- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Mobil flották
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Neck
veterán
válasz venom8888 #57799 üzenetére
Amit írtam (MFT Olympus vagy Pana váz plusz teleobjektív) nem fog 4 millába kerülni, és elég jól közel hozza majd a dolgokat.
De ha annyi időt nem akarsz rászánni, hogy válassz magadnak egy vázat, illetve utánanézz annak, mit jelent az hogy teleobjektív, akkor valószínű a (természet)fotózás sem neked való, mivel különösen a természetfotóhoz sok türelem, és dedikált, rászánt idő kell.Esetleg (nem gúnyolódásból) vegyél jegyet állatkertbe, vadasparkba, ott egészen közel lehet kerülni. Még telefonnal is.
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
rekid
addikt
Ne már srácok.
Egy sigma 100-400-zal meg egy croppos milccel simán meg lehetne lenni.
Itt emberünk egy őskövület 60D-re csavarta fel.
itt meg 80D-n.
Lehet nem 400K az össz budget de nem kell 4 gurigás motyó.[ Szerkesztve ]
Gyáva népnek nincs hazája!
-
Neck
veterán
-
vond
MODERÁTOR
-
vond
MODERÁTOR
válasz venom8888 #57810 üzenetére
Az, hogy van csak a váz, meg van olyan csomag is, amiben jár hozzá egy kis alap objektív. Ha nem csak távolról szeretnél lövöldözni, hanem kell nagylátószög is, akkor legalább egy ilyen kellene, vagy egy Lumix 12-60-as, az sem túl drága.
Ez például egy G80 (ami kb. GX80) + 100-300 II, és még el sem tekerte a végéig (223mm, ami ekv. ~450).
De az APS-C vázak + Sigma 100-400 is meggondolandó. Bár az azért több lesz, mint 400k újonnan.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
vond
MODERÁTOR
válasz venom8888 #57813 üzenetére
Honnan tudjam? Kérdezd meg az emberünket. Elvileg magyar.
De biztos vannak erre netes segédprogramok is. Keress rá.Vagy számold ki. (Nem tudom, helyes-e a képlet.)
Saját képek megosztására meg vannak dedikált topikok, pl. a Kezdő fotósok digitális fényképei. Kérlek, oda posztold őket.
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
tvamos
nagyúr
válasz venom8888 #57804 üzenetére
Vegyel hasznalt Nikon 1-et! [link]
De felre a trefaval! A mar tobbszor emlitett Canon M50 szerintem is egy jo ajanlat, es sok jo EF / EF-S objektiv elerheto ra hasznaltan. Erdemes megfontolnod ezt is. Nekem is ez van, es en is kb. 400 ezret koltottem ra.
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
theporcupine
tag
válasz venom8888 #57813 üzenetére
Hogy ne legyen félreérthető, egy MFT, szenzoros géppel( pl. az említett Lumix GX80), 300mm-en egy verebet, kicsi madarat kb. 3 méterről fogsz így lefényképezni. Egy őzet meg maximum 10-15 méterről. Egy hím szarvas lehet talán teljes alakosban úgy 40 méter. Ezek hozzávetőleges számok, de nagyságrendileg szerintem jók. Természetesen, ez vágás, nagyítás és egyéb utólagos manipulációk nélkül. Egy pontosabb szám, álló formátumban egy felnőtt ember kb. 30-32 méterről tölti ki a képet. Csak azért írom, mert sokszor az jön le, hogy egy teleobjektív, az egy távcső és 100 méterekről lehet vele hangyát fotózni. Sajnos nem.
https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/
-
rekid
addikt
válasz theporcupine #57818 üzenetére
Ez a 3m 300mm-n nem tudom hogy jott ki. Tessek ezt megnezni.
-
rekid
addikt
válasz theporcupine #57820 üzenetére
3 meterrol 300mmen? Az nekem baromira soknak tunik. Marmint, hogy 3 meterrol is kell a 300 egy verebhez.
-
theporcupine
tag
Nagyságrendileg írtam, hogy jórészt kitöltse a képet. (nem vagyok jó távolság tippelésben ). Ilyen távolságnál elég kicsi a mélységélesség, amiért itt sokszor megy a fika az MFT-re, de ebben az esetben még ez is túl kicsit. De itt egy kalkulátor, ez precízebb, mint én: [calc] Szóval ennél vágással lehet nagyobb távolság, de ott meg egy táv felet kezd bejönni a részlet/minőség vesztés jól észrevehetően. Összemosódnak teljesen a tollak.
Ez egy kb. kétszer nagyobb madár, kb. 9-10 méter, 300mm-en, de majd ha nem esik,
lemérem. (a képért bocsánatot kérek )
-
theporcupine
tag
válasz theporcupine #57823 üzenetére
Lemértem, 8 m ez a kép. Azt hiszem, ez már jobban mutatja, hogy mire elég m43-on 300mm.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz theporcupine #57818 üzenetére
Ezek a számok szerintem tévesek. Megnézve azokat a képeket amiket egy kistestű kutyáról csináltam, túlzásnak érzem ezeket.
-
theporcupine
tag
válasz lugosi #57825 üzenetére
Pedig a kalkulátor, meg a mellékelt fotó is elég jól mutatja ezt a méretet. Egy kistestű kutya nem annyira konkrét meghatározás, de legalább 6x, 7x nagyobb, mint egy veréb, az meg mindjárt 18-21 méter hasonló képkitöltéshez.
Itt egy használhatóbb kép, 5-6 méter lehetett és látszik, hogy egy ilyen madár elég kicsi egy kutyához képest [SOOC]. Ebből ki lehet jó esetben hozni persze egy nagyobb képet vágással, utómunkával, szoftverekkel: [crop] (ami itt a tömörítés miatt annyira valószínűleg nem jön át).https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/
-
Varoz
addikt
válasz venom8888 #57795 üzenetére
No offense. De mi lenne ha először tanulnál, olvasnál legalább 30 cikket a fotózás alapjairól, alapfogalmak (pl. mi a gyújtótáv) stb.?
Mire a végére érsz akkor már lesz annyi fogalmad, hogy nem fogsz ekkora különbségekkel lövöldözni, hogy mit is vegyél.
Mert így ajánlható bármi, mert másoknak sincs tippjük se, hogy mit szeretnél és mi lenne jó. :)hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
Throme
veterán
Korábban én is így voltam ezzel, hogy akinek cserélhető obis gép kell nézzen utána egy kicsit a témának.
Most már abba az irányba is hajlok, hogy a fórumnak is fel kéne készül a hasonló igényekre is. Aki telefonról érkezi, annak teljesen egyértelmű, hogy exponál és számára megfelelő eredményt ér el. Ott se kell megtanulni a fotózás alapjait.
Ha a telónál jobb kéminőséget akar, akkor az ultrzoomos kompaktokkal se lesz előrébb.
Persze cserélhető obis megoldásoknál sokkal nagyobb a konfigurálahtóság, de ezt nem fogja olyan gyorsan megtanulni.Az ajánlások amúgy is egyéni preferencia alapján történnek és képzeletben mindenki el tudja költeni a kérdező pénzét.
A sony-s sonyt fog elsőkörben ajánlani a z mft-s mft-t az FF meg FF vázat, mert úgy is ott kötmajd ki...szvsz
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz theporcupine #57826 üzenetére
Végülis van a DOF simulator weboldal, ott jól le lehet ellenőrizni ezeket, érdemes lehet ott megnézni. Lehet hogy neked van igazad, én másképp gondolom. Kacsákat fotózok és videózok még sokat, ekv 300-as a leghosszabb optikám.
-
Varoz
addikt
válasz Throme #57828 üzenetére
Olvasd már el a hozzászólásait! Azt se tudja mit akar és vaktában lövöldözik 40 ezertől 400 ezerig.
Kb, beírhatnánk ide 600 gépet is mind megfelelő ajánlás lenne.
De ha legalább minimális utánajárást elkövetne és teszem azt tudná, hogy ő madarászni akar 600-as telével, kb. 150 ezer forintért, akkor mindjárt lehet egyéni márkafanboyság szerint ajánlgatni. De így minek?
Meg érted, kap egy ilyen infót "ezek pont nem modern cuccok, hanem régi modellek továbbfejlesztgetései. 400-ból már egy jó sony alpha, canon m, fuji x kit is kijön. (nikon z-ből kicsi a kínálat, és relatíve drága)"
és belinkel két 100 ezer éves gépet, egy féligáteresztő tükröset, meg egy bridge gépet.
Miért? Mert halvány fogalma sincs arról, hogy mit is írt le Csizmi.hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
Throme
veterán
Jó, hát be van lelkesülve és csapong, pláne, hogy nyakon lett öntve kismillió lehetőséggel. Most mit vársz?
Biztos bele se gondolt abba, hogy ehhez a döntéshez felkészültebbnek kell lennie, vagy abba, hogy ez a téma sokkal komplikáltabb, mint a telefonos fotózás.Mondjuk megkockáztatom, az összefoglalót se olvasta el.
-
Varoz
addikt
válasz Throme #57831 üzenetére
Na pont ezért írtam az első hozzászólásomat. ;)
hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
venom8888
őstag
Sracok le irtam hogy ostoba vagyok a temahoz, el kezdtem YT videokat nezni,de teljesen kinai, nem hittem volna,hogy ilyen bonyolult ez a fotozas. Madarakat, allatokat akarok fotozni kb 20m-rol minimum, Es tu eles kepet szeretnek, olyan mint ha az orrom elott lennenek, ugy tunjon a keprol.
-
Grillo
őstag
válasz venom8888 #57834 üzenetére
Én két éve, amikor kitaláltam, hogy kéne egy cserélhető objektíves gép, hónapokig néztem YT videókat, olvastam az itteni fórumokat. És még most is jönnek velem szembe olyan dolgok, ami miatt máshogy döntenék, mint akkor. Szóval tanul-tanul-tanul, aztán kérdez. És utána érdemes költeni. Bár lehet túlgondololm.
-
Varoz
addikt
válasz Grillo #57835 üzenetére
Pontosan így kéne! Rengeteg időt és felesleges kört spórol vele az ember.
hTC Quietly Brilliant // „Nem értek egyet azzal, hogy a szerénység fontos erény. A logikus elme mindent olyannak kell hogy lásson, amilyen. És ha lebecsüli magát, éppúgy eltér az igazságtól, mintha eltúlozta volna.” (OO=[][]=OO)
-
MrChris
nagyúr
Akkor neked mégiscsak egy erős teleobjektív kellene. Nekem egy Panasonic G9-en egy 100-300mm-es objektív van ami teljes kihuzatnál kb 4m-ről ilyen nagyítást tud. Ez a gyíkocska arasznyi lehet.
A különböző szenzorméretek miatt érdemes közös nevezőre hozni az objektíveket, ami rendszerint a leica képkocka azaz a fullframe. A példámban ez 600mm-nek felel meg, ennél erősebb objektív minden rendszerben baromi drága.
Egy Olympus EM10mk2, 3-al és egy Olympus 75-300 obival nagyjából a maximálist lehet elérni a keretből, csak sokkal többért lehet erősebbet kapni. Természetesen más rendszerben ennek meg van a megfelelője, pl Sony vázzal egy 55-210mm obi, vagy Fuji váz +50-230, Canon 55-250... Lényeg, hogy nagyságrendileg ennél nagyobb nagyítást nem kapsz.
Aztán jön majd a következő igény, hogy ne csak nagyon közel hozza, hanem fényerős is legyen...Meg ki is kellene próbálnod egy szettet, lásd mire képes. Vannak ultrazoomos bridge gépek is, lehet, hogy az is megfelelne.
[ Szerkesztve ]
-
ph_5.5
aktív tag
Lehetetlent szeretnél... Az "elérhető" árú katgóriában az úgynevezett nem fényerős zoomok az olcsóbb kategóriát képviselik, súlyuk tetemes, akárcsak méretük. Ebből a minél agyobb a mm-ben megadott érték, annál nagyobb távoslágból tudod velük lefotózni az adott dolgot. (ennél sokkal szakszerűbben is meg tudom fogalmazni, de sem a látószögekkel, sem a tárgytáv, képtáv, nagyítással nem lennél bentebb... )
Szóval 600mm-es végállású teleobjektívek súlya bőven 2kg felett van, és ezekkel 20m-ről le lehet értelmesen fotózni pl egy őzet. Vagy egy tigrist- ha épp azzal futsz össze. Egy ilyen 600mm végű, elfogadható képminőséget adó objektív ára 200e Ft körül van használtan.
Alatta a 100-400mm-es zoomok, vagy egyetleg 150-500 és hasonló társai találhatóak. De ezek is mind 100e feletti árral. Ami alá kell egy fényképező is. A szett pedig viccesen nagy, és nem akarsz majd velük sétálni.
A bridge "fedőnevű" nem cserélhető objektíves gépek képminősége pedig kompromisszumos. De ott elérhető akár a 2000mm-es "látószög" is. De egy ilyen gép is bőven 100e Ft felett kapható. -
venom8888
őstag
Koszonom az infokat, utana nezek az osszesnek mire jo, mit tud.
-
Throme
veterán
válasz MrChris #57837 üzenetére
Szerintem is egy MFT megoldással meglenne az ekv. 600mm és nem kell bankot rabolni.
Új árakon kb 190k egy EM10 mk3 (már ezeket se lehet nagyon kapni az érdekes, csak az mk-4-et) és egy 75-300 obi (ekv 150-600) 170k huf
Ez így 360k huf
Használt árakat nem ismerem, de kb fele lehet.
Kompromisszumos szett, mert ugye nem APS-C, FF és az obi se fényerős, de nappal teljesen vállalható, tisztességes képeket lehet vele lőni, még akár egy repülő napon is, ahol nem araszolnak a repcsik...szvsz
-
venom8888
őstag
válasz Mr.Csizmás #57841 üzenetére
Hat erre rajottem :) Gamer pc hobbim, az is sokba kerul fejleszteni.
[ Szerkesztve ]
-
rekid
addikt
válasz venom8888 #57842 üzenetére
Ooo ez meg csak a kezdet... az elso kepek utan rajossz, hogy ez meg mindig nem olyan amilyen a kedvenc kep es, hogy az ido masik fele az utomunkara megy el. (Ezen a millios gep sem segit) Mazlid van a gamer pcvel mert az utomunkahoz is kell vas. Persze ezek elott meg rajossz, hogy bakker a legnagyobb nagyitasnal remeg a kep nehez kitartani tueles kephez ahhoz meg allvagy kene ami megint 60e+. Persze svenkelt fotot (amikor repules kozben kapod el a madarat a madar eles a hatter meg mozgas iranyban mosott) is akarsz majd amihez egy rendes allvanyfej is kene... esatobbi...
-
markussandor
senior tag
válasz venom8888 #57844 üzenetére
Ha megfelel számodra a mobilod képminősége, akkor vegyél valami ehhez hasonló szettet, olcsóbb, mint beruházni egy fényképezőgépre és optikára. Ez még olcsóbb.
-
venom8888
őstag
válasz markussandor #57845 üzenetére
ilyenrol nem is hallottam meg. Es ez valoban mukodik? YT videokon nezem a teszteket, hat eleg homalyos,inkabb tavcso mint fotozashoz hasznalhato ezkoz.
[ Szerkesztve ]
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz venom8888 #57846 üzenetére
Nézz meg egy komolyabb bridge gépet is szerintem. Ne hagyd magad eltántorítani. Kicsit olyan ez mint a hifitopik, hogy bemész megkérdezni, hogy x vagy y hangfalat ajánlják, és ajánlanak egyet 30x-os áron, és közlik veled, hogy sehol se vagy amíg nem veszel milliós árú kábeleket, és így elmegy a kedved az egésztől, holott x vagy y hangfallal tök boldog lennél. Nem kell milliós cucc, nekem egy olyan gépem van ami 160e volt újonnan egy alap objektívvel, amihez vettem akkor 90 ezer körül egy teleobjektívet, és simán jó képeket csinálok vele madarakról. Az általad írt 20-30 méter egy ilyen szettel nyugodtan hozható.
-
Neck
veterán
válasz Throme #57828 üzenetére
Szerintem a kérdésére megfelelő válaszok érkeztek. Nem írt konkrét büdzsét, így nem is tudtunk azt éppen kitöltő bestbuy cuccot mondani, különösen a használt piacról.
Az általam ajánlott rendszerrel nem fog mellélőni, ha az általa (tetszőlegesen ) választott büdzséből vesz valamit. . De ha alapfogalmak sincsenek meg (gyutáv, teleobjektív, stb) és nem is akar utánanézni, akkor úgy nehéz.[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
-
Throme
veterán
Itt nem azzal van a gond, hogy nem kap segítséget, ha félreérhető voltam, bocsánat.
Aki telóról jön ide érdeklődni, több mint valószínű nem lesz tisztában az alapfogalmakkal, mert eddig megnyomott egy gombot és algoritmus jó közelítéssel kitalálta mit is akar fényképezni.
Aztán jönnek az elbeszélgetések.Lehet vissza kell majd ilyenkor kérdezni, hogy összefoglalót olvasta-e és nagyjából érti is a leírtakat.
Erre, ha megsértődik valaki, akkor egy csomó ajánlást megspórolunk.
Ha vágja, akkor lehet folytatni az ajánlásokkal.Jó eséllyel a következő "telefonos" érdeklődőnél is hasonló lesz a szitu.
Megkérdezi mit vegyen és kapja az ajánlásokat, amikkel nem tud mit kezdeni.szvsz
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs