-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ribi
nagyúr
Ilyen modulos kialakításúakat leginkább home made cuccokon látok. Ipari gépek nem így néznek ki.
Elhiszem, hogy van aki ilyenekből építhezik és még akár ipari környezetbe is van, de a nagy átlag nem ez. De valszeg csak nagyon nem vagyok jártas az ilyenekben és azért nincs fogalmam ezekről -
layerke
aktív tag
Az acetonos csillogóvá/simává tétel ABS-only módszer. A PLA-t valamilyen más nem feltétlenül vegyi módon javasolt megoldani, mert nem oldja jóformán semmi (kivéve a tetra-hidro-furán, ami mérgező, rákkeltő és drága is). Csiszolni lehet (nem túl gyorsan, mert ha túl gyorsan teszed (géppel), akkor a súrlódás felmelegíti kilágyulási hőmérsékletig és utána kenődik, ami nem szerencsés. Le lehet fújni szórógittel, ami jó megoldás lehet. Epoxy-gyanta is mehet rá, nem bántja. De az epoxy is a drágábbak közé tartozik, mezei olcsóbb műgyanták is vannak, amivel a felülete kezelhető, viszont minden felvitt anyag növeli a méretet, így célszerű kikísérletezni működőképes megoldást és annyival kisebbre nyomtatni a megmunkálandó tárgyat, amennyi plusz méretet igényel a felületkezelés.
Fontos lehet, hogy hova kell a sima felület vagy miért? Ez meghatározhatja a felületkezelési módszert.
-
foka
aktív tag
Nem légből-kapott elgondolás a felület/réteg probléma. Tegnap láttam olyan nyomtatott tárgyat, ami televolt más színű (szürke műanyag fekete szennyeződés) szeméttel, nagyon kirívó volt.
Más. Meghozta a futár a DD PLA-t a hardverker-ből. Múlt hét eleji rendelés, de már akkor is láttam, hogy külső raktáron van csak.
-
izisz
senior tag
Saját tapasztalat:
- Most üveget használok (ilyen boroszilikát cucc), le van kenve UHU auchan-ból származó ragasztóval.
Az elkészült tárgyakat időnként kombinált fogóval csapkodom meg oldalról, hogy elengedje az asztal (nem szoktam az asztal fűtést kikapcsolni 2 nyomtatás között, feleslegesnek érzem, ha úgyis megy a következő tárgy egyből; hideg asztalról szinte magától leugrik a cucc).
Per pill nem használok proximity szenzort, szimpla végállás kapcsoló van. Ám Z-offszetet így is szoktam állítani, ahelyett, hogy az asztallal buzulnék feszt (mert elmászik bizony az asztal szint akár 2 nyomtatás között is nekem). Hol +0.1 hol 0.0, hol meg -0.1, a skirt rajzolás közben mindíg eldől, hogy melyik lesz a nyerő.
-Korábban az alu bedre (3mm-es fűtött alu lap) blue tape-et (kínai) ragasztottam, az is kiváló volt, a gyári induktív prox. szenzorral együtt. Oda is veszettül tudott ragadni a tárgy.Szóval szerintem számít a felület és bed leveling. E kettő ha nem stimmel, akkor feljön a tárgy.
Ha túl közel a nozli, akkor is szembetűnő a hiba, mert olyan "nem normális" (recés a széle, egyenetlen, kihagyások vannak benne) csíkot húz, ha húz egyáltalán valamit, ha túl távoli, akkor meg vagy egyből maga után húzza a lerakott csíkot, vagy 2-3 réteg múlva feljön az egész.
Az felemelkedés ellen meg lehet próbálni a "brim/raft" nyomtatást, akkor minden résznél nagyobb felületen fekszik az asztalon. Mondjuk ha el akar emelkedni a sarkoknál (nekem is volt ilyen), akkor el is fogKék szalagot anno nekem egy-az-egyben magával húzta, úgy megkunkorodott a hosszú tárgy 2 vége felfelé.
Proxi szenzor: thingiversen megnézted már, mások hogyan rakták fel?
-
uzsz
senior tag
Vasarnap delelött öeszedtem a komplett talcat, eltavolitottam a gyari foliat mert serült es egyenetlen volt..
Felraktam egy reted öntapados "papirt", nem nyomtatora kitalalt, de höallo.
Megcsinaltam a szintezest, persze valahogy sosem lesz tökeletes, valahol mindig bukik..
Vegre kinyomtattam valamit ami nagyobb a teszt 20*20*10 es teglanal.
Az LCD- back covert a nyomtatohoz. A bal felsö es jobb also sarkai felemelkedtek a platformrol, de legalabb eljutottam a vegeig.
Masodik modell mar nem tapadt le, raragadt a fejre.
Azt mondja meg valaki, hogy az összes ilyen szivas a bad leveling miatt van?Apropo, van egy elfekvö kapacitiv szenzorom, csak nem tudom , hogy hova meg hogy fogassam fel, mert az egyetlen hely a fejnel ahol elferne, az sem jo helyeb van.
Nalam az üveglap sem tapad rendesen... -
izisz
senior tag
Pedig azt gondolom így látatlanban, hogy bed leveling lesz a bibi.
Nem vonom kétségbe, hogy sok időt beleöltél, ám mindíg akadhat egy apró hiba, amit nem veszeünk számításba.
Pl. tegyük fel, sima papírlappal tolok egy levelinget. Az kb 0.15 rést (jó, papír 0.1, de ha pont ennyire hagyom, akkor nagyon fogja a papírt) fog hagyni nozli és asztal között.
Ezzel a réssel máshogy fog viselkedni egy 0.1/0.2/0.4/akármi layer height slice, feltételezve 100%-os layer heigh-t az 1. rétegnél. (további változó az egyenletben, ha 1. layer height %-ban megadva tüöbb, mint 100)
Nekem pl. kb ~0.2 a nozli-asztal távolság (igazából papírlap + 0.1 Z offszet) és 0.32 a default layer height minden rétegre (elsőre is). Így elég kellemes a tapadás, időként túl erős is, nagyobb tárgyaknál (üveglap+ragasztó kombóval).
Az első réteg sebesség is fontos, nálam pl. print speed 45mm/sec és 1. réteg beállítás ennek 50%, gyönyörű 22,5mm/sec-es szám
Tárgyhűtő fan 3. layer alatt nem kapcsol egyáltalán (slicer beállítás)
Illetve érdemes skirt-öt rajzoltatni (nálam 3 karika), már ott látszani fog, hogy jó lesz az eredmény vagy sem. Ha gázos a skirt (feljön/túl lapos/túlságosan egybefolynak a karikák), akkor stop az egész, ellenőrzés (bed level) és try again.
És még nagyon odafigyelve is előfordul, hogy a picurka első rétegek (mondjuk egy 3-as furat körei) feljönnek, miközben mozog a fej fölötte (teszem hozzá, petg ragaszkodó állat, van, hogy maga után húzza a már lerakott csíkott, ha netán gombóc képződik a nozli körül, de ez is az 1. layernél tipikus leveling+sebesség hiba, nameg le kell csípni a fölös anyagot a nozliról még a legelején)
Amúgy én úgy tudom, PLA-nak elég 50 fok környéki bed is, 70 már a lágyulási környék, nem hiszem, hogy segít Neked, ha túlfűtöd az asztalt. -
izisz
senior tag
+1 (azért írok szofveres megoldást, mert speciel én rühellem a gyári lcd gombokat és a menüben bóklászást
)
"home all" helyett próbáld azt, hogy akár cura-val (pronterface) akár repetier host-al csatlakozz a nyomira. (cura, pronterface-t javaslom erre a tesztre, faék egyszerű)
A manual control részben mozgass minden tengelyt külön-külön -> Minden tengely megfelelő irányba mozog fizikailag? Ha nem, ellenőrízd a motor csatlakozásokat.
Aztán home-olj csak 1 tengelyt egy lépésben, X, aztán Y - remélhetőleg ezekkel nem lesz gond.
Utoljára hagyva a Z-t, még ne home-old, csak léptesd lefelé, közelítsd a fejet az asztal felé (az asztal felett legyen a fej X-Y szempontból)
Amikor hallod a Z endstop kattanást, M119-el kérdezd le az állapotot. Triggered? Ekkor mennyi távolság van a nozzlid és az asztal között?
Ha eddig minden OK, akkor csak most próbáld ki a home Z-t (csak a Z-t) pronterface-en - működik így vagy belefúr az asztalba?
Amúgy a skynet pakkban is van hasznos doksi, azt is érdemes elolvasni. Szerintem csak a gyártó név különbözik (meg helyenként mainboard, különböző Melzi klónok), Anet-Tronxy-Geetech, egykutya. -
izisz
senior tag
A teszt nyomtatás gcode nem tartalmaz véletlenül egy G29 parancsot a fejrészben? Ha igen, azt vedd ki.
Egyébként kijelző tartalom alapján nagyon hasonló firmware, mint az Anet A8-é.
Javaslataim:
- Skynet firmware használata (marlin származék, néhány apróságot állítva simán menne Nálad is)
[link]
[link]
- úgy rémlik, hogy az LCD menüben van egy offszet állítási lehetőség (bár ez már lehet csak a skynet része, nem a gyári FW része); ott lehetne próbálkozni az origin offszet beállítással.M119 g code paranccsal tudnád tesztelni a végállás kapcsoló reagálását.
By default "open" státuszt kellene visszaadni, ha megnyomod az endstopot és kiadod a parancsot, akkor TRIGGERED státuszt kell adni. -
Chimpy
tag
Hát ez a kapcsoló elég érdekes helyre lett téve. Nem biztos, hogy jól értem, de ha Auto home-ra küldöd, akkor felveszi a ref pontot, ha viszont nyomtatást indítasz akkor nem?
Nálam (Geeetech Prusa i3 Pro B) a gyári firmware volt rosszul beállítva, ezért az X tengely fordítva működött.
Esetleg próbálj meg egy firmware frissítést, hátha az segít.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Kompakt vízhűtés
- Nintendo Switch 2
- Kerékpárosok, bringások ide!
- BestBuy topik
- Xbox Series X|S
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- Vezetékes FEJhallgatók
- Netfone
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...
- PlayStation 4/5 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- PlayStation 5/4 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX ONE/Series kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX Series S 512GB, 6 hó garanciával Bp-i üzletből eladó!
- Dell Latitude 5400 / i5-8365u / 8Gb DDR4 / 256Gb SSD / FHD IPS / Excellent akku
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest