Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz AxBattler #51581 üzenetére

Előre elnézést kérek, megint "csak" kötözködni jöttem.

Igazából azért lenne fontos ez a kapcsolgathatóság, mert a 4 fiók közül 2-be 2db tükrözött HDD-t raknék a fontosabb adatoknak, és ezeket csak havonta néhányszor pörgetném fel archiválásra.

Szerintem ha eltávolítod szoftveres raid kötet mindkét elemét, majd újra indítod, majd visszarakod, utána nem fogja tovább piszkálás nélkül raid kötetnek felismerni/kezelni a két meghajtót. Hardveres -valódi- raid kártya tudom képes erre, megy tovább beavatkozás nélkül, ha visszakapta a lemezeket, ha addig nem konfiguráltad el. De a szoftveres megoldásnál, szerintem minimum egy adat konzisztencia vizsgálat lesz, rosszabb esetben lesz a kezedben két meghajtó azonos tartalommal.
    Szerintem semmivel nem kapsz így nagyobb adatbiztonságot, ha ilyen előfordul, mintha alapból mindkét meghajtóra archiválod ugyanazt az adatot, raid-ezés nélkül.
    Másrészt ha fizikailag eltávolítod ezeket a HDD-ket és berakod mondjuk a szekrénybe és rázárod az ajtót, sokkal nagyobb biztonságban vannak mondjuk tűz vagy a gyakoribb villámcsapás esetén mint a NAS-ban hagyva, de a tápfeszültséget "lekapcsolva".
    Ha meg a Nas-ban tárolod, akkor meg az energiagazdálkodás képes rá, hogy aktivitás hiányában leállítsa a lemezt, az elektronikát st-by-ba küldje, és így is alig fogyaszt áramot, viszont így még van lehetőséged automatizálni a backup-olást ha netán kiderül hogy heti/napi rendszerességgel kell, nem amikor eszedbe jut. :)

Nekem azzal a házzal semmi bajom, csak arra akartam rávilágítani, hogy, igazából nem akarsz rá kapcsolót tenni, vagy olyat keresni amin van, mert f@szság. ;)

Új hozzászólás Aktív témák