- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
I02S3F
addikt
válasz
#20749568 #72000 üzenetére
Anélkül, hogy konkrétumot mondanék, szerintem a cinnamon elmegy gyengébb gépen is. Nem követtem a változásokat az utóbbi hetekben. Azelőtt sokat faragtak az erőforrásigényén. Nálam a gnome3 memóriafogyasztásának töredékén ment. Igaz, hogynem vagyok naprakész ezügyben. Emlékeim szerint a cinnamon egyik mint-en 200-260 mb memóriát evett. Tehát _szerintem_ bőven elfutna azon a gépen!
-
I02S3F
addikt
válasz
CPT.Pirk #70278 üzenetére
:)
@samujózsi igen. Ezzel egyetértek. Azonban úgy gondolom, hogy magyar vagyok, ezért jó volna, ha lenne megfelelő kifejezés rá, magyar szavakat használni. It területen is.Nem tetszik, ahogyan a multiknál keverik, ráadásul borzalmas kiejtéssel, a magyar és angol szavakat. Csinálják, csak én nem akarom így tolni.
-
I02S3F
addikt
válasz
CPT.Pirk #70275 üzenetére
Közben kiderült! Írja a könyv később, hogy "a processzusokat a ps programmal lehet kilistázni". Tehát folyamat, ahogy te is mondod!
Köszönöm Cpt. Pirk!
Szerk. : Neked is samujózsi!
@samujózsi - Értsem ezt úgy, hogy nem érdemes magyar, vagy _kizárólag__ magyar nyelvre fordított it könyvet olvasni?
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! Tannenbaum oprendszerek c. könyvét olvasom és nem tiszta, hogy mit értenek benne processzus alatt. Mi ez angolul? Thread, vagy process?
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! Tanulási céllal látjátok értelmét az Ubuntu logok olvasását? (18.04, látszólag semmi gond a rendszerrel)
Természetesen rá is keresnék a mutatott hiba üzenetekre.
-
I02S3F
addikt
Köszönöm mindenkinek!
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Most tudatosult bennem, hogy a munkahelyemen az ismeretlen Linux disztribúcióban a felhasználó könyvtára a /usr-ben van. Én Ubuntu-val a /home-hoz szoktam.
Milyen Linux-disztribúció csoport teszi ezt például ?
-
I02S3F
addikt
válasz
Rimuru #69692 üzenetére
Köszönöm!
Szóval a javasolt mentés célja egy másik meghajtó? Ezt tudtam végülis, csak olcsón akarom megúszni.
"de ha mondjuk az a celod hogy szetbarmolod a rendszert es ezt konnyen visszallitsd egynek elmehet (de lehet vannak jobb megoldasok ennel)." - Pontosan ez a cél! Végülis ajánlották már a Timeshift-et és a Systemback-et. Ezek jók. Csak túllihegem a kérdést! Bocs! -
I02S3F
addikt
Sziasztok! CloneZillával menthetek image-et ugyanarra a lemezre, amiről készül a mentés? Azthiszem ez nem valami okos ötlet, de jelenleg nincs más lemezem. Vagy vegyek egy USB kulcsot?
-
I02S3F
addikt
-
I02S3F
addikt
És akkor úgy akarod megoldani a problémát, hogy rájössz, hogy mi az Elementary kínja, vagy váltasz más disztróra? Őszintén szólva azt nem mondhatom, hogy az Elementary egy garázsprojekt, mert képvisel egy bizonyos színvonalat és az elvei is jók, de ha egyszer kevesebb hardveren van letesztelve...
-
I02S3F
addikt
válasz
gentlemann02 #69668 üzenetére
Egy másik kockázatmentes lehetőség a virtualbox-ban való kipróbálás.
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! Sokadjára telepítem újra az Ubuntut. Nem sok türelmem van leírni mi történt, mert több hiba is keletkezett. Ezeket rendesen megoldani sem volt türelmem.
A biztonsági mentés az jó és gyors megoldás erre?
Annyit azért írnék, hogy ssd-t cseréltem. Gnome Disks-el partition image-et készítettem és az új ssd-re felhúztam. Boot-olt is, amíg át nem méreteztem a partíciót. A Windows-os partícióval hasonlóan jártam el, csak az nem boot-olt és a Windows-os telepítővel nem tudtam kijavítani. Mivel nem ismertem spéci programot, ezért újrahúztam az egészet.
Az ubuntu-s partíción az fsck nem segített, az x nem indult. Az első talált 1-2 megoldási javaslat nem működött, ezért újrahúztam.
Mi a legegyszerűbb megoldás erre a problémára?
Hogyan érdemes a partícionálást intézni telepítéskor, az adatok biztonsága szempontjából? Elég csak a -/home-ot külön rakni? -
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Egy 120 Gigás Samsung SSD tartalmát szeretném áttenni egy 500 gigás Samsung SSD-re, de egyszerre a kettőt nem tudom a gépbe berakni (laptop). Ubuntu és W10 van telepítve. Mi a legegyszerűbb megoldás a klónozásra? Van 100 gigás Google Drive-om és egy 8 gigás usb-m.
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! KDE Neon-t nyúzok vm-ben és terminálban hozzáadtam egy user-t, aminek nem volt sudo joga. Megnéztem parancssorosan ez hogyan oldható meg 1x parancs volt hozzá szükséges és véletlenül grafikus felületen is megtaláltam ezt a beállítást. 1 katt és működik.
A KDE-vel ne akarja parancssorozni? A másik a frissítés. írja, hogy azt is grafikuson toljam, ne parancssorból. Mi ez? Milyen filozófia diktálja ezt?
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! Olvastam, hogy hogyan lehet ssh-val backup-ot, snapshot-ot készíteni, ezért megjött a kedvem a backup készítéshez. Először grafikus felületen szeretném ezt megejteni, de nem akadály a terminálos megoldás sem.
Ismerem a néhai Deja-dup-ot, a systemback-et.
Ubuntu 18.04 és csak a /home-ot szeretném menteni.
Mi a legegyszerűbb megoldás?
-
I02S3F
addikt
válasz
-Faceless- #69228 üzenetére
Az animációkat ki tudod kapcsolni Mint-en szerintem.
Sajnos, bár felhasználási területtől függ a Linuxokat szerintem heggeszteni szükséges.
A NodeJS-nek nincs hivatalos repója? Github-ról tetted fel? A javafx az openjfx csomagban van. Ha Netbeans-t használsz, akkor abban be szükséges állítani a java-t.
Az Ubuntu és a Mint a legkulcsrakészebb disztrók és a legjobban "támogatottak" is (online találsz segítséget), de nem Windows-ok, ahol nex-next-next finish-el telepíthetsz valamit és működik. Sajnos idődbe fog kerülni, ha meg akarod érteni, hogyan működik.
-
I02S3F
addikt
Ubyegon és Growler: köszönöm!
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! Párszor szétcsesztem az Ubuntu-t és szeretném gyorsabban visszaállítani, mint a telepítési ideje (+ egyéb szoftverek). Clonezilla a barátom? Vagy milyen alternatívák vannak még?
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #69113 üzenetére
Félre értettelek!
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #69107 üzenetére
Itt nézd meg.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #69105 üzenetére
Milyen DE-t vagy VM-et használsz?
-
I02S3F
addikt
Sziasztok! Olvastam (negatív) véleményeket arról, hogy a GS webes technológiákra váltott. Jól sejtem egy C++-ban írt alkalmazás gyorsabb a GS felületénél és utóbbi jobban zabálja az erőforrást az előbbihez képest? (A GS köztudottan memóriaéhes, erről is olvastam rengeteg panaszt.)
-
I02S3F
addikt
válasz
Cirbolya_sen #68883 üzenetére
De mivel nincs a gyártói ajánlottak között, ezért gondolom vásárlás előtt érdemes letesztelnie. (A memteszt nem 100%-os garancia a működésre)
-
I02S3F
addikt
válasz
shadow1901 #68848 üzenetére
"Kell SSD-vel mókolni valamit?" - A distro automatikusan bekapcsolja a trim-et. A naplózás és a swapfájl használatán állíthatsz, ha élettartamot akarsz növelni. (pár éve még ezt volt érdemes állítani, de várd meg a többiek válaszát, mert hátha naprakészebbek. Én csak erre a kérdésedre tudtam válaszolni)
-
I02S3F
addikt
válasz
bringasisti #68282 üzenetére
Ha jól tudom a "start menü"-ben tudsz keresni úgy, hogy megnyitod, vagyis nyomsz egy super gombot (windows gomb) és elkezdesz gépelni. Viszont Mint esetében ebben nem vagyok biztos. Azért kérik tőled, hogy milyen oprendszer van fenn, mert sokféle felület van és természetesen ezek (ill. a felépítésük is) eltérnek egymástól.
Szerk.: A Linux használata szerintem nem nehéz, viszont a nyomtatókkal szerintem pont szokott gond lenni. Tehát eleve egy nem könnyű problémába ütköztél bele. Adj időt a megoldásnak.
-
I02S3F
addikt
"tehát megszűnik az a jelenség hogy valamilyen program "máshogy" vagy hibásan működik Ubuntun meg máshogy Fedora-n (pl. utóbbin nem ér el egy library-t mert nincs beállítva egy környezeti változó ami előbbin be van, stb)." - Vagyis a flatpack és a snap mégis fejlődés. Noha a futtatókörnyezet tárhely igényes. Viszont ez nem gond a gigabites net és az olcsó ssd-k korában.
Ezt azért írom, mert olvastam mástól is aggályokat a méretre vonatkozóan.
-
I02S3F
addikt
válasz
Fortitude444 #68113 üzenetére
digitális tankönyvtár - "Linux" a keresőbe. Szerintem kezdésnek jó.
-
I02S3F
addikt
válasz
SkyLine3000 #68093 üzenetére
Szerintem egyszerűbb telepíteni ezt a betűtípust.
-
I02S3F
addikt
Felmerült egy kérdésbennem. A nyilt forráskód nem sebezhetőbb, mint a zárt? Lévén előbbi szabadon tanulmányozható.
Tudom a Linux biztonságosabb, de miért?
-
I02S3F
addikt
Köszönöm szépen a véleményeket!
-
I02S3F
addikt
válasz
I02S3F #65030 üzenetére
Azon gondolkodom, hogy készítek egy fullos Openbox-ot Ubuntu alatt.
Azt nézem, hogy 2010-es az utolsó frissítés. A Linux világában a régen frissített szoftver használata nem kockázatos? Attól nem félek, hogy meghackelik a gépet. Nincs mit elszedni róla. Az Openbox esetében hibába meg nem ütköztem. Használjam így nyugodtan?
-
I02S3F
addikt
válasz
lev258 #65005 üzenetére
AIDA alternatíva - Tudom van amikor szempotn az egyszerű és gyors megoldás (nálam is), azonban Linuxon erre nem terminált kellene használni? Különböző parancsokkal a CPU legkisebb atommagjának maghőmérsékletét is kilehet íratni. Vagy mi a hiba a gondolatmenetemben?
(#65025) Plasticbomb - Ra fogok nezni a Conkyra, mar osszefutottam vele, csak lusta voltam vegig menni a nemtudomhany parancson, amit installhoz irt az oldal. Foglalkoztam a conky-val rendesen és ami nekem kellett hozzá az 1-2 kapcsoló, meg config fájl szerkesztés. Ennyi. (Úgyis letöltesz egy témát és átszerkeszted. Ez a legegyszerűbb módja, hogy elkezd.
-
I02S3F
addikt
(#64978) ubyegon2 - Szerintem csak az egészséges kíváncsiság hajtja a kollégát. Valóban erről van szó, meg hátha nyerek valamit.
Igazándiból a Linuxot akarom mélyebben megismerni. Most, hogy belegondolok a disztribúció nem is érdekel. Jó az Ubuntu, csak arra gondoltam mással jobban járnék. Egyébként semmi bajom az Ubuntu-val, sőt!
El fogok gondolkodni rajta, hogy tényleg kell-e nekem újat kipróbálni. Vagy marad a kíváncsi olvasgatás. Az is jó, csak tapasztalni is szeretnék mellette. Viszont az Ubuntu-ban is van potenciál, mert most például ezeknek a különböző meghajtó titkosításoknak szeretnék utána olvasni. Ezeket lényegében nem próbálnám ki, csak megérteni akarom.
Azon gondolkodom, hogy készítek egy fullos Openbox-ot Ubuntu alatt.
(#64998) colomb2 - Köszönöm széepn!
Basht és Perlt kellett volna tanulnom, de megbuktam. Azonban tervezem beleásni magam, mert baromira tetszik!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- EAFC 25
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest