Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• dkess

őstag

válasz GreenGoblin #89720 üzenetére

A kettő azért is jobb, mint az egy, mert az elhelyezéssel tágabb határok között lehet játszani. Ugye nem biztos, hogy ugyanaz a hely ideális LTE szempontból vagy éppen WiFi és a vezetékes kliensnek. Ugye egy kétszintes házban pont egy routeres felállás esetén jelenthet igazi előnyt. A WiFi -vel érdemesebb minél központibb (ház szempontjából) hely felé orientálódni illetve a vezetékes kliensek közelébe (ha van) - a LTE -vel meg ahol a legjobb/leggyorsabb a vétel.

OK, írtad nincs házon belül kábelezés sehol. Ugyanakkor helyiségen belül (legyen az pl. nappali) lehet tili-tolizni. Jelentsen ez akár fél métert vagy kettőt vagy ötöt. Csak a kettőt összekötő UTP kábel szab határt.

Namost, ha ezek egyike sem jelentene előnyt, akkor is ott maradna még az árelőny része meg a jobb WiFi amik azért önmagukban is egész jelentősek ...

• dkess

őstag

válasz GreenGoblin #89718 üzenetére

Az a baj a ASUS 4G AC68U -vel, hogy drága valóban. Például alább írok egy érdekes alternatívát alig 10K HUF -al drágábbért, mely sokkal jobb élményt nyújthatna:

- ASUS 4G AC68U AC1900 (95-100K HUF; 5 GHz -en AC 3x3)
    - TP-Link AC1200 4G MR600 V2 (55K HUF; kikapcsolt WiFi -vel) + ASUS RT-AX82U AX5400 (AP módban, 58K HUF; 5 GHz -en AX 4x4, HT160)

Igen, tudom ez még drágább. Azonban miért is írtam ezt? Azért, mert amennyiben jól feltételezem leginkább csúcsidőben használnád ezt az installációt illetve még pontosabban a mérési eredményeid még a 100 Mbps közelében sincsenek.

Azaz az MR600 helyett választhatnánk sokkal olcsóbb alternatívát is az AX82U elé - pl. (az olcsóbbik MR100 -as opció is bőven elég lenne):

- TP-Link TL-MR100 (20K HUF; kikapcsolt WiFi -vel) + ASUS RT-AX82U AX5400 (AP módban, 58K HUF; 5 GHz -en AX 4x4, HT160)
    - TP-Link MR200 (35K HUF; kikapcsolt WiFi -vel) + ASUS RT-AX82U AX5400 (AP módban, 58K HUF; 5 GHz -en AX 4x4, HT160)

Ugye ezen opciókkal az LTE sebességünket 100 Mbps -ben korlátoznánk, de egyfelől az e feletti LTE sebességek nem állnak rendelkezésre - másfelől jóval olcsóbban megúsznánk. A két router egymás mellett lehet és UTP kábellel összekötve. Ugye 78K HUF -ból lehetne:

- LTE internet 100 Mbps -ig,
    - Komoly AX -es WiFi -nk + Asus -os extrák,
    - az Asus -ra gigabit -es vezetékes helyi hálózatos klienseket is dughatunk. Amennyiben valami "közel" lenne, akkor érdemes is lenne rádugni.

Persze AP -nak is választhatunk kicsit kedvezőbb áru routert az AX82U -nál - pl.

- ASUS RT-AX58U (45K HUF, AP módban; javasolt módon Merlin -el),
    - TP-Link AX73 (39K HUF, AP módban; hardveresen az AX82U -val egyezik meg - Asus -os "extrák" nélkül),

Azaz 59 vagy 65K HUF -ból ki tudnánk ezt hozni sokkal ütősebb AX -es WiFi -vel is. Ez nem csábítóbb, mint a ASUS 4G AC68U ára illetve AC 3x3 -as Wifi -je vagy éppen a TP-Link MR600 AC 2x2 -es WiFi -je?

• dkess

őstag

válasz GreenGoblin #89716 üzenetére

Akkor egy kicsit direktebben teszem fel a kérdéseket. Ezt amiatt is, ert érdekelne, hogy miért pont a megadott típusokat nézted ki?

- Hajlandó lennél az alhangon dupla felárat is megfizetni, hogy a csúcsidőn kívül majdnem dupla akkora legyen a letöltésed? (ugye a 100 Mbps porttal és gyengébb WiFi -vel rendelkező LTE eszközök jócskán olcsóbbak)
    - Egy router WiFi terén biztosan le tudja fedni az igényeidet?
    - Az AX68U/AX92U erősebb SOC -ja jelentene Neked bármilyen előnyt? Pl. torrent vagy USB3 -ra csatolt háttértár amit LAN -on osztanál, mint csatolt meghajtó lehetősége?

Nekem úgy nagyjából körvonalazódik, hogy Nálad (LTE torony közel), hogy Nálad pl. az AX82U lenne ideális a kereted és a preferenciáid alapján (e tekintetben főleg az utolsó kérdés számíthat). Az AX82U -nak valamivel gyengébb a SOC -ja, mint pl. az AX68U -nak - viszont a WiFi -je jobb és ráadásul olcsóbb is. Értelemszerűen LTE stick kellene hozzá, amit javasolt módon akár egy USB hosszabbító kábel (ne túl hosszú) végére is lehet tenni és akkor lehetőség nyílik némi játékra az elhelyezés tekintetében ...

• dkess

őstag

válasz GreenGoblin #89711 üzenetére

Szia,

Az LTE kapcsolat vagy a WiFI szakadozik? utóbbi esetben be lehet lőni, hogy mely klien(ek) az érintettek vagy általános a probléma? Volt firmware frissítés és utána egy gyári visszaállítás.

Most csak előzetes vélemény - a konkrét ajánlás függhet az előzőekben említett dolgoktól illetve válaszoktól:

1. TP-Link AC1200 4G MR600 V2

Csak akkor éri meg, ha az LTE sebesség jócskán 100 Mbps fölé tudna menni. Amennyiben akörül maradnánk, akkor márkán belül bármelyik kisebb típus is megfelelhetne.
    2. ASUS 4G AC68U AC1900

Elég drága. Ugyanakkor, ha esetleg AiMesh -ben gondolkodnál (kellene mellé másik router is, hogy kellő lefedettség legyen vagy a kliensek száma miatt a terhelés több egységre oszoljon el), akkor első blikkre maradhat a talonban egyelőre.
    3. ASUS RT AX68U 5700

Tudásához képest drága. Másfelől ehhez kellene 4G stick is (ami lehet, hogy van Neked avagy a szolgáltató adna pl.). Az ugyanilyen SOC -al rendelkező úgy egyébként Tri-Band AX92U ugyanennyi pénzért jobb vételnek tűnik. Ez utóbbi könnyedén falra is szerelhető - ez mondjuk nem tudom mennyire lenne szempont. Főleg, ha az a AiMesh ami esetleg szóba kerülhet WiFi backhaul -al lenne, akkor inkább ezt javasolnám.

• MaCS_70

félisten

válasz GreenGoblin #89713 üzenetére

Nem tudom, hogy hol olvastál negatív véleményeket, komolyan kíváncsi lennék rá. Mielőtt belevágtam, rengeteg teszten és fórumon végigrágtam magam, és csak elvétve láttam kedvezőtlen véleményeket. Én három éve használom ezt a megoldást, és nagyon bevált. Ráadásul van kontrollegység a szomszédban egy 525-ös személyében, és amint nem optimálisan a vételi viszonyok (1700 méterre van a torony), rendesen ráver a Mikrotik SXT a beltéri Huaweire.

Műszakilag ez a korrekt megoldás, bár ha ilyen közel vagy a toronyhoz, akkor nem biztos, hogy nálad élvezhetőek az előnyei.

A minap éppen egy TP-Link MR6400 v5-öst nézegettem, ami ha jó, akkor jó, de elég hullámzó a kapcsolat stabilitása.

MaCS

• MaCS_70

félisten

válasz GreenGoblin #89711 üzenetére

És ha meghagynád a jelenlegi routert routernek és tennél elé egy külső, mondjuk Mikrotik LTE egységet?

MaCS

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés