- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Yettel topik
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Poco X3 NFC - minden, ami kell
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Hirdetés
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #35774 üzenetére
valóban úgy ahogy @tlac írta, az az SMBIOS már nem támogatott Big Sur-on. a fő leírás alapján válassz ki egy új SMBIOS-t és próbáld újra a letöltést/telepítést az App Store-ból.
Jó hogy ez most előjött, frissítem a leírást, hogy mik a Big Sur minimális SMBIOS követelményei.
-
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #35772 üzenetére
hmm, érdekes.
milyen SMBIOS-t használsz?Ha nincs semmilyen kexted a /Library/Extensions-ben akkor kapcsold be a SIP-et (config.plist/RtVariables/CsrActiveConfig=0x00), bootnál a Preboot-ot válaszd ki Clover-ben (már ha van Catalina-n).
Amikor még elkezdtem szórakozni a Big Sur Béta verziókkal rájöttem, hogy ha a SIP ki van kapcsolva és nem a Preboot-ról bootolok akkor nem működnek a frissítések megfelelően. Ez Catalina-n szerintem nincs így, de egy próbát megér.
Ha nem működik le lehet szedni manuálisan is gibMacOS-el is, letöltés után az "InstallAssistant.pkg" telepítése után megtalálható lesz az "Install macOS Big Sur.app" az Alkalmazások mappádban.
-
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #35767 üzenetére
előtte mindenképpen frissítened kell a bootloadert és a kextjeidet (ha régiek).
Ha régi Clover-t használsz, a letöltött Clover.zip-ben levő config-sample.plist-ből ki kell venned a "Quirks" részt és bele kell tenned a saját config.plist-ed aljára.
a drivers/UEFI mappa tartalma legyen az ami a leírásban le van írva, ha FakeSMC-t használsz akkor azt cseréld VirtualSMC-re.
Figyelj telepítésnél, hogy mindenképpen a "Boot Mac OS X Install from <név> via Preboot"-ról bootolj addig amíg az el nem tűnik. Ha eltűnt akkor utána a "Boot Mac OS X <név> via Preboot"-ról kell bootolnod.
-
kushwavez
senior tag
válasz
szocsaba #35764 üzenetére
Ahogy elnéztem az Broadwell gép, nem hiszem hogy lenne vele bármi probléma.
A WiFi kártyát kell cserélni Broadcom-ra, hogy jó legyen a net (és a handoff&airdrop). Gondolom ezügyben láttad az eeprom írást, a whitelist miatt. Nézz utána, hogy van-e bármi más mód ennek kikerülésére (pl. BIOS downgrade).
Egyéb dolgokra (pl. DVMT-Prealloc) nem kell moddolt bios, azt meg lehet oldani pár command-al a config.plist-ben
Nekem pl. izomból mondták, hogy eeprom írás kell a BIOS-nak mert máshogy nem működik a kártya, aztán kiderült, hogy felesleges mert BIOS downgrade-l működött (még jó, hogy nem álltam neki mókolni a BIOS-t)
Ha Intel WiFi van benne akkor tudod használni az OpenIntelWireless itlwm.kextjeit, viszont elég lassú és bugos.
-
-
kushwavez
senior tag
macOS Big Sur Clover (és OpenCore) telepítő létrehozása Windows alatt
Hozzáadva az összefoglalóhozUSBInjectAll és XhciPortLimit hozzáadva az USB portok helyes működéséért
-
kushwavez
senior tag
Lenovo Thinkpad X1 Carbon 6th gen (i5-ös FHD verzió. Mondjuk ha találtam volna HDR WQHD típust akkor mégboldogabb lennék.
)
A Ryzen is megvan macOS alatt, viszont sajnos mivel egyáltalán nem natív számítani kell arra, hogy valami egyszer csak nem fog működni (ami már pedig gyakran megesik), főleg frissítések után. Na meg a hanggal elég sok problémájuk van az embereknek (akadozik, szakadozik, robot-hang stb.)
Nem kevés az i3? Nekem legalábbis nem lenne elég.
-
kushwavez
senior tag
elég király a tied is és a NUC is, én is gondoltam valami ilyesmire de az asztalimat sem használtam kb sosem úgyhogy lemondtam róla. (egyébként a NUC-nak nem integrált wifi karija van?)
Helyette vettem egy Thunderbolt-os Lenovo X1 notit, hogy majd Windows-on tudjam használni az eGPU-t. Notik mindig is zsákbamacskák voltak macOS terén, de ezzel most elég nagy szerencsém volt ugyan is MINDEN működik rajta. Nagyon-nagy meglepetésemre még a Thunderbolt is!!! Tehát az eGPU-t még macOS-en is tudom használni... Sosem gondoltam volna...
A telepítés is marha egyszerű volt, feltoltam a legújabb Clover-t aztán igazából csak néhány rename patch kellett a Thunderbolt-nak, hogy működjön.
Jelenleg már csak a BCM94360NG-re várok, aztán teljes a dolog. Akksi olyan 6 órát bír sima netezés/YouTube mellett, szóval azzal is eléggé meg vagyok elégedve
-
kushwavez
senior tag
válasz
Gabady #35747 üzenetére
A config.plist/KernelAndKextPatches/FakeCPUID részénél megpróbálhatod beállítani, pl. FakeCPUID=0x0306C0 (Haswell)
De előtte nézd még meg a config.plist/CPU/Type=0x0412-t (vagy 0x0A01) is, lehet annyi elég
Hanghoz: nézd meg milyen codec-et használ a lapod, keresd ki a layout-id-kat és próbálgasd végig őket addig amíg nem működik az összes kimenet.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Gabady #35731 üzenetére
Nincs hang, CPU-ra Unknown-t ír, vga webdriver nem megy fel, mert az OS Build ID 17G66 és nem találtam ilyen build ID-vel rendelkező drivert...
iMac 14,2 SMBiost alkalmaztam, és a telepítőt a leírás szerint készítettem el.
A hangot próbáld meg a leírás alapján megcsinálni, legtöbb esetben alcid=1 (vagy 3) jó szokott lenni az asztali gépekhez.CPU-ra (ha a Xeon proci az aláírásodban) próbáld a MacPro6,1 SMBIOS-t, annak hasonló a procija a tiedéhez. Ha utána is unknown akkor lehet nem ismeri fel a típusát a Mac, igazából kozmetikai dolog ez, ha nincs problémád a teljesítménnyel akkor jó.
A GPU-hoz frissítened kell a High Sierra-t a legfrissebb verzióra (17G14042), majd innen le tudod szedni a driver-t:
Nvidia Web Driver updates for macOS High Sierra -
kushwavez
senior tag
válasz
st3v3np3t3r #35724 üzenetére
Lehet, hogy fel fogod tudni tenni, de a benne levő GPU esélytelen, hogy menne, és ezáltal a laptop használhatatlan lenne alatta.
Látogass el az amd-osx.com oldalra, ők kifejezetten AMD hacklikkal foglalkoznak.
-
kushwavez
senior tag
válasz
st3v3np3t3r #35722 üzenetére
Sajnos a gép AMD-s, nem fogod tudni használni rajta a macOS-t. Noha van kernel patch AMD-re, de a benne levő Integrált videó egyáltalán nem támogatott, így a Mac teljesen használhatatlan lenne rajta, a többi dologról nem is beszélve (pl. sleep, portok, hang, stb.)
-
kushwavez
senior tag
válasz
szocsaba #35719 üzenetére
A BIOS-ban Nézd át, hogy valamivel tudod-e gyorsítani a boot-ot (általában a POST delay-t lehet állítani, hogy ne nézd 5 évig a boot logo-t), aztán a Clover config.plist/Boot résznél állítsd be a Timeout-ot 0-ra. Így "átugorja" a Clover a GUI-t és egyből a macOS kezd bootolni (ha spammeled a nyilakat meg tudod állítani). Van olyan is, hogy "Fast", viszont ha azt választod nem tudod megszakítani a folyamatot a GUI-nál.
Illetve a sok szöveg az akkor jön elő ha verbose módban bootolsz, ezeket el tudod tüntetni ha kiveszed a config.plist/Boot/Arguments részből a "-v keepsyms=1 debug=0x100" flageket.
-
kushwavez
senior tag
válasz
BossBoss #35698 üzenetére
Hmm. kicsit utána olvastam és azt találtam, hogy az OpenCore injecteli a modifikált SSDT/DSDT-t a Windows-ra is (mondjuk nem értem minek) és emiatt van ez.
https://github.com/zachs78/MacOS-XPS-9500-OpenCore/issues/11Lehet egy kicsit bonyolult lesz, de megpróbálok segíteni, ha tudod akkor kövesd az ott leírtakat is, de nekem is van egy ötletem:
1. Mindenképpen csinálj egy mentést a működő OpenCore EFI-dről (legegyszerűbb ha a pendrive EFI-jére rámásolod, és akkor azzal is be tudsz bootolni), újra kell kreálni az EFI-t, hogy a Windows eredeti Bootx64.efi-je meglegyen (gondolom az EFI készítésekor az OC BOOT és OC mappát is átmásoltad, cserélve a Win által létrehozott "Boot" mappát)
2. Bootold be a Windows telepítő USB-d és menj a "Számítógép javítása" opcióra, majd Hibaelhárítás, Parancssor (és idézek a már leírt dual-bootos írásomból):diskpart
Ez a Windows lemezkezelőjelist disk
Kilistázza a meghajtóinkat
Itt válasszuk ki a Windows meghajtónkat, ebben a példában (és legtöbb esetben is) "0"sel disk 0
list part
Kilistázza a kiválasztott meghajtón levő partíciókat. Válasszuk ki a "System" azaz EFI partíciónkat. (100 MB, ebben a példában, és a legtöbb esetben ez "1" lesz)sel part 1
format quick fs=fat32
Leformázza az EFI partíciót FAT32 fájlrendszerre (ezért fontos, hogy legyen egy bootolható OC EFI-nk a pendrive-on)assign letter=B
Hozzárendel egy "B" betűjelet a partícióhoz, hogy kezelni tudjuk aztexit
Kiléphetünk a diskpart-bólbcdboot C:\windows /s B:
Ez létrehozza a Windows bootolásához szükséges fájlokat az EFI partícióban.exit
Kiléphetünk, készen vagyunk!Miután a fent leírtakkal megvagy a Win megint bebootol automatikusan. Az OC-s pendrive bebootolásával Mac-en megint másold át az OC mappád az EFI-re, DE CSAK AZ OC MAPPÁT, a BOOT mappát ne cseréld.
Töröld az OC/Bootstrap mappából a Bootstrap.efi-t
config.plist-ben a Misc/Security-nél a BootProtect=None legyen.Win-be bootolva ismételten írd be cmd-be:
bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\OC\OpenCore.efi
Ezután újraindításkor F12-vel ki tudod választani a Win meghajtót (a neve a meghajtónak), az a Windowst fogja bootolni, míg a másik, azaz "Windows Boot Manager" az OpenCore-t fogja bootolni, azon belül meg indulhat a macOS.
Remélem fog működni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
BossBoss #35687 üzenetére
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
OpenCore-nál annyi a különbség (ha egy meghajtóra szeretnéd a két rendszert), hogy cmd-be a következőt kell írni miután már fent van a Windows, hogy az OC legyen a fő bootloader:
bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\OC\OpenCore.efi
Majd következő újraindításnál bejön az OC és ki tudod választani a menüből a Windows-t.Ha két külön meghajtón van a Mac és a Win akkor mégegyszerűbb a helyzet, feltelepíted a másik meghajtóra a Win-t, a boot sorrendet pedig úgy állítod be, hogy az OpenCore-os Mac induljon először, onnan meg ki tudod választani a Win-t.
meg még annyi, hogy a config.plist-ben a ScanPolicy=0-nak kell lennie, különben nem mutat minden rendszert.
Wifi-re: gondolom Intel Wifid van, elég bugos a driver hozzá, használj HeliPort-ot és itlwm.kext-et, vagy ha tudod akkor cseréld a wifi kártyát Broadcom-ra:
Támogatott WiFi/Ethernet kártyák -
kushwavez
senior tag
válasz
tatomi92 #35672 üzenetére
jobban járunk ha ide töltöd fel, 12 perc mire leszedi.
Streamable
-
kushwavez
senior tag
válasz
szocsaba #35668 üzenetére
hmm.. én megpróbálnám, igen.
Csak azért kérdezem mert nem nagyon értem mi a fene baja van mindenkinek velük (tegnap néztem a Linus Tech Tips videóját, még abban is erre panaszkodtak, hogy nem működik a FaceTime és a messages), nekem már elég sok buildem volt, sok asztali és noti is, de soha egyetlen egyszer sem volt problémám sem az iCloud-dal, sem a FaceTime-al és Messages-el. Nem nagyon értem mi okozhatja...tudomásom szerint az szokta, ha az Ethernet portunk nem en0, a WiFi meg nem en1 (utóbbi szerintem mindegy mert egy olyan builden is jó volt amin nem volt wifi), meg rossz SMBIOS.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #35664 üzenetére
Egyszerűbb ha ezeket lefuttatod:
sudo dmesg > dmesg.log
log show --predicate "processID == 0" --start $(date "+%Y-%m-%d") --debug > bootlog.log
Majd a létrejött log fájlok tartalmát feltöltöd PasteBin-re (vagy PrivateBin-re ha túl nagy a méret és nem engedi a PasteBin), úgy talán kicsit átláthatóbb.De egyébként nem látok semmit a képen ami a problémára utalna.
Annyit látok, hogy használsz SMCBatteryManager-t és SMCLightSensor-t ami neked nem kell. -
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz
BossBoss #35640 üzenetére
Próbáld az ig-platform-id-t is beállítani
-
kushwavez
senior tag
válasz
BossBoss #35632 üzenetére
Add hozzá az itt leírt patcheket is a config.plist-hez:
7. Előforduló hibák -
kushwavez
senior tag
*UNIX alapú. Attól még két teljesen különböző rendszer. A probléma az, hogy a Linux (és más rendszer) alatt levő NVIDIA driverek nem nyílt forráskódúak, tehát nincs hozzá kód és így nem lehet leprogramozni Mac-re.
De ha lenne driver Mac-re akkor sem működne, mivel a laptopokban egy úgynevezett "Optimus" vidikari váltás technológia van használva ami Mac alatt szintén nem támogatott.
High Sierra alatt támogatottak a GTX 10XX kártyák, de csak az asztali gépekben.
6. Támogatott Grafikus processzorok
Itt találhatóak a legfrissebb verzióban támogatott GPU-k.Laptopban sajnos csak az Intel grafika játszik (meg néhány AMD, de az is nagyon-nagyon ritkán működik), meg az eGPU.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #35619 üzenetére
Érthető.
Nekem működött a BT billentyűzet, de hozzáteszem szerintem azért mert az alaplapi Wifi+Bluetooth gyárilag BCM94360HMB volt (azaz OOB támogatott Mac alatt) és az UEFI beállításokban csak be kellett kapcsolnom a "Bluetooth Handoff" funkciót és működött is a BT billzet már bootidőben is.
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #35614 üzenetére
Nem. Attól még látnia kell a GPT partíciókat is.
Akkor gondolom a macOS és a Windows nem ugyan azon a meghajtón van?
Csatold fel MiniTool Partition Wizard-al az EFI-jét a macOS meghajtónak.
Kiválasztod az EFI partíciót (ha nincs odaírva, hogy EFI akkor 200 MB FAT32 partíció), jobb gomb change letter, majd Apply után tudod kezelni Explorer++-al -
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #35612 üzenetére
igen, cmd-t admin módba megnyitva írd be:
mountvol b: /s
majd Explorer++-al admin módban tudod kezelni a tartalmát. a config.plist-et tudod szerkeszteni Notepad++-al vagy PlistEdPlus-al (szintén admin módban) -
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #35609 üzenetére
Töltsd le ezt: [link] és tedd be az AppleUiSupport.efi-t a drivers/UEFI mappába.
Az AppleKeyFeeder.efi-t is tedd be ugyanoda a drivers/off/UEFI/FileVault2-ből (a Clover release-ből is ki lehet venni: [link] )Ellenőrizd, hogy a "Hide"-ban nincs-e benne a "Preboot", FileVault-ot bekapcsolva a rendszer a Preboot-ról bootol és a "main" partíció nem lesz látható a Clover menüben.
-
kushwavez
senior tag
Szia,
Itt vannak a támogatott gpu-k listája: 6. Támogatott Grafikus processzorokAmivel ált. semmi probléma nem szokott lenni azok a Navi kártyák: RX 5500, RX 5500 XT, RX 5600, RX 5600 XT, RX 5700, RX 5700 XT.
Attól függően, hogy neked mi a felhasználási igényed választhatsz erőset/gyengébbet.
agpdmod=pikera bootflag kell neki (vagy kellett, Big Sur-on valakinek anélkül is megy, nem árt ha bent van), de egyébként OOBAztán használtan elég jó árban lehet kapni Polaris kártyákat: RX 590, 580(X), 570(X), 560(X), 480, 470(D), 460. itt is szintén az igényeknek megfelelően erősebb/gyengébb.
OOB.
Annyi, hogy fentebb is egy user panaszkodott, hogy nincs HDMI kép. A DP port az biztos, hogy jó, érdemes azt használni (akár DP to HDMI adapterrel)Mondjuk egy példakonfig:
Alaplap: Gigabyte H370 HD3 (ATX): ~40k
CPU: i7-9700F ~91k
GPU: RX 580: ~50k (használtan)
~181kérdemes egyébként rákeresni hátha valaki haklizta már a gépet, úgy könnyebb választani.
-
kushwavez
senior tag
Frissítettem az összefoglalóban az ajánlott WiFi részt.: Támogatott WiFi/Ethernet kártyák
-
kushwavez
senior tag
Sajnos ahogy látom a mérete más a tiednek. A tied az hosszabb(nak tűnik) mint a BCM kártya. Csatlakozásra megfelelő, a hosszt egyébként egyszerűen meg lehet oldani házilag is valami kis "hosszabbító fémmel" is akár, szóval nem vészes a dolog, meg lehet van direkt hozzá készített hosszabbító adapter is, nézd meg hátha találsz.
"Olvastam egy korábbi hsz.-edben , hogy van egy "felesleges" BCM94352Z adaptered. Ha nincs rá szükséged szíveszen megvenném tőled ."
Azóta már otthon megmókoltam a kártyát (csináltam rá "A" key-t házilag.) és betettem a mostani Lenovo laptopomba, nem voltam képes várni amíg megjön a BCM94360NG, kellett a ~500 Mbit/s sebesség. Az Intellel meg csak ~20 van és mellé 2000 ms ping ami nekem nem járta sajnos. Így ilyen mókolt állapotban már nem igazán lenne pofám eladni, meg mivel működik, így ha megjön a BCM94360NG, megy majd a másik notiba cserélve az ottani Intel WiFi-t is. Úgyhogy ne haragudj.
-
kushwavez
senior tag
majd kiegészítem jobban azt a részt hogy mi szerint válasszunk.
Ha M.2 wifid van akkor a BCM94360NG jó ha 2 antennád van, beteszed és megy. Talán az AirportBrcmFixup kext kell hozzá, de az sem biztos (nekem nem kellett az asztali gépemhez).
A BCM943602BAED az meg 3 antennás, de az is ugyanúgy működik mint az NG verzió, csak beteszed és megy.
Sikeresen elírtam és javítom majd, a BCM94360CS2 az eredeti Apple kártya és nem M.2, ahhoz átalakító kell.Illetve van a BCM94352Z is amit én már 3 éve használok, az is szintén jó, viszont azt azért nem írtam oda mert nem natív. Kell hozzá 4 kext, hogy működjön, de egyébként azzal sincs semmi probléma, működik vele az AirDrop és Handoff is.
Figyelni kell a kártya vásárlása előtt, hogy az milyen slotos, milyen kiosztással rendelkezik.
Például az enyém egy M.2 BCM94352Z és "E" kiosztásos.Az Acerembe belement, viszont a többi gépembe már nem, mert azok "A" kiosztásosok, abba pedig "E"+"A" kiosztásos való.
Nos, igazából a legegyszerűbb E+A kiosztásost venni, az mindegyikbe jó, általában a legtöbb ilyen.
Aliexpressről és Ebay-ről lehet őket megvásárolni.(meg ha szerencsés vagy itt hvaprón)
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #35575 üzenetére
Hasznos alkalmazások
iStat Menus-t használom én, proci használatra és hőmérséklet ellenőrzésre, net le/feltöltés sebesség mérésre, szerintem elég jó.Illetve nemrég találkoztam az iStatistica nevezetű alkalmazással, az is jónak tűnik.
-
kushwavez
senior tag
Sajnos ezek a leírások elég outdated-ek. Clover v5123+ verziókban már bekerült egy "Quirks" rész is a config.plist-be ami nélkülözhetetlen az induláshoz.
Az összefoglal alapján hozz létre egy Clover configot, azzal működik (próbáltam Haswell géppel is). Esetleg a Quirks részt add hozzá a Haswell konfigodhoz, szintén a leírás alapján ellenőrizd a CLOVER/drivers mappát.vagy szedd le a a Clover v5123.1-es verziót, az még a régi és nem kell hozzá Quirks és az új driverek.
-
kushwavez
senior tag
válasz
velkeibalesz #35561 üzenetére
Majd végigmegyek az összes ID-n aztán meglátjuk. ALCPlugFix az csak a jack részére van hatással, és csak akkor működik ha már van hang.
Köszi a linket, majd átbogarászom, annyira nem fontos mert nagyon ritkán használom azt a Lenovo-t.Viszont ahogy látom ott is alcid=28 van, mást meg nem használnak hozzá. Nem nagyon értem.
Egyébként most szereztem be egy Lenovo X1 Carbon 6th gen notit (Kaby Lake-R), és nagyon kellemes meglepetés volt az egész hacklizás vele. A telepítés simán megvolt (Clover, Big Sur), minden működik rajta, egyedül az Intel wifit kell majd cserélnem egy BCM94360NG-re mert nagyon lassú, meg eléggé bugol, sokszor kell ki-be kapcsolgatnom, hogy csatlakozzon a hálózathoz.
Pechemre az Acer-ből a BCM94352Z nem megy bele mert az "E" keyed, a Lenovo-ba meg csak "A+E" keyed wifi kártya megy bele. Szóval van egy BCM94352Z kártyám fölösbe.
Ami nagyon kellemes meglepetés volt, hogy alcid=11-el van natív combo jack hangom mikrofonnal (ALCPlugFix nélkül)!!! Eddig azthittem az csakis macbook-on működik. -
kushwavez
senior tag
válasz
velkeibalesz #35559 üzenetére
Van, jelenleg a Library/Extensions-be van rakva, de a Clover/kexts/Other-ben is volt, úgy sem volt jó.
-
kushwavez
senior tag
mintha valakinél olvastam volna itt, hogy van neki is egy ThinkPad T440 notija. Ha olvasod ezt kérlek segíts már a hangot beállítani, mert AppleALC-vel sehogy nem jön össze...
VoodooHDA-val működik, viszont annak a hangminősége szörnyű.
alcid=28
ALC292 (vagy ALC3232)
próbáltam SSDT-ALC3232.aml-el is, de nem működik.Ami nagyon érdekes, hogy viszont OC-val működik, semmi ötletem nincs miért. ott még az SSDT sincs, egyszerűen csak alcid=28. majd még elszórakozok vele
-
kushwavez
senior tag
válasz
kazsmerlaca #35550 üzenetére
Én most teszem fel a Thinkpad-re, vlaszeg probléma nélkül fel fog menni.
@Smiley, igen így van. Mostmár minden rendben van egyébként, A Clover-nek kell a Recovery partíciót megoldani, jelenleg a v5127-nél nem lehet róla bebootolni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
kazsmerlaca #35545 üzenetére
Nagyon sok alkalmazásnál ez van, egyszerűen nem foglalkoznak a Maces verziókkal. Egyszer megcsinálják, tesztelés nyílván elmarad, azt annyi.
Én nekem amúgy a qBittorrent Windows alatt sem ment.
A Deluge az régi, viszont nekem szépen működött mindig.De már 1 éve átálltam a routeres torrentre (majd Raspberry Pi NAS-ra). ASUS routeren, főleg Merlin fw-vel gyönyörűen működik a Transmission. Windows-ra is és Mac-re és Linux-ra is egy oldschool Bittorrent 1.8 kinézetű kliens van hozzá, a neve "Transmission Remote GUI". Ez szépen rácsatlakozik a local ip-re (vagy ha be van állítva akkor WAN ip-re) és gyönyörűen végzi a dolgát, eddig soha nem volt vele problémám, szintén a Raspberry-n. Mindig működik, minden eszközömről elérem, nincs probléma.
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #35540 üzenetére
használd az USBInjectAll.kext-et, és lehetőleg telepítéshez az USB 2.0 portokat használd (már ha van olyan)
-
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz
szocsaba #35528 üzenetére
8. Hogan kérjünk segítséget, ha nem működik?
Szerezd be a logokat a fenti leírás alapján, és küldd ide. -
-
kushwavez
senior tag
válasz
mtomi95 #35509 üzenetére
Nincs baj a 8 GB rammal, elmegy vele simán.
a rendszer maga iszonyat gyors, sokkal gyorsabb mint a Catalina.
Viszont ez a RAM bug nagyon erős, nem tudom miatta használni a Safari-t. 1080p videónézésnél jön elő a hiba, nagyon egyszerűen lehet reprodukálni. Nyiss meg egy 1080p vidit az indavideo.hu-n, indítsd el, állítsd le, kicsinyítsd le a Safari ablakot, nyisd meg és indítsd el. Voilá, nézd a kernel_task RAM használatának felszökését.
Addig nincs semmi gond amíg nem állítod le és nem váltogatsz a lapok között, vagy kicsinyíted le.
Chrome-on és Firefox-on nincs probléma, de nem szeretem őket használni.Sikerült reprodukálni 3 haklin, 1 igazi MacBook Air-en. de nyílván hiába reportolom a hibát, a kutya se fogja megnézni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
fiATHaLON #35504 üzenetére
Az EFI és a CLOVER a lelke az egésznek. A működő Clover-ről készíts mentést, elég ha a pendrive-on van aztán ha feltelepült a rendszer annak a meghajtónak az EFI-jére kell másolni és kész. Ha van a Library/Extensions-ben is kext akkor azokat is a CLover/kexts/Other-be kell rakni. kb ennyi a bíbelődés.
-
kushwavez
senior tag
btw a debugoláshoz, logok beszerzéséhez kapcsolódó infókat betettem az Összefoglaló 8. pontjaként: 8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
-
kushwavez
senior tag
válasz
Senator #35497 üzenetére
HDD-ről bootolás nekem simán tud 2.5 perc is lenni Mac-en, igyekszem mindig IS kerülni mert még tesztelésre sem tudom használni olyan lassú.
emlékszem a régi szép időkre amikor még nem volt SSD-m és még Legacy gépek voltak...reggel felkeltél, bekapcsoltad a gépet, elmentél kávét főzni, készülődni stb, azt mire visszaértél bebootolt, de még az alkalmazások betöltésére még mindig várni kellett. -
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz
fiATHaLON #35491 üzenetére
A boot kavarodás: Nézd meg az EFI partíciókat, és ha valóban kavarodás van akkor töröld le a Windows boot fájljait a rossz partícióról, majd egy Windows USB telepítőt bebootolva, cmd-t megnyitva csatold fel a helyes EFI partíciót és hozd létre a Win boot fájlokat.
diskpart
list disk
Kilistázza a meghajtóid
Itt válaszd ki a Windows meghajtódat ebben a példában "0"sel disk 0
list part
Kilistázza a kiválasztott meghajtón levő partíciókat. Válaszd ki a "System" azaz EFI partíciót. (100 MB vagy 200 MB, ebben a példában, és a legtöbb esetben ez "1" lesz)sel part 1
assign letter=B
Hozzárendel egy "B" betűjelet a partícióhoz, hogy kezelni tudjadexit
bcdboot C:\windows /s B:
Ez létrehozza a Windows bootolásához szükséges fájlokat az EFI partícióban.exit
KészHa be van lakva az SSD képes lassulni, be kell tölteni az indexeket, cache-t stb, esetleg ahogy @tlac mondta nézd meg hol tököl, megnézném még esetleg, hogy a TRIM be van-e kapcsolva, ha nincs akkor "
sudo trimforce enable
".
Ha sok kext van akkor kiválogatnám melyik kell melyik nem, a feleslegeseket törölném. -
kushwavez
senior tag
válasz
tatomi92 #35465 üzenetére
ProperTree-vel lehet szerkeszteni a config.plist-et, ott hozzá tudod adni az ACPI/Patch részhez, felesleges kiszedni az akksit, ez DSDT-be van kódolva.
-
kushwavez
senior tag
válasz
kisjimy #35464 üzenetére
ProperTree-vel lehet módosítani a plist fájlokat, GenSMBIOS-al pedig lehet generálni új SMBIOS-t. Egy próbát megér, de szerintem nem ott lesz a gond.
Írtad, hogy valamikor működik, valamikor nem.
nézz egy bdmesg logot, hogy lásd miket művel a géped indulástól számítva illetve ha megakad akkor hol akadhat meg.log show --predicate "processID == 0" --start $(date "+%Y-%m-%d") --debug > bootlog.txt
A "bootlog.txt" fájlt megtalálod a home mappádban, azt töltsd fel a Pastebin-re, hogy mi is lássuk.Esetleg próbáld bekapcsolni a PluginType-ot a config.plist-ben, lehet, hogy az miatt van az egész (legalábbis nálam előfordult, hogy ha kikapcsoltam akkor stall PlatformPluginFamily errort kaptam). Utolsó ötletem az az, hogy valami ACPI error miatt nem akar működni, bár az egészben az az érdekes és amit kevésbé értek, hogy csak néha nem jó.
-
kushwavez
senior tag
válasz
tatomi92 #35462 üzenetére
Nem írtál választ, hogy az előző EFI-vel is csinálja-e. Ha nem csinálja azzal, próbáld betenni az SMCBatteryManager.kext-et és nézd meg úgy.
Ha nem jó, akkor DSDT patchek szükségesek az akkumulátorodhoz.
Comment: change Notify(BAT0,...) to Notify(BATC,...)
Find: <8642415430>
Replace: <8642415443>
Comment: change Notify(\_SB.BAT0,...) to Notify(_SB.BATC,...)
Find: <865C2E5F53425F42415430>
Replace: <865C2E5F53425F42415443>
Comment: change Method(BTST,2,Serialized) to BTS1
Find: <425453540A790A>
Replace: <425453310A790A>
Comment: change Method(BTIF,1,Serialized) to BTI0
Find: <4254494609790A>
Replace: <4254493009790A>Ugyanígy kellett patchelni a Lenovo-mat is, ezt a hibát produkálta csak más volt a PCI root.
-
kushwavez
senior tag
válasz
tatomi92 #35457 üzenetére
szerintem neki tudsz állni az összefoglaló alapján összerakni a Clover-ed, viszont az 5123.1-es verziót szedd le és az OpenRuntime.efi helyett AptioMemoryFix-et vagy OsxAptioFix3Drv.efi-t használj.
config.plist/Graphics/ig-platform-id=0x00010000 és SMBIOS MacBookPro8,1OC is mehet ugyanúgy a leírás alapján, ott is számít a megfelelő ig-platform-id és SMBIOS. Bár azt nem tudom, hogy ott kéne-e valamit változtatni High Sierra-hoz.
BIOS beállítások SATA: AHCI, UEFI: Be, CSM: Ki
-
kushwavez
senior tag
válasz
kisjimy #35442 üzenetére
egyszerűbb a plist-ben is bent hagyni. figyelj arra, hogy ne írd el "agdpmod=pikera"
illetve előzőleg írtad, hogy sikeres volt a telepítés és már csak a hang, net hiányzott. Ezek szerint működött. Mit csináltál utána? Érdemes visszanézned a lépéseid, lehet valamit elállítottál és ez miatt nem megy (bár még mindig natívan működnie kéne a kártyának, semmi nem kell hozzá, talán Big Sur-on már az agdpmod=pikera sem, de az sosem árt) -
kushwavez
senior tag
SIP kikapcsolása: config.plist/RtVariables/CsrActiveConfig=0x67
Egyébként ez a Code signing error arra is utalhat, hogy nem az App Store-ból, vagy nem hivatalos forrásból származik, esetleg módosított, emiatt nem nyitja meg, mivel nem egyezik az eredeti aláírt verzióval.
Még ki lehet próbálni:xattr -cr <app ide>
Majd pedig app-ra jobb gomb, Open. Megkérdezi, hogy szeretnéd-e futtatni, Igen. Big Sur-on 2x kell megismételni a Jobb gomb Open procedúrát, valami miatt 1.-re nem engedi.Megj.: ha a GateKeeper ki van kapcsolva akkor is érdemes a fent leírt módszerrel először indítani, képes úgy is hibát dogni ha ki van kapcsolva (legalábbis nekem csinálta)
-
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz
RaZroX #35432 üzenetére
Hmm. 3rd party appal lehet max szerintem csak preampot állítani. mondjuk SoundSource esetleg?
-
kushwavez
senior tag
válasz
kushwavez #35427 üzenetére
megnéztem a 30 napos probaidoszakos ingyenessel, nekem sem megy i7-6700K+RX 5700 kártyával, iMac17,1 SMBIOS-al. Meg lehet meg próbálni iMacPro1,1-el shikigva=128-al (vagy anélkül) es BIOS-ban kikapcsolt iGPU-val. Ha nem jo, akkor sajna marad a Chrome amíg ki nem találnak ra valamit.
"Note: Safari 14 and macOS 11, Big Sur are currently unsupported by WhateverGreen's DRM patches. Safari 13 in Catalina and older are supported just fine however."
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #35426 üzenetére
https://github.com/acidanthera/WhateverGreen/blob/master/Manual/FAQ.Chart.md
E szerint shikigva=80 kell és iMac SMBIOS (ha az iGPU is van headless módban). Nincs Netflix előfizum szóval azt sosem néztem meg, viszont a többi DRM content úgy néz ki működik. (leglábbis az itt leírt tesztek sikeresek voltak kivéve a Netflixet ugye) -
kushwavez
senior tag
válasz
Senator #35422 üzenetére
próbáltad a FileVault-ot OpenCore-ral? Be akartam bootolni egy encrypted HDD-t vele, de kidob egy hibát "OCB: StartImage failed - aborted". Clover-rel bebootol, de valami iszonyat sokat kell várni vele mire a jelszó kéréséhez érkezek, fogalmam sincs miért.
EDIT: ahogy írtam nem sokkal meg is találtam, config.plist->UEFI->ProtocolOverrides->FirmwareVolume és HashServices-t kellett kepacsolni. Egyből be is dob a jelszókéréshez, Clover-nél nem értem miért vár éveket
-
kushwavez
senior tag
válasz
kisjimy #35418 üzenetére
megnéztem,sajnos nincs benne
tudsz adni linket ahonnan le tudom tölteni?az összefoglaló 1. pontjában említett Clover mappa/drivers/off/UEFI/FileSystem mappájában található.
Az a gondom,hogy nem tudom belemásolni az efi-t nem engedi!
Az Explorer++-t admin módban kell megnyitni, erre figyelj. CTRL+C és CTRL+V-vel másolj/illessz, behúzás nem működik. -
kushwavez
senior tag
válasz
kisjimy #35413 üzenetére
Töltsd le a MiniTool Partition Wizard alkalmazást:
- Indítsd el és válaszd ki az USB-d EFI partícióját
- Jobb gomb, "Change letter"
- (Az előugró ablakon kiírja mi lesz a partíció betűjele) katt "OK"
- Majd bal alul "Apply", "OK"
- és aztán Explorer++-al tudod kezelni az USB EFI partícióját (adminisztrációs módban)- Eltűntetni a betűjelet ugyanígy alkalmazáson belül lehet, "Change letter" és "None"
-
kushwavez
senior tag
válasz
kisjimy #35404 üzenetére
tedd be a CLOVER/ACPI/patched mappába.
Illetve még ellenőrizheted a BIOS beállításaid is, lehet, hogy ott van valami.
UEFI: Be, CSM: Ki
Ha látsz olyat, hogy VT-d (virtualization) akkor azt is kapcsold ki.+ tedd be az USBInjectAll.kext-et is, hátha ez csak egy USB probléma és egyszerűen nem észleli az USB-d (Still waiting for root device...)
Új hozzászólás Aktív témák
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Az érkező Call of Duty is megnehezíti a csalást
- PlayStation 5
- Nyaralás topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Spórolós topik
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Megkímélt állapotban lévő Xiaomi 12T Pro 8/256GB / 12 hó jótállás
- HP ZBook Studio G7 i7-10850H 32GB 512GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2190, 100% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Eladó szép állapotban levő Samsung S22 8/128GB / 12 hó jótállással
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest