- Magisk
- Samsung topic
- Google Pixel topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
Új hozzászólás Aktív témák
-
blendész
tag
válasz
Colonel993 #4262 üzenetére
Olcsó manfrotto alatt a 40-50 Ft-os kategóriát értem, aminek már erősen illene használhatónak lennie. Már nem emlékszem a pontos típusra, ami kifejezetten gyenge volt, azt tudom, hogy a nemrég frissített szériák közt van egy-két szimpatikus modell.
Stabil pedig nem attól lesz egy állvány, mert Gitzo van ráírva. A méregdrága állványok nem attól méregdrágák, mert egy ökröt is elbírnak, hanem mert előfordul, hogy azt az ökröt egy kilóval kisebb önsúly mellett bírják el, mint mindjuk egy Benro. Azért mert félmillió, nem lesz golyóálló, sőt: sok esetben a teherbírásuk még kisebb is, mint egy olcsóbb darabnak, mert lehet, hogy az adott modellnél a súly minimalizálása volt a cél.
Egy átlagos felszerelés, minden ép ésszel kigondolható körülmények közti stabil megtartására alkalmas fej nélküli minőségi állvány - célnak megfelelő választás esetén - ki kell jöjjön max 50 ezer Ft-ból. És akkor az árintervallumnak nagyon a tetejét írtam.
Ami efelett van, az vagy valamilyen külön extra "furfanggal" rendelkezik vagy speciális masinák alá tervezett cucc, vagy pedig alacsonyabb súly mellett képes szintén a fényképező stabil tartására. Ebben az irányban persze a végtelenségig el lehet menni, mindenféle űrtechnológiás cuccok használatáig. Ha valakinek van több százasa állványra, akkor vegye meg, biztos könnyebb lesz cipelni.
Azért az elárulnám, hogy munkatársakat meglehetősen ritkán látok Gitzok hadával, jellemzően a pénzes amatőrök veszik ezeket. Valóban minőségi márka, de ár/érték arányban meglehetősen a sznob kategóriában játszik, legalábbis manapság.
Nem akarok lebeszélni róla senkit, én is szívesen mászkálnék hónom alatt eggyel, de senki ne jöjjön azzal, hogy ha stabil cucc kell, akkor vegyen a fórumtárs a 700D alá kéccázé' giccót, mert a giccó, na az stabil. -
blendész
tag
Na, egy rövid, de remélhetőleg választásban segítő útmutató a komolyabb felszerelés alá minél olcsóbb és kisebb állványt keresők számára:
- magasság: ne nagyon vegyetek 140 cm-nél alacsonyabbat. Nekem is van pl Giottos-ból egy max. kb 60 cm-re kihúzható modellem. Megvettem, merthogy majd milyen jó lesz egy ilyen profi, nagyon könnyű, de mégis baromi stabil állvány túrákhoz. Hát, nem. Térdmagasságból fotózni tíz alkalomból egyszer érdemes. Az ilyen csiptetgetős, ráhajtogatós cuccok pedig jól elférnek zsebben, de iszonyú kompromisszumos használni. Általában ahonnan ideális lenne fotózni, ott pont nincsen semmilyen tereptárgy...
- Fej: Munkára, vagy vegyes, aktív felhasználású amatőrködéshez használt állványnál külön veszünk fejet, és alsó részt. "Egybe" cucc akkor lehet megfontolandó, ha a lehető legkisebb súlyra törekszünk és nem napi 8 órában amortizáljuk. Az alul említett modell amúgy több fejjel is kapható, itt - és az olcsóbbak közt mindenhol - a sima csavaros rögzítésű fejet vegyétek. Könnyebbek és általában sokkal stabilabbak mint a gyors-cseretalpas megoldások az alsó árkategóriában. Arról nem is beszélve, hogy egy állványtalpas zoom felrakásakor szépen szedhetitek le a gép aljáról a cseretalpat és rakhatjátok át a lencsére. Hát, nem gyors...
- Gagyi: A rengeteg gagyit (élen a Hama legtöbb termékével: nagyon kevés használható állványuk van) érdemes kikerülni. 10 ezer Ft alatt újonnan NEM lehet kapni még könnyebb felszerelés alá sem normális tripodot. (Inkább 20 ezret mondanék, de néha találni kivételeket.) Aki annyira árérzékeny, annak régebbi, pl fa állványokat javasolnék. Ezek sok esetben már 5-6 ezer Ft-ért kifoghatóak kis szerencsével. Itt a modern termékekhez képest, több-kevesebb többlet-súllyal fizetünk, de ha hajlandóak vagyunk cipelni, nagyon jó ár-érték arányú termékeket lehet találni, melyek sokszorosan túl fogják élni a hasonló árban vásárolt új cuccokat.
- Tényleges ajánlat: Kb 3-4 évvel ezelőtt elég alaposan szétnéztem a piacon, mert kellett a - meglévő munkára jól használható, de súlyosabb - állványom mellé egy olyan cucc, ami a lehető legkönnyebb, bárhová magammal tudom vinni, hosszabb túrákra is, de van annyira stabil, hogy egy két-számjegyű Canon vázat egy 70-200/4 optikával stabilan még épp meg tudjon tartani. Akkor a Manfrotto 394-es modelljét találtam. (lásd: alábbi link: nem hiszem, hogy itt a legolcsóbb, szét kell nézni). Ez alacsonyan tartva meglepően stabil, maxra kihúzva, már nem túlzottan, DE ott van a lehetőség. Én az ilyen jellegű tripodokat javaslom mindenkinek. Ha pl az utolsó lábszekció nyüzüge is, de sok esetben életmentő lehet a megléte, behúzva meg nem ront a stabilitáson.
- Használat: Érdemes tükörfelcsapást és legalább 2 másodperces késleltetést (vagy távkioldót ha van) alkalmazni exponáláskor, hogy az esetlegesen nem betonstabil állványunkban elcsituljanak a rezgések. És finoman nyomjuk meg azt a gombotA fórumtárs által linkelt kínai cuccok is jók lehetnek. A fenti irományommal némileg ellentétben áll, hogy szerintem az olcsóbb Manfrottok (főleg a régebbi modellek) sokszor nem túl jók. A szekciók lötyögnek, nagy a holtjátékuk. A 20-30 ezres kategóriában amik hirtelen eszembe jutnak és legtöbbször jó modelljeik vannak az a Giotto's (bár lehet nem forgalmazzák mostanában), Benro, Induro és társaik.
Én a mindennapi életben amúgy egy Giotto's 9251-et használok. Szerintem súly-stabilitás arányban arany középút.http://fotoplus.hu/termekeink/allvanyok-allvanyfejek/haromlabu-allvany/manfrotto-394-foto-kit-cserelappal
Szerk: ez nem lett rövid mégsem
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Magisk
- Samsung topic
- Audacity - hangszerkesztés
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- bambano: Bambanő háza tája
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN (C) Sony E objektív + Sigma 55mm WR CPL szűrő
- Fuji X-S20 2.5 év gari + 18-120 f4 + 33 f1.4 + 25 f1.8
- GOPRO Hero 11 BLACK - 5.3k akciókamera - 2 akku, tartozékok (5.)
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Dji Osmo Pocket 3 kamera 2026.06.19. jótállással
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- SZÜNETMENTES TÁPOK
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3 Gamer notebook.I5 10300H / 16GB DDR4 / GTX 1650 / 250SSD +500HDD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged