Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• sonar
    addikt

Az ember leginkább saját tapasztalataiból okul, ki tudja, melyik videó igaz, melyik nem. Például a saját csatornámon nem fogok hülyeséget művelni, mert miért is tenném? Inkább okítom, kit érdekel. Szóval a bátorság itt nem erény. Én abban a tudatban ugrok neki mindig mindennek, hogy amit el tudok rontani rendszerből, azt helyre lehet hozni egy másikból. Mint itt is, nem működött a Grub recovery, de manuálisan kitéptem a nem oda illő részeket és voila'.
    A rendszerrel való megáldás meg... Alapvetően komoly, hogy egy konkrétan teljes értékű rendszert, melyet nem is átváltással, hanem Boot-olással indíthatsz be, miért csak Windows alól lehetne telepíteni... ugyanis saját Boot-szekciót hozott létre, mikor felment a Linux is, akkor az első választás 2 lehetőség közül volt; Linux vagy Windows, ha rámentem a Windows-ra, akkor ott volt még egy lehetőség; Remix vagy Windows...

sonar; A Linux, mint rendszer guberálásába csak most kezdtem bele. Azonban hajt a vágy, hogy mihamarabb a lehető legtöbbet megtudjam róla. De hiába keresek rá ezekre a szavakra, akkor sem tudom megmondani, melyiket használom. GPT-Disk vagy MBR-Disk -ezeknek hozza a különbségét a google keresője, de itt mindkettő egy lemez... ne nézz emiatt hülyének, szeretnék okulni, ezért is vallom be az igazam, hogy nem értem a kérdést. A mókolt grub pedig;

#!/bin/sh
    exec tail -n +3 $0
    # This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the
    # menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change
    # the 'exec tail' line above.
    insmod part_gpt
    search --file --no-floppy --set=root /remix/system.sfs
    linux /remix/kernel root=/dev/ram0 androidboot.hardware=remix_x86_64 androidboot.selinux=permissive CMDLINE
    initrd /remix/initrd.img
    insmod part_gpt
    linux /remix/kernel root=/dev/ram0 androidboot.hardware=remix_x86_64 androidboot.selinux=permissive CMDLINE
    initrd /remix/initrd.img
    insmod part_gpt
    initrd /remix/initrd.img
    menuentry "RemixOS"{
    insmod part_gpt
    search --file --no-floppy --set=root /remix/system.img linux /remix/kernel root=/dev/ram0 androidboot.hardware=remix_x86_64 androidboot.selinux=permissive CMDLINE initrd /remix/initrd.img
    }

Röviden
    mbr/bios - ez a klasszikus páros. MBR (egyes helyeken msdos) azt jelenti, hogy lehet 4 primary particiód és max 2TB-s particiót tud kezelni.
    gpt - itt nincs megkötés, nincs olyan, hogy primary... nincs méret limitáció (mai léptékkel)
    uefi - ez meg a bios leváltása, hogy a gpt is tudja kezelni meg egy csomó minden mást.

Az, hogy a winyód gpt v mbr rendszerű a legegyszerűbben (szerintem) Gparted -> View -> Device lInformation és utána a Partition Table.
    Ugyanez parancssorból
    sudo parted -l
    Model: ATA SAMSUNG MZ7LF192 (scsi)
    Disk /dev/sda: 192GB
    Sector size (logical/physical): 512B/512B
    [B]Partition Table: msdos[/B]

Number Start End Size Type File system Flags
    1 1049kB 524MB 523MB primary ntfs boot
    2 524MB 146GB 145GB primary ntfs
    4 146GB 186GB 40,0GB primary ext4
    3 190GB 192GB 1918MB primary ntfs diag

Ha szeretnél linux-szal mélyebben megismerkedni akkor ajánlom figyelmedbe a linuxakademia.hu-t
    nagyon jó oktató videóik vannak. Magyarul! Nekem is egy rakat megvan. (Fizetős)
    Vagy Youtube, bár ott azért képbe kell lenni, meg nem térnek ki mindig minden részletre...

Új hozzászólás Aktív témák