Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Gargouille

őstag

válasz ddekany #48 üzenetére

"Akkor hatékony, ha valahogy ismételhetőség kedvéért rögzíteni kell tudni, hogy mit csinálsz."

Ezzel nem értek teljesen egyet, nagyon sok egyéb esetben is hatékony. A szavakkal, emberi nyelven megfogalmazott utasítások ugyan rettentő rugalmasak, de - szerintem - sokkal kevésbé tudnak pontosak és ezáltal hatékonyak lenni, mint mondjuk a begépelt parancsok.

Ha most olyan feladatokról beszélünk, hogy "kapcsold fel a villanyt" vagy "indítsd el a XY sorozatot" netán "fordíts le egy szöveget" akkor nagyon praktikus, meg jópofa. De ha mondjuk te egy pénzügyi kimutatást szeretnél összeállítani, vagy egy gépalkatrészt megtervezni vagy tudom is én bármilyen komplexebb feladatról van szó, akkor már sokkal körülményesebb elmagyarázni, hogy milyen adatokból akarod, milyen szűrési feltételekkel, milyen metodikával stb. akkor már egy függvény vagy egy parancs ezerszer hatékonyabb. Sok példát lehet találni nem csak az informatikából, hanem az élet bármely területéről is.

Ha megnézed - és ezt is csak példaként mondom -, hogy mondjuk mennyire nehéz szavakkal elmagyarázni egy fizikai jelenséget, miközben egzakt módon leírható egyetlen egyenlettel. Mennyivel körülményesebb mondjuk egy zenei darabot elmondani szavakkal, mint leírni kottában...

Szóval én önmagában abban nem érzem az óriási előrelépést abban, hogy elvesszük a billentyűzetet meg az egeret és helyette adunk egy mikrofont. Tényleg nagyon sci-fi meg tök menő de arról egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy a hétköznapokban is annyira hatékony lenne.

• Gargouille

őstag

válasz ddekany #45 üzenetére

Ezt erősen a feladata válogatja. Nyilván vannak olyan feladatok, amiknél hatékonyabb, ha körülírom az elképzelésemet szóban és az alapján kapok valamit. Például egy kép vagy szöveg elkészítése vagy egyéb kreatív feladatok. Ahol meg egzakt dolgokra van szükség (például informatikai jellegű problémák, tudományos számítások stb.) ott meg összehasonlíthatatlanul hatékonyabb ha parancsokkal, ciklusokkal, változókkal írom le a "kérdést" sokkal tömörebben és pontosabban, mint ahogyan szóban le tudnám diktálni.

Csak érdekességképpen, már több mint 20 éve foglalkozom vállalati informatikával és akkor nem gondoltam volna, hogy 2024-ben is nagyon sok feladat megoldása végül arra fut ki, hogy előveszem a powershell-t vagy a parancssort vagy egyéb shell-t. Igazából pokolian hatékony.

• Gargouille

őstag

válasz cucka #35 üzenetére

"Egyébként nem kötelező paradigmát váltani."

Én is ebben bízom! :)

"De ettől még érdemes észben tartani, hogy az emberek többsége már valamilyen érintőképernyőn lép interakcióba a számítógépekkel (ide értve az okostelefont is nyilván).
    És az emberek többsége át fog állni az emberi nyelven történő kommunikációra."

Igen, ebben könnyen lehet, hogy igazad lesz. Persze azt hozzátenném, hogy az "emberek többsége" amúgy alapvetően elég buta, szűk látókörű és önző is, így nem feltétlenül mérvadó, hogy az "emberek többsége" épp mit csinál. Igazából addig nincs probléma, amíg a saját életemen vagy a számítógépemen kívül tudom tartani ezt az AI dolgot.

• Gargouille

őstag

válasz cucka #17 üzenetére

Bevallom őszintén én nem szeretnék "paradigmát váltani" és nagyon szeretnék ebből az egészből kimaradni. Ha beszélgetni akarok, akkor azt a barátaimmal, családommal kívánom megtenni, nem a számítógépemmel. Az csak egy szerszám, nem akarom, hogy gondolkodjon helyettem, ne akarja kitalálni, hogy nekem mire van szükségem vagy mit és hogyan kellene. Engem már az is rettentően fáraszt, hogy az emberek túlnyomó többsége is ezt csinálja nem kell, hogy még a nyavalyás számítógépem is beálljon ebbe a sorba. :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés