Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• proof88

addikt

válasz bimbócska #4638 üzenetére

7 percnél nem volt több szerintem, nincs mit. :D
    Én nem a net szolgáltatás sebessége miatt említettem az N-t, hanem azért, mert a G-s 54 Mbps is csak elvi maximum, ennél azért lassabb szokott lenni a sebesség, persze kinek mi kell... de ha esetleg egyik gépről streamelve néznél egy filmet mondjuk laptopon, akkor nem árt, ha van átviteli sebesség LAN-on belül. Persze mondom, kinek mi kell. Én zenét szoktam hallgatni wifi-n keresztül, ne legyen már minden gépen meg az összes zene... de ha esetleg filmet néznél, azért említettem, ahhoz nagyobb sávszél. kell.
    Az N-nek mondom elsősorban nem a 300 Mbps az előnye, hanem a nagyobb hatótávolság. Persze lehet, hogy van olyan G-s router, ami jó eredményt fog adni a házban... én nem nagyon értek ezekhez a hálózati dolgokhoz, ezért csak úgy általában beszélek róla... :B

Egyébként pont múltkor csináltam egy tesztet. Az említett N-es Netgear router el volt helyezve kb 1-1 méterre 2 géptől. Mindkét gépre egy Netgear draft N-es USB-hálókártya volt csatlakoztatva, a routerben G-re volt állítva a sebesség, emiatt G-s sebességen működtek az usb-s adapterek. Másoltam egy ~300 megás telepítőt egyik gépről a másikra, és a sebesség kb. 700 kB/s () volt átlagosan, tehát majdnem 1 MB/másodperc. Ezután újraindítottam mindkét gépet, hogy a 2. teszt is tiszta legyen, és a routerben N-re raktam a sebességet. Megismételtem a tesztet és a sebesség 4x-es lett, 2800kB/s. Mondjuk azt hozzá kell tenni, hogy csak az egyik gépnél volt 100%-os a jel, a másik gépnél valamiért valamivel kevesebb volt... Mondjuk én egyik sebességgel sem vagyok megelégedve. :N Lehet valami beállítással lehet rajta javítani?
    A torrentezéshez még annyit, hogy a kliens progikban be lehet állítani a max. kapcsolatok számát torrentenként és globálisan is, annak csökkentése segített az említett SMC-n, de az a router sajnos egyik firmware-rel sem működik tökéletesen. Ha netezésre, msn, multiplayer, ilyenekre van használva, akkor jó, de a tűzfala bekapcsolva instabillá tudja tenni, vagy valamelyik védelme, WAP vagy WPE. Viszont torrentezéskor egy idő után elérhetetlenné válik a router és csak áramtalanítás segít rajta.
    Árban: G-s routerek pár ezer ft-tól tizenezer fölöttig, az N-esek általában tizenezertől kezdődnek. Az N-es hálókártyák szintén drágábbak, a G-sek szintén pár ezertől elérhetőek.
    De hogy pontosan mit, hogy, beszéljenek a szakik, várd meg őket. A Linux-alapú Linksys routert szokták sokan ajánlgatni itt, WRT54GL a neve, ha jól tudom... a Linksys márka általában jó, ahogy tudom, jó routereket csinál... HardverApróban is szét lehet nézni, ha már megvan, mit szeretnél. :)

• proof88

addikt

válasz bimbócska #4636 üzenetére

Azt is tudnunk kéne, hogy mire használnátok a routert, mennyire lenne masszívan torrentezés, fájlcserélős letöltögetés... masszív torrentezést általában nem bírják a routerek, mert az egyszerre sok kapcsolatot nem bírják. Persze van olyan router is, amin alapból van torrent kliens és usb-n keresztül rákötött winyóra tud tölteni magától, de ezek drágábbak. SMC WBR14G2-t ne vegyél, ha lehet, mert vannak vele gondok sajnos... újabb SMC-kről nem tudok nyilatkozni. Azt is tudni kéne, hogy milyen távolságokat kéne áthidalni a routernek, miből vannak a falak, emelet van-e, stb...
    Általában G-s szabványú routerek vannak, ez max. 54 Mbps-es, azaz 7 MByte/s sebességet jelent, de már nagyon terjednek az N-es routerek, mondjuk ezek csak a draft N-t tudják, ami max. 300 Mbps, azaz ~38 MByte/s átviteli sebességet jelent, de a lényeg, hogy erősebben tudják elvinni a jelet a ház nehezen elérhető részeire is, mondjuk drágábbak is. Minél távolabb van a vevő a routertől, annál rosszabb a jel, tehát a max. elérhető átviteli sebesség is csökken. Egyébként nem is a távolság jelenti a nagy gondot, hanem a falakon átjutás, emelet... ha van emelet, ajánlott ott lennie a routernek fenn, azt mondják úgy jobban szét tudja szórni a jelet.
    Én jelenleg Netgear WNR2000-es router használok és stabil, persze über-masszív torrentezésre ez sem jó, de szerencsére stabilabb és legalább draft N-es.

Hogy milyen vevőt vegyél? Nos ha N-es szabványt ki szeretnéd használni, akkor nem csak a routernek, de a vevőknek (azaz a hálózati kártyáknak) is tudniuk kell az N-t. 4 gépről van szó, és az N-esek elég drágák, lehet ezért nem is mondanám, hogy N-t tudókat vegyetek, esetleg a jövőre való tekintettel elég, ha a router N-es, természetesen az visszafelé kompatibilis, tehát a G-s hálókártyákkal is működik a max. 54 Mbps-es átviteli sebességen, és akkor elég G-s vevőket venni. Vehetsz gépbeszerelős PCI-slotos hálókártyát, ezeken antenna szokott lenni, ami lecsavarható, beszereléskor kell felcsavarni rá, példa. Van olyan is, ami hasonló, de az antenna kábellel van összekötve a kártyával, ez esetleg jobb lehet, mivel a gép fixe helyen van, de az antennát máshova helyezve, javulhat a jel erőssége, példa. Aztán vannak USB-s hálókártyák is, simán rádugod egy USB-portra, előnye, hogy nem kell szerelni, ill. sima USB-hosszabbító kábellel ezt is teheted arrébb a gép mozgatása nélkül, példa. Én használok ilyet is és nem jelent hátrányt a PCI-ossal szemben, de valakinek biztos van több tapasztalata.
    PCMCIA-s hálókártya is van laptophoz, ha arra van szükség.
    Van előnye annak, ha azonos márkájú a router és a hálókártya, mert a gyártók ki szoktak találni valamilyen technikákat, amivel a router és a hálókártya gyorsabban tud kommunikálni, ezeknek jól hangzó nevet is adnak. Talán minden gyártónak van ilyenje, bár szerintem ez az utolsó szempont... a lényeg az, hogy a router stabil legyen, akkor is ha tűzfala be van kapcsolva és a kódolt kapcsolódás (WEP, WPA ...) is be van kapcsolva, hogy védjen támadások és a net lopása ellen. A hálókártyák lehetnek más márkájúak is, nincs megkötés, hogy azonosaknak kell lenniük. Az előírt szabvány szerint kell működniük, ezt teljesítik és kész.
    Most csak leírtam néhány dolgot és én itt nem vagyok törzstag ebben a topicban, a hozzáértők majd adnak konkrét ajánlásokat is. :K

Új hozzászólás Aktív témák