- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Csúcstámadó és kompakt tablet is érkezett a Xiaomitól
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Külföldi SIM-ek itthon
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
Új hozzászólás Aktív témák
-
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #10704 üzenetére
Abban igazad van, hogy az 1,6 Mhz még ultrahang, de a „A 20 Hz-nél alacsonyabb frekvenciájú rezgéseket infrahangnak, a 20 000 Hz-nél magasabb frekvenciájú hangokat ultrahangnak nevezzük."
definíció helytelen. Mert akkor mi van mondjuk a röntgen sugárzással? vagy a 2450 Mhz es mikrohullámmal?
-
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #10701 üzenetére
Rendeltetésszerű használat mellett nem hiszem lenne káros hatása, azt nem tudom, hogy miért fáj. Fura, hogy ultrahangosnak hívják pedig vmi kb. 1,6 Mhz-et olvastam ezekre a piezo membranos cuccokra.
Na most befáradtam olvasgatni, de kíváncsi lennék miért fáj. ( Egyszerűen a testünkben levő víz miatt? )
-
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #10583 üzenetére
Szerintem érdekli is a dolog.
-
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #10490 üzenetére
Most 110V is lehet halálos, meg 30 kV-nak sem kell halálosnak lenni... Ezek akkor sem rendeltetésszerű használatok.
És amúgy igen össze is lehet kötni PC tápokat, sőt szoktak is, de nem otthoni barkáccsal, vezérlést mindent úgy alakítanak ki.
Nem tudom melyik kondenzátor révén vagy hogy érted a feszosztót, primer kondin 325 V egyen van.
-
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #10488 üzenetére
Hegesztő invertert/trafót láttál már? Ott sem halálos a feszültségszint mégis tűz és baleset veszélyes. 2 táp random összekókányolásánál igenis semmiféle védelemre nem tudunk hagyatkozni, ha szerencsénk van lebassza a biztosítékot, ha nem akkor mi van?
Földelés nélkül meg nem is lehet használni a PC-t. Csak úgy lebeg nem és ha meg vmi van kimegy a fázis burkolatra..
-
moha21
veterán
válasz
fulltime4wd #10469 üzenetére
Ha keresztmetszet és egyebek jók és a forrasztás is normális, akkor lehet csinálni.
-
moha21
veterán
válasz
CounterBoci #10416 üzenetére
Az elektronikán jut ki a zaj.
-
moha21
veterán
válasz
Batman2 #10357 üzenetére
Egy stabilizált feszültséget miért kellene stabilizálnom? Annyira nem igényes a venti.
Záróirányba be egy zener es zenertol függően esik x V fesz.4.7 V 1.3 W darabja 10 Ft, ha 2 darabot párhuzamosan köt már nem melegszik jelentősen.
Ez csak egy alternatíva, lehet potméterrel meg amivel az ember akarja.
#10359) Batman2 : Persze induláskor nyilván többet vesz fel, mint minden motor, azért is kérdeztem, hogy milyen venti, mert nekem van 8x8 cm-es ventim ami 1A vesz fel 12V-nál. Bár ő 7 V-nál még nem is mozog / illetve lehetne pwm-el szabályozni, de nem is használom /
-
moha21
veterán
válasz
wolfman #10304 üzenetére
Alapvetően a 100% az az 5.5 V amit mondjuk stab ic-vel vagy ha másképp nem dióda/ellenállásal lehet csinálni 6V-ból könnyen. Az 1,5 A kell ( nem biztos, de így távolból igen ). Szóval van egy adapter pl 2 A tud 6 V, fél voltot ejtessz rajta valamivel ( soros ellenállás is jó csak sokat fogyaszt 0,5 * 2 = 1 W :> ) ez a legegyszerűbb talán.
Egyébként szerintem 5V-ról is megy, de az 1,5 A legyen meg. / de ezt nem készpénznek venni /
-
moha21
veterán
válasz
whisperity #10282 üzenetére
milyen színű, milyen típusú led? Általában nyitófesz színfüggő, arám meg megint relatív mekkora a LED a "tipikus" 20 mA körül szokott lenni, előtétellenállás kell, fesz generátoról tilos hajtani.
-
moha21
veterán
válasz
mr_ricsi #10275 üzenetére
"Annak sem biztos, hogy örülne a kolléga, ha az élettartama feleződik vagy negyedelődik miatta."
Nyilván nem nem is azért mondtam csak egyből nem hal meg egy ilyen venti még 17 V-tól sem. Amúgy nyilván nem a semmiért írnak rá 12 V-ot. / bár, ha az ember talál datasheet-et sok amire 12 V van írva, lazán megy az adatlap szerint 14-15 V-on is / pl [link] Bár ez csak 10,2 V- 13,8 V-ig terjed.
Amúgy kommutátorral tippeltem volna, de mivel nincs a közelembe maradt a kérdezés. Úgyhogy köszi!
-
moha21
veterán
válasz
mr_ricsi #10267 üzenetére
Én eddig csak olyannal találkoztam ami nem ment tönkre. Amúgy ok, hogy basznak visszafele forogni, de miért?/ fogalmam nincs, hogyan néz ki belülről egy ilyen motor, talán 1-szer szedtem szét annak is 10 éve. /
EGy sima DC motor miért nem tud forogni a másik irányba?
Mellesleg 14V nem hinném "megöli", de persze nem hit kérdése.
-
moha21
veterán
válasz
ViiiiktorOC #10264 üzenetére
PC ventik 1 irányba forognak, de nem szoktak tönkremenni, ha fordítva kötik rá a polaritást csak nem csinál semmit.
-
moha21
veterán
-
moha21
veterán
válasz
erikke17 #10233 üzenetére
PC-táp is ugyanígy működik szóval nincs ezekkel gond.
(#10232) semmy :potméter méretezése Most nincs kedvem számolni, de holnap írok, ha vmi nem érthető.
Igen elég egyébként 1db 20W a 4db-nak, ha tényleg 20 W a táp, mert 0,95*48=18,24 W.
-
moha21
veterán
válasz
erikke17 #10226 üzenetére
Nem nagy trafó van benne mivel nagy frekvencián dolgozik, persze van szórt mágneses tere, de emiatt nem kell aggódni.
(#10228) semmy : Trimmert be lehet kötni bármikor.
#10227) Boogie33: Kolega előttem írta, hogy nem lesz az úgy jó sem a procinak sem az egész gépnek. Ha fújta rá akkor ne fordítsd meg
-
moha21
veterán
Valamilyen termisztorral meg lehet csinálni NTC-re 12V-ra és passz mekkora teljesítményre van fenn kapcsolás net-en. Én biztos valami FET-el csinálnám az erősítő részét és hanyagolnám a bipoláris tranzisztort. Katalógus hiányában ( amúgy sem foglalkoztam termisztorokkal ), nem tudok konkrét alkatrészeket mondani, így pár napig kapcs. rajzot sem, utána igen. / másképp is lehet szabályozni, de egy erősítő alapkapcsolás elég FET meg csak feszültségfüggő, annak függvényében engedi az áramot./
Igen megoldható manuálisan a vezérlés, akkor is ha van a tápon ilyen akkor is, ha nincs.
#10219) Boogie33: Nem valószínű, bár különleges rendszereknél akadhat, de erre kicsi az esély.
-
moha21
veterán
Drága műszerekkel is lehet csúnyán elmérni dolgokat, az üres járási feszültség egyébként is más, mint a terhelt feszültség és műszertől függően a műszer is a mérendő rendszerből veszi fel az "energiát", tehát beleszól a mérésbe ( és még belső ellenállása is van).
Nálam a 12V-os noname tápventik is mentek 17V-on. Szóval nem egy nagyon igényes jószágok.:-]
-
moha21
veterán
válasz
mclaren777 #10088 üzenetére
Semmi baja nem lesz.
-
moha21
veterán
válasz
Kvazár #10021 üzenetére
2 táp lehet redundáns, de nem úgy, ahogy itt írtátok ez csak egy egyszerű párhuzamos kapcsolás. Az egyik tápban meghibásodik valami akkor ki tudja mi lesz ott....
Nyilván közös vezérlőnek kellene hajtani a két tápot. Valóban szerverekben használják, de nem a teljesítménynövelés miatt, hanem, hogyha az egyik leáll valamiért a másik tudjon még működni. Ezt házilag nem egyszerű megcsinálni.
VEnni kell egy bika tápot ami elbírja a cuccot. -
moha21
veterán
válasz
#17283328 #9969 üzenetére
El van magában nagyon picit melegszik, csak ahol a vezetéket kötöd fá ( forrasztás azért jobb lenne ) ott kell szigetelni. Élettartam nehéz megjósolni, de mivel felül van méretezve nem valószínű gondod lesz vele valaha is.
(#9970) Soseee: Ha pufferkondi akkor nem valószínű gond lesz fele. Ha azonban tutira akarsz menni ugyanolyan kapacitásút veszel ( a feszültség lehet nagyobb csak kisebb nem ) és figyelni kellene az ESR értékre.
-
moha21
veterán
válasz
#17283328 #9967 üzenetére
Egyenáramot nem lehet transzformálni.
Szóval a ventilátorod 0,14 ampert vesz fel 12 V mellett abból a 1,68 W teljesítmény.
Kell nekünk egy ellenállás amin közelítőleg 5 V fog esni.
Mivel a legközelebbi ilyen ellenállás 56 ohm, így a ventilátorodon 7,27 V feszültség lesz
614,16 mW mellett. Az ellenállásod ~400 mW-ot fog eldisszipálni ( elfűteni ) így érdemes legalább 1 W-osat venni bele.
Tehát 56 ohm 1W -os ellenállás kell neked. Olyan 30-40 Ft körül vannak darabjai szóval megfizethető.
Meg kellene nézni melyik ágon kapja a ventilátor a feszültséget. Valószínű a fekete a 0V a másik kettőt ki kellene próbálni +12 V-al és amelyikkel működik azt elvágni és oda az ellenállást.
A szigetelésre mindenképpen figyelj nagyon!
Ez a legegyszerűbb módszer lassítani a ventilátort, lehetne hőmérséklet figyelősre stb. csinálni, de az már valamivel bonyolultabb.
-
moha21
veterán
válasz
Boogie33 #9917 üzenetére
"# ultraibolya (400 nm, 749 THz, 3.1 eV környéke)
# kék (470 nm, 638 THz, 2.6 eV környéke, 1990-es évek közepétől kapható)
# zöld (568 nm, 523 THz, 2.2 eV környéke)
# sárga (588 nm, 510 THz, 2.1 eV környéke)
# narancs (625 nm, 480 THz, 2.0 eV környéke)
# vörös (640 nm, 468 THz, 1.9 eV környéke)
# infravörös (900-950 nm, 333-316 THz, 1.4-1.3 eV) - lásd még Információátvitel fény segítségével szócikket "Ja és, mint minden dióda elé a LED elé is kell ellenállás. Kb 10-15mA -re érdemes méretezni, de pontos adatot csak katalógusból lehet mondani.
#9917) Boogie33 : Nincs mit!
-
moha21
veterán
válasz
Kolondrum #9831 üzenetére
Ha a táp jó akkor csak terhelés miatt lehet ez. Valami igazi "ohmos"/ semmi induktív vagy kapacitív rész nincs benne/ ellenállást kellene ráaggatni és azzal együtt próbálni a LED-et.
Mást nem igazán lehet mondani látatlanban.Szóval a DVD író megy és azon az ágon a LED meg nem? Gondolom mérted feszültség van-e benne.
-
moha21
veterán
válasz
unclefucka #9805 üzenetére
Itt nézz körül vagy lomex.hu itt, esetleg itt.
-
moha21
veterán
válasz
gordonfreemN #9762 üzenetére
Megoldható csak érteni kell hozzá.
-
moha21
veterán
válasz
Laprasi991 #9713 üzenetére
Külön jelezné.
Ám akkor miért nem hagyod meg a rack-et?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- PlayStation 4
- nVidia tulajok OFF topikja
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Futás, futópályák
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- E-roller topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged