/28nm-es FX-eket, feltéve ha tényleg annyival jobban teljesítenek, ez így már talán a marketingeseknek is jól hangzana.
És én nem látok problémát abban sem, hogy az APU-kra fókuszálnak most. Ha a gyártókapacitás engedi, miért ne árulhatnának két platformot párhuzamosan, ahogy teszik azt most is; FM + AM, aztán dönthet a vevő, hogy neki mi a fontosabb.
-
dezz
nagyúr
Úgy értettem, ha úgysem tudja behozni, kár is túlzottan "kapálózni". Főleg úgy, hogy a GPU munkába fogásával nagyobb előrelépések várhatók.
Még ha a Steamroller számottevően is lép előre, fogyasztásban nem igazán lesz versenyképes a Haswellel. Erről nem vagy nem csak az AMD tehet, számukra egyszerűen nem áll rendelkezésre az Intel féle 22nm.
Szerintem sem ártott volna még egy 8-magos Steamroller desktopra, de ehhez valószínűleg nem volt elég erőforrásuk (és túl nagy bevételt sem remélhettek tőle), mert szerver vonalra is csak egy felújított Piledriver érkezik, az is csak jövőre.
HSA alapon jóval több program (és jobban), mint eddig.
Mit nézzek a Fifa 14 PC-n? Az egy Xbox360/PS3 port.
Az AMD részvényesei.
És amúgy mindenki, előbb vagy utóbb. (AMD tulajok előbb, de idővel az Intel és az Nvidia is lépni fog.)
-
dezz
nagyúr
Az Intel előnyét CPU fronton (uarch+gyártástech) elég kevés esélye behozni. Így a számára nincs más hátra, mint előre!
(Mint már jópárszor, lásd 3DNow!, IMC, HT, 64-bit, dual-core, stb.) Minél könnyebbé tenni a programozók számára az IGP erejének kihasználását -> HSA.
Nem tudom, Abuék miért nem "reklámozzák", de egy pár programban már most 10-20-50x(!) gyorsulást hoz az IGP munkára fogása. Százalékban kifejezve 1000-2000-5000%... Hol van ez a magonkénti 15, vagy akár 20%-tól? De még a 2x annyi mag idealisztikus 200%-a is eltörpül mellette. (Igaz, a programok jó része nem tudna ennyit profitálni belőle.)
Azt se felejtsük el, hogy az új konzolokban is HSA APU lesz és az ütősebb játékok ezt ki is fogják használni, ezek PC-n Kaveri + GCN dGPU-s konfigon fognak a legjobban futni.
És lesz akkó nagy örőééébódottááá...
-
Oliverda
titán
Az csak a kirakó egyik darabja. Az L1 utasítás cache például a duplájára nő, ami így leegyszerűsítve 100%-ot jelent, viszont csak emiatt semmilyen alkalmazás nem fog kétszer olyan gyorsan lefutni.
dezz: Oké, akkor inkább úgy mondom, hogy egy 2 modulos Trinity/Richland lapkához képes azonos órajelen ~15%-kal lesz gyorsabb a Kaveri. Perf/watt ennyit ígértek, és mivel a fogyasztás nem változik jelentősen (100-ról 95 wattra csökken), így könnyen ki lehet sakkozni, hogy ez miként jött ki.
"A "30% Ops per Cycle Improvement" hogy nem jelenti szerinted az integer IPC 30%-os javulását (különféle hétköznapi alkalmazások esetén)?"
Az a 30% csupán a dekóder teljesítményére vonatkozik. Ugyan a Bulldozer/Piledriver limitált ebből a szempontból, de szvsz ennek ellenére ez nem jelent automatikusan 30%-os IPC növekedést. De még ha az integer végrehajtók képesek is lennének ezt a pluszt teljesen kiaknázni, ott van a cache és az FPU is ami a teljes IPC-be eléggé beleszól.
Amúgy nézegettem már azt a fórumot, és sajnos ott is írnak elég nehezen hihető dolgokat és féktelen nagy ökörségeket.
Ha leggyorsabb Kaveri ott tudna lenni az FX-6300 szintjén, akkor az már egy elég jó eredmény lenne. Mondjuk ehhez 17-18% plusz kellene átlagosan az A10-6800K-hoz képest. Talán mindennel együtt ez még összejöhet. Az FX-8150-hez már 28% kellene, de az most szvsz nem lesz meg, majd talán az Excavatorral.
-
-
Oliverda
titán
Olvass vissza egy kicsit. Nem is kellene messzire menni, mivel épp feletted idézték.
Véleményed lehet, de ha valamit állítasz ("már nekem is rémlik mintha a korai hírekben még nem 2013 vége, hanem közepe vagy tavasz lett volna"), akkor néha nem árt, ha alá is tudod támasztani, mert ellenkező esetben könnyen komolytalanná válhat a mondandó.
caesar:
"a Kaveri-ig nem érdemes FM2+ os lapot venni átmeneti trintiy-vel / Richland-dal, mert még azt sem lehet tudni, hogy mi lesz memória fronton."
Speciel ezt már régen lehet tudni. DDR3-2133 lesz a hivatalosan támogatott leggyorsabb memória.
Beágyazott roadmap:
Ez az a fajta amiről még a megjelenés nagyjából várható idejét is le lehet olvasni.
-
TomiLi
addikt
És véleménye meg mindenkinek lehet Az enyémet tegnap pont törölték..... - tehát a véleményekkel csak óvatosan!
Azt egyébként lehet már tudni, hogy legalább az FM2+-os lapok mikor lesznek a boltok polcain?
Jó lenne, ha tényleg Karácsony előtt már tálcás verziót lehetne kapni, legalábbis ha nem is nekünk, de az AMD-nek biztosBár, ugye lehet, hogy atti_2010-nek van igaza abban, hogy a Kaveri-ig nem érdemes FM2+ os lapot venni átmeneti trintiy-vel / Richland-dal, mert még azt sem lehet tudni, hogy mi lesz memória fronton.
-
Oliverda
titán
Ilyenre sem emlékszem, de ha volt hasonló időpont, akkor arról kellene legyen hír valahol.
2013 második fele, illetve "late 2013" volt megcélozva már elég régóta. Azt pedig hogy pontosan mikor és milyen formában jelenik meg, továbbra sem lehet pontosan tudni. Akkor beszélhetnénk fél éves késésről, ha az első darabok csak valamikor május környékén válnának elérhetővé. A legutolsó hírek szerint a negyedik negyedévben elkezdődik a szállítás, így hacsak nem találnak valami végzetes hibát, ami miatt az egészet vissza kellene hívni, akkor az év legelején elérhető lesz.
-
dezz
nagyúr
Mármint, hogy beleférjenek a 95W-ba, a három számjegyű 100 helyett? Hááát, annyit azért nem ér a dolog, hogy kb. egy egész évet késsenek miatta... Szerintem az lehetett a háttérben, hogy a Kabinivel ellentétben (amit a TSMC-nél gyártanak) ezt már a GF-nél akarták gyártani, csak nem nagyon ment nekik... Nagyon remélem, hogy közben a gyártandó terv is változott (Kaveri 2.0).
-
dezz
nagyúr
Annyira azért nincs jól, mint mondjuk 10 éve... Sokan konzolra váltottak (ahol a PC-vel ellentétben jóval többen meg is vásárolják, amivel játszanak - az első években mindenki). És közben sok egyéb hétköznapi tevékenységet is mással végeznek (okosteló, tablet, rendes játékra alkalmatlan kis laptopok).
Pár játék nexgen konzolos verziója eleve nem lesz PC-vel közös fejlesztés, hanem (továbbra is) a jelen gen. konzolokkal közösítik.
Persze lesznek olyanok is, amik csak annyira használják ki az új fícsőröket, hogy simán lehessen őket PC-re is portolni. Már ha kellő számú PC-s user bázisra számíthat a kiadó, hogy megéri lekorlátoznia a fejlesztést, mert ezek többsége vélhetően olyan lesz, amit (jelenlegi) Intelen (+VGA) is minden további nélkül lehet futtatni.
Kíváncsi leszek, mennyi olyan lesz, ami kimondottan jobban fut majd Kaverin (+ VGA).
-
leviske
veterán
Itt már rég nem PC vs konzol harcról beszélünk, hanem AMD vs Intel platformokról. Aki konzolra fejleszt, semmi erővel átemeli PC-re és az AMD jó ideje ezt is hangsúlyozza, hogy az új AMD-s megoldásokon jobban fognak futni a programok. Nem kell itt extra dolgokra gondolni, csak olyasmire, mint jobb fizika/effektek/mimika/AI, de ezt már úgy ismételgetem, mint egy rossz papagáj. Szóval ez a dolog kb úgy fog kinézni, mint anno a PhysX az nVidia esetében, csak azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az nVidia későn akarta bepakolni a konzolokba és már az AMD-t se tudta meggyőzni.
Más szóval olyan körökben, ahol gyorsan cserélődnek a hardverek, a szoftver stúdiók valószínűleg hamar fognak egy olyan megoldást támogatni, ami eleve a saját bevételeiket is növeli. (Ugye teszem azt, ha csak a Adobe CS7 épülne HSA elvekre, akkor már a CS6 felhasználóknak is megérné váltani, ha teszem azt 2-3x gyorsabb lenne a feldolgozás sebessége.)
A különböző tesztprogramok igazodása szerintem azon fog múlni, hogy melyik cég pénzeli őket, ahogy eddig is. Talán annyi különbség lehet, hogy a HSA mögött már nem csak az AMD áll majd bent, és ha mobil piacon kénytelenek lesznek váltani, akkor idővel desktopon is megfog jelenni.Ezzel pedig asszem le is fedtünk egy átlag hardvertesztet. Erre csak hab a tortán, hogy a szabad szoftver közösség elkezdett mozgolódni a témában és a LibreOffice, meg maga a Canonical már ebbe az irányba szaladgál.
-
dezz
nagyúr
Nem lehet a kettőt különválasztani. Az igazi nagy bevételek ma már a konzolos kiadásból jönnek - ahol elkerülhetetlen az HW egyre jobb kihasználása. Nem 5 év múlva, hanem már most is "next gen. élményt" kell nyújtani, ami nem merül ki a nagyobb felbontásban. Ha az Intel meg akarja menteni a PC-t, mint számottevő otthoni platform (még csak nem is azt írom, hogy játékplatform, mert ha megszűnik az lenni, a többi átlagos feladatra is mást fognak használni, így visszaszorul az irodákba, mint azelőtt volt, hogy kiszorították a home computereket), neki is alkalmazkodnia kell...
-
leviske
veterán
Szerencsés esetben viszont a csúcs Kaveri nem 3,1-3,5GHz-es órajeleken indulhat, hanem a 8350-hez hasonló 4GHz-en, ami kapásból +20% órajel és emellé jön a +30% IPC teljesítmény. Márpedig ez nem lehetetlen a 6800K 4,1GHz-es órajele fényében, amit a 5800K-val azonos fogyasztáson sikerült kifacsarni. (Miután tudtommal nem HPL eljárással tervezték, gondolom az említett órajelcsökkenés sem jön még elő. Maximum a TSMC szólhat közbe, de ott is éles teszt alatt van már egy ideje a gyártósor a Kabininek és a PS4/XO központi egységének köszönhetően.)
Játékok szempontjából meg igazából nem lesz elvileg sok plusz dolga a fejlesztőknek, csak átemelik a konzolos verziók nagy részét. Ez nem plusz teher szerintem.
A többi területen szerintem sokkal nagyobb kérdés, hogy mikor lesz a HSA elterjedt, de erre meg ott vannak a partnerek "nyomásgyakorlásnak".
-
leviske
veterán
Értem én, hogy CPU teljesítményben értetted csak, de ott sem 100%, hogy minden fronton gyengébb lesz. Ha eddig jól értettem, akkor a kritikus komponensek duplázódnak, ez pedig jelentheti azt, hogy 4 szálig még akár erősebb is lehet a rendszer azonos órajelen. 8 szálon pedig még kevés program dolgozik, és a későbbiekben az APU felépítés végett talán nem s kell majd több x86 mag. (Játékokban legalábbis. Én ezt veszem első sorban figyelembe jövő szempontjából.)
-
stratova
veterán
A megfelelő VRM-mel felszerelt lapok megkapták az FX-9370 és FX-9590 CPU-khoz szükséges frissítéseket. Az említett CPU-k Piledriver magos, FX-8350-hez hasonlóan, C0 steppinges példányok, levalogatva. Ahogy eddig is készültek 4.6-5.0 GHz körüli tuning eredmények (lásd Miklós kolléga eredményét ahol Asus munkában is állta a sarat FX-szel 5 GHz-en), így okkal kapták még a frissítést e lapok a 220 W-os TDP "dacára". Ettől én még kimondottan örülnék ha lenne olyan asztali vonal, ami 2+ modult kínál. Szóval ne legyen igazam.
-
leviske
veterán
De ezt már korábban is tudták és nem is véletlen, hogy eredetileg csak a dobozos verzió jött volna. Meg mondjuk gyártósorok terheltsége miatt érdemes volna egy 8800GT-féle paperlaunch, 1-2 db, tesztelőknek kiküldött példánnyal.
Nem tudom, számomra mindenesetre elszomorító volna, ha több hónapot képesek volnának késni. Nem terveztem megjelenéskor vásárolni, de így még később fog normalizálódni az ára itthon. Meg mondjuk addig nagyon nem is lehet tervezni, hogy milyen alaplap és VGA kellene mellé...
-
stratova
veterán
Szvsz az AM3+ folytatását az itteni útiterv alapján már eltemettük (egyebként ezt szokták is frissitgetni). Szerver vonalon kivezetik az AM3+t és a Socket C32-t, csak a Socket G34 marad meg, az is Piledriver magos Warsaw CPU-val. Az "alatta" keletkező űrt Kaveri testvére a Berlin APU hivatott kitölteni.
Asztali vonalon az FM1-et majd FM2-t is elkaszálták Llanoval ill. Richlanddel bezárólag, noha az A55, A75 chipset Llano-hoz és Trinity/Richlandhez is illeszthető, miért tartanák meg ezután a már amúgyis szép kort megért AM3+t? -
MiklosSaS
nagyúr
Szerintem meg 2-3 ev amig rendesen kezelni fogjak a programok az IGP-et az APU-ban. Es most nagyon optimista voltam. Az ami engem idegesit az az hogy most mar csak minden a jatek. Tenyleg a felhasznalok 90 %-ka csak a jatekra vasarol bika gepet ? (persze az a 2-3 % e-peni__ novelo nem tartozik ide)
-
leviske
veterán
Ezért kellene infó arról, hogy pl a Battlefield 4 bemutató min futott. Mert ha FX+Radeon, akkor erős túlzás, hogy általános lenne a butítás a PC-s verziók esetén az elkövetkező években. Viszont, ha egy APU és mellette esetleg ugyancsak egy Radeon volt, akkor otthoni használatra tényleg nincs értelme már az FX-ekkel foglalkozni és max LGA2011-hez hasonlóan van értelme kiadni pár, 5 modulos, 1 foglalatos rendszerbe szánt Opetront.
-
atti_2010
nagyúr
Nem kell de van ráció abban amit Fiery mondott, minek küzdeni egy olyan piacon ahol nincs esély a nyerésre csak pénztemető az egész (az AMD régi vezetése erre pazarolt úgy 4-5 évet), viszont később mikor az integráció nagyobb szintre lép és a szoftverek is készen állnak még lehet próbálkozni.
-
leviske
veterán
Régebben volt arról szó, hogy ha az FX-ek jönnek FMx foglalatba, akkor szerver fronton is foglalatváltás lesz. Na ez a Piledriver esetében ugye se desktop, se szerver fronton nem történt meg, mivel maradtak az AMx foglalatfelépítésnél, ami GONDLOM szervekben leginkább abban különbözik, hogy LGA kiépítés van, de a technológia alap felteszem azonos.
A Steamroller a szerverpiacon már elég biztosnak tűnik, hogy új foglalattal érkezik, ez pedig igen valószínű előjele lehet annak, hogy az FX85/65/45-ös család érkezik FMx foglalatba. A desktop CPU vonal az AMD-nek eddig is amiatt érte meg, hogy a nem makulátlan chipeket is el lehetett adni és ez szerintem addig fenn is fog állni, míg nem válik tökéletessé a gyártás és/vagy fel nem váltja a CPU-kat szerver piacon is az APU. Ez meg még idő. (De mikorra bekövetkezik, már elérünk valszeg egy olyan szoftveres szintet, hogy inkább csak hátrány lenne a szimpla CPU.)
-
atti_2010
nagyúr
De nekem az az érzésem, mint minen új programozási séma (lásd első 2-magvas processzorok, 64-bit, stb) megjelenésénél, hogy kb évezredeknek kell eltelnie, mire tényleg ki tudják használni a programok ezeket, és főleg úgy hogy jól. Itt mondjuk az új konzolok jelentenek talán egy gyorsító faktort, de azért nem hiszem hogy csak úgy hiphopp átváltozik a világ.
Azért a konzolok esetében nem lehet eljátszani hogy kiadom a hardvert és használható szoftver majd 3 év múlva jön, másrészt a konzolok fejlesztése nagyrészt a játékfejlesztők kérésére történt mindent figyelembe vettek amit óhajtottak tehát a nagy neveknél nem hiszem hogy lehetnek kifogások.
-
Fiery
veterán
A HEDT piac tul vekony, egyszeruen nem erdemes veszodnie az AMD-nek vele, ha nincs versenykepes processzora. Es azert valljuk be oszinten, mar az elso Bulldozer (FX-8150) sem volt versenykepes a HEDT piacon. A szerver piacba meg me'g egy kesz mikroarchitekturanal is tobb penzt kellene beleolni az uj magok validalasaba, mint amennyit vegul a piac igerne bevetelben. A validalas szerver piacon, plane 2-nel tobb socket eseten nagyon nem egyszeru procedura, kulonosen ha rakenyszerulnek a 2 node-os / 16 magos szornyetegek (Interlagos es tarsai) gyartasara is... A meglevo eroforrasokat inkabb az ARM-ra meg a HSA-ra allokaljak, aztan majd kiderul, jo dontes-e ez.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A PC-s portokról kevés a hír. Csak az EA Sports mondta, hogy az új motorjuk next-gen konzol only. Első körben tehát a lebutított portok jönnek PC-re. A következő körben meg lehet majd engedni, hogy a lebutított port mellé esetleg felkerüljön a lemezre a nextgen verzió, ha esetleg a játékos rendelkezik modernt APU-val. A harmadik kör pedig nextgen only. A fejlesztők szerint 4 év elég lesz, hogy a játékos konfigurációk felzárkózzanak a konzolok mögé és el is terjedjenek.
Grafikus kártya a jövőben is fog kelleni, bár ha nem kell top grafika, akkor nyilván jó az IGP is. Itt arról van szó, hogy az IGP nem grafikát számol, hanem azt, amire a konzolokon nincs meg a processzorerő. -
Fiery
veterán
"Hmm, mitől vagy ennyire biztos abban hogy ott a vége az AM3+os CPU-knak?"
Nincs ertelme erre a platformra fejleszteni. Az AMD utiterveben sem szerepel semmi, ami az AM3+ platformhoz kotheto lenne. A Kaveri FM2+ es es FP3 (BGA) tokban fog erkezni, a Kabini/Temash FT3 (BGA) tokozast hasznal. Utanuk jonni fog az uj generacio, de az megint ujfajta tokozast fog hasznalni, ami se nem FM2+, se nem AM3+.
-
dezz
nagyúr
-
atti_2010
nagyúr
Aki viszont nagyobb teljesítményben gondolkodik (mind VGA- mind CPU-erőben), azt már kétlem hogy a túl sokat zabáló NB nagyon elrettentené.
Nem is az, csak rosszul mutat egy grafikonon, meg aztan a VGA-k lassan közelítenek a 15W IDLE fogyihoz (már a felső kategória) ideje lenne a CPU+ alaplap is erre a szintre hozni.
-
P.H.
senior tag
A kérdés ott válik érdekessé, ha a kisebbekhez hozzávesszük a tervező+gyártó cégek közül mondjuk a Samsungot, az IBM-et: nem látjuk azt, hogy előre kimondanák, hogy (két)évente váltanak akár microarchitektúrát, akár gyártástechnológiát; és a TSMC is simán kihagyta a 32 nm-t pl. bizonyos okok miatt, ettől nem dőlt össze a(z ARM-)világ anno, sőt még a lendületét se törte meg.
-
P.H.
senior tag
Ezt, hogy "érdemi változás" elsősorban gyártástechnológiával érhető el, az Intel ültette el a tick-tock-kal (vajon mi lehet ennek az üzleti háttere/indoka? Minden (bér)gyártónak az az érdeke, hogy az adott gyártástechnológiát a lehető leghosszabb ideig futtassa, ezzel csak az Intel megy szembe a piaci igényeket figyelmen kívül hagyó, előre eldöntött 2 éves váltási stratégiájával).
A Bulldozer - Piledriver/Trinity - Richland azonos csíkszélességen bemutatott evolúció vagyis optimalizáció, ez, úgy vélem, elég sok fabless cégnél, pl. az ARM-nál is megszokott, és valószínűleg egyre többször fogunk találkozni ezzel a jövőben. -
-
Csak arra akartam kilyukadni az infókkal, hogy ezek a delikvensek még annyira sincsenek piacközelben, hogy konkrét infók legyenek róla. Majd valamikor jön a bejelentés (legkorábban június), aztán esetleg fél évvel később normálisan árazott termékek... Ezutóbbitól a Kaveri esetében SzVSz egy évre vagyunk még.
-
-
leviske
veterán
Mint totál hozzá nem értő kérdezem, hogy miben jobb a DDR4 a GDDR5-el szemben, ami miatt tutira nyerő. Csak mert, ha azt nézzük, hogy az APU-k irányába halad a piac és az Intel már azt tervezgeti, hogy az alaplapra integrálva értékesíti az olcsóbb lapkáit, szerintem az elkövetkező években egyre kevésbé lesz központi kérdés a folyamatos bővítés lehetősége.
(#11789) FireKeeper: Ehhez a GDDR5 + DDR3 dologhoz gondolom az kellene, hogy minimum kettéosszák a memóriasávszélességet, 64bit mellé meg már hiába a GDDR5, ott vannak ahol a part szakad.
-
stratova
veterán
A közeljövő ARM-os Opteron APU-it szemlélve az sem tűnne rossz húzásnak, ha Temash alá skálazva hoznának ki ARM SoC APU-t a saját grafikus megoldásukkal, felsőkategóriás mobilokhoz (az Apple pl. Azon kevesek egyike aki 2 magos SoC-ot választott 4 helyett a GPU javára). Előbbiek sem veszélyeztetik a Trinity/Kaverihez hasonló felépítésű nagyteljesítményű x86 HPC szerver APU-kat, cserébe lényegesen alacsonyabb lehet a fogyasztásuk (és alkalmazhatók a SeaMicro megoldásainál Atom ellenében).
Teljes értékű Win 8 amúgy is max. Tabletre megy oda jó lenne Temash, RT-hez pedig egy ARM-os megoldás. -
TESCO-Zsömle
titán
(#11667) lee56 válasza Oliverda (#11666) üzenetére - 2012-11-21 00:45:26
Akkoris értelmetlennek tűnik hogy két generáció után kukáznának egy jópár évig fejlesztett wadzsiúj architektúrát, ami ráadásul épp mostantól lenne egyre érdekesebb, ahogy a teljesítmény/fogyasztás/core szépen nőne.
Márpedig neki írtad...
-
Oliverda
titán
Fussunk neki még egyszer:
"Akkoris értelmetlennek tűnik hogy két generáció után kukáznának egy jópár évig fejlesztett wadzsiúj architektúrát, ami ráadásul épp mostantól lenne egyre érdekesebb, ahogy a teljesítmény/fogyasztás/core szépen nőne."
Ezt ne nekem mondd, hanem annak aki a spekulációt megalkotta, azaz ezen cikk szerzőjének.
-
Oliverda
titán
Elolvastad amit linkeltem?
A Steamroller kukázása hivatalos cáfolatot kapott.
"That said, Hughes comment only referred to Steamroller. It’s possible that AMD has killed Excavator in favor of an entirely different design. It could be planning to scale Jaguar’s (second-generation Brazos) CPU core upwards to fill a gap in the lower end of the desktop market that Trinity currently addresses. We’ve heard rumors that the company might try to build a new CPU architecture to address Bulldozer’s faults rather than trying to refine the current core into something that competes with Intel’s current high-end chips."
-
stratova
veterán
Az utóbbi linknél "kisebb baki" számomra, hogy a jövőre vonatkozóan FX-nél Zambezi -> Vishera átlagos teljesítménynövekedéssel számol (10 - 15%), míg Ivy -> Haswell esetében 5-15 helyett kapásból 15-tel (ez amolyan "worst case" lenne AMD-re nézve).
For 2011 I used the FX-8150 vs. Intel's Core i5 2500 and for 2012 I used the FX-8350 vs. Intel's Core i5 3570. The 2013 data is of course projected based on a 15% increase in performance from Haswell, and a repeat of the Vishera vs. Zambezi increase for AMD. This is mostly an interesting experiment so don't get too invested in the data.
Ez utóbbiból inkább szimplán nem következtetnék semmire.
-
stratova
veterán
Hmm, épp arra vonatkozott volna a kérdés, hogy ezt natívan - "teljesen egyben" - szeretnék kivitelezni, vagy úgy ahogy jelenleg az Opteron 6200, de ugyanúgy egy szilíciumlapkán. Utóbbi eshetőség miatt kérdeztem rá, hogy lenne-e bármi, ami képes kiváltani a Hyper Transportot (minden tekintetben). Mondjuk Excavatorral éppen BD+3-nál járunk.
De odébb van még ez.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Ryzen 7 8700G /// Új, csak kipróbált // Számlával és Garanciával!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- AMD Ryzen 7 5700X3D - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (BX8071514900KF) Processzor! BeszámítOK
- R5 5500 2024 Márciusi vásárlás
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- Bomba ár! HP EliteBook 8460P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I DVD I 14" HD I W10 I Garancia!
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest