- Telekom mobilszolgáltatások
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Honor Magic V2 - origami
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Erős hardverrel érkezik a Honor 10 000 mAh-s mobilja
- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
Hirdetés
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kushwavez
senior tag
én a zip-et szoktam mindig letölteni gitről, úgy vettem észre inkább azzal foglalkoznak jobban, ott benne is volt a frissített Quirks.
Tehát azt csinálja, hogy az 1. restart után végigmegy a boot és bedob ugyanúgy 10.15.6-ra?
Esetleg az 1. restart után csekkold hátha rossz bootot választ ki. Ha nem az Installer-t választja ki akkor nem fog végigmenni a telepítés, hanem simán bebootol az asztalra, nálam ez volt a szerencse mert addig tudtam használni a gépet amíg nem találtam a hibámra megoldást.
Ha úgy se jó akkor meg az Installer Preboot-ot válaszd ki. Illetve még egy valami eszembejutott, egyszer volt olyan tiszta telepítésnél, hogy az istenért nem akart feltelepülni, folyamatosan újraindult a telepítés 1. felében (szintén semmi hiba, egyszerűen újraindította magát). Aztán lehúztam a külső meghajtókat és úgy már jó volt. -
kushwavez
senior tag
Viszont két problémám is van a két notimon a Big Sur-ral: A main laptopon (Acer Aspire V5-591G, i5-6300HQ Skylake) a telepítő megáll mielőtt betöltene ezzel a hibával:
IOKit Daemon (kernelmanagerd) stall[0], (240s): ‘PXSX’
Egyszer már sikerült betöltenie, viszont a meghajtóim nem látszódnak a Disk Utility-ben.A másik notin (ThinkPad T440) simán betöltötte a telepítőt gond nélkül, viszont a már feltelepített rendszert csak úgy tudja bebootolni ha előtte Clover-ben F11-et nyomok (reset NVRAM). Ha nem úgy csinálom hanem simán akkor
X86PlatformPlugin stall
-t kapok, azzal áll meg. Catalina nincs rajta, az amolyan "béta"-gép, inkább Windows van rajta használva, a Mac csak bétatesztelgetésre így nem tudom, hogy azzal menne-e vagy sem.ThinkPad-nél szerintem rosszul állíthattam be valamit a config.plist-ben mert annyira nem néztem át, viszont nem értem akkor miért működik NVRAM reset után.
a main notimnál viszont nincs sok tippem mi lehet.
Asztalin minden hibamentesen ment (i7-6700K, ASUS-Z170-Deluxe)
-
-
kushwavez
senior tag
frissítettem a Clover-t (CLOVERX64.efi-t cseréltem le, meg a többi mappát egy az egyben kicseréltem, kivéve a kexts, ACPI-t, és a config.plist-be beraktam a frissített Quirks részt, nem nyúltam hozzá, úgy van ahogy a config-sample.plist-ben, + frissítettem az összes kext-et), majd megint elindítottam a frissítést, most hiba nélkül végigment.
-
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
holnap terveztem kipróbálni Big Sur alatt is meg a meglévő Cata rendszereim alatt is (már ha lesz időm). a config.plist-ben az OpenCore-ból jött egy "Quirks" rész is, azt kell belőni, illetve az "OpenRuntime.efi"-t be kell tenni a drivers/UEFI mappába (a drivers/off/UEFI/MemoryFix mappából és a régebbi Aptiofix drivereket törölni). Más minden a régi.
A Quirks részt az OpenCore dortania guide segítségével be lehet lőni, de az is lehet, hogy hozzá sem kell nyúlni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #35066 üzenetére
ejjejj ez az accountsd. nekem azóta nem csinált semmi anomáliát.
egyébként ha mondjuk renderelsz és azt veszed észre, hogy a CPU-t használja a GPU helyett akkor próbáld iMacPro1,1 SMBIOS-al. Sajna már nem jut eszembe, hogy az kell-e az RX 580 encode/decode-hez, de RX 5700-hoz kellett.
-
kushwavez
senior tag
válasz
tatomi92 #35061 üzenetére
én a multi-boot miatt szeretem jobban a Clover-t, gyönyörűen és egyszerűen bebootolja a Linux-ot, Windows-t és a macOS-t is, még csak hozzá sem kell érnem, és a rendszereken belül ha távolról akarnám bootolgatni a rendszereket akkor van rá scriptem és csak ssh-ból megoldom automatán. OpenCore-nál nagyon macerás volt összehozni (sőt az automata boot választást nem is tudtam).
de egyébként egyikkel sincs probléma -
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #35038 üzenetére
nem csináltam semmit és magától helyrejött mindkét gépen. ez valami Apple szerverhiba lehetett mert a logban spammelt valami authentication errort, aztán egyszercsak abbahagyta.
Azt mondjuk nem néztem mennyi ramot zabál, de gyanítom megette nekem is. Force quit-al lépj ki belőle, úgyis visszajön majd, de lehet akkor már nem fog annyi ramot enni. -
kushwavez
senior tag
válasz
Kalacskepu #35033 üzenetére
Működik Legacy-val is, de számíts sok hibára (grafikai glichek, pattogó audio, stb.) High Sierra óta droppolva van a Legacy BIOS macOS alatt. Ha nincsenek ilyen hibáid akkor szerencsés vagy, nekem sok bajom volt vele.
i5-2500 Sandy Bridge procim volt, és egy P61-USB3-B3-as lapom. kb 12 ezerért vettem egy Z77-es UEFI-s lapot, meg is lepődtem mennyire egyszerű/jó volt utána minden. -
kushwavez
senior tag
Azért ez is jó:
2 napja ezt csinálja, közben a gép meg használhatatlan kb.
Kb egyszerre kezdte el az asztali is csinálni meg a noti is. Köszi Catalina
gondolom léphetek ki az iCloud-ból és kezdhetek megint szinkronizálni. remek.
egy kis stressz teszt a gépeknek, szerencse, hogy most cseréltem épp pasztát mindkettő gépen, a noti szépen elfüstölt volna előtte, de legalább tudom, hogy megérte mert csak 75 fokra megy fel, az asztali meg 64-re. -
kushwavez
senior tag
válasz
ThuG4LifE #35028 üzenetére
hát feladtam (megint) ezt a beta Big Sur-t, szépen letöltötte a Software Update látatlanba a Beta 8-at, és kiírta, hogy "Unexpected error". Újbóli próbálkozásra megint elkezdte szedni a 12 GB-t, szóval hagyom a fenébe, annyira azért nem vagyok kíváncsi, hogy ennyit szenvedjek vele. Úgyis mindjárt itt van a release date, addig csak kibírom.
egyébként neked jó az óra Menu Bar-os beállítása ott Beta 8-on?
-
kushwavez
senior tag
Big Sur Beta 6-ról szeretnék frissíteni Beta 8-ra, viszont egyfolytában eltűnik a letöltés, csak úgy magától. mármint...elindul, írja, hogy "Downloading macOS Big Sur Beta" aztán egyszer csak eltűnik és kiírja, hogy "Unable to check for updates" alá meg, hogy "No available updates found. Please try again later." A háttérben viszont úgy nézem tölt, szóval úgyhagyom aztán kíváncsi vagyok letölti-e. Ja, és nekem is 12 GB-t szed, szóval az egészet leszedeti.
Egyébként már az első Beta óta van egy bug ami szerintem baromi idegesítő, mégpedig, hogy nem lehet változtatni az óra beállításait a Menu bar-on.
Szürke az egész.
De így overall elég jó, mást nagyon nem vettem észre (bár annyira nem is próbálgattam még, majd beta 8-nál), szerintem bőven gyorsabb mint a Catalina.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #35019 üzenetére
nem kell tőle tartanod, a Windows nem ismeri az APFS fájlrendszert, csak annyit lát, hogy van ott valami. Amíg nem kezded el piszkálni Windows alól pl. Paragon APFS-el addig nincs ok az aggodalomra.
Kártyacsere RX 580-nál csak annyi, hogy kiveszed a régi Nvidia karit, berakod az RX-et és indítod. -
kushwavez
senior tag
10.15.7 update notin nekem nem akar felmenni, “Still waiting for root device” errort kapok (i5-6300HQ, Intel 100 series, Skylake), asztalin viszont probléma nélkül felment (i7-6700K, 100 series, Skylake).
Clover, kextek a legfrissebbek (asztalin régebbi verzióju a clover és a kextek is, viszont nincs vele probléma)
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #35015 üzenetére
másik meghajtóra nagyon egyszerűen, csak rakd fel a Windows-t a HDD-re majd indításkor a boot gombbal válaszd ki melyiket szeretnéd indítani. De még szerintem az sem fontos mert Clover-ből is ki lehet választani. Nekem annyi problémám volt, hogy a Windows telepítő folyamat magyarázott a + meghajtók miatt amik + ott voltak a gépben (3 HDD, 2 SSD és 1 külső vinyó), formázásnál folyamatosan errort írt, így lecsatlakoztattam a telepítés idejére az összes többi meghajtót és úgy telepítettem a Win-t.
-
kushwavez
senior tag
válasz
general #35008 üzenetére
manapság már mindenre IS fel lehet rakni a macOS-t, valszeg simán felmenne.
@RaZroX: szerintem teljesen felesleges. csak foglalni fogja a memóriádat, meg használni a procidat ezzel lassítva a géped. Mojave óta telinyomja az OS az arcodat biztonsági hülyeségekkel gátolva az app szabadságát, neked kell mindent engedélyezni (pl. hozzáférést lemezekhez/mappákhoz, sőt tűzfallal a netet is el tudod venni az app-tól). Ha plusz még be van kapcsolva a SIP és a GateKeeper akkor esélytelen, hogy bármi történne System szinten (egyszerűen megakadályozza "Operation not permitted" errorral). Vannak AD appok (fake letöltés gomb és társai által), de azok is inkább az annoying kategóriába tartoznak és nem vírusok, és szerintem ad is egy warningot az OS, hogy nem ellenőrzött fejlesztő/app/dmg, nem kéne csatolni/indítani.
-
kushwavez
senior tag
nekem is egyébként minden appom angol és jobban is szeretem ha angol, a system azért magyar mert telepítéskor automatikusan arra állította be a wifi, helymeghatározás stb. miatt, viszont engem annyira nem érdekel megmondom őszintén. szerintem ha hirtelen magától angolra váltana észre sem venném mert megszoktam mindkettő nyelven.
-
kushwavez
senior tag
válasz
trialboj #34991 üzenetére
Megnyugtatlak, hogy semmit nem rontottál el a szétszedéssel/összerakással. A kettőnek egyáltalán semmi köze egymáshoz.
Összeszedve ezekre gondolsz:Képernyőmentésnél jobb alsó sarokban megjelenik egy kis kép, rákattintva lehet szerkeszteni/törölni mielőtt mentődik:
Valami mappában képre és egyéb fájlra való SPACE esetén:
Ezek nem a Preview.app részei és nem is kell törölni/újratelepíteni. a macOS appjait nem lehet csak úgy újratelepíteni, az nem így működik (és nem is kell).
Ezek a funkciók a Finder (és QuickTime) részei és nincs semmi elrontva, simán ki lett kapcsolva a funkció, csak (gondolom) el lett felejtve.Nyisd meg a QuickTime Player-t, Fájl -> Új Képernyőfelvétel, majd a középen megjelenő panel Beállítások részében kapcsold be a "Lebegő bélyegkép megjelenítése" funkciót, majd csinálj egy képmentést és ott lesz a kép jobb alul.
no offense, de minek kellett egy SSD-hez szétszedni a gépet?
de teljesen mindegy amúgy, egy gép szétszedéstől és összerakástól nem fognak megváltozni a macOS beállításai és nem fognak az appjai "elromlani", szóval no para -
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34986 üzenetére
ne a forráskódot nézd/töltsd, hanem a release (már kész) verziót
itt: https://github.com/CloverHackyColor/FakeSMC3_with_plugins/releases/download/241/Release.241.zip -
kushwavez
senior tag
Na azért hirtelen megindultak az események Intel Wifi terén, a béta verzióval már nem Ethernet kariként észleli (mint egy USB wifit), hanem rendes "AirPort" kártyaként és működnek vele a macOS funkciók is mint AirPort, Handoff, Universal Clipboard!
Nem kell a wifiválasztáshoz külön app, rendesen natív választóból lehet választani.
Mivel béta ezért elég sok hiba előfordul vele, de eddig ígéretes a projektjük, szépen dolgoznak rajta.
Amint megoldják az 5 GHz AC sebességet (jelenleg csatlakozik, de ugyanúgy N sebességen megy 20 MHz módba, ~80Mbit/s) és a rossz minőségű Bluetooth csatlakozást, én azt mondom teljesen élhető/használható lesz. Remélem nem adják fel ahogy a többi "initial" társai tették.
https://github.com/OpenIntelWireless/itlwm
Kíváncsi leszek az új Macekre is, gyanítom jön beléjük az új wifi6-os Broadcom.
Megj.: az OpenIntel is tervezi a wifi6 szupportját, de egy ideig szerintem nem lesz abból semmi, főleg, hogy az 5 GHz is N módban működik. -
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34980 üzenetére
Ha FakeSMC-t használsz akkor próbáld ezzel a verzióval és (azthiszem) GeforceSensor.kext-el: https://github.com/CloverHackyColor/FakeSMC3_with_plugins majd iStat Menus-el vagy HWMonitor.app-al meg tudod nézni
-
kushwavez
senior tag
válasz
mtomi95 #34962 üzenetére
próbáld ki ezt a config.plist-et, még Ivy Bridge-hez használtam. Az Audio/Inject-et át kell írnod a sajátodra (17), illetve a Graphics/Inject/Intel-t False-ra, és az ig-platform-id sem kell, de szerintem ha nem csinálod meg akkor is működik. Illetve adj hozzá egy "-v" verbose bootargot, hogy indulásnál lásd ha valami baj van és megáll a dolog.
[link]Egyébként nem, a telefont manuálisan kellett DFU módba raknom.
-
kushwavez
senior tag
válasz
st3v3np3t3r #34967 üzenetére
talán Sierra-ig van natív támogatása a procidnak (feljebb is működhet, de nem lesz PowerManagement, előfordulhatnak anomáliák pl random fagyások, nem működő alvás, stb).GPU nem fog menni High Sierra-tól feljebb sajnos.
Amúgy ez is vicces dolog, az intel wifit nem kezeli, de az intel lan-t meg igen.
Azért mert egyik Apple Mac gépben sem található Intel Wifi, így driver sincs hozzá csak a community által kreált változat, míg Ethernet-ből elég sok natívan támogatott van, köztük pár Inteles is, de a legtöbb Marvell illetve Realtek. Ezek a konszumer PC-kben nem annyira vannak jelen, a legtöbb gépben olyan Realtek/Intel Ethernet van amihez szintén egy community által kreált kext szükséges (IntelMausi, RealtekRTL8111). Ezek a driverek már nagyon régóta vannak jelen és a mai napig majdnem minden alaplap ezeket használja, könnyebb volt a deveknek megírni a drivert hozzájuk.
Intel Wifinél sajnos már nem ez a helyzet, sokkal komplexebb a művelet és ráadásul nemrég kezdtek csak el foglalkozni jobban az Intellel, így nagyon gyerekcipőben jár még, egy tonna baj van vele hackli alatt (nincs 5 GHz, lassú, bugos). Így is Ethernet-ként viselkedik a driver, csak netet ad, mellette nem lesznek meg a macOS funkcióid (AirDrop, Handoff stb.)Amíg az Apple nem tesz Intel wifit a gépeikbe addig sajnos nem kell túl sokat várni az egésztől (márpedig szerintem maradnak a Broadcomnál, miután "szakítottak" az Intellel)
-
kushwavez
senior tag
válasz
mtomi95 #34959 üzenetére
Én ezt használtam egyébként, nem kell hozzá SHSH blob (iOS 10.3.3): https://github.com/MatthewPierson/1033-OTA-Downgrader/
-
kushwavez
senior tag
válasz
mtomi95 #34936 üzenetére
A Beépített/Belso mikrofon az nem probléma, az ilyen alapból. Az erősséget fel tudod huzni a hangbeallitasok/bemenet kenun belül.
a HDD partíciókra: Az egész eszközön nincs több partíció csak az a 2 105 GB meg az 1 436 MB. Az unallocated space-t nagyon trükkös lefoglalni, de azért itt van róla egy guide:
https://apple.stackexchange.com/questions/209208/creating-a-partition-in-unallocated-space
De sokkal egyszerűbb, csinálj backup-ot es formázd ujra a meghajtót a telepitoben (a meghajtó nevére kattintva), torles APFS-kent, majd adj hozza több partíciót a particionalas segitsegevel (Pl. egy Data partíció exFAT-ra ha elszeretned érni más rendszerről is). -
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34929 üzenetére
Attól függ mekkora büdzséd van rá és hogy mennyire intenzív editeket csinálnál. Sajnos az NVIDIA kiesik teljesen innen már, pedig a CUDA magjaival szépen muzsikálna.
Az első vidikari ami legajánlottabb jelenleg a hackli alá az az RX 580. Se nem gyenge, se nem erős, még nagyon sokáig támogatott lesz.Én jelenleg RX 5700-at használok, erősebb mint az RX 580, igazából gond sincs vele semmi, valamelyik macOS verziónál (pl Big Sur és macOS 10.15.2) még a Whatevergreen sem volt szükséges hozzá, csak iMacPro1,1 SMBIOS. De mivel össze-vissza hol kell hol nem kell inkább mindig bent hagyom a whatevegreen-t és az agdpmod=pikera flaget.
Ha nem csinálnál olyan nagyon szuper-intenzív vágásokat akkor szerintem egy RX 580 jó választás lehet.
-
kushwavez
senior tag
válasz
mtomi95 #34926 üzenetére
Akkor az nem elég ha csak az adott mappaban van? Lehet nekem ezért nem működött az AppleALC?
Bár a többi kext-el sem csináltam mást, csak bemásoltam a othermappába, de azok látszólag működnek is!
Lehetséges. Az AppleALC működéséhez szükséges az alcid=X bootflag (X helyére a megfelelő ID), míg más kexthez nem feltétlen szükséges akármi (Lilu, FakeSMC pl). Gyakori az 1-es ID így célszerű azzal kezdeni. A Siri is lehet ezért nem működik.A körben, diagramban hogy állításam?
A Nézet menüponton belül pipáld be az "Összes eszköz mutatása" menüt és magára az eszköz nevére kattints, majd Partíció és próbáld úgy. A képen gondolom az Untitled a macOS, ami a Tároló disk1-en belül van. de mi a disk0s3? Windows? Ha igen, akkor lehet azért nem tudja megcsinálni mert egy olyan partíció van rajta mit nem tud kezelni/méretezni (NTFS, FAT32, exFAT, EXT1/2/3/4). Csak az APFS/HFS+ lemezt képes átméretezni a macOS tudomásom szerint, és lehet emiatt gajdul meg a Lemezkezelő.MacOS-re van Compiz szerűség?
Ha ilyen ablakválogatósra gondolsz mint pl az alt-tab akkor igen, van. Mission Control-nak hívják, Be lehet állítani a rendszerbeállítások-> Mission Control -> Aktív sarkokkal is, azaz ha pl a bal sarkába húzod az egeret akkor bejön a Mission Control, illetve lehet billentyűkombinációval is.A lobból pedig sajnos nem lettem okosabb, de az biztos, hogy nem a vidikarihoz, hanghoz és kextekhez kapcsolódik. Lehetséges, hogy a config.plist-ben van valami elállítva, vagy a BIOS-ban. Egyébként használd a https://pastebin.com oldalát a logok, egyéb szöveges fájlok megosztására, sokkal egyszerűbb/jobb. Kérlek ide csatold fel a config.plist-ed tartalmát is, lehet ott van valami bibi.
-
kushwavez
senior tag
válasz
mtomi95 #34920 üzenetére
-AppleALC-t alcid=1 bootflaggel
Ezt hogyan hol tudom megcsinálni?AppleALC Clover/kexts/Other-be, config.plist/Boot/Arguments-hez alcid=1
Hová logol pontosan?
Amikor kernel panic-al újraindul a géped egy ablak megjelenik, hogy "Egy probléma miatt újraindult a számítógépe..." (vagy valami ilyesmi), menj rá, hogy "Jelentés" és ott kiírja mi miatt indul újra.A ventid sajnos nem tudod állítgatni macOS alatt, azt a macOS drivere állítja be.
-
kushwavez
senior tag
válasz
mtomi95 #34918 üzenetére
valami akkor neked nagyon nem stimmel ott, ha újraindul.
Fentebb olvastam, hogy VoodooHDA-t használsz hangra de ott az AppleALC is. na az úgy nem jó. azt javaslom töröld le a VoodooHDA-t és használj csak AppleALC-t alcid=1 bootflaggel. Tud a YouTube rossz lenni akkor is ha a hang nincs jól beállítva.
Illetve úgylátom nem használ adblockot, de azért leírom, hogy a YouTube új változtatásai miatt a bizonyos adblockokkal Safari-n nem indulnak a videók (AdGuard pl), én 1Blocker-t használok, azzal jó.De előtte nézd meg a kernel Panic logot, hogy mit ír, mi okozza a panicot.
Ventilátor: ezek a kártyák alapból nem pörgetik a ventiket ha nem érnek el egy bizonyos hőfokot, ez Windows-on is így van és normális.
-
kushwavez
senior tag
válasz
ThuG4LifE #34846 üzenetére
kozben gondolkoztam rajta aztan az jutott eszembe, hogy be kene tennem a gepbe a HDD-t amin a Big Sur lenne, lecsatlakoztatni a tobbi meghajtot es ugy probalni. Jelenleg kulso vinyokent van rarakva es ugy probaltam, eddig minden verzional mukodott, de lehet hogy most itt ez a baja.
De hat...nem hiaba van ott, hogy "Beta"
-
kushwavez
senior tag
válasz
general #34844 üzenetére
Sokan mondják, hogy nehezebb, de szerintem ez nem így van. Le kell szedni a legfrissebb kexteket/bootloadert a github-ról, config.plist-et beállítani a nagyon részletes Guide segítségével és nem lesz problémád.
Nyűgösnek nyűgös mert míg pl. a Clover-be csak belerakod az SSDT/DSDT.aml és Kext fájljaid és az automatikusan betölti/felismeri, addig az OpenCore-ba minden egyes SSDT/DSDT és Kext fájlod bele kell tenned a config.plist-be is (még a drivers.efi-ket is), ha nem jól teszed be akkor be sem tölt a bootloader (még a sorrend is számít valamelyiknél!!). Szerintem ezért is mondják, hogy "nehéz" (és a mai napig nem értem miért nem lehet ez automatikus).
Jó tanács: használj OpenCore Configurator-t, vagy Windows-on ProperTree-t a config.plist beállításához, ezerszer megkönnyíti a dolgodat, nem kell majd egyesével hozzáadogatni a Kext/ssdt/dsdt-d. Habár a Guide azt írja NE használd a Configuratorokat, én mondom nektek DE, használjátok. felesleges bajlódni a manuális szerkesztéssel, hogy aztán valami syntax error miatt ne működjön. az OpenCore Configurator frissítve van folyamatosan, még a developer verzióval is lehet használni (ugyanígy van a Clover Configurator-ral is, nyugodtan lehet használni)
Clover-ben az a jó, hogy csak letöltöm, a config-sample.plist-et átírom config.plist-re, változtatok egy SMBIOS-t és kb megy is, nagyon kevés dolgot kell benne átállítanom, hogy működjön. OpenCore-nál azért kell állítgatni, de működésben egyáltalán nem észleltem semmi különbséget. Nem találtam se gyorsabbnak, se stabilabbnak, ugyanolyan. Az "ismerkedés" tart kicsit több ideig, de a Guide tényleg mindent nagyon részletesen leír.
Véleményem szerint ha már van egy működő Clover konfigurációd és nincs vele semmi bajod akkor felesleges váltani.
egyfolytában látom egyébként, hogy "Clover is dead get over it" mert hogy nem megy jelenleg Big Sur-on. Működni fog az, csak a dev nem foglalkozik vele amíg Beta. Insanelymac-en leírta.
-
kushwavez
senior tag
Nekifutottam a Big Sur Beta 5 telepítésének USB-ről, szépen bebootol az USB és el is kezdi telepíteni viszont a 2. fázisnál minden alkalommal újraindul (nem kp, sima újraindítás). Előjön a nyelvválasztó (aminek szerintem nem kéne előjönnie), következőre kattintva előugrik egy ablak, hogy "Frissítés..." és egyszerűen újraindítja magát. Szerintem valami user error de nincs nagyon kedvem vele szenvedni szóval annyiban hagyom, insanelymac-en követem a dolgokat hátha valakinek volt ilyen és megoldotta.
Csak OpenCore játszik eddig, Clover-rel folyamat KP-t kapok. Viszont elméletileg feltelepített Big Sur-t képes bebootolni. -
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #34832 üzenetére
Huha, nekem sincs GPU szenzorom, viszont volt. Eszre sem vettem, hogy nincs. VirtualSMC-t használok, szerintem az egyik frissítés elvitte. Sajnos FakeSMC-n nem olvassa le az adatokat.
Megprobalhatod mondjuk ezzel: https://github.com/CloverHackyColor/FakeSMC3_with_plugins
FakeSMC es a RadeonMonitor.kext, majd olvasd le a HWmonitor app-al.
Ha nem jo akkor próbáld meg VirtualSMC-vel, es vsmcgen=1 bootflaggel, hátha.
Ha nem, akkor sajnos nincs mód ra jelenleg -
kushwavez
senior tag
válasz
#68216320 #34828 üzenetére
A Kepler (GTX/GT 6,700) szériát lehet használni Big Sur-on is, azok támogatottak (de nem mind).
RTX, GTX 16XX sehol sem támogatott és nem is lesz.
GTX 10XX, 9XX kártyák pedig csak High Sierráig vannak támogatva, továbbra sem lehet használni őket Mojave és feljebb, és nem is lesz támogatásuk. Ezeknek a kártyáknak van HW gyorsításuk High Sierrán és CUDA is működik tudomásom szerint. -
kushwavez
senior tag
válasz
kisjimy #34826 üzenetére
oh tehát az egész meghajtót szeretnéd törölni.
akkor az eraseDisk lesz a te commandod
pl disk1 törlése/formázása FAT32-rediskutil eraseDisk FAT32 Új_üres_meghajtó /dev/disk1
Ha teljesen üresre partíció nélkül akarod akkordiskutil zeroDisk /dev/disk1
megj.: ez nagyon sokáig tart, konkrétan az egész meghajtót lenullázza.
egyébként ha beírod simán, hogy diskutil Terminal-ba akkor kiadja a listát az összes commandról és azokról leírást is kapsz -
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34815 üzenetére
Nincs, sajna letöröltem helyhiány miatt. De jó hogy mondod mert pont szereztem pár hete egy új vinyót, viszont semmire nem használtam eddig, jó lesz az ilyen "béta" meg VM cuccoknak. El is kezdem szedni a telepítőt. Azóta a bootloaderek is frissültek hozzájuk, bár ahogy látom a Clover-nek még mindig baja van a telepítővel. Max feltelepítem OC-al aztán törlöm. Nincs kedvem 2 bootloaderrel szórakozni, szereti megbolondítani az UEFI boot beállításaim.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34808 üzenetére
És ha az Xbox-ot egyből a gépbe dugod? Nem nagyon próbálkoztam még ilyennel, de pl. az én monitoromnak a jack csatlakozója az csak output, és csak a HDMI hangját adja ki. Próbáld meg az Xbox-ot rákötni a gép mikrofon bemenetére vagy a Line-in (kék) dugaszra, és nézd meg van-e jel. Ha felvételre van jel akkor meg Loopback-el létre lehet hozni egy összesített kimenetet, hogy a Line-in hangja a hangszóró kimeneten menjen.
Megj.: Ha a gépnek használva van az előlapi mikrofon csatlakozója akkor a hátsó mikrofon bemenet némítva lesz, egyszerre a kettő nem megy, ezért a Line-In-t kell használni
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #34791 üzenetére
AirDrop & Handoff funkciókat csak Apple által használt Broadcom chipsetekkel tudsz használni (Mojave-n Atheros is). A best az a BCM94360 (5 Ghz), egyetlen Kext kell hozzá (AirPortBrcmFixup) de igazából plug & play, oob. Kedvelt márka a PC-knél PCIe csatolóval a Fenvi ami egybeépített már kész PCIe kártya, de van olyan lehetőséged is, hogy Half-Mini PCIe to PCIe átalakítóval saját magad rakod össze (de egyszerűbb megvenni a már kész Fenvi kártyát, vagy igazából mindegy, hogy milyen márka, elég egyszerű konstrukciók). Ha nem kell 5 Ghz akkor még ott van az olcsóbb BCM43224 kártya is, abból is van PCIe változat. Én aliexpress-ről vettem párat, nem volt velük semmi problémám.
A BCM94360 az működik Big Sur alatt, nekem is olyan van és nem volt vele gondom. Vélhetően ez a helyzet a BCM43224-el is, de egyébként az Injector kexteket már frissítette a dev a kártyákhoz, hogy működjenek Big Sur alatt. -
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34788 üzenetére
Nekem akkor szokta csinálni (iPhone-on is) ha a másik oldalon levő félnek (vagy nekem) nincs netkapcsolata/sima kapcsolata és emiatt nem tudja iMessage üzenetként elküldeni, és mivel be van pipálva a "Küldés SMS-ként" opció ezért SMS-ként küldi el miután iMessage-ként nem sikerült. Egyébként nekem mindig szokott működni. Ha otthon vagyok, telefonálni és SMS/iMessages-ezni is hackilról szoktam.
-
kushwavez
senior tag
válasz
bobalazs #34780 üzenetére
Ja, igen. Ezt a részt elfelejtettem említeni. Hackliknál a SIP kikapcsolása máshogy működik mint igazi Mac-en, a config,plist-ben van egy olyan rész, hogy CsrActiveConfig. Ezt állítsd 0x67-re, úgy ki lesz kapcsolva a SIP. Ellenőrizni Terminal-ban ezzel tudod:
csrutil status
Net: Kábel, Wifi? Kábel: Tudni kellene milyen Ethernet kártya van a gépben: Ha Intel akkor IntelMausi.kext kell, ha Realtek akkor RealtekRTL8111.kext A CLOVER/kexts/Other-be.
Ha Wifi és az Intel akkor sajnos nem sok opciód van, esetleg ki tudod próbálni az OpenIntelWireless-t a HeliPort.app-al -
kushwavez
senior tag
válasz
bobalazs #34777 üzenetére
Mountold EFI Mounter-rel az SSD EFI-jét és az USB EFI-jét és egyszerűen csak másold át az egész EFI-t az SSD EFI-jére, majd tudsz bootolni USB nélkül.
Hmm. Akkor még egy lehetőség a pink screen-re, a config.plist-edben a DeviceProperties-en belül van olyan, hogy framebuffer-conX-type és framebuffer-conX-enable?
Találtam egy ilyen Fixet rá, Clover Configurator-ban be tudod írni őket:
PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0) (Screen fixup)
AAPL,ig-platform-id: 07009B3E
device-id: 9B3E0000
enable-hdmi20: 01000000
framebuffer-con1-busid: 02000000
framebuffer-con1-enable: 01000000
framebuffer-con1-type: 00080000
framebuffer-con2-enable: 01000000
framebuffer-con2-index: FFFFFFFF
framebuffer-patch-enable: 01000000
framebuffer-portcount: 02000000
Próbáld meg, illetve BIOS beállításokban a DVMT-Prealloc-ot állítsd 96 MB-re.edit: itt is találtam egy fixet leírással: https://hackintosh.gitbook.io/-r-hackintosh-vanilla-desktop-guide/config.plist-per-hardware/coffee-lake
-
kushwavez
senior tag
válasz
bobalazs #34775 üzenetére
Gondolom DVI portot használsz.
Ha igen, próbáld a DP, HDMI portokat. Illetve itt egy fix amit én használtam a DVI portomra: [link]
nekem is ilyen volt a kép a DVI port miatt (igazából azzal van a baja, hogy rosszul ismeri fel a monitort/tvt és YPbPr színmódba teszi, nem pedig RGB-be amiben kellene lennie). Nos, ha nem akarsz ezzel szórakozni akkor egyszerűbb ha a HDMI, VGA vagy DisplayPortokat használod és kerülöd a DVI-t.edit: még egy link force rgb-re: https://www.mathewinkson.com/2013/03/force-rgb-mode-in-mac-os-x-to-fix-the-picture-quality-of-an-external-monitor
-
-
kushwavez
senior tag
válasz
bobalazs #34769 üzenetére
Mi a CLOVER/drivers/UEFI tartalma? Ha nincs ott AptioMemoryFix.efi vagy OpenRuntime.efi & QcQuirks.efi akkor menj bele a CLOVER/drivers/off/UEFI/MemoryFix mappába és onnan másold át vagy az OpenRuntime.efi-t és a QcQuirks.efi-t, VAGY az AptioMemoryFix-et a CLOVER/drivers/UEFI mappába, majd próbáld újra.
Igazából így is "telepítve" lett, csak manuálisan, mivel az esetedben a telepítő nem működött. A telepítő is csak simán másolja a dolgokat, csak automatizálva.
-
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #34738 üzenetére
ha már így T440P-d van, neked nincs problémád a jack csatlakozóval? Nekem Windows alatt ha bedugom az EarPods-om egyszerűen nincs rajta hang. Kiírja a gép, hogy csatlakoztatva van, de semmi. Ami nagyon vicces, hogy Mac alatt meg működik (ALCPlugFix-el), bár ott is néha fogja magát és akkora recsegéssel megy el a hang, hogy belesüketülök (de ez biztos orvosolható, csak még nem vettem a fáradtságot a beállítására). Meg nem működik Mac alatt lid wake, egyszerűen nem ébred fel a gép. Ilyen kis apróságok miatt el is ment a kedvem tőle amúgy. Az meg, hogy még Windows alatt sem működik valami, főleg elvette a kedvem a géptől.
Lenovo oldaláról szedtem le a sound drivert, de próbáltam simán a Windows Update által automatikusan telepítettet is.Volt még egy pár Lenovo gépem, mindegyikkel volt valami apróság, de az akksijukat nagyon bírom.
Na mindegy, lehet a kövi már egy Dell lesz, azokat még nem próbáltam. -
kushwavez
senior tag
válasz
bobalazs #34747 üzenetére
Pont akartam irni a Transmac-et. Ramasolas utan jott letre EFI particio az USB-n?
Le tudod ellenorizni diskmgmt-ben, vagy MiniTool Partition Wizard-ban. Ha van EFI particiod akkor csatold fel MiniTool-al (jobb gomb, Change Letter), majd az USB EFI tartalmat tudod kezelni Total Commander-rel vagy Explorer++-al admin modban. Oda megy a Clover vagy az OpencoreHa nem csinalt EFI particiot akkor valoszinuleg a dmg nem egy kesz USB kepfajl hanem csak egy egyszeru dmg amiben az app van, abbol meg kell a createinstallmedia ami csak Mac alol lehetseges.
Esetleg egy masik lehetoseg a gibMacOS amivel letre tudsz egyszeruen hozni egy USB telepitot, viszont a hatranya, hogy Internet Recovery-t lehet csak letrehozni Windows alatt tehat elo internetkapcsolat szukseges a telepiteshez.
-
kushwavez
senior tag
Csinaltam egy OpenCore EFI-t is, azzal szepen mukodott az USB is, de a wake meg igy sem, meg dual-boot-ban van a gep Windows-al es ha OpenCore-al bebootolom akkor nincs Wifi (piros "x" a wifin, eszkozkezeloben azt irja ra, hogy sikertelen volt az eszkoz inditasa)
Cloverral nincs ilyen. Eleg erdekes
-
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #34738 üzenetére
2 USB portom van, mind2 USB3.0 es igen az egyik a battery ikonos, egyiken sem mukodik. Viszont ha USBInjectAll.kext-el kikapcsolom az USB3.0 modot akkor mukodik, ugyhogy azzal lesz a problema. Patchelni kell oket.
@kisjimy szerintem te is patcheld az USB portokat, hatha az a problemad:
[Guide] Creating a Custom SSDT for USBInjectAll.kextEs nem tudom mit csesztem el, de ha alvo modba rakom es felnyitom a fedelt akkor nem ebred fel a gep, akkor sem ha barmi gombot megnyomok (bekapcs gombra sem). Tegnapelott meg mukodott lol
-
kushwavez
senior tag
Vettem egy Lenovo T440 notit (HD 4400, i5-4300U), egész szépen muzsikál rajta a Catalina. Ennek nagyon szépen működik a tapipadja natív gesztusokkal!
A Wifi az Intel AC 7260, így végre volt lehetőségem kipróbálni az OpenSource Intel wifi kext-et, igazából megfelelően működik a Wifi és a Bluetooth is vele. Netezésre elég, viszont az 5 Ghz-t nem képes még kihasználni, csak N módban képes működni.
(A képen bekeretezve az Intel wifis noti, wl1 az 5 GHz, látszódik, hogy a többi eszköz 80 MHz-n működik kihasználva a sebességet, míg a noti csak 20 MHz-n működik, a 2.4 GHz-s sebességet használva). A wifiket a HeliPort app-al lehet kezelni, bugos néhol de bőven jó.
A Bluetooth-ot még annyira nem tesztelgettem, de valószínűleg nem lesz vele probléma. Van még egy driver amit ki fogok próbálni, az "natívabb" megoldást választ és az Apple API-ját használja, viszont azt egy ideje nem frissítették már. Mindenesetre ez egész jó így is.
Beszéltem a fejlesztővel, azt mondta már folyamatban van at 5 GHz behozatala is, de nagyon nehézkesen megy. "missing so much, including channel switching/channel band width switching/full QOS support/40, 80, 80+80, 160 MHz channel calculating and negotiate"Nekem is vannak problémáim az iPhone csatlakoztatásával, de nekem másodpercenként ugrál fel és tűnik el a megbízhatóság ablak, aztán egy idő után ki is írta a gép, hogy konkrétan USB energiaellátási problémái vannak, így legalább tudom, hogy hol kell keresgélnem, majd holnap utánanézek jobban.
Az akksija mivel használt gép ezért alapból nem olyan jó már, de Win alatt tudott produkálni 4.5 órás üzemidőt, kíváncsi leszek itt macOS alatt mit fog produkálni, még nem volt alkalmam letesztelni mennyit bír. 0,9 Wattot ír fogyasztásnak.
A másik notim sokkal erősebb, de ennek annyira jó érzés így használni a tapipadját, hogy lehet váltok erre.😂
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #34705 üzenetére
RX 5700 XT is menne vele, bár szerintem az a régi i5-ös porcihoz bottleneck lenne. Talán egy sima RX 5700, vagy egy RX 580/590. az RX 5700/5700 XT-hez kell whatevergreen és agdpmod=pikera bootflag. RX 580-hoz nekem nem kellett semmi sem, de a whatevergreen sosem árt. Ezekkel a kártyákkal semmi probléma nem szokott lenni, elég jól támogatottak.
-
kushwavez
senior tag
Tudni kell milyen interfészű kártyád van (M.2 NGFF, Mini-PCIe, 1/2 Mini-PCIe) és az alapján ki lehet választani a listából azt amelyik passzol a notiba. A legtöbb 2016 után gyártott notikban M.2 NGFF kártyák vannak. Nekem Qualcomm Atheros QCNFA344A volt, cseréltem Broadcom BCM94352Z-re amit Aliexpressről vettem olyan 5 ezerért. Kell hozzá néhány kext, de igazából semmi különös, teljesen jól megy. A legjobb választás teljesítménybe és kompatibilitásba BCM4360 vagy BCM43602 típusú, de azoknak elég combos áruk van.
Vannak elég olcsó kompatibilis Broadcom kártyák is, de azok nem 5 GHz típusok, hanem csak 2.4 .
Vagy ugye megpróbálhatod az Intel kext-et amit linkeltem, hátha bevállik. -
kushwavez
senior tag
Szia, igen, fel lehet. Nincs akadálya, Catalina legfrissebb verzióját.
Igen, működik az alvás is.
Tapipad az egy kicsit más kérdés mindegyik notiban más tapipad van így az zsákbamacska, az biztos, hogy fog működni, csak a kérdés, hogy mennyire jól/rosszul, ehhez jobban utána kell nézni/ki kell próbálni.
A WiFi kártyád ha Intel akkor biztos, hogy nem fog működni, ebben az esetben csere egy Broadcom kártyára (itt a lista hozzá: [link] ) vagy USB wifi, illetve van egy Intel kext amit épp fejlesztenek, írták, hogy működik, ki lehet próbálni, de számítani kell arra, hogy elég bugos lesz: [link] . Ha Qualcomm Atheros akkor sajnos teljesen felejtős a Wifi azon.Nekem is dual-boot van (Win - Linux - macOS) és szintén 60 GB helyet hagytam a Win-nek, bőven elég neki, nyílván attól függ miket raksz rá, nekem alap dolgok vannak (Steam, driverek) és csak játékra van használva, a macOS-nek hagytam több helyet, az a daily drive. Egész egyszerű a menete, ha tisztán telepíted akkor először macOS-t rakd fel, csinálj egy 60 GB FAT32 (vagy exfat igazából mindegy) partíciót a Win-nek, rakd fel a mac-et majd utána a Win-t arra a partícióra amit létrehoztál. Boot managert rá kell rakni az EFI meghjatóra, majd Win-en beállítani, hogy az induljon először, cmdbe (admin módba)
bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi (vagy ha OpenCore akkor OC\OpenCore.efi
majd újraindítás után a Clover vagy az OC fog bejönni, ki tudod választani melyik OS induljon.
[link]
Itt indulnék el az egészhez, macOS telepítőt meg [link] ezzel szedném le (Internet recovery, szóval kell neki telepítés közben a net, esetedben mivel nincs támogatva a wifi ezért kábelen), vagy VM-ből is létre lehet hozni a teljes telepítőt. A legjobb eset ha van egy Mac amiről meg tudod csinálni persze.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Battlefield 6
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Gumi és felni topik
- Vicces képek
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Telekom mobilszolgáltatások
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD+ 2TB HDD
- HP EliteBook x360 830 G7 i5-10210U 16GB 512GB 13" FHD Áthajtós érintős 1 év garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / Rog RX580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! PSN, STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC-Számítógép! I9 11900K / RTX 3090 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest