- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
TechToys2020 #12234 üzenetére
Akkor keres radart, ha valasztottal orszagot, a skip dfs azt jelenti hogy nem keres azokon a frekvenciakon, ahol radar szokott lenni, de nem jelenti hogy a tobbin attol nem nezi meg
Ha ennyi bajod van a Mikrotikkel, akkor miert erolteted? Ott a 20 eve jol mukodo Ubi, hasznalj azt.
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
TechToys2020 #12185 üzenetére
az első képen a CAPsMANt futtató router látható, a kliens a képen a telefonom
a másodikon az AP, amit most erre a tesztre beállítottam
mindkét képen látszik hogy 80MHz széles a sugárzott jel, ahogy írta fentebb a kolléga, az eCee 4x20MHz-et jelent (vagy bármely más, négyjegyű kombináció)
itt pedig a telefonomról egy speedtest screenshot, amit a fenti AP-re csatlakozva mértem
-
válasz
TechToys2020 #12182 üzenetére
tudom, de nem figyeltem a "<"-t, bocs
-
válasz
TechToys2020 #12167 üzenetére
-
válasz
TechToys2020 #12153 üzenetére
a konfigban ki van választva hogy Magyarországon vagy?
-
-
-
-
-
-
-
-
-
közvetlen importot csak egyforma eszközöknél érdemes, ott is óvatosan, hogy ne egy az egyben töltsük át, ha nem akarjuk pl a MAC címeket is klónozni, ahogy a hsz-em után egy kolléga is felhívta erre a figyelmet.
soronként bemásolva oké, de azt is úgy, hogy értelmezed a sorokat és szükség esetén az adott routerhez igazítod vagy kihagyod
-
szerintem jó lennél, az egyiken bekapcsolod a CAPsMAN-t és mindkettőt egyszerre tudod vezérelni.
a WiFi képességek? erős közepes. lehetne gyorsabb is, meg erősebb is, de bőven vállalhatódedikált AP-nak nézhetsz pl egy cAP ac-t, kb hasonló árban van, mint a hap ac2, szerintem szép, designos cucc, jól mutat
-
szerintem annyira nem jó.
most ránéztem a saját CRS-eimre, a lépcsőházi CRS326-okban 55-60 fok közt vannak a modulok (switchenként egy modul), a szerverszobai CRS106-okban, ahol 5 modul melegíti egymást, ott 75-80 (amit szintén sokkalok, de majd kitalálok rá valamit).
bár nem biztos hogy releváns vagyok, nálam nem copper modulok vannak
-
-
válasz
Zwodkassy #12048 üzenetére
ha NAS-nak kell, akkor biztos nagyon jó, csak ha bármi pluszt is akar, akkor mindjárt rájön, hogy a pénzéért egy céleszközt kapott, ami pontosan arra jó, amit a gyártó kitalált és semmi többre.
egyébként nem látom hogy attól, hogy családod lesz, mit befolyásol? kevesebb időd van? szuper, de visszatérve az előző pontra: akarsz egy olyan szolgáltatást, amit a Syno nem tud, mi a következő lépés? veszel még egy céleszközt, amit aztán összeraksz úgy, ahogy. pénz, idő.
bővítenéd a NAS-t, kéne bele plusz HDD, RAM, akármi, vehetsz másikat, állítgathatod be azt is. pénz, idő.míg ha egyszer összeraksz egy home servert, onnantól egy multieszközöd van, ami mindenre is jó, egy plusz szolgáltatás nem sokkal több, mint bepötyögni egy
apt-get install
kezdetű parancsot. -
válasz
Shkiz0 #12039 üzenetére
bár kifelé jelenti az IP-t, ezért nem kellene, hogy a tűzfal belenyúljon, de azért próbáld meg, hogy a Telekomos eszközön megnyitod a 15252-es UDP portot
-
válasz
user12 #12034 üzenetére
mivel a routerOS szemszögéből ez is csak egy ugyanolyan script mint bármely másik, így ha problémás részhez ér, ott a futása ugyanúgy megszakad, mintha elírtál volna benne valamit.
ezért érdemes feltöltés előtt belenézni, hogy az új eszközzel tuti kompatibilis-e, módosítani ha szükséges, illetve az import parancsot averbose=yes
kapcsolóval futtatni, mert akkor látszik a terminálban, hogy hol akad megmég óvatosabb - és időigényesebb - megoldás, ha az rsc fájl tartalmát soronként másolod be a terminálba és kézzel futtatod le, így tuti minden sorra ránézel és nagyobb eséllyel szúrod ki a lehetséges hibákat.
-
válasz
yodee_ #12032 üzenetére
nagyon dióhéjban:
belépsz a régi routerbe, nyitsz egy termináltexport file=konfig.rsc
ezt aztán letöltöd a gépedre, belépsz az új routerbe, oda feltöltöd, terminálimport file=konfig.rsc
az rsc fájl egyszerű szöveges scriptfájl ami azokat a terminál parancsokat tartalmazza, amiket sorrendben lefuttatva, be lehet konfigolni a routert az aktuálissal megegyező állapotba, szóval még az újba való feltöltés előtt megnyithatod akár egy sima jegyzettömbbel is, és ha valamit másképp szeretnél az újban, akkor itt át tudod írni.
fontos, hogy a routerbe való belépéshez szükséges usernevet és jelszót nem tartalmazza, így azt kézzel kell majd beállítani, minden más jelszót (WiFi, VPN, stb) viszont igen, úgyhogy ne nagyon oszd meg senkivel
-
válasz
Alteran-IT #11959 üzenetére
Sajnos senkit nem találtam még, aki megcsinálta volna, azóta is a polcon porosodik
-
válasz
TechToys2020 #11951 üzenetére
a Mikrotik alapból nem fájlba logol, hanem csak a memóriába, és nem is kifejezetten jó ötlet fájlba menteni, mert elfárasztja a NAND-ot
SSH-n belépve a/log print
paranccsal tudod lekérni a logot, ha rendszeresen el is akarod menteni, akkor érdemes egy logszerverre küldeni, syslog-ot pl alapból támogatja a Mikrotik és elég egyszerű is beállítani. -
-
-
-
-
válasz
e90lci #11792 üzenetére
azért érdekesen ajánlasz dolgokat...
tanulmányozni szeretné a kolléga a rOS-t, erre ajánlasz egy router 80.000-ért, egy másikat 110.000-ért, meg egy harmadikat 70-ért...a hap ac2-vel viszont egyetértek, tudja, amit a kolléga keres, és csak 20.000 Ft-ba kerül, vegyen azt.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Beniii06 #11595 üzenetére
Ehhez kell az említett nat szabály
már tudnak, ezen rég túl vagyok, egy működő, beállított hálózatba kell ezt beilleszteni, nem most látok először UTP kábelt...
egy guest networköt akarok, ha úgy tetszik.
de igazából rég túl van ez tárgyalva, bambano-tól megkaptam a választ, amire szükségem volt.Mivel készítetted el a mostani konfigodat, quick set-el?
ha anyámra szólsz be, se sérthettél volna meg jobban -
-
-
nálunk akkor dobálta el a capsman a cap-okat és a klienseket, amikor maradt a hálózatban olyan eszköz, amiben nem volt bekapcsolva a spanning tree, meg amikor maradt a hálózatban ilyan Ubiquiti eszköz, ami csúnyán összeakadt a Mikrotik féle capsmannal, de mindkét esetben loopot érzékelt a Mikrotik és azután dobta el a cap-ot.
-
-
egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy router, melynek az eth1 portjába jött a WAN, az eth5, meg egy bridge része volt (fölöslegesen, mert senki más nem volt a bridge-ben)...
br0-on van egy DHCP szerver, meg egy alhálózat, és azt szeretném, ha a router semelyik másik interfészét, virtuális interfészét, VPN kapcsolatát, akármilyét nem érnék el azok az eszközök, amik eth5-re kapcsolódnak, de persze globális internet azért legyen.én kis naiv azt gondoltam, hogy ha azt mondom a tűzfalban a filter szabályok közt, hogy
add action=drop chain=forward in-interface=br0 out-interface=!eth1-Digi
akkor az majd pont ezt fogja csinálni, de valójában azt eredményezte, hogy a netet se érte el semmi abból az irányból.most ahogy ezt írom, jutott eszembe, hogy lehet, hogy nem eth1-et, hanem a pppoe kapcsolatot kellett volna megadni.
vagy nem? -
van egy Mikrotik routerem, amire L2TP/IPSec-kel kapcsolódnak a kollégák.
lett egy második WAN, és jó lenne, ha azon keresztül is lehetne kapcsolódni.
ha megpróbálom, annyi látszik a logban, hogyrespond new phase 1 (Identity Protection): 192.168.1.2[500]*<=>1.2.3.4[500]**
the packet is retransmitted by kapcsolódniPróbálóEszközIPje[500].
ez még néhányszor, aztánphase1 negotiation failed due to time up 192.168.1.2[500]<=>1.2.3.4.[500] randombetűkÉsSzámokHexában
* a router IP-je, amit a szolgáltatói eszköztől kap
** a kapcsolódni próbáló eszköz IP-jea szolgáltatói eszközben DMZ-be raktam a Mikrotiket, szóval elvileg nem az fogja meg, és ha mégis, akkor a próbálkozás se látszódna a Mikrotik logban. ugyanemiatt nem gyanakodok arra se, hogy a szolgáltató (Digi) blokkolna valamit.
a Mikrotikben meg nem találok olyan specifikus beállítást, opciót, tűzfalszabályt, ami alapján az egyik WAN-on faszául működik minden, a másikon meg csak a fenti szerencsétlenkedés valósulna meg.ötlet, hogy egyáltalán mit nézzek meg merre?
-
iderakom ezt, hátha jól jön valakinek
-
-
-
válasz
spiderjoe111 #11093 üzenetére
proli egyszerű WiFi routereknél ez úgy működik, hogy kikapcsolod a DHCP-t, adsz neki egy fix IP-t, ami a DHCP tartomány alhálózatában van, de lehetőleg azon kívül esik és az egyik LAN portján keresztül összekötöd a DHCP szerverrel (vagy DHCP szerverként üzemelő routerrel)
ekkor a szóbanforgó router WiFi access pointként fog továbbüzemelni.hogy ezt egy HGW-vel meg lehet-e csinálni, fogalmam sincs, de az itt leírtakat nézd meg
-
-
-
válasz
lionhearted #11045 üzenetére
ezen már túl vagyok, egy Asus eszköz...
sokkal nem lettem előrébbarra gondolok, hogy ha valahogy le lehetne kérni, hogy a központi Mikrotikbe melyik porton jön be ennek a kapcsolata, akkor le tudnám emeletre szűkíteni, ahol szintén Mikrotik van, akkor már routerre is tudnám szűkíteni, és annak a portja már egyértelműen meghatározza a végpontot
-
pontosan 5 percenként megjelenik egy ilyen bejegyzés a logban.
ez azért zavar, mert a 19.x a DHCP tartomány, és a DHCP-szerver szerint (ami ugyanez a Mikrotik) nincs ilyen IP cím kiosztva.
az ARP táblában látszik hozzá egy MAC cím, de jó lenne fizikailag megtalálni az eszközt.erre van valami ötlet?
az egész épületben minden hálózati eszköz Mikrotik.
nem vezetéknélküli eszköz, mert a CAPsMAN regisztrációs táblájában nem látom, pingre nem válaszol az IP-je -
-
-
-
-
-
-
-
ha nem nő a számláló a porton, akkor el sem jut a csomag a routerig
egyébként van valami különösebb oka a PPTP-nek?
csak mert az L2TP/IPSec-et alapból tudja a Win10, egy csomó Androidos telefon, a Mikrotik is, beállítani semmivel sem bonyolultabb, mint a PPTP-t, de biztonságosabb annál -
-
-
-
-
-
-
de tényleg, miért bonyolítjátok az életeteket ilyennel?
https://healthchecks.io/
egy kattintás létrehozni egy check URL-t, amit aztán felveszel schedulerbe, hogy hívjon meg mondjuk 5 percenként./tool fetch https://hc-ping.com/abcdef-1234-abcd-abcd-1234567890abcdef
ennyi
ha nem kerül hívásra a megadott idő + grace period után, akkor kapsz egy emailt vagy SMS-t. ha magához tért, akkor meg egy másikat -
-
válasz
ekkold #10829 üzenetére
A Healthchecks.io pontosan erre való
-
-
válasz
Alteran-IT #10810 üzenetére
akkor csak nem ugyanaz volt beállítva, mint a #10786-ban
-
-
válasz
Alteran-IT #10782 üzenetére
-
válasz
Alteran-IT #10779 üzenetére
ez így elég sovány infó, de cserébe leírom, hogy nálam tökéletesen működik
-
a Poolban csak egy nevet meg a tartományt tudod megadni, a DHCP Server - Networks részben adod meg a DNS-t, de a PPP-hez erre nincs szükség.
valóban a PPP Profil részben van DNS megadásra lehetőség, ha az nem működik, akkor valami vagy nem jól van beállítva, vagy a kolléga talált egy új bugot a routerOS-ben -
válasz
lordjancso #10735 üzenetére
a látótávon belül lévő WiFik mellé írja hogy channel hányason sugároznak. van grafikonos nézet is, ott látod, hogy melyik csatornákon nincs semmi.
-
a laikusok adott protokollhoz rendelnek fejben egy csatlakozó típust, meg hozzá egy kábeltípust is, majd ez a párosítás örökre beég
ezzel nincs is gond, mert a laikus nagyon valószínű hogy életében nem fog UTP-n kívül más kábelvégen RJ45-öt látni, a protokoll esetében meg már a kifejezést se érti, és ez így szerintem jól is van
-
Megjelent a RouterOS Release 6.47.1
-
-
én mondjuk Mikrotikhez a saját tápfeladóját használnám
-
-
-
válasz
MaCS_70 #10502 üzenetére
visszatérően emlegetik, hogy a korrekt megoldás a kombi eszközök helyett a külön router és AP.
persze, ha be akarsz szórni WiFivel egy irodaházat, akkor a központi management miatt jobb, illetve mert nyilván költséghatékonyabb venni egy izmosabb központi egységet meg egy csomó olcsóbb AP-t.
otthonra viszont teljesen fölösleges, mert általában egy eszközzel lefedted az egészet.
úgy meg pláne, ha - ahogy a kolléga írta - most is rendben működik minden. -
-
-
-
válasz
Beniii06 #10420 üzenetére
én ezzel a módszerrel simán ki tudtam vinni külföldre az IPTV adását
-
válasz
Alteran-IT #10413 üzenetére
IP - Services-ben letiltod a Winbox portját, bár ennél talán jobb megoldás, ha csak korlátozod hogy honnan legyen elérhető, ezt ugyanott tudod megtenni.
frissítés: ez akkor működik out-of-the-box, ha ugyanaz az architektúrája az AP-nek meg a CAPsMAN vezérlőnek (pl mindkettő ARM)
ha nem ugyanaz, akkor kézzel letöltöd az architektúrának megfelelő fw-t egy mappába, és azt a mappát megadod a CAPsMAN - Manager - Path mezejében
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Videós, mozgóképes topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- SkyShowtime
- Asztalos klub
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- Bittorrent topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest