Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- LG V30 - vezércsel
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Huawei Mate 20 Pro - a mindenit!
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Apple Watch
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cickánykoma
tag
Sziasztok!
Tanácsokat, véleményt szeretnék kérni a topik lakóitól.
Jelenleg bő 2 éve üzemel nálam teljes megelégedésre egy HP Proliant N40L microserver, azonban most elgondolkoztam a topikba betévedve, hogy megérné-e egy miniITX-es konfigot összeraknom melléje.
A Proliant tök jó, teszi a dolgát 8GB RAM + 1 SSD+5 HDD társaságában, viszont mivel nem csak FTP szervernek, távoli asztalnak vagy filmezős gépnek használom szinte a kezdetektől, hanem kvázi ezen dolgozok napi szinten, így gyakran már érzem, hogy a gépben levő AMD proci már nem elég bizonyos dolgokra (értem ezalatt pl. az Adobe Indesign/Photoshop és Sony Vegas használatát, illetve hogy távoli asztal módban is gyakran el kell érnem a gépet) és a felhasználói szokásaim miatt (sok program fut fut párhuzamosan) is időnként többet gondolkodik a rendszer. Az SSD-s OS miatt és az elengedő RAM-al csakis a procira gondolok, mint szűk keresztmetszet.Gyakorlatilag a Proliant "kistestvérét" szeretném összerakni, hasonló funkciókkal de erősebb procival, hasonló vagy jobb fogyasztással. Talán a Proliantos fórumban olvastam valakitől, hogy a Gxxxx Celeronok erőben 2-3x jobbak hasonló fogyasztással, mint a Proliant AMD procija. Ezt valaki meg tudná erősíteni nekem, hogy tényleg ennyivel erősebbek a Celeronok?
Szeretnék több vinyót is tárolni benne az tárhely elérhetősége miatt. illetve a Proliantból áttenném a H6450-es VGA-mat is majd. A Proliantnál az is zavart mostanában, hogy nem Gigabites a hálókártyája, viszont a nagyobb gépem és közte gyakran mozgatok sokgigás videókat.
A költségeket ésszerű határok között szeretném tartani, mondjuk úgy, hogy a legjobb ár érték arányú megoldásokat keresem a lehetőségekhez mértenNémi keresgélés után az alábbiakat szedtem össze tervnek:
-Cooler Master Elite 130 Advanced ház (2xUSB3 kivezetés, tágas, jó hűtése van, sok férőhely) - 12K
- FSP-350-60APN (több vinyó miatt nem merek 90W-os PSU-t tenni bele) - 8K
- Asrock 1155 H61MV-ITX (a tervek szerint 1 SSD és 3 db 2 v 3 TB-is 3,5"ös vinyó menne hozzá) - 13K
Intel Celeron G1610 proci BOX - 8,5K
Intel Celeron G3220 proci BOX - 14K - egyelőre a két proci közt vacillálok, nem tudom megér-e a 3220 +6K-ja ennyi felárat az igényeimhez
4 GB Kingston DDR3-1333 RAM - 10K
---------------------------------------------------------------------
+ szerverből átjönne: 120 Gb-os Kingston SSD + 3 x 3 TB HDD
+ Sapphire HD6450 VGA átjönne mégSzerintetek ez így megfelelő és jó arányú vagy tudtok jobb alternatívát írni?
Előre is köszönöm a véleményeket!
[ Szerkesztve ]
Madžari......Dober dan, passport kontrol !!! :D:D:D
-
Cickánykoma
tag
válasz shteer #24288 üzenetére
Oké, most már leesett, mit néztem félre
G3220-hoz ez már jó alaplap lenne? -> GIGABYTE GA-H81N-D2H (s1150)
Korábbi hsz-ekben volt ajánlva.
A kérdésem még áll továbbra is, hogy megér-e felárat a G3220+H81 kombó (kb.30-31K) a G1610+H61-el (kb. 21K) szemben teljesítmény és fogyasztás szempontjából? (lásd amilyen felhasználás igényeket vázoltam a hosszú posztomban)[ Szerkesztve ]
-
Cickánykoma
tag
Sziasztok!
Körülbelül két hete kértem itt a topikban ajánlást és tanácsot miniITX konfiguráció kapcsán.
Közben megvettem az általam összenézett alkatrészeket a héten:- CFI A7879 hot-swap 4 x 3,5" ház + 200 W Delta táp
- Intel Pentium G3220
- Gigabyte B85N Phoenix
- 2 x 4 GB Kingmax DDR3-1333
- 120 GB Crucial M500 mSata rendszernek
------------------------------------------------------------------
+ 4 x 3 TB HDD át a régebbi szerverből.Összeszereléskor kellemetlen meglepetésként ért, hogy a CFI házban a vinyótartó rack legalja túl mélyen van és a gyári Intel hűtő teteje túl magas, azaz nem fér be a házba.
Tudnátok-e mondani alacsonyabb profilú hűtőt amit be tudnék a CFI házba tenni?
A korábbi hszekben korábban olvastam és emlékszem, hogy az egyik kollégának pont ilyen háza van, első körben hasznos lenne, ha ő tudna nyilatkozni arról, ő mivel oldotta meg ezt a problémát, de mivel nem tudom, hogy milyen sűrűn jár errefelé, és minél hamarabb kellene info a vásárláshoz, ezért fordultam hozzátok.Előre is köszönöm a tippeket!
-
Cickánykoma
tag
válasz Patice #24637 üzenetére
Nekem is B85N Phoenix lett végül, mert előtte addig vacilláltam az Asrock és az MSI H81 lapok közt, hogy kifogytak a boltokból, aztán ki tudja mikor lesz újabb adag,.. Végül maradt raktáron elérhető opciónak a Giga, de én a két tipus közül direkt ilyet néztem ki (PCI-E x16 + mSATA miatt),
[ Szerkesztve ]
-
Cickánykoma
tag
válasz Patice #24644 üzenetére
A korábban nézett lapokban nem volt mSATA, meg akkor úgy voltam vele, hogy egy az egyben átimplantálom a Microserverből az ott szolgálatot teljesítő 90GB-os OCZ-t a teljes belakott rendszerrel. Aztán a kifogyás után úgy döntöttem, hogy ha már 4 rackes CFI házat veszek, akkor használjam már ki az összes SATA portot az alaplapon, érthető módon igy egy elveszne az SSD miatt. Ezért lett a döntő érv végül, hogy az m.SATA felszabadít egy portot.
A másik kellemes meglepetés az volt, hogy annyira nem rossz ez port sebességben sem,sőt! Vettem rá némi tesztbújás után egy 120-as mSATA Crucial M500-at (ez kvázi legolcsóbb a méretében, a Kingston volt vele versenyben, kb egy bő ezressel volt drágább az árgépen) és simán alázza sebességben a laptopomban levő Kingston 120GB V300-at, a régebbi OCZ-imről meg ne is beszéljünk: Crsytaldiskmarkban és AS-ben legalább 1,5x-es értékeket dobott olvasás-írásban. Tehát elégedett vagyok a sebességgel, a bele rakott G3220-as ereje úgy tűnik, elég arra, hogy pl. Vegasban rendereljek, és közben tudjam mellette alapabb dolgokra használni (böngészés, vagy DXVA filmnézés), akár mindezt távolból irányítva Teamviewerrel
Egy bajom van egyelőre az egész konfiggal: a CFI házban a vinyók szellőzése sajnos alapból nem a legjobb. Hiába van benne ugyanúgy a Microserveremhez hasonlóan hátul egy nagy 14 centis venti, a rackek csatlakozó nyáklapjai eléggé blokkolják a levegő útját, így a HDsentinel értékek itt sokkal rosszabbak voltak. A Microserverben az elmúlt heteket nézve fűtési szezonban, panellakásban a legmagasabb 35-36 fok volt a 3 terás Toshiba vinyóimnál. (van benne még WD Green is az hűvösebb) az új házba költözve felment ez rögtön 42-43 fokra!
Aztán két napi tesztelgetés + gányolás után (ráapplikáltam két 12 centis ventit hogy legyen valami plusz huzat. most tűrhetőbbek az értékek, a legforróbfejű Toshibák elmennek most max 33-34 fokon.Nem esztétikus megoldás a jelenlegi, de van hatása. Persze gondolkozok azon, hogy lehetne ezt jobban megoldani...
-
Cickánykoma
tag
válasz Patice #24644 üzenetére
#24644 Patice
Nekem a DAC Up USB is tetszett. USB-s DAC-ot használok, bár galvanikusan leválasztott a táp rész, kíváncsi leszek hallok-e különbséget a sima és a dedikált port között. Elvileg kisebb zajú a tápellátása, a gyártó szerint.
Ez nekem elsőre nem volt épp szempont, mint extra, de most hogy említetted...van egy USB-s fejhallgatóm, ha erre tenném át az előlapi helyett, szebben szólna? Vagy csak az általános zajt, sistergést szűri meg és ennyi?
[ Szerkesztve ]
-
Cickánykoma
tag
válasz Patice #24679 üzenetére
Igazad van, hülye (vagy költői) kérdés volt.
Közben kipróbáltam, semmi változást nem észleltem hangminőségben. Gondolom a füles minősége (Microsoft Lifechat LX-3000) miatt sem változott ez számottevően...[ Szerkesztve ]
-
Cickánykoma
tag
Sziasztok!
Egy CFI A7879-es házzal vagyok én is a mini-ITX klub tagja 2014 vége óta. Teljesen elégedett vagyok a konfiggal, viszont most egy olyan bővítési helyzetbe futottam bele, aminek több limitáló tényezője van a ház miatt. Több szem többet lát, hátha valaki tud tippet adni, merre induljak tovább. Vázolom a helyzetet:
- Jelenleg a házban van egy Sapphire HD6450 1 GB*GDDR3 kártya. A kárty low-profile és van 1*HDMI, 1*DVI, és 1*D-Sub kimenete.
- Eddig dual monitoron használtam a konfigot, két Benq 24"-os monitorral, 1920x1080-ban. A két Benq különböző modell a modernebben van HDMI, DVI, D-sub, a régebbin csak DVI és D-sub.
Most a VGA-ból a HDMI-vel megy ki az újabb Benq-re a kép, a DVI VGA kimenetből meg a régebbire.
- Szereztem a héten használtan egy NEC EA221WMe 22"-os monitort, ami 1680x1050-et tud. A monitort pivot módban használom, egy DVI és D-sub csatlakozója van.
Az alábbi problémákat tapasztaltam eddig, amire megoldást keresek:
- Az AMD kártyán már csak a D-sub kimenet volt üres, de arra kötve nem talál jelet a NEC monitor. A Windows képernyőkezelőjében bár látszik a 3. monitor, de szürke, inaktív, nem lehet állítani rajta semmit.
- Kipróbáltam azt, hogy DVI-al az alaplapi Intel HD VGA-ra kötöttem a NEC monitort. Ebben az esetben megy szépen a 3 kiterjesztett asztal, viszont a munkámhoz időnként használt Sony Vegas, Photoshop és After Effects hibaüzenetekkel elszállnak, mondván, hogy nem támogatják a GPU-t. Magyarán a 3. monitor alaplapra kötésével valamiért az Intel HD lesz a domináns GPU az AMD helyett és csak az Intelt érzékelve eldobják magukat. Nem bírtam rájönni eddig, hogy lehet az AMD kártyát visszacserélni, hogy lássák a GPU gyorsításnál, mint választható opciót, mintha ez eltűnne passzívba, hiába megy róla 2 monitor, az egyetlen Intelre kötött 3. monitort valamiért felülírja.
Az Eyefinity topikban a videókártyacserét ajánlották, de konkrét tipust vagy tippet már nem kaptam sajnos.
Rászánnám magamat a videókartya cserére, viszont a CFI ház miatt az alábbi limitáló tényezők vannak:
- csak olyan kártya lehet, amin van legalább 1 Displayport (a másik kettő kimenet kapcsán a HDMI és DVI aránya mindegy, csak legyen mindhárom kimenet digitális. A D-sub nem műkőképes)
- a CFI ház miatt csak egyslotos lehet kártya (ma direkt leteszteltem a másik gépemből kivett a kétslotos GTX750-el, és valóban nem fér be - még a fémpanelt is leszereltem, de a dual DVI-ok dobozta akadályt képez a ház oldallapjának)
- nem lehet nagy energiaigényű, mert biztosan nem bírja a 200-as táp, tehát csak olyan jöhet szóba, ami a PCI-Expressből működikAmit eddig kidobott a Gugli AMD-nél pl. ott vagy évek óta nem forgalmazzák (pl Gigabyte HD 5450 GV-R545D2-512D - ez pont egyslotos pedig) vagy kétslotos elosztásban kapható most is, mint a HD Sapphire 6450 Flex. Az Nvidia kapcsán először Quadro-kat néztem, de azt az infót találtam, hogy az FX szériások nem tudnak meghajtani egyidőben három kijelzőt, hiába van akár 3 dig. csatlakozójuk, ez csak NVS sorozattól élő feature - ezek a modellek meg csillagászati árban keringenek még használt PC-s boltokban is....
Esetleg van-e még olyan egyslotos HTPC / alsókategóriás VGA, ami megfelelne ezen követelményeknek?
Vagy hogy lehetne egy kétslotos kártyát sufniban átalakítani hogy beférjen a házba?[ Szerkesztve ]
-
Cickánykoma
tag
válasz Patice #31659 üzenetére
Intel B85N-Phoenix alaplap + G3220 proci fut a házban, és eddig elégedett vagyok a teljesítményével.
Az AMD platformra való átváltással az így elméletben a bajom, hogy többe lenne, mint egy VGA-csere, tippre 35-40-e fájhat egy ilyen alaplap procival. jól sejtem?Madžari......Dober dan, passport kontrol !!! :D:D:D
-
Cickánykoma
tag
Helló!
Az alaplapos szakikat kérdezném, tudnak-e nekem alternatívát kínálni. A hétvégén produkált hibajelenségek után (kétszer eldobott 3 különböző HDD-t használat közben, olvasási hibák HD Sentinelben) van rá gyanúm, hogy döglődik a Giga B85N-Phoenix lapom SATA vezérlője.
Utánanéztem közben, ha cserélnem kéne és már ez a modell egy ideje kifutott itthon.Esetleg van-e olyan alternatív lap, amin a Gigámhoz hasonlóan van mSata foglalat, 4 SATA porttal, socket 1150-es (i3-4710 van most benne) és beszerezhető (akár itthon)?
-
Cickánykoma
tag
Az első eldobás után volt az érintett HDD-nél kábelcsere, illetve meg lettek igazgatva a csatlakozások is. A menet közbeni lötyögés / nem jó érintkezést furcsállanám, mivel a szerver hetek óta nem volt piszkálva, mozgatva, nem ért plusz mozgási energia a házat.
Duracellm: Volt ilyen jellegű mSata kifagyás augusztusban, amikor vettem egy nagyobb, vadiúj Kingston UV500-as SSD bele a kisebb, leamortizálódott Crucial helyére. Akkor az SSD-t dobta el menet közben most a régi Crucial van visszatéve...de azóta fagyás külön nem volt. Csak random eltűnt a terhelt HDD (+ egy másik nyugalmi állapotban levő is, mindkettő más mértékben, de azonos időközönként dobott Read error-t a Hsentinel logja szerint).
[ Szerkesztve ]
-
Cickánykoma
tag
válasz Cickánykoma #44206 üzenetére
Ééss az előbb megint ledobta azt a meghajtót...és ismét az van, hogy az adott HDD plusz a vele egy rackban levőnek Read errort dobott.
-
Cickánykoma
tag
Ez a 11,808 terhelt állapotban értendő, most is éppen videót mentek ki a háttérben. Terheletlen minimumnak 11,736-ot ír.
A windows 10 energiagazdálkodásában tiltottam a HDD-k kikapcsoládát, mivel 24/7-ben megy a konfig.
Nem, ezek az eldobások eddig mindig nagy terhelés (írás-olvasás) közben (Afterből videót rendereltem) jöttek elő, és mindig a terhelt HDD-t dobta el, viszont a mellette levő csatlakozón levőnél is Read error-t dob a Hdsentinel. Novemberben lesz 4 éves ez a konfig, és eddig sosem dobálta el a HDD-ket, pár napja jelentkezett ez, de folyton videórender alatt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Autós topik
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Kerékpárosok, bringások ide!
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Asszociációs játék. :)
- Novemberi hardverkavalkád
- További aktív témák...
- Asus H81M-K alaplap+ i3-4130 proci+ 4GB DDR3 memória eladó egyben!
- ASUS MAXIMUS VII HERO Alaplap - INGYEN POSTA!
- Patriot Viper Xtreme 5 RGB 32GB KIT DDR5 8000MHz CL38 (2x16gb) (9 év alza gari)
- G.Skill Trident Z Neo 2 x 16 GB (32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 AMD EXPO VADI ÚJ!!!
- 16gb 2400mhz REG ECC RAM modulok számlával, 6 hó garanciával.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest