- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Máté94
addikt
válasz
Hatszorhat #85767 üzenetére
Egy 60 cm ventilátor nélkül az ajtóban sehogy sem fogja lehűteni.
-
Máté94
addikt
válasz
TeeJay #85676 üzenetére
Biztos ömleni fog belőle a meleg, de a problémája, hogy idióta helyre van téve a szobahőmérséklet szenzora, ami szabályosan alkalmatlanná teszi fűtésre önmagában, külső behatás/átrendezés nélkül.
A távirányítóval való hőmérséklet mérés pedig egy másik szoftveres blődséget hoz magával.
-
Máté94
addikt
válasz
TeeJay #85674 üzenetére
Dehát a Midea/Gree, ami nem az alsópolcos MDV/Syen az mind hasonló/egyárban vannak. De legalábbis találsz Midea-t, amihez lesz ugyanolyan árban japán gép. Kicsit úgy érzem, hogy a marketing hiánya is okozza ezt.
Pedig mostanában jobban figyelek, és sok régi Toshiba/Fujitsu klímákat látok, tehát arra következtetek, hogy régebben jobban mentek.
-
Máté94
addikt
Kellene ajánlgatni Fujitsu, Toshiba, MHI, stb. gépeket is, mert így örökre a Daikin-Mitsubishi E. bűvkörében ragadunk.
-
Máté94
addikt
Én arra nem számítanék, hogy befúj a hálószobába is. Oda is kellene másik gép igazán, de ha teszel egy nagy ventilátort az ajtóba, akkor esetleg. De nem lesz tökéletesen.
-
Máté94
addikt
Bármelyik belépő Daikin, Mitsubishi Electric/Heavy Industries, Fujitsu, Toshiba, Panasonic, ami ebben a 240e-300e Ft-os kategóriában van, ha rákeresel.
Az FTXC 240-260e Ft körül van, tehát ha éppen nincs valakinek ekkora kerete, teljesen megértem, hogy az olcsóbb, kínai klímák közül kell választani, de afelett már nem.
-
Máté94
addikt
Nem is tudtam, hogy a T-s Daikin modellek alatt ki van vágva a tálca. Ezt csinálhatnák igazából az összes modellüknél.
-
Máté94
addikt
válasz
rmihaly #85428 üzenetére
Igen, én is így értettem. Köszi!
Rá kell jönnöm, hogy nem tesztelik fűtésben ezeket a gépeket. Hűtésnél ez a megoldás még so-so, de fűtésnél folyamatosan fals értékeket fog eredményezni. Szomorú.Nem is tudom, hogy van-e értelme kievakuálni onnan. Valószínűleg egy teljesen új, hosszabb vezetékű szenzorra lenne majd szükség, és azt valahogy kivezetni.
Vagy nyitott fedéllel járatni a klímát, hogy ne érje közvetlenül a beltéri levegő.
-
Máté94
addikt
válasz
rmihaly #85424 üzenetére
Egy ilyen fekető kábel, egy fekete gumi/műanyaggal bevonva a végén kellene, hogy legyen, de ami vezetékek a burkolat elbontásával hozzáférhetőek, azok között ilyen nem volt.
Ezért is gondoltam, hogy akkor a elektromos panel mögött kell lennie, mert más nem tűnt járható útnak.
Nagyon meglepne, ha abba a kijelzőbe tették volna. Még inkább nem látom semmi értelmét oda tenni egy szenzor, ha szobahőmérsékletet szeretnék mérni.
-
Máté94
addikt
válasz
Lorden #85420 üzenetére
Értem, semmi gond!
Nagyon zavar, hogy amikor véletlen leolvaszt, és utána nem indul azonnal újra, hanem megvárja, még visszaesik a hőmérséklet a beállítottra.
Nem látok más megoldást, mint nem Follow me-vel használni, de ahhoz kellene egy "rendes" szobahőmérséklet mérő szenzor.
Drágább megoldás lehet egy külső, fali vezérlő-termosztát, mert van egy ilyen kivezetés csatlakozóval együtt a elektromos panelen, de... elég drágának tűnnek.
-
Máté94
addikt
Megpróbáltam megtalálni az Oasis Plus T1 Room temperature szenzorát, de beleütköztem abba, hogy valószínűleg a beltéri alaplapja körül van elhelyezve, ami a elektromos csatlakozók mögött van, és nem lehet hozzáférni, hacsak nem szerelem le őket.
Lorden, ha te esetleg több rátermettséggel, elektromos ismerettel, na meg kíváncsisággal rendelkezel, akkor szívesen várom az észrevételed, illetve tapasztalatod, ha ki sikerülne szedned belőle.
Amennyire én láttam, az egyetlen hely, ahol ki lehet vezetni, az a jobb oldalán a fal felőli burkolatban van egy kisebb bevágás, ahol kiférne egy ilyen vezeték, de nem tudom hogy elér-e vajon odáig.
Egyébként ahogy észrevettem, a legtöbb klímán a Room temperature szenzor ki van vezetve a bal oldalon alulra, illetve vannak rések vágva a burkolatba, hogy jobb szellőzön, és értékeket tudjon mérni, de ezt a Midea mérnökeinek nem sikerült megugrani. Ahogy láttam, egyetlen egy Midea klímán sincs ilyen nyílás, ami érthetetlen számomra.
-
Máté94
addikt
válasz
Hatszorhat #85398 üzenetére
Az Optimum az az SDO.
Ha van nekik még SDU-ból, akkor esetleg azt érdemesebb választani.
-
Máté94
addikt
Nem akarok hazudni, de ami Daikin és falon fent van, az mind leáll, ha túlhűtött/tűlfűtött. Hűtésnél van erre szervíz menü felülbírálni, hogy tovább forogjon.
A parapetes nem áll le fűtésnél.
Ha az angol eredeti érdekel akkor a “SG-RG10-01.pdf” kifejezésre kell rákeresni és google
megtalálja. “RG10 Series - Wireless Remote Controller” a leírás címe. Az angol pdf azonban több
ponton zavaros, ellentmondásos. Alább az egyértelműsítés >> itt most a 2-es főbeállításon belül
(Mit csináljon a ventilátor, ha eléri a kívánt hőfokot a klíma?), az 1-es albeállítást adjuk
meg(álljon le a ventilátor). De más esetekben is segít a lista.
Kiindulás előkészítés:
1. Bedugva üzemel a készülék. Távirányítóval ki kell kapcsolni.
2. Áramtalanítani a kültéri egységet 2 - 3 (legfeljebb 5) percre.
3. Közben: Kivenni az elemeket a remote-ból, megvárni amíg eltűnik minden infó, 1-2 gombot meg
lehet rajta nyomni, hogy minden maradék feszültség kisüljön.
4. Előkészület megvan, alább elég gyorsnak kell lenni
////////////////////////////////////////////////////
A. Kapcsold vissza az áramot a kültéri egységre
B. Utána gyorsan tedd vissza az elemeket a távirányítóba
C. Az elem vissza tétel után 30sec-en belül egyszerre kell nyomni a ON/OFF és FAN
(ventilátor) gombokat cca. 8 másodpercig.
Így belép az INQUIRY-Vizsgálat módba(ez a service mód előszobája). (A beltérin a nA felirat látszik
-esetemben- , a távirányítón az auto, cool, dry, heat, battery ikonok láthatóak.)
D. A FEL-LE nyilakkal lehet kiválasztani a beállítandó paramétert (lásd mellékelt táblázat vagy az
angol leírás). Itt választod ki, hogy mit szeretnél állítani. Ventilátor állításnál ez a Code:
2-es. A beltéri csippan és az r2 látszik a beltéri egységen -esetembe-. (Tehát elvileg egyszer vagy
kétszer kell a felfelé gombot megnyomnod a távirányítón.)
E. Ha megvan a paraméter (esetünkben a 2-es szám a távirányítón és a vmi hasonló a beltérin) akkor
az ON/OFF gombot kell 2 másodpercig nyomva tartani. >> EZZEL LÉP BE ADOTT FŐBEÁLLÍTÁS SERVICE
MÓDJÁBA. “Ch” látszik a távirányító kijelzőjén.
F. Le fel gombbal kiválasztod a 2-es beállításon belül a kívánt albeállítást, >> ha kikapcsolt
ventilátort szeretnél akkor ez az 1-es beáll.
G. Itt megnyomod az OK gombot, hogy elfogadd az albeállítást. (Esetemben itt csipogott a klíma)
H. Ezek után ON/OFF Gomb 2 másodpercig nyomva tartani >> visszalépünk az inqury módba (kilépünk a
service módból)
I. Ha minden megvan akkor ON/OFF és FAN 2 másodpercig nyomva tartani >> itt kilép az Inqury-ból
is. Elvileg 60sec-re letilt minden gombot.
J. Hogy minden beállítás rögzüljön, áramtalanítani kell a kültérit 3 percre
Összefoglalva:
1. ON/OFF + FAN >> INQURY MÓDBA BELÉPÉS
2. ON/OFF 2SEC >> SERVICE MÓDBA BELÉPÉS
3. OK
4. ON/OFF 2SEC >> SERVICE MÓD KILÉPÉS
5. ON/OFF + FAN >> INQURY MÓD KILÉPÉS
Közben nyilván a le fel gombokat nyomogatni kell attól függően, hogy mit szeretnél -
Máté94
addikt
Szervíz menüben van lehetőség a venti kikapcsolására, ha elérte a beállított hőmérsékletet, de ilyenkor ajánlatos bekapcsolni a Follow me-t is, hogy a távirányítóról mérje a hőmérsékletet. Ilyenkor ha leáll a venti, akkor leáll, és addig vár, amíg a beltériben mért hőmérséklet le nem csökkent/nőt. Más klíma megforgatná pár perc után, de a Mideák nem fogják.
-
Máté94
addikt
válasz
amargo #85260 üzenetére
Nem ismerem a Gaia-t tapasztalatból, de nem láttam egyetlen egy Midea klímát, ami 200W alá szabályozna hűtésben. Számomra az ilyenek kritikusak, és így személy szerint nem ajánlom őket. (Miután már van itthon kettő, nem venném újra.
)
AUX is ismeretlen szabályozás szempontjából, bár ott a hűtésnél való elérhető funkciók csorbulnak meg még furcsa módon, ami nem szimpatikus.
De azzal jársz a legjobban, ha megpróbálod kipróbálni valahogy az összeset, és a láttottak/halottak alapján döntesz.
-
Máté94
addikt
Az Airy-ről láttam videót, és Gree-hez képest képes volt 55W körül is leszabályozni, ami kiemelkedő, és eddig talán nem volt jellemző a Gree klímákra úgy általánosságban. Ezen kívül talán a TCL, ami talán még hasonlóra képes, de a Mideát és az AUX-ot hanyagolnám, hacsak nincs valaki(k), akik megbizonyosodnának róla.
Viszonylag kicsi szobák, így mindenképpen valami el kellene kerülni az ON/OFF működést, amennyire lehet.
-
Máté94
addikt
-
Máté94
addikt
Kíváncsi vagyok melyik kínai termék átcímkézése lesz.
-
Máté94
addikt
Nincs ebben semmi meglepő. Szimpla Kereslet-kinálat kapcsolat. Mindenki profit maximalizál.
De megvárnám, hogy újra jelentkezzen, mielőtt mindenki elkezd háborogni.
-
Máté94
addikt
Az adatlap, vagy az Eurovent nem jelentenek semmit. Nem tudsz következtetni, illetve nem a legkisebb elérhető pillanatnyi fogyasztást mutatják meg.
Ezt mindig egyénileg kell lemérni.
Ha nem Auto ventin van, akkor arra átraknám, illetve app-ból, vagy ha van kijelzője és tudja mutatni a hőmérsékletet, azt figyelném, hogy mit érzékel magának.
-
Máté94
addikt
Nincsen semmi gond.
Itt egy pár videón az FTXM20R és már az nehezebb kültéris FTXM35A áramfelvétel fűtésben. Már csak azért, hogy nem a levegőbe beszéltem ezekkel a számokkal.
Nem akarom elhamarkodni, de az új 150W-nál mintha kapcsolgatna a videó készítőjének, míg az előző széria tudta a 80-90W-ot is. Az egy kicsit csalódás lenne számomra. Lehet mégsem irigykedek az FTXF25E 160W-val.
A csatornán van még rengeteg videó a gépekről, akit érdekel végig pörgetheti.
Bár nem tudom, hogy a Daikin a kinti hőmérsékletet alapul veszi-e, amikor a modulálásról van szó. A Mitsubishi Heavy Industries gépek elvileg hidegebb időben nem modulálnak a tényleges minimumukra, hanem egy nagyobb értéknél megállnak.
Esetleg feco70 tudná később megerősíteni, ha felkerült hozzá.
-
Máté94
addikt
válasz
Sadam11 #85060 üzenetére
Az attól függ. Zavar, hogy ki-be kapcsolgat a klíma bizonyos kinti és benti hőmérsékleten? Zavar, hogy csökken a komfortérzet ilyenkor? Ezt mindenki maga döntse el.
Nem mondom, hogy ezekre az adatokra hagyatkozva nem lehet kiszámolni hogy adott klíma kellően lehűt/fűt egy bizonyos helyiséget, de ami utána következik, ergo a szintentartás és az hogyan történik., azt nem lehet minimum kapacitásból következtetni, de még összehasonlítani sem.
Hiába van itthon egy RXF25E és egy RXM35R, az egyik fűtésben 1.3 kW minimum kapacitással rendelkezik, a másik FVXM-A beltérivel 1.4 kW. De hiába, ha az RXF 160W-nál tovább nem megy lejjebb fűtésben, míg a RXM hajlandó 80-90W-ig is.
Én ezt akartam szemléltetni, hogy nagyon csalóka, és megtévesztő, ha nem jártas az ember benne. A hogyanra pedig sajnos vagy nem sajnos az a legjobb megoldás, ha a kinézett klímát valahol, valaki megengedi, hogy kipróbáld és netalán lemérd a konnektorból, hogy akkor fűtésben/hűtésben hol a vége. Mert ez az adat nem lesz benne a brossúrákban. Csak tapasztalatra tudsz hagyatkozni.
Vagy például ott a Midea Oasis Plus/Fisher Nordic. 753W a minimum kapacitás fűtésben, fele annyi, mint az előbbi Perfera, de mégis ~300W-nál nem modulál lejjebb.
Ezért írtam, hogy hiába 700W a Panasonic-nál, ez igazából megtévesztő, és pórul járhat az ember, ha csak erre hagyatkozik.
-
-
Máté94
addikt
Köszi a segítséget.
Megpróbáltam, ahogy mondtad, de nem bírta szegény sokáig. Egy perc múlva már olvasztott, miután elkészítettem a képet. Akkor valószínűsíthető, hogy valami nem oké. -
Máté94
addikt
Hmm, ha kültéri hőcserélő felső 1/3-a nincs lefagyva, míg a többi igen, az valamilyen bajra utal ez?
Amit eddig találtam az gázhiányt nevezte meg, mint ok.
Valaki találkozott már ilyen panasszal?
-
Máté94
addikt
Sok örömöt az új gépekhez!
Ha valaki otthon tudja mérni a fogyasztásukat, esetleg lemérhetné meddig képesek modulálni.
-
-
Máté94
addikt
Nem ez az első pillanat, ahol meglepődtem, hogy bizonyos TCL klímák képesek elég jól visszaszabályozni. Annak ellenére, hogy viszonylag az olcsóbb kategóriában versenyeznek.
Itt van egy talán bolgár nyelvű videó, ahol 120W-ig szabályzott valakinek hűtésben, ami talán az itthoni a Polar Optimum-nak felelhet meg, de mindenki maga tegye meg a kutatómunkáját.
Tehát lehet egy Midea/MDV vagy Gree/Tosot helyett, amiknél nagy átlagban 200-300W-nál megáll a tudomány, lehet egy TCL-t ajánlanék helyettük.
-
Máté94
addikt
Frissítem a FTXF25E legalacsonyabb modulációja 160W.
(fűtés)
-
Máté94
addikt
Ne mutogassátok ezt a Perferát, mert megint meggondolom magam...
-
Máté94
addikt
válasz
Nagya21 #84794 üzenetére
Nagyon érdekes. Köszönöm a segítséged, és hogy vállaltad a kísérleti nyúl szerepét.
Egy korábbi hozzászóló HR25-ese 160-165W-ot adott meg, mint mért legkisebb moduláció fűtésben. Kíváncsi voltam, hogy te reprodukálni tudod-e.
Tanácstalan vagyok. Ez alapján se az minimum áramfelvételből, sem a minimum hűtési/fűtési kapacitásból nem lehet következtetni modulációs képességre. Mindenhol van kivétel.
Korábban pár év ezelőtt volt példa, hogy valakinek az RXF25-A és az 1.3kW-os minimum fűtési kapacitást tette az okának, amiért gyakran kapcsolgatott. De ezt azonnal megtudom cáfolni, mert a Perfera RXM35-R ugyancsak 1.3kW-os minimum fűtési kapacitással rendelkezik, és hopp 85-90W a moduláció vége. Tehát elég csalókák ezek az adatok.
Eszerint nincs más út, mint vagy a gyártónál érdeklődni, vagy pedig vásárlás előtt keresni valakit a kiszemelt géppel, és eltölteni nála egy jó délutánt fogyasztás méricskéléssel.
-
Máté94
addikt
válasz
nggabi #84767 üzenetére
Sajnos nem. Megvárja, amíg a távirányítón beállított értékig lecsökken a hőmérséklet.
Nagya21, ha esetleg meglátod ezt a hozzászólást. Neked, ha jól emlékszem van egy pár Mitsubishi HR-ed. Talán nem szoktál vele fűteni, de esetleg kíváncsiságból megpróbálnád kideríteni, hogy hány W-ig modulál le tartósan valamelyik géped, ha csak az éppen aktuális szobahőmérsékletet próbálnád vele tartatni?
-
Máté94
addikt
válasz
Lorden #84765 üzenetére
Igen, én is Follow me-re állítottam mindkettőt, illetve néha feljebb-lejjebb teszem a távirányítót különböző magasságokban, ha kicsit sokallom a fogyasztást.
Ezekkel talán nem is lenne ekkora baj, de hogy leolvasztás után megvárja, míg visszahül a szoba a beállított hőmérsékletre, az megbocsáthatatlan. 1°C a hiszterézis ilyenkor, és ha ebben a tartományban olvaszt, akkor csak -1°C fok múlva indítja újra. Nem tudom miért gondolták, hogy ez jó.
-
Máté94
addikt
válasz
TeeJay #84757 üzenetére
Persze. Perfera 85-90W-ját vártam, aztán hoppon maradtam De igazából hazudok.
A múltkori ködös időben a Perfera is ugyanúgy "szenvedett", de nem zavart senkit.
A topikban elhintett hűtési szezonos adatokból vártam ugyanezt a ~100-120W-ot fűtésben, de úgy látszik a módok között variáljak a leszabályozás mértékét. Pedig alacsonyról kezd, de nem hajlandó tartani.
Nem baj, betudjuk árukapcsolásnak. Ha 100W alatti modulálást akarsz, azért bizony jobban zsebbe kell nyúlni sajnos.
-
Máté94
addikt
No, FTXF25E-nél fűtésben a legkisebb áramfelvétel valahol 175-200W körül van.
25°C-on legalábbis kereken 200W-ig volt hajlandó modulálni, de már ment lejjebb, így az utóbbi napok melegebb napjain néha kikapcsolt már.
Próbáltam pár fokkal kevesebbet kérni, ilyenkor olyan 175W volt a vége.
Fura, mert mintha tudna kevesebbet is. De egy pár perc után elkezdi valamiért mindig emelni az áramfelvételt. Amikor újraindul ilyen 130W-al indul, illetve 160W-at tart alacsony ventilátor sebeséggel egy kicsit tovább, de egyszer csak gondol egyet, megemeli a ventilátor sebességet, és elkezdi tolni 200W is egy kicsit afölé. Ekkor persze túlfűt, és leáll.
Hát-hát... lehetne jobb is, de mindegy. Olyan 100W körül vártam. Talán mások tapasztalati ezt mutatták hűtésben, de számomra paradox módon fűtésben ez máshogy néz ki.
Visszaolvasva, ez a "melyik klíma milyen legkisebb áramfelvétellel képes hűteni/fűteni?" egy örök téma, így szinte lehetetlen rájönni csak adatlapokból.
-
Máté94
addikt
Ez valami TCL gép, egyébként.
Kíváncsi lennék hogyan muzsikálnak a legolcsóbb gépek a piacról, bár amikor az adatlapon megadott fűtési teljesítmény kisebb, mint a hűtési teljesítmény, engem valamiért eltántorít. Más gyártók gépei fűtésben mindig nagyobb teljesítményt adnak le, mint hűtésben.
Esetleg tudja valaki miért lehet ez?
-
Máté94
addikt
FTXF-F-hez már járni fog az ARC480-as távirányító, és talán WiFi is lesz alapból. Kérdés, hogy mennyivel drágul majd az egész.
-
Máté94
addikt
Midea/MDV OEM az összes, kivéve az Eco. Az Haier OEM.
-
Máté94
addikt
Szerintem minden klíma, amin van fűtés mód, az fűtésre alkalmas. Itt a hőigény és a gép adott hőmérsékleten való teljesítménye közötti különbség miatt van meglepődés.
Ami valljuk be, itthon inkább nagy hőigenyű, rosszul szigetelt házak/lakások, és az alsó polcos klímák keverednek.
-
Máté94
addikt
Szerintem alábecsülöd egy kihűlt szoba hőigényét, és annak a felfűtését klímával, tehát irreálisak az elvárásaid.
Fűtéskor inkább magasabb fordulat kell, mert az összes meleg levegő a plafon közelébe vándorol, amint kilép a klímából. Tehát megpróbálnám Turbo fokozaton vagy szimplán Automata ventilátor fokozaton, vízszintes lamellát pedig annyira lefelé állítani, amennyire lehet, bár alapból biztos lefelé állítja. Ha van alatta esetleg szekrény, akkor pedig úgy, hogy elfújjon esetleg felette. Utána már csak várni kell. Szerintem ennek kelleni fog pár nap, míg meleg lesz.
Azt a 3.8 kW teljesítményt általában +7°C külső, 20°C belsőre adják meg.
A kültéri rézcsöveket megpróbálhatod megfogni, hogy mennyire érződik melegnek. Ha süt, akkor nincs gond, de lehet gázhiány az oka.
-
Máté94
addikt
A hőmérséklet ingadozásból lehet látni, hogy mikor olvasztottak. Habár almát körtével, de FTXF szépen tartotta magát.
FVXM-RXM35-R:
FTXF-RXF25-E:
-
Máté94
addikt
Melegebb kinti hőmérsékletű, illetve 90%-nál nem több páratartalmú napokon tartani a találkozókat.
De az a legjobb, ha egy nappal előtte elkezded felfűteni, és mielőtt kezdődik az esemény, kikapcsolod.
Esetleg szigetelni a helyiséget. Minél kisebb a hőigény, annál kevesebbet kell dolgozzon a klíma, így annál lassabban fagy le a kültéri.
De ilyen időjárásban csak a hányszor olvaszt le tudod befolyásolni.
-
Máté94
addikt
Stílusról ugye felesleges vitatkozni, de ennyi pénzért nem érdemes a dizájnt előtérbe helyezni.
A Daikin matt felülete szerintem sokkal minőségibb hatást kelt, mint a Midea fényes műanyagjai.
-
Máté94
addikt
Igen, ez való igaz.
Ezzel egy és egy fél, az elsőhöz kötődő problémám volt vele.
- Leolvasztás után nem kapcsol azonnal vissza azonnal gép, tehát nem folytatja egyből a fűtést. Pl. ha 20°C-ra állítod, akkor a távirányító 21°C-ig melegíti a szobát, és ezen próbálja tartani/szabályoz vissza a gép, amennyire tud. Leolvasztás után megvárja, míg újra 20°C lesz.
Ez egy nagyon idegesítő gyári elgondolás volt így programozni, és sokszor kellett magam a hőmérsékleten emelni hogy újraindítsam, mert már fáztam, és nem volt kedvem megvárni, míg lehűl a távirányító.
- A másik ehhez hasonló furcsa viselkedés, amikor esetleg túlfűt. Sokszor volt ilyen is, mert kicsi a szoba, és nem igazán tud 300W-nál lejjebb vinni a teljesítményt, de a tipikus az ilyen 350W körül van.(Azt még megemlítem, hogy nem is mindig hajlandó 300W körülre levenni a teljesítmény valami megmagyarázhatatlan okból. Sokszor tapasztaltam, hogy ~410W-on képes tolni tovább, amikor eléri a beállított hőfok + 1°C fokot, holott még legalább 100W-al kevesebbre is képes lenne. De ha nem, hát nem.
A lényeg ilyenkor az, hogy a beállított érték +2°C foknál kikapcsol. Ez rendben is van, vissza fog kapcsolni, ha 1°C fok esést érzékelt a távirányító. Itt jött a fekete leves, mert 10-ből 8 alkalommal miután újra elindul a kültéri, és egyszer csak leáll hirtelen, és kiáll leolvasztani, pedig nem indokolja jellemzően semmi. Jellemzően ez esti órákban, már hidegebb időben történik. Valószínűleg akkora erővel próbál újraindulás után hőt mozgatni, hogy annyira lehűl a kültéri hőcserélő, hogy a leolvasztási algoritmus ilyenkor aktiválódik.
Ezzel vissza is érkeztünk az első problémámra vele.
Nem jó. Pár hozzászólással előtt ecseteltem, hogy egy szekrény van kb. 50 cm alatta, és bezavar a hőmérséklet érzékelőjének a visszaáramló meleg levegő.
De nem panasznak szántam, csak észrevétel volt.
-
Máté94
addikt
válasz
Jolida #84164 üzenetére
Én is hasonlót veszek észre.
25°C-ra állítva a távirányítón (ez ugye 25.5°C-t kér a géptől), és 26.3-26.5°-ot mér a külső hőmérőm 70-80 cm magasságban, 3 méterrel a klíma előtt.
Ellenben érdekes, és nem tudom hova tenni, hogy amíg az Oasis Plus-szal megvoltam külső hőmérővel mért 23.5-24°C-ban, addig ugyanez az FTXF-el sokkal hűvösebbnek érződik.
Talán a ventilátor sebességgel, és a kifújt levegő miatt a hőérzet más ugyanazon a hőfokon, de meg nem mondanám, hogy a Sensira nagyobb légáramot csinálna.
-
Máté94
addikt
Használsz "Follow me"-t, tehát a távirányítóval méred a hőmérsékletet, vagy a beltérivel?
Nem ismerem az All Easy Pro-t, de így látatlanul azt mondanám, hogy ő is párologtató hőmérsékletet mér, mint "szobahőmérséklet", tehát ha nem használod a távirányítót, mint hőmérő, akkor folyamatosan ki-be kapcsolgat, mert hamar eléri a +4°C-os kikapcsolási hőmérsékletet.
-
Máté94
addikt
Kezdem jobban kiismerni az FTXF-et. Rájöttem, hogy nagyon érzékeny a szoba hőmérséklet szenzora, és mivel fűtésben szinte vízszintesen lefelé fújja a levegőt, bármilyen tárgy alatta befog zavarni.
És be is zavart. A gép alsó élétől 50 cm kezdődik egy szekrény felső éle, és ez a szekrény kb. 50 cm mély, így a szekrény tulajdonképpen útban van.
Így elpakoltam alóla, és megpróbáltam úgy irányítani a levegőt, hogy a légáramlás ne ütközzön bele a szekrény tetejébe.
Így már teljesen más a gép. Nem tudom hogyan csinálja a Daikin, de így szinte annyi fok van a szobában, amennyit az app kiírt. Nagyon durva. Így most inkább -2°C-al toltam el a kompenzációt.
Amennyire én tudom, +2.5°C az alap kompenzáció és ettől a kompenzált értéktől +2°C-al kapcsol ki.
Így most 23°C-ra állítva, 24°C-ot tart a gép az app szerint. -
Máté94
addikt
válasz
EmberXY #84113 üzenetére
Amikor kikapcsolod visszaszívja a hűtőközeget a kültéri. Ahhoz hasonlítanám, mint amikor vizet engedsz egy palackba, és ahogy telik, úgy változik az a jellegzetes hang. De mások ezt inkább csobogásnak, vízforralásnak szokták hasonlítani. Ezért nem is vagyok benne biztos, hogy ha te nyikorgásnak véled, mert az nem ugyanaz.
-
Máté94
addikt
válasz
EmberXY #84105 üzenetére
Meghallgatnám most ha alá állsz, és olyan közel dugod a fejed a nyíláshoz amennyire csak tudod, hogy most amikor fűt és forog a ventilátor, hallod-e ezt a nyikorgó hangot.
Éjszaka lejjebb szoktad állítani a ventilátor sebességet esetleg? Talán a hűtőközeg áramlását hallod ilyenkor alacsony teljesítményen.
-
Máté94
addikt
válasz
TeeJay #84103 üzenetére
Nem baj, esetleg töltünk bele még hűtőközeget; pont amennyi a 35E-ben van, és mindenki happy.
Hmmm, érdekes. És ezt a használati útmutató vajon miért nem részletezi vajon?
De a Clean Operation/Mold Proof-nál sem értettem, hogy miért nincs erről szó az FVXM Perfera használati útmutatóban. Gondolnád, hogy ez egy fontos funkció, illetve ha már bele van programozva a szerencsétlen gépe, de nem. Ami a géppel jön használati útmutató, egy árva szó sem volt erről.
Csak véletlenül bukkantam rá, hogy létezik ilyen szervíz menü, ahol lehet állítani.
De szavadon foglak, mert a Clean Operation az FVXM-nél nem két perc. Amennyire most emlékszem, annak függvényében csinálta, hogy mennyi ideig volt hűtő üzemmódban, ezután szárított 30-60 percig is akár, miután kikapcsolta az ember.
-
Máté94
addikt
válasz
Lorden #84101 üzenetére
Olyan "daikonosan" szeszélyes.
Nem mernék még pálcát törni felette egyelőre. Próbálom figyelni, hogy mit csinál huzamosabb ideig, és még babrálok a hőmérséklet kompenzációval is közben.
Ha úgy hasonlítom az Oasis-hez, hogy Follow me nélkül, és amikor eléri a kikapcsoláshoz szükséges hőmérsékletet, akkor kikapcsolja a ventillátort, ahhoz képest a Daikin sokkal hamarabb visszakapcsol.
Bár ez szerintem nagyban függ attól is, hogy míg a Oasis-ben ez a szobahőmérséklet szenzor a hőcserélőhez hegesztett kis csőbe van beledugva - rézből van a vége -, míg a FTXF-nél ez a szenzor a burkolat alatt van, így a vízszintes lapáttól jobbra. Nagyjából ahol az intelligens szem volt az Oasis-en.
Ez sem tökéletes, de azért pár fokkal ésszerűbb ott mérni, mintsem a hőcserélő hőmérsékletét mérni, mint szobahőmérséklet.
Most ott tartok az FTXF-el, hogy +2 fokot kell adni a kompenzációval, hogy folyamatosan menjen. De ezt még nem jelenteném ki teljes meggyőződéssel.
Hangerőben... Nem tudom, a cicergés elnyomja a szélzajt.
Szerintem nincs olyan öblös, morajlásra emlékeztető hangja, mint az Oasis-nek.
-
Máté94
addikt
Közben rábukkantam a 2025-ös Daikin katalógusra. Úgy tűnik az FTXF-F már majd a Comfora ARC480-as távirányítójával érkezik, és talán beépített WiFi-vel, kivéve a 60-71-es széria.
Nem igazán tudom mi a különbség az "* integrated for 20-50 class, standard for 60-71 class". Nekem ez ugyanazt jelenti a kettő.
Más különbséget nem látok a 25-35-ös vonalon. Se nagyobb, kisebb nem lett a kültéri-beltéri súlyra, se több vagy kevesebb hűtőközeg.
-
Máté94
addikt
Egyébként lecserélődött az Oasis Plus egy FTXF25E-re tegnap. (Bocsi, TeeJay, rábeszéltek a 25-re inkább.
)
Mondanom se kell, hogy ennek a ventije is cicereg.
De már mindegy. Feladtam.
Fűt, folyamatosan, bár... Bár alacsony hőfokon ilyen 20°C körül inkább kikapcsol, de amennyire eddig kiismertem, az én 21 és 23°C szobahőmérsékletem tartásához már nem kapcsolgat, így boldogság van.
A Perfera ARC466-os távirányítójával elvileg csippant a beltéri, amikor a Mold Proof/Clean Operation funkciót lehet ki-be kapcsolni. Most nem próbáltam vele huzamosabb ideig hűteni, de lehet hogy működik a Gree-től ismert és oly vágyott hűtés utáni leszárítás FTXF-en is.
-
Máté94
addikt
válasz
szerbala92 #84086 üzenetére
Szerintem egyik sem 36 kg. RXM-M9/N9/R9 mind 32 kg-os kültérivel rendelkezik 20 és 35-ös széria között.
-
Máté94
addikt
-
Máté94
addikt
Feltételezzük, hogy ugyanannyiba kerül egy FTXF25 és FTXF35 szett.
Ti melyik teljesítményűt tennétek egy 12 m2-es Kádár-kocka halószobájába? Fő fűtés és hűtésre. Szigetelés nincs, csak dupla üveg műanyag ablakok és alumínium redőny.
A dilemmám, hogy az FTXF25 halkabbra van hangolva közepes és afölötti ventillátor sebességen, de ezek ilyen 1-1 dB különbségek.
A technikai különbségek, hogy a 25E-ben 420g, a 35E 550g hűtőközeg van. Illetve a 25 beltérije fél kilóval könnyebb. A kültérik egyébiránt megegyeznek. Mind ugyanakkora súllyal, kompresszorral rendelkeznek.
Megéri "túlméretezni" vagy felesleges?
-
Máté94
addikt
Egy okosabb komolyabb gép azért nem vaktában fog leolvasztani hanem valahogy tudja mérni hogy már kellő méretű jég van rajta és mehet az olvasztás ami pár perc csak és utána ismét visszaáll fűteni lazán
Mindig úgy tűnik, hogy ekézem a Midea-t, pedig nem, de van pár ilyen viselkedésük, amit nem tudok hova tenni. Inkáb csak most kezdtem figyelni őket.
Az Oasis Plus-ok kiállnak így délután/estére párszor leolvasztani már, de egyébként nem tudom miért. Látszólag nem indokolja semmi. Nincs jegesedés rajtuk, víz sem termelődik. Nyilván a kondenzátor hőmérsékletből és kinti hőmérséklet figyeli, meg egyéb adatokból dönt arról, hogy leolvasszon-e vagy sem, de a saját meglátásom az, hogy akkor olvasszon, ha már nem látszanak a lamellák.
Mint például ezen a videón:
Vagy például egy Mitsubishi Zubadan Kirigamine, ami csak a hőcserélő egyik felét olvasztja le, miközben a másikkal tovább üzemel bent a fűtés.
Egyébként ajánlom a csatornát, ha valakit érdekelnek japán klímák.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Akció! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i5-4GEN I 8GB I 180GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest