- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Doky586 #78986 üzenetére
Egy valamit még megpróbálhatsz. Távolítsd el az os-prober csomagot, majd sudo update grub és restart. Ez a csomag felel azért, hogy más rendszert is keressen a grub a konfigon.
Nincs semmilyen függősége a csomagnak, ne ránt magával semmit. Ezt láthatod majd a Synaptic-ban.
Mivel nem lessz másik OS a grubban, így vsz. helyreáll a várakozási anomáliád is. -
törölt tag
válasz
MostaPista #78753 üzenetére
Szoftveres titkosítás helyett elmozdulhatsz a hardveres titkosítás irányába is. Amennyiben az eszközöd támogatja. Ez a beépített drive-ra igaz, amit az UEFi-BIOS menüben tudsz managelni. Elég veszélyes is tud lenni, ha elfelejted vagy 3-nál többször rosszul adod meg a jelszót. Ebben az esetben, csak nagyon körülményesen némelyik SSD gyártó talán segít. Ellenkező esetben dobhatod ki a lemezed és az adataidat is. De gondolom az adataidról gondoskodsz, legalább masik két kópiában. Egymástól független helyen.
A hordozható meghajtóidra keresztplatformos szoftveres titkosításon kívül nincs nagyon más lehetőség. Esetleg beépített hw titkosítást tudó usb-s lemez. -
törölt tag
válasz
MostaPista #78751 üzenetére
A Mint-es Mate pofásabb, mint az Ubuntu-s. Alapból mindkét telepítő felajánlja a titkosítást. A kijátszható titkosítást kifejthetnéd bővebben!
Melyik adatbázis kezelő érdekelne? -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
MostaPista #78740 üzenetére
Linux Mint aktuális legutolsó kiadása, a neked szimpatikus grafikus felülettel.
Magyar nyelvű fórum:
[link] -
törölt tag
válasz
zolka95 #78558 üzenetére
Gyakorlatilag igen is meg nem is. A /home/user/ könyvtár (te vagy a user), az a tied. Viszont semmi nem írja elő, hogy minden saját dolgod ott tárold. A rád vonatkozó program beállítások ott tárolódnak ez tény.
Viszont a személyes cuccok tárolását jobb már a legelején áttenni más struktúrába.
Innestől kezdve rengetg féle receptet fogsz kapni a megvalósítást illetően. Azt kell tudnod felmérned, hogy mik azok a fontos adatok, ami mindenképp szükséges számodra.
Én azt mondom, hogy úgy szelektálok (egyes szám első személy és a saját tapasztalataim)!
Böngészőt és egyéb online lábnyomot számtalan módon lehet szinkronban tartani, plattform függettlenül. A személyes felhő és egyéb más is ide tartozik. Úgy mond ez saját "menedzsment".
Innestől kezdve a "régi" rendszer "új" rendszer fogalma irreleváns.
Ezt tudja tetézni beágyazott NAS és SAMBA beálítások tovább vitele, de ez már nagyon user specifikus.Szóval, mit szeretnél?
-
törölt tag
válasz
headhunter #77320 üzenetére
Esetleg ez? [link]
-
törölt tag
válasz
Aksomatic #77294 üzenetére
Ha chroot-ot alkalmazol előtte fel kell csatolni a live rendszer /mnt-be a rendszered / partícióját és abba kell chroot-olni. Mivel a live root-ja fogja a be nem bootolt rendszeredet működtetni, hogy bizonyos műveleteket el tudj végezni.
Ha uefi-s rendszer, akkor az /efi/boot partíciót is fel kell csatolni.
-
törölt tag
válasz
st3v3np3t3r #77141 üzenetére
Ha van érvényes licenc a gépen, akkor azt fogja telepíteni, ami van. Utána kell váltani, vagy újratelepítés előtt eltávolítani a licencet és az új kódot beírni a telepítőnek.
-
törölt tag
válasz
st3v3np3t3r #77134 üzenetére
Win10 topik, de röviden az MCT ISO mindent tartalmaz. Ha Home van digitálisan a gépedhez kötve, akkor Home-ra fog aktválni a telepítő.
Venned kell egy Pro kulcsot és az aktiválás menüben új kulcs megadásával tudsz Pro-ra váltani. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #77101 üzenetére
Volt ilyen egyszerűség amit keresnél, csak 18.04-nél kivették az Ubuntu-ból.
Cryptkeeper volt a neve, sajnos sérülékeny volt a jelszó kezelése. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #77101 üzenetére
Mi lenne, ha bevágnád rejtett mappába, rejtett fájlként? Csak te tudod hogy van olyan és tudod hol keresd. Ha tényleg nem annyira a titkosítás fontos, csak az elrejtés.
-
törölt tag
válasz
gyulazsolti #77042 üzenetére
Meg kell nézni azt a canberra gtk modult. Fel van telepítve?
sudo apt install libcanberra-gtk
-
törölt tag
válasz
gyulazsolti #77042 üzenetére
Nyomtatni tudsz?
-
törölt tag
válasz
gyulazsolti #77036 üzenetére
Volt ki-be jelentkezés vagy restart?
-
törölt tag
válasz
gyulazsolti #77034 üzenetére
Lefutott a parancs hiba nélkül. Logout-login, groups nezése.
-
törölt tag
válasz
gyulazsolti #77032 üzenetére
sudo usermod -a -G scanner ggy
Telóról vagyok én is, bocsi. -
törölt tag
válasz
gyulazsolti #77024 üzenetére
Add hozzá magad a scanner csoporthoz.
sudo useradd -g scanner ggy
Jelentkezz ki-be.
Utána nézd meg a groups kimenetet, ha van scanner
csoport, próbálj szkennelni.
Lehet restart se árt.
-
törölt tag
válasz
gyulazsolti #77022 üzenetére
Ha nem írunk sudo-t akkor nem kell!
Szerintem kéne lenni egy scanner csoprtnak is, aminek a tagja kell legyél.
Ez mit mutat?cat /etc/group
-
törölt tag
válasz
gyulazsolti #77020 üzenetére
Mit mutat a
groups
parancs kimenete? -
törölt tag
válasz
gyulazsolti #77014 üzenetére
Beolvasás vagy ilyesmi?
Milyen rendszered van? -
törölt tag
válasz
gyulazsolti #77012 üzenetére
A menü keresőjébe kezd el gépelni simple.....
-
törölt tag
válasz
gyulazsolti #77010 üzenetére
simple-scan
Ez a helyes csomagnév. Sorry. -
törölt tag
válasz
gyulazsolti #77008 üzenetére
Keresd a szkenner programot a menüben. Ha nincs fenn:
sudo apt install simplescan
A grafikai program csoportban lessz szerintem. -
törölt tag
válasz
gyulazsolti #76984 üzenetére
Ja, bocsi nem görgettem végig.
Az első Debian csomag kell a szkennerhez.
[link]
Az utolsó az oldalon meg a nyomtató illesztője.
[link]
Ez két archivum, ahogy mondtam kicsomagolod, belépsz a kicsomagolt könyvtárba. Előbb a nyomtatóillesztőbe, ez az utolsó az oldalon. Aztán a szkenner illesztőbe.
Terminált nyitsz, bemásolod a parancsot.sudo ./install.sh
Ha lefutott, át mész szkennerébe. Ott új terinál és ujra kiadod a parancsot.
Ha bármelyik hibát dob, másold ide.
Lehet ki-be kell jelentkezni vagy restartolni is, hogy működjön minden funkció.Ezt kellene látnod, ha belépsz a kicsomagolt nyomtató illesztő könyvtárba. [link]
-
törölt tag
válasz
gyulazsolti #76981 üzenetére
Letöltöd a drivert, kicsomagolod. Abban a könyvtárban nyitsz egy terminált.
sudo ./install.sh
Ha lessz valami hiba, írd be ide.
Bomaga passz. -
törölt tag
válasz
gyulazsolti #76951 üzenetére
Tálcára nem ült ki? Lehet ki-be kell jelentkezni.
-
törölt tag
válasz
gyulazsolti #76934 üzenetére
Flameshot, képernyőt fotóz, területet kivág, ráírhatsz, imgurra közvetlen feltölthetsz vele, stb.
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #76829 üzenetére
De, de értelek. Csak a két rendszer közt nincs akkora nagy különbség.
Az MX-et igen karcsúra faragták a fejlesztői, ami nem ment a felhasználói élmény rovására. De ettől függetlenül viszonylag könnyen telepíthető disztro.
Egyértelmű, aki egy Mint-el nem boldogul az az MX-el sem fog. -
törölt tag
válasz
mefistofeles #76826 üzenetére
Semmi extra nem volt a telepítésben.
Minimális különbség van szinte elhanyagolható.
MX-Xfce vs. Arch-Xfce között.
Annyi, hogy az Arch Xfce-t az a 0-ról kell kezdeni csinosítani. Az meg nekem nem gond, mert Xfce fan vagyok. -
törölt tag
válasz
Wolfskin #76823 üzenetére
Nagyszerű a gondolat. Vegyél neki egy kicsit modernebb használt notit 4GB memóriával, 120-as SSD-vel. 3-4 gen intel procis integrált grafikával.
Dobsz rá egy linuxot, amit te is jól ismersz. Mindenki örülni fog, te is és az ismerósöd is. Komolyan.Innen pl. valamit:
[link] -
törölt tag
válasz
mefistofeles #76815 üzenetére
Ezt árnyalnám egy picit. Unokanővéremnek egy régi PC-jét tettem használhatóvá MX-el. Full nem ért hozzá, felraktam neki a dolgokat amire szüksége volt. Ez 1 éve történt, a minap kérdeztem tőle mi a helyzet. Azt mondta minden okés, tökéletes. Kérdeztem, frissíted is? Ja persze.
Rákattint az ikonra az a tálcán, beírja a jelszavát és csókolom.
Nem buzerálja, csak használja.
Buzerálni csak hozzáértéssel lehet az MX-et.
Kell egy Ubuntus és Debianos előélet hozzá.
Összességében egyetértek veled.
Az eddigi problémák amik itt a fórumban előjöttek MX-el kapcsolatban az mind tapasztalatlanság.
Hiba keresés, hiba feltárás, driver keresés, stb..... -
törölt tag
Ismerem az MX-et, kb. a 16-os kiadás óta használom. Nem is értem az itt felhozott problémákat. Soha nem volt baj a magyar nyelvvel benne.
MBR/BIOS bootnál F2 a live indításakor és kiválasztod a magyar nyelvet.
UEFI/GPT bootnál meg a telepítő legelső lapján kell beállítani a bill. és nyelv beállítást. -
törölt tag
válasz
Wolfskin #76801 üzenetére
Na látod, aki nem ismeri a Synaptic-ot. Nem tudja hogyan kell használni. Nem tudja beizzítani benne az interaktív keresőt, az Ubuntun is kezdő. meg Debianon is, meg MX Linux-on is. A MX csomagtelepítője is felkínál három féle telepítési csatornát. Azon eligazodik egy kezdő?
Én szoktam ajánlani göthösebb régi gépekre az MX-et, de az nem egyenlő azzal, hogy kezdő R1 user adminiszrálja is magának. -
törölt tag
válasz
Wolfskin #76788 üzenetére
Nincs minden lefordítva az MX Linux-ban! A saját maguk által írt alkalmazások biztosan nem. Minden más ami a default Debian-hoz megtalálhatóak az igen.
Ajánlott csomagok telepítése a Synaptic segítségével:manpages-hu
task-hungarian
task-hungarian-desktop
Meg minden más amit találsz hungarian néven.
Sajnos ez ilyen, pöpec kis disztró. De nem kezdőknek való. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76645 üzenetére
Ha Inteles IGP grafikád van, akkor az utolsó két bejegyzés valószinüleg orvosolja a problémád.
[link] -
törölt tag
válasz
#68216320 #76569 üzenetére
Van Ubuntu remix is Deepin DE-ből. [link]
Ez a 15-ös Deepin GUI-ját használja. Kíváncsi vagyok megmarad-e a véleményed a 20-as Deepin-el összevetve.
Sőt a 15D és 20D sem egy katagória.
Ki merem jelenteni, hogy a 20-as Deepin-ben kihozott GUI az übereli az összes Linuxos GUI-t.
Visszatérve az állami-ra, ránéztem arra is. Gusztustalan, silány minőségű Win10 design utánzat. -
törölt tag
válasz
#68216320 #76535 üzenetére
Ha csak konzolt akarsz végeredménynek, akkor az xorg nélküli telepítés, az meg egyenlő a server-rel. Oda nem kell grafikus felület, meg egér. Szerintem.
Onnan lehet tovább építkezni. A többire passz.Vagy ha login manager nélkül akarsz belépni az openboxra konzolból, akkor nem kell login managert telepíteni.
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #76512 üzenetére
Ja, persze az igaz. Csak automatikus módban és az egész lemezt oda kell adni neki. Nincs dualboot ilyen esetben. Régen volt, na.
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #76496 üzenetére
Anno direkt ránéztem Wireshark-al a Deepin-re. Tulzottan nagy háttér forgalmat nem csinált, a tükör szerverekkel kommunikált csak. Ha meg tényleg van benne valami rejtőzködő "félelem", az úgy el van rejtve. Mint bármi másban.
Mit tudsz csinálni? Olyan számláról fizetsz, amin csak annyi összeg van, ami éppen fedezi az aktuális költésedet.
Én fenn tartok egy független rendszert, csak a számláim tutujgatására.
Az alusisakot csak az anyag vastagsága különböztetei meg. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #76491 üzenetére
Én meg rajtad sírok, mintsem röhögök. Ilyen begyepesedett fejjel itt állsz az ajtóban és ráakarod mindenkire kényszeríteni a nézőpontod.
Szerinted pl. (privacygirl) hol jár már? Árkon bokron túl van, próbágatja a disztróit. A hülyeségeidet meg már el is felejtette.
Az hogy csak a Mint a Cinnamon a legjobb, az egy oltári buta kijelentés. Arch-on is ott van az xapps csomag mellé, ha éppen azt akarod.
Komolyan nem értem az ilyen begyökösödött szűk látó kört. -
törölt tag
válasz
mefistofeles #76486 üzenetére
Asszem' talán 60 vagy 80 GB-os szabad lemez kell neki. Anno egy 30GB-os virtuális lemezre akartam feltenni boxban és ott írta ezt a minimum méretet. Nyafogott a kis lemez miatt és talán akkor beta korában. Egy sikertelen frissítés után láttam is a folyamatot, amikor magától visszaállította az előző állapotra magát.
-
törölt tag
válasz
mefistofeles #76484 üzenetére
Igen csak kell egy minimum méretű lemez neki. Azt a cuccot a kezdő barát disztrók nyugodtan megleshetnék. Az tényleg az egyszeri usert segíti.
-
törölt tag
válasz
growler #76479 üzenetére
Arch-on a tükrök optimalizálására van a reflector progi. Én mondjuk nem aggódok ezzel, mert ha valamelyik épp nem megy, amit elsőként szólít meg. Automatice fordul a következőhöz.
Arch-on én még nem láttam olyan téma felvetést, mint Minten a tükrök tutujgatásával kapcsolatban. -
törölt tag
válasz
mefistofeles #76480 üzenetére
Ja tényleg! A 20-as Deepin-t használod? Beta korában néztem, azóta nem. A spéci mentési-visszaállítási rendszerük jól működik?
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76464 üzenetére
Nagyjából igen, de azért árnyalnám.
Mint Cinnamon & Debian Cinnamon vagy Arch Cinnamon:
-szemmel látható különbségek vannak
-a Mint-ben szépen be van állítva készre, míg a másik kettőn neked kell
Mint Xfce & Debian Xfce vagy Arch Xfce:
-szintén látható és drasztikusan nagyobb különbségek vannak
- a Mintben szintén beállítva készre, a másik kettőn neked kell
Manjaro KDE & Debian KDE vagy Arch KDE
- szintén, mint az előző két példában.
A többit jól látod.A nem előre konfigolt asztalokra további csomagokat is le kell töltened. Témák, ikonok, betűkészletek. Ezek csak a default setuppal települnek.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76449 üzenetére
Hála a jó égnek műkszik.
Pedig már arra gondoltam, hogy erre is valami egyedi scriptet kell fabrikálnod.
Végül is már agyaltam is rajta. Ilyen téren egy kicsit megfertőztél. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76440 üzenetére
Eszközkezelőben ha leválasztás, kiadás-t nyomsz. Akkor leáll mielőtt kihúzod a portból?
-
törölt tag
válasz
Panthera #76378 üzenetére
A Gentoo az Gentoo, forrás alapú disztró. A Daphile fejlesztői összerakták a cuccukat Gentoo alapon. Ez egy spéci rendszer lett, de a trimmelés az kernel szinten támogatott. Egyes disztrók ütemezett trimmelést használnak, mások meg realtime trimmelést.
Tudni kellene, milyen init rendszerrel építették a kis disztrót és melyik trimmelési metódust használják.
Túl nagy gondod nem lehet belőle, telepítés után ki lehet deríteni mindent. Ha doksiból nem elérhető ez az info. -
törölt tag
válasz
I02S3F #76292 üzenetére
Nem feltétlen gyorsaság, inkább a futó háttér folyamatok memória igénye. Ubuntu-n a snap sok memóriát foglal le, de ettől összességében lehet nem lassabb a Debian-nál.
Mivel a két rendszer nem teljesen ugyan az, összehasonlítani sem sok értelme van gyorsaság szempontjából.
A snap ennyibe kerül. -
törölt tag
válasz
mefistofeles #76272 üzenetére
A rendszer visszaállítási pont megvalósításuk egyedül álló a Linux rendszerek közt. Még beta állapotában néztem. Igaz kötöttségekkel jár, kell egy minimum méretű meghajtó. De automatikusan downgrade-li a rendszert, ha nem fut le 100%-osan egy frissítés.
A felület szép. -
törölt tag
válasz
Wolfskin #76230 üzenetére
A SiS cuccok soha nem voltak jól támogatva Linux alatt. Ma már ezek nagyon elavult dolgok, az új kernelek, az új netes technológiák és a multimédiás követelmények szintjének nem tudnak megfeleni.
Örülj ha lessz valamilyen felbontásod. Nem hogy nem szaggató yt video.
1 core proci/2GB RAM/SiS Mirage3+ borítékolt csalódás.
Az MX Linux-ra ránézhetsz azért, de csodát ne várj.
Az Xfce AHS-t válaszd.
[link] -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76222 üzenetére
Jó, de miért hagyja benne a telepítő pendrájvot, ha kész a telepítéssel? Vagy miért kell benne legyen, ha már kész a telepítés?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Óra topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Minden, ami Unreal Engine
- PlayStation 5
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Azonos árketegóriájú (105-110.000 Ft-os) relatív olcsó telefonok kamerái
- Autós topik
- Horgász topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitcoin Miner Eladó Bitmain Antminer S19 JPro 104 Th 3150 watt
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged