- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
dippe
tag
válasz
huskydog17 #99766 üzenetére
OKOK, sorry, kicsit belementem a részletekbe
"nem hemzsegnek a hálózatok" -> simán jó lehet az Archer + ahogy látom valamennyire már az is optimalizál
Majd arra ügyelj, hogy a régi routered - ha minden igaz - 2G-s.
Az 5Ghz-re érdemes lesz átállni az eszközökkel, mert ott fog jelentősen nőni a sebesség.
Viszont ne lepődj meg, ha csökken a hatótáv kicsit - az normális 5GHz-nél. -
dippe
tag
válasz
huskydog17 #99762 üzenetére
Bocs, ha félreérthető voltam a túltelítettséggel kapcsolatban.
A szomszédokra gondolok elsősorban, nem a sajátra. A telóra fel tudsz rakni egy wifi analyzert, és ott látni fogod mi a szitu.
Ha sokan használják ugyanazt a csatornát, akkor durva akadozás tud lenni, akár másodperces csomag késésekkel. A routerekben az auto csatorna használat elég gyenge, soxor ugyanarra ül rá több eszköz is. Ha a szomszéd épp torrentezik a te általad is használt csatornán egy nagy erejű routerrel, akkor te szívsz.
A sebességnél nem az az érdekes, mi a max, hanem mi a min és mennyi a latency. Sajnos telített csatornákon, interferenciákkal tele környezetben akár 1Mbitre is leesik a sebesség ami nagyon kevés hang/videó streaminghez. Ezt már soxor tapasztalatam, de persze ez egyértelműen hely függő - nem tudom nálad mi a helyzet.
Mivel mindenkinek egyre több wifire kötött eszköze van (mosógép, légkondi, Sonos, Alexa, stb.), ez egyre gyarkoibb probléma lehet szerintem. Ez a trend.
Egyébként ha nem lenne zavarás, akkor 2 telót + 1 laptopot + 1 tévét kb. a legolcsóbb router is röhögve kiszolgálna.
Ez az én magánbejáratú véleményem, de vannak itt hozzáértőbbek. Majd kiigazíták ha valamiben nincs igazam. -
Dr.NX
Topikgazda
válasz
huskydog17 #99744 üzenetére
Ha tényleg csak annyi a cél, hogy legyen 5 GHz ac wifi, és nem kell sem USB, sem később mesh, akkor elég lehet ez a C64 is vagy akár egy használt Tp-Link Archer C7, minél olcsóbban.
-
dippe
tag
válasz
huskydog17 #99756 üzenetére
Nemrég vettem egy Asus RT-AX1800-at, és én is bizonytalan voltam előtte hogy kell-e nekem. Pár eFt-al drágább mindössze, mint egy normális, papíron hasonló tudású régebbi router.
Tapasztalatok, hátha segít:
A net határozottan stabilabb lett, pl. megnőtt a sávszél a TV irányába. Ez ugyan csak pár 10Mb-et igényel, de gyorsabban töltődnek a filmek, nincs megakadás.
Munka: a teams meetingek szintén sokkal stabilabbak.
Térerő: 2.4GHz-en árnyalattal talán gyengébb, mint az elődje. nem megy távolabbra a jel, viszont stabilabb a periméteren. Tehát összességében távolabbról megy a laptop-meló.
Az antennák közt valahogy jobban osztja a feladatot + jobb a zavarszűrés.
Játéknál kisebb a latency etherneten.
Parental Control: tök jó, egyszerű, a gyereknek le is van korlátozva az idő
Ami még nagyon jó: kártékony site-ok szűrése! (Trend Micro, ha jól tudom)
A mesh, Wifi 6 engem sem hatott meg, de majd jó lehet egyszer - pl. ha veszek egy újabb telefont. A Wifi 6 nagy előnye az lesz elvileg, hogy nem az agyonterhelt sávokat használja.
((+ nem kínai! engem zavar, ha kínába mennek az adataim))
Szóval nem bántam meg. -
válasz
huskydog17 #99744 üzenetére
AC-es eszközt már nem nagyon éri meg venni, inkább AX irányába kellene nézelődni de azok már 20k felett vannak inkább.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Project Motor Racing-Straight4 Studios
- OTP Bank topic
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- További aktív témák...
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged