-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
E.Kaufmann #8844 üzenetére
Vannak lora kártyák a kínálatban.
-
törölt tag
Foltozgattak picit!
MAJOR CHANGES IN v6.45.7:
----------------------
!) lora - added support for LoRaWAN low-power wide-area network technology for MIPSBE, MMIPS and ARM;
!) package - accept only packages with original filenames (CVE-2019-3976);
!) package - improved package signature verification (CVE-2019-3977);
!) security - fixed improper handling of DNS responses (CVE-2019-3978, CVE-2019-3979); -
törölt tag
válasz
szabi_zoli82 #8837 üzenetére
Nekem az Rx: -3.492 dBm, a Tx: 0.409 dBm egy 5m-es kábelnél.
Valamiért amúgy az az érzésem, hogy a Tx power-t állítgatja a linknek megfelelően.
-
törölt tag
válasz
szabi_zoli82 #8832 üzenetére
A konfig amúgy rendben van? Bridgbe vannak a szükséges portok?
-
törölt tag
válasz
DjTomboy #8809 üzenetére
- Mivel Slave interface-re nem tudsz PPPoE kapcsolatot felépíteni így össze kell kötnöd még egy portot a HAP-on az ONT-tal. Ennek a portnak a PVID-je legyen pl 100 és add hozzá a bridge-hez.
- A Bridge-hez hozzáadod az 1-es és a 100 VLAN-okat ahol a 100-asnál a Switch felé menő port "tagged" legyen. Az 1-esnél ne állíts semmit.
- Kapcsold be a VLAN filtering-et a bridge-en.
- A Switch-en a STB portját beállítod 100-as PVID-re.
- A Switch-en beállítod a 100-as VLAN-t a tagged port a HAP felé néző, a többi portot az 1-es VLAN-ban hagyod. -
törölt tag
válasz
Marcelldzso #8755 üzenetére
Gondold végig, hogyan kell működnie!
- Bentről a WAN IP-re megy egy kérés amit a dst-nat befordít a helyi szerverre.
- Ha nem lenne masquerade akkor a helyi szervered látná a belsős IP címét a kommunikációt kezdeményező gépnek így direktben neki küldené a választ hiszen egy IP tartományban vannak, azonban ezt a kommunikációt kezdeményező gép eldobná hiszen Ő a WANIP-vel kezdett beszélgetni nem azzal a géppel aki válaszolt.
- Mi a megoldás? A masquerade ami kicseréli a router IP címére a kommunikációt kezdeményező gép címét így a válasz a routeren keresztül érkezik és minden kerek.Ehhez kell 2 dolog:
- Egy ds-nat ami a wan-ip-re érkező kéréseket beforwardolja a szerverre
- És kell egy masquerade ami kicseréli a source IP-t a routerére, de csak akkor ha a belső LAN IP tartományból jön a kérés és nem a router a cél.Én azt javaslom, egyszerre egy porttal próbáld ki, azzal amit először akarsz megoldani és minden portra vegyél fel külön szabályt. Az elején biztosan jobban átlátod majd, hogy hol akad el.
Ha az address list-en megnézed a wan-IP cím megegyezik a valódi wan-IP-vel?
-
törölt tag
válasz
Marcelldzso #8748 üzenetére
A
masquerade
-nél is meg kell adnod ugyanazokat a portokat amit a dst-nat-nál! -
törölt tag
válasz
Marcelldzso #8746 üzenetére
a dst-nat sorban add meg a portot!
-
törölt tag
Az IP neighbour-nél lévő lista nem egyezik a WinBOX neighbour listájával. Ott kiszűri a slave interface-eket alapesetben. Ezért gondolom BUG-nak amit a kollega mutatott.
Az IP Neighbour listában a duplikátumokat pedig a "discovery settings" helyes beállításával lehet rendbe tenni.
-
törölt tag
válasz
Marcelldzso #8713 üzenetére
3 chain=srcnat action=masquerade protocol=tcp src-address=192.168.1.0/24 dst-address=192.168.1.xxx out-interface=bridge dst-port=xx log=no log-prefix=
8 chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=192.168.1.xxx to-ports=xx protocol=tcp dst-address=!Router LAN IP dst-address-type=local dst-address-list=WANIP dst-port=xx log=no log-prefix=
Ha megnézed, szerintem látni fogod, hogy hol rontottad el. A DST NAT-nál megadod a portot amire a hairpin-t beállítod.
Az address list-ek közé vegyél fel egy pl. WANIP=FQDN (FQDN=a dinamikus DNS -ben megadott név) és In interface-t ne adj meg mert ez nem a PPPoE interface-en jön be hanem LAN oldalról.
A szabályokat tedd a fasttrack elé.Szerintem ennyi.
-
törölt tag
válasz
bambano #8708 üzenetére
A broadcast a bridge minden portján kimegy, másként nem is lehet hiszen a brige - a régi master interface- egy virtuális reprezentáció. A bridge slave interface MAC addresse nem jelenik meg a bridge-en kiküldött csomagokban. Így a látott kép bug.
A kérdés ez volt" Valamit nem jól állítottam be, vagy ez normális így?"
-
-
törölt tag
válasz
Beniii06 #8667 üzenetére
Létrehozol egy VPN kapcsolatot a két telephelyen elhelyezett Mikrotik eszközök között és erre felépíted az EoIP-t, beteszed a bridge-be. Innen kész is amit akartál.
Technikailag működik mindenféle tunnel nélkül is ha a két Mikrotik IP szinten látja egymást csak úgy -szerintem- nem biztonságos.
Az MTU-n érdemes lesz elgondolkodnod!
-
törölt tag
válasz
Zwodkassy #8655 üzenetére
Ezt olvasd el-> link
Madzagos eszközökhöz is beállítható. Csinálj egy bridge-et arra állítsd be a hotspot-ot és a portok amik a bridge-en lógnak a hotspot-tal beállított authentikáció után tudnak majd kijutni internetre. Kerll majd hozzá egy RADIUS pl a Mikrotik usermanager-e.
-
törölt tag
válasz
feel2006 #8653 üzenetére
Elvileg a Mikrotik IOS-hez ezt javasolja:
Apple iOS (iPhone/iPad) Client
For iOS devices to be able to connect, proposal changes are needed:
does not work with 3des encryption algorithm, aes-128/256 works auth algorithm must be sha1 PFS group must be none lifetime must be 8 hoursDe voltak olyan verziók amikkel így is problémás volt.
-
-
törölt tag
Megjött az új fw! Kíváncsi leszek, hogy mennyire lesz stabil!
-
törölt tag
válasz
Marcelldzso #8591 üzenetére
Ezt a cikket láttad már? LINK
-
törölt tag
válasz
lordjancso #8576 üzenetére
Miért nem választasz olyan csatornát ami nem DFS?
-
törölt tag
válasz
tomboy84 #8560 üzenetére
Ha jól értem:
- bejön a kliens VPN kapcsolaton és a LAN-odon lévő szerverekhez csatlakozik?
- Amikor bejön VPN-en és a LAN on lévő szervereidre csatlakozik a kliens, nem látod azt a publikus IP címét ahonnan a VPN-t felépítette?
- esetleg elég lenne azt az IP-t látnod amit a VPN kapcsolatnál kap?
- A Site to Site VPN-t a mikrotikek között mivel építetted fel? -
törölt tag
válasz
#42556672 #8555 üzenetére
Csináltam egy tesztet!
- HAP MINI összes LAN port Bridge-be
- WiFi beállítva az otthoni WiFi-re
- SSTP kapcsolat a felhőben lévő Mikrotik szerverrel, add default route opcióval
- A felhőben masquareding beállítva a VPN kliens IP címére
És minden működik. Ha áramtalanítom és újraindítom automatikusan felépíti a Wifi kapcsolatot, majd a kapott default gateway-en át felépíti az SSTP-t és lecseréli a default gateway-t az SSTP kapcsolatra. -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
adika4444 #8512 üzenetére
Teszteszköz egyrészt, másrészt vannak eszközök, pl az IPTV Boxok amiken 10/100-as portok vannak, vagy a régebbi Raspberry-k. Nekem bent van a tatyómban ha kellene egy rendes site-to site VPN vagy akármi :-)
Ha rám hallgatsz ne impulzusvásárlást csinálj, akkor vegyél valamit ha szükséged van rá!
-
törölt tag
válasz
#70234880 #8493 üzenetére
Mit értetek kiváltani alatt? Nekem ki van váltva, konkrétan a Mikrotik tárcsáz be az ONT meg megmaradt médiakonverternek. Akinek van telefon meg TV az ilyenkor arról megy bár én azt is megoldottam, hogy minden mkrotik AP egyik portja a TV. Amikor nem lehet vele semmit kezdeni az DOCSIS -nál ha van IPTV.
-
törölt tag
válasz
adika4444 #8461 üzenetére
Van média konverter, de vannak a Mikrotik-nek SFP/SFP+-os routerek, switch-ek amikkel meg lehet oldani egy-egy végpontot.
A mai eszemmel a nappaliban ahol a TV, Mediacenter, Xbox, STB-IPTV van simán optikát húznék. A kábelezésnél pedig a falban elfér, a kábel nem drága és pár év múlva elég egy aljzatot felrakni hozzá.
-
törölt tag
-
törölt tag
Miért nem olvasod amit írok? Azt írtam a jövőben. Azt is írtam, hogy hihetetlen mértékben csökken az ár. Azt is, hogy -szerintem!- A "senki nem fog érte pénzt adni"-ban pedig ne fogadj!
Ma egy SFP+ Transceiver 10G -re 60USD környékén van. Amikor tömegesen elkezdik használni még lejjebb megy az ár, minden új technológiával ez történt. A NAS gyártóknak van esze, megjelentek az SSD Cache-ek és a 10G adapterek. Ők is készülnek a jövőre és bizony kihasználhatóvá fogják tenni ezt a sebességet otthoni felhasználóknak is. Nyilván nem fogja mindenkinek megérni.
-
-
törölt tag
Ki mondta, hogy nem elég?
Egy CAT6 helyére kb. 6 optikai kábelt fűzök, nem gond a villám, nem gond az egyéb túlfeszültség, vezethetem egy csőben a villanyhálózattal. Az SFP aljzatba való HW pedig egyre megfizethetőbb. Egy szálon különböző hullámhosszúságú SFP transciever-eket használva pedig később bővíthető rugalmasan. Egy szó mint száz a jövő -szerintem!- az optikáé. Hardware oldalon pedig csak SFP+ portok kellenek és olyan transciever-t raksz bele amilyet akarsz.
-
törölt tag
Egyre inkább úgy érzem zsákutca a rézdrót, ha ma kábeleznék már mindenhová optikát tennék, vékonyabb is és egyszerű szerelni. Azok a switch-ek amiknek SFP+ vagy QSFP+ portjai vannak univerzálisak ebből a szempontból. Egyedül a POE az ami bizonyos esetben ellene szól pl. kameráknál. Másrészt megszünik az EPH probléma, a túlfeszültség probléma, stb.
-
törölt tag
válasz
pitiless #8422 üzenetére
Ne aggódj! Ahogy én látom összeborult a Mikrotik-nél gyakorlatilag minden. Az előző frissítés azt hittem a mélypont, de most a verzió kezelő rendszerük is elszállt és korrupt file-ok kerültek ki, így most amíg ki nem javítják nem lesz automatikus frissítés. Én ezt sem teszem fel amíg nem lesz elég teszt adat.
-
törölt tag
válasz
cellpeti #8311 üzenetére
A gyenge azt jelenti, hogy próbáltál más router-t ami jobb térerőt biztosított vagy azt, hogy ez amit adtak nem fedi le az összes igényelt teret, de nem próbáltál mást?
A Mikrotik nem azért szokott ajánlott lenni mert mikrosütőt játszik a nappaliban és a 3. szomszédban is van kapcsolat. Ellenben szép rendszer építhető ha több AP-t használsz, hogy mindenütt legyen térerő.
-
törölt tag
válasz
vargalex #8280 üzenetére
Ahogy én látom!
- Van DHCP az AP-n
- Van DHCP a 4011-en
A 4011 route táblájához hozzá kell adni az AP mögötti tartományokat úgy, hogy az AP 4011 felé lógó interfésze legyen a gatewayAz AP route táblájához hozzá kell adni az RB4011-en keresztül elérhető hálózatokat úgy, hogy az RB4011 felé lógó interfésze legyen a gateway.
Ha ezt kibogozza és hozzá adja akkor menni fog!
( A winbox-ban "látni" mit jelent? Torch-ot használva látszódjon a forgalom vagy mikrotik eszközök lesznek az AP-n és azt kellene látni?)
-
-
törölt tag
válasz
Pyttawrx #8269 üzenetére
Tipikus esete annak amikor egy döntés következményei (túl sok IP tartomány) újabb döntéseket követelnek....
A különböző IP-ket a 4011-en lévő DHCP-k szolgálják ki?
- Ha igen akkor ott automatikusan hozzáadódtak a route-ok, teendőd nincs-
Ha nem akkor muszáj nekiállnod és kézzel szerkeszteni a Route táblát, ami nem ördöngősség de nem árt tudni hogyan kell. -
törölt tag
válasz
Szpilu__25 #8266 üzenetére
Igen! A legegyszerűbb ha kipipálod az "Add Default route" opciót a csatolónál, ha jól emlékszem elérhető ott.
( A DIGI PPoE kapcsolatánál a distance-ot tedd 2-re! )
-
törölt tag
válasz
Szpilu__25 #8264 üzenetére
Fel kell venni egy route-ot 0.0.0.0/0 a gateway a VPN csatoló, distance 1
-
törölt tag
válasz
Szpilu__25 #8262 üzenetére
A route-ot kell beállítani a VPN szolgáltató felé.
-
törölt tag
válasz
Ablakos #8248 üzenetére
Ilyenkor a Manager eszközön létrejövő dinamikus interfészek dolgoznak és az AP-k átküldik neki az adatot és onnan fog kiküldődni. Ezzel tudod azt elérni, hogy pl. legyen egy dedikált bridge amin az összes vezetéknélküli lóg vagy a guest-eknek. A teljesítményből elvesz, ha több mint egy bridge-et használsz az a CPU load-ot is növeli. Mérlegelni kell.
-
törölt tag
válasz
jerry311 #8244 üzenetére
Képzelj el egy céget, mondjuk amiben én is dolgozom. Van 3 emelet, emeletenként 12db. AP. Van 250 kollegám minimum 2db. eszköz/fő. Itt annyi eszköz, chipset, gyártó....stb. hogy garantáltan nem menne. Az alap célcsoport nem az otthoni felhasználó volt, csak a Mikrotik lehozta erre az otthoni szintre.
-
törölt tag
válasz
Zwodkassy #8241 üzenetére
Nem varázslat hanem egy SOHO kategóriában is elérhetővé tett Enterprise szintű megoldása a Mikrotiknek. Az, hogy Neked működött az a kivétel volt ami a szabályt erősíti. Ha ennyire egyszerű lett volna, hogy enélkül is megy, nem fejlesztette volna ki minden nagy gyártó a saját megoldását erre a problémára és a vevők nem vették volna meg.
-
törölt tag
Ez egy jó kérdés! A Wifi sebessége és az AP-Router sebessége az két dolog. Az én konfigomban megvan az általam igényelt sebesség. Az AP-k wifi-s összekötésének sávszélességet érintő negatív hatásai nálam nincsenek.
De őszinte leszek! Én csak akkor mérek ha valami nem tetszik, egyáltalán nem érdekel a sebesség elméleti maximuma amíg nem akad a video, tudok VoIP-t használni, a biztonsági kamerák képe rendben van és ezeket akár egyszerre is használhatom. File transfer-t ha nagy a mennyiség csak LAN-on csinálok. Így, hogy őszinte legyek fogalmam sincs, hogy mennyit tudnék belőle kicsiholni. Nem piszkálom naponta, egy éve beállítottam és azóta használom.
-
törölt tag
Tudsz! Ráadásul 1 SSID lehet mindkét sávra. A load balance segítségével megoldhatod, hogy ha sokan vagytok és 2 AP is jó térerővel látszik egyenlően ossza el a klienseket egymás között. Nagyon sokat tud! Érdemes utánaolvasni!
Ha nem is kell AC akkor is CAP AC-t vagy HAP AC^2-t javaslok a körülményektől függően.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Relatíve kompakt, "platinás" tápszörnyekkel gyarapodott az ASUS kínálata
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Konteó topic
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Xbox Series X|S
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- Sony PlayStation 5 (PS5) Pro Játékkonzol
- P15 Gen2i 15.6" FHD IPS i7-11850H T1200 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- GRADO GW100x bluetooth fejhallgató eladó.
- Új Thinkpad P1 Gen 6, FHD+ IPS, i7-13700H, NVIDIA Quadro A2000 Ada -8GB-, 64GB DDR5 1TB NVMe, 4G LTE
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest