Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ekkold

Topikgazda

válasz Dr.FantastiK #25456 üzenetére

Telekomnál nem tudom hogy van, de ha tényleg ppoe passtrough akkor az RB5009 fog felcsatlakozni, tehát a szolgáltatói cucc lényegében semmit se csinál azon kívül, hogy csak továbbija az adatokat.
    Ha még nem használtál eddig mikrotiket, akkor rá fogsz jönni, hogy némiképp összetettebb, mint a többi soho kategóriás router, ennek megfelelően viszont több beállítást is igényel. Kezdetnek egy kis olvasnivaló: [link] ezt a leírást még RouterOS 6 -hoz készítettem, de a beállítások nagy része ma is ugyanilyen, vagy legalábbis nagyon hasonló.

Az ONT-re csak a mikrotik csatlakozzon semmi egyéb, és szerintem mindent kapcsolj ki benne ami nem feltéelnül kell, azaz:
    - DHCP
    - esetleg a pppoe jelszavat is töröld,
    - ha van benne wifi akkor szerintem azt is érdemes kikapcsolni, mert ha működik akkor pl. obban melegszik az eszköz (és talán nem mellesleg, valamivel több áramot is fogyaszt).
    - ha ez is felcsatlakozik a netre, és a többi portján is lesznek eszközök abból jó nagy katyvasz keletkezhet, ha nem vagy profi a beállítások megfelelő összehangolásában. A helyedben ezt inkább elkerülném.
    - A router címét mindenképpen cseréld le, de vigyázz, hogy ne ütközzön mással. Csak akkor válaszd a korábbi tartományt, ha az ONT-ben már kikapcsoltad a DHCP-t!
    - DMZ nem kell, az csak akkor kellene ha az ONT routerként működne

Új hozzászólás Aktív témák