- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soak
veterán
Most a terhelhetőség nő lineárisan vagy a terhelés? El lehet szurni, mindent el lehet. Nyilván pár száz oldal letöltésnél per nap nem fog senkinek feltünni hogy egy szar az adatbázisod mert megoldja erőből a géped.
Amit tudsz optimalizálni, hogy 1. Az oszlopokat a bennük tárolt adatra alakitod a lehető legjobban 2. Olyan query-ket írsz amik lehetőség szerint indexek mentén tudnak haladni.
De ha nagy terhelésű rendszert tervezel és fontos a rendelkezésre állás akkor érdemes átnézni a nem relációs adatbázisokból egy-kettőt . Bizonyos feladatokra nagyon jók, de elég sok még gyerekcipőben jár . Vannak hatalmas előnyeik a relációs adatbázisokkal szemben (meg hatalmas hátrányaik is nyilván) . De pl egy cassandrával elég jól tudsz egy clusteren belül terhelés elosztani és az adatbiztonságod is lehet jó egyszerre.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Jó kulcsszavakat beírva elég gyorsan lehet találni válaszokat, például:
Nem tudom, milyen, nem próbáltam még.
A másikra majd a többiek.
-
modder
aktív tag
Nem tudom neked mit tanítottak RDBMS-ekkel kapcsolatban egyetemen, de ha érdekel a téma, akkor tényleg érdemesebb lenne előbb jobban utána járni.
Ez a "jobban kedvelik szétbontani több szelektre egy join-t" hát ez rohadt sokmindentől függ. pl attól, hogy abban a rendszerben, amit átvettél fingjuk nem volt mi fán terem az sql, ezért a legegyszerűbb módszerhez folyamodtak, amit még ismertek. Egy megfelelően indexelt, nagy adathalmaznál (értsd: több millió sor) particionált táblákból álló relációs adatbázisban 3 tábla joinja gyorsabb lesz, mint 3 szelekttel lekérdezni. Nem illik okosabbnak lenni az adatbázisnál.
"NoSQL majdnem minden esetben gyorsabb az relációs adatbázisnál" -- ez is hatalmas tévhit. Még elosztott rendszerben is. nézd meg pl az alábbi cikket
Twitter, PayPal reveal database performanceNoSQL-re szeritem áttérni két szélsőséges esetben érdemes:
-- elosztott az alkalmazásod, több szerveren fut, és sokkal több írás történik az adatbázisba, mint lekérdezés (facebook eset)
-- több szerveren fut az alkalmazásod, és ki akarod használni az elosztott "NoSQL" (bár nem ugyanazt jelenti) által alapból nyújtott terheléselosztást anélkül, hogy bajlódni szeretnél egy MySQL clusterezéssel.Az, hogy mitől lehet lassú egy relációs adatbázis sokmindentől függ: rosszul megtervezett indexek, rosszul megtervezett lekérdezések, rossz particionálás, table lock használata írásnál sok írás mellett (érdemes inkább optimistic locking-ot használni)
Az autoincrement pedig azért is ugorhat, mert tranzakció végén rollback volt, új adat nem került beszúrásra véglegesen, de az auto increment érték nőtt.
-
Sk8erPeter
nagyúr
"2. Úgy vettem észre webes gyakorlatban, hogy a JOIN-lást nem nagyon szeretik. Számomra egyetem után meglepő volt, hogy inkább használjunk 3 SELECT-et, amit a szerver oldalon úgy mond összeállítunk és kérdezgetünk le WHERE ID = .... konstrukcióval, ez jobbnak tűnik, mint ha 3 táblát össze JOIN-olnék."
Ki mondta ezt a baromságot? Egyébként nyilván esetfüggő, milyen query-t érdemes használni, nincs erre általános recept.
De az egyszerűen hatalmas hülyeség ebben a formában, hogy jobb 3 különböző select, mint mondjuk egy értelmesen összerakott join.(#947):
"Lehet már tényleg kellene írnom e kettő adatbázis rendszerről, és megírni a személyes véleményt."
Most mindenféle bántás nélkül, a hozzászólásaidból, kérdéseidből az derül ki, hogy nem igazán vagy még kellően tájékozott ahhoz, hogy cikket írj a témáról, hogy átfogó összehasonlítást tudj ezekről írni. Ehhez komoly háttértudás, tapasztalat kell, és kellő magabiztosság, különben nagyon nagy eséllyel csak téves vagy ingatag információkat fogsz megosztani a publikummal, vagy az állításaid nagy része pusztán spekuláció, saját vélemények, érzésekre hagyatkozás megfogalmazása lenne, aminek meg nem túl sok értelme van szakmailag.
Én személy szerint nem venném a bátorságot ilyen összehasonlító cikk megírására (mostani tudásom egyszerűen nem elég hozzá), főleg, ha olykor láthatóan alapfogalmakkal nem lennék tisztában. -
PazsitZ
addikt
1.
Azt tudom elképzelni, hogy id-val lett beszúrva a 16588-as id-jű sor. Így az increment érték onnan folytatódik.
Magától nem ugrál2.
Rendes indexelés tábla reláció mellett, 3 tábla összekapcsolása nem szabad, hogy gondot jelentsen.De alap esetben nézzük mit csinálhatsz.
Legyen product, category, region táblák.Lekéred az aktív product-okat.
Kapsz mondjuk 5000 rekordot. Ekkor a kategória lekérdezés WHERE IN -be sűríteni 250 id-t, a régió lekérdezésbe 2000 id-t elég fura megoldás.
Teljes kategória és régió táblalekérdezése és szerverkód általi összepárosítása megint csak fura megoldás.Kis adathalmaznál persze logikusabbnak tűnhet a WHERE IN. Viszont ilyenkor egy indexelt tábla JOIN is gyorsabb.
Speciálisabb esetekben elképzelhető, hogy optimalizálhatóak szétbontva egyes lekérdezések, de ez nem általános szvsz.
-
Speeedfire
félisten
1. Ott valami anomália lehet. Legjobb tudomásom szerint ilyen nincs. Ha rakunk bele értéket, csak akkor nő ez az érték.
2. Hát, pedig a legtöbben a join mellett vannak. 1 nagy lekérdezés, mint több kisebb. Én is inkább erre álltam rá. Kevesebb a generált adat a szerverről.
Szerintem minden esetben célszerű a join.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- IPhone 11 Pro max 64GB megkímélt új emelt kapacitású akku!
- Apple Pencil Pro bontatlan 1 év Apple jótállás
- Nitro ANV15-51 15.6" FHD IPS i5-13420H RTX 4060 32GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Apple watch Series 9 41mm cellular hibátlan 2026.02. 24. Apple jótállás
- ThinkPad P16 Gen1 16" FHD+ IPS i9-12950HX RTX A3000 32GB 1TB NVMe ujjlolv gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
- Csere-Beszámítás! PowerColor Red Devil Spectral White RX 9070XT Videokártya! Bemutató Darab!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged