- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Milyen okostelefont vegyek?
- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Apple Watch
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Realme GT Master Edition - mestermunka
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Polemius
senior tag
válasz
body007 #79228 üzenetére
Azt tudom én, hogy másik portra kell átírnom valamit valahol.
Az a kérdés, hogy mégis mit és hogyan kellene.
Most ez szerepel (legalábbis ahogy látom, ez a releváns része) a configban:
server.document-root = "/home/pi/RPi-Jukebox-RFID/htdocs"
server.upload-dirs = ( "/var/cache/lighttpd/uploads" )
server.errorlog = "/var/log/lighttpd/error.log"
server.pid-file = "/var/run/lighttpd.pid"
server.username = "www-data"
server.groupname = "www-data"
server.port = 80Na most itt egyrészt nyilván a
server.document-root
-ot is át kellene variálni, és hiába írom át aserver.port
-ot másra, ha a másik szolgáltatás a telepítésekor szintén átírja 80-ra, hogy magára mutasson (a dokument-roottal együtt). És akkor hol lesz majd a mostani szolgáltatás elérése, meg portja? -
Polemius
senior tag
Sziasztok!
A következőbe futottam bele: feltettem egy médialejátszót, ami böngészőből (is) vezérelhető, és most értelemszerűen az ip címet megnyitva el is érem a Webgui-ját.
Igen ám, de mi van, ha szeretnék mást is feltenni, ami hasonlóan webgui-n át érhető el, mint pl a Webmin, vagy RaspAP? Nyilván mindegyiket szeretném elérni, de gondolom, ha csak úgy telepítem egyiket a másik után, és mind a 80-as portot használja, akkor az össze fog akadni.
Hogyan lehet ezt megoldani?
Az alany egy Raspberry Pi 4, saját rendszerével, és a Jukebox Lighttpd-t használ.
Azt látom, hogy a lighttpd.conf-ban van pl port beállítva, de fogalmam sincs, mit merre kellene állítanom, hogy aztán ne akadjanak össze a dolgok.Az is jó megoldás lenne nekem, ha külön portra tudnám tenni a szolgáltatásokat, meg az is, ha egy oldalra linkelném be ezeket.
-
Polemius
senior tag
válasz
CPT.Pirk #78756 üzenetére
Köszi a választ!
Igen, tudom, van RPi topic, de úgy véltem ez elég általános kérdés.
Nyilván nagy méretű és mennyiségű adathoz nem ilyet használnék, ahogy van is egy másik megoldásom ilyenre, Windows alapon. Viszont az helyhez kötött.
Amit szeretnék összehozni, az egy kis méretű, hordozható cucc, amit akár akkuról is üzemeltethetek, és bárhol elérhetem a rajta levő zenét, videót, pár doksit. Egyrészt a zenét bluetooth-on vagy jack kimeneten lejátszva, egyfajta mediaplayerként, másrészt általában ezeket az adatokat elérni Wifi AP-ként működve, böngészőből, ssh-n, ftp-n, akármin. Az egész adatmennyiség pár GB lenne, és eléggé statikus, szóval az SD kártyán is elfér, esetleg dugok bele még egy pendrive-t. A sebességre is elég kell legyen ez a megoldás.
Tudom, akár a telefonom is alkalmas lenne erre eddig, de azt szeretném, ha több user egyszerre hozzáférhetne, és internet nélkül is működne a dolog. (Ezért működne AP-ként)
Adminnál nem az SSH-ra gondoltam, hiszen ott is még csak egy konzolt kapok, és nem is akarok X-et indítani, hanem köztes, kényelmes, de desktop login nélküli megoldásra. Valamikor, ezer éve, amikor utoljára volt közöm linuxhoz, volt valami ilyesmi, böngészős felülettel talán.
-
Polemius
senior tag
Sziasztok!
Úton van hozzám egy Raspberry Pi, amire a default, gyári rendszerét tenném. De nem nagyon vagyok képben a linuxszal.
Leginkább média/file kiszolgálóként működne, ezért lenne rajta sok ilyen állomány, amit mindenkinek (minden usernek) el kellene érnie.
Linuxon van valami szokás, előírás, hogy az ilyen állományok hová kerüljenek?
Egyszerűen a rootba tegyek egy könyvtárat, mondjuk Public néven? És kinek a tulajdonában legyen? Az mindegy?
Vagy csináljak egy usert külön erre, és a Home-ba, annak a usernek a könyvtárába?Szerk:
Még valami, van Linuxra valami remote admin megoldás, akár böngészőből, akár külön klienssel? Nem remote desktopra gondolok, arra tudom, ott a VNC. Mintha régen láttam volna ilyesmit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest