- Magisk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- IMEI szám tiltva bankba? Google wallet nem működik.
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
A Bash nyűgös tud lenni nagyobb projekteknél, de ahogy elnézem, ez az ysh csak minimális javulást hoz (már ahol, a let helyett a setvar pl. kifejezetten nem az és nagyon érdekelne (bár így gyorsan ránézve nem derült ki), hogy hogyan lehet listaelemként megadni valamit, amiben pl. szóköz van (és ha kell hozzá idézőjel vagy backslash, akkor olyan elemet, amiben az van)).
Igazából a shell scriptek nem arra vannak, hogy sokezer soros dolgokat írjon bennük az ember, arra ott a perl meg a python, hanem arra, hogy más parancsokat gyorsan egymáshoz tudjon ragasztani, arra meg teljesen jó. -
Rive
veterán
Otthoni használatban a leggyakrabban 'leírt' nyelvi jelenség a WASD (& származékai, megfelelői).
'Nyerd meg ezt a meccset' - hát, sok sikert az AI-hoz
A legtöbb felhasználói/nyelvi 'generatív' tartalom az hozzászólások, levelek. Vagy egyediek, vagy jellemzően nem is érnek semmit.
'Küldd el ezt a barmot a f@szba' - sok sikert ehhez is
Munkában, alkotásban okés és érthető (? ... hát, talán: némelyik munkához, alkotáshoz), de magánban ez pont az lesz, amit vagy rögtön ki akar kapcsolni az ember, vagy csak az idiokráciába illő zajt növeli.
-
Gargouille
őstag
"Akkor hatékony, ha valahogy ismételhetőség kedvéért rögzíteni kell tudni, hogy mit csinálsz."
Ezzel nem értek teljesen egyet, nagyon sok egyéb esetben is hatékony. A szavakkal, emberi nyelven megfogalmazott utasítások ugyan rettentő rugalmasak, de - szerintem - sokkal kevésbé tudnak pontosak és ezáltal hatékonyak lenni, mint mondjuk a begépelt parancsok.
Ha most olyan feladatokról beszélünk, hogy "kapcsold fel a villanyt" vagy "indítsd el a XY sorozatot" netán "fordíts le egy szöveget" akkor nagyon praktikus, meg jópofa. De ha mondjuk te egy pénzügyi kimutatást szeretnél összeállítani, vagy egy gépalkatrészt megtervezni vagy tudom is én bármilyen komplexebb feladatról van szó, akkor már sokkal körülményesebb elmagyarázni, hogy milyen adatokból akarod, milyen szűrési feltételekkel, milyen metodikával stb. akkor már egy függvény vagy egy parancs ezerszer hatékonyabb. Sok példát lehet találni nem csak az informatikából, hanem az élet bármely területéről is.
Ha megnézed - és ezt is csak példaként mondom -, hogy mondjuk mennyire nehéz szavakkal elmagyarázni egy fizikai jelenséget, miközben egzakt módon leírható egyetlen egyenlettel. Mennyivel körülményesebb mondjuk egy zenei darabot elmondani szavakkal, mint leírni kottában...
Szóval én önmagában abban nem érzem az óriási előrelépést abban, hogy elvesszük a billentyűzetet meg az egeret és helyette adunk egy mikrofont. Tényleg nagyon sci-fi meg tök menő de arról egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy a hétköznapokban is annyira hatékony lenne.
-
dabadab
titán
A "Linuxosok" nyomják mindenhol, hogy a parancssor így-meg-úgy.
Nem nagyon követed a világ dolgait, igaz?
Úgy a 2010-es években jött el újra a CLI-reneszánsz, egyébként alapvetően nem "linuxosok", hanem tipikusan Macbookot használó webfejlesztők részéről. (És igen, közben nyilván ott volt a Linuxnál is, mert aki használta, az azért elég gyorsan megértette, hogy mire jó, illetve bármi kicsit is komplexebb feladatnál windowsos részen is mindig megvolt, az más kérdés, hogy azóta is sok tekintetben baromi béna).De közben mi 99%-ban a shell Linuxon? Bash. Na, ennyit erről. 0 esély bármi párbeszédre, előrelépsére.
Itt nem is értem, hogy mire akarsz kilyukadni.
-
Gargouille
őstag
Ezt erősen a feladata válogatja. Nyilván vannak olyan feladatok, amiknél hatékonyabb, ha körülírom az elképzelésemet szóban és az alapján kapok valamit. Például egy kép vagy szöveg elkészítése vagy egyéb kreatív feladatok. Ahol meg egzakt dolgokra van szükség (például informatikai jellegű problémák, tudományos számítások stb.) ott meg összehasonlíthatatlanul hatékonyabb ha parancsokkal, ciklusokkal, változókkal írom le a "kérdést" sokkal tömörebben és pontosabban, mint ahogyan szóban le tudnám diktálni.
Csak érdekességképpen, már több mint 20 éve foglalkozom vállalati informatikával és akkor nem gondoltam volna, hogy 2024-ben is nagyon sok feladat megoldása végül arra fut ki, hogy előveszem a powershell-t vagy a parancssort vagy egyéb shell-t. Igazából pokolian hatékony. -
cucka
addikt
Nyilván nem muszáj beszélni, az emberek írásban is szoktak kommunikálni. Ennyire ne legyél szőrszálhasogató.
A turing tesztet elvileg szakmai zsűri előtt teljesítette.
És csak hogy mindenkinek tiszta legyen - a turing teszt lényege, hogy el tudod-e dönteni, hogy emberrel vagy géppel beszélgetsz.
Szóval az nem feltétel, hogy "legyen véleménye" meg hogy "legyenek szándékai", és az sem, hogy mindenre helyes választ adjon, vagy hogy soha ne értse félre a kérdésed.Az emberi intellegencia is tökéletlen, az is hibázik, az is félreért dolgokat, stb.
-
Polllen
félisten
Így értem.
Amúgy kényelmes csak még nagyon az elején vagyunk és - én - csak picit vagyok beljebb, mint ha a google sima keresőt használnám, mert néha félrebeszél még.
Munkában (SAP) hagyományos keresést használok még, néha ránézek, hogy tud-e már értelmesebb választ adni, de ez neki még túl specifikus terület.Krugszvele
Kényelmet nyerünk vele. Van olyan kollégám, aki titkárnőnek használja és leveleket irat az AI-jal és egész ügyesen csinálja. Csak átolvassa, egy-két dolgot javít és kész.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest