- Google Pixel topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cseréld le a HFS drivert a Cloverben. A nevét meg nem mondom, de ne a gyárit használd, az nekem már a Yosemite által gyártott HFS+ fs-t se tudta olvasni (a jelenség ua. volt mint nálad). Az okát nem tudom, elvileg a HFS+ régóta nem változott, szóval mennie kéne. Leszedtem a másik drivert a cloverhez, és oké lett, az El Capitan is ezzel indul azóta.
Szerk:
Na, megnéztem neked, nálam ez van most: EFI/CLOVER/drivers64UEFI/HFSPlus.efi Azt nemtom már honnét szedtem
Amúgy csak a Clover használja, szóval nem kell aggódni miatta (hacsak nem security szempontból), a kernel betöltése után már nincs jelentősége.
-
rooney8
aktív tag
válasz
tibi970307 #26290 üzenetére
nekem g3240 van. igen, kell hozzá a fake cpuid, meg ssdt, hogy működjön a speedstep, de nem vészes kivitelezni mindezt. én ez alapján csináltam, szépen működik minden. mindazonáltal a helyedben inkább egy i3-on gondolkoznék, nekem is tervben van a csere. én egy i3 4160-ra gondoltam, így nem kellene alaplapot is cserélnem, és anyagilag is egész olcsón kijönnék. nem rossz ez a pentium, de nekem pl. fent van még egy win is, ha ne adj isten néha játszanék, de erre a célra azért már nem minden esetben elég a pentium. i3 se egy bika proci, de azért érezhető a különbség a kettő között.
-
tlac
Topikgazda
egyelőre uefi módban nincs szerencsém a cloverrel
megcsináltam a gpt-s pendirve-ot, uefi módban installáltam a clovert, szépen be is bootol róla a gép, viszont az osx telepítőt nem tudja elindítani, fekete háttér, esetleg van egy kurzor meg egy fél sornyi pluszjel, de ezen kívül semmi nem történik
(mbr módban működött korábban) -
cildren
tag
válasz
tibi970307 #26292 üzenetére
LAN kext előfordulhat illetve az AppleHDA-t ugyanúgy patchelni kell.
De DSDT free lesz. -
tibi970307
tag
Köszönöm!
Ha ezekből a komponensekből áll a konfiguráció, akkor pedig semmiféle kext nem kell, igaz?
Csak a leírt módon telepítem rá. -
talamasca
senior tag
válasz
tibi970307 #26290 üzenetére
Tessék, ha ezekből raksz össze, akkor gond nélkül futni fog.
-
tibi970307
tag
Sziasztok!
Milyen konfigurációra lehet a legegyszerűbben telepíteni Mac OSX-et?
Nézegettem először egy Intel Pentium G3258-at, de találtam egy fórumot, ahol írták, hogy csak fake CPUID-vel működik. Gondoltam esetleg valami i3-ra. Ezekből mennyire fontos, hogy hányadik generációs? Ha jól tudom, a 4330 már minden tekintetben támogatott, az IGP is. Viszont ez ugye 40eFt.
Egy i3 2120 pl. mennyire alkalmas? -
Attesz
aktív tag
Sziasztok!
Hyper-v-re valaki próbált már telepíteni?
Üdv
Attesz
-
tlac
Topikgazda
na már csak 22 óra és lejön a végleges el capitan...
hacsak nem szakad meg megint és kezdhetem újra, mert nem bírja folytatni... -
croixleur
csendes tag
válasz
Smiley #26283 üzenetére
Már nem emlékszem az üzenetre.
De a Niresh féle verzió elindul csak a videokártyát nem sikerült felismertetnem vele. Lehet felteszem megint csak most a clover-t rakom fel bootloadernek és nem a chameleon-t. Itt ezeket a flag-eket használtam: -v ncpi0x3000 graphicsenabler=yes PCIRootUID=1
-
croixleur
csendes tag
Sajnos nekem azokkal az opciókkal nem töltött be a telepítő ami a leírásban volt.
Kipróbáltam a NireshYosemite-t. Hang, hálózat van de a videokártyát nem tudom működésre bírni.
Próbáltam különböző kexteket de nem jártam sikerrel. A kártya HD 7750
Itt elméletileg lenne megoldás de nem tudom hogyan csináljam meg. DSTD patch kell meg inject.
A 3. hozzászólásban van róla valami -
Wiz Khalifa
veterán
válasz
Smiley #26280 üzenetére
Persze ezzel én is tisztába vagyok.
De addig míg nem vagyok benne biztos hogy tetszeni fog muteromnak az OS X addig nem akarok fölöslegesen venni egy Macbook-ot.
Amúgy ahogy észrevettem Macbook Pro-t érdemes venni ha az is fontos hogy sokáig legyen OS frissítés. Mivel ha jól vettem észre a 2007-es is megkapta pl az El Capitan-t. De a Yosemite-t tuti.
-
Smiley
addikt
válasz
Wiz Khalifa #26279 üzenetére
En laptop-al nem szenvednek, abbol eredeti mac-et kell venni. A vilagito bill, es a fenyerzekelo osszhangja, az alu haz, a normalis kijelzo, a touchpad, a magsafe, az energiakezeles... ezt egy hackli soha nem fogja visszaadni. Az asztali az mar mas tema, ott fel se tunik hogy nem eredeti mac.
-
Wiz Khalifa
veterán
válasz
Smiley #26278 üzenetére
Az a baj hogy nem tudom hogy ez az Intel Celeron 1000M mit tartalmaz. Mivel csak annyit ír az oldal hogy "Intel HD Graphics".
Amúgy a procit egy Core 2 Duo-nak ismeri fel. És eléggé fürge csak érezhető hogy a 2GB ram kevés. Szóval 4GB-al meg egy olyan WiFi-vel amit támogat tökéletes lenne.
Esetleg még ha a touch pad is 100%-os lenne (Synaptics van benne) oly értelembe hogy pl a görgő is működne az jó lenne. De nem tudom hogy az megoldható-e egyáltalán.
-
Smiley
addikt
válasz
Wiz Khalifa #26277 üzenetére
Az ivy bridge fele HD Graphics nem egyenlo az elso szeria core i HD Graphics-al. Ezert nemjo hozza. Ha jol nezem akkor ez HD 2500-as lehet.
Talan ezt kene kiprobalni. -
Wiz Khalifa
veterán
No.
HP 250 G1 lapos fejlemény.
Niresh Mavericks 10.9.0-át feltettem, ezeket a bootflag-eket beállítva ami a VGA-t illeti.
PCIRootUID=1
IGPEnabler=YesA lapos felbontásán jött be. Viszont nem volt 100-as és azt írta hogy 64MB van osztottan. Szóval nem tudom mit kéne mókolni hogy jó legyen.
Ezt leszedtem, a zip-ben található összes fájlt a Kext Wizard-ba bemásoltam és telepítettem de nem tűnt fel hogy szép lenne az animáció illetve normális legyen az egész.
Hogy kellene ezt telepíteni?
Hang és Lan automatice volt a Niresh gyárilag belerakott kexteinek köszönhetően. WiFi kártyába gondolom ha a VGA megoldódik és jól muzsikál akkor Atheros-t érdemes nézni mi?
-
-
Wiz Khalifa
veterán
válasz
Wiz Khalifa #26269 üzenetére
Találtam egy leírást de olyan bonyolult nekem...
[link]
-
croixleur
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék OS X-et telepíteni ha lehetséges.
Íme a gépem:
Intel G2030
Asus P8B75-V
8 GB memória
AMD 7750 2 GBKöszönöm a segítséget.
-
cildren
tag
válasz
Wiz Khalifa #26266 üzenetére
Sajnos arra semmi ötlet.
-
cildren
tag
válasz
Wiz Khalifa #26264 üzenetére
Intel WIFI kártya nem támogatott legjobb tudásom szerint.
LAN talán a tonymacx86 odalán található Realtek kext-el lehet működik -
Smiley
addikt
válasz
Wiz Khalifa #26260 üzenetére
A wifi szerintem kizart, a vga-t talan ossze lehetne mokolni, de wifi nelkul egy laptopnak nem sok ertelme van.
-
Wiz Khalifa
veterán
Egyébként egy kérdés.
HP 250 G1 noti van a családba.
Adatai:
Intel Celeron 1000M
Hynix 2GB 1600MHz DDR3
Intel HD Graphics
Ralink RT3290 WiFi + BT 4.0 combo
Realtek Ethernet (10/100/1000 NIC) lanEzek vannak benne kb.
Felraktam rá hülyeségből meg inkább kíváncsiságból egy Niresh Mavericks-et. (ez volt kéznél)
Bebootolt de se WiFi, se lan, se normális grafika nem volt. Hang volt. A WiFi tudtommal nem támogatott. Szerintetek a VGA-t mivel tudnám beállítani jól? Mert így valami 3MB-os volt és 1024x768-ba volt.
Ezek a bootflag-ek voltak beadagolva:
- GraphicsEnabler=Yes
- IGPEnabler=YesSzerintetek valahogy megoldható egy működő OS X erre a notira amúgy vagy ne is szórakozzak vele? Mutert akarnám áttéríteni OS X-re.
-
Smiley
addikt
En is erre gondoltam...
Aminek en meg szemely szerint orulnek, az a hogyan lehet mukodesre birni a facetime-ot es az imessage-et, nem sokat keresgeltem errol a neten, de en meg normalis leirast erre nem talaltam, csak mindenfele ganyolast, igy hagyam is a francba, de azert tetszene ha mukodne. A masik ilyen kb lenyegtelen a location service-t lehetseges-e wifi nelkul beizzitani. -
-
tlac
Topikgazda
válasz
Wiz Khalifa #26252 üzenetére
gondoltam rá, de arra elég lesz egy link is, mivel a mac-es topikban már megcsinálták
[link] (összefoglaló utolsó 2 része)topikgazdai jogokat nem olyan egyszerű szerezni, vagy jelentkezni kell és majd ha elbírálnák vagy esetleg ha felkérnek rá (nálam az utóbbi volt, kicsit húztam szám, de végül vállaltam
)
-
Wiz Khalifa
veterán
Szerintem lehetne egy olyan rész is benne hogy mondjuk pár hasznos app pl. Hátha valaki keres egy olyasmit de itt egyből megleli. Bár nem létfontosságú de hátha ez jó ötlet.
Amúgy szerintem a topikgazda rész bővülhetne azokkal a tagokkal akik szintén úgy vágják a Hackintost mint te.
-
tlac
Topikgazda
válasz
Smiley #26249 üzenetére
igen, az megérett a kidobásra, teljesen újra kellene írni
egy ideje tervben van nálam isvázlatosan ilyesmire gondoltam:
bevezetés
-mióta létezik a hackintosh, hogy lehetséges ez
-mik a különbségek egy valódi mac-hez képest
-hackintosh elhelyezése a win-hez, linux-hoz képest
-"elrettentés", milyen tudás szükséges a belevágáshozhardverkompatibilitás
-intel proci ajánlott
-elsősorban linkekjogi dolgok, osx beszerzése
-pc-n használni nem törvénytelen, de az EULA-t sérti
-osx beszerzése legálisan (snow leopard dvd vásárlása)
-frissítés ingyenes (letöltés appstore-ból)telepítés virtuális gépre
-vmware (virtualbox nem igazán), vmware patcher
-dmg-ből iso-ttelepítési módok pc-re
-hackintosh release, unibeast megemlítése
-vanilla osx
-különféle bootloderek megemlítése
-mbr/uefi röviden
-egy clover-es telepítő létrehozása
-dual/trial boot rövidenosx pc-re szabása röviden
-pc-s billentyűzet beállítása
(-ntfs írása)osx frissítési tippek
ha van még valami ötlet bárkinek, hogy mit kellene még leírni, ami fontos és kimaradt, jöhetnek a vélemények
ha esetleg valaki kedvet kapna hozzá, hogy megírja valamelyik részt, annak csak örülni tudunk -
rooney8
aktív tag
akkor csak én nem vagyok megelégedve a kapitány sebességével?
akik 10.10-ről frissítettek, nektek hogy száguld az új rendszer? -
Smiley
addikt
Az EFI partition type, gondolom tartalmaz egy hidden flag-et is es ezert nem latszik alapesetben. Megneztem az irodaban, ott egy arch-ot raktunk ossze par honapja ilyen EUFI boot-al, oda pl 512mb-s EFI tipusu particiot csinaltuk FAT32-vel, es ott is a /-en levo EFI mappara van ramountolva.
-
-
MaryJane
csendes tag
válasz
#51177472 #26242 üzenetére
Én is ezen gondolkoztam tegnapig. Mert a Clover nekem is nagyon idegen volt, de hála a Smileynak sikerült felhegeszteni vele az El Capitant.
Smiley: Nagyon szépen köszönöm a tegnapi oktatást. Az önzetlen segítséged és az útmutatás nélkül, nem sikerült volna. Hiába nézegettem a Guide és tutorialok tömkelegét, nem jutottam előrébb. Köszönhetően, pl. az Apple által jelzett "volume-volumes" bakinak, és az én baf...ágomnak.
Még egy kérdésem lenne, a Cloverrel és a Config.plist-tel kapcsolatban. Nem nagyon tudom átírni a config.plist fájlt, (elbarmolni meg nem akartam, mert totál belaktam éjszaka a gépet) így a bootolás még mindig nem az igazi. Még mindig a Clover menü az, amivel találkozom indításkor. De ezen kívűl meglepően gyors a bootolás, jó pár másodperccel fürgébb, mint az előző Yosemite tákolmányom.
-
törölt tag
Sziasztok,
ha jól olvastam tonymacx-en, jön majd a multibeast 8.0 is, ugye? Clovert sosem használtam, annyira nem is értek hozzá, akkor inkább megvárom, míg azt kidobják.
-
Smiley
addikt
Annyi pontositas meg ehhez, utananeztem jobban es ahogy en ertelmezem talan nincs is megkotve az elso particio meret, ergo akkor ez lehet akar 2.2Tb-nel is nagyobb, persze ennek valami ertelmes meretnek kell lennie, tehat a szabvany szerint szabadon varialhato a merete. Az apple-nel ez 200mb a microsoft-nal ez 100mb, linux-on meg ugye amekkorat akarsz.
/dev/disk0 (internal, physical):
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: GUID_partition_scheme *120.0 GB disk0
1: EFI EFI 209.7 MB disk0s1 <-- errol van szo
2: Apple_HFS Caren 119.2 GB disk0s2
3: Apple_Boot Recovery HD 650.0 MB disk0s3 -
Smiley
addikt
Amikor a GPT-t letrehozod, ott marad 512mb az elso particioban erintetlenul. Ezzel azt csinal az ember amit akar, a clover telepito vegzi el a FAT16/FAT32-es formazast, amikor kivalasztod az UEFI install-t, gondolom mount-olja a /EFI mappara ezt a particiot, bemasol oda mindent, es kesz is. Hatalmas lehetoseg ha belegondolsz, az MBR-nel mindossze 440 byte all rendelkezesre, mig itt 512mb.
MaryJane: Zsir. Pont ezert irtam, hogy masolj be minden kext-et a /System/Library/Extensions mappaba igy nem kell szenvedni a 10.10.10 -es opcioval, persze jogokra es tulajdonosra figyelni, vagy a masolas utan kext utility-t vagy mi a neve, nah szoval azt kell futtatni ami rendberakja az kext-ek jogait. A boot parametereket pedig a /EFI/CLOVER/config.plist-be kell beleirnod... ez a resz ott lesz valahol a boot section alatt:
<key>Arguments</key>
<string>-v rootless=0 kext-dev-mode=1 stb...</string>Ha van idod akkor erdemes azert atolvasni a clover wiki-t.
-
tatomi92
aktív tag
Sziasztok!
Arra esetleg tud valaki megoldást, hogy El Capitan alatt első bejelentkezéskor telepítem a rendszerre a VoodooHDA-t (2.8.7), újraindítom (még a pendrive-ról) van hang, majd a következő újraindításkor, ekkor már a feltelepített Clover-ről indítva a rendszert, akkor már egyáltalán nincs hang.
Előre is köszönöm a segítséget!
Tamás
-
MaryJane
csendes tag
válasz
Smiley #26228 üzenetére
Kész vagyok. Már csak két dolgot kell megcsinálnom.
1. Inditáskor ne kelljen minden alkalommal átirnom a cloverben a 10.10.10-et 10.11re, meg a flageket. Illetve, hogy simán elinduljon.
2. Hang és háló kextet szereznem. Ezeket megkeresem a tonymacx-en.
Remélem reggelig kész leszek.Köszönöm a segítséget. A sörözés mindketőtöknek áll a részemről.
-
tlac
Topikgazda
válasz
Smiley #26233 üzenetére
vagy nálam, vagy nálad hiányzik egy részlet
tudtommal pc-n az uefi csak fat/fat32-es partícióról tudja beolvasni az efi-s fájlokat, ami a telepített rendszernél meg lesz, a pendrive-ra meg nem csináltunkszerintem a pc uefi módban nem fogja beolvasni egy osx-es fájlrendszerről az efi fájlt
csak úgy ahogy írtad, a legacy módban -
Smiley
addikt
Nem kulonbozik semmiben a telepito es a kesz rendszer, ergo miert ne lehetne mind a 2 GPT...
Szerintem kicsit kevered a GPT/UEFI dolgot, vagy csak nekem van nagyon keso.Roviden es tomoren, a rendszer/telepito GPT-n van ez igy tok jo mert az apple is igy csinalja gyarilag. A regi BIOS-os lapok ezt nem ertik csak az elso 512 byte-ot tudjak felolvasni (ezt hivjuk MBR-nek), ezert kell beleirni a boot0-at az elso 440 byte-ba, mert ezt a BIOS is megerti es kepes futtatni, ami ezutan betolti a kovetkezo lepcsot ami maga a boot file, ami mar kepes betolteni a CLOVERX64.efi file-t. Ha az embernek uj a lapja akkor van, akkor ott van neki az UEFI aminek meg nem kell semmi mert kepes magatol beolvasni a CLOVERX64.efi file-t, es ezaltal betolteni a clover-t. Amugy a GPT elso 512 byte meghagytak, hogy korlatozottan de azert visszafele kompatibilis lehessen.
-
MaryJane
csendes tag
-
Wiz Khalifa
veterán
De jó látni hogy ilyen segítőkész és összetartó emberek vannak ebbe a topikba.
Sajna ritkul az ilyen topik szerintem.
-
Smiley
addikt
válasz
MaryJane #26225 üzenetére
Akkor jo lesz az a verzio amit irtam.
A telepites ugy zajlik, hogy eloszor letrehozza a recovery-t majd magatol ujraindul de ezt mindenkepp meg kell varni. Ha ez megvan akkor megint az install-t kell bebootolni, innentol mar teljesen automatikus, felhuzza a rendszert es ujraindul megint. Ez utan meg mindig a pendrive-rol kell bootolnod, de mar ott lesz a kesz rendszer. Ha ez elindult ugyanezekkel a beallitasokkal feltelepited a clover-t arra ahova a rendszert raktad.
En annyival csinalom maskepp mint a leirasok, hogy a FakeSMC-t es a nekem szukseges kext-ket a /System/Library/Extensions mappaba teszem. Ehhez azonban az El Capitan ota kell a rootless=0 kapcsolo is a boot args-ba.Jah es a vege lemaradt, ha fennt van a clover meg a FakeSMC es a tobbi szukseges kext a helyen akkor lehet a hdd/sdd-rol bootolni.
-
Smiley
addikt
Igen ha olyen regi a lapja mint az enyem ami 2006-os kiadas, akkor nem kell hackolni az OS X telepitot nyugodtan telepitheti GPT-re ahogyan azt az apple eloirja, es utana is be tud bootolni vele. Ez UEFI-s lappal is ugyanigy mukodik ha a legacyboot van engedelyezve. Ha 64bit-es UEFI van a lapon akkor ki lehet hagyni ezt a lepest mert az fel tudja nyalni a BOOTX64.efi file-t mindenfele segedeszkoz nelkul.
BIOS: BIOS>MBR>PBR>boot>CLOVERX64.efi>OSLoader
UEFI: UEFI>CLOVERX64.efi>OSLoaderTehat a vegeredmeny ugyanaz lesz, csak az UEFI egy elegansabb es modernebb megoldas.
Az meg a pc-s ipar szegyene, hogy kb 2012-ig kellett varni az EFI-re, amikor az apple mar 2001-ben is hasznalta, csak ott meg openfirmware-nek hivtak. A chameleon/clover lenyegeben megvalositotta azt amire a pc-s ipar szart nagyivben... csak azert kellett elterjeszteniuk az UEFI-t mert a HDD gyartok a tokukre leptek volna ha nem tudjak eladni a 3TB-s disk-et, mert az 512 byte-ba ugye nem fer bele a 3TB-s particios tabla, igy nem lehetett volna egyben hasznalni.
-
Smiley
addikt
A boot0-at fogja beleirni az meg kezelni fogja. A regi sima BIOS-al rendelkezo lapok nem tudnak mit kezdeni a GPT-vel, azok tovabbra is az elso 512byte-ot fogjak kiolvasni.
boot0: searches for an active partition in the MBR and passes control to its PBR sector. Hybrid GPT/MBR layout is possible. However if the filesystem is pure GPT, boot0 passes control to the EFI partition, further referred to as boot0af (active first).
-
Smiley
addikt
válasz
MaryJane #26201 üzenetére
4. pont, amikor megformaztad a pendrive-ot HFS+-ra utana nevet kell adnod neki. Most mi a pendrive-od neve?
Szerk: basszus elirtam
sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app --nointeraction -
MaryJane
csendes tag
Ezt a hibaüzenetet kapom állandóan, pedig többször is csináltam új partíciót, és figyeltem a kis és nagy betűkre.
/volume/MyVolume is not a valid volume mount point.Közben guglizom, mi lehet a gond.
(amúgy köszi, hogy felhívtad a figyelmemet, hogy nem látom a jelszót, mikor bepötyögöm. Tegnap ezen tököltem egész este)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest