- Kikristályosodik a Razr 60
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fattyu
veterán
na meg is jött átköltöztem.
16/512
nem mondom érzek bármi difit az m2es elődjéhez képest
szerintem m2ről egyértelműen nincs miért váltani. -
Heti egyszer ha hasznalom az Air-t, Certifikacio miatt kaptam a cegtol. Nem vagyoik manias Apple fan, nem ismerem a lelket, mint a Windowsnak, de user experiencre ketsegtelen nagyon jo. Cserebe meg is szivat sok mindenben, amint tartalomfogyasztasrol kikerulsz es valamit nagyon forgeolni kell. Szerintem Apple, Unix, Windows egyre megy, a felhasznalasi cel a lenyeg.
-
Van egy 16Gb Air M1-em, HP Zbook Sutdio G8 es HP Zbook Fury G10 meg par mas HP elitbook meg random gepek otthon. Egyetlen gep, ami nem volt hangos es nem is nagyon megy ventije, az egy HP mt46 Windows11-ere atrakva. Ott AMD Ryzen 3-PRO 4450U proci van. Nejem hasznalja, eddig egyszer kapcsolt be a ventije, pedig asszony rendesen izzasztja a bongeszoket. Egyebkent meg az Air-t nem tudja megszorngatni felhasznaloi elmenyre. A workstationok meg egy kazan eszkozok, nyaron pl a Studio G8-t nem tudom hasznalni, mert thorthlingol erosen. A macbook meg nem. Mas a felhasznalasi terulet, de az Air M1 egy csuda jo gep, toltom neha sima 5V-os toltorol is, meg powerbankrol kempingezes kozben. Ezt tedd meg egy sima x64 cpu-val ellatott geppel. Utoirat: Nem vagyok MAC manias,de elismerem a folenyet as platformnak es szeretem is.
-
hapakj
őstag
válasz
fatpingvin #142 üzenetére
FullHD úristen. 2db 4K alatt nincs élet
-
ddekany
veterán
válasz
fatpingvin #138 üzenetére
Ultrawide elvileg jobb lenne mint 2 monitor, mert nincs hardveresen fixálva, hogy hogyan bontod fel. A kellemetlenség, hogy Windows csak valami nagyon alap szinten tud ablakokat kezelni, szóval elég tökölös tud ez lenni. Pl. a nagy monitort nem tudod felbontani valamiféle virtuális monitorokra. Van rá valami Power Toys-ban (vagy mi is a neve most), de munkahelyi gépre jellemzően az van, ami alapból ad az MS, szóval... pech.
-
fatpingvin
addikt
elvileg illene működnie, elvégre amit koncepcionálisan csinál az elég primitív: a monitorok EDID-jéből kiszámol egy újabb felbontást ami a két monitor egymás mellé téve, ezt közli az input felé, majd a bejövő data streamet szétdobálja a két kimenet felé. megfelelően gyors logikával ehhez talán még buffer se kell.
aztán kérdés hogy a matrox windows 2000 only vagy mittudomén milyen setup utilityje nélkül ebből mit hajlandó magától csinálni.
az ára viszont továbbra is igen borsos, civilben szerintem több értelme van egy ultrawide monitornak mint két FHD-val szórakozni. vagy még inkább: belepakolsz egy régi kis quadro vagy irodai gépbe szánt radeon kártyát a gépbe és élvezed a plusz kimeneteket. -
azbest
félisten
válasz
fatpingvin #138 üzenetére
Ja igen, tudom, a tb dokkok egy nagyságrenddel drágábbak. Bocs, hogy félreérthető voltam.
Ja és jó is, hogy írod, mert mintha azt olvastam volna, a tb4 két külön kép streamet kéne tudjon egy csatin (2 SST), az usb4 meg egy streamet ami lehet mst is. Szóval tb4 módban a teljes értékű tb4 megvalósításnak mst nélkül is kéne tudnia két monitort kezelni. És úgy látom létezik is dokk, ami dual displayt ígért anno (inteles) machez is [link] [link]
Winhez meg a 2 stream x 2 MST -vel 4 kimenetet ír egy tb4 kábellel az a dokk.Elvileg azt hiszem szoftver nélkül is működhet a matrox cucca, ha a dupla/tripla felbontástól nem hisztizik a gpu. Csak szoftver nélkül egyben lesz a három, ami teljes képernyős módnál lehet vicces.
#140 fatpingvin
ja itt most a mac képernyő korlát vonal kapcsán írtam, pécén sokkal rugalmasabbAzt hiszem az m1 és talán az újabbak sem támogatják például a thunderbolt egpu-t sem. Persze az is lehet, hogy mert nincs apple gpu külön, más gyártó meg nem tud drivert adni kártyához alá. Szoftver is akad win10 és macos 10.11-ig [link] csak már legacy, nincs újabb támogatás.
-
fatpingvin
addikt
az első amit linkeltél az nem thunderboltos, sime USB-C alt mode.
a Matrox DualHead2Go cucca valóban érdekes, de valójában koncepcionálisan nem egy bonyolult valami és a display pipeline-be nem szól bele, ez már csak az outputot tekergeti. egy időben azt hittem ez lesz a megfejtés a többmonitoros problémámra, de szembesülnöm kellett vele hogy egyrészt olcsóbb lenne egy ultrawide monitor mint hogy a két kis irodai FHD-t drótozgassam, másrészt meg mint az összes G-series utáni Matrox cuccnak, ennek is botrányosan gyér a szoftveres támogatottsága.
-
azbest
félisten
az oké, hogy az a natív jobb, csak nekem úgy tűnt, te a displaylinkes szálra írtad #122-ben, hogy 4k 60Hz -es donglet találtál
Aztán látom persze későbbi kommentben írtad, hogy nem arra
Egyébként, ahogy előtte írtam, ha az apple video driverbe betennék az MST támogatást, ami eléggé szoftveres limitnek hangzik, akkor tudna több monitort egy type-c kimenetről is hajtani.
Anno pécé notihoz én is keresgéltem dokkolókat, én 2x 4k 60Hz-et egy tb4 portról kiadni tudóra vadásztam [link] van egy pár gyengébb képességű dokkolóm is. És közben néztem, hogy az apple gépeknél még külön érdekes viselkedésük lehet. Macbookra kötött dokkoló teszteket és elemzéseket olvasva derült ki, hogy az MST donglek apple géppel kétszer adják ki ugyanazt a képet, míg windows alatt 2 külön képet tudnak kiadni. [link]. Amit linkeltem ott is in iPadOS and (1) in macOS (or dual mirror).
Azt hiszem inteles gépeknél is volt ilyen szoftveres limit, csak arra még lehetett win-t tenni, és win alatt működött több monitor. Így direktben össze lehetett hasonlítani.
Egyébként még a matroxnak van olyan trükkös eszköze, ami egy dupla széles monitorként mutatja magát és ő vágja szét a képet két külön monitorra, de ezek is elég drágák. Plusz nem is nagyon keresik már, mert pécén ilyen gond nem szokott lenni. Lehet armos macre nincs hozzá segédprogram (Mac os 10.11.6 -ig van a weblapon).
-
fatpingvin
addikt
szoftveres támogatottság státusz report
még eléggé gyerekcipőban jár. -
GodGamer5
addikt
De olcsó. Jól be lettek árazva megint. Ennyiért 2 is veszek...🙂
-
azbest
félisten
Amíg zárt bootloaderrel, secureboottal lehet csak indítani az oprendszert és az ms csak vele leszerződött partnerekkel hajlandó indítható win-t csinálni, addig nem lesz konkurencia.
Kellene egy bárhol indítható armos win, amit legálisan bárki licenszelhet, aztán már csak adott gyártó gondja, hogy készítsen drivereket win alá. Most az ms nem enged másnak win indítást szerintem. Így a qualcomm sem töri magát, hogy jobb legyen, mert nincs másik opció, csak ők a gittegyletük miatt. Persze ettől még kellhet plusz együttműködés is, hogy optimálisan tudjon működni egy új archnitektúra, ahogy a cpu szál ütemezőknél is összedolgozik ms az intel/amd párossal.
Sajnos a linux 4% részesedéssel nem hatja meg a gyártókat, hogy kijőjenek armos notival.
-
ddekany
veterán
Qualcomm se fog a babérjain ülni addig. Ill. nem tudjuk ez mikor lesz (meg pláne, hogy hány GHz lesz), mert technológiában nagyot ugranak, és ez néha hosszú szenvedés. Persze amíg az ARM PC-n az csak a Qualcomm, addig sok értelme nincs az ARM-nek. Akkor lesz, ha jön a többi versenyző.
-
arn
félisten
Ez nem az a swes dockos megoldas (lenovo es tsi tobb szaz euroert), ahol meg egy kodolt videostreamet se tudsz megnezni, es a proci izzad mellette. A gep es a monitor szamara teljesen transparens, szvsz hasonlot integralnak a monitorokba is, semmi funkcionalitas beli elterest nem vettem eszre a 2017+adapter es a 2023as kijelzom kozott. A mac rendesen detektalta a monitor tamogatott modjait.
Ahogy rakerestem van mar 8k 60hz is, 4kt 120hzen tudja.
-
-
arn
félisten
30 euroert vehetsz usb-hdmi 4k60 meg (talan azota 8k) adaptereket, teljesen jol hasznalhato. Vettem vmi harom monitort 1000+ euros monitort, mire rajottem, hogy a regi uw monitoron adapterrel ugyanugy vagy jobban mukodik. Igaz tavaly mar valtottam oledre, azzal mar semmi ilyesmi gond nincs.
-
hapakj
őstag
Nahjó elmagyarázom. Igen HW-es korlát. Két display-t tud meghajtani.
Az új Macbook Air úgy tud két külső kijelzőt meghajtani, hogy közben a belső kijelzőt lekapcsolja. Ezt így nem támogatták az eddig Macbook Air-es és az M3-as Macbook Pro, erre készül SW fix.
Ami videót linkelté azokban gagyi USB-HDMI átalakítókat használnak. Millió limitációval, pl 1080p max, 30Hz. Tehát nem a SoC hajtja meg a displayt, lényegében ezek egy USB-s 2D videókártyák, s nem összekeverendő az DP over USB vagy HDMI over USB-vel
-
azbest
félisten
válasz
S_x96x_S #115 üzenetére
m2 ultra már van és annak 800GB/s a ram sebessége. Te a ramról magyaráztál zöldséget, szóval én is a ramot hoztam példának. A 7995WX tán 200GB/s "feletti" sebességet tud, ha 8 csatornás akkor talán 333 . De eléggé össze-vissza írnak mindenféle számot, szóval lehet jobb is. Meg zavaros, hogy ez a ddr5 féle 32 bites csatornából 8 -e.
Feladattól függ, hogy mit kell venni, ha pénz a kérdés. Van amiben egyik jobb, van amiben a másik.
-
S_x96x_S
addikt
> desktopon m3 ultra a dupláját.
Van már M3 ultra ?
> A threadripper pro pedig egy nagyfogyasztású
> asztali workstationA sajtreszelős mac-pro meg csak 24 core ..
és mindent be-kattintva 5.4 Milla ..
https://www.apple.com/hu/shop/buy-mac/mac-pro/torony
abból már kijön egy
AMD Ryzen Threadripper PRO 7995WX ( 96 core , 192 thread )
+ TR50WS PRO alaplap .. -
azbest
félisten
az átalgembert, aki netezni, videózni veszi a készülékét valsz hidegenhatja, hogy mi van benne, amíg elég gyors és jól működik. Nem mindenki akar milliós csúcs készüléket venni.
Jó lenne több szereplő a laptop architektúráknál, hátha versenyeznének és lejjebb vernék az elszállt árakat. Bár az is igaz, hogy kisebb teljesítményű gépeket viszonylag olcsón is kapni. De arm alapon akár lehetne jobb is.
-
azbest
félisten
Ha jól tudom a displayport MST támogatás hiányzik/hiányzott az apple driverből.
Ezért is volt gond némelyik type-c dokkolóval, ami mst-vel adott több monitor kimenetet.Gondolom az hw limit, hogy hány adatsávot kezel a gpu. Az pedig sw limit, hogy nem lehetett MST.
Azt hiszem a thuderbolt támogatás sem volt minden tekintetben azonos az inteleshez képest, így abból is jöhetett korlát.
szerk:
jaajjjj abban a videóban displaylink adaptert kötnek a gépre. A displaylink nem a gpu-t használja, hanem usb3-on szoftveresen generál virtuális kijelzőt, amit a donglebe épített chip alakít hdmi-re. Butított, 1 hdmi-s dell notin mi is hasonló donglevel kötünk második monitort a géphez winen. -
Chiller
őstag
Ó te jó ég.
Leírom feketén-fehéren, linkkel (itt egy másik) alátámasztva ,hogy SW-es volt az egy kijelzős korlát (ahogy M1 és M2 esetén is valószínűleg), erre te leírod hogy HW-es.Oké.
Ezt vártam, csak hát na. Azért nem ilyen gyorsan, egyből.
Akit érdekel a dolog, és nem csak hisz az appleben, annak amúgy work arounddal 6 (hat) kijelzőt tud, bármelyik M széria... Nem mellesleg akár felnyitott laptop kijelzővel.
(Sose volt applem, én se tudtam, de van aki erre esküszik a cégnél, így ez most nekem is újdonság volt, és még lehet jól jöhet. ) -
hapakj
őstag
hát ezek jó kérdések
Windows platformon valószínűleg megkerülhetetlen az x86, s mivel az MS-nek még igazán store-ja sincs és kontrollja, hogy univerzális binárisokat szorgalmazzon.
A Windows on ARM, emuláció szerintem egy lehetőség, hogy egy olyan termékkategória is elérhetővé váljon, ami úgy tűnik x86-al elég nyögve nyelősen lefedhető. Vagyis nem tudom. Annyit hallani mindenféle csoda Ryzen SoC-okról, amik valahogy csak portable gaming konzolban kap helyet
Lehet nincs is szükség ARM-ra, csak egy jól újragondol x86 SoC is elég lenne, csak ugye azt csak az Intel vagy AMD gyárthat.
-
arn
félisten
Csak appleon par ev utan nincs mit emulalni, itt mennyi ido alatt lesznek tulsulyban az armos programok? A qualcomm es az ms csak egy resze a fontos szereploknek, az intel es amdnek is at kellene allnia, de ott kerdes, hogy mekkora erdek fizodik hozza, amikor a hegemoniajukat epp az x86/amd64 adja. Probalkoztak korabban armmal, de eladtak. Az nvnak kellene bedobni vmit, de naluk is inkabb szervervonalon van vmi, a konzumer termekeknel elhalt a dolog.
-
ddekany
veterán
"Inklább az a szomorú, hogy pécén sokszor kamuból integrált a ram"
Intel Meteor Lake-nél lesz on-die memory (a CPU/SoC mellé kerül, de közös tokozásba). Állítólag 120 GB/s (míg az M2 100 GB/s). Majd lesz biztos lehúzás, mint Apple-nél, de legalább kapsz némi sebességet is.
-
hapakj
őstag
Egyébként a sok kijelző meghajtása hw-es korlát. Miért is raknának egy ultrabook / tablet socba feleslegesen rengeteg display controllert. Szóval még Macbook Air-nél még annyira nem is fájdalmas a kijelző támogatás hiánya.
Az Apple a sok kijelző meghajtását amúgy Display port daisy chainnel képzeli el, szóval nincs szükség adapterre és nagyon elegáns megoldás
Ami a probléma, hogy ezt az Entry level, subnotebook, tablet SoC-ot a MacBook Pro modellekbe is értékesíti. Ott már tényleg fájók ezek a hiányosságok.By the way, sok egyéb laptop is úgy tudja csak megoldani a több monitor kezelését, hogy azok több GPU-val vannak meghajtva. S akkor ott már nagyon bukta az energia hatékonyság.
-
Chiller
őstag
"várjá, nemértem. egy ilyen alma mckönyv levegő nem tud meghajtani három kijelzőt?"
Piacdiverzifikálás (vagy birkanyírás?).
Amúgy lehet ezt még fokozni:
Mivel csak lehajtott kijelzővel lehet két monitort/tévét megküldeni, így kell venned pluszba almás perifériákat, szintén jó pénzértNa meg gondolom ilyenkor már kell venni elosztókat is, mert ugye port se nagyon van ezeken a "kis" gépeken.
És még egy szint:
Közben a már tavaly megjelent ugyanilyen hardveres Mcbook PRO userek reklamáltak, hogy mégis hogy van ez, hogy ők csak egy (1) külső kijelzőt tudnak meghajtani. Ez az új Air meg sokkal ügyesebb. Jött is az alma válasza, hogy hát elnézést, majd jön rá szoftverfrissítés és akkor a PRO is tud majd kettőt. -
S_x96x_S
addikt
> A számok a lényegek egyébként.
> Pécén 128bit szélesség az elterjedt, a nagyobb apple socok
> pedig 192, 512 bites ram buszt használnak.A sima M3 -is pont 128 bit [ LPDDR5-6400 8x 16-bit CH (128-bit) ]
A nagyobb X86-os cucokknál is van hasonló
pl. Threadripper TRX50 -ből meg van 4 és 8 csatornás DDR5 verzió.
és a 8 csatorna már pariban van az M3 Max 400GB/sec Total Bandwidth (Unified) - vel. -
hapakj
őstag
igazad van, ezt megtehetné
Én csak annyit mondtam, hogy a GDDRx az pl nem ideális választás de használhatna gyorsabb DDR-t vagy HBM-et.
Igazából egyébként abba nem vagyok biztos, hogy a jelenlegi DDR megoldás nagyon kiéheztetné a CPU magokat, szóval a rendszer és általános feladatok sebessége szempontjából nem biztos hogy jobb lenne.
Viszont gyanítom hogy a GPU meg a Video Encode motorok profitálnának nagyobb sávszélességből. Ezt meg szerintem megoldják, azzal, hogy a ténylegesen munkára szánt Pro-bb modellekkel, már magasabb sávszélt szállítanak.
-
azbest
félisten
áh bocs, tényleg más a hbm. A számok a lényegek egyébként. Pécén 128bit szélesség az elterjedt, a nagyobb apple socok pedig 192, 512 bites ram buszt használnak.
Miért kéne áttervezni azt, ami működik, olcsó és jó teljesítményű és lealázzák vele a pécé lapotopokat?
Inklább az a szomorú, hogy pécén sokszor kamuból integrált a ram, simán csak a modul helyett az alaplapra forrasztják fel a chipeket, de nem gyorsabb, nem jobb, mint a bővíthető kártyás változat.
Nem 20 évvel későbbi piacra, hanem a jelenre jönnek ki a mai készülékek.
-
S_x96x_S
addikt
> Hát én továbbra is úgy tudom
> a GDDR nem ilyen felhasználásra van tervezve.de miért nem talál ki / fedez fel az APPLE egy jobb memóriát ?
miért szerencsétlenkedik ?
Miért nem tervezi át?
Nyilvánvaló, hogy 20-30 év múlva az Apple által használt mai memória elég butának és lassúnak tűnik ..Az Apple lehetne sokkal jobb.
Ott van az Apple Vision Pro -is .. az is lehetne még sokkal jobb.
-
buherton
őstag
Mindig tanul az ember valamit.
Személy örülök annak, hogy az Apple kitalálta ezt. Több dolog miatt it:
1. van egy komoly szereplő, aki végre teljesen szakított az x86 és x64 architektúrákkal.
2. bár a tán az ismertebb OS közül a Linux indult el az ARM-n először, de hiszem azt, hogy az Apple váltása még egy lapáttal rátett, hogy a korábbinál is több bináris épül már ARM-ra.
3. eszméletlen brutál jó lett ezektől a notebook. A korábbi munkahelyemen én voltam az egyetlen Mac-es és csodájára jártak, hogy ugyanaz a SW fordítás nemcsak hogy gyorsabb, de közben nem változik hajszárítós grillé a gép.
Nagyon szívesen lecserélném a saját Inteles MBP-t mondjuk ebben a hírben említett MBA-ra, de egyelőre még nem jött el az ideje.
-
S_x96x_S
addikt
-
hapakj
őstag
Elvileg vannak benne működésbeli különbségek. A GPU-k máshogy fedik el a latency-t és nekik az a lényeg, hogy egyszerre nagy memória blokkot be tudjanak olvasni. Hiszen a sok core-t / textúrázást etetni kell.
A cpu-k viszont máshogy működnek kevés core, és ha adatra van szükség akkor azonnal kell, hogy nagyon reszponzív legyen a rendszer.Szóval a GDDR és DDR alapvetően más design más célra. s még a Microsoft és Sony is máshogy döntött, hogy a konzoljaikban mire alapoz.
-
azbest
félisten
-
hapakj
őstag
Már most ugyanazok a magok vannak az összes Apple Siliconban. A Performance core-ok és Efficiency core-ok különböző arányban
A Qualcommnak régebben voltak saját corejai a Kyro-k, de nem voltak kimagaslóan jók.
Most a Snapdragon Elite-ba a Nuvia coreok amik sajátok (S elvileg ex apple mérnökök gyermeke)
A Samsung is próbálkozott saját ARM core tervezéssel, de visszatért a Cortex magokra. -
S_x96x_S
addikt
> hogy jön ide a GDDR7? ..
Mert számomra az a rejtély, hogy az Apple
a memóriákkal
mit szerencsétlenkedik össze ennyi éven keresztül.és miért nem innovál rendesen a memória terén is.
bár van ideiglenes fél-megoldása ..
de azért jobban ráfeküdhetne a témára ..
mert így elég nehéz komolyan venni ..ha a cpu-s részt meg tudta oldani .. akkor remélem a memória problémát is megoldja.
A kérdés .. hogy miért
?
Amúgy a GDDR7 latency-je jobb ...
-
azbest
félisten
Amellett, hogy alapból is jó teljesítményű a megoldásuk, fontos, hogy többször annyi cache van rajtuk, mint a qualcomm soc-on. Az apple ténylet laptop/desktop felhasználásra méretezte. A qualcomm pedig szokás szerint valami telefon/tablet soc válogatott példányait nevezi el laptop soc-nak.
Lehet van a ram busz sávszélességben is különbség, s a háttértár támogatásban is (bár nem minden apple socon van olyan körítés, ami kihasználja az előnyét). Gondolom a jobb kihozatal miatt spórol a cachevel a qualcomm.
Az alap arm-tól licenszelhető magoknál is paraméterezhető mennyi cache legyen. Nem tudom bárki gyártatja -e max paraméterezéssel, vagy mindenki kisebbel csinálja.
-
buherton
őstag
Mert szerintem ők az ARM-tól licenszelik a coret, vagyis ahhoz nem nyúlhatnak. Ilyenkor a gyártók tipikusan a periféria fejlesztésre helyezik a hangsúlyt, többek között a GPU-ra.
Egyébként nem lennék meglepve, ha addig csűrnék csavarnák a dolgot, hogy a végén ugyanazok a magok lennének az összes Apple termékben.
-
Nem ledorongolni akartalak, csak kiigazítani.
A RISC egy jó dolog és igen érdekes sztorik kapcsolódnak hozzá:
Például az, hogy az ARM a BBC Micro rokonsága. Az Acornnál eredetileg csak egy jobb procit akartak alkotni házon belül az új generációs gépeikhez. Végül a CPU tervező részleg bizonyult időtállónak.
Az Apple ARM átállás sikere mögött azért ott van az a tudás, hogy ez nekik már a 3. architectura váltás: 68k -> PowerPC -> Intel -> ARM. Microsoftnál is próbálkoztak a több platformon állással, de mindig kihalt a nem Intel láb.
-
buherton
őstag
-
hapakj
őstag
Ezt értelmezni nem tudom? hogy jön ide a GDDR7?
A GDDR az bandwidthre optimalizált memória grafikus felhasználásra.
A DDR az meg latency optimalizált általános célra.
Nem egyértelműen jobb az egyik a másiknál, s heterogén rendszereknél mint az Apple Silicion nem egyértelmű melyik a jobb. PL XBox a DDR-re szavazott a PlayStation meg GDDR-re.
Egyébként meg ahogy láttam apple mindig is a legjobb DDR4 / DDR5 memória chipeket használta. -
Annyira sok tárgyi tévedést hoztál össze, hogy nem tudom megállni.
Előbb volt RISK mint X86.
RISC, nem RISK. Bár voltak a RISC alapelveknek megfelelő processzorok korábban, a tényleges elméleti alapokat a 70-es évek végétől kezdve fektették le és ezért nem lehet azt mondani, hogy a RISC hamarabb lett volna, mint az x86. Főként, ha figyelembe vesszük annak evolúióját a 8080-ból.
Az Apple macitosh gépekben is Motorola RISK cpu-k voltak egészen talán 2006-ig.
A Mac-ek eredetileg tényleg Motorola CPU-val, méghozzá a 68k széria különböző generációival készültek a 90-es évek közepéig. Azok CISC procik voltak. Az ezeket leváltó PowerPC-re nem mondható, hogy Motorola, mert az IBM-Motorola-Apple konzorcium hozta tető alá.
De a híres Silicongraphics (SGI) munkaállomásokban is hasonló Motorola cpu-k voltak.
Azok MIPS processzorok voltak, nem Motorolák. A 80-as éveke lején a Stanfordon folytatott kutatások eredménye.
-
bteebi
veterán
Nem lenne olyan rossz ez - csak ugye szokásosan az ára... meg az alap memória. Ráadásul egész sok a felára már a 16 gigának (+8 GB) is, ami szintén nagyon bicskanyitogató, pláne amikor már sok mobilban is van 12-16 GB memória. Na meg ez:
"azonban egészen megmosolyogtató összegekért (plusz 200/400/800 dollár) 512 GB-os és 1 vagy 2 TB-os SSD-t is kérhetünk az általunk kiszemelt modellbe"
Ez nem megmosolyogtató, hanem double facepalmos. Persze így talán könnyebb letolni az emberek torkán a drágítást - amikor egy 1100/1300 dolláros laptop akár 2300/2500 dollárba, tehát gyakorlatilag kétszer annyiba is kerülhet, ha van benne memória meg némi tárhely is.
Annyiért meg már nagyon jól felszerelt, erős laposokat lehet venni akár OLED kijelzővel is. Oké, azok nem macOS-t futtatnak.
Jövőre majd jöhetnének 2-4 GB RAM-mal meg valami 64-128 GB-os QLC SSD-vel. Mondjuk az SSD már bajos lehetne, mert most már egy jobb lapka is 128, ha nem 256 GB-os.
De gondolom lehet még találni beragadt raktárkészleteket. Mindent meg kell tenni a
haszonsiker érdekében. -
Előbb volt RISK mint X86. Az Apple macitosh gépekben is Motorola RISK cpu-k voltak egészen talán 2006-ig. De a híres Silicongraphics (SGI) munkaállomásokban is hasonló Motorola cpu-k voltak.
Nem az architektúra a lényeg, mindegyikek van előnye és hátránya is. -
hapakj
őstag
Ezek rettenet drága alternatívák.
Az Apple is tud róla, hogy csak most lettek erős ARM magok?
Igen épp az a kérdésem, hogy miért csak most lettek.
Vagy hogy miért csak az apple gondolt arra, hogy érdemes hw-es megoldásokkal gyorsítani az x64 emulációt?
A Nuviát amúgy nem megvettem a Qualcomm és az lett a Snapdragon Elite? -
S_x96x_S
addikt
> nem fog az egesz szettoredezett pcs piac hirtelen mindent feladni
> x86rol, es armra valtani, mar csak azert sem, mert a legfontosabb
> resztvevoknek nem all erdekeben.- van kereslet olcsó konfigokra ( lásd Chrome .. )
és nagy rendelkezési időre ..
- És a Microsoftnak érdeke a függetlenség az X86-tól.és ez a lényeg.
ha van igény .. akkor előbb utóbb lesz aki ki is fogja elégíteni.
-
S_x96x_S
addikt
> de tagadhatatlan, hogy legalább 3 év lemaradásban vannak.
nem kell annyi ..
jövő ilyenkor valószínűleg jön az upgradelt Nuvia magos
"ThinkPad X13s (13” Snapdragon) Laptop" 5G-vel.de van más kivitel is, amelyek várhatóan erősítik a win+arm -ot,
és hamar upgradelhetőek:
pl.
- Lenovo IdeaPad 5G 14Q8X05 Light Silver, Snapdragon 8cx, 8GB RAM, 512GB SSD, 5G, DE
- Acer Spin 7 5G SP714-61NA-S8Z7, Snapdragon 8cx Gen 2 5G, 8GB RAM, 512GB Flash, 5G, DE
- HP EliteBook Folio 13.5" 2-in-1, Snapdragon 8cx Gen 2 5G, 16GB RAM, 512GB SSD, LTE, DEVagyis több gyártónak lesz nagyon gyorsan laptopja..
A Qualcomm Snapdragon - erőssége az 5G -lesz.
> Számomra rejtély, hogy a Qualcomm és Microsoft mit
> szerencsétlenkedik össze ennyi éven keresztül.csak most lettek erős ARM magok ( X4, Nuvia, ... )
és csak most jár le a háttéralku
2021: Egy háttéralku eredménye, hogy csak a Qualcomm építhet az ARM-os Windowsra?
https://prohardver.hu/hir/microsoft_qualcomm_arm_windows_hatteralku.htmlAz X4-ről pedig
https://www.anandtech.com/show/18871/arm-unveils-armv92-mobile-architecture-cortex-x4-a720-and-a520-64bit-exclusive
vagy
https://prohardver.hu/hir/arm_uj_cortex_magok_befutottak.html---------
Persze ez csak annyit jelent, hogy a különbség egyre kisebb lesz,
és lesz egy kis verseny.
Akinek eddig jó volt az Apple - azok nagy része maradni fog .. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Főleg a szoftveres részre reagáltam.
A többi is igaz, csak az asztalimra. Mondjuk nem full passzív, de normál esetben a power LED pilácsolásából adja tudtodra, hogy megy.
"3 éve éppen megdöglött garanciadiő után 10 perccel a telefonom. Kivettem egy céges iphonet hogy na most adok esélyt nekik.
egy hét múlva megvettem a saját telefonom, és megrendelődött az m1 air."
Hát, nem tudom. Jónéhány hónapja használok iPhone-t, és igazából rühellem a szoftverét, de szerencsére nem is használom olyanra, amire egy 3210-es ne lenne elég.
Kinek mi. Nem azt mondom, hogy nem próbálnék ki tartósan mondjuk egy iMac-et (bár a 60 Hz-es kijelző biztos kikészítene agyilag), persze normális beviteli eszközökkel, de ezt biztosan nem a telefonjuk indukálta.
-
arn
félisten
Az apple a sajat oldalan siman atnyomta a platformvaltast, ez pcoldalrol nem fog menni… nem fog az egesz szettoredezett pcs piac hirtelen mindent feladni x86rol, es armra valtani, mar csak azert sem, mert a legfontosabb resztvevoknek nem all erdekeben. Gyk az x86 maga a pcpiac x tiz eve, ehhez egy szeleskoru osszefogas kellene, ami sehol nincs, max egyket szereplonek az erdeke.
-
hapakj
őstag
Nekem úgy tűnt erre a Samsung DEX már egy működőképes alternatíva, szóval meg lehet csinálni.
Igen az Applenek nem üzleti érdeke, összemosni a kategóriákat. Vegyél iPhone-t, iPad-et, Macbookot. De én nem látom, hogy android oldalon ne lennének már működő megoldások.Itt a Windows meg a Qualcomm szarakodása a vicces
Tény az is működik, de az Apple az dúrván kanyarba előzött
-
S_x96x_S
addikt
az alternativa a lényeg ..
pl.
hogy a jövőben meglesz a lehetősége, hogy egy ~100e telefonnal
az átlagfelhasználó - dokkolhasson az otthoni okostévére és futtathasson egyszerű feladatokat a telefonján.ha az Apple lehetővé tenné, hogy az iPad-en MacOS -t lehessen futtatni + programokat ..
egy egyszerű külső keyborad + egér segítségével ..
akkor még MacAir -se kellene ..Mert mi a francnak 3 db M -es proci valakinek ?
( iPhone + iPad + Air )
Jelenleg technikai akadálya nincs az egységesítésnek,
kivéve az Apple gazdasági érdeke .. -
hapakj
őstag
Igen én is örülnék amúgy egy kompakt passzív windowsos laptopnak, de tagadhatatlan, hogy legalább 3 év lemaradásban vannak.
Szerintem röhej, hogy a Windows on ARM lényegében régebbi mint az Apple megoldása. Számomra rejtély, hogy a Qualcomm és Microsoft mit szerencsétlenkedik össze ennyi éven keresztül.
Amúgy stabilitással és kompatibilitással nincs gond, én raktam Windows on ARM-ot macbook Air-re és nagyon szépen vitt mindent. (x86 / x64 appok, Ubuntu for Windows-ból alapból ARM-os csomagot szedett le) -
ddekany
veterán
-
S_x96x_S
addikt
> Mutasson már valaki
> egy MacBook Air szintű fanless Windows laptopot hasonló árban.Majd talán jövőre lesz ..
https://www.windowslatest.com/2023/10/22/windows-11s-snapdragon-8cx-gen-4-cpu-rises-to-apple-m2-level-in-multi-core/
- Qualcomm is working on the next-generation Snapdragon processor, “Snapdragon 8cx Gen 4” or “Hamoa”, for “Windows 11 on ARM”.
- Snapdragon 8cx Gen 4 scores 1197 (single-core) and 9337 (multi-core), while Apple’s M2 ranges from 2595-2645 (single-core) and 9795-14197 (multi-core).
- Although the Snapdragon’s single-core performance is still behind Apple’s M2, the multi-core performance gap is narrowing, indicating a positive direction for Windows 11 on ARM and increased competition in the CPU market.persze vannak frissebb tesztek is.
https://www.techpowerup.com/319630/qualcomm-snapdragon-x-elite-x1e80100-cpu-gets-geekbenched
-
S_x96x_S
addikt
> Ez így lesz mindenhol, ahogy minden integrálva lesz
> (és műszaki okokból így lesz előbb-utóbb PC-nél is).azért vannak kedvező trendek is:
- Framework Laptop - https://frame.work/
- Lenovo makes ThinkPad T series laptops magnificently repairable at MWC 2024
Key repairability improvements to the ThinkPad T series
- Lenovo – by working with iFixit – identified several ways to improve the repairability of the ThinkPad T series. Here, we’re talking about the T14, T14s and T16.
- Removable and replaceable keyboard
- Easy to remove base with captive screws
- User-replaceable parts inside, including memory (except in T14s), speakers, battery, SSDs
- More parts replaceable by Lenovo technicians (touchpad, ports)vagyis egy következő generációs Thinkpad -be
simán bele lehet rakni 2x48GB = 96 GB DDR5 SO-DIMM RAM-ot ..----------
Az Arm -fronton pedig jön a Snapdragon 8 Gen 4 ( Oryon /Nuvia magokkal ) amit már Apple M kategória ..
és erős versenytársa lesz az x86-nak is,
( főleg ha a Windown on Arm beüt ... )
Nagy változások várhatóak ..
a verseny jó .. -
EyElEs?!
tag
Teljesen felesleges, Windowson 2-3 monitorral dolgoztam, macen 2 monitorral is szerintem csak legvégső esetben dolgozik valaki.
1 nagy monitorral a Mac ezerszer jobban működik mint Windows 2-vel.Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
Mondjuk egy tényleg nagyon nagy 5k uw monitorom van. -
ddekany
veterán
"Mind vékony sexy gép aktív de a méret miatt nagyon kompromisszumos hűtéssel. és az összes helikoptert akar játszani és izzik és throttlingol. mindezt office használat közben"
Úgy, úgy... Nálam, céges Thinkpad L13 Yoga Gen3 (i5-12xxx, van sok E mag is benne) van, és így használom:
1. Tálcán akku ikonra katt, fogyasztást minimumra (levél). Ez 33%-50% teljesítény veszteség, de jóval halkabb a süvítés. (Ha olyat kell csinálni, visszatekerem hangosra.)
2. Messze kiteszem oldalra, külső monitor + bill + egér.
3. Alá rakok valamit a szélein, hogy legyen pár centi levegő közte, és az asztallap közt.Így persze baromi sok értelme van, hogy notebook, vékony és szexi... de hát ilyen szituba tesznek, ez van.
-
ddekany
veterán
Ez így lesz mindenhol, ahogy minden integrálva lesz (és műszaki okokból így lesz előbb-utóbb PC-nél is). Mobilon pl. mindig is ez a védelmi pénz feelinges "ha 2x annyit fizetsz, akkor nem rontjuk el" ment.
-
arn
félisten
Jah meg annyi, hogy x86 oldalon is az idle es keves tdps reszevel kellene kezdeni vmit, mert a tdp koruli nyers teljesitmeny ott is megvan, csak a tipikus felhasznalo az ido elenyeszo reszeben hasznalja igy, benchekben meg ezt domboritjak ki.
Illetve a mostani tendenciak, hogy sok szaz wattig felmegy egy asztali gep, es ezt mar portoljak a hordozhato oldalon, gyk a mobil eszkoz fogyaszt annyit, amennyit az asztalinak illene. Nah ez volt az a pont, hogy rohadjatok meg, es 30 ev pc hasznalat utan nincs modern pcm (retro vagy vagy 10
), az apple gyartja azt, amire a usereknek szukseguk van.
Az egesz unified architektura mobil reszrol evekkel van a pcs laptop piac elott, asztalon mar velemenyesebb az egesz, de a skalazassal szepen elvannak, es a userek igenyeinek nagy reszet igy is lefedik, a tobbiek meg keresnek vmi kulonleges workstationt x gpuval.
A macos, win, linux szvsz nagyon hasonlot tudnak, az apple erossege, hogy egy csomagot nyujt, tokeletes integracioval, es ha tobb eszkozod van, tenyleg okoszisztema szeruen mukodik, ami mas rendszeren szivas.
-
arn
félisten
En csak a memoria reszere reagaltam, amugy egyetertek veletek, ket macen + ipaden nyomom en is az osszes modern gepes tennivalomat, es az egesz csomag zsenialis, foleg a hordozhato meret, hutes vs teljesitmeny.
Csak vannak olyan szituaciok, amikor az applikacio ugyanugy megkivanja azt a rammennyiseget, mint pcn (docker, ai modellek, stb) - es akkor ez a 8g eleg, nem eleg lamentalas eleg vicces. Az a gep azoknak keszult, akik bongesznek, meg ilyesmi (mongy erre tobbnyire jo egy ipad is), meg az applenek, hogy elmondhassa, hogy a belepo szint nem is draga (a fenet nem, ha a kivant szintre konfiguralod). Munkahoz siman elviselnem a 32gt macen ugyanugy, otthonra nekem eleg a 16g.
A pc megadta azt a luxust, hogy olyan gepet vegyel, aminek toredeket hasznalod, ez macen nem ket ft, igy az emberek elkezdtek gondolkodni, mennyi is az eleg… gyakran meglepoen keves is az. Amikor 1500 eur volt egy kozepes videokartya, ott is valtozott a hozzaallas.
-
fattyu
veterán
ja és amugy, nem vagyok alma fanboy.
rühellem a céget, a politikájukat a "hatalmas inovációikat" az árazást, a mindent forrasztunk, semmi nem javítható és nem bővíthető.3 évvel ezelőtt androidos és windowsos de facto alma hater voltam.
3 éve éppen megdöglött garanciadiő után 10 perccel a telefonom. Kivettem egy céges iphonet hogy na most adok esélyt nekik.egy hét múlva megvettem a saját telefonom, és megrendelődött az m1 air.
aki nem próbálta ki és élt egy ilyennel, azt én totál megértem. hogy arcpirítóan drága hogy az egész alma jelenség hányingert okoz, hogy az egész piachoz és a vásárlóikhoz hogy állnak. én is rühellem az egészet.
de maguk a termékek sajnos tényleg olyan jók. ennyi.
-
hapakj
őstag
-
fattyu
veterán
nem is írtam hogy az lenne...
oké szép lista szép hosszú.
tapasztalatom van windowsos VÉKONY gépekből.
yoga 13 3 generáció Hp üzleti i5 ös tabletekből most épp dell valami ultrabook is van a cégnél.
Mind vékony sexy gép aktív de a méret miatt nagyon kompromisszumos hűtéssel. és az összes helikoptert akar játszani és izzik és throttlingol. mindezt office használat közben. outlook teams one note nagyobb excelek, meg powerpoint felhasználásban.
mindegyiket szét akartam verni az asztal sarkán.az air pedig passzív hűtéssel nem tesz semmit sem a pulzusom sem a vérnyomásom emeléséért. ezt nem tudta semelyik wines ultrabook amit próbáltam. tény egyáltalán nem éltem hosszabban mindennel amit valaha piacra dobtak. de azért felsőpolcos lenovo hp és dell üzleti szériás dolgait igenis hosszabban próbáltam.
az almának passzív hűtéssel (és nem melegszik ) sikerült több erőt kifacsarni mint a fentieknek ventilátorral
-
hapakj
őstag
Ezt szerintem mindenki tudja, elég feltűnően Air--ről írt amúgy.
Nem mellesleg most használok egy MBP M3 Pro-t és elképesztő milyen ritkán kell az aktív hűtéshez nyúlnia.
De egyébként én is kérdezem. Mutasson már valaki egy MacBook Air szintű fanless Windows laptopot hasonló árban.
-
fattyu
veterán
válasz
Synthwave #40 üzenetére
mutasson már valaki egy passzív hűtésű valamit amin windows fut.
nem döcög kap infarktust két kattintásonként mindezt 85fokos lázzal.Joey: igen a kimaxolt air és pro között már nem sok az ár difi.
de: jelentősen vaskosabb és nehezebb a pro.csütörtökön voltunk az Istyle westend megnyitó eseményen, és ott volt alkalom összetapcsikolni mindent. Airt használok évek óta. ( kérhetnék Pro-t is igazából simábban mert az certifikált modell a cégnél az air meg nem
) nem cserélném le Pro-ra. oké ha választanom kéne egy t14 meg MBP között akkor persze maradnék almás, de air és mbp között mindig az airt választom.
nyilván ez elég egyedi de nekem a passzív hűtés megfizethetelen. van itthon hat kutya két macska... utolsó windowsos gépem egy yoga volt... mikor fél év után megkértem a szervizesünket hogy pasztázza már újra mert nagyon melegszik, annyit mondott utána: a macskát nem a laptopBAN kéne tartani
-
joey04
titán
újra rendes ssd van a base modellben, így az m1 után ez újra jó vétel. bővíteni szerintem továbbra sem éri meg, mert akkor árban közel lesz a pro, akkor meg már inkább az. szóval csak a base modell a jó vétel, és arra amire szánják elég is. a drága bővítést meg dugják fel.
-
hapakj
őstag
Úristen, egy kevésbé kínos forrást tudnál küldeni?
Meg nem tudom miért kell mindig meglepődni, hogy egy gyártó a saját termékéről hajlamos túlozni, ez nem csak Apple-re jellemző. Egyébként pedig az állításaik igazak a saját méréseik alapján ami részletesen le van írva a termék oldalaikon. Ennek tudatában gondolom minden felnőtt képes dönteni melyik termék jó neki
S Ahhoz képest, hogy az Apple GPU-i architektúrálisan mennyire másak a konzervatív desktop GPU-khoz képest, elég dúrva, hogy gamingben még így is majdnem beérik
Egyébként pont emiatt nem is skálázódik olyan jól az M1 Ultra az M1 Maxhoz képest. -
madgie
titán
Jó-jó, de hasonló feladat meg hasonló feladat között is van azért különbség, a "főgépem" egy elég combos 16-os MBP, mellé volt egyfajta archiváló-keresgélő-finomhangoló gépnek a régi intel alapú iMac, 40 GB rammal... amin már élvezhetetlen sebességű volt egy-egy videóprojekt előszedése is, de a LR alatt is szeretett már felszállni hangilag, nyomta is szerencsétlen a meleget. Utáltam már az utóbbi években emiatt, hiába szenzációs a mai napig az az 5K kijelző benne.
Na az a gép most lett lecserélve egy budget-használt M1 Minire, ami tényleg a mezítlábas-legalja, csóró 256-os SSD-vel, 8 GB rammal, ez utóbbi ugye ötödannyi, mint az iMac-ben volt. Fotó, videó gyönyörűen megy rajta, nyilván teljes csendben (és nyilván picit kevésbé gyorsan. mint az MBP-n, de basszus, 150 volt ez a Mini). -
ROBOTER
addikt
válasz
Synthwave #40 üzenetére
A nem szivat, nincs driver gond, nincs telepítés stb. dologban egyetértek, szerintem ez túl van lihegve windows oldalon, pont ugyanúgy elvagyok a PC/Win gépekkel mint a Mac-kel, sőt operndszer oldalon azért a Win átgondoltabb, következetesebb.
De ez a melegedés, csendesség, és promt üzem egyszerűen más kategóra még mindig. Mindent IS kipróbálok, kipróbáltam, használtam, tulajdonoltam PC vonalon (nem gamer notikat). Más világ.
-
törölt tag
Kíváncsi lennék, ha forrasztva van a ram, akkor hogyan bővítik. Alaplapcsere, vagy átforrasztják? Egyébként a régebbieket nem nagy kunszt bővíteni ( nem ramot, csak meghajtót és aksit). Gyanítom, hogy az újaknál már problémásabb lesz, vagy nem megoldható. Fiamnak van egy air, intel 8 genes verzió, viszonylag egyszerűen házilag cseréltük az aksit,( utángyártottat is kapni), a gyári 128-as ssd helyett meg 512-est kapott (egy 5ezer forintos adapter kellett azért hozzá), de gond nélkül szuperál évek óta.
Röhej, de a gyári aksi 2 év után elkezdett púposodni, (éppen kibírta a 2 év garit) az utángyártott már három éves és nem púpos. -
-
plömplöm
őstag
"a notebookok két külső megjelenítőt tudnak meghajtani, ám üröm az örömben, hogy ehhez a fedelüket le kell csuknunk"
várjá, nemértem. egy ilyen alma mckönyv levegő nem tud meghajtani három kijelzőt?
-
fattyu
veterán
mondom ujra. cégest agyonterhelt windowst hasonlítok a céges maccel.
ott azért ég és föld hogy mire elég 16 giga ram. a macen széles vigyorral élsz, és akkor veszem észre mennyi minden van nyitva amikor 3 havonta kap egy restartot. na az eltart egy darabig mert amennyi mindent be kell zárnia....
a céges windows környezet viszont olyan de olyan szinten van agyon bloatolva hogy a 32gigás t16okkal látom a kollégákat napont anyázni, mert egy vaskosabb exceltől megtérdel...és ismét. chrome spotify vlc használatra, 8 gigával el vagyok. úgy hogy a saját civil gépeim előtte már 8 éve is 16 gigánál kezdődtek.
de amugy meg persze helyén kell kezelni.
nekem amitől leesik az állam hogy PASSZÍV hűtéssel tud ennyire erős lenni. mindezt ezzel az üzemidővel. na ezért zseniális az air és nincs párja win oldalon. -
arn
félisten
Maga az os lehet kevesebbet eszik, de hasonlo feladathoz hasonlo mennyisegu ram kell. Megneznem mennyien kernek 8g rammal, ha piaci aron adnak a bovitest - mindig csak az apple temaju topikokban megy ez az ennyi is eleg mantra. Es hiaba takarekosabb az os, ha +8g bovites aran kapsz onmagaban 64g ramot a wines gepbe (mongy nem forrasztott laptopot, ott eltanultak az appletol).
En mint ultramobil csomagot szeretem, de azert ne essunk at a lo tulso oldalara.
-
fattyu
veterán
erre nem igen találom a szavakat.
tehát egy videókártya ami ÖNMAGÁBAN többe kerül 300 dollárral mint a macbook air m3 16/512. ( és szerintem önmagában nehezebb is mint egy komplett macbook air)
meg egy ASZTALI GÉP amit még legalább ennyiért építesz köré, nahát jóval erősebb lesz.szaladj a hiradóba. te itt valami fontosra akadtál.
-
azbest
félisten
hehe, hát mivel megteheti. Az integrált ram és ssd csodája.
Más gyártónál is van, hogy úgy áraznak, ahogy nem szégyellnek. A vicces az, amikor ugyanaz az alaplap van különböző szériás notiban ugyanannál a gyártónál és mégis nagy árkülönbség van. 2-3x ár is van néha, csak mert komolyabbnak reklámozott széria, de a házban valójábna ugyanaz van.A szerverekről meg már nem is beszélek, amikor a dell plecsnis ram 1.2M vs a sima oem 400k. De ha nem a delltől veszed, akkor elveszted a garit.
#19 S_x96x_S
ezzel az a baj, hogy a flash chipen van bootloader is és a flash elhasználódási smart infó is. Szóval nem tudhatod, hogy milyen bontott, használt, elhasználódott chipeket használnak. Az 1TB chipekről klónozott adatokkal felflashelik és mind azt mutatja magáról, mintha az lenne. Ha vadi új volt a chip, amit klónoztak, akkor széthajtott is újnak hiszi magát. Abban sem vagyok biztos, hogy lehet újonnan kapni olyan chipeket.Persze, ha például elromlott, nem garis laptop, akkor jobb egy klónozott chip, mint kukába dobni az egészet, mert nem bootol be hibás nanddal.
-
IgorKGB
csendes tag
In the refresh test, the RTX 4090 completed the audio transcription test in just 8 seconds, whereas the M2 Ultra finished the same test in 95 seconds, followed by the M3 Max in 100 seconds. The updated results show that Apple's M-series family has a long way to go in terms of raw performance
igen, jól látod a pc egy csúcs gpu-val 12-szer gyorsabb mint az apple gépei, és tény hogy az nvidia 4090 nem egy olcsó jószág, de ahogy látom az apple se gyártási áron osztogatja az ssd-t
-
fattyu
veterán
Otthoni fogyasztós gépem egy M1 mac mini, 8gbvel. arra elég. Chrome 40 tab esetén sem köhög be. de nem is olyan reszponzív mint az összehasonlítási alapjaim.
munkagépnek, használtam m1 16gb Air-t most egy éve M2 16gb Air. Már meg van rendelve az M3 is, amint jön az 512/16ból szállítmány az országba...pusztulat drága? igen. lepirul az én arcomról a bőr hogy minden forrasztva van és brill árban van minden ha feljebb kattintasz? igen.
viszont működik. csendes. nem melegszik. nem szivat. nincs driver gond. nincs naponta frissítés telepítés újraindítás, a 16 gb macen olyan mint windowson a 64, a 8 pedig valahol a 16 és a 32 között van. Sokkal de sokkal értelmesebb a memóriahasználat és a maga az OS is jóval kevesebbet eszik.
ha saját zsebből menne nem váltottam volna az m2ről m3ra. viszont az irodatér nálunk daisy chaines monitorokkal van kialakítva, ergó az m1 m2 csak egy képet adott ki. az M3-al már teljes értékűen tudom használni ha máshova ülök is.
( nem szeretnék bele menni a win vs macOS tapasztalataim validálásába. Céges környezetről, managelt felügyelt sccm nexthink bloatolt windows versus managed Macos amiről írtam és ott ez van ebben a környezetben a 32gb ramos win11es gépeink is bedadognak igen rendeszeresen)
-
arn
félisten
en az elozo airt is 16gval vettem, ezutan se lesz maskent - ne legyen mar gond, ha egy dockert vagy egy kisebb nyelvi modellt futtatok
az ssd csak akkora legyen, hogy a programok felferjenek ra. de amig az m1es ipad pron erzem az evek utani lassulast, az m1es airen semmit, igy lehet valt a fene - egyedul azon aggodom, hogy harom ev utan nem art az akkus dolgokat cserelni, mert ujabb harom evet nem fog hibatlanul kibirni.
igazabol addig lehet fikazni a macbookot, amig az ember nem kezdi el hasznalni, utana nem nagyon akar masra cserelni.
-
Yodafon
őstag
Azert 'zdmeg...
-
hemaka
nagyúr
Mielőtt megrendelem, azért a teszteket megvárom, mert gyanús hogy a throttling megeszi az egészet keményen, a korábbiakat elnézve. Szóval inkább pro lesz gyanítom.
-
EyElEs?!
tag
Nekem sok böngésző sok tabbal se volt gondom M1 airen.
Most M1 pro-m van és az egyedüli ahol nagyon érezhető a különbség a 4000x30-as Google sheetekben történő ugrálás (mondjuk van egy Google sheetben 30 ilyen fülem).
Egy 4gb-os photoshop filet a kis air simán feldolgozott és gyorsabb volt mint a Windowsos sok giga ramos gépem.
De az azonos időben nettó 200ért vett PC-m is egyedül a hardcore Google sheetsekben volt érezhetően gyorsabb. Az 5000 megnyitott böngésző ablak tökmindegy volt. -
S_x96x_S
addikt
SSD-re talán már van "házi" megoldás.
Valaki Budapesten specializálódott már erre ?M1 MacBook Storage Upgrade to the highest 2TB capacity!
(March 4, 2024)
https://www.youtube.com/watch?v=kDNtSqa_i2A -
Raysen623
addikt
Memória témához szólva: egészen ocsmánynak tartom 100 ezer forintért a 8-ról 16Gb-ra való memóriabővítést a miniken is. Márpedig ez nálam elrettentő, ha azon gondolkodom milyen gépet vegyek magamnak, ami kisebb mint ami most van. A tárhely mizéria miatt is be kell üzemelnem mellé egy NAS-t is majd, ami további költség lesz. Én sem hiszem el, hogy ez ilyen drága és nem pedig lehúzás.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Stauffenberg #10 üzenetére
Á, köszi, javítom akkor.
----------------------------------------------------------------
(#8) buherton: I see. Tehát igen, az első rendszerindítás után maga alá piszkítana az enyves 8 GB-tal.
----------------------------------------------------------------
(#12) csabiks: Már nem egyszer gondoltam rá, hogy kéne az a 32 GB RAM, csak emiatt, főleg, hogy reboot sincs gyakran (kikapcsolva meg kb. egyáltalán nincs, maximum akkor, ha áramszünet van vagy valamit szerelek benne).
-
Stauffenberg
nagyúr
Szerencsére gondolt erre az Apple, a tavaly bemutatott M3-as MacBook Pro-k belépő modellje már alapból 512-es SSD-t kapott, hogy legyen mire fogni, hogy miért lett sokkal drágább.
Amúgy meg szerintem még csak Thunderbolt sem kell feltétlenül, egy mezei USB 3.2-es külső SSD is bőven megfutja azt a tempót, amivel dolgozni is lehet (nekem legalábbis videóvágásnál semmiféle korlátot nem jelent). Azok meg aztán végképp nevetségesen olcsók az Apple áraihoz képest.
Amúgy a hírben írtál egy ilyet:
"A háttérvilágítással és ujjlenyomat-olvasóval megfejelt chiclet klaviatúra az US ANSI-n kívül számos ISO kiosztással készül, viszont magyar sajnos nincs köztük"Van magyar kiosztású billentyűzet, meg is lepne ha nem lenne. Az Apple magyar weboldaláról simán rendelhető.
-
buherton
őstag
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
headhunter #2 üzenetére
Ha kell a kraft (meg úgy általában az Apple), akkor 16 GB RAM-ért hajhullatva kipengetni a pofátlan lehúzást, aztán irány a bolt egy TB4-es külső SSD-ért. A hatszorosan túlárazott meghajtóik meg oxidálódjanak el ott, ahol vannak.
Szerintem.
--------------------------------------------------------------------
(#5) csabiks: Azért az én böngészési szokásaimmal meglehet, hogy hamar beköhögne (három-négy-öt böngésző, két kivétellel szó szerint több száz fül, de a karcsúbbakban is van két-három tucat). Miközben nyolc másik alkalmazás + monitorozás fut.
-
nexwo
őstag
Csak engem szívatott meg hogy a @ karakter a Q betümél van és reflexből command + Q -t nyomtam?
meg alapvető és programozói karakterek nincsenek ábrázolva pl.: * $ € { } [ (Macbook AIR M1-em van)
Bezzeg az angol változat nem ilyen béna
-
csabiks
senior tag
3 éve használom az M1 Prom 8 giga rammal, igaz, csak tartalomfogyasztásra, de soha nem éreztem kevésnek
-
headhunter
addikt
"... azonban egészen megmosolyogtató összegekért (plusz 200/400/800 dollár) ..."
Apple, I'm done -
buherton
őstag
Fenének nem adnak több memóriát alapból. Ez szerintem burkolt áremelés a részükről.
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kikristályosodik a Razr 60
- PlayStation 3
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- További aktív témák...
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD
- Lenovo T14 Thinkpad G2 FHD IPS i5-1145G7 vPro 4.4Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD
- Gigabyte 15 G5 Gamer FHD IPS 144Hz i5-12500H 12mag 4.5Ghz 16GB 512GB Nvidia RTX 3050 Win11 Garancia
- Eladó karcmentes Apple iPhone 12 128GB / 12 hó jótállással
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, CW90
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest