- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- A Nothing Headphone (1) is a dizájnról szól
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- iPhone topik
- Szemrevaló trió frissíti a Motorola portfólióját
- Hová lett 1000 mAh?
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
Frawly #19867 üzenetére
Ha nem is mindent, de pár tucat lemezt beszerezhetsz, és nem 1 hét alatt szerzed be őket. Annak is megvan a diszkrét bája, hogy vadászol egy adott kiadásra. A becserkészés alkudozás, megvásárlás, az első meghallgatás... mind mind plusz élmény. Kicsi meg is értem azokat akiknek nem elég valamelyik stream tár. Nekem a Music-ba van feltöltve jópár beszerezhetetlen album. És bár van lemezjátszóm, üzemen kívül pihen. Nincs hely...
-
cigam
titán
válasz
Rimuru #19861 üzenetére
a nagyobb felbontas elonyt jelent video szerkesztesnel tobb reszletesseg miatt, stb
A nagyobb felbontás pont hátrány a szerkesztéskor, mert bivalyerős gép kell a 4-8x több adat feldolgozásához. A részletességet inkább a bitráta, és a használt codec befolyásolja, nem a felbontás. Az csak egy potenciális_lehetőség_ hogy a végeredmény részletesebb legyen. Plusz az ő blogger videóinak 99%-a nem igényel ekkora felbontást. Ami szar SD-ben, az nem válik arannyá fHD-ban (4/8k-ban)
Amúgy mi a dolga egy "quality control"-nak?
Jogos, most nézem, hogy az Apple(Safari) nem komálja a VP9-et
-
cigam
titán
válasz
lionhearted #19854 üzenetére
A nézettebb videóit is csak 10-12 millióan nézték meg (kitudja mennyi volt ebből a script, és mennyi a valódi ember). De legyen 100millió, és mint tudjuk 100millió légy nem tévedhet. Amúgy is meddő vita mert soha nem fogjuk megtudni, hogy az idióta borító vagy a tartalom miatt nézik.
Arra még nem gondolt, hogy ha ő az n+1. idióta borítót gyártó, azzal nem tűnik ki a tömegből, csak beleolvad? Annyira "kreatív" mint a zenészek, hogy csak másolni tud? Nincs önnáló ötlete?!
--profi 8K kamera
Sima SD-ben is lehet nagyságrendekkel érdekesebb videót készíteni. A 8k pont egy olyan virtuális pénisznövelő amivel a 16 éveseket meg lehet fogni, de a tartalomhoz érdemben nem tesz hozzá. Amúgy meg minek a 8k, ha a végén csak fHD lesz belőle?
-
cigam
titán
válasz
Rimuru #19849 üzenetére
- Nem, több száz millió nem a nép, csak egy szelete (a méretéről vitatkozhatunk). A nép ha már globálisan nézed milliárdos nagyságrendű, vagyis az általad tippel száz millió, csak egy szelete.
- Én csak remélni merem, hogy annak a havi 2 milliárd nézelődőnek csak a töredéke választ borító alapján tartalmat.Ezek szerint én (és még jópáran) népen kívüliek vagyunk, mert pont nem érdekel, sőt inkább visszataszít az ilyesfajta borító.
lionhearted
Nem mindenki. Csak pislogok ha meg van említve 1-2 linux-os/technokrata celeb. Lassan 50 évet kibírtam nélkülük, a hátralévő időben sem fogom égető szükségét érezni, hogy megismerjem a véleményüket. Pedig kedvenc programom, hogy üvöltözök a Tv-vel mikor a Restart-os csókák mennek a TV-ben.
Értem én hogy sok kis kretén kíváncsi rá milyen leturmixolni egy drága valamit, de nehogy már ez legyen a mérvadó. -
cigam
titán
válasz
lionhearted #19821 üzenetére
Mi/ki dönti el melyik maradhat, és melyiknek kell mennie?
Pl. mi a helyzet Jacksonék dalaival. Black or white, Black cat, vagy a Stones Paint it black-el. Sőt mi a helyzet a Black Sabbath-al? -
cigam
titán
PC-bomba robbant a Linuxban is Sajnos annyira már PC a PH!, hogy hozzá is lehessen szólni. PEdig csak annyit kérdeztem volna, hogy mi ezeknek a magyar megfelelői.
-
cigam
titán
Olvastátok a legfrissebb systemd MS agymenést? [link]
-
cigam
titán
válasz
totron #19599 üzenetére
Azt te csak hiszed. Sokkal könnyebb kérdezni, mint olvasni, és értelmezni az ott leírtakat. Amúgy nehogy már a kérdést megválaszolókba keresd a hibát! Én is voltam kezdő, sok kérdésben a mai napig tanácsra szorulok, és az RTFM válaszok nem voltak szívem csücskei. Persze ma már rászoktam, megtanultam, hogy nem az ördögtől való a Manuel böngészése, de ezt is meg kell tanulni, mint a programok használatát.
-
cigam
titán
Sírjatok/nevessetek:
A magyar oprendszer története – Van, amiben előzzük a világot A rendszeresen frissített, ingyenes, honosított programokat is kínáló OS-ben például a világon elsőként lett alapértelmezett a népszerű SMPlayer médialejátszó és a qBittorent. Cikkünkben a fejlesztők szókimondó véleménye a Microsoft-termékeiről.
A többit elolvashatjátok a júniusi chip magazinban. -
cigam
titán
válasz
#20749568 #19158 üzenetére
Megértelek, de az offtopikba szerintem elég sokminden belefér. Vagy megtanulod ignorálni, vagy előfizetsz, és rövidebb hosszabb ideig kitilthatod őket a saját nézetedből. Ez utóbbi miatt egyre több alkalommal érzek késztetést az előfizetésre. Persze egy kis programozással kiszűrheted a "zajt", azt hiszem itt is volt már rá kódminta.
-
cigam
titán
válasz
Frawly #19131 üzenetére
Amíg nincs egzaktul megmérhető difi, addig csak elképzelés, szellemüldözés. Ennyi erővel az Intel procik mikronkódját is a Windows futtatására optimalizálták (azért van bennük ennyi hiba
)
Bár tény hogy nem olvastam végig, csak átlapoztam, de a méréseket csak Windows alatt végezték, 2 SSD-vel, és nem volt kontrolmérés pl. RAMdrive-al, amivel az adott fájlrendszer kódja, viselkedése miatti difi kiszűrhető lett volna.
-
cigam
titán
válasz
Frawly #19128 üzenetére
Ez pontosan miben jelentkezik? Hogyan tesztelték ki? Egy szektor írás/olvasásból honnan tudja hogy milyen fájlrendszerhez tartozik?
totron
Kempetlen-t meggyőzni bármiről is reménytelen.Kb mint az amcsi elnök. Minden úgy van ahogy ő gondolja, a többi fakenews.
A szájkarate helyett inkább ignoráld. -
cigam
titán
válasz
sh4d0w #19111 üzenetére
Továbbra sem értem. A végén írja, is, hogy a nyílt kód miatt, mindenki láthatta a koncepciót, hogy bárki lemásolhatta, megvalósíthatta. Azt nem értem, ha nem akart belőle pénzt, hírnevet, állást, akkor most mi is a baja, de egészen pontosan?
Ha a RedHat egyik mérnöke megkeres téged, hogy látta az inti rendszered koncepcióját, kódját, beszélni szeretne veled, elvisz egy felvételi beszélgetésre, majd semmi... Akkor te vársz fél évet vagy még többet amíg jelentkeznek? Ez mennyire életszerű? Már 1-2 hét után rákérdezel, hogy most sikerült-e felvételi beszélgetés, vagy mi van most pontosan hol tartunk min akadt el a dolog? Ha pedig még annyira sem érdekel, hogy rákérdezz, most fél évvel később min is háborodsz fel?
Amúgy az MS egy cég, nem jótékonysági szervezet. Mi kifogásolni való van abban, hogy a saját embereivel megvalósít egy hasonló koncepciót?Amikor a mezei felhasználók kezéből két kézzel kell kicsavarni az egeret, és csak fülvédővel viseled azt a sikítást amit egy terminál megjelenése okoz nekik, majd pont ez a parancssoros áruház fogja megváltani a világot? Még a GUI áruházba sem akarnak becsatlakozni a fejlesztők, vagy majd az MS fogja karbantartani az adatbázisát, hogy éppen melyik program jelent meg, szűnt meg, költözött más helyre, vonta vissza a fejlesztője...
-
cigam
titán
válasz
sh4d0w #19105 üzenetére
Eddig is voltak frissen tartó megoldások, nem ő találta fel a spanyolviaszt, csak parancssorossá tette.
Az egy dolog, hogy telepítéskor milyen bejegyzéseket készít, az meg egy másik, hogy maga a program működése közben miket módosít, a registry-ben ill. fájl szinten. Itt mindegyik takarító program elvérzik.Szóval tényleg nem értem hogy miért különb a többinél. Sanszos, hogy besértődött (mert nem tudta megfejni az MS-t?), ezért az ő szemszögéből írja le mi hogyan történt.
De mi tudjuk, hogy az igazság odaát van... vagy legalábbis a kettő között valahol félúton.Ninite meg tömeges telepítésben segít...
-
cigam
titán
válasz
totron #19094 üzenetére
Egyrészt valóban poén, másrészt valóban érdemi tudást ad. Hiszen még a Windows telepítés sem megy sokaknak, nemhogy a Linux telepítés, ráadásul VirtualBox-ban. Azt sem tudják mi az. Ez már már mágia!
Így van ez az ECDL-el is. Igenis használható érdemi tudást ad. Nem egy embert ismerek, hogy szóközökkel formáz szöveget, hogy a sor végén ő maga rakja az elválasztójelet, és nyom egy ENTERT (lásd írógép!), amíg egy =BAL(A1;2) függvény ismerete istencsászárrá tesz mások szemében addig igen is van haszna. Nem is engednék olyan embert számítógéppel dolgozni, amíg nincs hozzá "jogosítványa" (mondjuk egy ECDL), és be nem bizonyította, hogy nem csak a papírt szerezte meg, hanem élesben is képes alkalmazni. Mondom ezt úgy hogy nincs ECDL vizsgám. -
cigam
titán
válasz
inf3rno #18872 üzenetére
Nem tudom hogyan sikerült összevonni az izraeli katonaságot a keresztes háborúkkal.
Mindegyik vallásos vak hiten alapuló konfliktus. Aztán hogy a háttérből az ottani vezetők ill. más országok hogyan csűrik csavarják (magyarázzák)a történetet az más kérdés.
A keresztény és a zsidó vallás nem azonosak. Csak mondom.
Ezt hol írtam? Csak kérdezem.a muszlimok pedig most robbantgatnak nyugaton, késelnek, erőszakolnak
És rengeteg példa van amikor nem muszlimok, hanem "drukkerek" művelik ugyanezt. Terorizmus/merénylet/zavargás más csoportokhoz is köthető.Semmi sem fekete fehér, és minnél jobban árnyalod a képet, minél több szemszögből nézed, annál jobban átlátod. Akik pedig meg is próbálják megvalósítani azt, hogy "csak az ő vallásuk érvényesülhet, a többi pusztuljon", azt általában lenyomják a többiek. pl. Iszlám állam esete a világgal.
-
cigam
titán
válasz
inf3rno #18866 üzenetére
Ha abba a környezetben nőttél volna fel mi más lenne a követendő példa?
Gondolom a "visszaszerzés" itt azt takarja, hogy előtte azok is zsidó/keresztény területek voltak.
Rosszul gondolod.
A Szentföld legfontosabb része a „Szent város”, Jeruzsálem, mely mind a zsidó vallás, mind a kereszténység legszentebb helye, valamint az iszlám harmadik legszentebb városa (Mekka és Medina után). A Szentföld vallási jelentősége volt a keresztes háborúkmozgatórugója is; a terület már a biblikus idők óta fontos zarándokhely.(wikipedia)
Nem csak több száz évvel ezelött. A mai napig gyilkolják egymást ezért. 2018-as videoHamár idézet, tegyük hozzá a mondat második felét is:
A keresztes háborúk a római katolikus egyház és a pápa által szentesített, középkori, nagyarányú hadjáratok voltak a 11. századtól kezdődően. Fő céljuk kezdetben a Szentföld visszaszerzése volt a muszlim araboktól és a törököktől, később több hadjárat azonban európai vagy afrikai területek ellen irányult, az eretnekek vagy pogányok ellen, vagy éppen az egymással rivalizáló katolikus hatalmak között.
Keress rá a Jeruzsálem -
cigam
titán
válasz
inf3rno #18863 üzenetére
melyik kultúra különb a másiknál
Ugyanúgy meg is lehet fordítani. Az ő szempontjukból az ővék a különb. Ezt így nem lehet eldönteni.
Nem is beszélve a más vallásúak irtásáról, ami úgy általában a muszlimokra jellemző trend.
A Keresztes háborúban nem a más(sőt az azonos!) vallásúak írtása volt a jellemző trend?!
-
cigam
titán
válasz
zoltanz #18860 üzenetére
Majd te (vagy bárki más) kioktatja az arabokat? Milyen alapon álítod piedesztára magadat vagy bárki mást velük szemben? A 7,3% sok de a 2,1% még elfogadható? [link]
Majd ha ez visszaesik 0,00000000-ra a "fejlett nyugaton" és mindenhol máshol, visszatérhetünk a dologra, de elég álszent a listavezető felett pálcát törni úg, hogy te is versenyben vagy.
Annyira más a kultúrájuk, mindennapjaik, amibe belszülettek, abban szocialoizálódtak, hogy évtizedekben mérhető csak az az idő, amíg megértetheted velük, hogy másként is lehet gondolni a nőkre. Csak apró lépésekben érhetsz el változást. pl.Szaúd-Arábiában már 2 éve lehet jogosítványuk a nőknek.10 éve ez még elképzelhetetlen volt.Ahogy ellenállnak a nyugati értékrendnek, úgy álsz te is ellen az ő értékrenjüknek. Ki/mi dönti el hogy egy nép egy kultúra különb a másiknál, és fogadja el a másik tanait?
533 éve az emberek véletlenszerü kínzása, meggyilkolása még hétköznapi dolognak számított.Első körben a saját házunk elött kellene söprögetni [link] 19.oldal táblázata szerint az erős középmezőnyben van magyarország.
Ez az afrózás is súlytalanná teszi a mondandódat.
-
cigam
titán
válasz
lionhearted #18827 üzenetére
Eddig csak a sysdemd-t hallottam rákos daganathoz hasonlítani, ezért gondoltam hogy inkább RedHat.
Ugyanakkor nem is értem hogy "a mérlegelés nem történt meg Debian esetében, simán átadták a disztrójukat a canonical-nak. Ami nem kicsit aggasztó."
A Canonicalt mi akadályozta volna meg abban, hogy Debian alapokra építkezzen? -
cigam
titán
Sokak szerint nem a kezdőbe való, de tippem szerint a haladóba sem valló, szóval ide teszem fel a kérdést:
Az aircrack-ng 5 órára tippelte a jelszóadatbázis átfutását, több mint félmillió kulcs/mp teljesítményt mutatottde 20% környékén letettem sleepbe. Ma ébresztem a gépet, és már 17 órát ír, a teljesítménye leesett 100ezer kulcs/mp-re. A sleep közben eltelt idő zavarta össze, vagy a sleep után megváltozott valami és ezért esett vissza a teljesítménye? -
cigam
titán
Sokak gyűlölik a systemd-t, de más init rendszer is tud hasonló megoldást?
LABEL=Data-2 /mnt/Data-2 ext4 x-systemd.before=nfs-kernel-server.service 0 2Így az NFS server indítása megvárja míg felcsatolja a merevlemezt.
-
cigam
titán
válasz
lionhearted #18669 üzenetére
Ez gonosz volt
-
cigam
titán
válasz
Frawly #18517 üzenetére
a britek haza fogják zavarni a külföldieket, ha már a britnek sem lesz munkája
Ha a britek(franciák/németek/...) valóban dolgozni akarnának, akkor miért kell importálni a kétkezi munkásokat?
Hatalmas tumultus volt a román reptéren mert visszahívták a munkásokat, volt olyan angol cég akik külön repülővel utaztatták vissza az embereket.
Fura dolog ez. Pláne egy válság után amúgy sem tudnak túl sokat fizetni. Amíg kapják az apanázst nagy a pofájuk, de ha meg kell fogni a kapát kaszát, akkor meg már büdös a munka. Főleg annyiért amennyiért a keleti blokk emberei bevállalják. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #18172 üzenetére
vannak elég komoly alapelvek is a fórum topikjainak használatára
Hahahahahahahaha....
vagy inkább brühühü...
Ha a PH! valóban komolyan venné a saját maga által diktált szabályokat, akkor hogy lehet évek óta osx86 topik?! Nem hogy törölni, de még arra sem voltak hajlandóak hogy az összefoglalóba írt hazugságot kijavítsák/töröljék! -
cigam
titán
válasz
zoltanz #18115 üzenetére
Az pedig valós problémára megoldás, ugyanis, még kérdezni sem tudnak a zemberek. Néha még meg is sértődnek, hogy harapófogóval kell kihúzni belőlük az információt, és úgy viselkednek, mintha perceken belül kötelező lenne bárkinek is válaszolni/megoldást kínálni a problémájukra.
-
cigam
titán
válasz
Apollyon #17691 üzenetére
Semmilyent, mert már nem igazán működik D630-as notim. Amúgy rasbian fut a pi-n, és pendrive-on próbálgattam a nomadBSD-t amit talán pont itt ajánlott valaki.
Minden másra ott a Macintosh
A Windows-on sem firtatja senki hogy milyen az inti rendszer, egyszerűen csak használják. És rengeteg Linux-os is ezt teszi. Nem tudja, sőt, nem is érdekli milyen az init rendszere, egyszerűen csak használja kedvenc programjait.
-
cigam
titán
De ha ennyire nem jó, miért nem használtok BSD-t? Ott aztán tényleg nincs systemd, meg egyébb Poettering agymenés.
-
cigam
titán
Samsungéknál is képben vannak Linuxilag:
• Operating system: Windows 7+, Mac OS X 10.7+ or Ubuntu 10+ -
cigam
titán
Ja, és akkor nem beszéltem a discontinued programokról, vagy azokról amiknek direkt elraktam az x.y kiadását, mert az újabbak már nem úgy működnek ahogyan az elvárható. Pl. az eddig jól működő mpeg2 de/kódert lecserélték ffmpeg-re, és onnantól kezdve rosszul kezeli az mpeg2 fájlokat az avidemux.
-
cigam
titán
A debian-nal (slackware,suse,...)senkinek nem tartottak pisztolyt a fejéhez(na jó talán Ian Murdock-al példát statuáltak
), hogy akkor térjen át systemd-re. Nem is buta emberek rakták össze, felügyelik, oszt mégis áttértek rá úgy, hogy a dobták a többi támogatását.
Ez itt hány tesztelési ciklus volt?
A tesztelés nem optimalizálás!No és mi a helyzet akkor, ha a distribben nem fellelhető programra van szükségem? Plusz ott vannak a nem hivatalos csomagtárolók. Ubuntu-n a kismillió ppa, ...
Hiába biztosítaná a distro integritása, hogy a lib-ek nem ütköznek, ha ez n+1 esetben nem megvalósítható.pl. a Resolve egyetlen distro-nak sem része.
Hiába van a distró csomagtárolójában x program, ha az nem a legfrissebb (és itt most nem pár nap, hetes csúszásra gondolok, hanem éves lemaradásra), akkor használod a régit ami talán nem is támogatja a z új HW-ed pl. Ubuntu 18.04LTSben 1.0.5.-ös az Arduino verziója, míg az oldalukról már az 1.8.1 verzió is elérhető, ami az azóta megjelent új HW-eket is támogatja. A Fedora-ban bent sincs.Ez csak 2 példa az elmúlt hónapokból biztos lehet még többet felsorolni, ami miatt nem biztosítható a distro integritása. Ekkor igenis jó megoldás a konténerezés, mert a distro is konzisztens marad, és az adott program is futni fog (feltéve ha van konténeres kiadása).
Frawly
Pedig a Linux nem erről szól
Ha nem erről szólna, Torvalds már a szokott nyers stílusában rég kiosztotta volna őket.Ha használva van az a baj, ha nincs, az a baj.
-
cigam
titán
válasz
Rimuru #17407 üzenetére
Ha nem ért hozzá, akkor hogyan lehet, hogy
- a RedHat-nál van főállásban?
- a RedHat épít a koncepciójára, mondhatni a rendszerük megkerülhetetlen alapköve
- ugyanezt teszi a többi distro is.Ugye te sem gondolod hogy a RedHat-nál(és az összes többi nagy distro készítő csapatnál) csupa hozzá nem értő dolgozik?
Akkor továbbra is kérdés hogy miért? Nem akarok párhuzamot állítani, de anno Németországban volt egy szobafestő, akinek fura ötletei voltak ...Ugyanakkor ez is olyan mint a szuperzöldek tiltsuk be a nylon zacskót kampánya. Megy a sopánkodás, de életképes alternatívát nem mutatnak fel, hogy pl. a hűtött nedves termékeket mibe tegyük?! Nincs életképes alternatíva. Nem arra a pár lázadóra gondolok, hanem hogy a nagy disztro készítők miért zárkóznak el attól, hogy _bármilyen_ init rendszert használhassak? Ez kb olyan mintha nem támogatnák a Cinamon- vagy Unity, LXDE, i3,...desktop-ot mert "elveszik az erőforrásokat" a mainstream fejlesztésektől.
Vladi
Nem érted. Én azt mondta, hogy a függőségek méretét is számold hozzá a VLC-hez. Nem a konténerek között, hanem az alap rendszerben. Legyen az egy komplett Python/Java futtatókörnyezet, vagy a gstreamer könyvtárak a rendszerben elszórva, adott esetben már telepítve. Igen, ennek ára van, amit a csomag méretében fizetsz meg. Az meg egyéni ficam kérdése hogy a hátrányait vagy előnyeit preferálod.Majd veszel nagyobb ssd-t ha nem férsz, több ramot, meg erősebb proccot. Majd megint veszel stb.
Köszönöm erre ott a windóz.
Nana... Ne csinálj úgy, mintha a Linux rendszerben annyira optimalizált, a végletekig polírozott programok lennének. Hírtelen egy program sem jut eszembe amit a kiadás előtt hónapokig optimalizáltak. Örülnek hogy elinudul, és már ki is adják. Ez platformfüggetlen dolog. Régen egy CD-re ráfért egy telepíthető live rendszer, ma már DVD/pendrive kell hozzá, pedig nem lett annyival okosabb, pláne nem gyorsabb. Igaz a CPU-k évek óta csak pár %-ot gyorsulnak, mégis egyre lassabb programokkal találkozok. Emlékem régen amikor 1,48,64kB-ba(ZX81, Spectrum, C64) kellett beleférnie mindennek. Addig gondolkoztak, próbálkoztak, trükköztek, míg végül megoldották. Én csak tudom, egy 1kB-os ZX81-em volt. Ma már ez elképzelhetetlen, és platformtól függetlenül HW-esen kell kompenzálni.Bocs, de erre 25 évig volt disztribőtor millió disztróban, most nincs?
Hogy mi nincs? Csomagkezelőre gondolsz?
Az nyílvántartja melyik programnak melyik verzió kell, és ha frissül az adott csomag mi történik?
- telepíti az új csomagot, törli a régit (lehet ettől nem indul el az adott program)
- telepíti az új csomagot, és meghagyja a régit (nem ettől a bloatságtól rettegtek annyira?)Meg azért tegyük már hozzá, hogy ezzel kinyitják a kaput a 3rd party csomagoknak. Így nagyjából a linuxok 5 előnyéből 3-at azonnal dobunk is. Nem kérem köszönöm.
Melyik az az 5 (és abból melyik 3-at dobjuk)? -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #17435 üzenetére
A futáshoz szükséges összes programkönyvtár(GTK, Python,...), nem egy komplett rendszer van bennük.
Persze maga a konténer kezelés sincs ingyen, külön program(könyvtár)ok biztosítják a kapcsolatot a külvilággal. Ez is növeli a méretet, bonyolítják a rendszert, plusz hibaforrások, stb... Amikor már az SSD-ket is TB-okban mérik nem a méretük lesz a döntő, hanem a praktikusság. Míg "A" program az xy lib 1.01 verziójával fut tökéletesen, addig lehet a "B" programnak mát az 1.2 szükséges. Ha lecseréli az adott könyvtárat, akkor
- bár teszteletlenül, de probléma nélkül fut tovább
- hibásan fog futni, meg kell várni míg kijön az "A" program új verziója, ami az 1.2-es verzióval van összefaragva.
- soha többé nem fog futni, mert olyan változások történtek, amik visszamenőleg nem kompatibilisekEz a fajta hibalehetőséget a konténerek használatával fel sem merül. Cserébe ha a készítő nem figyel, nem frissít olyan gyakran, akkor a program(komponense) biztonsági/működésbeli problémákat okozhat.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #17432 üzenetére
egyazon program .deb telepítése 25 mega, Flatpak kb 1 giga.
Akkor lenne sportszerű az összehasonlítás, ha a függőségeit is hozzáadnád. Mert bár lehet hogy a program önmagában 25mega, a függőségeit (amitől a Flatpak 1 giga lesz)miért nem számolod hozzá?
És az, hogy egyben van vagy külön vannak, az már koncepció, ideólógia, egyéni ficam kérdése. Mindkét megoldásra lehet pro kontra érveket írni. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #17263 üzenetére
Na ezért lesz sok e-hulladék, nem az Apple egyedi csatlakozói miatt.
A videólejátszással kapcsolatban pedig nem az volt a kérdés hogy megy-e, hanem hogy mennyire hatékonyan. Tudod ha VGA dedikált HW-re végzi a munkát az sokkal energiahatékonyabb, mintha a CPU dolgozna izomból. Ebből kifolyólag az aksi élettartamára is jótékony hatása van+ a pocid foglalkozhat fontosabb dolgokkal is. Adott esetben a CPU már nem is képes olyan kódolású/felbontású videóval megbirkózni, míg a HW-es dekóder röhögve megoldja, és a CPU sem izzad meg emiatt.
Frawly
nem fogok pénzzel egy trendmajomkodó, saját felhasználóit is hülyének néző és semmibe vevő cégek támogatniNaivitás azt képzelni, hogy a többi cég nem néz hülyének, vagy éppen semmibe. Ugye az Intel a mai napig nyögi az újabbnál újabb CPU sebezhetőségeket, amiket elintéz egy legyintéssel. Akkor elvből nem veszel Intel-es gépet? De a VGA chippek átnevezése és bemutatása új fejlesztésként is hasonló kategória. Akkor VGA sincs a gépedben? És még biztosan lehetne sorolni ahol nem a Te érdekeidet érvényesíti a gyártó, vagy egyenesen butának tekint. De ez a programokra is érvényes, lásd systemsd
De az Apple az egyedüli ördög...Az elég nagy baj, hogy az Apple-t ma már sokan másolják is.
Talán ennyire ötlettelenek a többiek? Igaz ez a hajlítgatós kijelző valóban kreatív újdonság, de ilyen áron? És a Jack elhagyása a másik kedvencem. Mindenki kacagott rajtuk, aztán amikor a többiek követték, pl. a Note10-en sem volt már jack, arcukra fagyott a mosoly.Amúgy érdekes hogy a Huawei-t temetik, mikor sikerült megszabadulnia a kötelező google ökoszisztémától. A Lineage, és a többi Google Play Services nélküli próbálkozásnak nem ez a célja? Valami ellentmondást látok, vagy rosszul látom/tudom?
-
cigam
titán
válasz
Apollyon #17252 üzenetére
ha van egy Androidos telefonhoz kábeled, akkor az iphone-hoz ne legyen jó, vegyél hozzá plusz pénzért másik kábelt.
ha van egy Apple telefonhoz kábeled, akkor az Android-hoz ne legyen jó, vegyél hozzá plusz pénzért másik kábelt.
Ha szükségem va rá akkor veszek. Ez sem az e-hulladék mértékét növeli. Tudod mi növeli az e-hulladék mértékét? Ha olyan kábelt mellékelnek/veszel mellé, ami nem esik szét fél év múlva mert olyan szar anyagból készítették!
Nem mellesleg készülékváltáskor ezért is tud hasznos lenni, hogy a gyártó egy komplett csomagot, töltőt, kábelt is mellékel a készülékhez.
-
cigam
titán
válasz
Apollyon #17252 üzenetére
Hibás a gondolatmenet: Ez persze a környezetnek sem jó, mert plusz műanyagokat kell előállítani ahhoz, hogy ugyanazt a funkciót ellássa egy különc eszközhöz, amihez egyébként a már meglévő, legyártott cuccok is alkalmasak lehetnének.
Mihez kell plusz műanyag? Nem mindegy, hogy azt az 1g műanyagot a kábel végén milyen formájúra fröccsöntik? Ugye te sem gondolod komolyan hogy az egységes csatlakozóhoz kevesebb műanyagra van szükség mint az Apple megoldásához?! Attól hogy minden egységes, attól nem lesz kevesebb készülék eladva. Nem lesz szükség kevesebb kábelre/töltőre.
A nem használt gyári tartozékból sem lesz e-hulladék! Előbb utóbb tönkre megy a most használt adapter/kábel. Nem mindegy az neked hogy elmegyek a boltba és veszek egy újat, vagy kiveszem a gyári csomagolásból a készülékhez adottat?
Vagy a "tartalék" gyári csomagot elviszem a munkahelyemre, beteszem a táskámba, hogy ne csak otthon tudjam tölteni.Az elképzelhető hogy a tartozékok külön értékesítésével lehetne csökkenteni a fiók mélyén kallódó adaptereket/kábeleket, de ezek sem e-hulladékok. Az nem életszerű, hogy bontatlanul kidobod a tartozékokat. Sokkal jellemzőbb hogy a megunt készüléket visszacsomagolva a dobozába, a tartozékaival együtt továbbadod.
Az ebookok, tabletek szintén nagyobbrészt USB-sek, szóval ez nem talált.Nade mikro, mini, vagy C? Az USB elég tág fogalom. Az Apple csatlakozó másik vége is szabványos USB. Innentől kezdve minden USB-s töltő jó hozzá. Legyen az szivargyújtó adapter, PC, vagy töltő.
Itt konkrétan a laptop töltők, okoskarkötők(órák), orvosi eszközök stb töltésére gondoltam.minél több pénzt zsebeljenek be 1-1 tartozékért, irreális áron.
vagy
a fejlettebb világ nagy része már csak a telefonjáról internetezik.
Ennek pontosan miköze az elektronikus hulladék keletkezéséhez?Az meg egyéni preferencia, de nem hiszem hogy a külön töltő csökkentené az e-hulladékot. A töltés technikák évről évre fejlődnek. Mi van ha az új készüléket nem tudja annyira gyorsan tölteni a régi töltő? Megveszik hozzá az új töltőt is, és megy a "szemétbe" a régi. Csatlakozótól függetlenül.
-
cigam
titán
válasz
Apollyon #17250 üzenetére
De miért probléma?
A tavalyi iphone-nak ugyanolyan csatija van mint a 2 ével korábbinak, és sanszos, hogy az ideinek is olyan lesz. A Samsung, LG, stb is beállt valamelyik USB mellé. Ettől miért lesz több e-hulladék?
És ahogy a hír témájában is felmerült: Mi lesz az okos eszközök, laptopok, e-könyv, tablet töltő csatlakozóival?
Mi lesz 5 év múlva, "A" csatlakozóval? Ha már nem képes teljesíteni azokat a paramétereket, mert nem tud akkora áramot, adatátvitelt, nincs lehetőség pl. optikai interface-en keresztül csatlakozni.
Nem kéne beleszólni feleslegesen olyan dolgokba, "környezetvédelem" címén, aminek nincs gyakorlati mérhető haszna.Nem azért keletkezik rengeteg e hulladék mert usb-c vagy éppen pitypalatty van a töltő kábel végén. Hanem mert 1-2 évre van tervezve a tarónsága. A gyenge anyagminőség, a teljesítményének határán dolgozó alkatrészek mind mind determinálják hogy hamarosan újat kell venni belőle. Ha a garanciaidőt felemelik 5 évre, kétszer is meggondolnák, hogy milyen tartós eszközöket gyártsanak.
-
cigam
titán
válasz
aprokaroka87 #17246 üzenetére
Természetesen nem visszamenőleg. 2017 óta lehet tudni hogy 64bitre fognak átállni, és store 2021-ben automatikusan törli a 32bites papokat.
Azok a gyártók pedig akik még mindég 32bites rendszert árulnak, meg is érdemlik, hogy beszopják hogy nekik kell kell támogatást biztosítani. Mivel nincs ilyen kötelezettség, röhögve árulhatják a szemetüket úgy hogy 0 támogatást adnak hozzá.
Mai napig lehet kapni olyan brand készüléket, amin 6-os Android fut, nem kapta meg még a 7-est sem, pedig 64bites porcija van.
Egész egyszerűen arra vannak beállva a gyártók, hogy support nulla, majd jövőre megveszed a következő generációt. Na ez az igazi probléma, és nem a 3 féle töltőcsatlakozó. -
cigam
titán
válasz
Frawly #17239 üzenetére
trendhajhász divatmajmokat egész szépen lehúzzák a csillagászati árú x4rjaikkal, veszik gondolkodás nélkül, mint a cukrot.
"az Apple 2017 őszén, az iPhone X-szel kisebbfajta bombát robbantott, amely mára láthatóan megremegtette az egész iparágat. A készüléken jelent meg ugyanis elsőként az a formai elem, az úgynevezett notch, amelyet szinte minden vetélytárs őrületes tempóban kezdett lemásolni, így már jó pár gyártó rendelkezik ilyen notchos készülékkel.
Szóval ha innen nézem, az összes Android-os "nagy" név trendhajhász divatmajom. A csillagászati árú x4r-ról jut eszembe:
3:2 a Samsung javára úgy, hogy több 100ezer Ft-al beelőzi az Apple-t.Nagyon kíváncsi leszek a február 11-i eseményre(no és persze az árakra
).
Ugyanakkor ezek a nagy gennyládák 5-6 éven át támogatják frissítik, nem csak a legdrágább terméküket. Nem meggyőzni akarlak, de semmi nem egyértelműen fehér, vagy fekete, rengeteg más nézőpont, és preferencia létezik. Személy szerint márkaszervizbe viszem az autót, és eredeti alkatrészt veszek bele. Van aki meg a a szomszédhoz viszi, mer ő ért ehhez (is).
-
cigam
titán
válasz
Rimuru #17207 üzenetére
Rimuru:Ki nez bongezoben videot?
Ez most komoly? Tényleg? Nem ál jól neked. Az hogy te nem, attól még az emberek több mint 90%-a valami böngészőben éli az életét, és az online videókat is abban nézi.
LO topokban volt egy srác, aki abban nyitotta meg a videókat, szóval. ellenpéldát mindenre lehet találnizoltanz
Ja hogy már elkezdtek gondolkodni rajta... Érdekes módon a Windows-os Firefox-ban 2013 óta megoldott a dolog. 7 év alatt nem jutott eszükbe, hogy Linux alatt is meg kéne oldani?! Vagy a Linux részleg olyan mint a Zootropolis-i Villám?!Frawly
az opensource rendszereknek nem áll érdekében az adatgyűjtés
Ezt ugye te sem gondolod komolyan? Ha már a böngészőket ekézem, legyen a példa a Firefox. A rendszer/programok telemetria adatai, crash riportok, azok nem adatgyűjtés? Vagy itt van az ubuntu-n (18.04-en alapból bekapcsolt) csomag népszerűség figyelő. -
cigam
titán
válasz
Frawly #17200 üzenetére
Az, hogy nyílt forráskódú rendszert használsz, nem jelenti az, hogy nem gyűjt adatokat rólad. Tegye fel a kezét, aki lecsekkolta már, hogy pl. a kedvenc distrójának telepítése és az átnézett(!) forráskódból történő fordítás/telepítés után bitre azonos eredményt kapott. Jó dolog a nyílt forráskód ilyettén való bemutatása, de ez csak elmélet. Az internetet akkor sem tudod megkerülni, a rajta átfolyó adatokat így vagy úgy, de elemzik, profilozzák.
Ugyanakkor hány évnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a böngészők megtanulják használni a videó gyorsítást? És még lehetne sorolni, amiben a MacOS, vagy Windows előrébb jár.Nem mellesleg az FSF-nek is elgurult a gyógyszere? Még hogy tegyék ingyenessé/nyílt forráskódúvá a W7-et? A Microsoft meg önként és dalolva publikálja az NTFS kezeléséhez szükséges kódot, a különböző API megvalósításokat, jogvédett eljárásokat, technológiákat? Olyan kódot publikáljanak, aminek egy részét a ma napig használják a támogatott rendszerekben?
-
cigam
titán
Biztos láttátok már a fotót a fekete lyukról, amit az event horizon telescope hozott össze. Az általuk is használt adattárakon Debian 6.0.3 fut.
Miért ilyen 10 éves, ma már nem is támogatott rendszert használnak? -
cigam
titán
Érdekes ötlet, az oldaluk magyarul is is tud.
Viszont ez is ott bukik meg, ahol többi: HW/SW támogatás. -
cigam
titán
válasz
Frawly #17038 üzenetére
Nyugodtan riogass csak, egész érdekes dolgok derülhetnek ki, pl. az UEFI-ről. Viszont picit módosítanék, mert modern gépre is lehet floppy-t kötni. A fiók mélyén van nekem egy USB pontos floppy meghajtóm. Persze azt nem állítom, hogy ezzel tud UEFI-t botolni a gép, de nincs kizárva. A másik gond, hogy a gyártók mennyire követik a szabványokat. A FAT16/12 támogatás valóban implementálva van, vagy amikor indul keres egy ESP partíciót, amiről meg van győződve, hogy FAT32-es?
-
cigam
titán
válasz
Frawly #17031 üzenetére
Is. De leginkább arra, hogy mi történik ha ilyet találok. Oké, legyen nálam törülköző, de vhol leszokták írni, hogy pl. a karbantartása megszűnt, kivesszük az elérhető csomagok közül, de itt van helyettte ez meg az a csomag. Vagy ezeket egy frissítő megoldja (esetleg frissítés közben üzen, és megkérdi mi legen?)
-
cigam
titán
Divat lett az erdőben elmélkedni?
Viszont a "ne használjunk lejárt csomagokat" dolog érdekes. Honnan tudom hogy az adott csomag lejárt? Van rá az Ubuntu-hoz hasonló parancs?
-
cigam
titán
válasz
Frawly #16975 üzenetére
Akkor itt az idő kipróbálni a nomadBSD-t. Azt telepítés nélkül is kipróbálható, live rendszer. Meg néztem, hogy a 14.04.es Ubuntu is "támogatott" (Extended security maintenance for customers), vagy ez csak a fizetős ügyfelekre vonatkozik?
Sőt, CentOS 7 2024-ig támogatott alapból 3.13-as kennellel. Csak attól félek, hogy a backports részeként ugyanúgy előjön a hiba. -
cigam
titán
válasz
Frawly #16974 üzenetére
Valószínű csak elgépeltem. 965/960-nak írják.
Igazából mindegy is mert minden szempontból csere érett. Bár írtam a Jézuskának, nem hozott egy szép új gépet. Lehet kéne nyitnom egy patreon számlát és beírni az aláírásomba. Mindenkinek aki szerint hasznos volt a tanácsom küldjön sok manit -
cigam
titán
válasz
Frawly #16971 üzenetére
Nem figyeltél a lényegre, vagy én fogalmaztam rosszul. Akkor menjünk vissza az időben x. évet. Jé, jött egy _új_kernel_, tegyük fel gyorsan. Jé szar lett tőle a rendszer. Akkor miért jobb az újabb ha adott esetben dokumentáltan elqrja a rendszert, és 3 éven át nem javítják.
Nem egy egzotikus chipset volt akkoriban az a 945 hogy a kutya ne foglalkozzon vele, oszt mégis éveket kellett várni a javítására.Nem, nincs itt semmilyen disztró készítőire várás.
Nincs hát... A fenti példa is mutatja mennyire nincs. Amúgy meg felesleges lovagolni a megfogalmazáson, hogy az a valaki most éppen egy disztró készítő, vagy csomag karbantartó. Hip-hop hogy el telt az a 3 év
Nem érted a mondanivalómat. Mindegy hogy egy csomagot töltök le vagy a forráskódot fordítom, ha az eredmény ugyanolyan szar marad. Mivel nem megy a programozás, nem tudom mi mivel hogyan van összedrótozva, esélyem sincs kijavítani, egyet tudok csinálni: várni
Itt van pl. az Ubuntu-s CAPSlock problémám. Azóta is ott van hagyva mint eb a szaharát. Ez is meg fog élni jó pár évet, míg a végén lezárják azzal, hogy a bejelentéshez használt verzió támogatása megszűnt.
-
cigam
titán
Mate oldalát böngészve bukkantam rá: [link] Bár a néni is csini, de ez a laptop annyira cuki.
A spec. is elég jó, de mire ideér (VÁM+ÁFA...) -
cigam
titán
válasz
Frawly #16962 üzenetére
pl. a gépem VGA-ja video kimenetes(I965GM), amitől folyamatosan kiakadt a kernel, pár mp-re lemerevedik (kernel trace), én úgy hívom mikrofagyásokat produkál. Ez a hiba 2016 körül került a kernel(driver)[link] dokumentált.
Vagyis a régebbiekkel probléma nélkül működött. Aki nem túrja az internetet, hibabejelentéseket fórumokat bújva, az sosem fogja megtalálni azt a kernel paramétert amivel el lehet fedni (nem megoldani!) a hibát. Márpedig az otthoni felhasználók döntő többsége nem ilyen. Csak annyit látnak hogy akármelyik linux-ot próbálják ki a probléma ott van, megoldani nem tudják.
Évekig!
Idén jelent meg az a kernel(driver) ami pöc-röff problémamentessé tette ennek a gépnek a VGA-ját(bár az svideót nem próbáltam, lehet annyi a javítás hogy alapból le van tiltva). A hiba javítása után már valóban jobb volt az új. De ez 3 éven át nem volt igaz erre az esetre. Teljesen véletlenül a Fedora 31 telepítésekor vettem észre (na próbáljuk ki, javítva van-e már...)
Érdekes, hogy elég kevés distro van, amelyik mindég a "latest stable kernel"t teszik fel. Itt valóban megmutatkozott volnaA felhasználó szempontjából teljesen érdektelen mi van GUI alatt, és igen is örültek a népek hogy ilyen hosszú ideig támogatták. Ha nem szűnik meg a támogatása, még ma is rengetegen azt futtatnák. Egyszer megvette megszokta/megtanulta, és el van vele.
Pl. a Kernelben mikor volt az utolsó olyan változás, amit neked eddig hiányzott?
Hirtelen csak az új HW-ek támogatása jut eszembe. De valószínű csak azért mert nem követem nyomon, ill. nem is jut érvényre a gépemen.Azért ez a nem kell valami cégre várni kicsit mellé ment. Nem mindegy hogy egy cégre vársz, vagy a disztribúciót készítő csapatra? Mert az önámítás, hogy magadat supportálod. Az internetes fórumok a különböző cikkek, dokumentációk mind a támogatás kategóriába sorolhatóak. És ezek nagy részét nem te hanem a készítők vagy közösség hozta létre.
A választás szabadsága is csak illúzió. Persze lehet Don Quijote-ként a systemd ellen harcolni, de az otthoni felhasználónak fogalma nincs róla mi az, nem is érdekli. Egy kezemen megtudom számolni mennyi distro nem ált még át a több százból. De ha a nagyokat nézzük, talán csak a BSD-k maradnak mint kakukktojás.
Érdekel hogyan működik a rendszer, de én is csak GUI-n kattintgatok, a böngészőt használom szinte mindenre(böngészés, Spotify, HBO go,...).
És ez begyűrűzik a GUI-ra is, hiszen nincsen Gnome systemd nélkül. Ez kinek a szabad választása volt?
Itt is ugyanúgy megkapod az árukapcsolást, mint Windows-on az IE-t. Hiába nem használod az Evolution-t, a Gnome alapból felteszi több olyan komponensét is, ami állandóan fut, és nem lehet kivenni alóla mert fejreáll.
Szóval én nem látom ennyire optimistán a helyzetet. Amúgy hogy áll a debian-os init rendszer szavazás?
Még1 dolog beugrott. Az op.rendszer dolga, hogy a gépet beröffentse. Nekem csak az kell, hogy probléma nélkül elérjem és futtathassam kedvenc programjaimat. Öreg vagyok én már ehhez
-
cigam
titán
válasz
Frawly #16959 üzenetére
Ilyenkor mindég késztetésem támad megkeresni és belinkelni egy videót, de nem találtam meg azt a részt amikor a legfiatalabb whisky-t kérik ki neki.
-
cigam
titán
Ajjaj, csak most olvastam... Pedig az IceWM-re kerestem rá... Ez is olyan mint amikor egy kis havat akartam látni, és a böngészőbe beírtam, hogy "Swedish webcam"
-
cigam
titán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Synology NAS
- Fúziós energiát vásárol a Google
- Futás, futópályák
- Milyen TV-t vegyek?
- Gyúrósok ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- A Nothing Headphone (1) is a dizájnról szól
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- DELL T40 EMC Szerver
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged