Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ricsii2001

tag

válasz Horvi #98431 üzenetére

Igen, ezt látom az Acer gépen, ahol ugye meséltem, hogy minden rendben van. Mert ott meg egy 2024-es Bios verziót ír, és ez biztos, hogy magától rakódhatott fel, mert 2024-ben meg főleg nem nyúlhatott hozzá sem a gyártó, sem pedig az áruház. Akkor itt valami a biosban van. Amennyiben kikapcsolom a Secure bootot, akkor fog futni a windows? (Nem szeretném letörölni a windowst).

• Ricsii2001

tag

válasz CPT.Pirk #98428 üzenetére

Mondasz valamit! Ugyanis a windowsos beépített rendszerinformációban a laptop megvásárlásakor a 2021-es bios verzió került kijelzésre, azonban most egy 2022-es dátum jelenik meg. A verziószám megegyezik azzal, amit az Asus oldalán látok a laptopom legfrissebb bios verziójánál (302-t mutat a windows rendszerinformációja is, és 302-es verzió van az oldalon is, mint legfrissebb). Ezt tutira nem rakhatta fel a gyártó sem, és a media markt sem, mivel ezt a verziót 2022 novemberében tette elérhetővé az asus erre a gépre, és 22 októbere óta meg van a gép. És valóban ügyködtem az utóbbi időben a my asusban, talán ez lehet a megoldás. De a My asus fel tudja úgy rakni a bios frissítést, hogy nem kell bemennem a biosba?

• Ricsii2001

tag

Üdvözlök mindenkit!
    Sajnos problémába ütköztem. Még valamikor nyáron kértem a közösség véleményét a Belin rendszerről. Néhány nap múlva ki is próbáltam, de nem telepítettem fel, hanem csak pendriveról használtam, játszottam a beépített játékokkal, kipróbáltam pár alkalmazást, szóval használtam pár órát. Majd most a napokban ismét szerettem volna nekifutni, de egy elég érdekes jelenséggel szembesültem.
    Windows alatt Rufussal elkészítettem a pendriveot (hisz az nyár óta használatban volt tv-ben, ennek köszönhetően le lett törölve róla a belin), majd be akartam bootolni a gépet a pendriveról (Ez egy Asus laptop). Kikapcsoltam, majd bekapcsoláskor nyomkodtam az Escape gombot (ezzel a gombbal lehet a boot menübe belépni), majd a lefelé nyíllal kiválasztottam a pendriveot, és nyomtam egy entert. Majd pár másodperc múlva a gép leállt. Ez nagyon megijesztett, visszakapcsoltam, és a windows probléma nélkül ment rajta továbbra is. Készítettem egy windowsos pendriveot is, amiről szintén probléma nélkül bebootol a gép. Majd egy Pop!_OS rendszert is kiírtam a pendrivera, és hasonló eredmény fogadott, mint a belinnel. Lenyomom az entert, és a gép másodperceken belül leáll. Viszont letöltöttem a legfrissebb Ubuntut, egészen pontosan ezt a fájlt: https://releases.ubuntu.com/noble/ubuntu-24.04.1-desktop-amd64.iso
    Erről pedig bebootolt a gép.
    A pendriveot próbáltam másik Acer gépen, azon pedig gond nélkül bebootolt a belin. A Popot nem próbáltam, de bizonyára az is betöltődött volna. Mi okozhatja ezt az asus gépen? Nyáron még tökéletesen működött a belin rajta, és azóta a biosban én nem állítottam el semmit.. Valamelyik hardver hibásodhatott volna meg? Milyen hardverhiba okozhatja ezt a problémát? Vagy a Bios resetelése megoldaná vajon a problémát? De mi lett vele? A Windows update hozzá tud férni a bioshoz? Ilyenkor vajon van valamilyen hibaüzenet? Kérjek meg egy olyan személyt, aki lát, hogy nézze végig ezt a folyamatot, és mesélje el, hogy mi történik a kijelzőn? (Én teljesen vak vagyok).

• Ricsii2001

tag

válasz tordaitibi #96461 üzenetére

Hát, nem kizárt, hogy napi vendég leszek én is itt :)
    Már kimentettem az SSD-mről minden fontosat, és miután elvégzem a napi teendőimet, feltelepítem a fent említett rendszert. Feliratkoztam a rendszer levelezési listájára, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz. Most már nagyon érdekel, hogy milyen ez a rendszer.

• Ricsii2001

tag

Sziasztok fórumozók! Szeretném a fórum segítségét kérni. Nagyon örülök, hogy van ilyen téma, hogy "Linux kezdőknek", mivel nálam kezdőbb linuxos szerintem a világon nincs még egy :)
    Elképzelhető, hogy egy kicsit hosszú leszek, ezért előre is elnézést kérek!
    Szóval a helyzet a következő:
    Én egy vak felhasználó vagyok, ami azt jelenti, hogy a számítógépet képernyőolvasó segítségével használom (Windows 10, NVDA). Próbáltam már többször is az új, "forradalmi" Windows 11-es csodát, de egy olyan érzésem van, mint ha a gépem ki akarna velem cseszni minden olyan alkalommal, amikor használni szeretném. Teljesen máshogyan működik a tálca, a jegyzettömb sem olyan, meg még sok más dolog nem úgy működik, ahogyan működnie kellene. Egyszóval sokkal hatékonyabban tudom használni a gépem Windows 10 alatt.
    Még azt sem mondanám, hogy nem kompatibilis a gépem, mert gyárilag Windows 11-el lett kiadva, és a ramnak is több mint a fele szabad, a proci kihasználtsága szinte 0 százalék, a venti meg meg sem mukkan. Egyszerűen csak kényelmetlen a rendszer használata vakon, képernyőolvasóval, billentyűzettel. Ennyit a Windows 11-ről.
    Szeretném lecserélni a laptopomat egy erősebbre, és már a Windows 10-el hosszútávra nem lehet tervezni, mivel jövőre leállítják a támogatását. A Windows 11-et pedig nem szívesen használnám, plusz Kb. 50000 Forinttal drágábbak a Windowsos gépek. Nem szeretnék felárat fizetni egy olyan rendszerért, amit nem is tudok rendesen használni, plusz a diákmunkás, illetve az ösztöndíjas pénzből nem igazán lehet 50000 forintokkal dobálózni fölösleges szoftverekre. 300000 forint a vásárlási plafon.
    Ennek köszönhetően szeretnék valamilyen alternatívát találni. Már régóta szerettem volna kipróbálni valamilyen Linuxot, de most lett a dolog igazán aktuális.
    Mivel fontos számomra, hogy ahogy betöltöm a rendszert a külső adathordozóról az, hogy azonnal beszéljen, én a BeLin rendszert néztem ki magamnak. A honlapján az áll, hogy "A BeLIn 7.0 kiadás az Ubuntu 20.04.6 (Focal Fossa) verziójára épül."
    Ez a rendszer megfelelő lehet a számomra, hogy megismerkedjek a Linux működésével? Továbbá melyik változatot érdemes használnom, a Mate, vagy a Gnome verziót? Számomra nagyon fontos az, hogy ott is tudjam használni a jelenlegi programjaimat (igyekszem Windowson is ingyenes szoftvereket használni). Amikre mindenképp szükségem lesz: LibreOffice (Amit tartalmaaz is gyárilag a rendszer), Google Chrome, VLC, Audacity, Kodi, Mkv Toolnix, Telegram, illetve az FFMPEG. Fontos még, hogy gyorsan tudjak váltani a Magyar, illetve a ciril billentyűzet között. Windowson ez két gomb segítségével megoldható. Tehát olyan nagy igényeim nincsenek, csak annyi, hogy normálisan tudjam használni a számítógépet. Elvileg ezt a rendszert (https://belin.hu/) pont a vakoknak illetve a gyengénlátóknak csinálták. Teljesen nyitott vagyok az új dolgok felé, ezért nem gondolom, hogy nem tudnám elsajátítani a rendszer használatát. Vagy van ennél újabb vakos rendszer esetleg?
    Köszönöm előre is a segítséget mindenkinek!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés