Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• gyapo11

őstag

válasz Throme #102396 üzenetére

Lehet műkép, de ha jól néz ki kit érdekel?

Engem érdekel. Van a kép és van a fénykép/fotó. Utóbbi nekem a valóságot ábrázolja. Minél pontosabban annál jobb.
    A képet meg lehet manipulálni, festeni, számítógépel generálni, ultrahangból kiszámítani, lehet UV, infra, röntgen és még sok más frekvencia, amiket mi nem érzékelünk, lehet hamis színes a csillagászoknál, lehet alagút mikroszkóp képe amit áramból készít stb.
    Tehát a fényképet olyan fényből készítjük amit látunk, és törekszünk rá mindenféle módon, hogy semmi változás ne legyen rajta a valósághoz képest, se CA se semmi torzítás, a színek és árnyalatok is feleljenek meg a valóságnak. Ha ezen bármit változtatunk, az már átmegy a kép kategóriába ami valamiféle művészi alkotásnak tekintendő, aminek az alapja egy fénykép.
    Abban igazad van, hogy ha mások véleménye számít, akkor egy módosítatlan fényképpel semmire se megyünk, ma nem az a menő. Amikor Michelangelo kifaragta Dávidot, akkor még eléggé a valóság másolata volt a menő, ma meg pl. egy krumpli fotójáért fizetett valaki 1 millió Eurót.

• lugosi

MODERÁTOR

válasz Throme #102396 üzenetére

Én ezekkel kapcsolatban sokmindent másképp látok. Amit eredendően írtam és ami nekem egy nagy csalódás volt. Nekem az nem fotózás, ha valaki megcsinál egy, most mondok egy hasraütéses példát, 50.000x50.000 pixeles képet, aminek majd nekiül a gép előtt, és átnézve az így összeillesztett képet, utólag kivág egy 1000x1000-es darabot, mondjuk valahonnan a bal alsó sarokból, és kész a kép. A vége az lesz hogy majd a szoftver segít a képkivágásban is, az usernek csak választania kell.
    Olyannak tartom ezt egy kicsit, mint amikor dinamittal horgásznak. Az eredmény megvan, az kétségtelen, de valahogy etikátlan.

Új hozzászólás Aktív témák