- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
kzkz
őstag
válasz
zsolti_20 #37513 üzenetére
A klipper installt csináld végig, ott a make után lesz egy friss firmware-d, amit vagy rá tudsz nyomni a
make flash FLASH_DEVICE=/dev/serial/by-id/
* utasítással, vagy sdkártyán frissíted be a vezérlő lapon.Lehet, hogy mainsail-ben másképp is lehet, én Octoprintet használok, de gondolom a klipper alapok mindkettőnél ugyanazok.
-
kzkz
őstag
válasz
zsolti_20 #37509 üzenetére
https://github.com/Klipper3d/klipper/tree/master/config
Feltételezem valamelyik generic-mks-robin-nano kezdetű lesz a kiindulási alapod.
-
ffodi
veterán
válasz
zsolti_20 #31957 üzenetére
Ha a bed temp. változtatása nem hoz eredményt és ráadásul brim-et is nyomtatsz (és tippre PLA-t) akkor:
- Érdemes lenne megnézni, hogy megfelelő -e a távolság a tárgyasztal és a fúvóka között, mert ha túl közel van, akkor az első pár réteg szélesebb lehet. Legegyszerűbben a "Z offset" nevű paraméterrel játszhatsz a slicerben, itt ha jól emlékszem "+" offsetet kell állítani a távolításhoz (0,1 mm-es léptékben érdemes tekergetni).
- Tüneti kezelésnek van egy "initial layer horizontal expansion" nevű paraméter, amivel "zsugorítani" lehet az első réteget. Itt "-" offsetet kell állítani a csökkentéshez és szintén 0,1 mm-es léptékben érdemes állítani. -
dugesz77
őstag
válasz
zsolti_20 #31912 üzenetére
Nagyon jó lett hozzá a magyar nyelvű fordítás, amit nagyon köszönök innen sz_gabor-nak
-
Pew
tag
válasz
zsolti_20 #31912 üzenetére
+1 PrusaSlicer (aztán SuperSlicer
). Curával kezdtem, bár nyomtatási problémám nem volt vele már régóta PS-t használok. Darabra talán kevesebb az opció, ami őszintén frusztrált engem is, ameddig nem kezdtem el használni, érdemi opció nincs kihagyva. Egyedül a tree support hiányzik, a többi hiányosságát a hamarosan érkező 2.4 javítja, sőt olyan dolgokat is bele raktak, amit más nem is tud. Próbáld ki, számomra sokkal logikusabb és kezelhetőbb szeletelő, feltételezem ugyan olyan vagy placebo/ráfordított idő miatt szebb végeredménnyel. Cura továbbra is letöltve, nézegetem, nem engedem el mert cura, de ha nyomtatni kell valahogy sose azt nyitom meg 😀
-
Saccco
nagyúr
-
Reggie0
félisten
válasz
zsolti_20 #31901 üzenetére
55-on sajnos mar a sajat tomegetol is tud elefantlabasodni. Amivel javitani tudsz ezen:
- korabban bekapcsolt targyhutes, akar mar a 2. retegtol.
- alacsonyabb bedhomersekletHa az elefantlabat a szintezes okozza, akkor nagyobb retegvastagsag segit az elso retegen. De ezt abbol is latod, hogy az elso retegnel a tomor feluleteket felturja a nozzle, sok az anyagkituremkedes.
Ezen felul szoftveresen bekapcsolhatsz elefantlab kompenzaciot, akkor kisebbre nyomtatja x-y dimenzioban a tomor reszeket, kikompenzalva a szetterulest.
-
Tikakukac
titán
válasz
zsolti_20 #31840 üzenetére
Nem tekertem bele maxosan, de szerintem ez lesz a te videód. De ez annyira alap dolog, hogy tutira mennie kell más progiban is.
-
dugesz77
őstag
válasz
zsolti_20 #31832 üzenetére
Lehet nem értem a fő problémádat de én oogoo öntőmintát legegyszerűbben tinkercadben úgy oldottam meg , hogy amikor megterveztem az alakot a kész tervet negatív testre állítottam amit egy nagyobb teljes hasábból kivágtam. A kivágott részt megfelezve kész is a szétszedhető öntőforma.
-
Norbi46
aktív tag
válasz
zsolti_20 #31802 üzenetére
Elvileg lehet! Én még nem próbáltam mondjuk.
1.Megnyitásnál kiválasztod az stl formátumot, opcióknál mértékegység-->mm, alsó 3 kockába pipa-->ok
2. Sablonoknál kiválasztod az ISO alkatrész sablont-->ok (szinkron módba legyen)
3. Van egy olyan fül fent hogy Reverse Engineering-->nyomsz egy optimalizációt rá-->ok-->
Újra hálózod, és végül egy automatikus régiók meghatározást és elvileg mehet vele a meló.Egy próbát megér talán.
-
laskr99
addikt
-
Saccco
nagyúr
válasz
zsolti_20 #31181 üzenetére
[link]
Szoftver oldalról már megvagy, Klippáááhhh!Még a Start és End gcode-ot tedd át a config-ba, az is hasznos.
[gcode_macro PRINT_START]
# Use PRINT_START for the slicer starting script - please customise for your slicer of choice
gcode:
LEDGREEN23
G28 ; home all axes
CALIBZ
BED_MESH_PROFILE LOAD=voron
G1 Z20 F3000 ; move nozzle away from bed
G21 ;metric values
G90 ;absolute positioning
M82 ;set extruder to absolute mode
M107 ;start with the fan off
SET_PRESSURE_ADVANCE ADVANCE=0.025 ;
G0 X10 Y1 Z1 F6000 ; go to start purge spot
G0 Z0.15 F6000 ; lower to start purge
G92 E0 ; zero out extrusion distance
G1 E4 F3600 ; unretract filament
G1 X70 E9 F1000 ; intro line thin
G1 X110 E12.5 F1000 ; intro line thick
LEDRED
[gcode_macro PRINT_END]
# Use PRINT_END for the slicer ending script - please customise for your slicer of choice
gcode:
LEDGREEN
M400 ; wait for buffer to clear
G92 E0 ; zero the extruder
G1 E-10.0 F3600 ; retract filament
G91 ; relative positioning
G0 Z1.00 F20000 ; move nozzle to remove stringing
TURN_OFF_HEATERS
M107 ; turn off fan
G1 Z2 F3000 ; move nozzle up 2mm
G90 ; absolute positioning
G0 X125 Y300 F3600 ; park nozzle at rear
BED_MESH_CLEAR
LEDGREEN23Még a kommenteket sem szedtem ki belőle...
A LEDGREEN a mini12864 neopixel-ét állítgatja, az is makró.
-
azbest
félisten
válasz
zsolti_20 #31173 üzenetére
Réteg váltás után ugyanott folytassa a nyomtatást? Szerintem direkt nem ott folytatja, mert idő kell, hogy megszilárduljon az anyag. Alapból valsz mindig az bal szélsőnél kezdi meg az új réteget a mostani beállításokkal. A combing mode is hatással van erre, not in skin szokott lenni az alap és talán jó is.
A retract at layer change kicsit visszaszívná az anyagot. De lehet hogy kicsit kisebb hőmérséklet kéne helyette, hogy ne legyen olyan folyós az anyag.
A z seam alignment rész befolyásolja a rétegkezdés helyét.
-
laskr99
addikt
válasz
zsolti_20 #31172 üzenetére
Szia!
Na ezt még megnézem, amúgy az utolsó rétegek pl tökéletesek.
Az extruder oldali fittingen volt egy kupak ami megakadályozta hogy mozogjon a cső.
Az asztal jól van szintezve az fix, de U alakú mindkét oldalról, vagyis a széle már beleér ha a közepe pont jó.
Ez a brutális megnyomás csak akkor van ha kattog, alapból alig valami.
Szűz profil is megvolt már, Prusaslicer is.
Ez petg, legjobb hőfok torony alapján 225.
Extruder meg van nézve, 93-on 10mm-el kevesebb filamentet nyom mint amit kérsz, teljesen beállítva túlextrudál, ha 100/100 van nyomva.Most a chep féle dologgal javult rendesen a stringing, meg nem szemetel ahogy nézem.
Gyorsan lecsekkoltam 10,5-ről indulva 20,5-ön állt meg.
-
azbest
félisten
válasz
zsolti_20 #31168 üzenetére
túl magas hőfok / kevés tárgyhűtés, nem ideális combing beállítás és esetleg nyirkosabb filament is okozhat szálazást. Cura elvileg elég jó ebben. [link]
Ja meg, ha a gyorsulás kicsi, akkor kevésbé tudja elrántani a nozzlet, hajlamosabb szálazni. De ha meg magas a gyorsulás, akkor jobban rezonál a váz és akkor meg szellemes lehet a felület a mintáknál. Mindig van valami kompromisszum
-
-
azbest
félisten
válasz
zsolti_20 #31119 üzenetére
be van kapcsolva a "z hop when retracted"? és a "z hop speed 0"-ára van véve?
Állítsd 3-ra mondjuk.Nekem cura és 4.10 alatt a nyomorék valami bug miatt alapból mindig előteszi a z hop speed opciót 10es invalid értékkel
4.8 alatt meg csak akkor jön elő, ha külön kipipálom.
Próbáld ki és keress a generált gcode fájlban az f0 szövegre.
-
Saccco
nagyúr
-
azbest
félisten
válasz
zsolti_20 #31117 üzenetére
Melyik slicer? Keress rá azzal kapcsolatban, hogy másnak van-e hasonló baja. Vag hogy milyen képességét nem szereti a klipper. Lehet valahonnan ki kell venned egy pipát, hogy valamit ne csináljon a slicered. Az oldaluk szerint a klipper is a marlin nyelvjárást szreti. De a marlin ignorálja az f0-át, a klipper meg nem. Valami szeleteléses képesség okozhatja a 0 értéket, amit máshol értelmesnek gondolnak (pl hogy egy mozgás után egy másik mozgás a végére gondolja hogy 0ára lassuljon le, nem pedig arra, hogy 0 sebességgel menjen.
-
azbest
félisten
válasz
zsolti_20 #31112 üzenetére
Ott a parancs és a szöveg... gondolom a menj oda 0 sebességgel nem tetszik neki.
Szeletelő probléma?
Minden parancsról taláni részletes infót [link]A szeletelőkben előfordul opció arra, hogy milyen értelmező számára generáljanak. Curában a nyomtató beállításánál van gcode flavor, nem tudom a marlinos teljesen kompatibilis-e klipperrel, vagy melyiket kell használni, hogy jó legyen klipperrel. [link] [link]
-
Saccco
nagyúr
válasz
zsolti_20 #31099 üzenetére
Pl:
[stepper_y]
step_pin: P0.19
dir_pin: !P0.20
enable_pin: !P2.8
step_distance: 0.0125
endstop_pin: P1.26
position_min: 0
alá:[tmc2209 stepper_y]
uart_pin: P1.15
microsteps: 16
interpolate: True
run_current: 1.0
hold_current: 0.9
sense_resistor: 0.110
stealthchop_threshold: 0Neked nem kell a hold, ha sensorless homing-ot használsz.
Olvasd végig a leírást. Lejjebb írja, hogy hogyan kell használni. -
Saccco
nagyúr
válasz
zsolti_20 #31096 üzenetére
Itt van a Klipper leírás a sensorless homing-hoz.
A TMC-ket is definiálni kell különben előfordulhat, hogy a hibára futnak. -
Saccco
nagyúr
válasz
zsolti_20 #31040 üzenetére
Kiauh megoldja könnyedén: [link]
De!
Mindenképpen nézz meg 1-2 videót előbb az egészről!
A kiauh a parancssoros telepítést tudja könnyíteni.
Config fájl a klipper github-on lesz a fájlok között.
Tökéletesen megfelel a Pi3 is. A 4 egy hajszállal gyorsabb.Ha valami nem akar menni akkor írj ide és segítünk!
20-30 perc alatt össze lehet hozni, ha lassan csinálod akkor is meg lehet 2 órán belül.Nagyjából a menet:
Pi telepítés, pl.: Mainsailos
Klipper telepítés
Klipper alaplap flash
Config fájl beállítás
Kalibrálás -
Pew
tag
válasz
zsolti_20 #31014 üzenetére
Ha alaplapot fejlesztenél, én bedobom a RepRapFirmwaret, én azt használom és ajánlom. Kevesen használják itt, a klipper régebb óta elérhető, de ez is nagyon jó. Ez fut a Duet alaplapjain, de egy ideje elérhető több népszerű BTT/Mellow és egyéb alaplapra. Épp fordítom magyarra a konfiguráló oldalt, remélem utána többen kipróbálják majd.
eboldal: https://teamgloomy.github.io/
A lényege ugyan az mint a klippernek, többieknek is kicsit kifejtve, csak itt egy alaplap és wifi modul vagy külön/beépítve dolgozik együtt Pi nélkül.
Ugyan úgy wifis, saját webfelületes, pluginok támogatottak, lassan kezdenek jönni, és a hamarosan megjelenő 3.4es verzióban már nekünk is lesz input shaper :)
Minden gcode alapú, weben lehet congifolni ezt is. Talán annyi előnye van hogy könnyebb összerakni, Ki nélkül, utána is nagyon jó hozzá a dokumentációt, főleg hogy tényleg minden paramétert saját Gcode-al lehet állítani. Hacsak nem kell valakinek 200+ print speed es 8000 accel, a támogatott 32 bites lapok bőven elegek. Egyedül a feltöltési sebesség limitált, bár az új ESP32 modulokkal már 1,7Mb/sec, az már egész korrekt.
Ha érdekel titeket kereshettek miatta, meg van egy nagyon segítőkész discord közösség itt is hozzá.
Valószínűleg ugyan olyan jó mint a klipper, innentől már egyéni preferencia, de mindenképp jobb bármelyik felhasználói szempontból mint a Marlinos újrafordítgatás, varázslás. -
LógaGéza
veterán
válasz
zsolti_20 #31024 üzenetére
A Klipper egy firmware a 3D nyomtatókhoz. Olyasmi mint a Marlin, mégis más.
A fő különbség, hogy a G-Code feldolgozás nem az arányaiban gyengébb nyomtató processzorán történik, hanem a hoston (az egyszerűség kedvéért egy Pi-n), a nyomtató már csak a közvetlen parancsokat kapja meg, amik feltétlenül szükségesek a nyomtatáshoz.
A másik nagy előny, hogy config fájl(oka)t használ, vagyis ha valamit módosítasz, nem kell újrafordítani az egész kódot, csak átírod a configban, újraindítod, és már módosult is.
Az már mellékes (és vita kérdése), hogy jobb nyomatokat is tud kihozni akár ugyanabból a G-Codeból is, mint a Marlin.A kiauh pedig egy szkript, ami a Klipper és kiegészítői telepítését könnyíti meg kvázi bármely Linux disztrón.
Ha van egy szabad Pi3+-od (ha wifis, akkor az, kivéve ha ZeroW), akkor én befognám a nyomtató mellé, egy OctoPrint is nagyon megtudja könnyíteni az életet, és így a Klippert is kipróbálhatod.
-
Demo07
aktív tag
válasz
zsolti_20 #30937 üzenetére
0.4-es Nozzle-vel miért akarsz 0.44 line widht?? Valószínűleg ez a hiba!
0.2 layer mellé max 0.4 ami még okés lehet... ez max akkora lehet mint a nozzle mérete.
Ha esetleg nem folynak össze rendesen a rétegek, akkor emeld magasabbra fúvóka hőfokot, vagy flow-t kicsit emeld meg(de inkább az első).
Ha pedig PLA az anyag akkor mehet a fan akár 100on is, 2 layertől.
PLA-t én spec first layer: 217/ 55 fokon hűtés nélkül, második layertől már 215/52 fok max ventivel.
De ha tévedek, akkor majd a tapasztaltabb kollégák kijavítanak! -
-
azbest
félisten
válasz
zsolti_20 #30521 üzenetére
Ezért fontos kérdés, hogy pontosan ugyanott akad-e el. Nem e gcode / szeletelés hiba.
Esetleg más fajta anyaggal is érdemes próbálni, de gondolom, hogy nem szennyeződés miatt dugul ugyanott.De amúgy tényleg a retract a leggyanúsabb. Azzal együtt, hogy esetleg a lassabb anyagáramlás miatt (hiszen kisebb lyukkal, lassabb nyomtatással megy) esetleg jobban visszamelegedik a hűtőborda és ezért felpuhul benne a szál. Elégséges-e a hűtős. Sok csendesebb fajta venti kisebb légáramlást biztosít, mint a hangos alap.
És az is fontos lehet, hogy közben van-e olyan rész a hotendben, ahol üres hely van vagy tefloncső kimozgósodhat. Az is okozhat olyat, hogy felgyűrődik vagy csomóba összeáll a szál.
#30520Saccco
amúgy említi, hogy már az is sokat javít, hogy ha nem dual geares.. ahogy látom lényegében az egyik kerék megfordításával mutatja, hogy úgy az nem lesz hajtva. De persze a majd elkészülő videóban látni hogy lényegében mit hoz ki belőle.Ja meg ahogy látom a bondtek klónban nem is lehet olyat. -
azbest
félisten
válasz
zsolti_20 #30458 üzenetére
Ha ugyanazon a ponton lesz rossz, akkor azért lehet hogy a gcode hibás. Esetleg rossz az sd kártya.
Ha meg nem pont ugyanott, csak nagyjából, akkor ahogy már írtam, lehet ott kezd erősen retractolni és azért dugul el, mert olyankor szoktak kijönni az összeszerelési és beállítási hibák. De azt hiszem nem írtad le hogy milyen paraméterekkel nyomtatsz, csak nagyjából volt pár érték bedobva. Valószínűleg rossz beállításokat használsz, ami nem segít egy másik extruder sem, mert a fizikát nem írhatod felül. -
azbest
félisten
válasz
zsolti_20 #30438 üzenetére
Ha jól emlékszem a nozzle lyukméret kb 3/4-éig szokták mondani, hogy el lehet menni layer height-tel. Különben nem préseli kellőképpen össze a rétegeket. Szóval 0.2 lyukkal 0.3 magasat nyomtatni nem szerencsés. Persze így, hogy 0.2 -vel olyan beállításokat használsz, ami nagyobb lyukmérethez való, így próbálja kipréselni az anyagot így is. De ha 0.4 széles beállítást használsz, akkor miért nem 0.4 nozzle van a gépen?
Annó én is próbáltam 0.2 nozzlevel, hogy milyen a nyomtatás. Legtöbb esetben, amikor nem valami nagyon apró és ezért részletes dolgot nyomtattam, csak hátrány volt belőle, mert sokkal több időbe telik a nyomtatás. Nem elég, hogy kétszer annyit utat ját be, de még lassítani is kell rajta, hogy ne legyen mindig gond.
Próbáltam persze 0.4-es beállítással nyomtatni, mert végülis ki tudta hajtani az extruderem az anyagot. De a kis fizikai lyukméret miatt akkor is többször eldugult és csak a baj volt vele.Szóval ha a sebességet nem vetted vissza, akkor vedd lejjebb felére. Még jobban kell figyelni arra, nehogy por kerüljön a nozzleba. Legyen a szálon valami portörlő az extruder előtt. Egy porszem is el tudja dugítani. Az extrúdered lehet a mostani paraméterekkel nem tudja elég erősen hajtani, ugorhat, hiszen sokkal több erő kell a kisebb lyukon való átpréseléshez.
A retractok azok, amiknél különösen érzékeny a folyamat, akkor dugul el a legkönnybben, amikor ki-be tologatja a filamentet. Szóval kis retract érték kell.Arra is figyelni kell, nem maradt-e ki vlami alkatrész, a hotendnél, esetleg belülről vlaami kis telfoncső darab. Ha a hotend szerelvényen belül valahol van plusz hely, ahol meg tud csavarodni a filament, akkor retractos részen oda be fog csavarodni és ezért elakad. Amikor kifejeltettem egy belső kis illesztő tefloncső darabot, akkor ezzel szívtam sokat.
Nekem nem igazán jött be a 0.2es nozzlle. Vissza is váltottam 0.4-re. Az elég jó kompromuisszum sebesség és minőség terén és sokkal kevésbé érzékenyebb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- World of Tanks - MMO
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kutya topik
- Dell notebook topic
- Direct One (műholdas és online TV)
- Háztartási gépek
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Windows 11
- Bestbuy játékok
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 . 128GB , Kártyafüggetlen , 100% akku
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged