- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
-
Mobilarena
Linksys WRT54G/GL/GS router
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz
twollah #2055 üzenetére
Pedig az automatikus kérés jelenti azt, hogy a router ad dhcp-n keresztül címet a gépednek, miért nem jó az? A router felületén be lehet állítani, hogy az adott címtartomány mettől-meddig terjedjen. Természetesen kézi IP-kiosztással is működnie kell(ene), de ekkor az átjáró- és dns-címekhez is a router IP-jét kell megadnod (alhálózati maszknak pedig a szokásosan 255.255.255.0 -t). De a router dhcp-szervere is rávehető arra, hogy adott gépnek MAC-cím alapján mindig ugyanazt az IP-t ossza ki. Mondjuk azt nem tudom, hogy a gyári fw is támogatja-e ezt a fícsört, de talán igen.
-
And
veterán
válasz
bajnokpityu #2013 üzenetére
"amúgy ha a szabvány 50 helyett 100mW 1 helyett 2 antenna,az önmagában 4x akkora teljesítmény."
Ez sajnos nem állja meg a helyét. Két antenna nem a szimpla nyereségnövekedés miatt van a WRT54G-sorozaton, hanem a diversity (zárt térbeli visszaverődések okozta fading hatásának csökkentése) elv miatt. Egy időpillanatban csak egy működik.
A szabvány pedig nem 50mW, mert tudomásom szerint erre nincs is szabvány, ill. az eszközök eme paramétere még típuson belül is nagy szórást mutat (egy tipikus adatlapról vett példa: 15dBm +/-2dB, azaz kb. 20...50mW között valahol). Felső limit természetesen van (100mW EIRP), viszont ez nem az eszköz nyers kimeneti teljesítményére, hanem az effektív kisugárzottra vonatkozik, tehát az antenna nyereségét bele kell számolni.
Még 1-2 dolog: a típusra figyelni kell, ha a címbeli sorozatot választod, mert nem mindegyikre tudsz feltuszkolni '3rd-party' firmware-t. A jelenlegi sima WRT54G hw-verziók felejtősek, ajánlott inkább a WRT54GL (bármelyik verzió).
A leírások szerint mellesleg kb. 70mW az a teljesítmény WRT54G(L)-nél, amely felett hűtést igényel a rádiós chipset. Kábé ugyanekkora teljesítmény felett a router sima dipólantennájával is meghaladod az EIRP-limitet, de ez más kérdés. Arra mindenképp számíts, hogy mint írtam, a tuning (az antenna nagyobb nyereségű változatra cseréjével ellentétben) 'egyoldalú' dolog, csak a kliensek látják hasznát. Márpedig a link közöttük mindig duplex. -
And
veterán
válasz
bajnokpityu #2010 üzenetére
Az előző hsz-ben igazat mondtak, akkora adóteljesítményhez már a rádiómodul hűtése szükséges, ezt több leírás is említi. Egyébként az eredeti teljesítmény sem 50mW, hanem kisebb, így az arány sem 4-szeres lesz, hanem nagyobb. Viszont azt is vedd figyelembe, hogy a router vétele ettől semmivel sem lehet jobb, csak a felcsatlakozó klienseké. Tehát ha a routernek is vételi problémája van a telj. növelése előtt, az továbbra is megmarad. Amúgy ez neked miért létszükséglet? (Sok esetben egy jobb antenna vagy célszerűbb elhelyezés többet ér, mint a tuning.)
"Megkérdezhetem, honnan lehet ezt a firmet leszedni?"
Olvasd el az #1-es hozzászólást.. -
And
veterán
válasz
Genesis87 #1920 üzenetére
- Megoldható, kliens v. kliens-híd mód használatával (külső firmware kell hozzá).
- Annyira nem erőltetném ezt az afterburnert, mert a még a leírások szerint, elméletben sem jelent akkora előnyt, mint az eredeti nevéből (125 HSM) következne. Maximum 35-40% többletet adhat a 802.11g legnagyobb sebességéhez képest, a gyakorlatban legfeljebb 34Mbps valós átvitellel számolhatsz: [link]. A kihasználásához meg gondolom jó nagy térerő kell, akárcsak a g-szabvány névleg 54Mbps sebességű módjához, hisz a jel csökkenésével a sebesség is kisebb lesz.
- Megéri (akár afterburner, akár nem), mert egy ilyen router jóval többet tud egy szimpla kliensnél, ráadásul switch is. A jelerősség szempontjából nem feltétlenül a kétrouteres megoldás a csúcs, hiszen vannak rosszabb érzékenységű / kisebb teljesítményű routerek és jobbfajta kliensek is. Az is tény, hogy egy egyszerű beépített antennás vacak kliensnél vagy egy fixen telepített wifi-kártyánál már csak az elhelyezése miatt is jobb lehet egy külső eszköz, akár egy router.
-
And
veterán
''Esetleg van rá esélyem h. dd-wrt -t rakjak rá ?''
Egyelőre abszolút esélytelen, erről már többször írtunk e topikban is.
''Sztem a 7.0 már jóval többet tud... ''
Ez miből derült ki? Lehet hogy valamiben más, de én nem tudok külön manuálról a 7-es verzióhoz, csak egy kalap alatt a WRT54G-típusokhoz. A hardverről meg az derül ki, ami a v5.0-ás óta köztudott: megfelezett memória, és körülményesen (v5-v6) vagy egyáltalán nem (v7) telepíthető külső firmware. A GL ilyen 'fogyatékosságoktól' nem szenved, és egy pár korábbi hozzászólásból ítélve manapság még olcsóbb is.. -
And
veterán
Ha rögtön egy firmware-frissítés tervén törod a fejed, akkor biza a v7.0-ás hardver elég rossz választás volt. A Linksys hivatalos oldalán nyoma nincs ehhez készült firmware-nek, az előzőektől (Broadcom) eltérő Atheros chipset okán pedig a sok-sok okos '3rd-party' fw változat közül egy sem támogatja
. Az alap gyári verzió tudása valszeg teljesen megegyezik a többi WRT54G-kiadáséval. A memóriája (RAM és FLASH is) is feleakkora, mint egy WRT54GL hardvernek.
-
And
veterán
Nem akarnálak elkeseríteni, de a MAC-szűrés hatása közel nullával egyenlő (különösen úgy, hogy csak néhány címet zársz ki), és hamis biztonságérzetet adhat. Ha nem hozzáférhető kapcsolatot szeretnél, használj kulcsolt titkosítást, lehetőleg WPA-t, manapság szinte minden eszköz ismeri. E mellett a MAC-szűrésnek már értelme sincs sok.
#1889: Kösz, mostmár ezt is tudjuk. A DD-WRT -ben csak egyfajta van, és a v23 verzióig bezárólag csakis AP-mód mellett aktiválható. A ''Lazy WDS'' meg sosem volt teljesen tiszta..
-
And
veterán
válasz
kiskakas #1870 üzenetére
A WDS-linkhez nem kell véletlenül beállítani mindkét routeren a másik / többi eszköz MAC-címét? A Tomato FAQ ezt írja, és DD-WRT alatt is így működik. A Tomato Wikibooks viszont említi, hogy ott két külön 'WDS' wireless-mód áll rendelkezésre: natúr WDS és AP+WDS. A WDS-repeater módot mindenesetre utóbbira érti, a hagyományos WDS a leírás szerint a 'wireless bridging' funkciót látja el, tehát az nem (?) tesz lehetővé vezetéknélküli jelismétlést.
Külön irányokban (pl. egy irányított külső antennával ráakaszkodni egy AP-ra és a második csatlakozón egy körsugárzóval lakáson belül szórni) biztosan nem működik egyik sem. -
And
veterán
válasz
Norbi27 #1867 üzenetére
Igen, WDS-sel lehet repeatert csinálni, de a WDS-link kialakításához mindkét routert fel kell konfigurálni. Ha az elsőhöz is hozzá lehet férni, akkor ok. Másrészt az antennák WDS-nél sem lesznek szétválasztva, tehát ugyanúgy egyidőben csak egy antenna használható vele (nem lehet két irányba két külön sugárzót tenni a routerre).
-
And
veterán
válasz
tomimidi #1860 üzenetére
Több helyen írják, hogy a 4.30.9 -es Linksys firmware a GL v1.0-ás mellett jó a v1.1-es hardverre is, a két hw-verzió teljesen szoftverkompatibilis.
[link], [link], [link].
Mod. #1861: A fonera-témában sajnos nem vagyok otthon, de ezt jó tudni. Egyébként melyik az a router? Mert ha jól tudom, régebben többféle típust is terjesztettek. Ja, és ezek a duplamodulos cuccok ismerik a 802.11a szabványt is?
[Szerkesztve] -
And
veterán
Ezt WRT54G-sorozatú routerrel szerintem nem fogod tudni megoldani. Nincs olyan, hogy egyik antennán veszel, a másikon meg csak adsz. (Illetve DD-WRT - és gondolom más okos fw-ek alatt is - fizikailag létezik ilyen beállítás, de azzal sem elérhető az általad vázolt topológia.)
Ehhez egy sima (nem WDS) repeater kell, de ott sem választhatók külön az antennák, és a sávszél feleződni fog. A másik megoldás egy újabb kliens / AP beszerzése, vagy egy dupla rádiómodulos routeré, ami mifelénk meglehetősen ritka. -
And
veterán
Ez a leírás szerintem pont ilyen megoldást ad VLAN kialakításához: [link], a DD-WRT oldalain találtam a linket hozzá. A 4-es LAN-porton külön alhálózatot hoz létre, az első három porton lévők azt nem érik el. Az internet minden portról elérhető marad, és a DHCP is működik.
-
And
veterán
Nem tudom az okát, de a régebbi WRT54G hw-verziók mindegyike nagyobb flash-tárral rendelkezett, mint a jelenlegiek. Másrészt a leírás minden G/GS-hardverhez ajánlja (vagy megköveteli (?)) ezt a sorrendet, a GL kapcsán viszont nem említi, pedig utóbbiban is csak feleakkora a flash mérete, mint egy v3.0-ás 54G-ben. Lehet, hogy Te a 'micro'-kiadásra gondolsz, olyan hardverek vannak, amelyekre tényleg csak az megy fel, de ott egyébként sem ilyen egyszerű a mutatvány (WRT54G v5.0 - 6.1).
-
And
veterán
Lásd a letöltött csomagban lévő hwsupport.txt által írtakat: webfelületen történő frissítésnél mindig a 'generic' nevű binárisokat kell kiválasztani. Ha először teszel fel DD-WRT-t, vagyis az eredeti Linksys firmware-ről váltasz, akkor a 'mini' nevű kiadást javasolt (~_mini_generic) először feltölteni, majd utána a végső verziót (pl. a 'standard'-ból: dd-wrt.v23_generic.bin).
A router típusát is tartalmazó binárisok TFTP-s feltöltéshez valók. -
And
veterán
A legfontosabb szabály, hogy sose vedd komolyan a dobozra v. adatlapra írt hatótávokat
. Nincs különösebb jelentőségük, és a gyakorlati hatótáv a körülményektől függően nagyságrendileg eltérhet a 'specifikálttól' (zárt térben és külső antenna hiányában leginkább a töredéke lehet).
-
And
veterán
'' de a leírásában azt írják, hogy ''vezeték nélküli összeköttetést biztosít hatósugáron belül a WAP54G Access Point-tal'' ''
Ebből arra kell következtetned, hogy a Linksys nyilván a saját AP-jét reklámozza a saját adapteréhez. Egy dolgot kell nézned, az pedig a támogatott szabvány. Ez mindegyik esetén a 802.11g, azaz 54Mbps maximális (bruttó) sebesség. Mivel pedig ez szabvány, nem lehet gond az eltérő gyártó. De még egy 11Mbps (802.11b) eszköznél sem volna, hisz a G-s szabvány felülről kompatibilis a B-vel, így egy G-s szabványú router v. AP megfelelő beállításokkal tud kommunikálni a B-s klienssel. (A frekvenciasáv itt nem sokat jelent, az mintkettőnél 2,4GHz, csak a 802.11a szabványú eszközöknél 5GHz, de utóbbiak mifelénk eléggé ritkák.)
-
And
veterán
válasz
Aragorn2006 #1775 üzenetére
Először is ezzel kellett volna kezdeni:
wrt54g -backup:wholeflash
így megvolna a teljes lementett flash-tartalom.
''Próbáltam úgy is, hogy csak a cfe.bint töltöttem fel, de úgysem változott. A rendszer (pc) nem kap ip-t, így fix-re állítottam (192.168.1.100) [..]''
Ez a DD-WRT webhelyéről származó CFE.BIN állomány - ha minden igaz - eredetileg egy WAP54G v3-as AP-hez tartozó bootloader, ezt beleflashelve a routerbe annak IP-je 192.168.1.245 lesz. Erre az IP-címre lehet fel TFTP-zni a dd-wrt micro-t. Méghozzá a sok fájl közül a dd-wrt.v23_micro_wrt54g.bin nevűt, nem a 'generic' végűt (azt webfelületen lehet csak használni, pl. v4-es hardvernél). Jtag-kábellel nem érdemes feltölteni a kernelt, mert iszonyú sokáig tartana, tftp-vel jóval gyorsabb. Így is meg kell várni, amíg a router újraindul, utána már az 1.1-es végű IP-címen lesz elérhető. A gép fix IP-re állítása természetesen szükséges a művelethez.
Én is azzal a cfe.bin -nel csináltam, és az említett címet használva nem volt vele gond. -
And
veterán
Erre sincs egyértelmű összefüggés. Távolság-ping viszonylatban még csak volna, de nem hiszem, hogy a jelterjedési sebességből adódó, 150km-enként 1ms ping-növekedés esetedben számottevő volna
. A ping tapasztalatom szerint ugyanis nem annyira a vételi térerősség, inkább forgalom- (és zavar) függő. Az egyik, 1km feletti linkemnél is csupán néhány ms körüli az átlagos ping, pedig a jelszint nem éppen óriási. Ha elég hosszú időn keresztül pingelem, akkor látszódik, hogy időnként beesik néhány nagyobb válaszidő, de a többség alacsony (1-2 ms) értéken marad.
-
And
veterán
Elvileg igen ([link]). A Linksys szerint a SpeedBooster 35% többletet jelenthet sebességben, de őszintén szólva én ezt nem tapasztaltam. Érzésem szerint a 'frame burst' funkció engedélyezése és a 'short preamble' beállítás érezhetően dobott a csúcssebességen (2800 vs. 2200 kbyte/s, megosztott mappák közötti másolásnál), az Afterburner viszont nem. A hasznos, gyakorlati adatsebesség egyébként sem lehet 54Mbps, hisz az a 802.11g-nél a legnagyobb bruttó átviteli ráta a rádiócsatornán, amiből a jókora szeletet foglal el a protokoll overhead. A speedbooster elvileg ezt a 'hatásfokot' képes növelni. De akár van speedbooster, akár nincs, sima 802.11g-s eszközökkel be kell érjed legfeljebb 22-24 Mbps alkalmazási sebességgel
.
Mod. #1721-re: ez csak a WRT54G / WRT54GS v5 vagy v6-os hardver-verziókra, és kizárólag a DD-WRT Micro (legkisebb méretű és alap tudású) kiadásokra vonatkozik. Ezen eszközök 2MB méretű flash-memóriájába csak ez fér bele.
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz
ngabor2 #1712 üzenetére
(Ha minden igaz, a GS-ben sincs erre hardveres kiegészítés. A DD-WRT leírása szerint a SpeedBooster tisztán szoftveres megoldás. A WRT54GS ezt gyárilag tudja, különböző '3rd party' firmware-ek pedig különféle néven emlegetik, és támogatják, a DD-WRT -nél Afterburner a neve. Egyébként a SpeedBooster technológiai háttere más, mint a bruttó 108Mbps sebességű 'Super-G' -é, és egyik sem szabványosított.)
-
And
veterán
válasz
_Petya_ #1684 üzenetére
1.) Jól érted.
2.) Szerintem megoldható OpenWRT alatt is, nálam DD-WRT alatt működik ez a DHCP-s 'fix' IP-kiosztás.
3.) Igen, a Wikipedia-s oldal szerint egyedül a v8.0-ás WRT54G rendelkezik fix antennával, ill a GC-n opcionális a külső antenna. Viszont nem 'sima', hanem RP-TNC aljzat van rajtuk.
''Lehetséges az, hogy az eszközt egy helyiségben a falra szerelem, az egyin antennát meghagyom, a másikat kb 10 méterre, egy másik helyiségben helyezem el?''
Nem. Pontosabban megteheted, de nincs értelme, mert egyidőben csak az egyik működhet.
''Vagy esetleg megbízhatóan tudnak kapcsolódni hozzá a kliensek 15 méter távolságból, jó vastag falakon keresztül (felül vasbeton a födém, és a falak sarkainál is)?''
Előre megjósolhatatlan, a belső körülményektől is erősen függ. Nálam tömbházban, (irányított) tetőantennával nincs gond a lakáson belül sem, mások meg már egy sima téglaházban is vételi problémákba ütköztek. -
And
veterán
Mert szerintem ha fixet adsz meg elsődlegesen, akkor nincs értelme az alternatív beállításoknak. Különben is, az alternatívnál nincsen DHCP-kérés, csak 'Automatikus magánhálózati IP-cím', azzal pedig akkor találkozhatsz, amikor a Windows oszt ki ilyen furcsánál furcsább címeket a csatolónak (általában akkor, amikor az sehová nincs csatlakoztatva).
-
And
veterán
Mondjuk WinXP-ben épp ezért van lehetőség a hálózati beállítások - TCP/IP protokoll tulajdonságoknál alternatív konfiguráció megadására. Az 'általános' fülön hagyhatod a DHCP-n történő címkérést, az 'alternatív' fülnél pedig szépen megadhatod a munkahelyi beállításaidat. Ha nincs DHCP-szerver, akkor rövid időn belül az alternatív (fixen megadott) IP-, maszk, átjáró- és DNS-címek lépnek érvénybe.
-
And
veterán
Én nem emlékszem rá, hogy bárki is írta volna itt, hogy _gyári_ állapotban, azaz saját belső programmal tudja a kliens módot a WRT54GL (vagy a sorozat bármely más tagja). Nem tudja. Ellenben szinte bármelyik '3rd party' firmware-rel felvértezve be lehet állítani a kliens (+ adhoc, kliens-híd, WDS) módot. A DD-WRT felrakása egy 54GL-re például pár perc, webfelületen is megejthető. Arra kell ügyelni, hogy ajánlás szerint a gyári Linksys-firmware cserélésekor először az adott verzió 'generic mini' változatát kell feltenni, majd arra lehet a végleges verziót, pl. a 'standard'-et.
Mod: bővebb leírások az #1-es hozzászólás linkjein.
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz
.Bukta.. #1503 üzenetére
Nem tudom, én továbbra is a szokásos AP-kliens kapcsolatot javasolnám akkor is, ha nincs netmegosztás. Az ad-hoc kapcsolatról régebben említették, hogy szabvány szerint csak a 802.11b által garantált maximális linksebességet, 11Mbps-t biztosít ([link]). Az ennél nagyobb sebesség 802.11g-szabványú eszközök között már erősen gyártófüggő lehet, nem feltétlenül garantált. További szóbajöhető módszer (természetesen szintén 3rd party fw-rel felvértezett példányokon) a két AP-módba állított eszköz közötti WDS-link beállítása.
''Feljebb húznánk a teljesítményét, mert ahogy nézegettük gyári beállításokkal a bolti AP-k nem visznek messzire.''
Ha már úgyis külső antennákat használnál, a kimenő delej lehetséges növelése azok mellett nem sok vizet zavarna, a vevőoldal érzékenységére meg úgysem lenne semmilyen hatással. -
And
veterán
válasz
Rommel6600 #1436 üzenetére
Azért ez a ''parabola formájú edény'' elég meredek dolog. Most komolyan, miből áll szerezni / guberálni (neadjisten' venni
) egy kisebb tükröt, amelyen a felfogató elemek is rajta vannak? De ezt inkább az antennás topikban..
-
And
veterán
Csak tévedsz
, már ami a jelszinteket illeti. Ezek azt jelentik, hogy a vételi jel/zaj viszony még a legrosszabb esetben is 29dB, átlagosan pedig 34dB. Sima megosztott mappák közötti másolással is hasonló sebességet kapsz? A vezetéknélküli klienseken a netelérés normális sebességű? Ha igen, akkor én nem a wireless összeköttetésnél keresném a probléma okát. 1kB/s az a létező legkisebb linksebességhez képest is csigalassú.
-
And
veterán
válasz
Lackó86 #1128 üzenetére
Wireless network mode: disabled (DD-WRT alatt, de szerintem a gyári fw-nél is hasonló).
Antennát úgy tudod leszedni, hogy a foglalatnál lévő műanyagsapkát kissé lehúzod, hogy hozzáférj az antennán lévő rp-tnc csatlakozó menetes rögzítőgyűrűjéhez. Ha az egyiket leszedted, akkor nézd meg azt, úgy egyértelműbb lesz.
(Nem mondom, hogy ez a komplett elektroszmog dolog egy nagy marhaság, de nem biztos, hogy a 10-20mW -os RF-teljesítményű router a legfontosabb termelője. Ráadásul az ilyen berendezések általánosságban nem szeretik, ha a működőképes adófokozatukról leszedik az antennát, mert ilyenkor az illesztetlenség miatt a végfokozat felé visszaverődő energia tönkreteheti a végfokot. Egy ilyen kisteljesítményű berendezésnél ez valszeg nem jöhet szóba, de egy '3rd party' fw-rel megtuningolt routernél hosszútávon már akár veszélyeztetheti is a belső rádiómodult.)
-
And
veterán
A válasz az #1-es hozzászólás linkjein részletesen le van írva. Ha módosítani szeretnétek a firmware-t, akkor inkább a GL. Hardververzióra is lehetne figyelni (főleg a G-esetén), de ennek azért nincs jelentősége, mert mostanában nincs többféle - nagyon különböző - hw-verzió forgalomban egy típuson belül, pl. a v6.x és e feletti verziójú WRT54G-típusokra semmiképp nem megy fel külső firmware.
108Mbps nem támogatott, de ilyen szabvány különben sincs, csak egyes gyártók házimegoldásaként lehet vele találkozni, ezért a csak 802.11g-módú eszközökkel nem kompatibilis ez a sebesség. -
And
veterán
válasz
naigen79 #1094 üzenetére
Attól függ, mit szeretnél a belső géppel csinálni. A port forwardot erre találták ki. Ha pl. fájlokat szeretnél elérni kívülről, feldobhatsz a gépedre egy egyszerű FTP-szerver programot, a routeren beállíthatod a 20-21 portok forwardolását a gép belső IP-címére, így a netről egy másik gép ftp-klienssel el tudja érni a gépeden futó szervert. Persze az sem árt ehhez, ha a gépednek fix IP-je van a belsőhálón, ill. a kívülről történő elérést segítheti még, ha a routeren bekonfigurálsz egy dinamikus dns-szolgáltatást az internet felé.
-
And
veterán
válasz
kiskakas #1088 üzenetére
''valami koze csak lehet, ha 100mW-nal csatlakozik, 101-nel meg nem..''
Akkor bizony lehet akár fw-gond is.
''Tobben hasznaljak 250mW-al is, igaz passziv/aktiv hutessel.''
Ez viszont ellentmond neki. Vagy kizárólag 101..200mW közötti beállításnál hülyül? Jelenleg két kliens (két másik WRT54GL) csatlakozik a routeremhez, és kipróbáltam 101, 150, de még 220mW kimenővel is: az átállítás után mindkettő gond nélkül újracsatlakozott.
Mod.: a firmware mindkét kliensen és az AP-n is DD-WRT v23 sp2.
Egyébként érdekes lehet, hogy a valóságban mekkora a WRT54-esek max. teljesítménye (hogy a firmware mennyit enged, csak egy dolog), ill. mennyire áll összefüggésben a valódi kimenőteljesítmény a beállított értékkel.
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz
kiskakas #1086 üzenetére
Szerintem a kimenő teljesítménynek 100 / 150mW viszonylatban nem sok köze van ahhoz, hogy egy egyébként látható ssid-jű AP-ra fel tudsz-e csatlakozni, különösen kis távolságról, (gyenge jelnél meg a kliens teljesítményét is emelni kellene). Ilyen mértékű emelés kevesebb, mint 2dB kimenőszint-növekedést jelent. A másik, hogy a leírások alapján a WRT54Gx-sorozat teljesítményének növelése 70mW fölé nem ajánlott, csak a végfokozat hűtése mellett, mert a plusz hőtermelés jelentősen rövidítheti a várható élettartamot.
-
And
veterán
Nem csupán attól lesz más, hogy linux lesz rajta, hisz pl. a -GL -en gyárilag is linux-alapú a firmware. De ettől még ez a gyári program funkciójában és kinézetében teljesen olyan, mint a v5.0-ás verzió feletti G-jelű hardvereken lévő VxWorks.
A '3rd party' firmware-ek viszont rengeteg olyan lehetőséget adnak a felhasználónak, amelyet a gyári oprendszer sosem fog biztosítani (kliens mód, WDS, AP-k szkennelése, adóteljesítmény fokozása, QOS, részletes netelérési korlátozás, stb., stb.). Részletekért lásd az #1-es hsz-t. Sima netmegosztó routerként használva az eszközt különben a gyári alap firmware is megteszi. -
And
veterán
válasz
God Vazzeg #1036 üzenetére
Szerintem ilyet nem tud a dd-wrt (mármint log-ban, a logja szvsz. amúgy sem túl részletes). A bekapcsolás figyelését biztos meg lehetne oldani, ha a kliens dhcp-n kéri a címet, de a kilépést ezzel is gázos lenne. Valamilyen scripttel biztos meg lehet oldani, pl. adott időközönkénti pingeléssel v. netstat-tal.
#1037: Nincs értelme, de ha külső firmware-t teszel rá, akkor amúgy is engedélyezhető a Speedbooster (avagy afterburner, ahogy pl. a dd-wrt -nél hívják), mert teljesen szoftveres a dolog. Viszont akkor már inkább -GL, mint -G, mert utóbbiakra az újabb hardververzióknál már csak körülményesen v. egyáltalán nem tudsz 'okos' firmware-t rátolni. Átlagos használatra különben jó a sima G is.
[Szerkesztve] -
And
veterán
-
And
veterán
Access pointként alapban működik, hiszen a router wireless portja a LAN felől gyakorlatilag egy AP. Ami neked kell, az a kliens-híd mód, amit tényleg csak külső fw-rel tud a router, de akkor is csak a LAN-portokon tudod használni a wlan-felől érkező netet (tehát rádión továbbosztani nem tudod).
#969: Az internet / WAN-port felőli pingelést külön tudod engedélyezni, emlékeim szerint a gyári firmware-rel is (dd-wrt -nél biztosan így van), és default beállítás szerint ez le van tiltva, ami nem is baj. Ez viszont nem függ össze a port forward-dal. A gépen, amelyre a portot irányítottál, fix IP van beállítva, vagy a router oszt ki neki egyed DHCP-n? Ha az utóbbi, akkor nem árt beállítani, hogy (MAC alapján) a belső gép mindig ugyanazt a címet kapja a routertől. -
And
veterán
Nálunk jó jelszintű kapcsolat esetén ment már 16-20 Mbps-sel is az osztott mappák közötti másolás. Az AP és a kliens is WRT54GL + ddwrt, g-only módban (nem túl nagy távra, de nem is szobán belül). Ez egyébként eléggé közelíti a g-szabvány gyakorlati átviteli határát, ami TCP-szinten valamivel 20 Mbps felett van. A 802.11b szabványú eszközöknél ugyanez 5-6 Mbps körüli. Tehát b-only módú eszközök között, jó linksebesség, tiszta csatorna és pont-pont kapcsolat esetén tényleg mehetne feljebb is 4Mbps-nél a hasznos átvitel.
Ja, az USB 1.1 szabvány átvitele sem haladhatja meg az elméleti 12Mbps értéket (full-speed módban). -
And
veterán
Ezen még nem vagy túl? Vagy két napja nem kapcsoltad ki- és vissza a routert
? Az előző lépés(ek) után is azt írta a tutorial, hogy ''After this has occured we need to power cycle the router again''.
Egyedül a sikeres frissítés közben, azaz az Upgrade Firmware v1.255 -nél az 'Upgrade' gombra kattintva vagy a tftp parancs elküldése _után_ nem szabad a tápot kikapcsolni: ekkor meg kell várni, amíg a router reboot-ol, és újra működőképes lesz. De Te még addig nem jutottál el. -
And
veterán
1-2 tipp az általad linkelt fórumból: először is, nyiss egy parancssort és pingeld meg a routert az alapértelmezett címen:
ping 192.168.1.1
erre a routernek elvileg válaszolnia kell. Ha ez megy, az Upgrade Firmware v1.255 helyett próbáld meg a WinXP beépített (csak SP2 esetén ?) tftp-kliensével elküldeni a firmware-t. Szintén parancssor:
tftp -i 192.168.1.1 put dd-wrt.v23_micro_generic.bin
Arra ügyelj, hogy a fenti .bin fájl az aktuális mappában legyen, különben a Win nem biztos, hogy megtalálja.
Van, aki azt írta, hogy bár a router a ping-re válaszolt, XP-s gépről mégsem ment fel a firmware, csak Win2k alól, tftp-vel. Nem tudom, ez mennyire lehet gyakori, én a JTAG-es módszerrel küldtem rá anno a bootloader-t a v5-ös hardveremre, aztán XP alól, parancssoros tftp-vel ment rá a dd-wrt micro. -
And
veterán
Ha követed a leírást, szerintem nem lehet elrontani: [link], (a két link valamelyikén).
Igen, a dd-wrt v23 sp2 kell neked, abból is a micro nevű kiadás.
A JTAG-et meg felejtsd el, nem lesz rá szükséged (az egy másik módszer a flash-eléshez, de neked remélhetőlegcsak a többlépcsős, webfelületen végrehajtható frissítést kell megejtened).
-
And
veterán
A dd-wrt 'micro' verziója is megy kliensként, azzal nincs gond. A baj az, hogy a v7.0-ás hardver az addig megszokott Broadcom processzor helyett Atheros AR2317 -t kapott, amit a dd-wrt tudomásom szerint egyáltalán nem támogat. (A wikipedia-n már a v8.0-s hardvert is említik, amelynél elvileg visszatértek a Broadcom-gyártmányú procra, igaz, a v2.2-es hardver óta szinte állandó típusnál újabb verzióra.)
Úgyhogy jobban jársz, ha a v7-est hagyod meg - a gyári fw-rel együtt - routernek, és az 5.0-ba flasheled be a dd-wrt micro-t. -
And
veterán
Természetesen, azért szabvány a 802.11g (meg a -b, -a), hogy az azt támogató készülékek kompatibilisek legyenek, vagy mi. Egyedül abban nem vagyok biztos, hogy a WAP54-re rá tudod erőltetni a kliens módot. DD-WRT -vel biztos nem. Volt nekem egy Asus WL300g -m, és úgy tudtam megszabadulni tőle, hogy valakinek kellett egy kliens. Szerencsére azt támogatta a DD-WRT
..
[Szerkesztve] -
And
veterán
Nem vagyok biztos benne, hogy a WAP54G-vel ez összehozható. Gyári firmware-rel tuti nem, mert a WAP54G is csak egy AP, amely nem tud egy másik AP-vel (WRT54G, a wlan felől) kommunikálni. A WAP54G pedig alapban nem multifunkciós, nem lehet kliensként beállítani. Kliens módot ugye a WRT54G-sorozat is csak kiokosítva tud, de pl. a DD-WRT a hwsupport.txt szerint nem támogatja a WAP54G-t. Más külső firmware esetleg, de ennek utána kell nézni.
-
And
veterán
Ja, hogy áramlökés
.
#791: Sorry. Az azért meglep, hogy erre a határoló kütyüt nem készítették fel. De szerintem ez nem lehet kielégítő magyarázat a firmware, a belső flash-memória tartalmának elvesztésére. Biztos vagy benne, hogy az szállt el (power led bekapcsolás után csak villog)? Ezeket a flash-áramköröket általában úgy tervezik, hogy ne lehessen csak úgy véletlenül írást kezdeményezni bennük. Még kifejezett szándék mellet is trükkös parancsokkal lehet csak elindítani a törlési / újraírási folyamatot, szóval a véletlen sérülés esélye eléggé kicsi. -
And
veterán
Mi a pék lehet az az 'áramsokk'? Ha van egy limitáló áramköröd, az már csak nem cseszi el azt a fogyasztót, amit éppen védeni kéne
.. De 20W egyébként is bőven elegendő kell legyen a Linksys-eknek, hiszen a hozzájuk adott dugasztáp szekunder oldala is mindössze 12V / 0,5A-es, tehát 6W terhelhetőségű.
-
And
veterán
A teljes firmware eltűnését konkrétan a táp kihúzásától nehezen tudom elképzelni (ha csak pont nem azt frissíted közben, de ez más kérdés). Úgyhogy ez normál működés közben szerintem igencsak valószínűtlen. A konfig-memória (nvram) sérülésének már nagyobb lehet az esélye, ha éppen azt menti a router a kihúzás pillanatában, de alapesetben ez sem történik gyakran, csak ha épp elmentesz valamilyen beállítást.
Ha tényleg a firmware száll el, annak már egy sima lekapcsolásnál durvább oka kell, hogy legyen. -
And
veterán
#632 és #635. Csak a frissítési módban van eltérés, az adott hardverre specifikált (tehát a nem 'generic') binárisok tftp-n keresztüli feltöltésre vannak kialakítva.
#689: Ha a megfelelő típust választottad, ezek szerint nincs baj, de érdemes a készítők utasításai szerint eljárni, hogy véletlenül se legyen gubanc.
Nem ét találtam ki, de olvassátok már el azt a pár txt-fájlt a csomagban, érdemes..
Itt a lényeg (a már említett 'hwsupport.txt' fájlból):
''3.) Linksys WRT54G/GS (any version) flashing notes:
---------------------------------------------------
-For upgrading from the original Linksys firmware, please use the generic mini version (dd-wrt.vXX_mini_generic.bin) and flash it from the web GUI interface. After this first flashing you can change to any other distribution, if you want.
-For flashing via the web GUI interface, always use the included 'generic' binaries. The other Linksys router specific binaries are only meant for tftp upgrades. '' -
And
veterán
válasz
biokill1 #665 üzenetére
''Tehát ha jól tudom a GL az eredeti G verzió új kiadása (az L betű utal arra hogy Linuxos), a GS pedig egy butítottabb verzió. (javítsatok ki ha tévedek)''
Utóbbit tényleg rosszul tudod: a GS nem butított, hanem éppen többet tud, mint a G/GL, mégpedig azért, mert gyárilag támogatja a Speedbooster-t, ill. a G-verzióban megszokottnál több RAM van benne (16MB, mint a GL-ben). A RAM és FLASH tárak mérete egy típus verzióinál is különbözhet, ezek a hardver verziószámának növekedésével általában csökkeni szoktak. A Speedbooster pedig tisztán szoftveres tulajdonság, DD-WRT -vel pl. a sima G/GL-eken is aktiválható. Ezt a linket is be lehetne tenni az első hsz-be: [link], ez a WRT54G-sorozat bibliája.
#664: AP, 4-portos LAN switch, 802.11b/g támogatás: ezt minden WRT54G, -GL, -GS és WRTSL54GS tudja..
[Szerkesztve] -
And
veterán
Nem feltétlenül muszáj, de érdemes használni a router DHCP-szerverét. (Hozzátenném, hogy a Linksys-féle saját router setupot nem használtam sosem.) Ez a legegyszerűbb eset, alap gyári firmware-rel:
- Router: bekapcsolod a DHCP-szervert. A Setup / Basic setup oldalon: DHCP-server enable. A Starting IP-Address mezőben megadod az első IP-t, amelyet a DHCP-szerver kioszthat, pl. 192.168.1.2 (feltételezve, hogy a router címe a belsőhálón a default 192.168.1.1). A maximum DHCP users-nél megadhatod a szerver által kioszható címek maximális darabszámát, ami alapesetben 50. Így a 192.168.1.2 - 192.168.1.51 tartományban kaphatnak címeket a DHCP-kliensként beállított PC-k.
- PC (asztali és laptop): engedélyezed a DHCP-klienst, vagyis azt, hogy a gépek a routertől kérjenek IP- (meg alhálózati maszk-, DNS- és alapértelmezett átjáró-) címeket. Most még fix IP-re van állítva a géped. WinXP: vezérlőpult, hálózati kapcsolatok, jobb klikk a LAN-csatolón, tulajdonságok, TCP/IP protokoll, tulajdonságok, általános fül: IP-cím automatikus kérése ill. DNS-kiszolgáló címének automatikus kérése.
Ez mint a LAN oldalra vonatkozik.
A router WAN oldalán viszont te nem közvetlenül az internetre, hanem már egy belső hálózatra csatlakozol, fix IP-vel. Tehát a routered 'Internet connection type' adatait ugyanúgy kell beállítani, ahogy eredetileg a gépedet konfigurálták. Static IP beállítás, majd:
- IP: 10.0.0.110
- Subnet mask: 255.255.255.0
- Gateway: 10.0.0.138
- DNS1: 10.0.0.115
- DNS2: 194.109.104.104 (ez mondjuk érdekesen hangzik, de mindegy).
Ha a géped eredetileg automatikusan (DHCP-n) kapna IP-címet, akkor az Internet Connection Type -nál az ''Automatic Configuration - DHCP''-t kellene belőni, az MTU-nál pedig az ''Automatic''-ot, és kész is lenne .
#659: Ha a routerre olyan PC-t kötsz, amelyen a DHCP-kérést bekapcsolták, működni fog. A PC a csatlakoztatás pillanatában kér magának egy IP-t, a router meg ad neki.
Viszont a statikus IP miatt ekkor a WAN (internet) oldalon vagy a haver gépének adatait kell megadni, vagy hagyod úgy ahogy van, de akkor a Te gépedet az eredeti beállításokkal nem szabad rajtahagyni a hálózaton (gondolom mindketten ugyanabban a lokális hálózatban vagytok).
[Szerkesztve] -
And
veterán
''Az igazi kérdés az, hogy ez a ''wrt54g'' változat mivel nyújt többet/mást (ha nyújt) mint a ''generic'' változat.''
Nem nyújt mást, mivel teljesen ugyanaz: csak a frissítés módjában van eltérés. Funkcióbeli különbség azonos verziószámon belül csak az egyes kiadások (micro, mini, standard, voip, vpn) között van. A v5-ös hardveren viszont ez sem kérdés, mert arra csak a 'micro' megy fel.
Ha a jelenleg legfrissebb stabil kiadás, a 'v23_sp2_micro' generic már webes felületen felment a v5-re, akkor meg van oldva. -
And
veterán
válasz
ufonauta #628 üzenetére
Sajnos ezekkel a beállításokkal nem tudsz hatótáv-növekedést elérni. De csak a jelerősség nem jó, vagy lassul is a kapcsolat sebessége? Ha az előbbi, akkor ne nagyon zavarjon
. Megpróbálhatod a routert jobb, magasabb helyre tenni, esetleg az antennákat kissé elmozdítani. (Külső firmware-ek lehetőséget adnak az adóteljesítmény növelésére, de egyrész nem annyira drasztikusan, másrészt nem vagyok benne biztos, hogy a v7-es hardverre felmenne bármelyik is.)
Mod #630-ra: a firmware-ek mellé csomagolt hwsupport.txt -ben ([link]) azt írják, hogy a webfelületről történő frissítésnél mindig a 'generic' verziót kell használni, a hw-specifikus fájlok a tftp-n keresztüli frissítésre szolgálnak. A v5-ös hardverre is fel lehet tenni dd-wrt -t, de nem annyira egyszerűen, és a flash-memória kisebb mérete miatt csak a 'micro' verziókat, a 'standard'-okat nem.
[Szerkesztve] -
And
veterán
Az 54 Mbps igaz, mint minden 802.11g szabványú eszköznél, de csak 'bruttó' sávszélességet jelent. A rádiócsatornában legfeljebb ekkora sebességgel közlekednek az adatok, de ez egy csomó olyan fogalmat is takar, ami az alkalmazási rétegben számunkra 'haszontalan'. A nettó sávszél legfeljebb 20..25 Mbps lehet. A WRT54Gx routereket nem lehet 108Mbps sebességűre upgradelni, viszont az amúgy sem szabványos sebesség (eszközfüggő), valamint a legnagyobb sávszélhez amúgy is jelentős térerő tartozik. A térerő csökkenésével auto-fallback módban az eszközök sebessége is csökken.
-
And
veterán
A jtag-kábel a routeren lévő flash eeprom közvetlen programozására szolgál. Egyszerű passzív kivitelben PC oldalon a párhuzamos portra kapcsolódik, a router nyákjára pedig rá kell forrasztani egy tüskesort (egy meglévő furatsorba). Meg pár darab ellenállás is kell a kábelhez, de ennél komolyabb alkatrész már nem. Leírás, pl.: [link].
-
And
veterán
Ez végre egy konkrét leírás
. Már kérdezni akartam, hogy flash-elés közben adta-e meg magát, vagy 'csak úgy', mert utóbbi valszeg ritkább. Most megy a ping vagy nem? Ha a firmware hibája miatt szórakozik, akkor valóban rendbe lehet hozni a jtag-kábeles módszerrel. De ha tényleg ez a baja, akkor még mindig ott a kérdés, hogy mitől romlott el..
-
And
veterán
A ''wrt54g -flash:cfe''-t próbáld meg a ''/noreset'' opcióval együtt használni.
Aztán: melyik címre próbálod meg tftp-n elküldeni a firmware image-fájlt? Mert azt írják, hogy teljes flash-törlés (wrt54g -erase:wholeflash) után a ''tftp -i 192.168.1.245 dd-wrt.v23_micro_wrt54g.bin'' paranccsal kellene próbálkozni, a ping-re pedig nem is tudom, hogy ilyenkor, csak a cfe.bin betöltése után kellene-e egyáltalán válaszolnia.
Majd ha a komplett firmware felment, utána próbálkozz ping-gel, de akkor már a 192.168.1.1 címen. (Sorry, én már régen csináltam ezt, de emlékeim és a leírások szerint is így kell.)
Mod: még annyi, hogy a PC-n az átjáró- és a DNS-címek beállításának ilyenkor semmi szerepe nincs.
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz
God Vazzeg #504 üzenetére
WRT54G v2-es proc órajele 200MHz, defaultban ennyin megy ([link]). Ha felraksz pl. egy DD-WRT -t, az a Status / Router oldalon megmondja a proc típusát és órajelét, az Administration / Management oldalon pedig be is tudod állítani a frekvenciáját. Nálam is alapban 200MHz, beállítani 183..250MHz között lehet (9 db. diszkrét órajelfrekvencia közül lehet választani).
Processzek monitorozása, szintén DD-WRT standard verzióval (biztos másik linux-alapú firmware is tudja (?)) : telnet-tel szépen belépsz a routeredbe, kiadod a ''ps'' vagy a ''top'' parancsot (utóbbival mindjárt a CPU- és memóriafoglalás állapotát is láthatod, leállítása Ctrl-C -vel) és voilá.
-
And
veterán
Szerintem az nagyon jó érték: 45dB SNR (-98dBm zaj mellett) elméletileg -53dBm körüli vételi jelszintet takar. Ehhez hozzátartozik ugyan, hogy a rádiós chipset nem műszer, így nem lehet kész tényként elfogadni az általa visszajelzett vételi szintet, de ekkora jel/zaj viszony mindenképp nagynak számít. Hivatalos adatok híján itt: [link] látható a WRT54GS hardver (ebből a szempontból valszeg ua., mint a G ill. GL típusoknál) érzékenysége. 802.11g módban a legnagyobb, 54Mbps sebességhez is elegendő -65dBm szint, Nálad pedig ennél is sokkal nagyobb a jelerősség.
-
And
veterán
Hát azért mi néha igencsak a DD-WRT által 20%-nak mondott jelerősséggel nyomulunk, de hetekig nem szakadozik a link, sem AP-kliens, sem AP-AP (WDS) viszonylatban.
Az igaz, hogy minél nagyobb, annál jobb, de ez a százalékos érték nem sok mindent jelent. A lényeg a jel/zaj viszony értéken (SNR) van. A DD-WRT ugyanis a ''Signal Quality''-re még akkor sem mond mindig 100% -ot, ha közvetlenül egymás mellett van két router, a jel/zaj 70-80dB feletti, tehát szvsz. ez a ''jelminőség'' nem túl életszerű paraméter. Nálunk az SNR értéke 20-25 dB körüli, és a rádiós link sebessége már ekkor eléri a 18..36 Mbps-t.
[Szerkesztve] -
And
veterán
(Már csak azért is, mert a GS-ben az 5.0-ás verziótól kezdve csak 2MB flash van. Arra is rámegy alternatív firmware, de csak a szerényebb tudású, mint pl. a dd-wrt micro. A másik, hogy a GS speedbooster technológiája a leírások szerint teljesen szoftveres megoldás, a rádiós protokol módosításán alapul, és ezt a dd-wrt is tudja, nem csak a GS hardveren. Ők ''Afterburner''-nek nevezik a megoldást: [link]. Az viszont igaz, hogy minden félnek támogatnia kell ezt, hogy a sebességtöbblet kihasználható legyen.)
[Szerkesztve] -
And
veterán
Én meg ezek után azt nem értem, hogy idáig hogyan működött statikus IP-n.. Hol és milyen IP-ket állítottál bel? Meg egyáltalán, milyen beállításokat használtál a routernek azon a bizonyos hálózati alapbeállítás oldalán? A PC(k) DHCP-kliensként voltak beállítva, vagy statikus IP-t használtak?
-
And
veterán
válasz
KILLSCLAPS #448 üzenetére
A csomagban lévő hwsupport.txt -ben ezt javasolják:
''3.) Linksys WRT54G/GS (any version) flashing notes:
---------------------------------------------------
-For upgrading from the original Linksys firmware, please use the generic mini version (dd-wrt.vXX_mini_generic.bin) and flash it from the web GUI interface. After this first flashing you can change to any other distribution, if you want.
-For flashing via the web GUI interface, always use the included 'generic' binaries. The other Linksys router specific binaries are only meant for tftp upgrades. ''
Tehát alap gyári fw-ről először mindig a 'generic mini' nevű verziót, azután azt, amelyiket véglegesen szeretnéd, pl. a 'Standard'-ot (és abból is mindig a ''generic'' végű fájlt, ha a webfelületen frissítesz). Nekünk is jórészt GL54 v1.1-eseink vannak, és már egy csomóra rátoltuk így a Standard-verziót. -
And
veterán
Szerintem Te mással kevered azokat az IP-beállításokat. Ha DHCP-n kapcsolódsz, nyiván nincs értelme beállítani a WAN IP-t, de olyat azon az oldalon nem is látok. A 'Router IP Address' a LAN-oldali IP-t takarja (amit neked kell beállítanod oda, ahova jólesik), A DHCP-szerver beállításoknál pedig azt a címtartományt állíthatod be, amelyet ki szeretnél osztani, ha a routert a helyi hálóban dhcp-kiszolgálónak használod. Egyiknek sincs köze ahhoz az IP-hez, amelyet a szolgáltatódtól kapsz.
-
And
veterán
Dehogynem, csak nem a tomato-féle fw-rel. DD-WRT -nél kiválasztom a basic setup / connectoin type-nál az 'Automatic configuration - DHCP' -t, és megy. Ugyanott be tudnám állítani a következőket: Disabled, Static IP, PPPoE, PPTP, L2TP, HeartBeat Signal. Mondjuk éppen ugyanez - DHCP - van beállítva a Tomato alap hálózati beállításokat mutató screenshot-jánál is: [link], szóval ott is lehet (furcsa is lenne, ha nem lehetne
).
[Szerkesztve] -
And
veterán
Azonnal cseréld
! Nagyobb a memóriája (a RAM és a FLASH is duplája, mint a mostani típusodnak), így a teljesebb ill. speciális (standard, voip verziók) DD-WRT - vagy más - külső firmware-eket is rá tudod tolni. Egyesek szerint a nagyobb ram sem hátrány, ha pl. fájlcserélőkről, sok kliensről van szó. Én már megejtettem egy ugyanilyen cserét, nem bántam meg..
-
And
veterán
válasz
PongiÁki #349 üzenetére
Ezt nem fogod tudni megoldani. A router ugyanis nem tudja azt megcsinálni, hogy amit az egyik antennán vesz, azt a másikon adja tovább. A wlan forgalom mindig kétirányú (fél)duplex kommunikáció. Azokkal a beállításokkal el tudod érni, hogy az egyik antennát csak adásra a másikat meg csak vételre használja a router, vagy azt, hogy ne is probáljon antennát váltani (diversity mód), hanem kizárólag az egyik aljzatot használja adásra/vételre. De Neked egyik sem jó, mert Te ''keresztirányú'' forgalmat akarnál megvalósítani, az automatikus kiválasztás meg nem erre való (egyébként sem arra van kitalálva, hogy két külön térbe tedd az antennákat).
-
And
veterán
A dd-wrt standard verziója (tehát WRT54G v5-ös hardveren sajnos nem megy) is tartalmaz szoftveres támogatást az MMC/SD kártyákhoz: [link]. A szükséges hardvermódosítás: [link].
Mod. Karex: legalább ezt is tudjuk, pedig engem is foglalkoztatott a gondolat. A várható sebességéről amúgy nem mondtak sok jót..
[Szerkesztve] -
And
veterán
Mondom, rém fapados módszer: [link], [link], de ha már nincs más lehetőség, ez a biztos. Régebben, amíg nem volt lehetőség csupán webfelületen / tftp-n frissíteni a v5-öt, sokkal több leírás volt erről, de azóta a nagyrészük eltűnt.
Mod: az első linken lévő, már nem elérhető hivatkozások helyett: [link]. A dd-wrt 'micro' verzió pedig innen szedhető le: [link].
[Szerkesztve] -
And
veterán
Itt le van írva lépésről lépésre: [link] (a #287-ben linkelt oldalról egy kattintás). Ennél jobban én sem tudom neked leírni a dolgot, mert én még jtag-kábeles módszerrel csináltam fél évvel ezelőtt. Említettem, hogy akkoriban még egyáltalán nem volt más - webes konfigurációs felülettel és parancssoros tftp-vel végezhető - módszer, ahhoz pedig el kellett készíteni egy szimpla párhuzamos portra csatlakozó programozókábelt és bele is kellett nyúlni a router hardverébe (az pedig garanciavesztéssel járt). Utóbbi módszer lassú és körülményes, viszont megvan az az előnye, hogy totál agyhalott - rosszul flashelt - routerbe is életet lehet lehelni vele, mivel ez közvetlenül a belső flash-memória chip újraprogramozását jelenti.
-
And
veterán
-
And
veterán
A kábeles hosszabbítást meg lehet csinálni, elvégre a tetőantennákhoz is kiviszik a jelet valahogy.. A WRT54-sorozaton RP-TNC aljzat van, ehhez dugót ill. - a túloldalra - lengő aljzatot lehet kapni (adott kábeltípushoz kell kérni, mert kissé eltérőek a csatik a szerelési oldalukon). A kábel ne legyen túl hosszú, mert veszteséges, és a gyári tartozék antennát nem is igazán éri meg odébbkábelezni, annak túl kicsi a nyeresége. Akár házilag is készíthetsz egy használható darabot, az anyagáron alig kerül pénzbe. Főként irányítottat szokás, pl. biquad-ot, de igen egyszerű körsugárzó-konstrukciók is vannak a neten (azok nyeresége viszont nem annyira magas).
-
And
veterán
Van értelme növelni, de az effektív kisugárzott teljesítményszint (EIRP) emeléséhez elsősorban nem az eszköz kimenőteljesítményének növelése a legjobb út. 10-15mW növekedés nem sok, másfélszeres viszonyt (<2dB) jelent az eredeti kb. 20..30mW-hoz képest. Flashcash joggal írt már a lehetséges melegedésről, ill. a DD-WRT oldalán is említik, hogy nem érdemes 70mW fölé menni pluszhűtés nélkül, mert erősen rövidülhet a rádiós chipset élettartama.
Az antenna cseréje a gyakorlatban sokkal többet ér: nyereségtől függően akár nagyságrendekkel is növekedhet az EIRP, és a sima teljesítménynöveléssel ellentétben 'visszafelé', vétel irányban is számít.
Mivel a G-n ugyanolyan antennacsatlakozó van, mint a GL-en (és valszeg a GS-en is), így abszolút kompatibilisek lehetnek a külső antennák. A csatlakozóktól eltekintve amúgyis minden 802.11b/g -s eszközhöz jók a 2,4GHz-es wlan-antennák. -
And
veterán
Ha az eredeti gyári firmware van a routereden, akkor sehogy. Az ugyanis nem támogatja az adóteljesítmény beállítását.
Túl sokat egyébként sem tudnál nyerni az alapbeállításhoz képest, mert egy bizonyos teljesítmény felett a rádiós chipset hűtést igényel (és ez nem olyan magas érték). -
And
veterán
Érdekes, én a wds-sel sokkal többet szívtam, mint a sima AP-kliens kapcsolattal. Utóbbi mindig ment, mint a karikacsapás. Ha a konnekt fizikailag már megvan, a kliens kiírja az AP-t és viszont, akkor azért - ha még nem tetted volna meg - körülnéznék az IP-cím / netmaszk és egyéb alapvető beállítások között a 'Network setup'-ban. Vagy ha ezek rendben vannak, pl. a ping működik? Ja és még annyi, hogy ha a saját AP-dre csatlakozol, célszerűbb nem a sima kliens-módot használnod a második routeren, hanem a kliens-hidat.
-
And
veterán
A dd-wrt firmware például tud QOS-t, de konkrét határsebességet csak a LAN-portokra tudsz beállítani, és ott sem lehet szabadonválasztott értéket beírni, hanem menüből kell választani (256kbps, 512k, 1M, 2M, 5M, stb.). Ezen kívül különféle prioritást - öt fokozatban - tudsz beállítani MAC-címek, hálózati maszk (IP-címek), ill. hálózati szolgáltatások (protokolok és UDP/TCP-portszámok) szerint, ezek már a wlan-kapcsolatra is vonatkoznak. Azt is megadhatod, hogy a QOS-szolgáltatás a WAN- (internet-) portra vagy a belső (LAN és WLAN) forgalomra vonatkozzon.
-
And
veterán
''Akko ezek szerint úgy működik, mint a hagosítá során általunk használt rádiós true diversity cuccok.''
Nagyjából igen, bár egy hangosításhoz használt tunernél a diversity megoldása valszeg bonyolultabb (két külön demodulátornak kell lennie: nem lehet csak az antennajeleket kapcsolgatni, hisz analóg audió alkalmazásnál nincs lehetőség a ''jelcsomag'' megismétlésre).
''Ha jól fogom ugrade-del lehetőség lenne egy külső és egy belső antenna használatára is?''
Akár arra is, de természetesen nem egyidőben, ill. az átváltást Neked kell megcsinálnod a webes kezelőfelületen. Ezzel a két antenna állandó ki/be csatlakoztatását tudod megspórolni, bár már az is valami.
-
And
veterán
''Adott ez a Linksys ruti, rajta két antennával. Melyik mire szolgál? Egyik fogad, másik ad?''
Nem, ez így nem igaz. Hogy pontos legyek, egy külső firmware-rel akár ilyesmire is rávehető a WRT54G-sorozat, de ennek csak nagyon speciális esetekben lehet célja. Az például elég nagy szívás lenne, ha az ember kültéri antennát akarna rácsatlakoztatni, és csak az adóoldalra tenné.
A módszer neve, amiért egyes routereken két antenna van: (spatial) diversity. Azért találták ki, hogy a beltérben jelentkező visszaverődés és többutas terjedés okozta vételi problémákat (helyi interferenciát) enyhíteni lehessen. Diversity-módban is egyszerre csak egy antenna lehet aktív. Az AP / router választja ki az aktuálisan használtat aszerint, hogy a vétel éppen melyiken jobb (pontosabban: antennát vált az elektronika, ha a vétel hibás lesz az aktuális antennával). Az átkapcsolási idő természetesen igen rövid, 1 ms-nál rövidebb idő alatt megtörténik. Itt olvashatsz róla bővebben: [link].
Kültéri antenna esetén letekered a két gyári vacakot, simán rácsatlakozol az egyik csatlakozóra az antennakábellel, és kész. Gyári firmware-rel úgysem tudsz beavatkozni az átkapcsolási folyamatba, és mivel a másik aljzat üresen marad, azon a router nem is tud jelet venni, így nem is fogja kiválasztani. A DD-WRT - meg gondolom más külső firmware-ek is - lehetőséget ad a fix antennaoldal kiválasztására: az automatikus kiválasztáson (diversity) túl megszabhatod, hogy adás- és vételoldalon éppen melyik csatlakozó legyen használva. Mint írtam, külső antennánál célszerű ezeket a default értéken hagyni (auto), esetleg fixen kiválasztani az adott oldalt, de keverni nem szabad az adás/vétel oldalt, mert az AP nem fog működni.
[Szerkesztve] -
And
veterán
Annyit lehet megtudni a WRT54G-D2 -ről, hogy eredetileg ilyen típusjelzéssel adták ki a WRT54G v3.1-es hardververziót (gyári számának első négy karaktere: CDF9), amelyen az előlap bal oldalán lévő 'Cisco systems' feliratú világitó gombbal aktiválhatóvá vált a 'Secure Easy Setup' nevű feature a routeren. Ez a gomb különben már a v3.0-nál is adott volt, de állítólag azon még nem aktiválta ezt a funkciót.
A német nyelvű Wikipedia-n azt is írják, hogy a WRT54G v6.0-ás (gyárilag VxWorks-alapú firmware-rel szállított) hardver nem más, mint a WRT54G-D2 egy újabb verziója. Ebben a hardverben már csak az 5.0-tól felfelé szokásos 8MB RAM és 2MB flash (az előző verziókban kétszer ennyi volt) található. -
And
veterán
Én eddig WRT54G v5-tel és WRT54GL v1.1-es hardverrel találkoztam, azoknál a ház alján lévő címkére rá volt írva ez a hw-verziószám.
Ez a remote management helyi hálóból lehet, hogy nem a valós körülményeket produkálja. Az én routerem is regisztrál dinamikus dns-címet. Idegen / beállított portokkal ugyanazt csinálja, mint amit leírtál, megfűszerezve némi furcsasággal. (Az egyik belső kliensen időnként webszerver fut, így eleve oda van irányítva a http-port, de ha azt is letiltom, a külső dns-címet beírva egy harmadik, wds-kapcsolatban lévő AP konfigja jelentkezik be, amelyen viszont szintúgy tiltva van a távoli konfig..). Szóval nagyon nem tűnik reálisnak a kép.
Port forward: nincsenek előre felvett, kitöltetlen sorok (dd-wrt v23 sp2-es verzió), ezért valószínűnek tartom, hogy itt csak a konfig-memória (nvram) mérete korlátozza a forward-bejegyzések számát, ha pedig ez így van, akkor a gyakorlatban szinte ''korlátlan'' lehetőséged van erre. A dd-wrt leírásában sem találtam erre vonatkozó limitet.
[Szerkesztve] -
And
veterán
''A firmware verzió ez: Firmware Version : v4.01.1 Ha jól gondolom akkor ez a 4-es sorozatba tartozik.''
A firmware-verzió nem keverendő össze a router hardver-verziójával (a WRT54G v5-ös - és e feletti verziószámú - hardver utolsó hivatalos fw-verziója például jelenleg az 1.01.0-es).
1.) Ha nem hagyod az alapértelmezett beállításon a jelszót (és az elérési portot), az már valószínűleg elegendő. Egy átlagos házi júzer routerének feltörése annyira nem lehet csábító, ha egyáltalán lehetséges.
''Az még egy érdekes dolog, hogy ha a routerben a ''Remote management''-et Disabledre állítom, akkor is jön az a Admin/PW jelszóbekérő!!!''
És be is tudsz lépni? Bár már elég régen volt fent a gyári firmware, de úgy rémlik, hogy kívülről nem volt elérhető letiltott 'remote management' beállításnál.
2.) Ha csak mint szimpla netmegosztó routerként, (wlan-oldalon kizárólag mint AP-t) használnád, valamint nem találod bugosnak, akkor nincs sok értelme. A gyárilag kiadott fw-ek általában csak bugfix-eket tartalmaznak, funkcióbővülést szinte csak elvétve. Ha viszont extra, gyárilag sosem támogatott feature-öket is szeretnél, akkor használhatsz külső firmware-t. -
And
veterán
Biztos, hogy a dd-wrt okozza ezt? Mert én már évek óta küzdök hasonlóval, de a probléma az előző routeremmel, meg közvetlen modem-gép kapcsolatnál is fennáll. Igaz, nálam egy külső dhcp-címmegújítás hozza rendbe a netkapcsolatot.
(#58: Már tényleg azt hittem, sikerült papírnehezéket csinálnod a routeredből..)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Milyen videókártyát?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Autós topik
- Apple Watch
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Hardcore café
- Melyik a legerősebb Low Profile VGA kártya?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Szép állapot!! Hátlapon kisebb kopások!!! Samsung Galaxy S20 FE SM-G780G/DS - világoskék
- MacBook Air M1 / 2020 / Ezüst / 13" / 256 GB / 8 GB / DOBOZ / GYÁRI TARTOZÉKOK /
- Nagyon szép állapot!!! Samsung Galaxy A13 SM-A137F/DSN - fehér
- i5 HP Pavilion DV7 laptop
- Megkímélt állapot!! Xiaomi Redmi Note 9 128 GB M2003J15SG - zöld
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Bomba ár! HP EliteBook 845 G7 - Ryzen 5 4650U I 16GB I 512SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2955
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest