-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stauffenberg
nagyúr
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Schuby #15931 üzenetére
Ahol nem kapod meg a vázra a 3 év garanciát az jó eséllyel nem a hivatalos magyar forrásból való. Ugyanis ennyi jár minden Nikon vázra. Valóban lehet spórolni a szürkeimportos példányokkal, de én például egy D5100 árából nem fukarkodnék el 15-20 ezret, hogy 3 helyett csak 1 vagy 2 év garanciám legyen.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Schuby #15820 üzenetére
Épp ez az, hogy csak a saját igényeid számítanak és ezt ebben a topikban is sűrűn hangoztatjuk. A D3200 egy nagyon jól sikerült váz lett a teljesen fapados belépő szinten. Szépen ránőtt a D5100 nyakára és JPEG képminőségben lényegében még különbség sem igazán van. Ahol fordul a dolog az a RAW, míg a D3200 "csak" 12 bites NEF-et köpköd, addig a D5100 már 14 bitet tud. Ennek viszont neked, mint egyszerű élményfotósnak nem biztos, hogy jelentenie kell bármit, talán még két egymás mellé pakolt fotón sem feltétlenül látnád a különbséget ha nem tudod mit kell nézni. Plusz a D5100-nak van még néhány extra fícsör a tarsolyában, ami egyeseknek számít, másoknak nem. Nem nagy dolog.
Végső soron én azt mondom, hogy döntsön az objektív. Ha szükséged van a telére, akkor vedd azt a kitet, ha meg elég a 18-105mm, akkor vedd azt. Két ennyire hasonló képminőséget produkáló váz esetében amúgy is az fog számítani sokkal inkább, hogy (esetleg később), milyen minőségű üveget csavarsz fel, na meg "élményfotósként" mekkora gyújtótávolság tartományt tudsz lefedni, hogy ne kelljen lemaradnod semmiről csak azért, mert nem vagy képes azt lefotózni.
Régi konstrukció vs. új konstrukció: Két egymást követő generációról beszélünk, ami azt jelenti (megjelenési dátumok szerint is), hogy 12 HÓNAP van közöttük. Szerinted ennyi idő alatt hatalmas paradigma váltások történtek? 1 év alatt szerinted mennyire avul el egy ilyen váz? Ezen a régi-új dolgon nem érdemes túl sokat rugózni, ugyan abból az alomból valók.
(#15817) BiriBum: Ezért is tettem idézőjelbe az elején az "áfa" szót. Végső soron nem ez volt a lényeg, hanem, hogy ott megveheti John Smith X összegért, nálunk meg megveheti Gipsz Jakab Y összegért és jellemzően X < Y reláció figyelhető meg, különösen ha még az átlagkeresetek kérdését is hozzákeverjük az egészhez, de ennyire számmisztikázni nem akartam. Csak láttam egy jó ajánlatot és beindult a nyálelválasztásom, semmi több.
-
válasz
Schuby #15818 üzenetére
De lehet, hogy neked kevesebbet ér az exposorozat, meg a kihajtható kijelző, mint a gps, vagy a wifi. Én például nagyon ritkán használom az exposorozatot. Azt vedd, amelyik neked tetszik. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei, hátrányai, problémái. Nagyjából egy szint a kettő.
Nem hiszem, hogy itt sokan szajkózták volna, hogy a D5100 sokkal jobb lenne a 3200-nál, ezt csak te szeretnéd magadnak velünk bebizonyíttatni.
-
Byk01
őstag
válasz
Schuby #15808 üzenetére
Csak ezzel is vigyázni kell, mert nem teljes az összehasonlítás. Hogy mást ne mondjak, a D5100-nál nincs írva, milyen felvételi módok vannak, tehát az következne, hogy annyi, hogy lenyomom a gombot, és exponál. Pedig lehet sorozatot is lőni, van időzítő rajta, lehet távkioldani. Szóval inkább olvasd el a tesztet, szánd rá azt a kis időt. Ott a fogalmak jó részét is helyreteszik.
-
Byk01
őstag
válasz
Schuby #15800 üzenetére
Ilyenkor szokott mindenki felhorkanni, hogy legalább egy-egy tesztet olvasson el a kérdező a kiszemelt gépekről. És igazuk is van.
Én most horkanás nélkül ajánlom, leginkább azért, mert nem használtam se 3200-at, se 5100-at, és főleg nem vagyok profi, mint egy tesztelő, akinek ráadásul jóval nagyobb összehasonlítási alapja van általában, mint a legtöbb profinak.
Ha már a kihajtható kijelző meg lett említve: egy emlékgyűjtögetőnek is jól jöhet, ha a gyerek óvodai fellépését, vagy iskolai ballagását akarja megörökíteni a sokadik sorból a többi ember feje fölül fotózva.de tényleg érdemes átolvasni a teszteket, és a kérdéses dolgokra rákérdezni, hogy a HDR mód kellhet-e vagy a pásztázó panoráma (nem tudom, melyikben mi van, van-e egyáltalán ezek közül vmelyik akár a D5100-ban, akár a D3200-ban)
-
Throme
veterán
-
Byk01
őstag
válasz
Schuby #15794 üzenetére
Ha a magasabb pixelszámot felhozod indoknak, akkor leírom, hogy nem üdvözítő. Ha ennyire képben vagy az ajánlatok között, akkor tudod, hogy a D5100 miben jobb a D3200-nál (a szenzort itt vegyük ki az összehasonlításból, csak a váz által nyújtott szolgáltatásokra gondolok, kihajtható kijelző, stb.).
Melyik a jobb, az alma, vagy a körte? Az új fejlesztésű VW Golf R utánfutóval, vagy a 3 éves technikát jelentő VW Sharan?
Azt ne én mondjam már meg, hogy neked a kihajtható kijelző lesz-e a fontosabb, az, hogy nem kell 55 mm-nél cserélni, vagy a 200 millis tele. -
Byk01
őstag
válasz
Schuby #15791 üzenetére
Már leírták párszor, nem minden a pixelszám. Átlag felhasználáshoz a 16 is több mint elég.
A plusz obit neked kell tudnod, mit fotózol, és ahhoz kell-e.Ha sokat fotózol 50-70 mm környékén, idegesíteni fog, hogy folyton rövid, vagy hosszú, ami épp fent van, és cserélni kell. Ha viszont kell 120 fölött is, akkor meg nincs min gondolkodni (azaz de van, hogy megtartani a 25 eFt-ot, és kicsit gyűjtve még, beszerezni egy 55-300-at, vagy egy stabis 70-300-at).
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Schuby #14727 üzenetére
Akkor a D3100 + 18-105mm VR legyen.
A "kis kompromisszummal mindent fotózni" objektív meg egyszerűen nem létezik, különben mindenki csak olyat vásárolna. A tényleg "mindenes" objektívek inkább hatalmas kompromisszumot jelentenek fényerő és képminőség terén (mindkettőt nagyon nagyon határozottan csorbítja).
Ha kevés a pénz, akkor érdemes elhagyni az egyik legtöbbek által igényelt kényelmi funkciót, az automata fókuszt és manuális objektívekből olcsón felállítható egy 2-3 darabból álló felszerelés, ezek már sokkal inkább alkalmasak a "mindenes" igényeket lefedni, bár nem írtad le, hogy mire kell, mit szeretnél fotózni.
Ha a manuális objektívek felé mész, akkor DSLR-ből a Pentaxot javaslom (sajnos most a legolcsóbb még forgalomban lévő gép a K-30, de ez egy kiváló darab, ugyan az a Sony szenzor van benne, mint a Nikonokban), mert kiváló manuális objektívek érhetők el hozzá, adapterek nélkül van fókusz visszajelzés (tekered a gyűrűt és csippan amikor fókuszban van az adott AF mező), esetleg MILC-ből a Sony NEX vázakat, amiken meg remek focus peaking van (megjelöli az élőképen a fókuszban lévő területet).
Egyébként a Nikon 18-105mm VR objektív egy elég jó, de nem túlzóan hatalmas átfogással rendelkezik, ez a legtöbb hétvégi fotóst kielégíti. De még azért nem nevezném mindenesnek, de épp kétszer akkora tartományt fed le, mint a legtöbb géphez adott 18-55mm körüli darabok.
-
barrasz
aktív tag
válasz
Schuby #14725 üzenetére
Szia!
Ha egy kicsit vissza olvasnál láthatod,hogy a Nikon D5100 a jelenleg leginkább javasolt így én is ezt tanácsolom.
Ha a keret engedi akkor mindenképpen a 18-105 VR kit még sokáig kielégíti az igényeidet és később ráérsz majd másik obit venni amikor már tudod mit akarsz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest