- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Légies iPhone halvány színei
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
Új hozzászólás Aktív témák
-
hapakj
őstag
válasz
E.Kaufmann #62 üzenetére
Kicsit túl van misztifikálva ez az NPU mert, hogy egy AI. Ez csak egy dedikált marhagyors low precision mátrixszorzó
S mindent gyorsít, ahol ez a művelet gyakran előfordul.
Bezzeg a GPU-kat senki se üldözte vasvillával, pedig csak háromszögeket tudtak gyorsan rajzolni. Hja hogy az a játékokhoz kell, akkor minden oké -
hapakj
őstag
válasz
E.Kaufmann #56 üzenetére
-
hapakj
őstag
Amúgy szerintem fura hasonlat ez a 3D TV, az azért döglött meg mert jó 3D tartalmat drága volt gyártani, s nem nagyon volt rá tartalom.
Az AI alá azé bőven van. ChatGPT, Copilot (Visual Studioban) is már egész használható manapság és hasznos, szóval azt hogy bedőlne az egész azt már kétlem.
-
hapakj
őstag
válasz
E.Kaufmann #50 üzenetére
Az emberek most tudják meg, hogy már 6 éve vannak NPU-k a telefonokba?
-
hapakj
őstag
Egy ideje már nem csak a teljesítmény a lényeg, hanem a képességek is. Mármint a hw-es képességek. Pl.: hiába nagyobb teljesítményű és "minőségibb" a sok éves üzleti laptop, miközben a új, alsókategóriás bucira veri videó dekódolásban. S nem mindegy, hogy akkukímélően, csendben elvégzi az új, miközben a régi izomból vért izzad.
Kb ez van a támogatott utasításkészletekkel is valamilyen szinten. Újabb CPU-k hatékonyabban támogatják a védelmi mechanizmusokat. Elvileg ez az ok, meg persze, hogy vágjanak is egy jókorát -
hapakj
őstag
Én nem védeni akarom őket, mert én is szívok a 7700K miatt
Skylake meg Kabylake még bőven támogatható lett volna, tudva, hogy mondjuk annyira nem fut rajta hatékonyan. De szemmel látható, hogy verzióról verzióra növekszik a hw igény. Lehet az utolsó Win 11 buildek meg már Skylake-n se fognak elindulni.
BTW win 10 még mindig ott van a régebbi gépekre. Meglátjuk, lehet még kitolják a support időt. S ha nem akkor is igazán 9 évesnél idősebb architektúrák alól húzzák ki a talajt, ami valljuk be elég ritkaság.
-
hapakj
őstag
Ez nem teljesen igaz, az hogy valamin működik nem jelenti hogy támogatott. Igen, nyilván az benne van, hogy kevesebb régi hw-en kell tesztelni, kevesebb dologgal kell foglalkozni.
Amúgy azzal indokolják a követelményeket, hogy asszem a Core Isolation biztonsági funckiót csak valami olyan utasítással lehet hatékonyan implementálni, ami csak ezekben a CPU-kban van. De ez nem volt szükséges feltétel.
Viszont azért már elkezdtek jócskán vágni ténylegesen és a kernel sem bootol. Pl legújabb 24H2 már újabb SSE4 utasításkészletet követel ami csak Core i7/5/3-ekben van. Core 2-n többé nem indul a Win 11. Illetve az ARM v8.0 utasításkészleten sem, v8.1 kell neki.
-
hapakj
őstag
Nem tudom mi a célja a MS-nek a Win-nel
Szerintem úgy lesz mint apple-nél, egyszerűen nem fognak menni a funkciók a régebbi gépeken.
Amúgy 8. gen előttiek lőtték ki, nekem meg pont egy 7700K-m vanSzóval kb a legerősebb CPU ami nem tudja a Win 11-et
De jó nekem a Win 10 is
-
hapakj
őstag
válasz
E.Kaufmann #26 üzenetére
hja, jóval egyszerűbb, meg hiányzik a geometry processing, teszelátor, rasterizer, raytrace core, texture samplerek, meg műveleteket tudnak végrehajtani, szóval a control flow logic is.
-
hapakj
őstag
Az okosabb Siri azért elég meggyőző, hogy sokkal emberibben lehet beszélni vele, nem kavarja be ha nem fogalmazol egyértelműen és szöveg kontextusra is reflektál.
Az is elég hasznos lehet, hogy kérdezel tőle olyasmit, hogy XY-onnal mikorra is beszéltük meg végül a találkozót és üzenetekből, levelekből ezeket előtúrja.
Persze az egésznek a privacy oldala kissé aggályos, hogy mind ezeket bebiflázza -
hapakj
őstag
válasz
Johnny001 #20 üzenetére
Az NPU (Neural Processing Unit) egy speciális hardverkomponens, amelyet kifejezetten mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulási (ML) feladatok végrehajtására fejlesztettek ki. Az NPU-kat úgy optimalizálták, hogy a mesterséges neurális hálózatok futtatásához szükséges számítási műveleteket hatékonyabban végezzék el, mint a hagyományos központi feldolgozóegységek (CPU-k) vagy grafikus feldolgozóegységek (GPU-k).
Főbb jellemzői:
Optimalizált számítási képességek: Az NPU-k gyorsabban és energiatakarékosabban képesek nagy mennyiségű mátrixszorzásra, ami a neurális hálózatok alapja.Felhasználási területek: Leginkább mobiltelefonokban, okoseszközökben, önvezető autókban és egyéb mesterséges intelligenciát igénylő eszközökben használják őket.Példák: Számos okostelefon gyártó, mint például a Huawei és a Qualcomm, már beépített NPU-t a processzoraikba a gépi tanulási feladatok gyorsítására.
Az NPU-k jelentősen hozzájárulnak az olyan feladatok hatékonyabb végrehajtásához, mint az arcfelismerés, képfeldolgozás, hangfelismerés, és egyéb AI-alapú alkalmazások.
by ChatGPT
-
hapakj
őstag
Nem tudom mennyit drágul ettől a proci. Apple Silicon chip analysis néztem. Azokban is elég nagy teljesítményű NPU-k vannak, s kb összesen akkora mint egy performance core és elhanyagolható a mérete a teljes chiphez képest. Architektúrálisan és költség szempontjából is szerintem a CPU-ba a legideálisabb integrálni. [link]
A CPU - GPU felállás jobban működik külön-külön, de ott is sok előnye van az integrációnak, s ugye látjuk, hogy a költség hatékony konzolok pont ezt is csinálják. -
hapakj
őstag
válasz
Tesztelo.hu #13 üzenetére
hát igazából ezek a funkciók az MS saját bevallása szerint is DirectML-en fut. S mindegyik DirectX 12-es GPU DirectML gyorsító, meg CPU-ra is van fallback. Szóval már igazából kész is
-
hapakj
őstag
Hát eléggé más a usecase egy szuperszámítógép meg "AI" pc között.
Ott az NPU-knak van dedikált RAM-ja, sok. S azon dolgozik sokat a gyorsító.
PC-be egy dedikált AI gyorsító mellé még RAM-ot is tenni elég költséges lenne, hogy csak így hébe hóba elvégezzen egy kis AI gyorsítást. De egyébként léteznek ilyen kártyák, úgy hívják, hogy Geforce RTXCsak ott még van egy pár extra részegység.
Elvileg már egy Geforce 2060 is hozza a szükséges teljesítményt, szóval azon is lehetne futtatni valszeg ezeket a funkciókat, csak az MS nem akarja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szép Dell Precision 5560 Slim Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 64/1TB RTX A2000 4GB UHD 4K
- Acer Nitro V 16 AI Gamer Laptop! Ryzen 7 260/RTX 5070/32gb DDR5/2TB SSD/2560x1600/180hz/Beszámítok!
- Szép Dell Precision 5560 Slim Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" Xeon W-11955M 64/1TB RTX A2000 4GB FHD+
- AOC CQ27G2S Monitor (2K/VA/165hz)
- Samsung C27F396FHR Monitor
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest