- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Mobil flották
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
capulet75
addikt
válasz vihartigris #57301 üzenetére
Nem elvárás h cserélhető legyen, de nem baj ha az.
Intelligencia kell ahhoz hogy egy ember belássa a tévedését. És gerinc, hogy be is ismerje.
-
Norby86
őstag
Sziasztok!
Az olcsóbb ár szegmensbe ilyen 40 ezer ft-ig milyen fényképezőt tudnátok ajánlani amivel pl. a repülő ablakából kifotózva a holdat megtudnám örökíteni? Mert eddig úgy voltam vele hogy ritkán fotózok, minek nekem külön fényképezőgép, jó ide a telefon is. De sehogy nem bírtam ráfókuszálni a holdra amikor 10 ezer méteres magasságban láttam a repülőről az utazásom alatt. Szóval abszolút alkalmi fotózásra keresnék egy jó gépet, amivel egy 150 ezres mobiltelefonnál szebb képeket tudnék készíteni. Tudnátok segíteni hogy 40 ezerig milyen ajánlott márkák és típusok léteznek? Az sem baj ha nem cserélhető az objektív, külön arra úgy sem szeretnék költeni.
[ Szerkesztve ]
-Norbi-
-
Norby86
őstag
válasz lugosi #57305 üzenetére
Canon gépeket néztem használtan tegnap 50 körül, de megmondom őszintén nincs semmilyen tapasztalatom a fényképezőgépek terén. Canon EOS 1100D van 70 körül, de a 400-as 500-as széria már sokkal olcsóbb. Ezeket pl érdemes megvenni? Alsó kategóriás kompakt gépből melyiket tudnád ajánlani?
#57306 nikos21: Ez a gép mennyivel jobb mint egy telefon? Mert ránézésre jónak tűnik, de a tudását illetően ár/érték arányban ajánlott vétel lehet?
#57307 MrChris : Nem magát a holdat akartam hanem a felhőket a holddal együtt. Nagyon szép látvány volt, de a hold a telefonon keresztül fotózva csak egy világító pötty lett, nem látszódik a hold felülete. De feltöltök egy képet ide és akkor megmutatom miről van szó.
#57308 Dr.NX: Lehet, ez is benne van a pakliban. Erre nem gondoltam.
-Norbi-
-
Neck
veterán
-
MrChris
nagyúr
válasz Norby86 #57309 üzenetére
Ezt a képet nagyobb szenzoros géppel meglőve hasonló expozícióval szintén ilyenre sikerülne. Ahhoz, hogy a Holdnak részletei is látszódjanak sötétebb expó kell, (középre súlyozott fénymérés esetén (valszeg ilyen a képed) kb 3, 4 fényértékkel kellene alámenni) de akkor a környezet (felhők) lesz alexpós, vagyis elég fekete lenne.
Holdon lévő részletekhez iso 100 mellett f2-es objektívvel (kb ilyenek a mobiloké) 1/1600s záridő szükséges, a felhőkből nem sok látszódna. Ha rákeresel repülőről készült Hold, felhő képekre hasonló kompozícióban olyanok mint a tiéd a Hold egy kiégett folt. Lehetne két képből összeollózni, ebből jó sok van netszerte, vagy ha a Hold még éppen felkelőben van a légrétegek visszább veszik a fényét. Legalábbis az én eddigi tapasztalataim alapján.[ Szerkesztve ]
-
Norby86
őstag
válasz MrChris #57312 üzenetére
Na látod most is tanultam valamit. Köszi az infókat! Én automatára állítva használom általában a fényképezésnél a telefonon ezeket az opciókat mert általánosságban ha embereket, tájakat fotózok mindig megvagyok elégedve a képekkel amit a telefon csinál. De most előjött ez a probléma és akkor nem is biztos hogy a telefon a hibás hanem a beállítás. Legközelebb figyelek az ilyen részletekre amit leírtál és ha újra utazom kipróbálom. Egyenlőre jegelem ezt a fényképezőgép vásárlási dolgot, de ha úgy adódik hogy veszek egyet akkor az itt ajánlott Pentax Q10, vagy a NEX 3N gondolom jó választás lehet.
-Norbi-
-
Yoyoyo
tag
válasz Yoyoyo #57250 üzenetére
Üdv!
Még mindig keresek egy utazózoom-os rendszert. APS-C vonalon nezelődök és a lehetőleg nem túl drága megoldásokat keresem (300-400e nettó)
Fuji X-S10 + 16-80mm f/4 -et néztem ki, de nem tudom, hogy megéri-e az árát pl. egy Fuji X-T30 + 18-55 f/2.8-hoz képest. (+1 az S10-nek az IBIS miatt és +1 a 16-80mm-nek a nagyobb átfogásért)
Hasonló felállásban van esetleg más javaslat? Sigma, Tamron, stb. gyárt valamelyik márkához valami hasonló zoom obit?
Köszönet!
-
MrChris
nagyúr
válasz Norby86 #57313 üzenetére
A nagy fényerő különbség miatt nemtom mit lehetne tenni. Keress rá a Holdhalóra ami egy elég fényes jelenség, de a róla készült profi képeken is a Hold egy fehér pötty. Ezt a Holdrészletet csak utómunkával lehet összehozni.
A Pentax Q10 egy rég halott rendszer, a Pentax vezére se gondolta komolyan, szerinte a milc múló hóbort és a fotósok pár éven belül visszatérnek a dslr-hez. Mondta ezt Tanaka úr még bőven a pandémia előtt.
Szerintem nem érdemes 40e ft-ot elszórnod erre. Próbálkozhatsz hdr fotózással, azaz több különböző fényerejű expozícióval. -
Yoyoyo
tag
válasz vihartigris #57315 üzenetére
Tervben van, eddig sajnos nem találkoztam S-10-zel, csak a tesztelők írták, hogy jobb a fogása, főleg nagyobb kéz esetén, mint nekem
Talán lesz majd valami jó akció Fujiéknál. -
vihartigris
őstag
válasz Yoyoyo #57317 üzenetére
Kérdezd meg a [Fuji topikban] hátha van valakinek ilyen váza és megengedi, hogy egy kicsit kézbe vedd.
bármi reciproka a semmi
-
Neck
veterán
válasz Yoyoyo #57314 üzenetére
Ha már APSC, megemlítem a Sony opciókat is.
Ha az obiból indulunk ki, a Tamron 17-70 f2.8 egy nagyon jó választás Sony E-re, de 300k bruttó / 235 nettó, így egy a6100-al együtt már kilóg a keretből. (~450)
Ami alternatíva lehet, a Sony 18-105 f4 G OSS, vagy a Sony 18-135 f3.5-f5.6 OSS. Ezek olcsóbbak, kitben meg tudod venni mondjuk egy a6400-al és belefér a keretbe.
Mod.: Most olvasom, neked nagyobb kezed van. A Sony APSC vázak elég picit, lehet, neked gondot okozna - mindenképp fogdosd meg azt a vázat, amit kiválasztasz
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Neck
veterán
válasz Yoyoyo #57320 üzenetére
Ha használtan nézelődsz, láttam mostanában a6300-at, a6500-at, ezek is megfontolandóak, attól függően, hogy mely szempontok fontosabbak.
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Dagidög
senior tag
Sziasztok!
Egy extrémebb utazós szettet szeretnék összerakni. Olyan holmira van szükségem, amit sziklafalon biztosítva is tudok használni úgy, hogy ne attól kelljen félnem, hogy elhagyom a gépet vagy az obikat.
Jelenleg egy Canon M100-am van 15-45mm F3.5-6.3 és 22mm F2.0 obikkal. Jó szett, de a zoom átfogása kevés tele oldalon és érdekelnek az alternatívák is.
1. a rendszer legyen minél kompaktabb, könnyebb
2. gép szenzora ne legyen rosszabb az M100-énál. Jó lenne, ha videóban tudna 4k-t, de ez nem feltétel.
3. obik: egy nagy átfogású zoom (ekv. ~24-135mm környéke), egy fényerős fix (ekv. 35mm)
4. rögzítés/tok: olyan megoldást keresek, amivel egy mozdulatból elő tudom venni a gépet és ugyanígy eltenni. A falon ritkán tudok kotorászni, ez most probléma. -
MittuDomain_
őstag
válasz Dagidög #57322 üzenetére
Én visszafelé mennék, és "kompakt" lenne a cél:
Sony RX100 Mk IV pl.
kicsi-könnyű, fényerő "rogyásig" (arányaiban)Én kiváltottam a nyakba akasztót egy állványmenetbe tekerhető hevederrel, most voltam 12 napot külföldön, nagyon kényelmes volt vele a kirándulás. (nem mászás...)
Si tacuisses, philosophus mansisses.
-
Neck
veterán
Én a helyedben vennék egy RX100-at. Ettől kisebb nem nagyon lesz egyben, jó "all-in", jó autofókusz etc, tud 4k-t, és a VI generáció pl már nagy átfogást tud. Egyedül a nagyon fényerős fixet nem váltja ki.
Cserébe biztos lehet hozzá olyat tokot kapni, ami mindentől megvédi, és elő lehet kapni belőle.
-
Dagidög
senior tag
válasz MittuDomain_ #57323 üzenetére
(&Neck)
A szenzort neccesnek érzem, de a körítés mk V-től tetszik.
Kérlek, mutass példát erre a hevederre, érdekel.#57324 tvamos: jól néz ki ez a rögzítés, praktikus. A 18-150mm jó lehet, kipróbálom.
Szerk.: huhh, ez nehéz, lehet kibékülök a 15-45-tel.[ Szerkesztve ]
-
MittuDomain_
őstag
válasz Dagidög #57326 üzenetére
Ilyen hevedert használok:
https://www.aliexpress.com/item/32854948006.htmlSi tacuisses, philosophus mansisses.
-
rekid
addikt
Nemrég gondolkodtam pont egy hasonló szetten amit via-ferrata közben övtáskából elő tudnék húzni minimum APS-C-vel.
A telét elengedtem mert úgy sem csereberélgetek és azzal mindenhogy nagy a szett.
A megoldás FUJIFILM X-S10 (vagy xt-30) + XF16mmF2.8 R WR lenne, de dobtam ez egészet az ár miatt.[ Szerkesztve ]
Gyáva népnek nincs hazája!
-
tvamos
nagyúr
-
MittuDomain_
őstag
válasz tvamos #57330 üzenetére
De, össze tudna veszni - általában nem teszi, de ritkán hordom egyszerre. Nincs hátizsák, max egy övtáska. Egy fél literes palack abban is elfér.
Ezzel a pánttal óvatosan kell közlekedni, nincs védve a gép, hirtelen fordulattól nekicsapod a melletted lévő villanyoszlopnak, cserébe marha kényelmes, kvázi 0-24 elől van úgy, hogy van két szabad kezed. Ha kifejezetten fotózni mész (portrézni, stb), nagyon ajánlom.Si tacuisses, philosophus mansisses.
-
vihartigris
őstag
válasz MittuDomain_ #57328 üzenetére
Nekem volt egy ehhez nagyon hasonló vagy ilyen pántom.
Folyamatosan utána kellett állítani, mert nem tartotta meg a beállított a hosszát.bármi reciproka a semmi
-
csacsi77
senior tag
Én most vettem A6100-ra egy ilyen markolatot.
Nagyon jó lett a fogása a viszonylag kicsi váznak. Szilikon markolat, jól tapad a kézben, jobb, mint a korábbi famarkolatos. A fa szélesebb volt és nem fért el az ujjam az obi és a markolat között, de ennél a szilikonnál ez pont megvan, tökéletes. A kisujjam is remekül rátapad alul a plusz 6-8 mm-re.
Van rajta cold shoe a mikrofonnak, így a felhajtható kijelzőt is használhatom felrakott mikrofon mellett. Az akkut is lehet cserélni, ki van hagyva a hely.
Szóval ha csak a méret a gond a Sony A6100/6300/6400-nél, akkor itt a megoldás.Öreg fater megoldja!!!!
-
jonnyka87
csendes tag
hali
első vagy inkább nulladik kérdésem, hogy jó ajtón kopogtatok-e: polaroid gépet akarok venni, ez a topic kell nekem?
ha igen:
asszonynak mániája, hogy akar egyet, karácsonyra meg akarom lepni vele, viszont semmit az égvilágon nem értek a fotózáshozamiket tudok mondani:
- jó lenne, ha 100.000 forint alatt kijönnék
- ha létezik olcsóbban fenntartható gép, tehát amibe olcsóbb a film, az jó lenne
- nőnek lesz, szóval gondolom számít, hogy hogy néz ki a masina
- amikor fotóz a mostani "előhívós" gépével, akkor főként embereket szokott, ez nem tudom számít-e, tényleg tök vagyok a témáhozvalami javaslat?
köszönöm
-
rednifegnar
senior tag
válasz jonnyka87 #57336 üzenetére
en a minit nem vennem, valoban nagyon mini. a wide jobb de annal nagy a gep, szoval a ketto kozott instax square.
letezik polaroid is, de annal nagyon harmatos a kepminoseg (ennek mar semmi koze az eredeti polaroidhoz) az instax jobb megbizhatobb stabilabb minosegu. a polaroid gepek is eleg nagy dobozok (megtevesztoek a reklam kepek mert altalaban szembol mutatjak, onnan jopofa hatul meg egy nagy tejfolos doboz).
az instax kenyelmesebb, kijon az objektiv hasznalat idejere.
egyik se egy nagy minoseg, arra jo aminek latszik nem tobb.A camera does not make art, the artist makes art.
-
jonnyka87
csendes tag
köszi srácok!
a fenti kettőhöz képest a Canon Zoemini S2 milyen? az tetszik benne, hogy olcsóbb hozzá a film, meg van benne sdkártya
viszont a fijuhoz képest megállja a helyét? -
rednifegnar
senior tag
válasz jonnyka87 #57339 üzenetére
az valojaban egy eleg gagyi digitalis kompakt egybe epitve egy szines nyomtatoval.
sztem semmi koze a polaroidozas filingjehez es meg a kepe is gyenge.
ha en polaroidot szeretnek magamnak ez lenne az utolso amit valasztanek...A camera does not make art, the artist makes art.
-
jonnyka87
csendes tag
válasz rednifegnar #57340 üzenetére
ok vettem
az instax wide-hoz van valami ajánlott film? hirtelen ezt látom, ő való hozzá, meg ő a legjobb? https://instaxshop.hu/fujifilm-instax-wide-color-glossy-film-10-db-os -
rednifegnar
senior tag
válasz jonnyka87 #57341 üzenetére
mint mondottam a wide gepek eleg nagyok, inkabb vegyel squaret. de meg jobb ha elmesz egy mediaba es megnezed oket kezbe fogva. azt mar nem is merem mondani hogy a leendo tulajt is elvinnem hogy valasszon o. tudom akkor mar nem olyan meglepetes de meg mindig jobb olyan dolgot adni ami tetszik is nem csak jo kepet kell vagni hozza.
sztem te se szeretned ha valaki neked ajandekba a megkerdezesed/tudtod nelkul pl okostelot venne
A camera does not make art, the artist makes art.
-
jonnyka87
csendes tag
válasz rednifegnar #57342 üzenetére
jogos köszönöm, ez lesz
ismerem annyira, hogy ne kelljen magammal cibálni, viszont én elmegyek megtapizom őketköszi mégegyszer!
-
MittuDomain_
őstag
Esetleg ha instax és közel van, nézelődj Auchan-okban.
Meglepően olcsón kiszorják olykor; ritkán online is, de offline gyakori. "Komolyabb" gépet is - talán pont a wide - adtak anno 20e körül.Si tacuisses, philosophus mansisses.
-
rednifegnar
senior tag
válasz MittuDomain_ #57345 üzenetére
ez szinten egy hitvany minosegu digitgep + nyomtato kombo.
A camera does not make art, the artist makes art.
-
jonnyka87
csendes tag
válasz MittuDomain_ #57345 üzenetére
köszi, instax lesz, megfogdostam őket, és nyertek a wide és a mini közül még nem választottam, a wide felé húzok
-
sLINKy
tag
Sziasztok!
Régebben fotóztam így nem teljesen laikusként kerülök vissza a témához. De a jelenlegi rendszerekről annyit tudok amit az összefoglalóban olvastam. MILC fele húz a szívem. Jelenleg gépem nincs.
A kérdésem az alábbi lenne:
Szeretnék vásárolni egy gépet az ősz folyamán, amit legfőbbképp virág, dísz, esküvői termékek fotózására használnék illetve használna párom. Én portrézni, embert szeretnék vele fotózni illetve néhány kirándulás alkalmával szeretnék ellőni néhány jó képet. Talán ez a témakör lefedhető 1-2 obival (csak a tárgy élesítése, illetve valami kit obival akár). Új és használt is szóba jöhet. A keret nagyjából 700 br. illetve érdekelne az is, hogy milyen rendszert ajánlanátok mondjuk egy 500 br.-es kategóriában. Ha kicsit van eltérés simán mehet felfele mindkettő kategóriában az esetleges őszi/karácsonyi akciózások miatt.
Mit ajánlanátok, mire figyeljek oda, ha tényleg erre szeretném használni csak a gépet. Érdemes-e felmennem nagyobb árkategóriáig vagy kiszolgálna egy olcsóbb gép is. Nem akarok ugyanabba a hibába esni mint amit annó bő 10 éve elkövettem, hogy először vettem egy Pentax K-X-et majd az kevésnek bizonyult illetve úgy eszi az akkumulátort, hogy ilyent még nem tapasztaltam. Ezután meg vágytam egy jobbra és hercehurca eladni így inkább maradt a polcon és a fotózás is a háttérbe került.[ Szerkesztve ]
"Kérdezz! A kérdés ingyen van, a tudatlanságért megfizethetsz."
-
ph_5.5
aktív tag
válasz sLINKy #57348 üzenetére
A "csak a tárgy élesítése" dolgot nem értem, de a többire egy tanult kollégám adta meg sok éve a választ.
Ha veszel egy fényképezőgépet- fotós vagy. Ha veszel egy gitárt, van egy gitárod.
Az hogy te egy mobiltelefonnál jobb minőségben szeretnél virágdíszeket, esküvői kellékekek fotózni ahoz kell stabil állvány (hogy egységes hatású legyen a sorozatod), kell világítás hogy egységes megjelenésű és jó eséllyel színhű legyen a bemutatás. Meglepő, de ez pont olyan szakma mint a kereskedelem. Amikor yt-n bemutatnak egy "hogyan fotózz virágdíszt", akkor mindig az jut eszembe hogy ez napközben ablakfénynél működik. De a következő napon ha nem süt a nap, más napszakban alkotsz akkor lesz egy olyan weboldalad, összevissza képekkel ami nem azt a hatást mutatja mint amire vágytál.
Plusz az utómunkához is illik érteni.
Szerintem akkor jársz legjobban ha egy normálisabb mobillal megoldjátok. Egy jó milc rendszer, megfelelő objektívekkel, macera nélkül használható obisorral ennél magasabb összegből fog kijönni. (itt az adapterezésekre gondolok, ami egy feleségnek tud gondot okozni... tehát natív objektívekből lenne jobb válogatni)
És a milcek zabálják az akkut. Főleg termékfotónál. Amig egy átlagos dslr 1000 expot lazán hozza trükkök nélkül, addig egy milc "hivatalosan" 400 kép körül már lemerül. (és majd jönnek persze olyanok akiknél 1500expo fér bele egy akkuba. Igen, sorozatlövéseknél, kikapcsolt stabi mellett, nem visszanézett és belenagyított képekkel, bekapcsolt energiatakarékos módban) -
sLINKy
tag
válasz ph_5.5 #57349 üzenetére
Köszi a hszt . Arra gondolok, hogy tárgy fókuszos kiemelt képeket szeretnék készíteni. Hátterek, lámpák, vaku, állvány, miegymás van még régről. (De a témában nem biztos hogy releváns, írom majd, hogy miért) Utómunkához konyítok továbbá imádom is csinálni. (ezért is írtam, hogy fotóztam és nem laikusként térek vissza a témához) Nem weboldalra kerülő képekről van szó, inkább közösségi médiába és nem termékkatalógusba/weboldalra. Mivel csokrokból mind más és más leginkább nem is egységes háttér előtt inkább csak egy menyasszony kezében, asztalon vázában, természetben lefotózás a cél. Ízelítő képek, nem konktéran rendelhető dolgok általában és nem egységes háttérrel, mert nem erre van szükség.
Ha telefonnal akarnék fotózni nem ide írtam volna hanem megoldanám telefonnal.[ Szerkesztve ]
"Kérdezz! A kérdés ingyen van, a tudatlanságért megfizethetsz."
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest