- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- A Nothing Headphone (1) is a dizájnról szól
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- MiLi MiTag, MiLi LiTag bluetooth trackerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
ipacslaci
csendes tag
Én meg eladnám a Maxtor 120-as elektronika hibás vinyómat. Én nem találtam hozzá elektronikát, de vkinek biztosan kell így is.
Mennyit ér amúgy?
(motorvezérlő IC szállt el benne 1 feszingadozás miatt amúgy) -
hp 20
csendes tag
persze bírja kábel jó bois is tudja kezelni mellette 1 120as maxtor pörög
-
Traptor
aktív tag
Van egy WD400BB vinyó, amit egy táp ''elvitt''. Megszaladt és egyéb alkatrészek mellett a merevlemez nyákján az örök vadászmezőkre küldött pár alkatrészt.
Kérdésem: van esély az adatko lementésére? (Másik ugyanilyen vinyó elektronikájának, esetleg fejvezérlőjének használatával) -
hp 20
csendes tag
Üdv mindenkinek!!!
Szintén lenne egy maxtor 40gb o hdd m ''kis''problémával
40gb ból csak 12 t lát a bios
Jumperelési problémára gondoltam de az is rendben van -
JanoXP
aktív tag
senkinek nincs ötlete?
-
JanoXP
aktív tag
Sziasztok!
Egy hatalmas problémám van.
Egy 40 Gigás MAXTOR winyó van egy mobil rack-ben. Egy másik, amin a rendszer (XP) volt, az úgy néz ki, hogy tönkrement, ugyanis semmilyen rendszer, még a BIOS sem látja, nem lehet formázni, stb.
Nos, amikor ez tönkrement, kicseréltük (vettünk egy Samsung 40 gigás wincsit 3 év garral). Erre felpakoltam az XP-t, majd néztem volna a rack-ben lévő winyón tárolt cuccosokat, de NEM LÁTJA SEMMILYEN KEZELŐ PROGRAM (Sajátgép, Intéző, Commander, semmi)!
Viszont a BIOS-ban és az XP Eszközkezelőjében is megjelenik, de valami olyasmi hibát jelez, hogy a lemez kötetkezelője (vagy mi a szösz) megsérült.
Van valakinek ötlete?
A Rack és a főwincsi korábban közös ATA kábelen volt...
Köszi a segítséget! -
liksoft
nagyúr
Ez Quantum fejlesztésű drive. 20 esetből egyszer elektronika, különben a fejszerelvény hal meg. A leírt jelenség alapján nincs a felületről kiolvasott jel. Mivel nincs servo jel amit a fordulatszám beállításához használ az elektronika, így változó (jogos a magas fordulatszám). Ez annyit jelent, hogy a bázisfelület olvasása lehetetlen. Lehet fej, belső erősítő, vagy felület (nincs már mit olvasni). A 80GB-os 4 fejes. Mivel a Quantum és Maxtor drive-ok a fejek közötti szöghibát több fejszerelvény között képtelenek lekezelni, így 4 fej esetén esélytelen a fejszerelvény cseréje. Egyéb módszerrel kell életre kelteni az eredeti fejszerelvényt (esélye igen csekély - integrált, műgyantával leöntött belső erősítő, nem forrasztható chip-es), és hosszú tiszta teres munkáról van szó, így igencsak költséges, és ezen felül sajnos szinte menthetetlen.
-
Conmet
tag
Kedves Userek!
Van nekem egy Maxtor D740X-6L sorozatú 80GB-os winchim, ami váratlanul felmondta a szolgálatot, és látszólag magával vitt az örök bitmezőkre egy halom cuccot, ami fontos lenne a számomra...
A hibajelenség a következő:
Bootoláskor a lemezek hallomásra legalább 9000-et pörögnek a 7200 helyett, majd erőteljes kattogó hangok hallatszanak belülről, végül egy csippanás, és leáll. Az alaplap nem ismeri fel...
Még nem keresgéltem a neten, azt sem tudom pontosan, hogy mennyi idős a szerkezet, mert használtan vettem évekkel ezelőtt...
Szívesen venném, ha segítenétek!
Köszi: C. -
esztergás
csendes tag
Bocs!!!!!!!!! Az a kábel a floppy-hoz volt. DE megoldódott a prbléma. Csak pio-ban futott. Az alaplapon felcseréltük az ide kábeleket a csatlakozóban és igy mindjárt jó lett. Azóta 200000-40000 között másol. De az IDE kábelt is kicseréltük.
Nagyon köszönöm mindekinek ajó tippeket!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
válasz
esztergás #38 üzenetére
''A tesztprogram azt irta hogy haldoklik.Az 5. pontnál irja a hibát.''
Melyik tesztprogi? A Powermax?
''mert hat szál át van fordiva rajta.''
Eszerint már David Copperfield is SATA-kábelt gyárt? (Ugyanis a SATA kábel 4 eres, amiből 6-ot átfordítani, az kész csoda.)
[Szerkesztve] -
esztergás
csendes tag
Hello Ricsi. Kössz a tippet de sajnos olyan ide kábelem van amit SATA vinyóhoz kaptam.A rack tartót már kiiktattam de nem volt változás. A tesztprogram azt irta hogy haldoklik.Az 5. pontnál irja a hibát.Csak azt nem tudom hogy a SATA kábel jó-e amaxtoromhoz, mert hat szál át van fordiva rajta.Most a szomszéd gépén megnézzük a tesztpogival mert az Ő rack-je működik. Mégegyszer köszi!!!!!!!!!!!!
-
AGV
csendes tag
Sziasztok!
Remélem ebben a dög melegben jól elvagytok a vízparton!? Én itthon szívok egy Maxtor
DiamondMax Plus 8-as 30 GB-s vinyóval. Szóval a lényeg: elszállt ez elektronikája. Se kép se hang. fel sem pörög nem is boot-ol. Mintha nem kapna tápot. Pedig kap mert most egy Seagate-ről pötyögök. Szükségem lenne egy jó elektronikára, vagy egy mechanikai hibás de jó elektronikájúra, vagy akár egy teljesen működőképesre. Fontos képeim pihennek a lemezeken. Valahogy ki kell másonom őket. De nem a .... kft-nél mert az magánembernek megfizethetetlen. Nincs rá 80-100 ezer forintom.
Szal' ajnos nem gondoltam, hogy megadja magát mert -bár már 3,5 éves- teljesen zajtalanul és gyorsan működött eddig. Most, hogy elkezdtem keresni pont ezt a vinyót a netenmeglepődtem, hogy milyen sokan járnak úgy mint én. A Maxtornál szinte csak elektronikai vezérlő hiba fordul elő. Mechanikai nem. Ki érti ezt?
AGV. -
Grandi
aktív tag
válasz
esztergás #29 üzenetére
Magyon jó !
Ha megnézted, hogy a gyorsitótár be van e jelölve és igen akkor nem ez a gond, úgyhogy nyomj egy restratot, majd végre állítsd be a BIOS-t normálisan.
Amúgy, nekem is volt már ilyen problémám.
Még valami. nyomj egy scandisket azon a vinyón ha sok hibát talál, sok mindent javít ki az már gáz, de még nem ok arra, hogy ez azt jelentené, hogy tré a vinyó, de ha rá 3-4 nappal csinálsz egy újabb scandisket és megint sok rajta a javítani való akkor töltsd le a Maxtor PowerMax-et és keresd meg, hátha tényleg beteg a vinyó. Aztán gari.
[Szerkesztve] -
Megírtam a progi készítőjének a problémát, elküldtem a reportot. Gázos a vinyó, de még egy darabig bírja. Nem idézem be az e-mailt, itt a hozzászólás, amit válaszolt.
[link]
A melegedést még csak-csak megoldom, de asszem csere lesz.
Erre van kb. 100 napomAddig csak keresek annyi pénzt, hogy legyen 1 új.
Más: elméletileg az lehetséges, hogy egy vinyót hibák nélkül gyártanak? vagy ez a felület miatt lehetetlen? A jó nevű és hírű merevlemezek kevesebb hibát tartalmaznak alapból? Mekkora a hibahatár, amit még a szabvány megenged?
(ja, és hol lehet ilyenekről olvasni vagy megtanulni?) -
esztergás
csendes tag
Hello mindenkinek. Van maxtor 40gb 6E04OLO VINYÓM. Rack-nek használom de ha másolni akarok rá a proci 100-on fut és 800-al lehet csa rá másolni. Viszont ha írok róla adatot nem tudja a nerot kiszolgálni és olvasási hibát ír. Már újra formáztam de nem változott semmi. Nincs valakinek valami jó ötlete
??????????
-
liksoft
nagyúr
A hibás szektorokat menet közben detektálja a rendszer. Így a későbbiekben mivel nem használja, nem jön elő a hiba. Ezt egy táblázatban rögzíti. Ennek a táblázatnak a helye határozza meg (elektronika vagy felület), hogy másik elektronika használható-e. Na ez típus és esetenként verziófüggő. Az eddigi ismeretek már meghaladják a fórum kereteit, így nem írnám le.
A régi Quantum cserélhető volt.
-
Hequila
őstag
A válaszodból arra a következtetésre jutottam, hogy eltérő típusú merevlemezekre értelmezted a kérdést.
De most tételezzük fel, hogy ugyan az a típus, ugyan az a modell, ugyan az a verzió (tehát minden adott a kompatibilitáshoz, kivéve ugye a hibás szektorok bejegyzési helye). Ezesetben ha a panel átkerül másik mechanikára, van rá esély, hogy kiszűri és reallokalizálja a hibás szektorokat (azokat meghibásodottként jelölve, a reallocated sector count részben (vagy hogy akarjam magam kifejezni))? -
liksoft
nagyúr
A winyó önálló mikroszámítógép. Így a panelen és a felület gyári adminisztrációs területén található a ''bios és az os'' ami a sajátja. Hogy melyik gyártó melyik típusának melyik változatában a határt hol helyezik el, illetve mit tárol az elektronika és mit a felület, az egyedi. Az os kezeli a felületi hibákat, így a redirekciót is. Mivel minden OS-hez (Win, Lin, stb...) állandóan jönnek ki a javítások, így a winyó gyártók is állandóan fejlesztenek. A winyók esetén a firmware update nagyon ritka, hiszen szerelt egészről van szó, és a média sem cserélhető (optikai írók), így újra nem kell megtanítani. Viszont az eddigiekből kiderül, a különböző változatok nem mennek egymással. Hogy ez gondot ne okozhasson, egyre több gyártó gyári szám alapján összeköti az elektronikát a mechanikával.
Röviden a cserélhetőségről. Remélem azért érthető volt, ha röviden is írtam le. -
Hequila
őstag
válasz
horvathkrisz #24 üzenetére
Egy pillanatra ácsi, ez csak az én feltevésem (hogy az olvashatatlan szektorok reallokálódnak), meg kellene kérdezni valamelyik ''szakit'' is ezügyben!
-
Hequila
őstag
De hogy egy kicsit érdemileg is hozzászóljak:
Felmerül bennem a kérdés:
Elektronikát cserélek egy vinyón (párdon: merevlemezen). Tegyük fel, hogy a nyákon a firmware tartalmazta a hibás szektorok helyét, amik az új merevlemezen természetesen máshol vannak. De ha jól tudom, a firmware kijelöl tartalék szektorokat is, amiket az esetlegesen meghibásodó szektorok helyett címez. Ez a funkció ilyenkor nem működik? Remélem értitek mire gondolok (most nem fogalmazom újra az egészet). -
Hequila
őstag
Na akkor irígykedjetek!
[link]
[Szerkesztve] -
(Bundás)
addikt
Enyém még bírja!
4R080L0 : 1131 nap, maradék idő: @97 nap!
6E030L0: 796 nap, maradék idő: @44 nap!
OMG -
Grandi
aktív tag
első merevlemez: 398 nap, 3 óra, 59 perc ( el nem tudom képzelni ezt hogy hozta össze, kb. 1 éves )
második merevlemez: 141 nap, 9 óra, 43 perc.
Amúgy mindig is Maxtort vettem, de volt olyan, hogy a 80 gigás Maxtort egy hónap alatt 3x vittem be és cserélték ki mindig másikra.
PowerMax 4.21 programot ( lehet azóta van már újabb verziós ) érdemes lefuttatni, ha van rajta valami gond, kiirja kóddal.
Ez a Hard disk sentinel sem egy rossz program. Lehet megtartom.
[Szerkesztve] -
válasz
Szten Márs #14 üzenetére
na igen, lehet, hogy ez az...
erre nem gondoltam -
Power on time: 146 days, 2 hours, 38 minutes; Ez tök jó lenne, ha igaz lenne, mert akkor gariban visszavinném, de van már vagy 2 éves is.
A többi vinyónál jól állapította meg a progi. -
Megnéztem. A progi nagyon tetszik.
Az eredmény:
''It is recommended to backup often to prevent data loss.
Current temperature is too high. It is recommended to use a hard disk cooling device (for example a fan or passive heatsink) if possible.
Power on time: 146 days, 2 hours, 38 minutes; Estimated remaining lifetime: 107 days''
ezek szerint tényleg van baja. és 45 fokos. -
Húú, ezt eddig nem tudtam. Ezek szerint szinte lehetetlen lenne a műveletet károkozás nélkül végrehajtani. Fura.
Kipróbáltam egy másik vinyót az usb-s rackben. Nem kattog. Eddig az volt az alaplapon a belső rackben. Most, hogy felcseréltem, semmi hibát nem észlelek egyiknél sem.
Lehet megunta az usb-t?
[Szerkesztve] -
polip
addikt
elektronika cseréhez idézet:
''A gyártás során a mai technológiákkal lehetetlen elérni, hogy
mágnesezhetőség szempontjából a teljes tárcsafelület hibátlan
legyen. Ennek megfelelően a gyártók (miután a winchestert 4
perc alatt összeszerelték) 48 órán keresztül tesztelik a tárcsákat,
és a hibásnak talált szektorokat kitiltják a használatból. Ez a
kitiltás azt jelenti, hogy a hibás szektorok címét feljegyzik egy
programocskába (firmware), amely állandóan felügyel arra, hogy
ezeket a helyeket írásra vagy olvasásra ne használhassa a gép.
A gyártók ezt a firmware-t nagy előszeretettel helyezik el az
elektronikai panelen. Ez a programocska az adataival együtt
természetesen csak egy bizonyos winchesterre jellemző, mint
emberre az ujjlenyomat. A hibák helyéből adódóan minden
winchesterre más és más működést ír elő a firmware.
A ''szakember'' azzal, hogy felcserélte a paneleket, összekever-
te a használható illetve nem használható területeket. Azt sajnos
senki sem garantálhatja, hogy minden winchester minden
tárcsája azonos helyen legyen gyártáshibás. Az ötös lottót
sokkal könnyebb eltalálni, ott nem kell milliónyi számmal
bíbelődni.'' -
Ezt nem hiszem el... betettem alaplapra (rackbe) és semmi kattogás vagy hasonló.
Valaki meg tudja mondani, hogy ez mitől van? Akkor most hibás a vinyó? -
Sziasztok!
Keresek valakit, aki egy Maxtor 120-as vinyón elektronikát tudna javítani/cserélni Pécsen vagy környékén (olcsón)
A hiba: usb-s rackben van a vinyó és bekapcsoláskor felpörög, katta egy jó nagyot és leáll. Ezt párszor megcsinálja, majd valahogy mégis sikerül elindulnia. Az adatok hibátlanok és bad sectort sem találtam. Ha elindult, onnantól már jól megy. Legalábbis ír/olvas. Ja és nagyon melegszik amióta ez kijött rajta. (átlagos melegedésnél jobban).
Ha ez esetleg nem is elektronikai hiba, akkor mi lehet? Jó lenne, ha nem kellene újat vennem.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Telekom mobilszolgáltatások
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Nintendo Switch 2
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest