- Milyen okostelefont vegyek?
- Fenntartható, tartós kiegészítőket mutatott be a Fairphone
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Európa exkluzív Edge 60 Fusion színe a Mocha Mousse
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
silver-pda #16174 üzenetére
Milyen irányban az APtől?
-
-
válasz
silver-pda #16127 üzenetére
A nagy antenna a vételi érzékenységet növeli, az adóteljesítmény jogilag korlátozott. Arról nem is beszélve, hogy a fizikát nem lehet meghazudtolni, az antenna nyereségnek vannak hátulütői.
Tehát önmagában a nagy antennától kliens oldalon jobb letöltést (ha ebben mérjük az "erősségét", nem fejtetted ki), hiú ábránd volt. A v7-ben lévő wifiwave2 csomagtól viszont lehet várni. -
-
válasz
betyarr #16064 üzenetére
Amit beállítasz magadnál, az a bejövő port. Az is a gépeden. Amikor kifelé csatlakozol, akkor OS és alkalmazás beállítás függően egy magas portot kapsz forrásportnak, célport pedig a célod beállított bejövő portja, amit nyilván nem tudsz szabályozni. És akkor az egészet fejeljük meg azzal, hogy van NAT itt is, ott is...
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
sanzi89 #15749 üzenetére
Azt azért tudni érdemes, hogy általában a kliens eszközöd a gyenge láncszem. Hiába van 10 dBi nyereséged, és még "hallod", amit a kliens oszt, de vissza már nem tudsz kommunikálni, mert azon egészen biztosan nem irányított az antenna, az adóteljesítmény meg az antennával együtt maximalizált. Ergo nincs kapcsolat valójában a kettő között.
Arról nem is beszélve, hogy neked a kliens felé küldött adat (letöltés!) általában nagyobb teher.Ezek az eszközök nem véletlenül PtP kapcsolatokra vannak kihegyezve, amikor kettő ilyen áll egymással szemben. Illetve LTE kapcsolat, ahol a nyereséged a letöltésnél manifesztálódik, mert ez az eszköz a kliens.
-
válasz
sanzi89 #15743 üzenetére
Van irányított wireless eszköz, de csak L3 licenc alatt... PtP kapcsolatokra. Viszont megveszed a nagyobbat, és kész. Azt gondolom, hogy a 120 fok is sok, ritkán kell az ég felé lőni.
A 100mbit miatt, ahogy írják, nem kell aggódni. A 300 mbps egy elméleti maximum a link sebességre, de half duplex kapcsolat.
-
-
-
-
-
-
-
Lényegesen nem tud többet, sajnos.
Egyébként van egy videó, aki 500Mbps mért az interfészen, viszont ki volt kapcsolva a 2.4 is, sőt az sem kizárt, hogy titkosítva sem volt...Saját véleményem: egy átlag eszközre elégséges sebesség a 300+ Mbps. Több eszköz alatti stabilitás és teljes kapacitás nálam előrébb van prioritásban. Sebességre kábelt kell húzni.
-
-
Ott a válasz, eszközfüggő. A roaming alapvetően a kliens kezében van... Az is lehet, hogy a wifiwave alatt te már WPA3at használtál, nem WPA2-t (nem tudhatjuk ennyiből). Az is lehet, hogy teljesen más miatt preferálta... de annyit tudok írni személyes tapasztalatból, hogy a capsman hiánya önmagában nem okoz roamingtalanságot.
-
-
válasz
Zwodkassy #15344 üzenetére
Átviszed a domain kezelést CloudFlare-re (az első ingyenes), és beállítod a fődomainre a CNAME-t. Lesz egy kis ikon, hogy ez nem szabványos, ezért automatán bekapcsol a CNAME Flattening [link] funkció rá (ez is ingyenes).
@E.Kaufmann: a testing új kiadás, nem az rc7.
@Lenry: Fura, mert a capsman szerintem semmilyen szinten nem tesz hozzá a roaminghoz. Például nekem is enélkül van megoldva az egyik, most tettem fel a harmadik AP-t a hálózatra. Nem is lehet capsmanom, mert annak feltétele az ethernet backhaul, azt meg még nem oldottam itt meg, nem volt égető.
-
válasz
Marcelldzso #15329 üzenetére
CloudFlare amúgy megoldja pl.
-
-
válasz
Reggie0 #15250 üzenetére
Ha gonosz akarnék lenni, persze, hogy nem tudnak 1gbe felett, ha ennyit tud a kábel.
De komolyra fordítva a szót, a legtöbb kliens azért 2x2, nem 4x4, tehát már ott elmegy a fele, a másik meg a half-duplexen. Ha meg az AP nem tudja, akkor meg megint nem normális APról beszélünk, amit majd megint cserélhetek le, amikor már tudja, amit reklámoznak?! A több kliens szerintem ezen a kérdésen pont kábel sávszél igény irányba megy, amennyiben a limit kliensoldali.
A 3 csatorna közül a 114-re beleesik 5610,5625,5640 dolgozó meteorológiai rádió, egy pedig nincs EUban (163). Ezeket persze nem muszáj figyelembe venni, de én beleszámolom, szóval nekem ez egy darab. Viszont a 6E-ben elvileg idehaza is lesz még 2 160MHz, úgy már van 3, abból azért egy családi ház is kigazdálkodható.
Épp a saját házamat kell hamarosan összewifiznem, és ezért keresek én is futureproof dolgot, de elszomorított az, amit ott láttam AX AP témában.
-
válasz
Reggie0 #15248 üzenetére
Nézem a jó oldalát, már 2.4GHz-en is tudja az AX-et (a lite és a LR nem). De egyrészt szomorú, hogy semmi más feature-t nem írnak AX-ről, max a DL/UL MU-MIMO a doksiban. Másrészt 4.8Gbps Throughput rate, de 1 Gbe csatlakozó. Egymás között legalább biztos jól másolnak. Szóval cserélhetem le, amikor már 2,5Gbe csatlakozókkal árulják. Azokat a szempontokat is kilőttem most, hogy nem Wifi 6E-s, tehát 1 darab 160Mhz sávom van.
De itt most a valódi használati eredményekre lettem volna kíváncsi, olyanokra amik ott a topikban is feljöttek, bugos BSS color/WPA3/MU-MIMO, stb, és ez alapján kijött, hogy "normális" AX AP.
-
Nem is akartam ilyenre szűkíteni a kérdést, csak van egy alternatív fórumtéma (az új AMD WIFI 6 vezérlős), ahol Reggie0 is írt, de az ottani tapasztalatok azt mondják, hogy pont AP nincs "normális".
Magam részéről a stabilitást preferálom, amennyire ez wifin lehetséges. Ahol fontos (értsd: sebesség és/vagy valódi stabilitás) ott tyúkbél. A fizikát nem lehet megerőszakolni.
-
-
válasz
Reggie0 #15197 üzenetére
És 70 forintért bérletet venni? Vagy melyik országról beszélünk.
Egyébként meg mivel bent nem csinálhatsz semmit, mert az már kimeríti a következő bekezdéseket, teljesen mindegy, hogy belépsz-e vagy sem. Ha meg nem lesz neted, mert más hogy értékelik, akkor meg így jártál.
-
válasz
Marcelldzso #14956 üzenetére
Ohh, most már látom, hogy az első kérdésed is CA-ra vonatkozott. A linkelt Wiki cikkben ott van az alsó felében az R11e-LTE6ra vonatkozó rész. Csak a primary-t kell lockolni, CA-ra tud csatlakozni, ha nem korlátozod le sávot (B20,B3)
-
válasz
Marcelldzso #14958 üzenetére
Ha mélyen technikailag értelmezzük a kérdést, akkor más frekvenciatartomány. B20 alacsonyabb, B3 magasabb. Eszerint más a hullámterjedési karakterisztikája is, B20 messzebbre és épületen belül is jobban.
Az elérhető sebesség nem ezen, hanem a használt sávszélességen és a különböző fizikai akadályok okozta maximális elérhető kódolási sémán múlik. A nagyobb magyar szolgáltatók egyaránt 20MHz (max 150Mbps) sávszéllel dolgoznak B20 és B3 esetén, szóval itt nincs különbség. Az pedig hüvelykujj szabályként elmondható, hogy a messzebb lévő B3 rosszabb, mint a közeli B20 a terjedése miatt. Fordítva már nem biztos.
A másik telepítésed, ahogy látom már aggregáltan használja a két sávot.
U.i.: és mielőtt elfelejtem, tudni kell, hogy mobilhálózaton az operátor a főnök. Ezért ilyen jó a roaming a tornyok között.
-
válasz
Marcelldzso #14956 üzenetére
Ha csak a csatorna a probléma, akkor állítsd csak B20-ra, és kész.
-
Sziasztok! Van valakinek itt tapasztalata az új(?) androidos telekom IPTV-vel és mikrotikkel? Optikai hálózatról van szó.
-
Helyetted nyilván nem tudom eldönteni, nincs bővebb tapasztalatom. Számok szerint megéri, ha tényleg 4x akkora kapacitást tud, és ezt te helyben ki is használod, azaz nem 2 eszközzel vagy rajta. Hiszen megfordítva neked 4 ac kell ugyanilyen kapacitáshoz.
A teszt, amit linkeltél pont nem a fő mondanivalómat támasztotta alá, mivel ez 1-1 eszköz sebességet mutatta, nem két tucatét egyszerre... A szomszéddal együtt...
-
"A wifi 6-ot nem erőltetném, szerintem elég az ac."
Elég? A wifi 6 (a 6E után
) az egyik legnagyobb dobás wifi terén, főleg úgy, hogy visszamenőlegesen is hatással van a teljesítményre.
Nyilván, egy stabil Wifi 5 jobb, mint egy instabil Wifi 6. Viszont egy stabil Wifi 6 mindenben jobb. Nem a link sebesség előrelépés (mert az elhanyagolható többnyire), hanem az OFDMA és a MU-MIMO le/fel.Természetesen ettől még nincs AX miki.
-
-
-
-
-
-
válasz
Shkiz0 #13889 üzenetére
Én úgy tudom, hogy igen. De a kolléga jól írja, ez egy tcp kapcsolaton nem tudna 2 gigát. Ez persze lehet nem is igény. Viszont a "túloldalnak" szerintem nem bondingot kell támogatni, hanem a 2 pppoet, szerintem. De az össz 3gbps már tényleg kakukk, ha minden maxon pörögne.
-
-
Megteszi.
B3 így szemmel láthatólag is jobb értékeket mutat, az aktuális B7 kapcsolatnál is jobbat.A jó érték nálam: RSRP -90dBm-nél jobb, RSRQ -15dB nél jobb. Referenciaként az én értékeim (B20): RSRP -72dBm, RSRQ -8.5dB, SINR 16 dB (ez amúgy nagyon volatilis). Ezzel sose volt bajom.
-
-
-
Sziasztok!
Egyre csak bonyolítom a hálózatom, beszereztem újabb MT eszközöket. Van egy külső wifi pont, amit egy újonnan vett SXTsq eszközzel szipkázok be. Itt csináltam egy vlan interfészt, és összebridgeltem a wlannal. A wlanról érkező csomagokat bridge filterrel szűkítettem az általam használtakra. A VLAN természetesen a fő routeremben végződik. Az SXTsq eszközt csak etherneten lehet elérni, letiltottam a wlan MAC hozzáférést, illetve ezen a wlan-vlan bridgen nincs is IPje. Felvettem connection listre a külső wifi pontot, minden mást tiltottam.
Milyen védelmi pontokra nem gondolhattam még?Félreértés ne essék, a külső wifipont is az enyém, egy eszköz irányítását tesz lehetővé, viszont ezért szeret ő a "főnök" lenni, van bene DHCP stb., amibe viszont nincs beleszólásom. Viszont nagy nyereségű az antenna, azt is szeretném elkerülni, hogy idegeneknek elég legyen egy trükkös AP...
-
Megjött a FragAttacks javítás stable ágba.
-
válasz
Ablakos #13723 üzenetére
Nem a feltöltődés a hiba, hanem a
get latest-version
maga nem ad vissza nálam se semmit.Ha pont erre a problémára kell megoldás, akkor igazán megfordíthatod a kérdést, van a mikrotik oldalán RSS elérés. Ez általában a könnyebb.
Vagy pedig a check-for-updates kimenetét parszolod. -
-
-
-
-
válasz
Kroni1 #13174 üzenetére
A kérdés jogos, viszont itt nem a jelerősség számít magában, hanem a jel-zaj-viszony (SNR), ugyanis ott forgalmazol. Viszont ezt meg nyilván nem tudod állítani az ACL-en, tehát végül vissza kell számolni.
A kérdést tovább nehezíti az adaptív kódolásváltás, ami a WiFi szabvány része, illetve az, hogy az átlag eszközök nem mérik a zajszintet. -
-
-
válasz
Kroni1 #12522 üzenetére
A rengeteg hordozható eszköz valójában megtagadja annak működését, hiába állítod be. Viszont mondjuk két mikrotik között lehet ilyen híd, és akkor az meg menni fog. Érdemes új szabványok felé fordítani a figyelmet (ac vagy ax), amennyiben plusz sávszélességre van szükség.
Vannak ilyen appok telefonra, de a mikiben is mérhető a csatorna "foglaltság". Természetesen az a router/AP helyén méri.
-
válasz
Marcelldzso #12516 üzenetére
Rágugliztam, ezeket találtam alatta:
- 800 MHz-es [dB/100m] 21,7
- 1000MHz [dB/100m] 30,9
- 1750MHz [dB/100m] 42,3
- 2400MHz [dB/100m] 49,6
Ez alapján az 5dBi erősítés, ami az antenna miatt van, az már alapból felejtős, a kábelen eltűnik. Viszont az elhelyezésből nyert jel még lehet javít.Azt mondod, hogy most is egy RB2011+stick oldja a netet, ott milyen adatokat mutat az LTE interfész?
-
válasz
Marcelldzso #12514 üzenetére
Milyen vezetékkel? És melyik LTE band?
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Zwodkassy #11745 üzenetére
kb 1 hónapja vettem ilyet az udvarra. Végre találtak helyet ebben is s DC jacknek (enyhén meglepődtem, hogy a sima wAP után ebben nem volt.)
The new revision features ... enhanced wireless antenna performance ...
Cserébe a wifi 5ghz...3 chain helyett 2 lett... Tx power leesett a szokásos cAP ac szintre.. Rx sens is.
Zárójelben megjegyzem, a 3 chain nem segít sebesség szempontjából, mert CPU-n pörgeti az eth-wifi "switchet". -
Csak gondolatébresztőként, de ugye a DHCP tartományra is fel lehet csattani statikus konfiggal. Amíg nincs ütközés, nincs probléma.
Ha megvan a MAC, akkor az alapján lehet keresni a neten, hogy miféle eszköz. Egy rakat mai analyzer tudja ezt a funkciót, persze nem 100% siker.
-
-
-
válasz
lionhearted #10080 üzenetére
Megoldódott, legalább is azt hiszem... kikapcsoltam a bridge fastpath-t. Amúgy sincs használatban a 2 eth port... és 2 napja nincs semmi nyoma, mindegy, hogy miket csinálok amúgy. Köszönöm az észrevételeket egyébként.
-
-
Köszi a választ!
Ugyan nekem is van egy ilyen laptopom, amit néha bedugok, de nem igazán függött össze ezzel a hibajelenség. Alapvetően ki van kapcsolva az a gép.
Az éjjel, hogy ne zavarjam a lakókat
, reseteltem a tplink egységeket, és újrakonfiguráltam, majd ment egy reboot a mikrotiknek is... nem mondom, hogy bizakodó vagyok, mivel szinte azonnal megjelent a hiba, de azóta csend.
Azon is gondolkozom, mert írtak ilyet is, hogy a kábel hibás. Ennek nem kellene, hogy jele legyen az is, hogy csomagokat dobál/erroroz? Az erre utaló számlálók stabil 0át mutatnak, ezért kérdezem.
-
-
Most már ledobja az agyam az ékszíjat...
Van egy SXT R eszközöm LTE-vel, eddig semmi különös. A wifit egy tplink mesh látja el, AP módban...nagyjából semmit nem lehet rajta állítani, szóval itt kevés infom van.
Viszont mostanában elég gyakran, két napja konkrétan 15 percenként jön egy ilyen üzenet a logba:ether1: bridge port received packet with own address as source address (ITT A BRIDGE ADMIN MACJE), probably loop
Olyan őrült nagy loop nem lehet, mivel egy kábel megy a mikrotik - tplink között, aztán van 1-1 vezetékes asztali gép bekötve a tplinkekre, minden más wifi.
Azt is olvastam, hogy MAC ütközés, de szemmel láthatóan teljesen más minden, a bridge automacen van, ha kézzel az eth1től eltérőt állítok, akkor javarészt az eth1-re dobja ezt a warningot, viszont nem történik semmi. Amikor viszont a bridgere dobja, akkor azonnal kifagy a hálózat ~1 percre... ez pedig elég zavaró. Annyi mellékhatása még van, hogy a tplink ilyenkor újra DHCPhez fordul, hiába az 1 napos lease time.
Hetekig jó volt ez a konfig, nem nyúltam semmihez, aztán bamm...Neten olvasva találtam még olyat, hogy kapcsoljam ki a Neighbors discoveryt (itt az interface listet none-ra tettem), illetve hogy ha nincs használatban (és nincs), akkor a bridge (R)STP modját kapcsoljam ki. Egyik se vált be hosszú távon, fél nap múlva friss restartot követően is jönnek a warningot, és a hálózat kifagyás.
Ebben a kifagyott időben közvetlen kapcsolattal se lehet IP alapon megszólítani a mikrotiket (MAC elérést nem próbáltam, padláson van, kicsit macerás...)
Esetleg nektek van ötletetek?
-
-
-
Köszi a felajánlást! Ha még megvan a tudás, meg az idő egy Logout bejegyzést biztos megérne a dolog.
Viszont nekem még nem annyira aktuális, sajnos egy "buta" router van mögötte, amit most inkább átpattintottam "bridge" módba. Jobban szeretem látni, hogy mi történik. Persze tervezem majd bővíteni a hálózatot MT eszközökkel.
Nem tudom viszont, hogy neked ez a fő internet elérésed-e, mint nekem, és van-e valami ötleted arra, hogy egy ilyen dinamikus sebességű internetelérést miképp tartasz kordában. Amit eddig láttam queuekat, mind fix max sebességre dolgoztak.
Viszont roppant zavaró, amikor egy lowlatency igényes szolgáltatást leöl egy sima YT videó. -
-
-
válasz
Ablakos #9978 üzenetére
Nekem is ilyenem van, hasonló környezetben, kicsivel távolabbi, de még szemmel jól látható távolságban lévő toronnyal. Én elégedett vagyok vele, éjjel mértem vele 89Mbitps értéket is. B20 sáv, 20Mhz, Telenor, bonding nélkül, és fasttrack se volt (nem néztem akkor meg, hogy ez korlátozó volt-e.)
@bacus: mindenképp magad akarod megcsinálni, VPS + mikrotik? A felhő szolgáltatások többnyire úgy olcsóak, hogy célfeladatra célszolgáltatást kínálnak. Ha VPN-t szeretnél, lehet olcsóbb VPN-t venni.
-
-
Sziasztok!
Így a Nagy HomeOffice idején talán közérdekű lehet a kérdésem. Vidéken, LTE-vel szeretném megoldani a netes igényeket, amihez beszereztem egy SXT LTE-t. Kellemes jelszint fogadott, így ez meg is nyugtatott. Viszont, amitől már rég elszoktam, BufferBloat "barátunk" sajnos újra előbújt.
Ilyen semennyire sem stabil átviteli sebesség mellé milyen Mikrotikes queue jöhet szóba? Esetleg van valakinek konkrét tapasztalata?
Iránymutatásotokat előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mikrotik routerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Apple MacBook
- Milyen okostelefont vegyek?
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Fenntartható, tartós kiegészítőket mutatott be a Fairphone
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További aktív témák...
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 144Hz képfrissítés
- Samsung Galaxy S25 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- LG NanoCell 43" NANO76 4K TV HDR Smart (108 cm)csere is érdekel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest