- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
momesz
csendes újonc
-
Robitrix
senior tag
pont ez az.. bizonyos játékokban hozhat a 3D cache akár 20% körüli töbletet. más játékokban meg észre se venni különbséget. A dolog attól függ, hogyy milyen a játék kódja. Ahol nagy ugráások vannak a cimben ott gyakran kell újra tölteni az egész cache tartalmát. A cache úgy müködik, hogy ha fel kell használni egy olyan memória cimet vagy utasításban vagy adatban ami nincsen éppen bent a gyorsító tárban, akkor kidob minden régi tartalmat a cachből és betölti a az új utasitás memória cimének teljes környezetét. Abból a logikus megfontolásból, hogy az esetek 98%.ban a következő utasitás és annak adattartlma ott lesz az aktuális környezetében és nem utasitásonkén kelljen tölteni a RAMból a CACHE tartalmat, hanem legyen nagy eséllyel kéznél a kövekezó utasitás és adat. Szóval ha olyan a kód, hogy egyszer TOLN-nában dolgozik majd gyorsan útugrik ZALÁ-ba, Majd szabolcsba(memória cimek szerint akkor gyakori a cache újra töltés. Ha sok a cahe teljes újra töltés akkor sokat gyorsít a 3D cache. Ha kevesebb a programban a teljes cache újra töltés, akkor nem jelent sokat a 3D cache. Söt mivel a 3D-s CPU jellemzően kisebb órajelen fut. Simán lassab is lehet egy program futás 3D CPU-n. Persze a játékok se egyformák. Van ahol semmit nem hat a 3D van ahol csak szinte alig és van ahol többet. Annak fügvényében milyen kódot irtak.
-
Dragon3000
nagyúr
-
Sinesol
veterán
válasz
Dragon3000 #64 üzenetére
Igen, van ott is valamennyi javulás, de még egy 4090 mellett sem túl számottevő, aszem 10% különbség körül van, gyengébb kártyákkal meg lehet még az is elolvad, ha nem veszünk vissza a részletességből. Miközuben árban azért elég nagy a különbség a sima procik előnyére. Persze, ha valaki az elérhető legjobbat akarja, akkor nem számít a pénz, a jó ár/érték arány általában nem a legjobb teljesitménnyel párosul.
-
elmunkas
csendes tag
Most cseréltem 2600X-et 5700X3D-re. Full HD-ban játszom és nagyon komoly javulást érzékeltem. Legtöbb játékban 20-25% plusz fps, de WoW-ban pl 50-60 fps-ből lett 110-120....nem akartam elhinni
.
-
brabbitz
aktív tag
Ez a masik.
Egyik gepembel 1080p-n tolom, RX 6800 mellett, ami elv inkább 1440p kartya. Ahogy neztem a teszteket, az X3D procik pont segitenenek. De nem ereztem szuksegesset 2x annyit kiadni egy 3D-s prociert, szoval egy uj es garis 5600X-re esett a valasztas. Persze korrekt ramok mellett.
-
devast
addikt
Nyilvánvalóan attól függ, mi a cél. Ha játékra kell, nem egy kategória a kettő. Teszteket nézz, ne órajeleket... Másrészt biztos nem 80-85ezer a cserének az ára. Beszerzéstől függ, de egy 5600 eladható most 30k körül, és beszerezhető kb $175-$180 körül (~67000huf), tehát a csere ára kb 37000huf. Nyár végén én 40k-ért adtam el 5600x-et és $167-ért (akkor kb ~59000huf ) vettem 5700x3d-t, a csere nekem 19000huf-ba került akkor. Jelenleg ez a művelet többe kerül.
Másrészt vannak összehasonlító tesztek 5700x3d és 5800x3d között. Az órajel különbség kb ~1-2% teljesítmény különbséget eredményez, ami majdnem elhanyagolható. -
brabbitz
aktív tag
-
Robitrix
senior tag
5600-ról nem biztos, hogy megéri váltani 5700X3D-re. annyit nem hoz, hogy megérje kiadni a 80-85 ezer körüli árat érte. Egy régebbi gyengébb proci esetén ha sokat játszik valaki lehet értelme. De ott se hoz mindig sokat érdemben a 3D cache. Más fajta alkalmazásokban meg néha egyenesebben szarul teljesít a 3D cache. Ha nincsen szükség valójában a 8 mag 16 szálra még jobban is jár az ember egy 5600x procival. Elvégre a 5600X órajele 3,7/4,6 Ghz. A 5700X3d meg 3.0/4,1 Ghz.
-
Robitrix
senior tag
Mondjuk az 5600XT még talán... bár igaziból csak 100 Mhz többlet egy sima 5600x-hez képest. Az ebbél eredő teljesitmény többlet úgy 1-1,5% talán szinte a statisztikai hibahatár. Az 5600T meg végkép értelmetlen, hiszen létezik az sima 5600 is, ami 200 Mhz-el lejebb jár, mint az 5600X. És ott toporog a 5500 is 84 dollár körüli áron, ami alig mard azért el az 5600-tól.
-
devast
addikt
És ezzel mit kezdjek én? Egyrészt nagyobb esély van arra, hogy apróról vásárolva kapsz téglát mint aliról. Másrészt teljesen nyilvánvaló, hogy amit onnan veszel arra jótállás/szavatosság/garancia nincs. Ennek fényében kell megálmodnod, hogy a diszkont ár neked megér-e annyit, hogy dobd a garit. Egy 5700x3d-nél simán megérheti, mert kb 0.000001% esélyed van rá, hogy tönkremenjen magától. Nem mellesleg magyar kereskedők is tövig bekaphatják a ****om, mert azok is ugyanolyan "unfair commercial practice"-eket használnak.
-
brabbitz
aktív tag
Azért 5700X3D-t én se vennék Aliról.
Mondjuk i7-870-et vettem már ott 5k-ért, az bestbuy volt.
-
HG06
újonc
Még egy utolsó AM4-es "nagy durranásnak" nem volna értelme egy Ryzen 9 5900X3D-t kiadni?
-
ViZion
félisten
válasz
Synthwave #38 üzenetére
Mert így hatékony. Neked spórol. Állíthatsz Amper, hőfok, freki, vagy fesz limitet, de hagyd, h csinálja a dolgát.
Ha pl. nem terhelsz minden magot, akkor csak azok fűtenek és fogyasztanak, amik dolgoznak, a többi idle. Kevesebb Amper, kevesebb hő, tovább és/vagy magasabb freki a dolgozó magoknak. De egyszer beállítod a limiteket és annyi, ezt nem veszed észre.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
heavygrip #36 üzenetére
Én is kiváncsi vagyok, mert semmi értelme lenne egyébként. Hallottam olyat is hogy a 5600X-et kivezetik, nem lesz több, ezek lesznek helyette.
Mindenesetre, ha mondjuk berakjak ilyen 30-40k-s ársávba, bestbuy lesz budget kategoriában, mert erős, korrekt proci még mindig.De abszolut nem bánnám ha mondjuk elkezdenék gyártani újból az X3D-s procikat.
Így is televan az alsó szegmens AM4-el, de így abszolut letarolná a piacot szerintem. -
heavygrip
senior tag
-
Yeffy
veterán
válasz
Dragon3000 #27 üzenetére
en is erre tippelek.
amugy meg hajra, inkabb, mint a kb generacionkent uj foglalatok. -
Sinesol
veterán
Fene tudja, én tavaly 2600x-ről váltottam 5600-ra, de nem éreztem azt az óriási előrelépést. Biztos gyorsabb amugy, de korábban sem volt azért gondom, inkább én is amiatt váltottam, hogy időtállóbb lesz, meg gyorsul valamennyit. Főleg Dota 2-vel játszom, az még eléggé cpu limites is, ott volt különbség, 10-20-al jobb fps a dropoknál, asszem az átlag fps is kb ennyivel jobb. Szerintem platformon belül azért óriási csodára nem lehet számitani, kicsit mindig szkeptikusan álltam az upgradekhez. Gondolom az 5800X3D lehetne nagyobb ugrás, de akkor én már inkább platformcsere, mint AM4-be még pénzt tolni. Egyébként 4K-ban játszom szóval nyilván azért befigyel némi gpu limit is, de az mindig is ott lesz magasabb felbontásokon, már WQHD-ban is.
Ha apróról jó áron tudsz cserélni, akkor talán megéri, újonnan nem feltétlen, tekintve, hogy eléggé lement már a 2000-es Ryzenek ára, sokat kell hozzátenni. Ha mindenképp upgrade, akkor én X3D cuccra hajtanék a helyedben.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Hát, bevallom, érdekelne, hogy mi a különbség DSDA-Doomban, complevel 21-gyel pl. egy Eviternity II – map 14-en vagy map 26-on (miután a nagyteremben egyszerre van elszabadítva minden) – ha van egyáltalán –, mondjuk 1440x1080-ban, de nem várom el, hogy pacsira ezzel szórakázz.
-
-
flexxx2
őstag
én csak azt nem értem mit tud az 5600T 186$-on amit a 5600x nem tud 134$-en (amazon árak)
-
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Synthwave #22 üzenetére
2700-ról megéreztem a váltást, több gépembe Zen3-at raktam.
Szerintem ha olcsón beszerzed, esetleg garival újonnan szint. olcsón, vagy megvárod ezeket a procikat.
Én most legutóbb 50-ért vittem el egy 5600X-et garival, és single core depend programoknál eléggé fürge. Ha olcsón találsz, szerintem megéri. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Ugrásra számítok, de azt nem tudom, hogy mekkorára. Mármint a megcélzott felhasználási területet nézve (a fentebb ecseteltek + filmezés + irodázós munkavégzés, jó néhány megnyitott applikációval + 3-4-5, akár több száz füles böngészővel – az utóbbinál a 32 GB RAM valszeg. többet hozhatna).
Az OBS render mondjuk biztos fürgébb lesz, bár nem használom annyiszor, hogy túl sokat számítana.
-
brabbitz
aktív tag
Ezek a cpu-k határozottan jobbak lesznek valamivel az 5600X-nel pl.
hűvősebbek, nagyobb boost, magasabb CO, jobb OC, magasabb orajelu ramot is jobban toleralja stb stb.
Az arara leszek amugy nagyon kivancsi. ha olcsok lesznek, akkor a (budget) low-end kategoriat mar megnyerte az AMD velemenyem szerint. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
99,9 százalékban klasszikus Doommal, DSDA-Doom@OpenGL alól, azt is csak heti max pár órácskát, de van, hogy még annyit sem.
Némi VGA mellé egymagos kraft kell, de ha mással is játszanék, akkor sem tudnám sehogy igazolni a 220 százalékos árat (de igazából az 5700X3D +30-40 ezrét sem) egy több, mint 4 éves alaplapban egy komplett, DDR5-ös rendszerrel szemben.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
-
brabbitz
aktív tag
Gondolom a 7nm gyártosorok már nincsennek leterhelve, tekintve hogy mindkét cég 5-4 és 3nm-en gyárt a TSMC-nél. És mivel olcsó, van rá kereslet amugyis, megérné.
Szerintem az AM4-et az AMD abszolut low-end, max belepo midnek szánja. Mondjuk az X3D-s procikra nagyobb kereslet lenne. De ez se rossz. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Itt azért abból a szempontból jól jönne, hogy DSDA-Doomhoz egymagon kell a teljesítmény.
Persze az sem lenne hátrány, ha hűvösebb lenne és kevesebbet fogyasztana fix 3,5 GHz-re undervoltolva.
Meg akkor már lehet, hogy tavasszal beruháznék mellé egy ~GTX 1660 Superre/RTX 2060-ra, hogy több dolog menjen zsírul LAN-on, de az esetek többségében úgyis passzivban vegetálna...
-
ViZion
félisten
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Én öt év után egy R7 2700 --> R7 5700X/5800X fejlesztésen gondolkodom. Szigorúan véve nincs rá szükség, de még pár évig kitolná a B450 élettartamát, és a sokkal fejlettebb IPC miatt egymagon meglódulna a teljesítmény.
Persze az igazi valami G-s APU lenne, de AM4-en kicsit gyenguszok. -
P.O.W.
tag
Parasztvakítás! Értelme semmi.
-
direwolf
őstag
Ez az ellenség megtévesztése akar lenni? Vagy tényleg van erre valós piaci igény?
Mindenesetre érzik a bugit a marketingesek
-
Én ennek csak örülök , akartam új platformra váltani, de konkrétan bőségesen kiszolgál még a 3700X is.
Talán jövőre egy processzorcserével még tuningolunk egy kicsit rajta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Path of Exile (ARPG)
- BestBuy topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Nintendo Switch 2
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Xiaomi Redmi 9A 32GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged