Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Viktor81

senior tag

válasz kotibor #49570 üzenetére

Szia !
    Persze:

Most látom, mennyire porosak a bordák, szegénynek bizonyára ez sem segít a hőleadásban...
    Ebben van egy ilyen deszka teljesen megpakolva (Wifi-BT modul, mSata SSD, RAM-ok):

Fejjel lefelé van belefordítva, hogy a CPU közvetlenül a bordázott alu tömbbel van kontaktban. Ez így megy 5 és fél éve szünet nélkül és keveset hagyom "unatkozni". Megnéztem most az SSD-k max. hőmérsékletét a teljes élettartam alatt: PRO - 65, EVO - 85 fok. Lehet ezt ennél sokkal szebben, elegánsabban, nagyobb teljesítménnyel is csinálni, csak pénz kérdése. Számomra a csend mellett nagyon fontos volt, hogy keveset fogyasszon, hiszen nem akarom kapcsolgatni (itt jegyezném meg, az többet árt, mint a meleg környezet).

Üdv.: V.

• Viktor81

senior tag

válasz Oliverda #49533 üzenetére

Szia !

Beleolvastam az utolsó oldalba és nem értek egyet a többiek által leírtakkal. Nyugodtan rakj össze teljesen passzív gépet ! (ha van HDD és/vagy venti, az az én olvasatomban nem passzív). Nekem kettő teljesen passzív gépem van 2015 óta:
    1. Gigabyte Z87X UD5H benne i7-4790S és 4*8GB DDR3 + 2*256GB Sata SSD + Seasonic 460W platinum fanless + NoFan CR-95C - ez egy nagy toronyban sok-sok RAID tömbökként külön kapcsolható HDD-vel amolyan storage-ként, tehát csak akkor megy, ha valamit másolok rá, vagy keresek, így nem annyira releváns.
    2. ami a Te szempontodból érdekesebb: Akasa Euler S-ben ASUS Q87T Thin mini-ITX lap benne i7-4785T és 2*8GB DDR3L SODIMM + 2*1TB Samsung 850 (egy PRO és egy mSata EVO). Ezt a gépet 2015 tavaszán raktam össze és szereltem fel a szekrény oldalára úgy, hogy a bordák oldalra néznek és a padlóval párhuzamosan futnak, tehát egymást melegítik, a levegő nem tud járni köztük (így adta ki, így szép) Az egészet egy DELL 120 v. 150W-os laptop táp hajtja. Nos, ez a gép 2015 tavasza óta folyamatosan megy, kivéve az áramszüneteket (nem volt sok). Eleinte volt egy kis problémám az EVO-val (RAID0-ában vannak), mert terhelés közben folyamatosan 80 fok körül mozgott. Beáldoztam az 5 év garit, letéptem a matricát, ragasztottam rá egy bordát, ami ráfért és nyertem 15 fokot. A gépen rendszeresen nézek Blu-ray-t, tömörítek videókat (gyakran 4K-t), mennek a böngészők és a háttérben folyamatosan fut a torrent. Soha semmi gondja nem volt ! Néha egy hosszabb videoszerkesztés alatt "kukoricázik" a ház, innen tudom, hogy melege van, de azért "vettem". Ő van értünk és nem mi érte, ez nagyon fontos ! Ha Neked számít a csend (számomra nagyon fontos), akkor nem kell megalkudni. Ezek az alkatrészek porból vannak, nem cukorból. 60-65 fok alatt/körül tartva tovább fogják bírni, mint ameddig meg szeretnéd tartani. Akármikor előjön a passzív téma arról beszélnek, hogyan kell a ventit leszabályozni. Én elmondom: úgy, hogy kidobod a francba. Amiben van venti, ott van légmozgás, por és nem passzív. Nálam leghangosabb a bekapcsológomb, amit nagyon kevésszer kellett megnyomnom (meg a kék LED az elején :) )
    SSD-re borda, alaplapra borda, bár a normális típuson van, a kondi már szilárd, a CPU, meg RAM pedig szintén szilícium, aminek a 60-70 fok vicc. Én is nézegettem az általad linkelt Maxwell-t, csak nagyon randa. Én erre vagyok ráindulva, ebben látom a következő passzív konfigomat, ha az Intel picit magára talál:

Ez szabvány Hi-Fi szélesség és senki nem mondja meg, hogy PC-t rejt. Ne félj a passzív géptől ! Minőségi alkatrészekből kell összerakni, figyelni a bordákra (és ha lehet, az elhelyezésre) aztán adni neki. Azért van, hogy örömöt okozzon Neked, nem azért, hogy Te azt lesd, mikor érzi jól magát a CPU, meg az SSD.

V.

Új hozzászólás Aktív témák