Hirdetés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Yettel topik
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Redmi Buds 6 - ajándék fülesnek hallgasd a dalát
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pengwin
addikt
6GB RAM-os, 12.5-ös MIUI-s készüléket használok (Android 11 alapú).
Tényleg ennyit romlott volna az Android (és a MIUI) erőforrás menedzsmentje 2 főverzió alatt? Mert én egyáltalán nem tapasztalok ilyen problémákat... FF 20 lapig rendben működik, felette valóban újratölt, de az már annyira nem normál felhasználás. -
zoltanz
nagyúr
Én Android (stock) 13 esetén sem mennék neki 8 GB nál kevesebbel.
nem beszélve a Miui és egyébnek, oda 12 GB inkább.
állandóan újratölti a böngésző különben a lapokat.
ördögi körbe kerülsz, nem tudsz megnyitni egyszerre két appot, ha valmami pl megerősítést kér (időablakos) belépéskor. -
pengwin
addikt
Ez minimum követelmény, nem minimum rendszerigény.
Szerintem sokkal inkább az lehet emögött, hogy a kugli javítani szeretné az Androidról kialakult képet, ezért olyan követelményeket szab meg, hogy még a legolcsóbb androidos készülékek is kielégítő felhasznáűlói élményt tudjanak nyújtani.
#28 aprokaroka87
Ez az egész csak arra világít rá, hogy mennyire fos a sztoftver és drivertámogatás az ARM világban. Kiváncsi lennék, hány olyan SoC van, ami hardveresen képes lenne Vulkan 1.3-at támogatni, de nem kapott hozzá frissítést a SoC gyártótól. Gyanítom rengeteg ilyen van, és középkategória tetje fölött valószinüleg még hazsnálható SoC-k is vannak közöttük.Isten óvja a világot az ARM szemét további térnyerésétől.
Gyakorlatilag 3 évente menthetetlenül a szemétben kell landolnia egy ARM-es "személyi (kézi) számítógépnek", mert nincs rá szoftveres és drivertámogatás, az alternatív rendszerek előtt meg le van zárva a kapu mert a legtöbb mobilgyártó baxik teljesíteni a jogi kötelezettségeit (majdnem mindenki GPL-t sért mert nem adják ki az eszközeik forrásait). Ha ez tovább terjedne a komolyabb eszközök felé, akkor 10 éven belül belefulaldunk a szerelhetetlen, eldobhatós ARM eszközök szemetébe.Remélem ezt az egész ARM-es világot hamarosan megfingatja az EU - a szoftveres karbantartás is a javíthatósághoz való jog alá kell essen.
-
csibe1
addikt
Az a baj, hogy a 4GB RAM mellé még valami harmatos procit is tesznek; hogy még lassabb legyen az egész. Olcsóbb lesz, de a fene megette.
Nesztek, néptelefon vagy mi...Lehet ezek mellett kampányolni, de attól még nem sok mindenre használhatók, sajnos.
-
janeszgol
félisten
-
hapakj
őstag
Valszeg ez ugyanaz, mint most volt hiszti a Windows 11-el, hogy lekerültek a 10. genes intel CPU a támogatási listáról.
Akkor is az az OEM-ek felé új eszközök esetén volt infó, hogy ezek mostantól a Windows 11 "ready" gépek, de nem jelentette azt, hogy a régebbiek ne frissülnének.
Vicces, hogy ezen a téren se a sajtó, se a cégek nem tudnak rendesen kommunikálni
-
hapakj
őstag
válasz
aprokaroka87 #28 üzenetére
Ez nem feltétlen igaz. A kötelező dolgok közé elég minor feature-öket adnak hozzá. Akár egy régebbi GPU is teljesítheti ha megírják hozzá a drivert.
-
hapakj
őstag
válasz
janeszgol #22 üzenetére
A Vulkan az nem a multiplatformos api?
- De, de minden verzióban vannak opcionális és kötelező követelmények. Pl a Raytrace asszem a Vulkan 1.3 opcionális feature, viszont már behozott kötelező követelményeket, amiket régebbi GPU-k nem feltétlen tudnak.Így lehet, hogy a GTX 1080Ti pl megfelel a Vulkan 1.4-nek de Indiana nem fog rajta menni a Ray Trace hiánya miatt.
az Exynos chipekben Mali GPU-k vannak, s Mali általában jól áll szabványok támogatásával. (márha a gyártók a drivert is hajlandóak felrakni)
A qualcomm driver támogatása kérdésesebb
-
aprokaroka87
nagyúr
Szerintem arra is készülni kell hogy hamarosan az armv9 is alap lesz majd.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
dilajoska1 #26 üzenetére
A Qualcom oldalán a 8 gen 2 van először feltüntetve mint 1.3 vulkan support
" First Snapdragon mobile platform to support Vulkan 1.3 APIs for up to 30% Vulkan "
Az meg 2022 év vége környékén jött ki.
-
aprokaroka87
nagyúr
Ha jól nézem akkor a Vulkan api 1.3 2022 január 25.-én jött ki, tehát szerintem a 2022 előtt kiadott SOC-k gpu verziói alapból nem fogják tudni az 1.3-at
-
Ricardo
titán
válasz
janeszgol #23 üzenetére
Most futottam bele
"The same goes for RAM. Devices with 2GB and 3GB of RAM must use Android Go Edition, the version designed for ultra-low-end phones, while those with less than 2GB of RAM can't get GMS at all. Phones with 4GB of RAM can still get GMS and run full Android 15, but starting on Android 16 they will also have to go the Android Go route, meaning there will in effect be a minimum RAM requirement of 6GB for running full Android."
-
Ricardo
titán
válasz
janeszgol #23 üzenetére
Tehát akkor mégsem lesz 6 giga a minimum?
Nálam a minimum követelmény azt jelenti, hogy azok az eszközök nem tudják futtatni, amik ezt nem hozzák. Hiszen minimum az kell neki.
Ha a régebbi telefonoknon elfut 4 gigával is, akkor nem 6 a minimum, mert kevesebbel is beéri.
Ha a tavalyi 4 giga ramos telefonon elfut, akkor miért ne futhatna el a jövőre kiadott 4 gigás telefonon? -
janeszgol
félisten
A Vulkan az nem a multiplatformos api? Max nem kompatibilis az adott keszulek egy jatekkal. A gtx 1080i-n sem fut ezert az Indiana Jones jatek.
Bar ahhoz eleg gyenge telonak kell lenni, mert ugy tudom sok kozepes es also telo tudja minimum a Vulkan 1.2-t.
Pl a Galaxy A33-ban levo Exynos 1280 is vulkan 1.3-as. -
hapakj
őstag
válasz
dilajoska1 #18 üzenetére
Ez pont nem feltétlen jó forrás, mert ez tényleges eszközökről gyűjti be az adatokat. Inkább arra, jó hogy az ember tájékozódjon mi van ténylegesen a userek kezébe.
S sok esetben a gyártók nem frissítik a drivereket, szóval a hw lehet simán tudná a VK 1.3-at, de a Google / gyártó nem törődik ezzel.Persze lehetséges, hogy tényleg nem tudja a VK 1.3-at ezt akartam checkolni, de ahhoz kellene, hogy pontosan milyen telefonra / SoC-re gondolunk.
Amúgy valószínűleg ezek az ajánlások csak új eszközökre vonatkoznak, tehát csak ott követelmény a VK 1.3. Frissítés esetén nem.
-
Bleccs
csendes tag
válasz
janeszgol #13 üzenetére
Ez a kérdés jutott eszembe először nekem is. Pl. a Galaxy A16 sajnos 4 giga ramot kapott és kap pár főverziós frissítést az ígéret szerint. Na de ezek a követelmények nem véletlenül lettek előírva, folyamatosan egyre több ramot igényel a rendszer. Hogyan fog működni szerencsétlen készülék Android 20-szal?
-
hapakj
őstag
válasz
dilajoska1 #10 üzenetére
Mely telefonok ezek egyébként?
Csak azért kérdem, mert a újabb Vulkan API támogatásának hiánya legtöbbször szintén a gyártó sara, hogy nem használ újabb drivert.
-
-
csibe1
addikt
válasz
aprokaroka87 #9 üzenetére
Igen, ez itt a probléma.
Az androidnak lassan nagyobb lesz az alap hardverigénye, mint a windowsnak.
Kicsit röhej, hogy alapjáraton eltűnik a RAM nagy része. Nesze neked 4GB... -
janeszgol
félisten
válasz
dilajoska1 #12 üzenetére
A frissítések jönni fognak. Ez az újonnan kiadott telókra vonatkozik.
-
dilajoska1
őstag
Csak akkor mi lesz a beigért frissítésekkel Global régiókban? Főleg hogy egy rakás alsó vagy középkategóriás készüléknek beigérték a frissítéseket amik nem tartalmazzák az API-t. Kínában még elvannak GMS licence nélkül. Vagy azok mivel már megkapták nem lesz probléma velük még ha alap követelmény is lesz? Kíváncsi vagyok.
-
pengwin
addikt
válasz
dilajoska1 #10 üzenetére
Szerintem azok a készülékek már kaptak GMS licencet, de hasonló képességű új készülékek már nem fogják megkapni.
-
dilajoska1
őstag
Ez mondjuk érdekes mert vannak olyan telefonok amiknek elvileg frissülniük kéne Android 16-re de a hardverük nem támogatja a Vulkan 1.3 API-t, sőt tudtommal olyan készülékek is vannak amik már Android 15-t használnak de nem támogatják az új Vulkán API-t.
-
fene_vad
senior tag
van aki pont olyan alap dolgokra használja, és elég neki, akkor az minek is fizessen több RAM-ért?
Másrészt, ésszerű használattal, játékok kivételével kb minden röhögve elfut 4 gigán is. Én pl nem érzem szükségét annak, hogy minden appom a háttérben malmozzon amíg a telefonom a zsebemben van.
Van egy olyan összeesküvéselméletem, hogy a gesztusvezérlés pont azért lett lenyomva a júzerek torkán, hogy ne legyen direkt lehetőség forrce close-olni az az aktív appokat. Ha meg minden fut a háttérben, 4 giga rammal tényleg összefossa magát az android.
Persze könnyebb a gyártókat szidni emiatt - ahelyett hogy pl nem 400 open tab lenne a 3 hónapja megnyitott browserben. -
pengwin
addikt
válasz
aprokaroka87 #4 üzenetére
Szerintem azok az API követelmények kiszórják a tényleg nagyon gagyi SoC-ket.
-
csibe1
addikt
válasz
aprokaroka87 #4 üzenetére
Nemrég lett újabb telefon, és mondtam is az üzletben, hogy 4GB RAM-al már én nem vennék telefont.
A gyártók meg tolják az ipari hulladékot 3-4GB RAM meg 64GB társaságában...
Vicc kategória, büntetni kellene az ilyet, mert alap dolgokon kívül nem sok mindenre jók. -
aprokaroka87
nagyúr
Ha nincs sd kártya bővítési lehetőség akkor én minimum 128gb-ra emeltem volna a háttér tár kötelező méretét, 6gb is helyes, már csak az SOC teljesítménye felé kellene valamit megkövetelni.
-
hdavid1
tag
Akkor egy idén kiadott 4 GB RAM-os telefon már nem is frissülhet a 16-ra, vagy ez csak az újakra vonatkozik?
-
Ricardo
titán
"az Android 16 már minimum 6 GB operatív memóriát határoz meg elvárásként. "
Itt volt az ideje. A 32 giga tárhelyet még emelhetnék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ma Felhasználói oldalról ez a belépőszintű készülékeket érinti leginkább, de van olyan változás, amivel mindenki jól jár.
- Félkonfig napi használatból! Leírást, olvasd!
- 150 ezerre ár alatt !új 0km-es garanciás Dell G15 gamer laptop rtx 4060 i7 13650hx
- BOMBA ÁR!! MacBook Pro Retina 16" M4 Pro 14CPU / 20GPU / 24GB / 512 SSD / Magyar - ÚJ!!
- UTOLSÓ darab - 2024 MacBook Pro Retina 14" M4 PRO - 12C / 16C / 24 GB RAM / 512 SSD / BONTATLAN
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest